|
POVRATAK Task 3
Sa Majom i Koštom se nalazimo ispred hostela u Caliju. Izljubili smo se sa Diegom i Miguelom, ubacili naše stvari iza hostelskog zida sa bodljikavom žicom kao na granici između Slovenije i Hrvatske te krenuli pojesti nešto. U nedalekom restoranu shvaćamo da smo vrlo knap s vremenom do leta. Pa požurujemo konobare. Dobivamo brzo. Pojedemo, srkenom oproštajnu bočicu rona i vraćamo se do hostela. Uzimamo stvari, dolazi taksi već jurimo prema aerodromu u 2 vozila. Boca Džekija se dodaje iz taksija u taksi pred naplatnim kućicama. Veseli smo jer idemo doma.
Kalvarija kreće kad nas neće pustiti na let iz Calia za Madrid. Vele da kasnimo. Došli smo 1h ranije. Taman su počeki skupljati one stupiće ispred Iberia šaltera. Svi su tu, ali kao zaključen je check in i ukrcaj. Sve ok, mi zakasnili, mi zajebali. Ipak, pokušavamo ih namoliti da nas puste. Tko to ne bi progao. Sve bi bilo normalno da se ne pojavljuje jedna mlada žena. Ta cura dolazi iza nas, plače, ne znam je li joj to pomoglo, jer i Maja je plakala. Ona je latinosica, a mi šugavi gringosi. Nju na kraju puštaju. I to bismo nekako otrpili da se još jedna "civilka" nije ukrcala sa posadom. Ponovno su otvorili check in za posadu, njih preko deset. na kraju je let kasnio i poletjeli su sa 37 minuta kašenjnja. Ali nas nisu uzeli sa sobom. Zašto, vjerojatno im se nije dalo drkat s nama. Kako smo to zaključili. Dakle, kad smo došli još je radio check in. Onda nas je neki mlađi službenik drkarao i zapričavao 10-ak minuta. Onda smo ga molili da nas checkira i pusti na let. Onda je on nešto zvao i na kraju otišao te nas tako elegantno odjebao. Onda je došla njegova kolegica i ista priča s njom, pa odlazimo do njihovog officea. Mlada dama nam uzima sve 4 putovnice i nešto tipka, tipka, gleda i tako barem 15 min. Za to vrijeme ulazi ona Latinosica koja je došla iza nas. Za to vrijeme se polako skuplja posada i odlaze na check in, koji se za njih ponovno otvara plus jedna žena "civilka" koja uredno prolazi. Samo mi ne. Ostajemo na aerodromu čekati jutanji let za Bogotu, pa ćemo probati nekako iz Bogote riješiti sa Iberiom. Prebijamo se do 5 h ujutro po hodnicima, stolicama i podu aerodromske zgrade. U 5h kupujemo Košta i ja 4 karte za Bogotu. Let je u 06:10 h.
Imamo informaciju da u Bogoti Iberijin šalter radi od 8-16 h. Taman što smo sklopili oči udobno zavaljeni u avionska sjedala, već nas bude i drkaju sa ispravljanjem sjedala, vezanjem, sklapanjem stolića. Let nažalost traje samo 1h. Imamo plan da uvalimo Zokija u invalidska kolica, te igramo na kartu njegove ozljede, a imamo i nešto medicinske dokumentacija. Po izlasku iz aviona, nalazimo 2 kolica. Odmah je Zoki bio utrpan u jedna od njih i guram ga uzbrdo sportski, kako bi to Košta rekao. Čudimo se kako po hodnicima i tuenlima piče klimu na aerodromu. Onda smo poršli pored otvorenih vrata i skužili da je vani zima. Nismo više na jugu, a Bogota je na preko 2500 m. Ubrzo nas je stigao aerodromski djelatnik da mu vratimo kolica, jer su oba rezervirana. Ups, aj Zoki na noge lagane. Nalazimo šalter sa informacijama i brdo invalidskih kolica. Uz predočenje karte, ostavljam Zokija da ga aerodromski djelatnik dotjera u kolicima. Nismo se sjetili prije to zatražiti. Super, bar ga ne moram gurati. Zgrada terminala zračne luke u Bogoti je prilično velika, a dobro ćemo je upoznati u slijedećim danima. Košta i ja odlazimo obući duge hlače u wc. On ima i jaknu, moja je u opremi. Oblačim i čarape, kroksice su na nogama, izgorena faca, Češki turist od glave do pete. Aerodromsko osoblje dotjeralo je i Zokija. Košta je pribavio dvoja kolica za se stvari. Napad na Iberijin šalter bojnim kolima i u punom sastavu pješaštva. Zauzimamo poziciju pred šalterom i namještamo face tužnog psića. Zoki izgleda tako da bi mu udijelio koju bakulu da ga ne znam. Vrijeme je 07:50 h. Otvara se u osam. U 8 i 15 h shvaćamo da se šalter neće otvoriti u 8h. Nije se otvorio niti znatno kasnije. Zovemo broj u Iberia call centru. Možemo, prema njihovim riječima, uz nekakve penale preinačiti let. Ali za utorak. Saznajemo da ima Iberia let u 18 h za Madrid i Veneciju. Opet zovemo call centar i oni kažu da nam ne mogu pomoći, da trebamo nazvati u Španjolsku. Dobiti taj govori automat je nešto najteže što se može i zamisliti. Nema šanse da ga itko dobije. Probavamo sa kolumbijskih telefona, hrvatskih 091 i 098. Pokušavamo preko call centra u Bogoti, ali isto tako niti da trzne. Isprobali smo sve moguće kombinacije pozivnih brojeva, sa plusom, sa 2 nule, sa 3 nule, sa 99 i sa 009 itd. U Kolumbiji ne trebaš stavljati nulu pred pozivni broj. Nalazim restoran Korkoriko u koje nema gužve, gdje ima interneta, može se pojesti doručak, platiti karticom i naravno priključiti na struju, jer smo posrkali energiju iz 6 telefona, 4 tableta, 3 laptopa i nešto priručnih baterijskih spremnika energije. Ugodno je bilo kad smo bili praktično sami. Glave nam padaju nakon doručka i pive. Surfamo, igramo se, šetamo. Svako malo netko ode prošetati, a Maja i Košta zapaliti van zgrade. Obilazim dućane i otkrivam cijene veće barem 2 put nego u Roldanillu ili gdje sam do sad boravio. Pomalo se puni restač da bi u 12h postao dupkom pun. A mi zauzimamo stol, plus imamo dvoja kolica pretrpana glajderima, koferima i torbama, parkiranim pred servisni stol gdje uzimaju bešteke i pored ledomata. A kako su maleni, moraju se propinjati preko naših stvari i kolica ili ih odmiču. Nismo ih mi tu parkirali, samo da se zna. Oni su sami ponudili tu lokaciju, jer im je najmanje smetalo. Međutim, ono što nisu računali je da ćemo se mi žilavo zadržati do ručka. Živa smo čerga. Konobari nas ljubazno trpe i smješkaju se. Ponovno imamo dojavu da će se Iberin šalter otvoriti u 14 h. Jurišamo tamo oko 13:20 h. Opsjedamo područje oko šaltera, čuvamo prostor, nadziremo obje pristupne strane, a komunikaciju pred šalterom sužavamo strateški postavljenim kolicima s obje strane te sjedeći ispruženim nogama, koje prolaznici i mogući pretendenti na taj šalter moraju obilaziti. Padam od umora i, uz odobrenje komadanta garnizona, napuštam front te zauzimam rezervni položaj u čekaonici, u kutu, pored aparata za napitke. Tonem u san iste sekunde. Budi me čistačica koja čisti baš tu i baš sad. Ok, žena radi svoj posao. Dižem se i puštam je da to pomete i podžogira. Završava, vraćam se na poziciju i odmah zaspivam. Ponovno me nešto budi lupkanjem po nogama. Pička ti materina, da ti pička materina jebena latinoska! Pa jel' moraš opet tu čistit gdje si već počistila, da ti pička materina!!! Nisam mogao vjerovati. Ponovno se mičem i čekam da se makne dalje. Govno se mota tuda i nikako da ode. Da, baš je morala jedno 3 puta počistiti taj mračni kut. Da joj pička materina, revnosna! Živci su napeti do maksimuma jer sam u dvije noći spavao 4+1 sat. Ali ipak imam toliko razuma da vidim da me neko ovdje jebe. Treći put me budi Maja. Ima sreću što je nisam potegao šakom prije otvaranja očiju. Naravno da nismo uspjeli riješti karte za danas. One Iberijine tuke na šalteru su tu samo za customer service. Nema tu kupovine karata ili kakva izmjena. A kad ih pitaš nešto, ili ne razumije, ili odgovori da ne zna i da zovemo call cenatar, ali s takvom mukom melje taj engleski da moj osmogodišnji sin bi bolje izgovorio. A rade na aerodromu grada sa 7-8 miliona stanovnika. Da, u stvari. Ko mi je kriv kaj ne znam dovoljno španjolskog. Zoki izgleda kao da će nekoga ubit. Bojim se da ga policija na uhapsi kao potencijalnog teroristu. Hoda okolo s telefonom iz kojeg viri žica i spušta se niže prema torbi. Razrogačenih očiju, blijed u faci, raširenih nozdrva, čudnih kretnji zbog bolova u leđima, bori se i nadgasava sa bukom mnoštva u aerodromskoj zgradi pokušavajući dobiti informacije iz Iberia call centra. Izgleda potpuno mahnito. Oklijeva mu pristupiti. Košta i ja se raspitujemo za veliki taksi, nalazimo hotel u Bogoti preko weba. Nada i dalje tinja da ćemo nešto uspjeti riješiti sa Iberiom.
Konačno izdaje se zapovijed za pokret trupa te krećemo napustiti aerodromski front. Guramo kolica kroz masu ljudi prema izlazu za taksije. Kad nas safata jedan, kasnije ćemo utvrditi, promotor hotela Dorado. Nudi taksi vaki-naki, sve džabe samo da idemo u taj hotel. Nije mi se tip svidio, ne zbog izgleda, kratko i uredno podšišana kosa, uredni brčići ispod nosa, sredina tridesetih, kožna smeđa jakna, već zbog ponašanja. Sve nešto ubrzava, sve je dobro i sve je za pet. Pokazuje katalog hotela. Dobro izgleda, cijena je primamnjiva (180.000 bakula za dvokrevetnu sobu), kao što spomenuh uključen prijevoz do hotela. Ugurao nas je takvom brzinom u 2 manja taksija (kad kažem manja to je onda Hyundai Atos klasa ili Daewoo Tico). Promotor brko fata moj i Zokijev glajder sa po jednom rukom i nosi prema taksiju. Oba su po 27 kg, a moj i malo više (puni rona i kave). Vičem mu ja polako, nije to tako lagano. Gura jedno krilo na prvi sic, drugo brzo u gepek od tog minijaturnog autića. Normalno da ne ide, pa odmiče naslon zadnjeg djedišta. Ma ko sumantu. Sumanuta je i bila i vožnja u 2 taksija kroz gradsku vrevu do hotela. Ko da su nas kidnapirali. Ista priča pred hotelom. Izbacuje stvari, vuče ih unutra do recepcije. Mi dodajemo, ali ne takvim silovitim tempom. Zoki šepucka. Brkati promotor dogovara nam sobe i nešto govori recepcionerki oko njegovog dijela. Ponovno gura stvari u lift za 2,5 sobe svom žestinom. Isto tako ih sumanuto vadi i vuče do naših soba. Ej, frajer se polomio. Na kraju dolazi do naše sobe i traži lovu za uslugu. 20.000, ne velim ja 10.000, on kaže dobro. Toliko je uzeo i Košti, a njega je žicao i da plati taksi. Naravno da Košta nije platio taksi. Tuširam se i padam u krevet. Zoki već hrče. Imamo bračni krevet s jednim pokrivačem. U Roldanillu i Caliju ne bi bio problem, ali ovdje u Bogoti noći i jutra su vrlo svježa. Budim se oko 18h. Zoki i dalje hrče. Spuštam se na ulicu. Usput sam zamolio recepcionerku za dodatni pokrivač. Na ulici mirno. Topla i blaga noć. Da nisam jutros na aerodromu osjetio što znači hladnoća u Bogoti ne bih nikome vjerovao da ovdje može biti hladno. Nisam u centru, negdje smo oko Vrbana, Sopota, Srdoča, Splita 3, negdje gdje žive radni ljudi, poštena inteligencija i građani. Nema smeća, čisto je i uređeno. Moram priznati da sam očekivao malo neuređeniju zemlju, a Kolumbija me iznenadila. Ugodno. Prvo mi je mama krenula s Bogotom. Ono, nesigurno, kriminal, drogaši. Mamu umirujem da je sve ok, tu je policija, međunarodno natjecanje, osiguranje i sve kaj se spada. Žena nije radila nikakvu frku oko sigurnosti. Samo mi je izdala račun za dvotjedni izostanak. Ali frendovi i pozanici su me iznenadili. Kao ono, to je nesigurno, kak si se za to odlučio, i to baš Kolumbija? Pa idem na tekmu! Helouuu?! Uglavnom, i sam sam počeo pomalo sumnjati u moj izbor da idem u Kolumbiju. A ono tamo sve u najboljem redu. I sad ta Bogota. Idem prošetati, naći klopu, pojesti i uzeti za van za Zokija. Ne radi prvi restač, ne radi odmah do njega drugi na koje su me uputili Maja i Košta, ali 100 m dalje ima treći. Sjedam, gledam meni, nalazim cordon bleu. Uno cordon bleu por favor con salada y ceveza. No cerveza. Daj vino. No bino. Daj onda kolu. I dok se ja tak zabavljam u hotelu traje drama. Maja je dobila liniju call centra u Kolumbiji. Zovu me da nemaju naše brojeve karata. Objašnjavam simpatičnoj konobarici da imam imrdžensi sitjuešn (na španjolskom) i da se vraćam odmah. Jurim i trčim do hotela, ustrčavam do drugog kata i uzimam naše isprinte karata. Onda ustrčavam do četvrtog kata, ulijećem u sobu 408 te bacam na krevet naše karte. Maja je na telefonu. Košta užurbano hoda gore dolje, lijevo desnom, sim tam, kaj ja znam kak već, po sobi. Maja je na čekanju. Govorim Košti da se vraćam u restač po kolopu i da su tu brojevi karata, pa nek to Maja progura kroz eter. Košta odmahuje rukom, ali vidim mu na licu da me ne doživljava. Sad se već osjećam ko onaj vlastelin iz crtića Uško Dugouško, kodni znak Hazunfefer. Sve mi je sad svejedno. Hodam polako i upijam ovu noć, ovu ulicu, ovu zemlju, ovaj grad. Pa na 2500 metara sam i hodam po ulicama Bogote. Vraćam se u restač. Ovi već čiste. Bili su iznenađeni kad sam se vratio. Kao da me nisu očekivali. A ja sam očekivao gotov cordon bleu. Nije dobro imati očekivanja. Brzo se situacija nomalizirala. Kuhar je bacio komad mesa na roštilj. Meso je veselo zacrvčalo. Ja sam pijuckao kolu od 600 kubika. Mir svim ljudima na svijetu. Mir braćo. Fuck sisters. Čak i onim Iberijinim šupcima želim mir i dobro ko pravi kršćanin. Mamicu im njihovu hoštaplersku. Cordon bleu je bio odličan. Moram priznati da u ovakvom objektu tipa palančinkarnica nisam očekivao gastronomski užitak. U stvari nisam imao očekivanja. Samo da se nahranim i bio sam ugodno iznenađenj hranjenjem. Ponovno se potvrđuje moj temeljni postulat da ne treba imati očekivanja ako želiš senzaciju. Pokupio sam klopu za Zokija. Hamburgereza sa svime. Bome je imalo težinu. Izazim u bogotsku noć. Da me sad mama vidi. Oko mene mir kao u Harambašićevoj oko ponoći. Nigdje nikoga osim vremešne gospođe koja vodi svog peseka na lajni i potiho s njim razgovara. Di su ti kriminalci mamu im njihovu kriminalnu. Preskočim glavnu prometnicu i zabijem se u lokalni dućkas. Uzmem žilete za Zokija, 2 pive, malo vode, koju mandarinu i obavezno voće koje do sad nisam probao i koje mi izgleda egzotično (jedno sam gulio ko jaje, a unutra nevjerojato ljigave i slatke sjemenke koje su užasno ukusne). Ulazim u sobu, a Zoki je upravo neodoljiv. Krmeljav u donjem rublju, češe jaja. Osmjehuje mi se. Ne zbog toga što vaš izopačeni um upravo zamišja, već zbog hamburgereze i cerveze. A i naspavao se.
Nas dvojica u sobi gledamo tekmu D.T. Millonarios vs Deportivo Alidelcion Independiente Medellin, pijemo Club Columbija i on žvače hamburgeresu koju sam mu donio iz zalogajnice. Završilo je 2:1 za Deportivo. Deportivo je zbilja bolji. Uzeo sam nećaku zeleni dres Deportivo Cali. Sinu žuti dres kolumbijske repke. Drago mi je da nisam uzeo onaj drugi dres od šupaka koji su izgubili tekmu. Oči mi se sklapaju. Srećom pa je recepcionerka donijela drugu dekicu. Prozor je djelomično odškrinut i osjeća se ozbiljna hladnoća izvana. Omotavam truplo i noge da se zaštitim od hladnoće i da se odvojim od Zokijevih dlakavih udova. Zoki hrče. Gledam sažetke kolumbijske lige.
_________________ Take'Air
|