»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 17 tra, 2026 15:13.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Igranje u oblacima
PostPostano: pet 08 stu, 2013 0:27 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18

9 Palac gore: : bmutak, Carlos, hrvoje.vt, kokaxo, marin, marko_m, The Ozone Scraper, vedran_zgela, Vulkanizer    
Vrh

Naslov: Re: Igranje u oblacima
PostPostano: pet 08 stu, 2013 8:46 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljen Sasa,

Palac gore za barvno usklajenost..... :good:

te

Palac DOLE... krsenje VFR letenja, letenje u oblacima.... ti ko novopeceni instruktor, nastavnik letenja, trebo bi biti za primjer... no kako to ocekivati od tebe ko pilota, pilota koji je u zadnje dvije godine toliko puta krsio pravila sigurnog letenja, dozvoljene visine letenja, uletavnja u NOTAM zone, da se meni osobno postavlja pitanje kako ti je uopce dozoljeno pristupiti ispitu za instruktore....

Sada kad se spremas za put u australiju, ponesi malo vise para jer tamo su malo strozi propisi i vece kazne, a da ti si vec bio dole...pa to sve vec znas.... pa sretan put. :bye:

LP Sinisa

3 Palac gore: : Airie, bojan77, dr zdravko     1 Palac dolje: : Roman Lavriv
Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 11:21 
Offline     DHV 2

Sinisa,

Ti si vjerovatno uzorni primjer netkog, tko "zivi" po pravilima. Nikad nisi isao preko ceste tamo gdje se ne ide, nikada prekrsio nikakvo pravilo. Cestitam. Samo se pitam dali si uopste ziv? Jer nekako mi se cini da ti je netko ukrao dusu i usadio robota koji drugima uvjek prediga, jer to mu je zivotna svrha posto sam nema svog vlastitog zivota.

Da, instruktor sam vec neko vrijeme. I to dobar. Ima puno ljudi koji su mojom pomoci postali piloti i puno pilota koji su sa mnom postali bolji piloti.

Da. Volim letit u oblacima kad je to sigurno. Da, volim letit visoko, kad je to sigurno. U 17 godina od kad letim nikad nisam imao nesrecu, nikad bio u drvu, nikad nikog ugrozio svojim letenjem. Da, volim letit i u snaznim uslovima, kad je to sigurno (za mene), iako ima takvih kao ti, koji su samo pametni a nemaju ni muda ni znanja da sami nesto odlete, pa mi onda predigaju o sigurnosti i bla, bla, bla.

Ali shvacam i tebe. Ti sve to radis dobro namjerno. I naravno si uvjek u pravu. Samo tako dalje. Siguran sam da ti je zivot predivan, kao je meni.

Pozdeav i tebi i nek ti je dobro gdje god da si. A nek bude dobro i onima oko tebe.

1 Palac gore: : Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 11:51 
Offline     DHV 2-3

Pozdravljen Sasa,

Airie je napisao/la:
Da. Volim letit u oblacima kad je to sigurno. Da, volim letit visoko, kad je to sigurno. U 17 godina od kad letim nikad nisam imao nesrecu, nikad bio u drvu, nikad nikog ugrozio svojim letenjem.

svi mi volimo letit visoko...a i imamo muda, nije to samo tvoja privilegija...no kad vec tako nesto odletimo ne dajemo to u javnost...kad bi svako objasnjavao VFR letenje po svoje bilo bi kazina...pravila su zato da se postuju... nazalost ti ih precesto krsis, a tim ugrozavas i druge ... posredno i neposredno...jednom prilikom si objavio fotku, mislim i filmic tandemskog leta, gdje sa putnikom letis u oblacima negdje na potezu Ucka - Boljun...i to dosta visoko...a svi koji smo tamo letili znamo kaksan je tamo zracni promet..eto toliko o neugrozavanju...

Airie je napisao/la:
Da, volim letit i u snaznim uslovima, kad je to sigurno (za mene), iako ima takvih kao ti, koji su samo pametni a nemaju ni muda ni znanja da sami nesto odlete, pa mi onda predigaju o sigurnosti i bla, bla, bla.

napad i vredjanje je tvoj nacin odgovora kad ti se ukaze na greske...admin bi taj posnetak lako preselio u dio foruma koji govori o sigurnosti i nezgodama....

Lep pozdrav i ugodan prelet na jug...

Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 12:00 
Offline     DHV 2

Sve za 5, Sinisa. Hvala ti.

Vidio sam previse puta kako se nesto lijepo stavlja u kontekst negativnosti podupret argumentima sigurnosti i pravila. Politicari i birokrati to rade stalno.

Letim na rubu oblaka. Malo nutra i puno oko njih. Visina 1000m. Sam sam na nebu. Letenje najavljeno.
I ti mozes to stavljati u kontekst incidenta i sigurnosti?

Nemam vise nista za dodati.

Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 13:02 
Offline     DHV 2-3

Airie. je napisao/la:
Letim na rubu oblaka. Malo nutra i puno oko njih. Visina 1000m. Sam sam na nebu. Letenje najavljeno.

kao prvo na nebu nikad nisi sam, najavljen let ti ne daje pravo za krsitev vizualnog nacina leta.... mislim da je minimalno dozvoljena distanca letilica - oblak 250m pod oblakom, sve blize je izivanje :evil: pogotovo kad tu igru igras u blizini zracnog koridora LJ - Ilirska Bistrica - Pazin - italija

Airie je napisao/la:
Nemam vise nista za dodati.

a ni ja...jer ko je htio razumjeti je razumio.....

LP Sinisa

Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 14:03 
Offline     DHV 2

Ajde stari moj, opusti se malo. Letenje pomaze. :-D

Sta se tice letenja u blizini oblaka, granica po pravilniku je 150m ili 500ft ispod baze oblaka, a ne 250m. :mocking:

Ne znam dali ti je jasno, ja znam pravila. Al znam i to da nema covjeka na svijetu koji jih se 100% pridrzava. Pravila su tu da sluze covjeku a ne da covjek sluzi njima. Mozes ti shvatiti razliku i prestati izigravati nadrkanog svetca? :evil: :-D :beer:

Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 16:07 
Offline     DHV 2-3

Airie. je napisao/la:

Sta se tice letenja u blizini oblaka, granica po pravilniku je 150m ili 500ft ispod baze oblaka, a ne 250m. :mocking:

oprosti moja greska...ja bar priznam gesku za razliku od nekih koji imaju samo "muda"

a svetac gore dole....no kad ono putujes za AUS.... :bye: :bye: :bye:

LP

Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 18:33 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Upozorenje, sljedece je totalni OT!

Ima jedan filmski isjecak koji mislim da bi mozda bio relevantan za ovu situaciju. Svi koji su culi za Deprozepam nema potrebe da se gnjave gledat.

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

10 Palac gore: : Airie, bešo, Danči, Dragan Sepac, Flyingbear, Kajgod, marin, Morelli, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 19:45 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 06 stu, 2011 9:43
Dao Palac gore: : 67 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 3
..izvadak iz HR pravilnika o letenju zrakoplova..

...Odstojanje od oblaka:
vertikalno 1000 ft
horizontalno 1,5 km
stalna vidljivost zemljine površine
ulazak u oblake nije dozvoljen....

I onda mi kaj se držimo pravila smo bedaki...

Pozdrav :-)

1 Palac gore: : josipc    
Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 20:20 
Offline     DHV 2

Moze se sve ovdje pretvoriti u bombardiranje pravilima kao i cijeli zivot. I onda ce sve biti po "jus-u" i svi sretni? Nekako mi se ne cini tako.

Od rodjenja smo bombardirani pravilima i ponekad, kad situacija to dozvoljava, covjeku pase da malo predje granice pravila i jednostavno zivi u momentu. Ne propagiram anarhije, nego to da smo ljudi i da smo zivi. Uz pravila treba koristiti i zdravu pamet. Ovaj let bio je jedan najljepsih u mom zivotu. Da, prekrsio sam pravila i uzivao sam ko svinjce u blatu. (Ne zbog krsenja pravila) Jesam li nekog ugrozio s time? Nisam.

Ako netko zeli uzivat u ovim snimkama, nek izvoli. Ako netko zeli bacit jos koji kamen, nek izvoli.

Ljudi kazu svasta. I tada kad sam u onim snaznim uvjetima na Raspadalici na drzavnom isao letit kao wind dummy, neki nisu imali nista bolje da kazu nego da se ego tripiram. U svakoj stvari i u svakom covjeku moze se naci nesto ili dobro ili lose.

P.S
Covjek je budala samo ako sam tako kaze.

Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 21:36 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Što se tiće video snimke ,uživao sam gledajuči ju, :good:
što se tiće zakona ,vjerujem da će te se uspit dogovorit i bez referenduma 8)
PS:Neko je pitao kako Airie putuje u Australiju ?
Odgovor:
Avionom.Pokupit če ga Antonov ,na 12000 ft(ovo je šala,(za one cijepljene protiv humora) )

Zadnja izmjena: Vulkanizer; pet 08 stu, 2013 22:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

1 Palac gore: : Airie    
Vrh

PostPostano: pet 08 stu, 2013 22:22 
Offline     DHV 2

bojan77 je napisao/la:
..izvadak iz HR pravilnika o letenju zrakoplova..

...Odstojanje od oblaka:
vertikalno 1000 ft
horizontalno 1,5 km
stalna vidljivost zemljine površine
ulazak u oblake nije dozvoljen....

I onda mi kaj se držimo pravila smo bedaki...

Ovo pravilo ti prica o odstojanju od oblaka u smislu koristenja pravila VFR ili IFR letenja, znaci pravila instrumentalnog ili vizualnog letenja, sto se NE odnosi na parajedrilice i ovjesne jedrilice, za koje, kako spomenuto vazi pravilo minimalnog vertikalnog odstojanja od 500 stopa ili 150m ispod baze oblaka. Svaki bolji pilot koji je napravio neki bolji prelet u danu sa bazama je prekrsio to pravilo. To ti je kao pravilo prelazenja ceste. Po pravilu mozes samo tamo gdje je oznacen pjesacki prelaz, ali tko se toga drzi. Isto tako svaki ce normalan pilot iskoristiti bazu za napredovanje u preletu i to odstojanje od 150m lako se prekoraci.

Bitno je poznavanje i citanje oblaka, da se zna kad mozes ispod i kad ne. Bio sam ja ispod oblaka gdje odstojanje od 150m od baze nije niti blizu dovoljno za sigurno letenje. Ispod nekih oblaka jednostavno ne smijes. Tako da tko god mislio da ce ga slijepo pridrzavanje pravila drzati na sigurnoj strani stvari, gadno se vara. Bitno je prepoznati kada je to sigurno i kada ne. Pravila o tome ne govore.

U Australiju cu avionom, i nadam se da nece biti nekog idiota ispod paraglajdera nigdje blizu, dok letimo. :-D

Vrh

PostPostano: sub 09 stu, 2013 9:50 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Ma koji bullshiting oko umakanja u oblake! Svi mi znamo za pravila i trudimo se živjeti i letjeti po njima, jer to je "normalno". Ali gdje bi ovaj svijet bio da ih ljudi slijepo sljede.
Dugo godina pratim ovaj sport, a zadnje tri i letim samostalno i neznam pravog pilota koji nije "umočio" a da o tom nije pričao kao o vrhuncu letenja toga dana.
Ha, ha, ha, jučer sam položio teoriju i zabrljao na pitanju smije li se letjeti u oblacima, pa sam opet prošao!
Ja na žalost još nisam imao tu čast, no žarko želim da i ja to probam. Barem do pola! ;)
Airie, tvoji filmići su prekrasni, inspirativni i opuštajući, tvoji objavljeni letovi mnogima su podstrek za probijanje svojih granica letenja, ali i očito izazivaju zavist određenog dijela letačkog pučanstva.
Ne zamaraj se time, leti i djeli svoje uspjehe sa nama. :respekt:

3 Palac gore: : bmutak, hrvoje.vt, Morelli    
Vrh

PostPostano: sub 09 stu, 2013 17:04 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
prije par godina, Kruševo, hotel Montana, večera za sudionike zajedničkog DP Hr i Slo ... bok, Trpko, ovo su naši prijatelji iz Makedonije, možemo li ući? Jesu li platili kotizaciju? Ne, Trpko, mi ćemo platiti za njih, pusti nas, tek toliko, par minuta ... Vi možete , oni ne mogu... Trpko, daj nemoj se slijepo držati pravila, riješit ćemo to, samo da se ne sramotimo pred makedonskim prijateljima ... Ne može ... (Puši qrac ... u sebi, ja). Pa hebiga Trpko, ti stvarno nisi nikad vozio prek 60km/h, prešao cestu na crveno u pol noći, gurnuo ruku maloj pod suknju makar ona prtljala ne, nemoj sad ..., namazao maslaca, marmeladu i kruha, makar ti doktorica govorila da je to opasno za tvoj kolesterol? ... Trpko, Trpko, uvijek me iznenadiš, a ovo sad, na ovoj temi, vrhunac je vrhunaca... Nastavak slijedi? Imaš novih ideja? Kad ideš spat Trpko, nemoj poslije 10,san je zdrav za organizam ... i nemoj se napit, i nemoj ić mokre kose van, i čuvaj se propuha, i glasuj na referendumu ZA, ne daj se Trpko, legendo ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

4 Palac gore: : Dragan Sepac, Jure, simon, solarich    
Vrh

PostPostano: sub 09 stu, 2013 19:55 
Offline     DHV 2-3

Pozdravljen Roman, eto kad si ti izneo svoju stranu vidjenja tog dogodka, pa da i ja nesto napisem.

Piloti su bili obavjesteni dva dana pred skupnu veceru da se prijave...nisu trebali platiti nic, da prijave svoje zene, prijatelje, za njih je bila minimalna kotizacija za veceru.... a sve u cilju rezervacije dovoljno mjesta na terasi hotela montana....isto vece na toj terasi domacini su slavili krstenje djeteta, zato sam od strane direktora bio zamoljen da kazem broj ljudi kako bi on sve to lakse organizirao.... no uvjek neki prespavaju brifing, ne citaju obavjesti u HQ, te se potom pojave pet minuta pred dvanajst i traze mjesto za sebe te prijatelje....koliko se sjecam reko sam pogledajte na terasu i vidjet cete da ni prostora.... zal tako je bilo.... potom ste nepogledajuci na terasu otisli.... i sad sam ja kriv...zasto pitam ja tebe Romane... moguce sto nisam predvidio da se vasa skupina nije prijavila, sto nisam predvidio dolazak vasih prijatelja.... ko je dolazio na drzavna u istru zna da nikad nismo komplicrali na skupnim festama..pac jelo se je dok je bilo hrane...i pilo dok je bilo pive...djabe za sve...pac tamo nismo imali ogranicanje sa prostorom...pa neka neko rece da nije bilo tako....

kaj se tice mog palca dole te obrazlozitve Sasinog letenja... krsio je pravila vizualnog letenja ... VFR_ja .. jest da je letenje najavio, da je dovoljena visina po notamu 1800m, a to nazalost ne znaci da se lako igras u oblacima na cca 1100m visine na rubu zracnog koridora.... a svi koji takvo letenje te ponasanje u zraku odobravate, imate takve pilote za care i face, nemojte biti zacudjeni kad dodjete u istru najavite let pa vam operator u kontroli dovoli letit samo 300 metar nad terenom... :(

LP Sinisa

Vrh

PostPostano: ned 10 stu, 2013 17:22 
Offline     DHV 2

Sinisa, ako vec mases tim propisima okolo, onda za u buduce (tek toliko da ti pomognem... :pardon: ):
kad pricamo o pravilima vizualnog letenja kod parajedrilica i ovjesnih jedrilica, pricamo o VMC (vizual mereorological conditions (vidljivost, odstojanje od oblaka i baza oblaka)) u kojima je dizvoljeno letiti sa ogranicenjem 150m vertikalnog odstojanja od baze oblaka a ne o VFR (Visual Flight Rules) koje vaze za sve ostale zrakoplove. :amen:

Vrh

PostPostano: ned 10 stu, 2013 19:43 
Offline     DHV 2-3

Pozdravljen Sasa,

svi koji lete moraju postivati VMC,.baloni, padobranci, parajedrilicari, zmajari, cesne ... znaci za sve koji koriste G i E sloj.... te VFR nacin letenja... jedno brez drugog tesko funkcionira... i nigdje nisam zasljedio da za nas i zmajare vredi 150m ????
LP

link za tebe kad putujes tamo dole... http://flysafe.raa.asn.au/navigation/airspace.html :yup:

jos malo pa 1000 klikov...izgleda zanimljiva tema to tvoje igranje u oblacima

1 Palac gore: : bojan77    
Vrh

PostPostano: ned 10 stu, 2013 21:31 
Offline     DHV 2

Pa dobro onda, da ti jos serviram clanke pravila kojeg krsimo preletasi, kad vrtimo baze:

Pravilnik o letenju zrakoplova

Clanak 208.

(2) Ovjesne jedrilice i parajedrilice mogu letjeti ispod minimalne sigurne visine, u skladu s odredbama članka 19. stavak 3. ovoga Pravilnika, ali ne i ispod minimalne visine koja osigurava sigurno slijetanje. Ti zrakoplovi moraju letjeti na visini od najmanje 150 stopa iznad mostova, cesta, željezničkih pruga, dalekovoda, žičara, antena i sličnih objekata. Zabranjeno je letenje na visinama manjim od 500 stopa ispod podnice oblaka.

PRAVILNIK O UVJETIMA I NAČINU UPORABE OVJESNE JEDRILICE I PARAJEDRILICE

Članak 15.
(1) Ovjesnim jedrilicama i parajedrilicama zabranjeno je letjeti:
4. na vertikalnoj udaljenosti manjoj od 150 m (500 stopa) ispod baze oblaka.

P.S.
I za svaki slucaj mozda jos pitaj nekog preletasa kako stoji to s vrtenjem baza oblaka u stvarnom zivotu ako mislis da sam ja tu neka faca koja izigrava odmetnika i izaziva normalno letacko pucanstvo s vrtenjem baza i letuckanjem oko oblaka.
Samo za svaki slucaj, tako informativno mislim... :roll:

Vrh

PostPostano: ned 10 stu, 2013 22:21 
Offline     DHV 2-3

Članak 15.
4. na vertikalnoj udaljenosti manjoj od 150 m (500 stopa) ispod baze oblaka.

pa da si se ti drzao toga svega ovog pisanja ne bi bilo.. no jos malo pa 1000 klikov....
napredujemo :-D :-D

i kompletni članak:
1. iznad područja u nekontroliranom zračnom prostoru klase G, koja su proglašena zabranjenim područjem,
2. u nepovoljnim meteorološkim uvjetima,
3. u oblacima,
4. na vertikalnoj udaljenosti manjoj od 150 m (500 stopa) ispod baze oblaka,
5. ispod mostova i sličnih objekata, dalekovoda i antena.
(2) Privremeno, u određenom vremenu, pod određenim uvjetima može se zabraniti letenje u uvjetno zabranjenim područjima o čemu se piloti obavještavaju na način uobičajen u zračnom prometu

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: