»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sri 15 tra, 2026 21:51.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 148 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rook veličina M (80-105 kg) povoljno
PostPostano: pet 27 srp, 2012 11:42 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
[/quote]
Ovo je zaozbiljno.
Ne slažem se s ovim. Osobno smatram da bi pilotska dozvola trebala biti dokaz da si sposoban samostalno letjeti, a to znači, između ostalog, i da kontroliraš krilo u extremima. A da bi to mogao moraš ih ipak proći. ;)[/quote]

Ima tu istine, no sa 5 sati leta - ne, ne i ne.
No kada se već slažemo u jednom reci zašto na praktičnom djelu ispita nema extrema, osim recimo manevara za gubljenje visine, čitaj uši. Zato jer se uvijek može desiti neko neželjeno sranje k'o što je bio služaj sa Radovanom i nitko to neće potpisati, jer dok si tečajac za tebe odgovara instruktor. Kada ishodiš pilotsku dozvolu, ne znači da si pilotčina, već da možeš ići letjeti bez instruktora, jer od stjecanja dozvole sam si odgovoran za "vlastite briljantne ideje" (Box-ov izraz VBI).
Tko se želi nadograđivati, ide dalje, a tko misli da je pilotčina leti sa fortunom ili bez nje, sa tečajem extrema ili bez njih, u biranim uvjetima...

2 Palac gore: : dr zdravko, ŽeljkoG    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 11:55 
Offline     DHV 2

Josip K-T je napisao/la:
:shock: :-o :O: :-x
Vidim ti si od onih koji imaju o glavi šalter zajebancija/ozbiljnjak, pa kad su ukopčani na ozbiljno ne kuže zajebanciju.

Sorry Joža ovo sam previdio. Ne znaš me, pa ti je oprošteno. Ja sve okrećem na zajebanciju ( jer šta je život bez zajebancije) i osoba sam koja brani svoj stav sve do trenutka kada mi se argumentirano dokaže drugačije, stoga imaš pivu ( bezalkoholnu :ROFL: ) prvi puta kada se vidimo. :good:

1 Palac gore: : čule    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 12:26 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Michi je napisao/la:

Zašto ne? Ako instruktor procijeni da je tečajac u datim uvjetima spreman to sigurno odraditi? Uostalom, satnica baš i nije uvjek ispravan orjentir. Imaš ljudi koji ni nakon pedeset sati nisu spremni za extreme. Imaš ljudi koji lete petnaest godina i imaju petsto sati i lete EN- A ili B krilo i na startu čekaju da se malo smiri jer je za njih prejako. S druge strane imaš ljude, uzmimo na primjer , Hrgu koji je kako si ti rekao "sve to svladao za šest mjeseci". Ne postoji generalno pravilo. Kao ni u životu. Odluke koje su ispravne za mene, ne moraju biti i za tebe.. ili za Radovana.

Michi je napisao/la:
No kada se već slažemo u jednom reci zašto na praktičnom djelu ispita nema extrema, osim recimo manevara za gubljenje visine, čitaj uši.

Zato jer je praktični dio ispita smijurija.

Michi je napisao/la:
Zato jer se uvijek može desiti neko neželjeno sranje k'o što je bio služaj sa Radovanom i nitko to neće potpisati, jer dok si tečajac za tebe odgovara instruktor.

Da su kriteriji za praktični dio ispita takvi da traže od svakog kandidata da pokaže stvarno znanje, onda bi se i instruktori potrudili da ih za to osposobe. Ne želim ovime reći da su naši instruktori neznalice ili nemarni pa neće ili neznaju naučiti ljude letenju.. Jednostavno, ispit kakav je ( poleti, povuci uši ,naoravi S, sleti iz školskog kruga, kojeg dobar dio odradi u najmanju ruku traljavo) ne traži od kandidata da pokažu stvarno znanje, već mi više izgleda kao izlika za punjenje proračuna.

Michi je napisao/la:
Tko se želi nadograđivati, ide dalje, a tko misli da je pilotčina leti sa fortunom ili bez nje, sa tečajem extrema ili bez njih, u biranim uvjetima...

Nadograđivanje u letenju je kao i u životu, Svaki let, svaki dan donose priliku da naučiš nešto novo .. ili ponoviš zaboravljeno. U letenju vrijedi kao i u životu: onaj koji se hvali postojanošću svog mišljenja nije previše pametan, jer to znači da nije naučio ništa novo.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 13:35 
Offline     DHV 2

Član od: sub 05 ruj, 2009 13:13
Dao Palac gore: : 120 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 238 / Palac dolje: : 2
Josip K-T je napisao/la:
Michi je napisao/la:

Zašto ne? Ako instruktor procijeni da je tečajac u datim uvjetima spreman to sigurno odraditi? Uostalom, satnica baš i nije uvjek ispravan orjentir. Imaš ljudi koji ni nakon pedeset sati nisu spremni za extreme. Imaš ljudi koji lete petnaest godina i imaju petsto sati i lete EN- A ili B krilo i na startu čekaju da se malo smiri jer je za njih prejako. S druge strane imaš ljude, uzmimo na primjer , Hrgu koji je kako si ti rekao "sve to svladao za šest mjeseci". Ne postoji generalno pravilo. Kao ni u životu. Odluke koje su ispravne za mene, ne moraju biti i za tebe.. ili za Radovana.

E neide prijatelju - ja se sa 99.9% tvojih postova slažem, intelegentno i argumentirano su napisani , čitljivi i "drže vodu" al

13ti rođendan pg-a mi je bio 1.7., imam 3 SIV-a tečaja, imam 4 bačene rezerve, x padova, xy slijetanja u raznu vegetaciju xy startova na guz a bogumi sam znao zasrat i na slijetanju. Zlobnici bi rekli da mi je to zbog alkohola ali činjenica je da sam ja pod kako Marko veli "gasom" letio manje od 1% mojih letova (iako sam tako dva puta posro šefa stanice, stanicu i x km pruge (btw ni jedna rezerva nije bila zbog toga). Možda sam samo debil (op autora da se slučajno tko neuvrijedi upotrijebom ove riječi - bolju nisam našao : unknown: ) I da kaj sam time želil reč - svaki put kad me ponovo samelje ukakim se do koljena, imam iste nedoumice što, kad i zašto a kad bacim rezervu onda svi u bircu znamo što sam shebo i kad sam i kaj trebal pritisnut :crazy:
Michi je napisao/la:

No kada se već slažemo u jednom reci zašto na praktičnom djelu ispita nema extrema, osim recimo manevara za gubljenje visine, čitaj uši.

Zato jer je praktični dio ispita smijurija.

Michi je napisao/la:
Zato jer se uvijek može desiti neko neželjeno sranje k'o što bio služaj sa Radovanom i nitko to neće potpisati, jer dok si tečajac za tebe odgovara instruktor.

[b]A kaj bi se instruktor trebal potpisat - pa pokazal je na jubituetu kak frontalac il nekaj drugo izgleda. Tak je u Lič akademiji trebao biti video zid da svi vide kak se radi npr rozeta :-P [b]

Da su kriteriji za praktični dio ispita takvi da traže od svakog kandidata da pokaže stvarno znanje, onda bi se i instruktori potrudili da ih za to osposobe. Ne želim ovime reći da su naši instruktori neznalice ili nemarni pa neće ili neznaju naučiti ljude letenju.. Jednostavno, ispit kakav je ( poleti, povuci uši ,naoravi S, sleti iz školskog kruga, kojeg dobar dio odradi u najmanju ruku traljavo) ne traži od kandidata da pokažu stvarno znanje, već mi više izgleda kao izlika za punjenje proračuna.

Michi je napisao/la:

Nadograđivanje u letenju je kao i u životu, Svaki let, svaki dan donose priliku da naučiš nešto novo .. ili ponoviš zaboravljeno. U letenju vrijedi kao i u životu: onaj koji se hvali postojanošću svog mišljenja nije previše pametan, jer to znači da nije naučio ništa novo.

[b]Oštro i zahebano (ja bolje nemogu al se trudim :good: ) al bogumi i 99.9 napisanog stoji :-D [b]

Vrh

Naslov: Re: Zasto pocetnici prestaju letjeti?
PostPostano: pet 27 srp, 2012 14:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Za dušebrižnike:
http://www.pjkflumen.org/Program_osposo ... _1_i_2.pdf

2.2.1 - 2. Izvanredni postupci
Točka 2.2.2 -stavak 6.

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 14:54 
Offline     DHV 2

hrga je napisao/la:
Za dušebrižnike:
http://www.pjkflumen.org/Program_osposo ... _1_i_2.pdf

2.2.1 - 2. Izvanredni postupci
Točka 2.2.2 -stavak 6.

Bočna zatvaranja: simetrična ("uši") i jednostrana

Nemoj se ljutiti Hrga, ali pitanje laika iliti tečajca glasi: da li su uši i jednostrana zatvaranja isto što i frontalni kolaps?
Mislim da nisu.
U Vašem programu osposobljavanja nema praktičnog djela izazivanja frontalca, a ja sam iščitao iz jednog posta da ste baš to i radili, pa iz tog razloga govorim da to nije bilo primjereno za Radovana.

A s obzirom da sam "dušebrižnik", ja sam pročitao cijeli program, pa evo izvatka iz Vašeg programa:

2.2.
Nije mu dozvoljeno padinsko jedrenje u graničnim uvjetima, pri jačem vjetru (preko 20 km/h), u turbulencijama, polijetanje s oštrog ruba (cliff launch), polijetanje s izraženim bočnim vjetrom, slijetanje na vrh (top landing) ili na padinu, osim u slučaju nužde.

29.06. Radovan ti leti i sljeće već znamo gdje
08.07. Ako se ne varam to je Radovan odradio svoj 1. top landing
09.07. Nemili događaj

Zar ne misliš da je trebalo povući ručnu?

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 15:10 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
gprelac je napisao/la:
[
I da kaj sam time želil reč - svaki put kad me ponovo samelje ukakim se do koljena, imam iste nedoumice što, kad i zašto

Nasuprot tebe je recimo Vojo. Čovjek polijeće u stvarno zajebanim uvjetima. Provocira svakakva zaklapanja,rezervu baca za trening. I pritom se zabavlja. Kužiš.. ne vrijedi univerzalno pravilo.
Radovan nije prestao letit zbog loše obuke. Čovjek je u jednom trenutku svog života došao u situaciju da odredi prioritete u tom trenutku svog života. donio je odluku kakvu je donio. Uostalom, uvijek je može promjenit.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 15:28 
Offline     DHV 2

Josip K-T je napisao/la:
gprelac je napisao/la:
[
I da kaj sam time želil reč - svaki put kad me ponovo samelje ukakim se do koljena, imam iste nedoumice što, kad i zašto

Nasuprot tebe je recimo Vojo. Čovjek polijeće u stvarno zajebanim uvjetima. Provocira svakakva zaklapanja,rezervu baca za trening. I pritom se zabavlja. Kužiš.. ne vrijedi univerzalno pravilo.
Radovan nije prestao letit zbog loše obuke. Čovjek je u jednom trenutku svog života došao u situaciju da odredi prioritete u tom trenutku svog života. donio je odluku kakvu je donio. Uostalom, uvijek je može promjenit.

Ma da Joža, zato je kupio novo krilo, vario itd., da bi najednom odlučio da ima drugih prioriteta koji isključuju letenje. Moš mislit. To su samo isprike za javnost. Pa zadnji letovi su mu ko ruski rulet.

1 Palac gore: : gprelac    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 16:43 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
Michi je napisao/la:

Ma da Joža, zato je kupio novo krilo, vario itd., da bi najednom odlučio da ima drugih prioriteta koji isključuju letenje. Moš mislit. To su samo isprike za javnost. Pa zadnji letovi su mu ko ruski rulet.

To je napravio za svoje pare i za svoj obraz. I zato si dušebrižnik ;)
:beer:

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 17:07 
Offline     DHV 2

Mario RI je napisao/la:
Michi je napisao/la:

To je napravio za svoje pare i za svoj obraz. I zato si dušebrižnik ;)
:beer:

Opet isto. :dash:
Pa valjda je napravio to za svoje pare, za moje nije, ali ne shvaćam poantu tvoga posta osim da nešto napišeš, pa sada šta, to nema veze.
Osnovno pitanje je da li je tečajac sa 5-10 sati trebao raditi frontalac ili ne.
Cijenio bi tvoje mišljenje na to pitanje, a za pivu sam uvijek.
Dušebrižnik - ja čak i ne shvačam pravo značenje te riječi. Pretpostavljam da je to u tvom kontekstu nešto loše. ?

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 17:26 
Offline     DHV 2

Poanta je ta da ni ti niti ja nismo kvalificirani da sudimo nečije sposobnosti (mislim na Radovana) ili nečije učiteljsko umijeće (mislim na Hrgu) ...eventualno to možemo komentirati na jednoj od onih pivi koju svakome ponudiš nakon što odgovoriš na post :)

Ne možemo suditi Radovana kao tečajca jer nismo bili s njim na tečaju niti letjeli, niti Hrgu kao učitelja jer je bolji učitelj nego što bismo ti i ja zajedno ikad bili (pod pretpostavkom da i budemo) :)

FYI...Dušebrižnik= onaj koji iskazuje nametljivu, pretjeranu ili lažnu brigu za koga (http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show ... fF5kXhc%3D)

lp i naravno piva :-D

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 17:27 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Zašto prestaju letit? Bolje pitanje je zašto ljudi počinju letit. Svako ima neku svoju motivaciju, razlog zašto bi letili i tu je početak problema zašto je toliko mali postotak onih koji ostanu.
Većina prestaje zato šta skuže da paragliding nije onakvim kakvim su ga zamišljali. Kad je lipo onda je letenje na PG najlipša stvar na svitu, a kad je ružno onda je ekstra ružno, ko to ne može prihvatit taj će odustat. Faktori kao nedostatak vrimena, razne obaveze, loši instruktori, loša ekipa, velik trošak... uglavnom budu samo "kap koja je prelila čašu" i učvrstila odluku o odustajanju (da ne kažem da služe kao opravdanje).
Ja osobno od kad sam dozna da PG postoji (98'-99' otprilike) sam se htio time bavit, besparica me u tome sprečavala do veljače 2009 kad sam upisa tečaj. U međuvremenu sam prolista nekakav priručnik, ali nisam se puno uživljava u to, niti razmišlja u detalje kako to izgleda. Jedanput sam svratio na Gredu dok je bilo neko natjecanje i vidio kako to izgleda uživo, čak sam i pomoga skidat jedno krilo sa žbunja pokraj starta, (plavo/crno/bilo pilot je bio neko iz sjevernih krajeva ;) ).
Od početka tečaja pa do danas upozna sam puno "tečajaca" i svaki je ima neki svoj film šta je u stvari paragliding i zašto bi se oni njime bavili, od svih njih samo par ih danas i leti. Neki dođu, odrade jedan dan dizanja krila i više se ne pojave, neki odrade par školskih ili par visinskih i onda nestanu. Šta se tim ljudima odvija u glavi nemam pojma, iskreno ni ne zanima me.
Ko oće letit taj će letit, ko neće taj neće. :amen:

Radit zaklapanja nakon 5 sati meni osobno nebi palo na pamet, a da mi to instruktor predloži posla bi ga u k.... Ja sam nakon nekih 40-50 sati proba zaklopit svoje prvo krilo i skužija sam da samo zaklapanje nije isto kao prava stvar. Do sad me u 160-170 sati zaklopilo ravno dva puta, mislim na zaklapanje veličine pola krila, i oba puta se krilo počelo otvarat prije nego sam iti stiga promislit u koju se stranu tribam prebacit. Kad sam radiš zaklapanje guzica je već na pravoj strani, prije nego potegneš.
SIV je dobar za skužit kako se krilo ponaša i di su mu granice. Dosad sam radio zaklapanja do 50% i frontalce, prvi frontalac (nako više od 120sati) mi se počeo odvijat kao i Radovanov, težina malo u livo i 10cm live komande prije nego šta je krilo počelo letit i liva strana je krenula u negativu, vidija sam šta se događa i popustija komandu, problem riješen. Da sam to doživija sa 5, 10 ili 20 sati nevirujem da bi pravilno reagira.
Tako da iako je SIV dobra stvar nebi ga priporučija radit dok pilot nije toliko savlada samo letenje da mu ono ne predstavlja opterećenje procesima razmišljanja. Znači kad ti samo letenje postane automatski proces onda možeš uvodit dodatne aktivnosti. Isto se odnosi i na pričanje na mobitel, slikavanje i slično.

4 Palac gore: : dr zdravko, gprelac, kptureto, Michi    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 17:37 
Offline     DHV 2

Na istoj stranici red iznad tvoga
Dušobrižnik:
1. a. onaj koji se brine za spas duše; duhovnik, svećenik b. pov. vojni svećenik i svećenik sa službom u posebnim okolnostima
To nisam.
A tvoj prijevod mi ne paše, jer ja razmišljam cijelo vrijeme o sebi. Šta bi ja u tom trenutku napravio.
Ne razmišljam o Hrgi da li je dobar instruktor ili ne. Pa i napisao sam da bih htio da letim uz njega da vidim te extreme.
Niti nagovaram Radovana da nastavi letjeti ili da prekine.
Jednostavno pitanje se provlači kroz cijelu temu, a ja nisam na njega još dobio odgovor.
Što se pive tiče, ja sam shvatio da ovim smajlićem :beer: zoveš na pivu, pa sam rekao sam sebi " nije OK da čovjeku daš košaricu" :-D

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 17:56 
Offline     DHV 2

Možda tebi ne paše ona 2. definicija, ali s obzirom na ovaj tvoj post sa početka threda, mislim da podpadaš pod nju ;)

U ovom tvom odgovoru popuješ kolegi tečajcu kojeg ne poznaješ i čije sposobnosti ne znaš i njegovom instruktoru kojeg također ne poznaješ i od kojeg imaš manje znanja i iskustva.

ok za pivo...objašnjenje stoji :)

Ja-tečajac, Damir Kalinger - Mići bez pardona bi u ovoj fazi znanja i sati leta sterao svog instruktora gdje se već tjeraju ljudi kada ih treba tjerati, da mi kaže da danas idemo raditi extreme.
Pa zaboga ljudi, Radovan je tek počeo letjeti u mirnim uvjetima, tek je počeo uživati u prvim letovima, bez 100%-tne napetosti i grča. Na novom krilou leti tek 5 sati.
Tečajci u Radovanovoj fazi moraju birati uvjete, odnosno, njegov instruktor bira uvjete umjesto njega, a Radovan - čitaj tečajac, prihvača ili ne.
Krila 1 ili 1/2 slove kao sigurna krila i uglavnom rade po principu "nahrani majmuna i ništa ne diraj" i onda ih tjerati u extreme iz kojih hoćeš nećeš izbija adrenalin, a ne teorija koji si naučio kao vodu piti.
Ogromna količina pilota, iskusnih letača ne rade extreme, pa ni one osnovne baš iz razloga sigurnosti.
Pa kako onda naučiti. Pa vremenom, polako, sve u svoje vrijeme. Prvo završiš tečajeve, postaneš pilot, "podereš" svoje prvo krilo leteći na njemu, upoznaš mu dušu, pa onda pitaš: "a gdje se mogu upisati na tečaj extrema" i onda to isprobaš u kontroliranim uvjetima, na sigurnoj visini, uz čitavu svitu logističara i šta ti ja znam šta sve je i nije potrebno. Svakako to ne podrazumjeva malu visinu, okrenut prema grebenu i sa kamenjem oštrim ko žilet ispod sebe.
Ili kao večina, iskusi to na teži način, nenamjerno izazvani extrem. No razlika je ogromna. Biti doveden u takvu situaciju sa desecima ili stotinama sati leta nije isto kao početniku. Zašto?
1. Letiš već dugo i ne razmišljaš o letenju, nego jednostavno letiš, to je radnja koju si već odavno apsolvirao i u slučaju bilo kakve neželjene reakcije krila iskusan pilot razmišlja samo o tome kako situaciju riješiti, dok tečajac ima milion potrebnih i nepotrebnih stvari na pameti koje mu oduzimaju moždane resurse i možda baš u presudnom trenutku na očima iščitavaš "error", "error".
2. Uvjek ili gotovo uvijek poslje letenja sjedne se na cugu i slušaš starije o letenju " kako je mene zaklopilo tamo, pa šta napraviti ako... kakvu glupost sam napravio ondje, kako se onaj izvukao... itd". Ja to zovem pripremom, bazom ili ako baš hoćete temeljem riješavanja extremnih situacija. I dok ne svladaš i raskrstiš sam sa sobom da u fazi letenja u "žešćim uvjetima" postoji mogućnost da ti se dogodi zaklapanje, frontalac i šta ti ja znam šta sve ne i dok nisi popio piva i piva slušajući priče o letenju i extremima, nisi spreman za njih koliko god te instruktora pratilo i kako god oni iskusni bili.

Kako bilo da bilo, ja sam svoje mišljenje rekao. Tko god se smatra prozvanim neka se zapita da li je to i zavrijedio. Namjera mi nije da rasplamsavam vatru, nego da ukažem na moguće propuste. Pa, nemreš se upisati u srednju školu, ako si još u vrtiću. Nemreš slušati fiziku, ako te tvoj bačeni kamen u zrak nije pogodio usred čela.

Na kraju zaključujem, ubili ste volju za letenjem jednom velikom entuzijastu i zaljubljeniku u letenje. Ja sam o Radovanu iznjeo svoje mišljenje i na masu njegovih postova odgovorio bacanjem kamenja i palčevima prema dolje, no mora mu se priznati da ima muda otvoriti škakljivu temu, nije ga sramota pitati ako ne zna... Da nema baš takta i to je istina, ali ljudi, 'ko je bez grijeha neka baci kamen prvi... Žao mi je da zbog tuđih propusta, doduše i svojih, ali manjim djelom, Radovan više neće letjeti.

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 18:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Da sad izvadim pišu i svih vas popiškim... Ma neću... To je nepristojno, ali...
Letim 8 i kusur godina i ni jednom nisam išao na tečaj ekstrema. Nisu bili ni u mom programu obuke odnosno u porgramu obuke obučnog centra kod kojeg sam pohađao tečaj. Ekstremi iliti SIV kurs bili su slobodna odluka svakog tko bi završio obuku i dobio dozvolu te ih išao odrađivati na vlastitu odgovornost. Moji instruktori imali su vrlo jasno pravilo, a to je da nas pripreme za ispit i da nas ne dovode (namjerno) u granične uvjete. U 2 i pol godine tečaja nisam imao niti jedno iole vrijedno iskustvo u kontekstu ekstremne situacije. Najektremniji manevar koji sam izvodio namjerno su velike uši. Nikad nisam povukao full stall ili vrtio SAT a nekmoli negativu (u kontroliranim uvjetim aneki su piloti to skloni zvati "helikopter"). Od dobivanja dozvole izvrtio sam sveukupno tri spirale i zadnja na Ceyenne-u 3 me je toliko dovela na rub blackouta da sam odlučio ne vrtiti ni spiralu bez prijeke potrebe. To je bilo pred malo manje od 2 godine.
Otkad letim aktivno, a to je dakle oko 6 punih godina, u prosjeku letim 30-40 sati godišnje i u pravilu imam barem 10 extremnih situacija svake godine, dakle skoro 60 za opasačem. Od toga sam na zadnjem državnom u Istri prebrojao barem tri u svakoj odrađenoj trci, većinom jednostranska prilikom ulaska u stup ili izlaska iz istog. Najbrutalnija je bila kad sam bježeći od probijanja visine izašao na stražnjoj strani vrlo živčanog stupa koji sam vrtio sa 20 drugih pilota. Tko to nije doživio, želim mu da ni ne doživi, a stare kuke znaju kako me je samljelo. Greška je čisto moja i bez obzira na nedostatak SIV kursa, uz gubitak od 50-ak metara visine i viskofrekventnih titraja u predjelu anusa, ni danas mi nije jasno što sam uradio u kontekstu rješavanja frke, ali uradio sam refleksno, bez razmišljanja i uz potpunu kontrolu krila. Zapravo me nije toliko prestravilo divljanje moga krila koliko mogućnost da sam mogao upasti u krilo nekome drugome. Ali sva ta razmišljanja došla su nakon što se sve smirilo i krilo dovelo u stabilan let. Drugim riječima, a to sam već jednom negdje spomenuo, lako je razmišljati na način "sad ću povući A-linije i izazvati frontalac, aonda ću paziti da me krilo ne pretekne dozirajuću komande". NEMA TOGA U AKTIVNOM LETENJU. Ili ti je to refleks ili si u banani.

Da rezimiramo: SIV kurs je koristan, iskustvo je neprocjenjivo.

I da, ne plaćam nikome pivo... ja obično zovem rundu za cijelu ekipu pa nek pije tko kaj hoće :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

4 Palac gore: : dr zdravko, gprelac, kptureto, Mario RI    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 18:52 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Sporsku padobransku dozvolu sam dobijo negdje osmdeseti,uspješno završijo tečaj zmajarstva krajem osamdeseti,zvanje vojnog pilota sam stekao u ratu,pg.letim od 2003g.Grunf od glave do pete :pardon: :-P :-P Ozbilnog udesa nisam imao u ovi 30 godina.E sad ide ono što nebi trebao napisat . PG.daleko najzahtjevniji oblik zrakoplovstva sa najlošijom obukom i najlošijim instruktorima učiteljima ili već kako se zovu.Hrga instruktor koji se trudi PG obuku dignut na višu i bolju razinu ja sam uvjeren da će u tome uspjet.Dali će još imat krivi procjena kao u ovom slučaju.... hoće ali sa iskustvom sve manje i manje.Vrlo lako se moglo primjetit da Radovan jedan od oni na koje instruktor treba obratit posebnu pozornost :evil: (bilo dovoljno pročitat što sve napisao na ovom forumu)Daj Bože da sve krive procjene instruktora PG završe ovako !

4 Palac gore: : dr zdravko, gprelac, Red Baron, rene3    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 19:44 
Offline     DHV 2

Michi je napisao/la:
Na istoj stranici red iznad tvoga
Dušobrižnik:
1. a. onaj koji se brine za spas duše; duhovnik, svećenik b. pov. vojni svećenik i svećenik sa službom u posebnim okolnostima
To nisam.
A tvoj prijevod mi ne paše, jer ja razmišljam cijelo vrijeme o sebi. Šta bi ja u tom trenutku napravio.
Ne razmišljam o Hrgi da li je dobar instruktor ili ne. Pa i napisao sam da bih htio da letim uz njega da vidim te extreme.
Niti nagovaram Radovana da nastavi letjeti ili da prekine.
Jednostavno pitanje se provlači kroz cijelu temu, a ja nisam na njega još dobio odgovor.
Što se pive tiče, ja sam shvatio da ovim smajlićem :beer: zoveš na pivu, pa sam rekao sam sebi " nije OK da čovjeku daš košaricu" :-D

"Dušebrižnik" se u mom kvartu pogrdno kaže nekome tko brine tuđe brige i neš popuje - al ja bi volio da tako i bude (imaginarna ili SF briga) a ne da postane stvarna a pogotovo da se ne uklopi u neku od drugih definicija iste riječi :amen:,
a možda i koju svijeću kojiput da upalimo

slijedeća riječ koja ide u niz i kontekst je savjest - al eto opet ja kenjkam :(

a tko je glup student a briljantan učitelj - na to nema odgovora. U mojoj srednjoj je radio legendarni prof koji je prije nastave išo ruknut konjak na autobusnu i onda 5do8 panično rekao "moram ić - pilana je počela radit a trupci čekaju :-D

lp

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 20:11 
Offline     DHV 2

zlatko2508 je napisao/la:
Grunf od glave do pete :pardon: :-P :-P

Ej sori a zakaj onda za avatara imaš Jeremiju :lol:

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 20:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
gprelac je napisao/la:
zlatko2508 je napisao/la:
Grunf od glave do pete :pardon: :-P :-P

Ej sori a zakaj onda za avatara imaš Jeremiju :lol:

Evo i mene, šteta bi bila da imam 30 neproćitanih , a ja šutim ... za početak, Radovane, ne moraš se više javljati, u ovoj priči ne radi se više o tebi ... Gogi dušo, pa kad si zadnjiput pročitao nekog Alana Forda?

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pet 27 srp, 2012 21:02 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
Grani sunce oca ti japanskog više da poletimo
s ovog j.....g foruma! :crazy: :Bravo:
Sutra je dan "D"! :Yahoo!:

5 Palac gore: : bosco, dr zdravko, isantek, Mario RI, Tomica Solina    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 148 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: