»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 06 lip, 2026 16:35.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Križ ponad Kruševa
PostPostano: pon 22 kol, 2011 12:12 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Leteći, mirno i bezbrižno prvi task na DP, na oko 400m ponad križa , ničim najavljen doživio sam jedan od najbrutalnijih frontalaca u karijeri. Poslije nam je Toni opisivao svoje iskustvo s mantrom (brrr), pa je pala i jedna rezervica ... sad me baš zanima ima li netko svoju teoriju o tom Bermudskom trokutu letenja u Pelagoniji... ja si taj kolaps ne mogu baš objasniti, pogotovu što sam bio poprilično visoko i nisam doživljavao taj dio terena kao posebice opasan ... interesantno je da je na posljednjem tasku DP-a taj dio bio izlučan za 40-tak letača ... a meni sve djeluje kao normalno, greben k jugu, greben k sjeveru ... a nije

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

Naslov: Re: Križ ponad Kruševa
PostPostano: pon 22 kol, 2011 15:10 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Ae.. kad imaš +5 s jedne i druge strane, onda imaš -6 oko njih. Kad ga pogodiš fino, simetrično i opušteno ne gine ti pregled gornje strane krila. U takvim trenucima je gušt vozit nešto što se otvara.. za razliku od 2lajnera :beer:

Vrh

PostPostano: pon 22 kol, 2011 17:03 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Roman Lavriv je napisao/la:
Leteći, mirno i bezbrižno prvi task na DP, na oko 400m ponad križa , ničim najavljen doživio sam jedan od najbrutalnijih frontalaca u karijeri.

Frontalac kažeš........STRASHNO BBBRRRRRRRRRRRR

Vrh

PostPostano: pon 22 kol, 2011 17:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Grgo je napisao/la:
Leteći, mirno i bezbrižno prvi task na DP, na oko 400m ponad križa , ničim najavljen doživio sam jedan od najbrutalnijih frontalaca u karijeri.

Grgo , ne zajebavaj ... nije mi ni prvi ni zadnji u životu ... samo sam rekao da je bio najbrutalniji ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 22 kol, 2011 20:37 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Grgo je napisao/la:

Grgo , ne zajebavaj ... nije mi ni prvi ni zadnji u životu ... samo sam rekao da je bio najbrutalniji ...

E prijatelju Romane isto si ti meni napisa na grupi prije 2-3 godine kad sam komentira jedan frontalac ,,,,,,,,,,,,pa san dočeka priliku da ti se osvetim :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL:

3 Palac gore: : Draženko, Forca, Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: pon 22 kol, 2011 21:35 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Grgo je napisao/la:
E prijatelju Romane isto si ti meni napisa na grupi prije 2-3 godine kad sam komentira jedan frontalac ,,,,,,,,,,,,pa san dočeka priliku da ti se osvetim :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL: :ROFL:

Romane dobro si proša, mene je bilo stra da će nešto puno gore učinit :-x :evil: :amen:

Vrh

PostPostano: pon 22 kol, 2011 22:09 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
zar ti nije palo napamet da je ta lokacija na zadnjem tasku bila u debelom rotoru. Ono što nas je držalo tamo gore je bila čista termika iz rotora. Obično se fino zavrti dok nailazi na pravi vjetar. Ja sam iskreno mislio da će biti malo više sranja tamo.
To ti je najbrutalniji frontalac uopće? Moguće jer imaš sada 2/3 glider.

Vrh

PostPostano: uto 23 kol, 2011 8:00 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
crnjak.." Pričaju kčeri.. moj tata ima ovaaakvoga.. moj tata ima ovak maloga, al i dalje boli.."

Moji najžešči frontalci su definitivno između Raspadalice i Črnice. Mislim da su Glista i ekipa vidli zadnji.. Uglavnom 2-3 jezgre od 8-9 m/s se spajaju u jednu od 12-15 m/s malo više od grebena i za uč nutra čeka te još veče spuštanje. Uredno sam vidio cijelu gornju stranu krila, i s tim penjo 4-5. Kad se otvorilo brzinom svjetlosti, ko što se zatvorilo, mislio sam da se vario pokvario, jer je zašteko ko rikverc. Sve mirno, široko, vrti se, gurtne malo pucketaju, uši se štopaju, a vario cvili najviši mogući ton. Sva sreča da je tiho, jer bi več glava počela bolit. I nakon par desetaka sec, evo mene kod ekipe u bazi na 1,8k, pa možemo dalje..

http://www.bogvetra.com/?p=olc&oa=fligh ... &fid=40574

LP

Vrh

PostPostano: uto 23 kol, 2011 9:04 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
crnjak 2: pričaju klinke od 4 i 5g: "sinoć sam kod kioska našla iskorišteni kondom" .. "što je to kiosk?"

I to još sa Simbom haha luuud :) Slike su super!

Da, postao sam skoro samo da mogu dodati crnjak :)

Vrh

PostPostano: uto 23 kol, 2011 13:35 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Vedran je napisao/la:
crnjak.." Pričaju kčeri.. moj tata ima ovaaakvoga.. moj tata ima ovak maloga, al i dalje boli.."

Moji najžešči frontalci su definitivno između Raspadalice i Črnice. Mislim da su Glista i ekipa vidli zadnji.. Uglavnom 2-3 jezgre od 8-9 m/s se spajaju u jednu od 12-15 m/s malo više od grebena i za uč nutra čeka te još veče spuštanje. Uredno sam vidio cijelu gornju stranu krila, i s tim penjo 4-5. Kad se otvorilo brzinom svjetlosti, ko što se zatvorilo, mislio sam da se vario pokvario, jer je zašteko ko rikverc. Sve mirno, široko, vrti se, gurtne malo pucketaju, uši se štopaju, a vario cvili najviši mogući ton. Sva sreča da je tiho, jer bi več glava počela bolit. I nakon par desetaka sec, evo mene kod ekipe u bazi na 1,8k, pa možemo dalje..

http://www.bogvetra.com/?p=olc&oa=fligh ... &fid=40574

LP

Ovo sam vidio ....... i komentar je bio ... jebela ga Simba :-)

Mene je isto dosta treslo na tom križu .... pogotovo jer sam išao 2 :45 min do te točke koje je bila udaljena par km.
Bilo nas je masu u stupu i svi su odustali ....meni je to bio osobni izazov koji je trajao preko 2 h.... na kraju sam točku okrenuo kroz grane nekog stabla :-)

U MK na kraju grebena desno ima nekakav venturij tu sam vrtio +6 ali me je zatvaralo svako 2-3 kruga.
Meni je to bilo malo brutalno ( ali jebi ga + 6 je ipak +6 ma koliko mi šutjeli o tome i to se ne pušta) ..... kad sam se popeo na cca 2800 krenuo sam naprijed i sa velikim guštom pokazao srednji prst tom stupu.... poslije sam se smijao sam sebi al neka :-).......

1 Palac gore: : Flying_man    
Vrh

PostPostano: sri 24 kol, 2011 10:04 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Jeo vas Venturi...

Nemojte brkati Venturija i Kanaliziranje... :) (sad ce atak ko na Coriolisa)...
http://en.wikipedia.org/wiki/Venturi_effect

Ali nema veze...

Naime taj dan je bio vrlo predvidljiv, vjetar skoro 0, inverzija u visini starta i debela oko 300m i s tim dolazi apsolutni zakljucak da ce sve konvergirati...
I bi tako. Ko se maknio od sljemena planine ako je bio na krivoj strani vise nije mogao nazad do sljedeceg dovoljno jakog ciklusa.

Ja sam imao VBI na povratku od prve tocke, do koje sam ispustio dusu trudeci se odrzati krilo otvoreno, odlucio sam preci na sjevernu stranu brda jer ce sad ciklus s te strane...
Naravno da sam ujeo govno i patio se ko budala dok nisam iscurio...

Mislim da su rotori po takvom danu ravno nemogucim, termike su tukle s obje strane i to ne obavezno uz padinu, dapace, isle su vertikalno gore. Matematika je jednostavna kad ubrojis dva odvojena stupa od najmanje +4 kad udju u polje inverzije, a izmedju njih par desetaka metara do nula udaljenosti...

Dobro je i proslo kako se meni ucinilo da ce biti...

LP!

Vrh

PostPostano: sri 24 kol, 2011 15:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Zoki je napisao/la:
Jeo vas Venturi...

Slažem se!
... ipak...

I tu se radi djelomice o ubrzavanju toka smanjivanjem presjeka, pa je netko nekad vjerojatno izvadio samo taj dio. Bernoulli ustvari govori o promjeni tlaka, no...

Problem je u tome što ima lijepo ime i teško je sad to zvati kanaliziranjem. Zamisli sljedeću priču u birtiji:
- Letim ja tako "mirno i bezbrižno" i onda me opizdi kanaliziranje.
- Zar si bio u kanalu?
- Neeee, bio sam 400 m iznad križa.
- Kojeg križa? Onog u kanalu?
- Neeee, onog na vrhu brda.
- Pa zar tamo ima kanal?
- Neeee, to se samo tako zove.
- Pa zar nije kanaliziranje u kanalu.
- Neeee, onda bi bilo na vrhu brda brdoliziranje.
- Nije li brdoliziranje kad "ližeš" padinu, tj. "peglaš" greben?
- Neeee, to je zapeglavanje.
I tako nikako na zelenu granu.
Naša bura je također kanaliziranje, ali po vertikali, tj. ubrzavanje toka preko Velebita jer se vjetru neda ići previsoko. E, kad prevali Velebit onda ima i kanaliziranja po kanalima. Želim reći da se to lijepo zove bura, a ovo drugo venturi (ili bernuli ili štatijaznamkakosvene).
Nema nam druge nego za to kanaliziranje koje vrijeđa uši osmisliti novi naziv sličan fenisu, fajima, wolffucklandu itd.
Dakle, kad se nađeš na nekom prijevoju, ili se zavučeš u neki kanal onda te ne pogodi venturi ili kanaliziranje nego KANALURI, SPEEDURI, NEPROBIJAMICURIMURI ili sl. (Slobodno nastavite niz)

4 Palac gore: : Flying_man, joe33, Robert, Šokre    
Vrh

PostPostano: sri 24 kol, 2011 16:20 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Box je napisao/la:
Zoki je napisao/la:
Jeo vas Venturi...

Slažem se!
... ipak...

Dakle, kad se nađeš na nekom prijevoju, ili se zavučeš u neki kanal onda te ne pogodi venturi ili kanaliziranje nego KANALURI, SPEEDURI, NEPROBIJAMICURIMURI ili sl. (Slobodno nastavite niz)

Ja bi to nazvao VUM (Vuklo U Materinu). Slično je kao ZUM, BUM, DUM,..., nekako kratko i jezgrovito.

Vrh

PostPostano: sri 24 kol, 2011 16:43 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Vedran je napisao/la:
Moji najžešči frontalci su definitivno između Raspadalice i Črnice. Mislim da su Glista i ekipa vidli zadnji.. Uglavnom 2-3 jezgre od 8-9 m/s se spajaju u jednu od 12-15 m/s
LP

Pita plavuša čovjeka na cesti koliko je sati i čovjek odgovori 23:54, a plavuša će njemu zajedljivo: "Ma da, sto!". Di si našao 12-15 m/s u normalnoj termici, hebem te ludog?!

E, kad smo kod crnjaka (ja bih radije upotrijebio termin pedofiličarski, ali može i crnjak, jer pedofili i onak završe u crnoj kronici).

Razgovaraju dvije napredne petogodišnjakinje u vrtiću i veli prva drugoj: "Znaš izrasla mi je dlaka među nogama.".
Pita je druga: "A kaj te to ne smeta dok se jebeš?!".

Znam da je prost, ali nisam mogao naći drugi izraz da ne ubijem duh vica.

Elem, da se vratim na temu. Nekoliko vas je već napisalo i opisalo stanje predmetnog (a i nekih drugih) dana na tom mjesto poviše Kruševa i slažem se sa iznijetim. Jaka konvergencija s obje strane dala je zahtjevne i turbulentne uvjete. Moje mišljenje je da je tamo nezgodna oreografija i da teren diktira takve uvjete. S jedne strane je Kruševska "stepenica", ispod koje se teren strmo ruši nekih 600-700 m. Otud vuče termikaner, pa radi određeni skok i dobiva na dinamici preko Kruševa. Odmah iznad Kruševa je još jedan plato (skijalište) koje ponovno lomi termiku, međutim i samo Kruševo i taj plato generiraju vlastitu termiku. A sve završava na vrhu kod križa. S druge strane je duboka dolina, ali ta dolina je izrazito uska te je tu još jedan izdovjeni grben (ako se sjećate šume iznad skijališta koja se po tom grebenu proteže prema jugozapadu) koji dodatno sužuje tu dolinu i praktički čini kanjom sa dosata Venturija, pardon VUM-a. Dolinski termički vjetar nagonjava zrak u taj usjek i sve se kanalizira (da ne velim ventualizira) pod tim križem, ali i duž prilično homogenog grebena prema sjeveru (od križa do te točke bilo je isto dosta turbulencije, a ne relativno mirnog leta uz greben kao u Alpama), koji se proteže prema vrhu koji je bio prva točka na posljednoj tekmi. Najžešće okidanje se događa na vrhu sa golemim križem, ali i dalje duž grebena. Pribrojimo li kruševsku kaskadnu termiku sa druge strane i ubacimo li prstohvat inverznog (blokirajućeg) sloja baš negdje na toj visini, dobijamo ubojite uvjete. Moram priznati da sam letio na nekim složenim terenima (npr. od Polovnika do Krna, nisko iznad Drežnice ili zaleđe Mrzlog Vrha, pa Črni Prsti), ali ovo je posebno složena konfiguracija i uz to letili smo vrlo nisko iznad svega toga. Nije neletivo, ali nije niti ugodno. Da samo uspjeli navrtiti dva i pol, prešli bismo preko toga bez većih problema. Ovako je bubalo u P i u M.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: