»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 12:00.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: HPGF XC 2010 - upute za proizvodnju validnog tracka
PostPostano: sub 30 sij, 2010 21:52 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Upute za validaciju leta u natjecanju HPGF XC 2010

Dragi natjecatelji,

u zelji da vam olaksamo upload trackova i smanjimo na najmanju mogucu mjeru probleme koji bi mogli nastati obzirom na uvodjenje G-recorda u praksu, pripremili smo mali how-to prirucnik za brz i efikasan rad.

Prvo, mali FAQ:

Sto je to IGC?

IGC, u originalnom znacenju "International Gliding Commission", je troslovna ekstenzija pod kojom su poznate datoteke koje sadrze podatke o letu. U takvoj datoteci nalaze se razliciti podaci o pilotu, letjelici, natjecateljskoj disciplini, uredjaju koji snima podatke itd. Ti podaci uobliceni su u "zapise" ili "recorde" na nacin koji je definirala Int. Gliding Commission (otud i ime).
Tako postoji A-record, B-record, C-record itd. IGC datoteka ne mora sadrzavati sve postojece recorde (npr. za parajedrilicu nece se zapisivati podaci o radu motora).

Sto je to validacija i cemu sluzi?

Validacija je postupak provjere integriteta podataka o letu. Let koji je validan u sastavu .igc datoteke ima G-record. Tokom validacije se provjerava postojanje i ispravnost G-recorda.

Sto je G-record i kako se dobiva?

G-record je dio zapisa koji potvrdjuje da podaci u datoteci nisu mijenjani, odnosno da su onakvi kakvi su se nalazili u uredjaju koji je snimao let. G-record moze nastajati u samom uredjaju, ili ga moze proizvesti program koji "skida" zapis iz GPS uredjaja. Svaki program sifrira G-record na nacin i sa siframa koje je odabrao autor programa. Stoga, G-record nastao npr. u programu SeeYou nece se nuzno moci provjeriti u nekom drugom programu. Svi autori programa koji zele da se njihov program koristi u OLC-natjecanjima obvezni su osigurati
program za validaciju .igc zapisa proizvedenih tim programom. Zato je prilikom validacije bitno znati koji program je proizveo .igc zapis, kako bi se validacija mogla provesti odgovarajucim validacijskim programom. Npr. u slucaju da je za skidanje tracka koristen program SeeYou, validacija se provodi koristeci program vali-cu.

Zasto GpsDump?

Odabrali smo ovaj program iz nekoliko razloga:

Jednostavan je za koristenje
Besplatan je
Koristi se u sklopu sluzbenog FAI scoring softvera (FS)
Podrzava velik broj uredjaja
Rasiren je u svijetu
Autor cesto izdaje poboljsanja i podrsku za nove uredjaje
Imamo najvise iskustva s tim programom

Mogu li koristiti drugi program za proizvodnju i validaciju .igc zapisa?

Mozete, medjutim u slucaju poteskoca prilikom validacije leta na OLC serveru komisija za zalbe ce od vas traziti .igc sa G-recordom napravljen pomocu zadnje verzije GpsDump-a.

Sto moram imati kako bih prijavio validan let:

1. Morate biti prijavljeni na natjecanje
2. Morate imati GPS uredjaj. Podrzani su svi popularniji flight computeri (Top Navigator, Compeo, Compeo+, Competino, XC trainer...) i vecina GPS uredjaja vecih proizvodjaca (najsigurniji ste s Garminom. Moze biti manjih problema kod koristenja nekih modela Oregon serije. Serije geko, 6x, 7x, eTrex rade bez problema). Ne mogu se koristiti uredjaji koji ne daju zapis visine (Garmin serija 12, III i slicni).
3. Morate posjedovati kompjuter s internet vezom. Ili imati prijatelja koji posjeduje takav kompjuter.
4. Morate posjedovati program GpsDump. Program mozete besplatno skinuti ovdje.
5. Naravno, morate odletjeti neki fantastican let i pritom ne zaboraviti ukljuciti GPS.
6. Nakon dolaska do kompjutera, spojite GPS. Koristeci GpsDump prema uputama sacuvajte .igc datoteku na tvrdom disku ili drugom mediju.
7. Prateci upute uploadajte .igc datoteku na server. Pogledajte let. Ako u stupcu G-record pise zeleno OK, sve je u redu i let je validan.

NAPOMENA: za kreiranje .igc datoteka mogu se koristiti i drugi programi. Medjutim, u slucaju da nakon prijave let nije validan (dakle u stupcu G-record pise NE ili bilo sto drugo osim OK) molimo vas da ucinite sljedece:
1. Obavezno ponovno kreirate .igc koristeci GpsDump prema uputama ovdje.
2. Tako kreiran .igc posaljete mailom komisiji, zajedno s podacima o koristenom GPS-u i verziji GpsDumpa. Takodjer vas molimo da dostavite i podatke o programu i verziji programa koju ste koristili za kreiranje .igc koji nije prosao validaciju.
3. Do okoncanja postupka ne brisete track iz vaseg GPS uredjaja. Naime, G-record se moze proizvesti ISKLJUCIVO prilikom skidanja podataka iz GPS uredjaja. G-record NE MOZE se proizvesti ako je tracklog ucitan u GpsDump sa hard diska, memory-keya i sl.! Dakle, ako izbrisete podatke o letu iz GPS uredjaja validacija se nece moci provesti i taj let ce za vase bodovanje biti izgubljen!

Uputa za koristenje programa GpsDump verzija 4.45

Nakon downloada pokrenite .exe file. Otvara se prozor GpsDump.
Postoji nekoliko nacina rada. Rad sa trackovima (prikazan s lijeve strane na slici) i npr. rad sa tockama (prikazan s desne strane).

slika

Budite sigurni da ste u ispravnom nacinu rada.
Nikako nemojte koristiti "competition mode".
Za skidanje tracka moramo biti u tracklog nacinu rada. Nacin rada mijenjate u meniju
View>Tracklog.

U naslovu prozora prikazana je verzija programa i COM port na koji je program namjesten.
Oni koji koriste serijski port ili USB-serial adapter moraju paziti da je ova postavka ispravno podesena.

slika

Mijenja se na Misc>Set COM port. U slucaju postojanja USB-serial adaptera mozda ce biti potreban i poseban driver (meni dobro radi Prolificov).
Oni koji spajaju GPS preko USB-a mogu zanemariti ovaj korak.
Spojite GPS i upalite ga. Neki uredjaji moraju se posebno konfigurirati za prijenos podataka. Pogledajte upute vaseg uredjaja.
Zapamtite, GPS mora biti ukljucen i data format postavljen na Garmin (ili prema uputama uredjaja).

Sad je vrijeme da ucitamo track iz GPS-a u program: u ovom slucaju potrebno je kliknuti na Garmin(RS232) obzirom da se radi o uredjaju spojenom na COM6 preko USB-serial adaptera.
Alternativno, u meniju Logs kliknemo Garmin (ili vec odgovarajucu opciju).

slika

Statusna linija prikazuje nam napredovanje ucitavanja. Lijevo se nalazi ucitan track, u desnom prozoru je ucitavanje u toku, pricekajte.

slika

Kad su se sve tocke ucitale vrijeme je da od njih proizvedemo .igc file.
Odaberemo tocke koje zelimo ukljuciti u track. Ctrl+A selektira sve, Ctrl+klik selektira pojedine tocke, Shift+klik selektira raspon tocaka.
U konkretnom primjeru u memoriji GPS-a nalaze se trackovi razlicitih datuma. Pretpostavimo da zelimo sacuvati let od 5.1.2010.Postavimo se na tocku oznacenu sa START.

slika

Selektiramo sve tocke koje zelimo ukljuciti u .igc i zatim odaberemo File>Save log in IGC format.

slika

NIJE nuzno selektirati sve tocke (dakle moguce je izbaciti npr. prvih 15 min. cekanja na polijetanje) ali nije tragedija ako odaberete sve tocke u slijedu (u nekim slucajevima izbacivanje pojedinih tocaka moze biti uzrok problema).
Ako ste odabrali nekoliko intervala program ce vam ponuditi na izbor koje od njih zelite ukljuciti u .igc u posebnom dijaloskom okviru. Odaberite one intervale koji su potrebni (najcesce sve).

U sljedecem dijalogu odaberemo sljedece opcije:
save with IGC short file name
Save with G-record (OBAVEZNO!!!)
Upisemo ime i prezime pilota, model krila i druge podatke po zelji. Preporucujem ovo upisati radi kasnijeg lakseg snalazenja.

slika

Kad nam program ponudi da spremimo datoteku mozemo izabrati mjesto na hard disku ili drugom mediju. Bitno je NE MIJENJATI IME datoteke jer to moze unistiti valjanost G-recorda! Iako prema standardu ime datoteke nije ukljuceno u sifriranje G-recorda osobno sam imao nekoliko slucajeva kad se preimenovanjem isti unistio.

slika

Ime datoteke, iako cudno, ima svoju logiku. Prvi je broj godina leta (dakle za 2009.g. 9, za 2010.g. 0). Drugi broj oznacava mjesec (1-9 pa zatim a,b,c do 12). Treci broj oznacava dan u mjesecu kad je let izveden (dakle opet 1-9 pa abecedom do 31). Sljedece slovo oznacava porijeklo zapisa (npr. C znaci da je uredjaj proizveo Cambridge, u nasem slucaju je Garmin, koji spada pod X- svi ostali proizvodjaci). Sljedeca tri znaka predstavljaju kod GPS-a. U ovom slucaju upisao sam dam(jan) u odgovarajucu rubriku kako bih lakse prepoznao da se radi o mom tracku. Odaberite neku jedinstvenu troznakovnu alfanumericku kombinaciju. Zadnji broj oznacava redni broj leta u danu (mozete ih imati maksimalno 36).

Nakon ovoga ostaje nam provjeriti je li G-record ispravan.
Odabirom File>Verify IGC log from GpsDump otvara se izbornik s letom koji zelimo provjeriti.

slika

Odaberemo let i ako je sve u redu, pojavljuje se poruka "security check PASSED".

slika

Nakon toga .igc file bez ikakvih daljih promjena mozemo uploadati na server gdje bi stvar morala raditi.
Uvijek je dobro ostaviti jednu kopiju na vlastitom racunalu kako bi u slucaju poteskoca komisija "rucno" provela validaciju (na gore opisani nacin) i proglasila let valjanim.

Nadamo se da vam je ova uputa bila korisna. Stojimo na raspolaganju za sva mozebitna pitanja i primjedbe.

Srdacan pozdrav,
vas HPGF XC tim

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

9 Palac gore: : gburazer, kameni, kbelcar, Knez, marin, marko, Morelli, toni, Zoki    
Vrh

Naslov: Re: HPGF XC 2010 - upute za proizvodnju validnog tracka
PostPostano: ned 31 sij, 2010 22:37 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
iako nisam natjecatelj, ali nisam moga odolit da ne probam ovaj program.
Inače track-ove skidam sa Flychart-om i kad ih stavim na Cro XC uvik mi piše G-record NE
nije da bi neko sumnja u mojih 1,7 - 2,8 km :-D ali šta ako me jedan dan posere srića pa napravim nekih 7 ili čak 10km, neće mi niko virovat, mogu me optužit da san crackira track i da sam upisiva točke sa google eartha :lol:

instrument je Brauniger IQ basic i kad u GpsDump ver.4.45 odaberem "Read IQ Basic/Flytec 6015" program pronađe track-ove koji su u memoriji i počne učitavat onog kojeg izaberem ali na kraju javi "Overlapping track start/stop times" i ne ispise nikakve tocke.

Ima li još neko ovakav instrument i kakav je vaš G-record ?

Vrh

PostPostano: sri 03 vel, 2010 10:00 
Offline     DHV 2

Pa evo cisto na znanje svima, Jure je rijesio problem - ako selektira sve trackove u memoriji moze ucitat sve tocke u GpsDump i onda odabrat tocke koje treba. Takav IGC prolazi validaciju, to smo probali.
Znaci Basic radi :good:

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sri 03 vel, 2010 10:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Evo...

Jučerašnji let, GPS Dump 4.45 po tvoim uputama, Compeo+ i G-Recorda nema...

LP!

Vrh

Naslov: Garmin GPS 60 + GPS dump
PostPostano: sri 03 vel, 2010 10:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Garmin GPS 60 + GPS dump = validan G record :)

Vrh

PostPostano: sri 03 vel, 2010 10:29 
Offline     DHV 2

zboskovi je napisao/la:
Evo...

LP!

Skinuo sam tvoj track sa servera, ubacio ga u GpsDump i kod mene je security check prosao tako da bi rec' da je s G-recordom sve OK...

Ne znam kako Aljosa provodi validaciju na serveru (mozda ide jednom dnevno za sve trackove od tog dana ili tak nekaj?) pa moze bit da zbog tog nemas odmah "OK". Ali ako si skidao track s GpsDumpom i na kraju probao validaciju i sve je proslo OK nema problema. Ako drugi dan na serveru i dalje nije OK siguran si da imas validan track koji cemo ti priznat.
BTW cini mi se malo "cudan" filename...

p,
D.

EDIT: Sad sam malo detaljnije gledao GNSS specifikaciju za IGC i kazu da filename ne ulazi u izracun G-recorda sto znaci da bi ga se moglo mijenjati po volji (sto je i logicno). Ne budi lijen, probao sam preimenovati tvoj .igc i takav preimenovani isto prolazi check.
Ipak, just to be on the safe side, bolje ne mijenjati naziv jer znam da smo ja osobno, a i jos nekoliko ljudi imali problema s G-recordima prilikom preimenovanja trackova skinutih s Garmina.
Pogledo sam sad, sad ti je cak i na serveru OK.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sri 03 vel, 2010 10:35 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
zboskovi je napisao/la:
Evo...

LP!

Riješeno. Ne radiš ništa krivo.
Tvoj let prolazi ako se koristi najnovija verzija validacijskog programa (možeš probat i sam): http://www.multinett.no/~stein.sorensen/vali-xgd.exe

Šaljem mail Aljoši da ga zamijeni.

EDIT: Ups, Damjan me preteko.. :-)

Vrh

PostPostano: sri 03 vel, 2010 10:43 
Offline     DHV 2

CloudWalker je napisao/la:
EDIT: Ups, Damjan me preteko.. :-)

Heh, opet sam na poslu. A ja kad delam, onda sam na forumu ko Chuck Norris. Ja ne spavam, ja cekam 8)

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sri 03 vel, 2010 10:51 
Offline     DHV 2-3

Em sam spor em sam brzoplet.
Aljoša mi je nedavno poslao listu vali programa koje koristi na OLC-u i u njoj je baš spomenuta, posljedna verzija vali za gpsdump. Dakle let bi trebao prolaziti kaj se toga tiče no moguće je da ima još neka provjera ili dotični program on zbog nekog buga zapravo ne koristi.
Kad mi odgovori obavijestit ću vas.

Vrh

PostPostano: sri 03 vel, 2010 14:23 
Offline     DHV 2-3

Vele: strpljen-spašen.
Dotični Boškovićev let sada je označen s validnim G rekordom.

Naime, provjera validnosti ne radi se pri uploadu nego periodički, i to svakih pola sata. Tako da se samo trebalo malo strpiti. Validacijski programi na OLC-u su ipak sasvim ažurni.

Vrh

PostPostano: ned 14 vel, 2010 11:30 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Pomagajte imam 2 problema

1. Ne mogu prijaviti let preko Chrome, preko Explorera radi bez problema?

2. G record mi nije OK mada sam sve radio po uputama i kada sam proveo validaciju rekao mi je da sam je prošao uspješno

Ante Žaper

Vrh

PostPostano: ned 14 vel, 2010 17:57 
Offline     DHV 2-3

joe33 je napisao/la:

2. G record mi nije OK mada sam sve radio po uputama i kada sam proveo validaciju rekao mi je da sam je prošao uspješno

Ante Žaper

Da, Chrome i meni radi probleme već dugo, a G record ti je ok sada - vidi post gore...

Vrh

PostPostano: ned 14 vel, 2010 19:04 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
CloudWalker je napisao/la:
joe33 je napisao/la:

Ante Žaper

Da, Chrome i meni radi probleme već dugo, a G record ti je ok sada - vidi post gore...

Hvala, nisam sve pročitao :scratch:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: