DHV 2-3 |
 |
Član od: uto 25 kol, 2009 6:27 Postovi: 1756 [ Pogledaj ] Lokacija: Zagreb, Trešnjevka
Dao : 440 / : 0
Dobio : 1461 / : 16
|
Neki dan sam naišao na zanimljiv članak pa sam pomislio da bi možda bilo korisno i prevesti ga. Kako nemam puno vremena, a i nisam neki prevodilac, iskoristio sam Google Translate i nabrzinu popravio gluposti u prijevodu (zapanjujuće puno toga nisam morao dirati). Zbog toga svakom tko je doma s engleskim preporučam čitanje originala na: http://www.circlinghawk.com/RiskManagement.htmla nadam se da će ovaj brzinski prijevod ostalima biti od jednake koristi. Upravljanje rizikom
Upravljanje rizikom je, po mom mišljenju, jedna od najvažnijih tema u osnovama škole paraglidinga. Važno je razgovarati o tome kako bi se stvorili sigurni piloti i kako bi se unaprijedila razina opće sigurnosti u sportu. Također je to vjerojatno najteža tema jer uključuje borbu s nekim ljudskim tendencijama, prihvaćanje naših granica, misliti svojom glavom umjesto slijediti grupu ili pokušavati privući pozornost i divljenje drugih pilota i gledatelja. Sve je u stavu.
Postoje pravila, a izazov je slijediti ih na takav način da čak i ako ste donijeli odluku koja se ispostavi kao pogrešna, još uvijek ostanete dovoljno sigurni. Kada letimo moramo poduzeti mjere opreza kako bi rizici bili "niski koliko je razumno praktično." To je uvijek pitanje ravnoteže između rizika i koristi. Na slici ispod je pojednostavljeno predstavljanje kako se donose odluke koje uključuju rizik općenito, ne samo u paraglidingu.

Jedan od razloga zašto je za nas teško slijediti pravila je zbog vrste ljudi koji su uključeni u sport. Prikupio sam neka mišljenja na webu koja dolaze od ljudi iz cijelog svijeta na odgovor na pitanje: "Zašto ljudi vole rizike?" Najčešći odgovori odnosili su se na ljude koji se mogu činiti: ovisnici, ekstremisti, smioni, skloni uživanju, novim emocijama, ljubavi prema slobodi, ignoriranju zakona nekonzervativni... Bez ulaženja u detalje, vjerojatno je 'sigurno' (!) reći da su paragliding piloti generalno nezavisni, sebični na neki način, vole izazove kao i podijeliti svoje uživanje u njima.
Marvin Zuckerman, profesor kliničke psihologije na University of Delaware opisuje avanturiste kao ljude koji žude za novim intenzivnim iskustvima i spremni su preuzeti bilo kakav rizik (fizički, socijalni, pravni ili financijski) da zadovolje svoje nagone.
Definicija rizika (iz članka: Sport Parachutist’s safety journal, V2, # 2, 1989)
Rizikom se mjeri količina. To je proizvod vjerojatnosti da se nešto loše dogodi i težine posljedica kada se to dogodi. Drugim riječima:
"Koliko često" X "koliko loše"
Vjerojatnosti se mogu podijeliti u 5 kategorija: 1-često 2-vjerojatno 3-povremeno 4-malo vjerojatno 5-nevjerojatno
Ozbiljnost se mogu podijeliti u 4 kategorije: 1-katastrofalno 2-kritično 3-marginalno 4-zanemarivo
Na primjer, rizik povezan s zaklapanjem vrha krila je tijekom leta "čest i zanemariv". To je rizik koji je gotovo svaki pilot spreman prihvatiti. Rizik povezan s kravatom je više "malo vjerojatan i kritičan". Svim događajima u PG bi mogao biti dodijeljen neki rizik vrijednosti na temelju podataka prikupljenih tijekom mnogo godina, na velikom skupu mjerenja i opažanja.
Problem je u tome što je teško predvidjeti rizik nesreće, jer ima previše uključenih parametara između uvjeta, pilota i opreme. Drugi problem je što jedan let ne može predvidjeti kakav će biti sljedeći. U statistici se to zove "nezavisni događaji". Možete baciti kovanicu 100 puta, nemate pojma što će se sljedeći put okrenuti. Možete imati 100 sjajnih letova za redom, ali ne možete predvidjeti kakav će biti 101. To je vjerojatno glavni problem: neki piloti će preuzeti neke rizike, bez posljedica tog dana, tako da pomisle da je u redu da i dalje svakodnevno preuzimaju isti rizik. Dok se ne dogodi nezgoda. Vrlo često mogu se čuti komentari poput: "Ovo je veliki pilot", što pretpostavlja sljedeće: "Pitam se što se dogodilo, to ne može biti greška pilota, to je loša sreća".
Procjena/Percepcija rizika Procjena rizika bazirana je često na temelju subjektivne percepcije rizika. Zanimljiv članak objavljen je u Psihologija Danas (ožujak-travanj, 2002, Farrin Jacobs), autor je ustanovio da natjecatelji što više iskustva imaju, to je vjerojatnije da će ulaziti u velike rizike. Ali oni više ne smatraju svoje akcije rizičnima. Drugim riječima, što više utrka, to se više njihova percepcija rizika mijenja. To je, naravno, vezano uz njihovu razinu samopouzdanja. Ali, to dovodi i do nesreća u paraglidingu.
U redu, sada neka zamislimo savršenog pilota, koji leti na savršenom mjestu (veliki start, veliko sletište, bez prepreka), u savršenim uvjetima. To je netko tko ima kompletnu oprema i u formi je. Ona (to mora biti žena da bi bila tako savršena!) je danas u dobrom raspoloženju, ego joj se ne miješa u donošenje odluka, vrijeme je super i u zraku već ima sretnih pilota koji izvještavaju o divnim uvjetima - dobra dizanja, bez turbulencija. Dakle, naš pilot polijeće i leti daleko od tla. Koji su rizici da će se dogoditi nesreća? Vjerojatno vrlo niski. Jako nepredvidiva turbulentna masa zraka koju će pilot susresti u blizini tla, ili kolizija s nekim tko joj leti iza leđa? Koliko često se to događa u stvarnosti? To je teško reći, ali vjerojatno ne vrlo često. No, ono što je sigurno, je da je većina prijavljenih nesreća u PG opisana kao greška pilota. Znajući to obično sam se znao osjećati bolje jer bih pomislio: "Ah, JA to ne bih napravio, ja ne." Ali nakon nagomilavanja vlastitih grešaka morao sam postati skromniji. Stvarnost je da svi griješimo, svo vrijeme. Tako da se to ne smije koristiti kao izgovor, jer je jedan od najjadnijih. "Oh, on je imao nesreću jer je napravio pogrešku":
Najveća pogreška je pomisliti da mi nećemo griješiti. Svi to radimo.
Ne postoji dobra klasifikacija rizika jer mislim da su svi povezani s našim ponašanjem. Daleko najvažnija činjenica je da se rizici od nesreća mogu smanjiti s pravim stavom. Glavna opasnost u PG-u je pilot.
Ovdje su stvari koje su važne za smanjenje rizika u Paraglidingu:
1) Osviještenost:
• Prepoznajte rizike, nemojte ih negirati.
• Budite svjesni svih vrsta nesreća koje se mogu dogoditi, poduzmite sve preventivne mjere da se ne dogode i još važnije, priznajte da svi griješimo i da zato trebamo slijediti neka sigurnosna pravila.
• Poslušajte savjete iskusnijih pilota, odaberite dobrog mentora. Šanse su da će vam se stil letenja podudarati.
• Procijenite vaše mentalno i fizičko zdravlje
• Znajte svoje granice, tj. svoj nivo: uvijek se zapitajte: "Koji sam ja tip pilota?"
• Razmislite o nizu svojih pogrešaka (zaboravili ste kacigu na polijetanju, sletjeli izvan sletišta, nespretno sletili ...) te ih uzmite kao upozorenje.
• Slušajte svoju intuiciju. Dobijte vlastiti uvid o letjelištu i uvjetima. Kada ste u nedoumici, ne letite. Mislim da su žene bolje u tome.
Sljedeći savjet dolazi od Chris Santacrocea:
• Budite svjesni svoje situacije, postoje neki ciklusi u vašem uživanju: imat ćete niz dobrih letova, a zatim neke loše letove. Ostanite svjesni gdje se nalazite u ovoj evoluciji.
• Pitanje je: što je potrebno da se dogodi nesreća? Što su preduvjeti? To zapravo nije tajna. Ne postoji puno nesreća zbog loše sreće. Ima upozorenja, često niz od 3 (loše slijetanje dan prije, nepričvršćen spid, niste provjerili jačinu vjetra ...).
• Njegujte svoje pristup, gradite ga da donosite odluke i razvijete način da se pripremite.
2) Praktični savjeti:
• Koristite pravu opremu i provjeravajte svoju opremu svo vrijeme.
• Znajte koje su preventivne akcije i planovi. Dobrobit od tečaja ekstrema je ovdje očita.
• Stalna edukacija može samo biti od koristi.
• Letite daleko od zemlje. Udaljenost od terena je ključni faktor.
• Uvijek znajte koja je vremenska prognoza.
Imajte na umu da takozvani "intermmediate sindrom" nije ekskluzivnost srednje iskusnih pilota! Na svim razinama, možemo misliti da smo bolji piloti nego što jesmo.
Zaključak
Znanja, sposobnosti i stav su ključni sastojci koji će sport učiniti sigurnijim. I radi se o vama kao pojedincu. Iako je ovo opasan sport, ako vježbaš svoje nove vještine i izbjegneš da te tvoj ego zaustavlja u donošenju racionalnih odluka, možeš uveliko smanjiti rizike.