»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 06 lip, 2026 6:02.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Osiguranje za Makedoniju
PostPostano: čet 25 stu, 2010 10:28 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Pozdrav

Tici su dostavili kandidaturu za organizaciju DP u preletima u Makedoniji. Ukoliko se natjecanje bude odrzavalo u Makedoniji, natjecatelji bi u tom slučaju trebali imati osiguranje od nezgode za Makedoniju. To osiguranje trebalo bi pokrivati:
- troškove spašavanja
- prve pomoći
- liječenja u bolnici
- prijevoza do HR (u slučaju teže povrede)
i slično...

Da li netko ima informacije ili moze provjeriti:
- kod kojeg osiguranja se HR piloti mogu osigurati za Makedoniju
- da li to osiguranje pokriva nezgodu na natjecanju (neki osiguravatelji rade bitnu razliku između letenja na natjecanju i rekreativnog letenja, mada vam to ne žele naglasiti)
- koja je cijena
- ima li popusta na grupu (koliko velika grupa treba biti)
i slično...

Uz postojeca HR osiguranja, zanimljivo je prodiskutirati osiguranja koja si uplacuju nasi PWC piloti (Hrga). Priznajem da o tome ne znam dovoljno, pa me zanima da li to mogu napraviti svi HR piloti s dozvolom. Da li je tu sve čisto ili ima neke sive zone... Što konkretno svaki pilot koji želi to osiguranje treba napraviti i slično.

Hvala,
Ratko

PS - kada ljudi idu na rekreativno letenje, ponekad ne brinu o tome. U slučaju službenog natjecanja osiguranje je obavezno.

Vrh

Naslov: Re: Osiguranje za Makedoniju
PostPostano: čet 25 stu, 2010 10:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljeni piloti,
Od Ratka sam dobio nekoliko pitanja u vezi organizacije DP u makedoniji, na sve osim jednog sam odgovorio no prije nego vam postavim pitanje prenosim dio posta od Ratka:

(Sinisa)>>..svak takmicar je duzan da si sam uredi osiguranje...isto je tako na svim
tekmama po svjetu...organizator s tim nema nista...ja osebno si uplatim sve u
sloveniji i imam krito stroske spasavanja, prve pomoci i ljecenja u bolnici..
te po potrebi transporta u bolnicu u Sloveniju...

(Ratko) Slažem se, svaki natjecatelj ce si sam morati srediti osiguranje. Organizator s time nema ništa. No, nas zanima koliko to osiguranje kosta. Ukoliko se to osiguranje moze dobiti za male novce, to je odlicno. Ali ako takvo osiguranje za HR pilote kosta 100 E, to je problem. Zbog toga ce puno HR pilota odustati. U tom slucaju nisam siguran da bi podrzali HR DP u Makedoniji. Zakljucak - Komisija prije donosenja odluke mora saznati tu informaciju. Mislio sam da ce biti brze ako se vi raspitate u vezi toga. Ovako ostaje na nama da se raspitamo u vezi toga. Dok to ne saznamo, ne mozemo donijeti odluku.

Staviti cu ovo pitanje za osiguranje na Forum...

Hvala na drugim odgovorima. Potruditi cemo se donijeti odluku sto prije...

Pozdrav,
Ratko

Do sada na svim organizacijama DP nikad niko s strane HZS_a ali komisije koja odlucuje nije trazio od organizatora
da rjesava osiguranje takmicara. Kakav sistem osiguranja postoji u CRO ja osobno neznam, zato prosim za pomoc da na forumu navedete, opisete, objasnite na koji nacin ste ko takmicari do sada rjesavali zdrastveno osiguranje za takmicenje, kako bi Ratko i komisija dobili cim bolju informaciju te tako cim prije donjeli odluku u vezi DP 2011.

Lep pozdrav Sinisa

p.s. SLO i MKD drzavno u Krusevu je potvrdjeno :yup: ...cekam samo odgovor od komisije pa zalaufavamo organizacisko masinerijo

p.s. 2 - dok sam ja piso post Ratko postavio pitanje..no jos jedan post na tu temu nije problem

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 11:43 
Offline     DHV 2-3

Ratko je napisao/la:

PS - kada ljudi idu na rekreativno letenje, ponekad ne brinu o tome. U slučaju službenog natjecanja osiguranje je obavezno.

CRO pravilnik:
5. Uvjeti za prijavu natjecatelja

Natjecatelj mora:

1.biti punoljetan
2.posjedovati valjanu dozvolu za natjecanje
3.vlastoručno potpisati izjavu o letenju na vlastitu odgovornost
4.biti osiguran prema trećim osobama
5.korištenje kacige i rezervnog padobrana
6.korištenje radio stanice
• radio stanica se koristi isključivo u sigurnosne svrhe
• radio stanica mora biti podešena na sigurnosnu frekvenciju
• zabranjeno je korištenje glasovno aktiviranih mikrofona ( VOX )
Ukoliko nisu ispunjeni opći uvjeti i postoji sumnja u sposobnost pilota, organizator može odbiti prijavu uz suglasnost Natjecateljske komisije.

u valjavnom pravbilniku pod 4. je spomenuto samo osiguranje za stetu prema trecoj osobi... o zdrastvenom osiguranju NISTA :(

predlagam da se raspitate kakav sporazum CRO i MKD imaju za pruzanje zdrastvene pomoci za svoje drzavljane...i sto to krije...

LP Sinisa

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 12:30 
Offline     DHV 2-3

evo linkova za cro drzavljane

http://www.hzzo-net.hr/03_03_02.php

http://www.hzzo-net.hr/03_03_03.php

http://www.triglav-osiguranje.hr/252/tu ... ranje.aspx

http://www.crosig.hr/osiguranja/putno-o ... 8faa94c52e

http://www.allianzdirect.hr/putno-osigu ... mstvo.html

http://www.basler-oz.hr/default.aspx?id=68

ja u SLO koristim http://www.vzajemna.si/zavarovanja/vzajemna-tujina/
u telefonskom pogovoru sa operatorkom sam saznao sljedece:
hrvatski drzavljan lako sklopi policu osiguranja za putovanje u tujinu po vazecem cjeniku...potrebno je doci u Krsko alli Brezice s putnim listom...putovnica... uplatiti osiguranje za tujinu...paket pokriva citavu evropu... paket ne krije u tom slucaju sloveniju i hrvatsku i to je to... za zracne aktivnosti je osiguranje osnovna cjena X 3 ... za 11 dana pojedinacno 30€, skupna osiguranja 11 dana 21€ po osobi

na vam je da se odlucite a mislim da Ratko i komisija imaju dovoljno odgovora s moje strane...

LP Sinisa

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 16:19 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Za info - dobio sam sljedecu ponudu od Allianza:

1. PUTNO ZDRAVSTVENO / TRAVEL HEALTH - 38.000 EUR, SMRT ZBOG NEZGODE
/ DEATH DUE TO ACCIDENT - 5.000 EUR, TRAJNI INVALIDITET / PERMANENT
DISABILITY - 10.000 EUR

2. PRIVATNA ODGOVORNOST / PRIVATE LIABILITY - 135.000 EUR (PO ŠTETNOM
DOGAĐAJU I UKUPNO ZA VRIJEME TRAJANJA OSIGURANJA / PER
OCCURRENCE AND IN AGGREGATE)

70% DOPLATKA ZA PROFESIONALNO BAVLJENJE SPORTOM S POPISA na stavku 1.

Premija osiguranja UKUPNO: 452,70 kn
Osiguranje je ugovoreno kao KRATKOROČNO te počinje 06.08.2011 i traje do 14.08.2011.

Nadam se da se može dobiti povoljnija ponuda od ovih 452,70 kn.

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 18:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Ratko je napisao/la:
Za info - dobio sam sljedecu ponudu od Allianza:

1. PUTNO ZDRAVSTVENO / TRAVEL HEALTH - 38.000 EUR, SMRT ZBOG NEZGODE
/ DEATH DUE TO ACCIDENT - 5.000 EUR, TRAJNI INVALIDITET / PERMANENT
DISABILITY - 10.000 EUR

2. PRIVATNA ODGOVORNOST / PRIVATE LIABILITY - 135.000 EUR (PO ŠTETNOM
DOGAĐAJU I UKUPNO ZA VRIJEME TRAJANJA OSIGURANJA / PER
OCCURRENCE AND IN AGGREGATE)

70% DOPLATKA ZA PROFESIONALNO BAVLJENJE SPORTOM S POPISA na stavku 1.

Premija osiguranja UKUPNO: 452,70 kn
Osiguranje je ugovoreno kao KRATKOROČNO te počinje 06.08.2011 i traje do 14.08.2011.

Nadam se da se može dobiti povoljnija ponuda od ovih 452,70 kn.

Katastrofa!

Eh da napomenem da ti to osiguranje od Alianza ne vrijedi ako se spičkaš sa paragliderom tako da nema smisla.

Od svega što sam ispitao najbolje je ovo i njega uvije koristim kad idem nekamo.
http://www.worldnomads.com/ to je kao putno osiguranje.

Treba se vani osigurat i protiv trećih osoba.

Hrvatsko osiguranje ili Kazahstansko isti k. Nećeš dobit ništa ako se dobro slomiš.

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 19:26 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Ne samo od allianza, nego i od vecine ostalih osiguranja.

Prije nego sam ljetos isao u Makedoniju, dosta sam se informirao o osiguranju, jer sam zakljucio da se jednostavno ne isplati, osim ako se ne skrsim u autu.... Paragliding je na "crnoj" listi velike vecine osiguranja i ne zele pokrivati nikakve nezgode ili stete cim im to spomenes (citajte "sitna" slova na ponudenim ugovorima, odnosno procitajte se one priloge, liste, tablice, koje se spominju kao prilozi ugovoru).

Dalje, ona osiguranja koja i pokrivaju paragliding, ne pokrivaju recimo prijevoz helikopterom u bolnicu, spasavanja od strane specijaliziranoh sluzbi, kao sto je nas GSS, zatim imate popis ljekova za koje priznaju trosak (popis je jako kratak), ne placaju premjestanje u drugu bolnicu i slicne stvari..... i na kraju ispada da ne dobivas nista... A da ne spominjem uopce da kad spomenes Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru; premija poraste i do 50%....Takoder postoje i liste zemalja veceg rizika......

Kak bi Vojo rekel BANANA DRZAVA.....

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 22:09 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
Ja bi rekel ovak: ak nemaš para za bolničke troškove u Makedoniji onda si stvarno sirotinja :-D

helikopter ti ne treba jer ako se spi..kaš sa brda se spustiš na kozi ili konju (koza je mekanija a možeš se pridržavati za rogove ili bradicu). Ona te odbaci do ceste a tam te pokupe lokalci pa dalje pičiš knjskom zapregom do prvog automehaničara. On ti poluosovinom od Lade imobilizira slomljenu kičmu i ugradi ti amortizer i opruge za tvoje buduće "nestašluke"! Popiješ bocu-dvije T'ge za Jug u hladovini. Zastopiraš vozača autobusa koji ne staje ni unatoč upozorenjima predsjedničke garde i on te odbaci direkt pred hotel na predaju GPS-a.
Kakvo ti osiguranje treba??? Alianz? Croatia? :bad:

Ima u centru Kruševa mesnica di si možeš kupiti otpale ili otrgnute dijelove tijela. A za sitne pare dobiješ i jači svinjski kvadriceps od tvojeg pilećeg (kupi dva).
Jedamput tjedno dobivaju i kobasice pa si možeš zaijeniti i k... (fenis) ako se podere od orgijanja po bazama.
:)

1 Palac gore: : sale    
Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 0:24 
Offline     DHV 2

Član od: čet 24 ruj, 2009 7:05
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 206 / Palac dolje: : 7
Velika galama i prašina se diže oko jednostavnih stvari ko da dosad niko nije bio na takmičenju u drugoj državi. Osiguranje prema trečoj osobi mora imati svaki takmičar ili u Hrvatskoj ili drugde,jedino što neki organizatori traže osiguranje do dotične visine. Osiguranje nezgode kod parajedriličara je normalna stvar, ko i malko voli sam sebe če se osigurati več kot samih početaka letenja.Triglav osiguranje u Hrvatskoj osigurava sigurno,znam is vlastitog iskustva i pošteno isplaćuju poslije nezgode.
Za koliko se osiguraš ovisi o pojedincu kolko misli da valja njegov život ili koliko je u mogučnosti.
To da se neko hoče osigurati samo za jedno takmičanje a ostalo leti bez osiguranja je zame nelogično i bedasto,ili jesi osiguran stalno ili netrebaš nikak.
Isto ti se piše se ti slupal na natjecanju ili na slobodnom letenju ak jesi osiguran dobro, ak nisi onda je to loše.
Oko heliča i boljih bolnica se može puno pričati,neko bi za malo ili niš štel puno.
Evo mojek mišljenja:ko drži do sebe je več odavno osiguran a ko ne nije osiguran.
lp od Žige i brzo u prvu os. kuču.....................................

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 8:45 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Ja kad negdje putujem obicno uzmem od Sunca (valjda, u onoj Eurohercovoj zgradi). Tjedan dana me dodje oko 150-200-njak kn s 50% doplatom za PG, alpinizam i bogtepitaj kaj sve ne. Pokrivaju spasavanje, lijecenje i repatrijaciju do 12.000 eura. Ne znam da li pokrivaju i natjecanja.
Jedna je stvar u kojoj je Zupsi u pravu - u MK nema sanse da potrosis 12.000 e na spasavanje, jednostavno zato kaj ono kaj sam ja vidio, to je hm, recimo, nesto nizi standard od onog na koji smo navikli u nas. Spasavanje je u vecini ex-SFRJ besplatno. Sto naravno ne znaci da ne mos ulaskom u bolnicu pocet nabijat racun. Repatrijacija sanitetskim vozilom je oko 1.3 e po km plus PDV (nesto vise ako ide lijecnik u pratnji) pa vidite...
Cisto osobna napomena - sta HZS boli djon za moje zdravstveno?! To je stvar moje osobne odgovornosti, kaj ne? Ili mi budu i dolazili doma provjerit jel dovoljno dugo cetkam zube da ne bi dobil karijes :-P
A i ovo osiguranje prema trecim - jel neko provjerio da li makedonski propisi to traze? Ako da OK, ako ne, opet...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 9:43 
Offline     DHV 2-3

Pozdravljeni..
eto za vreme mog zadnjeg boravka u makedoniji sam imo neke zdrastvene tezave tako da sam po "jutarnjoj kavici" usetao u zdrastven dom u Krusevu...brez dokumenata i zdrastvene kartice ... u prijemnoj sobi sam zatrazio doktora koji je prisluhnio mojem problemu...i dok smo tako pricali te hodali hodnikom sam vec bio u labaratoriju gdje su mi uzeli krv i urin za analizu...i dok sam cekao na rezultate so mi u drugoj ordinaciji naredili ultrazvok bubrega i mjehura... o prijaznosti doktora, osoblja bi se dalo napisati veliko no da skratim ..u slabe dve ure sam dobio dijagnozu , ljekove, sredio papirologiju, te zabranu pijenja hladnog skopskog :( ... drugi dan ujutro narucen sam na dodatni kontrolni ultrazvucni pregled. Strosak od 1200 mkd denarov koje sam placao za ljekove mi je po povratku u slo povrnula zavarovalnica ... i to je to

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 9:50 
Offline     DHV 2

Član od: pon 12 lis, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 90 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 0
Za svako putovanje van BiH ljetovanje, skijanje, letenje,... ja takodje uplaćujem u Sunce u Mostaru koji pripada Agramu sa eurohercom i ko zna kojim još...

Tjedan dana me kostalo dosada 12,5KM (cca 50kuna)sa doplatom za extremne sportove. Malo im je tlaka primat takve uplate za putno osiguranje, malo dobiju a puno im na kocki, ali prihvate je. Nisam 100% siguran jesu uključena bila 3 lica.

a koliko su korektni mogu navesti primjer.

Isli smo na skijanje u italiju, kolega platio u Zg mi ostali u Mo, on se spičkao slomio nogu, došao je helikopter na stazu odveo ga direktno u beluno u bolnicu odrađena operacija i kad je bio sposoban za put hitna ga dovezla do Zg, rekli su mu da je uplatio u Mo dovezli bi ga u Mo.

A kolega u Švicarskoj na letenju je pao pri sletanje malo ruku strgao (ligamenti) nije imao uplaćeno ništa mi ostali jesmo, al kako nešto odozgo čuva budale i hrabre, imao je sreću da je to u vrijeme bilo acro natjecanje i da smo se spajdašili sa jednim od gl i odgovornih pa ga je on odveo u kontejner gdje su bili švicarski GSS-ovci (zaboravio sam ime) namazli su kremu zamotali ga, i rekli da ujutru ide u bolnicu na pregled, slikanje, i ko zna šta još, oni nisu naplatili ništa ali bolnica bi ga oderala po njihovim i riječima organizatora tako da je on preskočio odlazak i trpi posljedice još dugo, a da je imao osiguranje mogo je ladno otići u bolnicu.

Ako imaju ugovor sa tom državom ne plaćaš ništa z predočenje police, ko nemaju ugovor ond platiš, a kad dodješ kući osiguranje ti isplati trošak.

Ta osiguranja ne nude nikakvu odštetu ali pokrivaju sve troškove u slučaju nezgode.
da je kojim slučajem bio bez osiguranja mislim da bi i sada otplaćivao troškove, a to je bilo prije 6 godina. - gore navedeni skijaš

samo životna osguranja nude odštetu ili neka posebna ponuda napravljena prema vama koja se godišnje obnavlja.

Po meni se isplati uzimat...

LP

Vrh

PostPostano: sub 27 stu, 2010 19:29 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Jedan kratak savjet od mene.

Otidjite u svoj Fond zdravstvenog osiguranja (ili kako se vec zove) i trazite da vam kazu sa kojim drzavama imate potpisan sporazum.

Ako imate sa tom drzavom u koju idete onda samo treba da izvadite jedan obrazac (procedura traje 5min). U slucaju nezgode dovoljno je samo da u bilo
kojoj bolnici, klinickom centru, ambulanti itd. pokazete taj papir i u tom slucaju vasa drzava snosi sve troskove.

Eventualno kad se vratite udrzavu rezidencije moracete samo participaciju da platite zavisno od povrede.

LP
Tino

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.