»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 09 tra, 2026 17:55.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sljedeća natjecateljska sezona PWC- Serijska klasa
PostPostano: ned 28 kol, 2011 11:22 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 01 ruj, 2009 14:50
Dao Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 20 / Palac dolje: : 0
Zadnjih 2 mjeseca svjedoci smo prilične konfuzije na natjecanjima te rasprave na forumima treba li suspendirati open klasu krila. Nakon tragične nesreće dvojice pilota na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj gotovo su sve alpske zemlje po preporuci FAI (svjetske zrakoplovne org.) suspendirale open klasu sa svojih nacionalnih prventava.
Zadnji udarac open klasi krila desio se prije 2 dana na sastanku PWC u Španjolskoj gdje je odlučeno da se sljedeće sezone i najjače svjetsko natjecanje - PWC leti sa serijskim krilima. Iako još ovogodišnja sezona nije završila a 2012 je još daleko vjerojatno će se i Hrvatsko prvenstvo 2012 letjeti na Serijskoj klasi krila.

- objava Gorana Dimiškovskog u Ageru (španjolska) da PWC 2012 ide serijski

info@paragliding-kvarner.com
dbiondi2@gmail.com

tel. 095-854 9995

Vrh

Naslov: Re: Sljedeća natjecateljska sezona PWC- Serijska klasa
PostPostano: ned 28 kol, 2011 12:47 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuck

Vrh

PostPostano: ned 28 kol, 2011 19:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Iako letim DHV-2 klasu (i vrlo vjerojatno ću tu ostati još koju godinu), smatram da je ovo veliki korak natrag u evoluciji krila. Za performanse današnjih serijskih krila u mnogočemu trebamo zahvaliti upravo open klasi. Open klasa je uvijek pokazivala gdje su granice aktualne tehnologije i u dobrom dijelu serijska klasa se izvodila "downgradingom" open klase. (Dileri - ispravite me ako griješim).
Najsvježiji primjer: rigid-foil. Prvo se pojavio na nabrijanim jurilicama. Kako je tamo očito pokazao da ima vrijednost svjedoci smo da je za manje od godinu dana postao standard u cijeloj lepezi posljednje generacije krila bez obzira na klasu. Sljedeći primjer: Smanjivanje broja linija. Evo moje krilo je prvo u svojoj klasi koje je postalo three-liner... opet izvedenica iz open klase. Ima još pun buljuk primjera koje mogu navesti bolji poznavaoci opreme od mene, no mene je strah nečeg drugog.
Bez obzira gdje se stavila ograničenja (STOP open klasi?!?), malo me je strah da je neizbježan efekt ove odluke nabrijavanje serijskiih krila te samim time izlazak iz deklariranih odnosa performanse/sigurnost ili barem odlazak u "sivu zonu". Na taj način mogli bi neki konstruktori, u želji da zadrže kvalitetene pilote pod svojim krovom pod serijsku klasu zamaskirati nekog comp-a. Tu me nije strah za Hrgu ili Tonija ili Zokija ili Doc-a... Najviše me je strah za one ljude koji će misliti da su prerasli klasu DHV-2 pa bi oni na klasu više.... Evo, recimo za tri-četiri godine i ja ču biti među takvima.
Dakle ovo su samo spekulacije, ali bili smo svjedoci da se takvo nešto dešavalo u ne tako dalekoj prošlosti...

2 Palac gore: : bmutak, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: ned 28 kol, 2011 20:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Rezolutno se slažem sa zabranom. Bez dvojbe. Uz jednu pretpostavku - valjda će se organizirati nešto poput F1 u pg svijetu. Uz neka pravila igre, kojima se u prvom redu moraju prilagoditi proizvođači, dobit ćemo najatraktivnije utrke. Ovako je sve išlo ka rasulu, viđenom već puno puta u drugim sportovima. Ne moram biti vozač F1 da bih shvatio da se, npr. nakon pogibije Senne, sve u tom sportu promijenilo. U prvom redu - sigurnost. Danas se možeš zabit sa xxx km/h u ogradu, ostaješ živ, ili se barem sve poduzelo da ostaneš. Drugo, mogu ja imati ne znam koliko para, al ne mogu kupiti bolid i voziti utrku svjetskog. To je dio igre. I svi profitiraju. Mi, pikzibneri, možemo samo slinit na neko krilo, samo PWC ili FAI može mi dati pristanak da tako nešto vozim u njihovoj organizaciji. Do sada je to bilo prepušteno samo proizvođačima i njihovoj odluci - daj, jarane, ja to mogu - njih treba u svakom slučaju, od svega, koliko je moguće, odvojiti. To je jednostavan, očit i svima vidljiv sukob interesa. Proizvedite štogod hoćete, al tražite ne ENxx ili DHV , već FAI ili PWC, ili kakogod se zove, dozvolu. Jedva čekam jednu takvu utrku, s live trackingom, u kojoj ćemo uživati u letovima 50-tak vrhunskih svjetskih pilota. Nama ostalima, bit će gušt vozit se u svojim suzukijima, škodama i ostalim sportage forama ....

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

3 Palac gore: : Mirko, Red Baron, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: ned 28 kol, 2011 21:56 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Ja mislim da ovi puno jedu g...a sto hoce, tj. vec jesu ukinuli open class.
PWC je PWC, i brate pustite ljude da lete sta hoce i kad hoce...

Po meni je jedini problem mozda sto proizvodjaci nisu dovoljno istestirali neke glajdere... U kolapsima naravno :)
A neki od tih proizvodjaca imaju poprilicno dobre acro pilote da to odrade...

Pal Takats je to odradio sa 2liner Uturn-om, http://www.youtube.com/user/justACRO#p/u/28/cBZd3tt_OC0
Ozone ima Felix-a itd...

Po meni bi trebalo da se stavi malo veci pritisak na proizvodjace da razmisljaju o proizvodju prije nego sto ga puste u prodaju...

pozzzz

Vrh

PostPostano: ned 28 kol, 2011 23:00 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
tino je napisao/la:
PWC je PWC, i brate pustite ljude da lete sta hoce i kad hoce...

Po meni je jedini problem mozda sto proizvodjaci nisu dovoljno istestirali neke glajdere... U kolapsima naravno :)

Po meni bi trebalo da se stavi malo veci pritisak na proizvodjace da razmisljaju o proizvodju prije nego sto ga puste u prodaju...

A tko odredjuje sto je PWC? Ima li netko tko moze bolje definirati PWC od samog PWC-a? Ljudi su donijeli odluku i kao takvu je treba postivati. Fala bogu sad ima dovoljno Mantri i Boomova okolo da se jos tri godine paralelno leti EWC (extreme WC - svaka slicnost s poznatom napravom za uklanjanje prehrambenog viska je slucajna) pa ce u konacnici trziste i javnost odluciti, kao i u svemu.
Rec bi da su ti proizvodi sasvim dobro promisljeni (sumnjam da se takve performanse dobiju "slucajno"), samo pitanje je o cemu su razmisljali? Ako hoces proizvod koji je bolje "promisljen" u smislu sigurnosti, pa upravo ti to daju: EN D!

Tvoj pocetni argument moze se okrenuti i u smislu: PWC je PWC, i brate pustite ljude da ga organiziraju kako hoce i kad hoce...

Zao mi je zbog takve odluke, samo iz razloga sto ce to u najmanju ruku usporiti razvoj comp krila, koja su po meni samo jedan faktor u cijelom nizu koji dovodi do pogibija (a sve prema trenutno dominantnim teorijama rizika koje ga modeliraju kao "svicarski sir").
Cini mi se ishitrena odluka, pogotovo u trenutku kad zapravo valjana statistika i ne postoji. Hoce li ova restrikcija donijeti pozitivne pomake, necemo zapravo nikad znati, zato jer ne znamo stanje prije.
Srecom, zivimo na Balkanu, pa mozemo blazeno zaboraviti na utjecaj koji u cijeloj prici imaju osiguravatelji, zakonodavci i sl.
Mozda je neki marketinski genijalac u Ginu ili Ozoneu skuzio da ce imat vecu prodaju ako svakog tko si moze priustit EN D uvjeri da ravnopravno konkurira na svjetskom nivou? Mozda vise ne prolazi marketinska spika koja je gora nego u farmaciji (svaki glider je brzi, bolji, sigurniji bla bla bla - ali samo za "top level pilots"-puno bolje zvuci "letite nas EN D comp taze isti ko Pacherov, a to mozete vec ako imate dvije lijeve i 80-100 sati godisnje")?
Sto se dogadja u sportskom smislu, tj. dajemo li letenjem krila slabije performanse zapravo dovoljnu priliku pilotima donijeti dobre, inspirirane odluke koje razlikuju genijalca od dobrog pilota, ili smo time hendikepirali genijalne medju nama?
Malo citajuci raspravu o PWC-u u Turskoj, namece se pitanje kvalitete organizacije, samog koncepta taskova, uvjeta koji se za letenje toleriraju. Cini mi se po procitanom da se kod nas pol tih tekmi ne bi letilo, a nekako si mislim, da tamo ima EN D glidera, pa ni njima ne bi bilo svejedno ako se slijece u rikverc...
Kasno je, komp me nesto jebe s dijakriticima, pa eto sad samo ovoliko od mene tek da pokrenemo diskusiju, oprostit cete sto je malo nabacano zbrda-zdola.
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: ned 28 kol, 2011 23:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Fora :Bravo: Sad če se vidjet ko je pilot, a ko pičkica koja se skriva iza jedrilice.. Svima slične pile, pa da vas vidim :-P

Al sad trebaju i unaprijedit dinamičke testove koje definiraju serial klasu. Jer ce inače ekipa vozit potomke Apca. Nešto što se otvara ko serial, al se zatvara ko čisti proto :-D I ak mislite da 2-3 nemre ič 70-80kmh ili imat finesu 10, mislite ponovo, jer se performanse današnjih krila dižu po količini plastike u njima..

Uhff.. bit če fenomenalnih serijala za kupit 2013. :ROFL:

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 0:10 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Vedran je napisao/la:
Fora :Bravo: Sad če se vidjet ko je pilot, a ko pičkica koja se skriva iza jedrilice.. Svima slične pile, pa da vas vidim :-P

Bas, pa poznato je da najvece pickice lete compove ;) Sad se tek NECE vidjet tko je pilot, jer ti slabije krilo oduzima mogucnost odluke. Primjer: imas 2000m i s compom to ti je taman dosta da stignes na drugu stranu te nezgodne doline i zajebes sve za jedno pol sata. Samo, pitanje je hoces li doci dosta visoko da se navrtis za dalje. Druga opcija, da letis do tamo dva sata po grebenu i dodjes visoko. Treba dosta znanja, iskustva i dobre procjene za takvu odluku. S druge strane, ako letis EN D odmah znas da direktno ne stizes i nemas dileme, vozi po grebenu, isto ko i svi ostali...
Drugi primjer: letis od Raspadalice prema tunelu i na 1000m nad Rocem je stup od 2m/s. Hoces li stati i vrtiti ili ici do one sukulentne baze nad Lupoglavom? Doci ces nisko, ali penje sigurno 5m...(opet, to ti govori tvoje iskustvo i procjena). Ili, sa slabjim krilom, to isto iskustvo i procjena ti nedvojbeno kazu da do tamo ne stignes i stajes i vrtis 2m, isto kao i svatko drugi, razmisljao taj ili ne.
Na kraju, dobivas odgovor na pitanje "tko najbolje vrti stup?" a ne "tko je najbolji pilot?" sto su, barem za mene, dvije razlicite stvari.

Vedran je napisao/la:
I ak mislite da 2-3 nemre ič 70-80kmh ili imat finesu 10, mislite ponovo, jer se performanse današnjih krila dižu po količini plastike u njima..

Uhff.. bit če fenomenalnih serijala za kupit 2013. :ROFL:

Pa kad moze, navedi jedan (vjerujem da si mislio na malo vecu finesu, jer 10 je imala jos Omega 7, iako se neki nisu bas slagali s tim mjerenjem) :pardon:

Slazem se, bit ce fenomenalnih seriala 2013. Zamisli kakvih bi tek compova moglo bit...

p,
D.

P.S. i da, sto se tice "svima slicne pile pa da vidim" - pa kaj nije to vec sad tako? Mislim, jel razlika izmedju R11 i B8 veca od one izmedju Booma GTO (ili kak se vec zove) i M4 (ili koja je vec na redu)?

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 9:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
PWC odluka nije toliko motivirana sigurnošću koliko nuždom, zbog posljedica FAI odluke. Stvari su sada jednostavno postale prekomplicirane, i za organizatore i za pilote. Mislim da je i u PWC-u većina pilota odahnula.

S Damjanom se ne slažem. Uvijek ima dovoljno mogućnosti za izbor tokom trke, no broj tih mogućnosti više ovisi o terenu, trci i njihovoj međusobnoj usklađenosti nego o prednosti koju pojedinci imaju zbog krila koja lete.

Adrian je jako dobro pogodio bit problema: pg nije letjelica koju će čovjek izabrati zbog njene max brzine. Trenutan smjer razvoja je maksimalno podređen povećanju brzine i to je nelogično.

1 Palac gore: : tino    
Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 10:03 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Fakat mi je već zlo od tog lupetanja kako nešto unapređuje ili unazađuje sport. Isto tako, nije mi jasno da neki ne kuže debelu poveznicu između sporta i profita. Ne da mi se to sad nadugačko obrazlagati, ali tvrditi da je "nekakva budala" ukinula compove i time zajebala i uništila i srozala sve do sada postignuto je, u najmanju ruku smiješno. Još ću čuti (od prekaljenih HR pilota) da je ta budala to rekla jer se ne usudi i sam letjeti comp krilo.
Ovo se, isto tako, ne može uspoređivati sa F1. F1 živi sama za sebe, okuplja dovoljan broj sponzora i love od prodaje raznih prava. Pobijedi li Ferari neće porasti prodaja "serijskih" Ferarija, a to nije ni bitno. Nakon nekog vremena ostaje stvar imagea osim čistog profita.
U našem slučaju svi proizvođači kukaju kako se razvoj i proizvodnja compova ne isplati. Naravno da im možemo vjerovati, jer samo budali nije jano da se prodaja od 20-100 krila godišnje ne isplati. Naravno, ne isplati se ni 200 ni 500. Doduše neka se sića uštedila jer nema DHV testa, ali to je samo kap u moru.
Po meni, ukine li se letenje necertificiranim krilima, doći će do još bržeg razvoja serijskih krila. Sav fokus proizvođača bit će i dalje biti prvi i bolji od ostalih, ali će i dodatno razbijati glavu kako da to krilo strpaju u sigurnosnu klasu. Strašno skup razvoj dio sredstava prelit će na razvoj serijske klase koja se ionako bolje prodaje i ostvaruje bolji profit. Stvar je na marketingu da potraži dostojnu i efikasnu zamjenu compovima koji su ustvari prodavali serijska krila. Meni se to dopada i sa drugog stajališta. Naime, upravo zato što će nestati nerealnih brojki i u prodaji koja je rezultirana uspjehom pojedinog compa određene sezone. Time bi brojke u prodaji zaista diferencirale krila po kvaliteti. Naravno, proizvođač uspješnog compa vjerojatno je u stanju napraviti i uspješno serijsko krilo, no znam nekoliko proizvođača koji su klekli na tome.

Ono o čemu se ovdje raspravlja i dovodi u vezu s odlukom puno pametnijih ljudi jest ustvari tko je bolji od koga i tko će sada biti bolji od koga. Možda će neki piloti serijskih krila sada doći na svoje i dobiti priliku ukrstiti mačeve sa bivšim comp pilotima, ali tablica će u velikoj mjeri i dalje ostati nepromjenjena. Čuo sam i jedan izgovor comp pilota koji reče da će biti u opasnosti jer će se zavući negdje sa serijskim krilom od kuda bi sa compom izašao bez problema. Nadam se da je i njemu jasno da je to bullshit jer, kakav si ti onda pilot i kakva je tebi onda kvaliteta procjene ako ti se to zaista dogodi?! Da li se pojačao vjetar ili si dobio sporije krilo u konačnici je vrlo blisko. Vrsnom pilotu bit će potrebno pola sata da skuži što može, a što ne sa takvim krilom i opet će iz njega dobiti veći maksimum od pilota sa manjim fajima. Valjda?!
Compovi se bune djelomice i zato što smatraju da su compovi sigurniji To je također bullshit! To krilo zaista bolje reže kroz turbulencije, ali to ne znači da će te turbulencije samljeti serijska krila niti je to sigurnosna kvalifikacija.

Osobno bih volio da postoji elita i da je ona nedostižna i zanimljiva za pratiti. Neka se odvoje kvalitetom, a ne opremom koja implicira da se ne bavimo istim sportom. Kako, na kraju da znam tko je "zaista" bolji kad nemamo ista krila. K'o u nogometu (a ne u F1); svima ista lopta, ista trava, isti broj čepova i isti broj neprijatelja koji ti smetaju. Bez federa u kopačkama molim!

I na kraju, na tekmama ginu natjecatelji, a u rekreativnom letenju rekreativci. To samo po sebi ubija raspravu koje krilo ubilo koliko ljudi. Taj dio nije dio sporta i ta statistika ne govori ništa o sportu, a još manje vrijedi kad netko pokuša dovesti u vezu nesretni događaj sa proizvođačem opreme. Bude li se meni ikada dogodio nesretni događaj, molim vas da ne tražite razloge u krilu već radije potražite razloge kod proizvođača mlijeka, hrenovki, rakije, salame, peciva, piva, vode, pljugi, salame, jogurta i ostalog što strpam u sebe prije letenja (mislim da sam jednom strapao sve nabrojano).

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 10:12 
Offline     DHV 2-3

Jaoee.. nemoj mi spominjat GTO-a, jer u MK mi je fakat vadio mast ! A i Hrgi i ostalima na jedrilicama :-D Em navrti 2x brze, em tranzicije radi na full speedu valjda. Nemres ga ufatit ni za glavu ni za rep 8) Hrga je reko da je pajcek na PREPWCu bio 2. ukupno ?)) Mislim da ga je vozio onaj mali Cortell..

Zadnja izmjena: Vedran; pon 29 kol, 2011 10:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 10:30 
Offline     DHV 2

Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Iskreno, djelomicno se i veselim ovoj odluci, koja vjerujem da nece dugo trajati isto kao sto ne vjerujem dok ne vidim prvu tekmu...
Veselim se iz razloga koji je naveo Vedran. Puno su manje razlike na EN D-u nego na comp klasi tako da ce svi piloti imati podjednake "strojeve" pa ce se vidjet istina o kvaliteti pilota...

Ne veselim se jer trenutno doma imam dva dvolajnera i zato sto stvarno uzivam letiti Open klasu.
Takodje vjerujem da ce se znatno usporiti razvoj krila (sto nemora biti obavezno lose) i da ce se znatno "nabrijati" serijska klasa na stetu takozvanoj sigurnosti...
Tocno je sto veli Vedran, i EN-D moze ici 80, a ja vas pitam ko ce uzeti metar i mjeriti A linije na najnovijem "serijskom" GTO-u na trenutnom natjecanju...

I da... Bullshit je da ce biti sigurnije...
Isti ce ljudi lizati padine po turbulentnim uvjetima i isti ce drzati speed sada i preko 100% samo da dohvate rezultat.
Zatvaranje na 50-100m od zemlje pri vecoj brzini je jednako u svim klasama, jaaaako je mala razlika.

LP!

P.S
Ako imam dva dvolajnera jel se to moze brojati kao jedan cetverolajner...?

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 10:40 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5270 / Palac dolje: : 21
Zoki je napisao/la:

P.S
Ako imam dva dvolajnera jel se to moze brojati kao jedan cetverolajner...?

Moze ako zaklamaš krilo uz krilo jednog i drugog dvojajnera, ili ih poslažeš u dvored kao kod dvokrilaca. Ali obavezan je load test. Ti bi ne bi prošao sa tom letjelicom na pojedinačnom nivou. Ovako možda uđe u EN E klasu.
:-D

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 10:41 
Offline     DHV 2

Član od: pon 24 kol, 2009 23:00
Dao Palac gore: : 351 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 898 / Palac dolje: : 2
Malo statistike iz Francuske:

Average percentage of accidents
- Leisure: 2,0% (20000 pilots – 400 accidents yearly).
- Competition: 1,3% (1000 pilots – 14 accidents yearly)

It must be underlined that:
- Most accidents in competition are declared as the organisers feel responsible to do so. A lot of accidents in leisure flights are not declared.
- These statistics are based on the total number of FFVL pilots. The competition pilots are the most active.
- In the 3 years taken in account, the number of competition pilots rises: 850, 1000, 1150. The number of competition accidents is steady (1,3%, 1,7%, 1,0%).
- Some years, the % of accident in leisure is twice as important as in competition.

Women stand at 15% of pilots and 15% of accidents… But only 8% fly in competition. Too bad…

Accidents in competition
52% for certified gliders.
48% for uncertified gliders.
68% of pilots are flying certified gliders in 55% of the flights.
32% of pilots are flying uncertified gliders in 45% of the flights.

These statistics shows that there is no significant difference between certified or uncertified gliders:
Certified gliders: 55% of flights, 52% of accidents.
Uncertified gliders: 45% of flights, 48% of accidents.
The percentage of accidents per flight stands at 0,2%: 1 accident every 500 flights.

Fatalities
The average number stands at 9 per year: 0,04% of the total number of pilots.
No fatalities in competition the 3 chosen years.
If the 0,04 percentage had been applied to competition, we would have had 1 or 2 fatalities in these 3 years.

Objavljeno na SLO forumu.

3 Palac gore: : gburazer, toni, Zoki    
Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 10:53 
Offline     DHV 2-3

Jeap.. bio je drugi..

http://prepwc-ukrainianopen.org.ua/news ... 1-08-05-39

Ima tu svakakvih reza..

http://www.paraglidingworldcup.org/world-cup-tour

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 11:55 
Offline     DHV 3

Iskreno, ova vijest me malo rastužuje, ali ne tonem u očaj zbog toga. Pa kaj sad? Letit ćemo EN D dok ne uvedu EN E klasu. Letio sam DHV 3, open, comp, sa i bez load testa, pa neka češka i slovenska krila koja nisu imala niti poštenu oznaku već unikatan "potpis" autora na svakom krilu (ne može se pričati o seriji, ako je svako krilo različito). I zadovoljio sam tu osvnovnu potrebu za "bivanjem dupeta u zraku". Sad smo malo izbirljivi, ha?

Svaka usporedba sa nekim drugim sportom, pa tako niti sa F1 ili nogometom (kramponi u kopačkama), je nezahvalano. Ili je moguće uz velike ograde. Činjenica je da open klasa natjecateljskih krila služi za demonstraciju mogućnosti i za marketing. Marketing bi trebano biti dio alata za stvaranje profita, zar ne? Živimo (u pretežito) kapitalističkom svijetu i što je tu čudno? Ne mogu, a da ne rabim usporedbe sa drugim komercijalnim granama. Medicina bi trebala biti humana, za ne? Ali najbolju skrb imaju samo oni (pojedinci ili društa u nekim državama) koji to mogu platiti. Čak niti hipokratova zakletva ne omogućava pojedinom doktoru da pomogne svakom pacijentu, jer pacijent ne može niti doći do doktora izravno, ako nema odgovarajuću legitimaciju. Čemu onda tražiti humanost u nekoj maloj i marginalnoj sportskoj industriji? Zato što je to naš hobi i zato što mi to volimo? Kaj god! S druge strane, pa kojoj PG firmi ide u prilog da se piloti ubijaju na njihovim krilima? Nikome. Oni izbace comp krilo koje je predviđeno da ih leti kvalificiran pilot i to napišu na krilo. To što svaki fajan, koji misli da je dovoljno iskusan (uključujući i mene) i može se dokopati takvog krila, te ga leti je neki drugi dio priče. Opet ću upotrijebiti usporedbu, sa više ili manje uspjeha. Kako BMW može spiječiti da neki nadobudan klinac ne nabrije motor stare kockice 320i i juri 250 km/h po gradu i to u neatestiranom/necerificiranom i neregistriranom autu bez vozačke dozvole te zgazi trudnu ženu s djetetom u kolicima?! Pa nije BMW i njegova želja za profitom kriv za ovakvu hipotetsku situaciju.

Dozvoljavam da se uvede institucija dozvola za comp klasu krila od FAI (CIVL) ili nacionalnih saveza. Ali to bi bilo toliko komplicirano za provesti u praksi ili bi se opet svelo na puku formalnost. Osobno mi se više sviđa već opisano (nekoliko puta) rješenje da se biraju uvjeti i tereni, a da se na zahtjevnijim terenima i u zahtjevnijim uvjetima konzervativnije slažu discipline. Time bi se izbjegla hrpa problema, jer bi piloti mogli odapeti gas do daske osjećajući se sigurnije i zaštićenije.

Prototipovi, testna ili razvojna krila će i dalje biti, firme neće zakočiti razvoj, ali prave mogućnosti se tek vide na natjecanjima. Svjedočili smo više puta da je neki od braće Valič (testni piloti u više PG firmi) letio, pa sletio i škaricama za nokte prekrajao neku od špagica ili komora na krilu te opet poletio. I tako iz dana u dan na nekom natjecanju. Bolidi formule 1 imaju predsezonska testiranja na stazama na kojima se voze utrke i svi imaju fantastične rezultate, a onda dođe utrka, pa crkne ovome motor, drugome getriba, trećem ne izdrži ovjes, pa mu ne radi upaljač za cigare u cockpitu... Jedno je testiranje u osami, a drugo je megdan na bojnom polju. Natjecanja su ta koja dokazuju koji proizvođači imaju pravu pilu, a koji ove sezone nisu bili uspješni. I tako je već 20 godina. Hebo Škoda fabia cup istih serijskih auta. Da se odmah ogradim, Škoda fabia je izvrstan mali gradski automobili, vrlo štedljiv i trajan, ali beskrajno dosadan! Neće se više Ferarija prodati ako Fernando Alonso pobijedi, jer je Ferrari ekskluziva i ulaznica u neki drugi svijet nedostižan običnoj raji (zato i postoje takvi brandovi), ali se svakako puno Renaulta prodavalo kad su pobijeđivali Nigel Mansell, Alen Oprosti, Damon Hill, David Coluthard itd. Renault Clio Williams! Sjećate se toga? Nemojte mi reći da to nije utjecalo na Marketing i Profit.

I da, cijenjeni kolega Box. Tvoje pravo je da iznosiš svoje mišljenje o onome o čemu nemaš pojma, mada je to vrlo nezahvalno, kad kažeš da je "bullshit" to što neki comp piloti izjavljuju da se osjećaju sigurno na comp krilima. Ja sam jedan o tih. I moje je pravo da to kažem, jer zbilja to tako osjećam. Zahvaljujući svojoj genetici, imaš tu privilegiju da letiš brzo i stabilno te da čak konkuriraš comp klasi u brzini, uz određeni hendikep u penjanju i finesi. Ali sigurnost je svakako na tvojoj strani. Trebao bi popričati s pilotima koji teže jedva 60 kg ili 50 kg. Oni su nesigurniji na DHV 2 /En C krilima nego ti na višoj klasi i to ne govorim napamet, već iz dugogodišnjeg iskustva. Tko brine o njima? Nitko! Ali baš nitko, niti se o tome problemu govori. A zbilja je realna i zbilja postoji. Zamislite se u osrednoj turbulenciji u vernulijatstom (VUM) kanalu na donjoj granici DHV 2 krila i ne možete van, već curite u još veću turbulenciju! Ja se odmah naježim. A testovi kažu, ma samo gonjaj miško, to ti je dvojka, skoro 1-2. Na svemu ispod DHV 2-3 / EN D se osjećam nesigurno, kao u gnijezdu zmija od kojih ne znam koja je otrovnica, a koja nije. Naravno, ne na Malom Kalniku ili na Liču, ali u realnim uvjetima neke tekme svakoako da. U klasi DHV 2-3/EN D je vrlo malo krila koja su zabavna. Nije k'o Škoda, ali nije ni daleko. Ne mogu si priuštiti automobil Ferari, ali mogu letiti najbolja krila koja se na tržištu mogu nabaviti. I uživam u tome. Makar to u buduće bilo i EN D krilo. The EN D.

2 Palac gore: : tino, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 15:43 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Tvoje pravo je da iznosiš svoje mišljenje o onome o čemu nemaš pojma, mada je to vrlo nezahvalno, kad kažeš da je "bullshit" to što neki comp piloti izjavljuju da se osjećaju sigurno na comp krilima.

...a najviše mi na kurac ide kad mi netko sugerira (kao Doc nedavno) da ako nisam top comp pilot (ili "nemam rezultate") onda nemam pravo glasa, pa niti razmišljati o tome, ili, ako ne letim compa da "nemam pojma o tome", pa niti smijem iznositi svoje mišljenje, odnosno, nezahvalno je.
Ne zato što ide od tebe nego zato što ponovo dolazimo u situaciju komentiranja komentara (što je tek vrlo nezahvalno)... i što smo mogli to komentirati kad smo već bili na kavi.

No, mišljenje neću promijeniti, a zahvaljujući svojih 11 godina u paraglidingu neću dozvoliti niti da mi netko govori da o nečemu nemam pojma! Možda nemam to iskustvo i nedostaje mi hrabrosti da to prihvatim kao način života, ali da nemam pojma, e, to me malo vrijeđa.
Ja nisam rekao da je bullshit to što neki komp piloti izjavljuju (mogu izjavljivati isto kao i ja - sve što god hoće) već da je bullshit da je to istina. Comp krila nisu sigurnija od serijskih - TOČKA! Ako će mi netko sada opovrgnuti DHV, LTF, DULV, AFNOR i ostala certificiranja te i dalje tvrditi da subjektivna ocjena comp pilota ona koja se smatra ispravnom onda zaista ne govorimo o istoj stvari. Comp krilo ide brže, bolje, bolje penje itd (kao što sam i sam ustvrdio - bit će zato što nemam pojma), ali NISU sigurnija. (Prvo sam bio oprezan da me ne bi moje kolege comp piloti previše osuđivali, a sad me boli bimbo i tvrdim to što tvrdim, a iza mene stoje upravo navedene institucije.)
Ono što sam komentirao je upravo ono "gnijezdo zmija". Zamislio sam scenario u kojem vrhunski comp pilot uzme to "nezabavno" krilo (zabavnije mu je onda uzeti acro krilo i zabavljati se do mile volje) i dozvoli sebi, sa svim svojim iskustvom koje je pobrao leteći preko 10 godina i leteći na min. 3-4 tekme godišnje, da uđe u vernulijasti kanal i ne može van. Takvom pilotu bih oduzeo dozvolu, a ne osuđivao serijsko krilo koje ga nije samo iznijelo van. Ček malo, kad pobijediš u trci onda je zaslužna umješnost pilota, a kad te proguta rotor onda je krivo krilo - bullshit. Pa upravo s tim ratujemo sve ove godine.
Slažem se sa statistikom koje je Siniša pustio uz malu napomenu. Pa naravno da je manje nezgoda među natjecateljima nego među ostalom rajom, ali to nije zato što su to sigurnija krila (ponavljam, nekoliko institucija ih je proglasilo nesigurnima i nije im dalo sigurnosni certifikat), već zato što su to iskusnjare koje znaju što rade. Uzmemo li u obzir da na PWC ni ne može doći netko tko nije dokazan kao odličan pilot (osim ako mu organizator ne pokloni kartu) onda mi taj mali postotak nesreća ustvari naglo postaje puno veći. Dozvoljavam i zahtjevnost terena i meteo uvjete i dr. kao još jedan čimbenik koji pogoduje većem riziku, no meni neukome molim da se objasni zašto se onda uveo "end of speed section". Samo je na tebi odluka gdje ćeš se zavlačiti i na kojoj ćeš visini držati otpuštene trimere i full speed. Iako ćeš popušiti frontalac i na serijskom krilu jednako kao i na compu, nekako sumnjam da je rezultat isti. Bit će zato što su compovi sigurniji!?

Namjerno ovaj puta ne dovodim usporedbe iz ostalih sportova jer i meni to smeta te ih smatram nezahvalnima, no ipak ih koristimo kako bi pojačali snagu svojih argumantata ili pojasnili ono o čemu pišemo. No, da usporedba sa nogometom (koja to i nije bila) ne vrijedi, a vrijedi usporedba sa auto industijom - bullshit.

I još; nije moja genetika zaslužna što letim brzo i sigurno već činjenica da letim preko gornje težinske granice što nema nikakve veze sa genetikom niti mojom fizičkom privlačnošću i što je moj osobni izbor. Isto tako je činjenica da pilot "na donjoj granici u vernulijastom kanalu" nije nikako usporediv samnom te da može i on biti jednako preopterećen kao i ja i time sigurniji. Dakle, uspoređivati mene koji vozim 5-7 kg preko sa nekim na nižoj klasi koji leti na donjoj granici je također bullshit.

Na kraju, ni sam nisam zato da se nešto ukida, ali tvrdim da bi moglo biti zanimljivo natjecanje sa serijskim krilima ili neki XC. Uz to ide tvrdnja da se krila nisu radila boljima da bi se pobjeđivali rotori i vernuliji nego zato da bi bila bolja od drugih. Stoga je open natjecanje krajnje diskriminirajuće za pilote serijskih krila jer nemaju nikakvu šansu, a uplaćuju u nagradni fond koji pobiru compovi. Upravo iz tog razloga, a punukan zadnjim napisima izgubih i ono malo volje, motiva i veselja da se dalje natječem, pa onda vama desetorici ostavljam da si uplaćujete kotizacije i dijelite nagradni fond, a ja ću pričekati trenutak kad i moja riječ bude vrijedila runde koju platim.

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 16:33 
Offline     DHV 3

Box je napisao/la:
Čuo sam i jedan izgovor comp pilota koji reče da će biti u opasnosti jer će se zavući negdje sa serijskim krilom od kuda bi sa compom izašao bez problema. Nadam se da je i njemu jasno da je to bullshit jer, kakav si ti onda pilot i kakva je tebi onda kvaliteta procjene ako ti se to zaista dogodi?!

Procjena je individualna, ali natjecateljska disciplina je zajednička, pa ako me ugura u venturijulisa postavljač tekme onda za to nisam kriv niti ja, niti moja procjena, niti moje comp krilo. Jer, ovdje se radi o natjecanjima, a ne o slobodnom XC-u, zar ne?

Box je napisao/la:
toni je napisao/la:
Tvoje pravo je da iznosiš svoje mišljenje o onome o čemu nemaš pojma, mada je to vrlo nezahvalno, kad kažeš da je "bullshit" to što neki comp piloti izjavljuju da se osjećaju sigurno na comp krilima.

...a najviše mi na kurac ide kad mi netko sugerira (kao Doc nedavno) da ako nisam top comp pilot (ili "nemam rezultate") onda nemam pravo glasa, pa niti razmišljati o tome, ili, ako ne letim compa da "nemam pojma o tome", pa niti smijem iznositi svoje mišljenje, odnosno, nezahvalno je.

Kad mi netko na moje mišljenje izvaji "bullshit" ili po naški sranje, nema moralnih dvojbi i ograda da istoj toj osobi kažem isitnu, a činjenica je da o compovima nemaš pojma jer ih nisi letio. To može biti netaktično i grubo s moje strane, ali je neosporna činjanica koju ne možeš osporiti, a jedakno si bio netaktičan kad si moje i druga mišljenja proglasio sranjem. Osim toga, na moj komentar nije nimalo fer "uvaljivati" Doktorove izajve kao da sam i ja s tim suglasan ili da sam to izjavio. Samo iznosim svoje mišljenje koje svatko ima kao što ima i šupak.

Box je napisao/la:
No, mišljenje neću promijeniti, a zahvaljujući svojih 11 godina u paraglidingu neću dozvoliti niti da mi netko govori da o nečemu nemam pojma! Možda nemam to iskustvo i nedostaje mi hrabrosti da to prihvatim kao način života, ali da nemam pojma, e, to me malo vrijeđa.
Ja nisam rekao da je bullshit to što neki komp piloti izjavljuju (mogu izjavljivati isto kao i ja - sve što god hoće) već da je bullshit da je to istina. Comp krila nisu sigurnija od serijskih - TOČKA! Ako će mi netko sada opovrgnuti DHV, LTF, DULV, AFNOR i ostala certificiranja te i dalje tvrditi da subjektivna ocjena comp pilota ona koja se smatra ispravnom onda zaista ne govorimo o istoj stvari. Comp krilo ide brže, bolje, bolje penje itd (kao što sam i sam ustvrdio - bit će zato što nemam pojma), ali NISU sigurnija.

Odgovorno tvrdim da je razlika između (pojedinih) comp krila i bilo kojeg DHV 2-3 / EN D krila ogromna. Nigdje nisam rekao da je comp krilo sigurnije od serijskog, jer bi ta izjava bila najobičnije sranje. Ali molim da mi se dozvoli da živim u iluziji da se ja sigurnije osjećam na compu nego na serijskom krilu.

Box je napisao/la:
Zamislio sam scenario u kojem vrhunski comp pilot uzme to "nezabavno" krilo (zabavnije mu je onda uzeti acro krilo i zabavljati se do mile volje) i dozvoli sebi, sa svim svojim iskustvom koje je pobrao leteći preko 10 godina i leteći na min. 3-4 tekme godišnje, da uđe u vernulijasti kanal i ne može van. Takvom pilotu bih oduzeo dozvolu, a ne osuđivao serijsko krilo koje ga nije samo iznijelo van. Ček malo, kad pobijediš u trci onda je zaslužna umješnost pilota, a kad te proguta rotor onda je krivo krilo - bullshit.

Kakve veze ima acro krilo i XC na compu ili serijskom krilu. Zašto se ne bih mogao zabavljati dok letim na tekmi? Ili čak raditi acro manevre sa comp krilom? To je zbilja zabavno, ali nije pametno zbog trajnosti materijala. Samo zato što to tebi nije zabavno, ma daj. I ponovit ću se još jednom: Procjena je individualna, ali natjecateljska disciplina je zajednička, pa ako me ugura u venturijulisa postavljač tekme onda za to nisam kriv niti ja, niti moja procjena, niti moje comp krilo. Jer, ovdje se radi o natjecanjima, a ne o slobodnom XC-u, zar ne? Ne, trebe mu oduzeti dozvolu, ma daj.

Box je napisao/la:
Dozvoljavam i zahtjevnost terena i meteo uvjete i dr. kao još jedan čimbenik koji pogoduje većem riziku, no meni neukome molim da se objasni zašto se onda uveo "end of speed section". Samo je na tebi odluka gdje ćeš se zavlačiti i na kojoj ćeš visini držati otpuštene trimere i full speed. Iako ćeš popušiti frontalac i na serijskom krilu jednako kao i na compu, nekako sumnjam da je rezultat isti. Bit će zato što su compovi sigurniji!?

End of Speed Section je uveden da se piloti zaštite od njih samih, ali vrijedi i za pilote na comp krilima kao i na one na serijskim. Ili hoćeš reći da je to samo za comp pilote? To je jedna od mjera sigurnosti, kao što je mjera sigurnosti da se prekida start utrke kad puše više od 7 m/s u intervalima dužim od 30 sec itd. To su mjere kojima se povećava sigurnost natjecanja, jer adrenalin i želja za pobjednom (to je i cilj natjecanja, ne rekreativno bezbrižno letenje) blokira racionalno rasuđivanje. To je i mjera zabrane comp krila, kao što može biti i mjera kojom se dozvoljava letenje u najtecanjima samo na "dvojkama", ali je pitanje kako će ta mjera utjecati na napredak paraglidinga. Osobno smatram da će usporiti razvoj. Ta, ljudi, pače znanstvanici, konzervativci, su vjerovali negdje početkom 20. stoljeća da ljudski organizam ne može podnijeti brzine veće od 100 km/h.

Box je napisao/la:
Isto tako je činjenica da pilot "na donjoj granici u vernulijastom kanalu" nije nikako usporediv samnom te da može i on biti jednako preopterećen kao i ja i time sigurniji. Dakle, uspoređivati mene koji vozim 5-7 kg preko sa nekim na nižoj klasi koji leti na donjoj granici je također bullshit.

Ali nije sranje tvrditi da ja na comp krilu nisam sigurniji od nekoga na serijskom krilu? Htio sam ilustrirati (nigdje ne spominjući tvoj osobni izgled, kamoli kategoriju privlačnosti) kako i serijska krila nisu jedini i dovoljan uvjet da nešto bude sigurno samim time što je certificirano. Kako si ti bio u prepisci iskoristio sam tevoj primjer.

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 18:23 
Offline     DHV 2

Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Joooj...
Nista sto dva tri gemishta nebi rijesila...

Dakle, kako bi jedan moj jako dobri pajdo rekao, istina je UVJEK negdje u sredini...
A kod nas u Slavoniji... (valjda jos uvjek smijem reci "kod nas") deda sumom baba drumom...

Razumljivo mi je sto Box ne voli, a ne volim ni ja, kad mi netko spocitava sto nesto jos nisam napravio... Recimo kao i njemu, probaj Open klasu pa se javi...
Brate, mene su tocili, krenuvsi od mog instruktora pa nadalje, da ja to ne kuzim, da nisam sposoban letiti hohlajster krila, da nemam osjecaja i tako dalje. I stvarno, dok nisam probao doktorov B5 i sam sam bio siguran u to (bukvalno na silu samog sebe)... Medjutim nakon svega sam vidio da me u nekim trenutcima serijska klasa stvarno usporava (ne sad bas tako drasticno, da se nebi probudili umovi sa savjetima). I zapravo se osjecam sigurnije na compu nego na serijskoj klasi samo i bas samo zbog toga sto veli Toni... Ja bi vjerovatno prije stradao na nekoj dvojci nego na Mantri R10.2...

Isto tako se ne slazem s Box-om da je serijska klasa sigurnija...
Krilo je sigurno koliko i pilot ispod njega. Ako je pilot TULJAN, on ce se dovest u bezizlaznu situaciju makar vozio DHV1. Danasnja testiranja se odnose samo i iskljucivo samo na vrijeme potrebno na otvaranje ako nista ne diras, a ne i na kolicinu sranja sto ce ti krilo proizvesti zbog neznam, debelog profila, loseg trima, loseg kroja, mlohavog opterecenja... itd...

Za posao kojim sam se bavio do prije par godina morao sam svake godine prolaziti motoricke testove. Zasto to spominjem? Zato sto mislim da je to jedino mjerodavno za individualne odluke ovoga tipa (Open/Serial).
Da je bar netko dovoljno sposoban odluciti koji kvocijent IQ i motorike je dostatan za koju klasu po gradaciji DHV1 - 3. Dok se ne nadje prava formula jedino rijesenje, po meni cisti surogat rijesenju, je zabraniti open klasu. Pa kom se ne svidja jebiga...

Ajd sad, moram u Svedsku...
Citamo se... :)

LP!

Vrh

PostPostano: pon 29 kol, 2011 19:04 
Offline     DHV 2-3

Citat:
Procjena je individualna, ali natjecateljska disciplina je zajednička, pa ako me ugura u venturijulisa postavljač tekme onda za to nisam kriv niti ja, niti moja procjena, niti moje comp krilo. Jer, ovdje se radi o natjecanjima, a ne o slobodnom XC-u, zar ne?

Mislim da nas nitko ne gura u nikakve vernulije jer možeš uvijek to zaobići i ići drugom rutom. Sami se guramo u to jer želimo biti bolji od onih drugih, pa time i više riskiramo. Naravno, slažem se da organizator to može izbjeći (poput speed sectiona) i zaštititi pilote od njih samih, ali i dalje je tvoja odluka gdje ćeš letjeti. Kao to da mene nitko nije natjerao u vernuli, a bio sam na istoj tekmi i, recimo, okinuo tu točku?

Citat:
Kad mi netko na moje mišljenje izvaji "bullshit" ili po naški sranje, nema moralnih dvojbi i ograda da istoj toj osobi kažem isitnu, a činjenica je da o compovima nemaš pojma jer ih nisi letio. To može biti netaktično i grubo s moje strane, ali je neosporna činjanica koju ne možeš osporiti, a jedakno si bio netaktičan kad si moje i druga mišljenja proglasio sranjem. Osim toga, na moj komentar nije nimalo fer "uvaljivati" Doktorove izajve kao da sam i ja s tim suglasan ili da sam to izjavio. Samo iznosim svoje mišljenje koje svatko ima kao što ima i šupak.

Nesjećam se da je to tvoje osobno mišljenje, ali sam dobio dojam da je ono općenito i moj šupak (moje osobno mišljenje) mi govori da je to ipak bullshit. Dakle, ne nešto što ti govoriš već smatram da je osjećaj sigurnosti na compu subjektivan dok realno, to nije sigurnije krilo od serijskog. Nesigurna može biti samo situacija u koju se sam dovedeš.

Citat:
Odgovorno tvrdim da je razlika između (pojedinih) comp krila i bilo kojeg DHV 2-3 / EN D krila ogromna. Nigdje nisam rekao da je comp krilo sigurnije od serijskog, jer bi ta izjava bila najobičnije sranje. Ali molim da mi se dozvoli da živim u iluziji da se ja sigurnije osjećam na compu nego na serijskom krilu.

Tu se slažemo! Razlike su ogromne i vlastiti dojam je nešto u što ne ulazim. Kao što sam govoriš, izjaviti da je comp sigurniji od serije bilo bi najobičnije sranje i to je sve što sam ja htio reći.

Citat:
End of Speed Section je uveden da se piloti zaštite od njih samih, ali vrijedi i za pilote na comp krilima kao i na one na serijskim. Ili hoćeš reći da je to samo za comp pilote? To je jedna od mjera sigurnosti,

Kao odgovor citirat ću sam sebe: "Samo je na tebi odluka gdje ćeš se zavlačiti i na kojoj ćeš visini držati otpuštene trimere i full speed. Iako ćeš popušiti frontalac i na serijskom krilu jednako kao i na compu, nekako sumnjam da je rezultat isti."

Citat:
Ali nije sranje tvrditi da ja na comp krilu nisam sigurniji od nekoga na serijskom krilu?

Moje je osobno mišljenje da nisi kao i što je tvoje osobno mišljenje da jesi. Svoje mišljenje potkrepljujem odgovarajućim sigurnosnim testovima i odgovorno tvrdim da nismo jednako sigurni kad nas istovremeno zaljepi frontalac na istoj maloj visini pod full speedom.
Kao što obično volim tvrditi masa pilota povezuje DHV sa perfomansom. Isto tako, taj isti test ne govori koliko često krilo ulazi u sranja već kako iz njih izlazi. Time se slažem da će comp proći kroz sve turbulencije brže i sa manje drmusanja i to je čista perfomansa, ali kad te zaklopi onda gledamo sigurnosni aspekt.
Uvriježen je slučaj da govorimo: kupio sam dvojku ili 2-3 krilo. Znači li to da si kupio lošije krilo ako kažeš kupio sam Poisona3 veličijnu L koji je dvojka ili da si kupio bolje krilo ako kupiš Ra koje je u jednoj veličini 2-3 kao i Sigma? No, to je neka druga tema.
Da se malo vratim... osobno nisam za nikakva ukidanja, ali da bi bilo zanimljivo vidjeti tko će među 5 najjačih compova biti prvi na 1-2 krilu - bilo bi!
Ponavljam, ne vjerujem da će se razvoj usporiti ili zaustaviti, ali svakako mislim da bi trebalo izjednačiti šanse svima kad je već natjecanje i predviđeno za sve. To je slično onoj raspravi da li nagrađivati pojedine klase na open natjecanju. Moje je čvrsto mišljenje da treba!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: