»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 14:25.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ispit za pilota parajedrilice
PostPostano: pon 31 kol, 2009 21:25 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Danas sam predao papire u ccaa... Ima li zainteresiranih za ovu temu?
Kad je bio prošli ispit?
Koliko nas se prijavilo, što mislite gdje će se održati ispit, što očekujete na istom itd...?
I tako to...

Vrh

Naslov: Re: Ispit za pilota parajedrilice
PostPostano: čet 03 ruj, 2009 18:55 
marko je napisao/la:
Danas sam predao papire u ccaa... Ima li zainteresiranih za ovu temu?
Kad je bio prošli ispit?
Koliko nas se prijavilo, što mislite gdje će se održati ispit, što očekujete na istom itd...?
I tako to...

Eto i mene pomalo muči ista stvar. Ne znam gdje, kako i kome se obratiti u vezi toga, da bi položio 'vozačku' za parajedrilicu? S jedne strane čujem da se ne može imati manje od 100 sati leta ili nešto oko 2 godine iskustva, pa se zatim plaća kao neki trener koji bi trebao ispraviti sve greške, usavršiti pilota i dobro ga pripremiti za ispit i to sve za 800 kuna s time da je sve plaćeno do kraja. Onda sam s druge strane čuo da sve to skupa do samog kraja, dođe 300 eura...

Zadnja izmjena: ALiEN; sri 28 lis, 2009 13:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: čet 03 ruj, 2009 21:47 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Citat:
Eto i mene pomalo muči ista stvar. Ne znam gdje, kako i kome se obratiti u vezi toga, da bi položio 'vozačku' za parajedrilicu? S jedne strane čujem da se ne može imati manje od 100 sati leta ili nešto oko 2 godine iskustva, pa se zatim plaća kao neki trener koji bi trebao ispraviti sve greške, usavršiti pilota i dobro ga pripremiti za ispit i to sve za 800 kuna s time da je sve plaćeno do kraja. Onda sam s druge strane čuo da sve to skupa do samog kraja, dođe 300 eura...

Obrati se certificiranom instruktoru, koji te jedini i moze uputiti na polaganje ispita. Ako sam prepoznao Kastelir na tvom avataru :scratch: to bi onda bio Karlo Bonacic. Za njega znam, ne znam bave li se time Nevio, Joza? E onda ces otklonit sve nedoumice oko cijene itd. a i smanjit ces si sanse da upoznas raspored samousluznih aparata na Susaku, jer ako prvi put vidis instruktora nakon 100h leta onda si ili sljedeci Hrga ili si imao jeb. srece. I instruktor ce ti najbolje objasniti sto je (bio) DHV...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: čet 03 ruj, 2009 22:57 
Offline     DHV 2

Eto i mene pomalo muči ista stvar. Ne znam gdje, kako i kome se obratiti u vezi toga, da bi položio 'vozačku' za parajedrilicu? S jedne strane čujem da se ne može imati manje od 100 sati leta ili nešto oko 2 godine iskustva, pa se zatim plaća kao neki trener koji bi trebao ispraviti sve greške, usavršiti pilota i dobro ga pripremiti za ispit i to sve za 800 kuna s time da je sve plaćeno do kraja. Onda sam s druge strane čuo da sve to skupa do samog kraja, dođe 300 eura...[/quote]

Dakle Damjancic ti je dobro rekao; nađi instruktora(još bolje nađi obučni centar), on(i) će ti sve riješiti, a imaš i literature na temu pg-a za saznati osnove:
http://www.knjiga.paragliding.hr/

Naravno da na njemačkom, engleskom francuskom i ostalim jezicima imaš brdo literature ali za početak je ovo i više nego dovoljno.

Vrh

PostPostano: čet 03 ruj, 2009 23:21 
Dobro, osnove znam. Imam Habekovu knjigu i od Roba Whitalla 'paragliding - the complete guide' (to vjerovatno ništa vama ne znači, osim da čitam i pratim literaturu) i startao sam 3 puta sa Kaštelira, shvaćam stvar, ali ne mogu sada ni reći da se i kužim totalno u stvar.

Zadnja izmjena: ALiEN; sri 28 lis, 2009 13:21; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pet 04 ruj, 2009 0:51 
Offline     DHV 2

Član od: pon 24 kol, 2009 23:00
Dao Palac gore: : 351 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 898 / Palac dolje: : 2
ALiEN je napisao/la:
Dobro, osnove znam. Imam Habekovu knjigu i od Roba Whitalla 'paragliding - the complete guide' (to vjerovatno ništa vama ne znači, osim da čitam i pratim literaturu) i startao sam 3 puta sa Kaštelira, shvaćam stvar, ali ne mogu sada ni reći da se i kužim totalno u stvar.

Kod koga si bio na školi? Tko ti je pokazao osnove.

Vrh

PostPostano: pet 04 ruj, 2009 6:33 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Vidim da si internetski pismen, pa ti ne bi trebo biti problem pronaći propise i uvjete za polaganje. Ali kako si pao pod utjecaj "glasina" ne porvjerivši ti, eto za tebe i ostale koje "muči" isti problem. Postoji Zakon o zračnom prometu, gdje je propisano letenje parajedrilicom kroz podzakonski akt Pravilnik o načinu i uporabi ovjesne (zmaj, hangglider) i parajedrilice (paraglider). I to još od lipnja 2001. U njemu stoji da je za polaganje za pilota parajedrilice potrebno prikupiti slijedeće uvjete: 60 visinskih letova, minimalno 10 h naleta (10 puta manje iz tvojih glasina), od toga barem 1 let u trajanju od preko 2h, na 5 različitih terena, potvrdu o osposobljavanja (samo od registriranog Obučnog centra, a imaš ih 4 u RH), liječnički pregeld itd.

Koliko vidim, ti si napravio tek 3 leta sa Kaštelira i već bi polagao, tcz, tcz... Polako. Prvo nađi učitelja i obučni centar. Koliko mi je poznato Karlo Bonačić ti je najbliži, ali on ne djeluje u sklopu nekog Obučnog centra, ali ima dobre veze sa ostalim učiteljima u OC, pa bi mogao i tako. Knjige su dobre, ali nisu zamjena za neposrednog učitelja. Razmisli, čim ti se dupe nađe u zraku možeš i poginuti. Paragliding izgleda jednostavno, ali to je njegova zamka.

Ponešto više o obuci i glasove učenika o toj temi imaš i na slijedećem forumu: http://paragliding-obuka.com/smf/

Vrh

PostPostano: pet 04 ruj, 2009 8:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
[quote="toni"].
Paragliding izgleda jednostavno, ali to je njegova zamka.

Lijepo rečeno.
Večina nas se navukla upravo na tu jednostavnost, da bi tek puno kasnije saznali kakve opasnosti se tu skrivaju, ali onda je već ionako bilo prekasno jer je droga paraglidinga već davno preuzela kontrolu nad nama.
Stoga polako momak, najprije dobar obučni centar pa onda sve ostalo.

Vrh

PostPostano: pet 04 ruj, 2009 9:13 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Da sve razumem ali kako bi mogao "ja" :evil: bez instruktora pa jos da ne platim, i tako bi islo brze,a ko ce znat da jea nemam dozvole, pa... :dash: Lp

Vrh

PostPostano: pet 04 ruj, 2009 12:13 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
ALiEN je napisao/la:

Ja mislim da se ti malo zalijećeš :dash: , a to je najbrži put za :amen: . Stoga preporuka; nađi si instruktora, a ako nemaš love siguran sam da će ti svaki od instruktora izići ususret tipa "Plati kad budeš mogao". A kad položiš pravac birtija i :beer: , jer mi smo ipak jedna mala zajednica koja se pomaže jedan drugom.

Vrh

PostPostano: čet 10 ruj, 2009 12:54 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
U subotu 26.9.2009. održat će se pilotski ispit. Pismeni dio ispita je u OŠ Sv. Jana (vrijeme još ne znam, ali bit će 9-10h), a praktični dio, odnosno ispitni let će biti sa Japetića odmah po pismenom ispitu ako vrijeme dozvoli. Nedjelja je rezervni dan, a ako i on ne upali onda slijedi novi rok za praktični dio ispita.

Vrh

PostPostano: čet 10 ruj, 2009 21:34 
Offline     DHV 2

Odlično! Sretno svima koji polažu!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]