»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 05 lip, 2026 23:33.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Serial class je IN
PostPostano: uto 03 svi, 2011 11:23 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
U zapadnom svijetu se počinje više pažnje pridavati serijskoj klasi...a za 9000€ moš kupit puno pažnje :-)

Hehehe...švabe skužili da nemaju šanse protiv Ozona u compu, pa kao udružili se za veliku nagradu u serijskoj klasi. :lol:
ALi neka...barem će se više pažnje počet davati i "normalnim" krilima.

Pozz

Mario

http://www.xcmag.com/2011/05/serial-class-comp-gets-big-cash-prize/

1 Palac gore: : tino    
Vrh

Naslov: Re: Serial class je IN
PostPostano: uto 03 svi, 2011 14:25 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Ovaj mi se komentar nesto svidja...

Tom Payne Says:
May 3rd, 2011 at 11:16 am
What a surprise: the sponsors are all manufacturers who don’t have a decent comp wing.

If you do decide to go then check your insurance: prize money makes the event “professional” and you may find that your insurance does not cover professional competition. Read the small print.

:-D

Vrh

PostPostano: uto 03 svi, 2011 15:10 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
tino je napisao/la:
Tom Payne Says:
What a surprise: the sponsors are all manufacturers who don’t have a decent comp wing.

Sarkastično ali i plitko. Prvo, neki od sponzora uopće ne proizvode kompetišne, pa prema tome ne mogu imati niti one "pristojne". Drugo, proizvođači koji imaju "pristojna" comp krila imaju i vrlo pristojne 2-3 modele (Mantra4, Boom GTO, Peak3), pa će i na ovakvom natjecanju biti i više nego konkurentni.

2 Palac gore: : Jure, Mario    
Vrh

PostPostano: uto 03 svi, 2011 15:11 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
tino je napisao/la:
Ovaj mi se komentar nesto svidja...

Tom Payne Says:

If you do decide to go then check your insurance: prize money makes the event “professional” and you may find that your insurance does not cover professional competition. Read the small print.

:-D

Da.. Ali s druge strane,tvornice profit ostvaruju na serijskoj klasi, pa mi je logično da daju "argument" više potencijalnom kupcu da se opredjeli za njih. ;)

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 03 svi, 2011 16:33 
Offline     DHV 2

Danči je napisao/la:
Drugo, proizvođači koji imaju "pristojna" comp krila imaju i vrlo pristojne 2-3 modele (Mantra4, Boom GTO, Peak3), pa će i na ovakvom natjecanju biti i više nego konkurentni.

Da ali neće biti onih situacija da je prvih 10 mjesta isti proizvođač tj. Mantra xx

Mislim da im je "dosadila" ta slika, i to mi se čini kao pravi razlog za ovako nešto.

1 Palac gore: : tino    
Vrh

PostPostano: uto 03 svi, 2011 18:09 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Mario RI je napisao/la:
Danči je napisao/la:
Drugo, proizvođači koji imaju "pristojna" comp krila imaju i vrlo pristojne 2-3 modele (Mantra4, Boom GTO, Peak3), pa će i na ovakvom natjecanju biti i više nego konkurentni.

Da ali neće biti onih situacija da je prvih 10 mjesta isti proizvođač tj. Mantra xx

Mislim da im je "dosadila" ta slika, i to mi se čini kao pravi razlog za ovako nešto.

:Yahoo!: :beer: :Yahoo!:
:yup: :respekt: :yup:

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 6:47 
Offline     DHV 2-3

Mario RI je napisao/la:

Ima smisla, naravno ;-). Ipak, diskusija o izbacivanju open klase iz FAI natjecanja i prelasku isključivo na serijsku klasu počela je prije dosta vremena, svakako prije nego je krenula dominacija Ozona u open klasi. Meni ovo izgleda kao korak u tom smjeru. A dominacija određenih proizvođača na natjecanjima je bilo i prije. Ne vjerujem da baš svi sponzori serijskog natjecanja smatraju kako nikada neće moći napraviti krilo konkurentno Mantri.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 10:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Više natjecanja koristi svima.
Prvo letačima, pa paraglidingu uopće, njegovoj popularizaciji i približavanju (koliko je to moguće) ostalim, više mainstream sportovima.
Sigurno, koristi i proizvođačima. Možda pobjede comp krila neke firme donekle prodaju i krila serijske klase iste firme, ali sigurno da bi ih još bolje prodavale pobjede baš tih krila. Naravno da tekme isključivo serijskih krila donose nešto više benefita firmama koje ili ne razvijaju comp krila (ne znaju/ne žele/ne isplati im se - uvijek u kombinaciji navedenog s drugačijim omjerima od firme do firme) , ili njihova comp krila ne kotiraju najbolje na natjecanjima. Pa što? Po meni, time nitko ne gubi. Velika comp natjecanja i dalje će biti prebukirana, krema comp razvoja neće izgubiti nimalo od svog poligona za dokazivanje.
Jasno, neke firme, obično iste (ali možda ipak puno manje uvjerjivo nego trenutno Ozone na comp sceni), pobjeđivat će na natjecanjima serijskih krila i kao posljedicu prodavati nešto više svojih krila. A kad netko proda više onda znači da netko drugi proda manje? Ne.
Ništa ne privlači ljude sportu više od samog koncepta natjecanja. Više natjecanja u kojima više ljudi može ravnopravnije sudjelovati znači više pilota ukupno i na kraju više prodanih krila. Simple as that. Mislim da time svi dobivaju.

Ok, stvari nisu možda baš tako jednostavne - više natjecatelja s manje iskustva znači i veći rizik za nezgodu (gubitak na imageu sporta) no taj rizik trebao bi biti pokriven letenjem na sigurnijim krilima. Mislim da bi natjecanja serijskih krila imala i nešto drugačiji ton: više u smjeru one stare: 'važno je sudjelovati' iako će i tamo naravno biti 'brijača' koji moraju pobijediti 'po svaku cijenu' (čitaj: riskirajući više nego što je potrebno...)

Ja to pokušavam gledati globalno - za našu trenutnu situaciju (koja se možda i krenula popravljat?) gdje u zadnje vrijeme imamo malo natjecanja, (mislim XC), slabije posjećenih, možda ovo gore i nije primjenjivo - pokazalo se da imamo još sto drugih razloga zašto se ne ide na tekme - osim toga što serijska krila nemaju šanse u usporedbi s comp krilima (i pilotima koji ih voze).

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 10:45 
Offline     DHV 2

Sve to stoji što si napisao, ali moguće da će scenarij biti takav da će dio comp pilota letiti sa serijskim krilima da uberu dobru lovu, naravno bit će puno više natjecatelja, što je dobro za pg...ali dobro za pg u Njemačkoj, Švicarskoj,... gdje je taj sport na puno višoj razini nego kod nas, tako da nama čisto svejedno što gore kod njih pg cvjeta....osim ako netko od naših ne pobjedi i napravi feštu :beer:

Comp natjecanja direktno utječu na prodaju i što je još važnije na razvoj svih modela u ponudi...jer ono što razviju za comp, prenosi se na ostatak proizvoda u gami, a da ne govorimo o marketingu koji onda utječe na kompletnu prodaju.

Sve je to zapravo super za pg, ali ostaje gorak okus zbog razloga iz kojeg se to radi....a to je da ta ekipa nema konja za trku u open klasi. :prvi:

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 10:57 
Offline     DHV 2-3

Mario RI je napisao/la:
Sve je to zapravo super za pg, ali ostaje gorak okus zbog razloga iz kojeg se to radi....a to je da ta ekipa nema konja za trku u open klasi. :prvi:

Ma uvijek postoji sebična komponenta... Zašto bi ostajao gorak okus? Bitno da je stvar pozitivna.

A kaj se tiče comp pilota koji će tamo letit - tim bolje. Bar će se obični letači moći bolje usporediti s njima, naučit nešto više jer će top pilotima trebat nešto više vremena da se razdvoje od ostatka bez viška performansi u krilima. Ne znam samo na koji način će se provjeravati da nitko nije prčkao po svom 'serijskom' krilu.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 11:00 
Offline     DHV 2-3

Mario RI je napisao/la:

Valjda se i rally prvenstva organiziraju zato što Citroen i Subaru nemaju (i nikako ne mogu/ne znaju napraviti) dobar motor za formulu 1. :pardon:

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 11:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 939 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 145 / Palac dolje: : 0
Danči je napisao/la:
Valjda se i rally prvenstva organiziraju zato što Citroen i Subaru nemaju (i nikako ne mogu/ne znaju napraviti) dobar motor za formulu 1. :pardon:

ili obrnuto ;)

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 11:41 
Offline     DHV 2

Danči je napisao/la:
Mario RI je napisao/la:

Miješaš kruške i jabuke..to su 2 potpuno različita sporta.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 13:03 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
CloudWalker je napisao/la:

Ok, stvari nisu možda baš tako jednostavne - više natjecatelja s manje iskustva znači i veći rizik za nezgodu (gubitak na imageu sporta) ...

Zasto mislis da ce biti vise natjecatelja s manje iskustva? zato sto voze 2jke ili 1-2 ? MIslim da si tu malo u krivu....

Ostalo sve sto si napisao stoji.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 13:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Najobičniji marketing!
Slična grupica je i krenula sa PMA grupacijom kako bi pooštrila kriterije i izbacila one koji to nisu bili u stanju pratiti (povećali standarde).
Compovi će uvijek biti compovi i najbolji pilot na svijetu bit će onaj koji odleti najbrže.
Natjecanja u serijskoj klasi nikako neće izbaciti natjecanja sa compovima i mnogi će sa serijskih krila i dalje prelaziti na compove.
Ovo je mali izlet u popularizaciju natjecanja. Više natjecatelja na serijskim krilima neće značiti bolju prodaju odmah, ali svakako će i više njih prijeći na compove, a da li će i više njih uopće ući u PG jer se mogu natjecati relativno sigurno - sumnjam. Ipak se radi o marketshareu, tj. reklami nekoliko tvrtki koje imaju što za reći u klasi 2-3.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 13:11 
Offline     DHV 2-3

Mario RI je napisao/la:
Danči je napisao/la:
Mario RI je napisao/la:

Miješaš kruške i jabuke..to su 2 potpuno različita sporta.

Nemoguće... :shock:

Zapravo, nadam se da misliš na rally i F1...;-)

Koliko "potpuno" su različiti? Voze se automobili s motorima na unutarnje sagorijevanje i svrha je što prije stići na cilj. Čini mi se da imaju puno dodirnih točaka.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 13:21 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 939 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 145 / Palac dolje: : 0
Danči je napisao/la:
Koliko "potpuno" su različiti? Voze se automobili s motorima na unutarnje sagorijevanje i svrha je što prije stići na cilj. Čini mi se da imaju puno dodirnih točaka.

pika i XC imaju puno dodirnih točaka (ako tako gledaš) pa su potpuno različite discipline u pitanju.. no otišli smo u OT

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 13:26 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Ne znam samo na koji način će se provjeravati da nitko nije prčkao po svom 'serijskom' krilu.

Uzmeš krila prvoj trojici i odradiš check.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 13:40 
Offline     DHV 2-3

marin je napisao/la:
Danči je napisao/la:

pika i XC imaju puno dodirnih točaka (ako tako gledaš) pa su potpuno različite discipline u pitanju.. no otišli smo u OT

Pika i XC imaju samo jednu dodirnu točku, a to je letjelica. Ipak, priznajem da prva usporedba nije najsretnija, ali i dalje mislim da neimanje kompetitivnog krila za open class natjecanje nije isključivi razlog zašto bi netko sponzorirao serijsko natjecanje. Činjenica da nešto nemaš ne znači da nikako nisi sposoban to imati. Uostalom, upravo je Ozone živi primjer za to.

Vrh

PostPostano: sri 04 svi, 2011 13:50 
Offline     DHV 2-3

Tomica Solina je napisao/la:

Ok, stvari nisu možda baš tako jednostavne - više natjecatelja s manje iskustva znači i veći rizik za nezgodu (gubitak na imageu sporta) ...

Zasto mislis da ce biti vise natjecatelja s manje iskustva? zato sto voze 2jke ili 1-2 ? MIslim da si tu malo u krivu....

Manje iskustva u natjecanjima. Postoje neki aspekti letenja u tekmi s kojima se iskusni XC pilot nije morao nikada susresti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: