»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 17 tra, 2026 13:12.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Wingcam
PostPostano: čet 22 kol, 2013 20:39 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 21 pro, 2009 18:19
Dao Palac gore: : 152 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 119 / Palac dolje: : 0
Malo kopano po netu, gledanje youtube videa, 2 sata kemijanja i osmišljavanja, i nastao je wingcam mark 1: :Yahoo!:
slika

Kućište za kameru je napravljeno od CD bundle-a, nosač je u originalu iz kutije za GoPro plastičnim vezicama povezamn za bundle, rep od balze. Cijela konstrukcija je pofarbana u narančastu boju zbog vidljivosti u slučaju gubitka kamere (već sam jednu popušio na Japetiću, učim na greškama :-D )

Testirano na krilu MacPara Envy 2, 100-130kg, prvo direkt odostraga, zatim sa bočne strane. Ukupna masa je 350g, ne izaziva nikakvu deformaciju krila u letu. Za krilo ju kačim na D liniju pomoću malog Austrialpinovog plastičnog karabinerčića.

Par fotki sa prvog leta, kamera direkt iza, malo previsoko, ali ima par dobrih kadrova;

Polijetanje sa Zavoja na Buzetu
slika
slika
slika
slika

Nedostatak prvog modela je bio rep - stabilizacija nije bila prefunkcionalna zbog premale površine vertikalca, pa je kamera dosta plesala lijevo-desno.

U pokušaju da spustim kameru, krivo odokativno odmjerena duljina špagice na Triblju i tu je Mark 1 nadrljao zbog krivo pročitane duljine D linije, tako da je vertikalac puknuo o pod pri polijatanju i slomio se, tako da imam prekrasnu snimku od 15 minuta koja snima - u pod. :dash:
slika

Ako ništa drugo, barem sam siguran da gotovo uopće ne utječe na komandu, pošto je otrgnuti rep divljao uokolo a na komandi ga se minimalno osjetilo. za centimetar napetija desna komanda i krilo ide ravno bez ikakvih poteškoća.

Tu je uz pomoć duct tape-a i malo inžinjerske domišljatosti nastao Mark 2; plastična boca otpiljena na vrhu i dnu te pričvršćena umjesto stabilizatora. Stvar puno bolje funkcionira po pitanju stabilnosti, iako je gadnija za vidjeti. :-D

Uglavnom, test 2 je sa Triblja preseljen na Šušnjevicu, ali ovaj put sam stavio kameru na rub krila i tek kod polijetanja vidio da je kut kamere previše pomaknut prema naprijed a ne udesno, tako da snimke ni ovaj put nisu ispale kako je zamišljeno, ali sam njihanjem krila uspio "upecati" par dobrih kadrova do Plomina;

Polijetanje sa Šušnjevice:
slika

Iznad grebena:
slika

Pogled na Plominsku termoelektranu:
slika

Iznad kanala:
slika

Video ću montirati kada ulovim malo vremena, za sada je u planu Mark3 - 2 servomotora i wireless daljinac na cockpitu za pomicanje po X i Y osi, te još malo dorade na stabilnosti sistema da se može izvući kvalitetnija video snimka.

Kada sklopim elektromotore, okačim sliku. :hi:

24 Palac gore: : bmutak, bojan77, Bumper, Danči, Flying_man, gburazer, goli, Irena, isantek, Ivica B., johnny, Kajgod, kbelcar, ksmokvina, marko_m, miha, The Ozone Scraper, tmuic, Toomy, vedran_zgela, Vito, Vulkanizer, Šokre, Švabo    
Vrh

Naslov: Re: Wingcam
PostPostano: čet 22 kol, 2013 22:33 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 29 kol, 2009 11:18
Dao Palac gore: : 197 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 172 / Palac dolje: : 0
:Yahoo!: :ave: :respekt:
Koja šteta da forum ne dozvoljava davanja više palaca na post po profilu :D

Well she's walking through the clouds
With a circus mind that's running round
Butterflies and zebras
And moonbeams and fairy tales
That's all she ever thinks about
Riding with the wind...

Vrh

PostPostano: pet 23 kol, 2013 8:01 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 23 srp, 2012 10:55
Dao Palac gore: : 223 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 25 / Palac dolje: : 0
http://www.youtube.com/watch?v=bLPfQiRiCgc

It is not the years in your life that count.
It´s the life in your years.

2 Palac gore: : Heatseeker, sale    
Vrh

PostPostano: pet 23 kol, 2013 14:26 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 29 kol, 2009 11:18
Dao Palac gore: : 197 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 172 / Palac dolje: : 0
A jesi li razmišljao o fisheye/wide angle leći ili čak dvije kamere za pokrivanje veće površine?
Koji bi to bio video :Bravo:

Well she's walking through the clouds
With a circus mind that's running round
Butterflies and zebras
And moonbeams and fairy tales
That's all she ever thinks about
Riding with the wind...

Vrh

PostPostano: pet 23 kol, 2013 15:23 
Offline     DHV 1-2

Irena je napisao/la:
A jesi li razmišljao o fisheye/wide angle leći ili čak dvije kamere za pokrivanje veće površine?
Koji bi to bio video :Bravo:

Jesam, ali za sada sam fokusiran na kućište, za ono što kasnije ide na kućište je lako. Baza je GoPro, ako se stavlja nekaj drugo potrebno je samo provjeriti stoji li u balansu, ali za sada neću puno prtljati sa kamerom dok ne dobijem dobar wingcam kostur. ;)

Btw, ovaj video od Airiea na Dolomitima i je bio jedan od triggera da se malo zabavim sa tim! :ave:

Idući tjedan se idem naći sa kolegom koji se inače bavi aviomodelarstvom da vidimo koje servomotore koristiti pošto sa malim servoima nemam baš puno veze, i malo poraditi na rotirajućem kućištu. Težina motora nije problem jer ima stvarno sitnih, baterije koje ganjaju motoriće i wireless prijemnik isto nisu velike tako da računam na max 100g dodatnog opterećenja. Ako i bude izazivalo deformaciju krila, mislim da će ju dupli karabineri na D linijama bez problema kompenzirati.

1 Palac gore: : Irena    
Vrh

PostPostano: pet 23 kol, 2013 18:14 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 22:22
Dao Palac gore: : 185 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 40 / Palac dolje: : 0
a sto ako se kamera zapetlja u konopce( malo turbulencija u zraku nekakavo zaklapanje i sl.) ima kakav sistem za otpetljavanje(čitaj odbacivanje) ?

Vrh

PostPostano: pet 23 kol, 2013 19:24 
Offline     DHV 1-2

rudar je napisao/la:
a sto ako se kamera zapetlja u konopce( malo turbulencija u zraku nekakavo zaklapanje i sl.) ima kakav sistem za otpetljavanje(čitaj odbacivanje) ?

Ak se zapetlja badava ti više odbacivanje. :no:

Upravo zbog toga i je napravljen produženi rep, testirano na groundhandlingu nekoliko puta ljujanjem krila jer sam namjerno htio izazvati da uleti unutra, no ništa. Kamera se okreće bočno kada dolazi do ruba špagica i nema šanse da proleti kroz njih, samo se odbije. Osim toga, na zadnjoj je strani krila i pozicionirana na vanjski rub, tako da kamera ne visi ispod krila nego iza u letu, zbog otpora zraka.

Mogućnost uvijek postoji, zato ne letim s njom kada je jako termično nego kasnije popodne i predvečer, šanse nekakvog kolapsa su tada puno manje.

Iako, kritična točka je kod samog polijetanja kada se kamera odljepljuje od zemlje, treba prvo stabilizirati krilo i pričekati da se kamera smiri, pa tek onda krenuti - ili da netko sa strane pridrži kameru i smiri ju rukom. Uglavnom, za sad nije bilo nikakvih problema...

1 Palac gore: : čule    
Vrh

PostPostano: sub 08 ožu, 2014 22:56 
Offline     DHV 1-2

Evo, napokon sam se prisilio složiti nešto smisleno, letovi snimani sa wingcam-om i monopodom ukomponmirani su u video.

Btw, od servomotora sam odustao, trenutno se radi na sistemu 3-osne žiroskopske stabilizacije slike...

Uživajte! :hi:

6 Palac gore: : hrvoje.vt, Kajgod, The Ozone Scraper, tomac, vedran_zgela, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: uto 11 ožu, 2014 21:51 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 10:37
Dao Palac gore: : 318 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 208 / Palac dolje: : 2
video je dobar,ali mislim da bi se bolje dalo riješiti u svezi stabilizacije....
neznam dal si stavio dodatnu traku oko 1 metar dugu na stabilizator?
Ja sam ovo napravio sa bocom coca-cole i trakom,pa mislim da je stabilizacija bolja :hi:
http://www.youtube.com/watch?v=ReQsMmCZ338

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: