|
TASK 6 - Začudo probudio sam se normalan. Dobro, normalan u mojoj normalnosti, kad me ne boli glava, kad me ne fata išijalgija, kad mi koljena ne preskaču, nemam žgaravicu i svega se sjećam od sinoć. Dobar osjećaj. Malo sam produžio spavanje do 6:30 h, pa sad moram brabonjat, pišat, oprati zube, umiti se, otuširati i staviti Majinu masku na isprženu kožu. Naravno, da neke radnje spajam. Koje, ostavljam vama na maštu. Neskafa i musli, laptop i posao, ron. Bez pive. Ha, nećeš me ovaj put zajebat. Ni vodu ne pijem. Moram opet brabonjat. Nije me koštalo puno vremena. Zadovoljan sam postignutim za 1h i 25 min. U 8:25 h istrčavam iz hacijende. Valjda sam sve pokupio. Instrumenti tu, oba telefona tu, dodatna baterija tu, pare tu, ključ od vrata nemam, dobro. Ubacujem zadnji opremu u kamion i sjedam u bus. Jutros sve, baš sve ide glatko. Do starta čavrljam s Michaelom zvanim Miguel. Pozdravljam se sa svima. Slikam se s policijom u topshit uniformama, izgledaju k'o američki rangeri s onim velikim šeširima i hlačama umetnutim u jahaće čizme te kitnjastim, narančastim špagama koje nehajno padaju preko jednog ramena. Izgledaju kao kapetan Bartorelli iz Alo, Alo! Na briefingu sam ostao na španjolskom dijelu nakon engleskog. Obično to ignoriram jer ne razumijem. Ali ovaj lokalac i organizator Bernardo, zadatak detaljno objašnjava. Više od polovice natjecatelja su iz tog govornog područja, a nemali broj Amera i Evropljana dobro se koristi španjolskim. Malo lovim i ja, a jednim uhom prisluškujem do sebe jednog Amera kako kolegi prevodi na engleski. Danas ne propuštam ništa. Idem na puto toga, a malo stavljam na ništa. Danas ću letiti kao da letim XC i treniram. Idem uživati. Trebao bi biti dobar dan, a tekma je 80 km. Slušam samo zlatne klasike. Bez puno drame, sladunjave simfonije, valcere i polke. Nema misa, fuga i komorne glazbe.
Odlučio sam ranije startati da ne ponovim jučerašnju grešku. Prvi neuspješan start, a samo 3 krila na startu gdje stane barem 10 krila istovremeno. Nisam jedini, još jedan Enzo se propeo i otišo na stranu kao i moj Zeno. Ovo mi je 12. polijetanje ovdje i za sad imam statistiku u startevima k'o Vlado Šola obrana u Ateni 2004. Od 12 deset uspješnih. Trinaesti je bio sretan. Standardna procedura, navrtim nad onom hacijendom okruženom stablima banana do 1900 m, pa se malo pomaknem van i uhvatim 2100 m, pa još malo van i još malo van... Eto me vani nad ravnicom i zadnjim brdima (ta manja brda su 1300-1400 m, da je kod nas napravili bismo barem 5-6 starteva od tud). I raketa u bazu. Iz baze van nad ravnicu. Vidim da se formirala prva skupina i da im je taktika kao i jučer (ona gdje sam igrao za raju i zanemario taktiku), izvući se nad ravnicu i tamo kružiti oko startnog cilindra koji je danas enter, pa samo treba ući i nastaviti prema istoj točki još 11 km. Vidio sam da se jedna grupa od 10-ak krila odlučila probijati preko brda i zaključujem da će napasti sa zapada. Ne leti mi se po brdima, a procjenjujem da je ovaj "ravničarski vod" za mene nekako primamljiviji. Vozim tako iznad zelenih polja šećerne trske uvaljan u blaženstvo visine. Ali ne prepuštam ništa slučaju. Pratim 15-ak krila ispred sebe. Na pristojnoj udaljenosti i komfornoj visini. Ne kemijam. Ne napadaju me VBI-jovi. Fino jašem i promatram. Mirno je. Nakon nešto, ali ne i neočekivano, živahnijih stupova nad brdima, ovdje je danas ko u Međimurju, Podravini i Slavoniji. Izvukli smo se oko startnog cilindra više od 10 km, sve do Čađare i La Paile. Tu su i ona niža brda sa istočne strane Valle de Cauca. Znači tako majstori, idemo okolo kere pa na mala vrata. Vrtimo se u slabom nisponu pred startni cilindar, jer nas je baza ispljunula i gasi se. Puštam skupinu malo naprijed da vidim što smjeraju. Idu na brda. Ja se držim ruba nizine i autoputa. Znam da tu radi. Ipak, rano je. Tek je 12 i 15 h. Ovdje nisam nikad tako rano letio, uglavnom između 13 i 15 h. Kupim slaba dizanja, ali drižim visinu. I dalje oči imam prikovane za vodeću skupinu od 10 krila što gaze prema brdašcima. Vjeroajtno tu bolje okida, ali ja sam bliži startnom cilindru i slijedećoj točki. Naravno, da je moja taktika bila lošija i da sam im se morao pridužiti. Tu mi bježe 2 km. Jebi ga. Padam do brežuljaka ispod 1500 m i mislim si ma ne mogu to sjebat. Letimo po tim brežuljcima na 1400 - 1700 m, tu i tamo netko viši, narednih 8 km. Fajani su i brži i uspješniji od mene. Bolje čitaju (ili znaju teren). Uhvate dizanje, okrenu 2-3 kruga i nastave. Ja se šlepam i vrtim bar 2-3 kruga više od njih. Sigurno i polako dižemo visinu kako se i teren diže. Pred cilindrom hvataju bombastično dizanje i iznad njih se formira oblak. Do sad, nakon što smo napustili zadnji kumulus na Čađari, letimo u plavom. Dižu i dižu, a ja tiskam i tiskam speed. Malo, malo me razvali neki balon, ali nedostojan pažnje. Kombiniram speed od 70 do 100 % uz dovoljnu dozu opreza i uvažavajući razliku trenutne i potrebne finese (tu sam foru pokupio od Slovenaca, hvala Suša i Jošt). Nikako da dođem do tog dizanja, curim, ali sam dovoljno visok i iznad višeg terena od ravnice, pa ne brinem. Napokon ulazim i ja u to dizanje. Prvih 10 je već bilo okrenulo 1. kt dok sam vrtio dizanja oko 3 m/s. Mora biti jačih dizanja. Ta gledao sam kako oni dižu. 2 km sam do cilindra 1. kt. Prvi mi bježe 4 km. Vidim kako se nisko vuku krila koja su napdala sa zapada i išla grebenom. Oni su ispred nas, jer su ranije okinuli. Digao sam 2200 m, ali skupina ispred mene je digla više. Nisam to dobro istermalisao. Treba to priznati, ima tu fajana koji i brže i uspješnije to rade od mene. Okidam i vraćam se pod istu bazu. Velika je i moćna sad. Mora biti dobrog dizanja. Ne mogu naći više od 3. Tu i tamo me žvača. Ne nalazim centar stupa. Jedva dižem ponovno 2200 m, a nada mnom 3 krila pod bazom još 300 m viši. Odustajem i nastavljam po istom putu od kuda smo došli, preko brdašaca. Putem se kumulusi počinju naveliko paliti. Shvaćam da moram zadržati visinu i skakutati k'o žaba od lopoča do lopoča pod bazama. Odlučim da navrtim maksimalno prvom prilikom do baze. Ionako do kraja utrke imam preko 50 km i sigurno 8 somova metara kumulativnog nabiranja. Gazim speed i održavam visinu iznad 2000 m. Cilindri su veliki, naredni je 8000 m i rubno dira Zarzal. Možeš mu prići barem s tri strane. Postavljam se na rub cilindra po optimalnoj ruti prema slijedećoj točki. Biram putanju narednih 6-8 km tako da predviđam gdje bi se mogli paliti kumulusi i kombiniram s nakupljenim iskustvom terena od ranije. Letim na puno, a ništa na ništa. Neću riskirati, ovaj task je čisti XC. Imam visinu, imam znanje, imam iskustvo, imam i dobro krilo, a nisam mamuran, ajde da to sve upogonim. Od sad letim svoju trku. Ne zanimaju me skupine. Navrtio sam 2300 m te ganjam Zarzalovo brdovito zaleđe. Kupim takvu raketu da je milina. Vrtim stabilnu sedmicu da se sam sebi gadim koliko sam si dobar. Izlazim van preko svakdašnjeg cilja i ravno pod jednu bazurinu. Prvo ništa, a onda opet raketa. Vidim gomili krila kako se probija preko ranvnice prema 3. kt koja je oko La Uniona 6 km. Opet su putanje razne. Biram onu pod kumulusima i malo izvan rute. Nisam pogriješio. Skoknuo sam pod dvije baze i letio između 2000 i 2300 m, dok su se neki piloti znojili nisko nad rijekom. Okidam 3. KT. Slijedeća je Obando 16 km na sjevero-istok. Po sredini doline konvergencija. Dolje puše jugozapad, bliže visokom grebenu na zapadu je zapad, a više nad ravnicom čisti sjever. Skužim da iznad 2000 m puni sa sjevera, baš gdje bih morao letiti, samo još malo pod 45. Nema veze. Biram kumulostradu prema sjeveru i planiram napasti točku s bočnim vjetrom te dobrom visinom. Izoštrim mojih minus jedan dioptrije s astigmatizmom bez pomagala. Nikad nisam letio s dioptrijskim naočalama, nemam veliku dioptriju, ali sam oko tako izvještio da vidim krila do 5 km i humilis u nastajanju na najmanje 2 km. Obando sam riješio sa speedom preko 2200 m, dok su se druga krila poprilično patila ispod mene. Tko je išao direktno imao je puno gubitka visine. Procjenjujem da sam prešao 10 krila. Ali to nije najvažnije, važno mi je da moja taktika igra. Nikog nema oko mene, sam sam ko duh. Čak nema niti XC pliota. I oni se drže brda. Nakon Obanda, posljednje točke, imam 17 km do cilja. Naviter kaže minus 8 glavi da mi fali visine. Compeo ne konzultiram u ovakvim situacijama, posebno bez Pitot cijevi. Vraćam se kako sam i prilazio Obandu. Izlazim nad ravnicu i van brda. Letim prem La Viktoriji praktično u vjetar. Sad se osjeća tihooceanski zapadnjak, posebno kad padnem ispod 2000 m. Letio sam van rute, ali sam računao na jako dizanje pod jednom golemom bazom. I dočekao sm ga. 2400 m, Naviter se koleba, ali je tu oko 100 m minusa, to ću nadoknaditi putem. Vjerojatno ću biti i bolji od toga jer sam na liniji konvergencije. Ipak, nisam se usudio krenuti sa manjom visinom. Po izlasku iz baze, i prebrojavanju špaga i instrumenata kad me je prodrmalo, gazim speed i gonjam laganica 5 banki na 70 % speeda. Visina dolaska na cilj raste. To sam i očekivao. Pa malo pada. Čak je zaronila i pod nulu, ali sam očekivao dizanja po putu. Javljaju na stanicu da je u golu 20 km/h vjetra, zapadnjak. Visoko sam i zaboli me taki. Gledam istočno od sebe prilično krila kako je u problemu jer su nisko i guši ih vjetar koji dolazi preko onih golfićastih terena. Suvereno brodim visoko i stabilno. Visina u golu raste. Sad već laže, kaže da ću doći sa 300 m, a procjenjujem to na barem 500 m. Tako je i bilo. Ali kad sam okinuo gol, i odlučio se vratiti mojem prijatelju Zoki u Roldanillo kao prethodnog dana, vjetar me doslovn zaustavio. Zabio sam se u 25-26 km/h zapadnjaka uz priličnu turbulenciju. Okrećem i slijećem u cilj.
Pakleno je vruće. Hodam s krilom u ruži, sa svom opremom na sebi, u zavjetrinu. Sletio sam u wingoverima vertikalno. Zbilja puše. Skidam se u zavjetrini, bez hlada, jebeni čelopek (samo ta dalmatinsko-zagorska riječ ispravno opisuje ovakvu vremensku nepogodu). Brzinski sam se spakirao i dolazi do mene dečko koj nabolje slaže krila u cijelom dunjaluku. Zazove me po imenu (Antoni su me zvali samo profe u školi, a kad me žena zazove imenom, najebo sam), ali naviknuo sam se. Bilježi me u sign out listu, a ja koristim priliku i dajem mu nešto para da kupi pivu za sebe i mene. Muchacho mi donosi pivu i vraća pare. Objašnjavam mu na tečnom španjolskom da je trebao i sebi uzeti nešto. Okrenuo se za 180 stupnjeva i po 40 paklenih stupnjeva odjuri uz brdo. Utrpavam sve u ruksak i ganjam mjesto u busu (sletište je odmah uz autocestu). Dozvoli te mi malu digresiju. Ovaj dio Kolumbije (cca 200 km, što sam prošao cestom i vidio iz zraka) ima četverotračni autoput. Dvije trake prema sjeveru i dvije prema jugu. Uglavno prolaze krajem koje bih mogao usporediti s našom Likom (unaprijed nek' mi ne zamjere Gorani, ako koji gorskokotarski kraj utrpam u ovaj opis). Otprilike od Brinja i Ogulina, preko Kapele i Otočca do Gospića i Ličkog polja. Zir je zadnji. Tako nekao ide njihov autoput. Ali za razliku od naše Dalmatine kroz Liku, ovdje je promet mnogo gušći. Ne samo gušći već je kraj naseljeniji. Svakih 10 km ili manje postoji mjesto, gradić, a možda i selo za njihove prilike (Kolumbija ima 40 milijona stanovnika) sa nekom vrstom petlje, a time i ulaza i izlaza na autoban. Naime, kod određenog mjesta, autoput različitih smjerova se razilazi i tu se u jednoj razini odvajaju izlazi, ali i mogućnost polukružnog okretanja. Autoput nema ograde. Na kolumbijskim autoputevima možeš hodat, možeš kupit u selu nešto za pit i za prigrist. Možeš ustopat redovnu liniju autobusa. Možeš zaustavit neki auto ili motor, a najčešće se zaustave sami i pitaju trebaš li prijevoz. Frajeri na motorima čekaju da se sjure kamioni s obližnje uzvisine u nizinu po kojoj se pruža autoput, pa onda stanu na motorima i čavrljaju. Oba motora poslovično moraju biti na suprotnim stranama, a nije neuobičajeno da prvi motor dolazi iz kontra smjera zadanje vožnje, a ovaj drugi je obavezno isto u kontra smijeru. Ali nesreće nisam vidio. Znaju se pravila i svi ih se pridržavaju. Nego da se vratim na muchacosa. Trči za mnom do busa i vraća mi kusur. Već sam i zaboravio. NIje znojan. Ma kako!? Uzeo je sebi kolu. Nigdje, na niti jednom mjestu, nitko me nije prevario ma ni za 100 pesosa. Provjeravaju obračun i novac koji uzvraćaju nekoliko puta. Uglavnom koriste digitrone za to. A i nama je lakše platiti kad vidimo cifru. Čuvao sam hladnu limenku Pokera za ovaj poseban trenutak. Nekako mi se čini da nisam baš bio najbrži u utrci (ta 20 krila je ispred mene), ali se draškam spoznajom da je moja taktika bila uspješna. Sjedam u bus, otirem znoj, otvaram prozor i razgrćem zavjesu (dobro opremljen bus). Otvaram Poker. Gutam nježno prva dva-tri gutljaja i uživam u blaženstvu. Sunce me više ne prži. Ispišao sam se na travu, a ne po sebi. Ostatak Pokera sam maznuo bez suvišnim erotskih podražaja. Odmah sam uzeo u busu još jednu limenku Pokera, da mi blaženi osjećaj još malo potraje. U stožeru mećem Zokijev oglas za Kinga u rozoj boji. Cijena prava sitnica 1777 €. Nalijećem na dva kolumbijska pilota (sve neka deca, od 20 i nekaj godina) koji lete E2. Fajani lete cijele godine ovak' kak' smo mi sad. Pokazuje mi slike sa nekog velikog Samsunga, a slikao je s mobom dok je vrtio stupove. Fantastične fotke. Pijuckamo cervezas. Pridružuje nam se Michael, zvani Miguel. Sad znam kaj ide. Odlazimo do bazena i riječ po riječ, gan-dža, gan-dža, fu-ma-ju mom-ka dva. Više ne pričamo o letenju, samo jedrenje. Brije jače na jedrenje nego ja na letenje. Kužimo se. Zoki zove, jesam li zaboravio naš dogovor. Ma nisam draga, samo sam se malo zadržao s dečkima. Zoki je danas puno bolje i idemo na romantični objed. On će na svoje noge. Doma maznemo Pokericu, otuširamo se i počešljamo te kod Kineza jer je najbliži. Juhice, lešo povrće s komadićima mesa. Nema da nas probava muči. Zoki se kreće kao geopard. Vrlo je na oprezu, ali dovoljno brz. Nakon večerice niš' zanimljivo. Pijemo i pijemo, Zoki gleda dokumentarce na madžarskom, a ja tipkuljim ovaj tekst. Još sutra i svršavam s ovim blogom.
_________________ Take'Air
18 : Carlos, Flyingbear, hrvoje.vt, ivicaf, janjecic, Jasna, Laminar, marin, Maslina, miha, Morelli, Poli, Robert, ROC, VedranMRi, zlatko2508, Zoki, Šokre
|
|
|