»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 17 tra, 2026 14:54.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Start na Ravnoj Gori Jug
PostPostano: uto 22 lis, 2013 9:30 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
njak je napisao/la:
Da se prisjetimo zašto smo uopće bili na Ravnoj u subotu :) :) :)

Ovo treba poslat na bilo koju od naših televizija koje imaju nacionalnu koncesiju, obavezno.

2 Palac gore: : Nik01, The Ozone Scraper    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 11:07 
Offline     DHV 2

Član od: pon 21 ruj, 2009 21:33
Dao Palac gore: : 308 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 337 / Palac dolje: : 1
Malo su se ispreplele dvije teme.
Nije slučajno, jer sve što se događalo taj dan na RG je bilo u znaku jedne tople priče, bez egoizma kojeg ovdje, na žalost, često bude previše.
Marko je zapravo svjesno propustio odlićan letni dan na Kalniku i došao je pomoči ostvariti jedan 40 godišnji san.
Bio je "sonda" i 20 minuta iz zraka javljao stanje. Dugo smo čekali ovakve uvjete za izvesti ne baš lak tandem i nismo smjeli ponavljati.
Na kraju je svoj atraktivan start stavio na raspolaganje svima-prvenstveno, kako je rekao, stručnjacima na analizu da nas i njega samog educiraju i upozore na eventualne propuste...nakon što je već krilo bilo u zraku.
Vlado je lijepo opisao stanje na startu. Svima koji su startali na tom startu je jasno da se ovdje teško može bolje.
Da je pokušao "svirati harfu" mogao ju je dobiti zauvijek s krilima na leđima ili ne daj Bože tandem za 40 godina s člankom u novinama.
Čovjek je izvukao najbolje iz cijele situacije, stavio to na javno mjesto nek se ili hvali ili kudi.
Žao mi je što nikad nismo iz ovakvih, po meni hrabrih, pokušaja izvukli poantu.
Ili je paragliding drukčiji sport ili sam ja ostario, ali čini mi se da nismo baš EKIPA.

S obzirom da nije OT želim ovdje od sveg srca zahvaliti Marku Kolonjaku, Draženu Kolonjaku, Stanku Rok, Ivoru Šeblju, Kristijanu Petrini Rodrigezu i "kaskaderu" :-) Marku Mihinu što su bili dio divne priče i odlična (dokaz da iznimke potvrđuju pravilo :-)) EKIPA.
:respekt:

14 Palac gore: : bmutak, bojan, Heatseeker, hrvoje.vt, ivicaf, josipc, kbelcar, Nina, Sinisa, Toomy, vedran_zgela, vjeko, zec, Zoki     1 Palac dolje: : vjeko
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 11:52 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 12:07
Dao Palac gore: : 76 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 103 / Palac dolje: : 0
Jooj sorry kiki za palac dolje...na mobitelu sam a imam hebeno debele prste...ovo kaj ste vi napravili vrijedno je svakog divljenja isvima ste nam odrzali lekciju iz humanosti.cast mi je kaj vas poznam.

1 Palac gore: : kmikac    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 11:55 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Zoki je napisao/la:
Bijah na ovom nasem drzavnom. Jedan dan vjetar malo kao divlja i tekma se odgodi. Ono bilo ga je oko 7 - 10m/s. Dolaze neka dva labana, mislim da su Valici. Gledamo i ne mozemo vjerovat. Razvlace svoja krila i neuki papci idu startat. Razvlaci ih po startu ko djubre po vinogradu. pomislim, ma nemaju pojma, gle ih, odmah na Kupljenovo s njima... Ovaj vuce komande ko da nisu njegove. Odvrtavaju se ledjno u zraku, cista sreca!!!

Prisustvovah i ja tome, ko i mnogi hrvatski kompetitor. Malo je falilo da i mi letimo, ali smo se suzdržali jer bi onda Valiči ispali papci. Nije da nismo pomišljali.

Zoki je napisao/la:
Marko napravio si bolje nego sto bi vecina u tom trenutku. Da si tuljan sto ides startat po tom vjetru, jesi. Ko da se nisi naletio u zivotu.

Slažem se sa Zokijem. Ima ona narodna: "Vrč ide na izvor dok se ne razbije.". Ak ti se leti po tom vjetru onda naučiš startati. Ja ne vidim ničeg lošeg u Markovom startu osim toga kaj je malo jače prikočio, pa ga je hitilo iza i gore. A ko to nije doživio nije niti letio. Nema ravnog onom osjećaju protrnjavanja zbog navale adrenalina kad si potegnuo krilo u vjetrušini dok te zrak silovito preuzima, a ti se instiktivno batrgaš i samo te djelić brze reakcije dijeli od djelomične ili potpune havarije. Pa onda, pomalo rastužujući osjećaj, kad se adrenalinska navala povuče, a ti ostaneš lusterirati. I sav taj strah za OVAKO GLUPO LETENJE! Neću više, majke mi, časna pionirksa riječ itd. Naravno, da ćeš opet zgrabiti krpu u takvim uvjetima i pokušati poletiti čim netko to isto učini ispred tebe. I sve tako dok ti to ne dosadi i/ili dok se ne razbiješ pošteno. Tehnika startanja pomaže, ali ne baš puno. Jedan moj kolega i dobar prijatelj voli reći: "Kad je glava luda cijelo tijelo trpi."

PS: Kikiju Rodrigezu skidam kapu do poda i zbog humanosti, i zbog hrabrosti, i zbog načina na koji je lakonski odstartao (samo na prvi pogled) i zbog hladnokrvnosti. Ti si Kiki moj idol!

3 Palac gore: : hrvoje.vt, Rodrigez, Zoki    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 13:01 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Kad se ne primjeti nista za ispravit, onda se i nista ne moze ispravit. Umjesto toga po principu zakona vjerovatnosti prije ili kasnije nadrljas.

Zao mi je, sto se u ovom HR okruzenju toliko paznje polaga na tapsanje po ramenima i toliko malo na dizanje kvalitete nivoa znanja i sposobnosti pilota.

Ja u zadnje vrijeme ispadam kao netko tko uvijek pokazuje na greske. To je jako nezahvalno i ne svidja se ni meni. Al ako svi samo tapsamo jedni druge bez da se ulozi energija u to da postanemo bolji piloti i ljudi, kamo to vodi?

I za ovaj super izveden start s tandemom mogao bih ukazat na barem par stvari, koje bi mogle biti napravljene bolje i sigurnije za putnika, al mi se iskreno vise ne da.

Umijesto toga cestitam ekipi i zelim svima uvijek sigurna polijetanja i slijetanja te puno uzitaka u zraku.

1 Palac gore: : Rodrigez    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 14:39 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
kmikac je napisao/la:
Žao mi je što nikad nismo iz ovakvih, po meni hrabrih, pokušaja izvukli poantu.

Kak nismo?
Sva sreća pa je tu video, pa svatko tko želi može vidjeti kakve posljedice može donijeti letenje po takvom vjetru.
Sad imaš izbor : ili odluči da po takvom vjetru ne letiš ili ako ti se to sviđa budi spreman za takve uvjete i izvježbaj start do maksimuma. To iziskuje truda i vremena ali poslije si miran (neko vrijeme :)).
Ovaj put je završilo dobro, sljedeći put možda ne bude. Svatko izabire sam.

Možda se zbog dugačke rasprave može steći dojam da ustvari nema poante ali mislim svatko tko je pogledao video donio je u sebi odluku da ponovo preispita svoje umijeće startanja u jačem vjetru (bilo na brdu ili livadi...)
Što se mene tiče upravo je u tome poanta!

Markovu hrabrost vidim u tome što je odlučio javno objaviti video, u samom startaju vidim ludost :-D , međutim, osuđivati ga zbog startanja je isto ludost jer skoro svi smo u jednom trenutku startali u uvjetima koji nisu bili sigurni za start, i startati ćemo opet kad se u nama probudi glad za letenjem.
Neki put se jednostavno ne pita :-D

Aj zdravo!

6 Palac gore: : bojan, CW, mmihin1, njak, zlatko2508, Zoki    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 15:53 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Airie je napisao/la:
I za ovaj super izveden start s tandemom mogao bih ukazat na barem par stvari, koje bi mogle biti napravljene bolje i sigurnije za putnika, al mi se iskreno vise ne da.

Tema se zove Sigurnost, incidenti i nezgode i baš je tu mjesto takvim raspravama bez obzira tko i što ide kome na k..... Ja znam da idem svima, ali kaj vam ja morem :-D

Evo još materijala iz druge prespektive, pa raspali(te). Možda ovo pojasni još neke nedoumice.

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 16:38 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 17:40
Dao Palac gore: : 513 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 641 / Palac dolje: : 2
Pozdrav svima,

da ne ponavljam napisano iz svoje ću perspektive reći:

Sam start je odrađen relativno dobro u uvjetima koji su bili no Marko bi bio i prije i bolje u zraku da je bio pripremljen na okret u desno(slika2)i opteretit krilo okrenut napred, no nije pa ga krilo vuče u kontra stranu i on parira sa lovljenjem gurtni (slika 3 i 4) i prisiljen je odstartat leđno i okrenut se u zraku na lijevo (slika 6 i 7).

Što se tiće A i C tehnike. Ja je malo vježbam ali ju nisam doveo do tog nivoa da u mjestu baratam krilom. Gledao sam razne pilote i njihovo startanje, između ostalih Sašu (na Raspadalici, Zavoju i Dolomitima) i mogu reči da to izgleda puno bolje i sigurnije u jakim uvjetima.

lp

badel

Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 18:29 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Pozdrav

Da li bi Mike Kung imao problema na RGJ u ovim uvjetima? Mislim da ne bi. Saša je ista klasa s njim. Vidio sam ga više puta na zavoju i na Raspadalici i stvarno me debelo impresionirao.
Vidim da mu kladionica ne daje šanse ni 1:10, ali ja bi stavio svoje novce na njega da će njegov start na RGJ biti savršen.

Čovjek nudi vrijedan tečaj i trening za nikakve novce (simbolično pokrivanje troškova), a nitko to ne prepoznaje. Ljudi moji, premalo ulažete u sebe. Nije dovoljno samo letiti ako želite napredovati u letenju. Kad ste zadnji put bili na SIV treningu? Jeste li bili na njemu uopće?

Svakako želim pohvaliti Marka za stavljanje svog videa na javnu raspravu. To pokazuje da želi učiti. A naučiti se može još puno. Samo to treba naučiti od nekoga (a Saša želi prenijeti to znanje) i onda vježbati puno, puno.

Ja se ponovo javljam za trening kod Saše. Bili smo Darinka i ja kod njega u 1. mjesecu dok je temperatura bila ispod nule i Saša je cijeli dan izgubio na nas dvoje za simbolične novce.

Sve pohvale za humanitarnu akciju. Stvarno nema riječi za tako nešto.

Pozdrav,
Ratko

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 18:36 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Airie je napisao/la:
Kad se ne primjeti nista za ispravit, onda se i nista ne moze ispravit.

Zao mi je, sto se u ovom HR okruzenju toliko paznje polaga na tapsanje po ramenima i toliko malo na dizanje kvalitete nivoa znanja i sposobnosti pilota.

Ja u zadnje vrijeme ispadam kao netko tko uvijek pokazuje na greske...
...
, al mi se iskreno vise ne da.

Teško je ukazivati na pogreške, pogotovo ako te ljudi ne razumiju. Aj Sale, pa jebeš učitelja koji se lako preda, kaj ne ;)
Ja nisam akro pilot niti me to previše zanima, znam odvrtiti koji manevar i to činim uglavnom u nuždi (niti letim krilo koje je za takovo nešto). U paragldingu napredujem samo u onome što me ispunjava. Ako me ovakvi opasni manevri, kao Markov start po jakom vjetru, ne ispunajvaju.

Da Marko zna da je pogriješio razvidno je u tome što je stavio ovaj video na forum i na raspravu. Ali ja ne mislim da je pogriješio jer nije dovoljno vješt u kontroli krila pri jakom vjetru na vrlo zahtjevnom startu (mnogi je pilot polomio zube na Ravnoj Gori), već u tome što je uopće išao poletiti u takvim uvjetima. Želja za letenjem koji put od nas pravi manijake. Možda sam ostario, ali hvala ne. Ja bih pri takvom vjetru išao groundhandlati na neko školsko brdo i jednako bih se dobro zabavio. Ali to sam ja. Poticati da ljudi polijeću, ma koliko god vješti bili, u ovakvim uvjetima je po meni izazivanje vraga. Ipak, većina nas u ponedjeljak mora na posao, neki odmah i u noćnu smjenu, dok gladna dječja usta i vazda gladni bankari čekaju da dobiju svoje. Pitanje je da li bi Marko poletio da je bio sam na startu u tim uvjetima. Netko je spomenuo Mike Kunga, Chrigla Maurera, dajte ljudi najte. Sandra Perković baci 70 m kuglu, aj probaj ti bez vježbe.

1 Palac gore: : hrvoje.vt    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 19:41 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
Ma Ravna Gora je curica za start prema recimo..................Petrovoj Gori!!!!
Svatko drži svoju gurtnu + C liniju :-D

slika

16 Palac gore: : bmutak, bojan, Dragan Sepac, Flyingbear, jandaneli, marin, mmihin1, Morelli, njak, profa, robertk, Sinisa, tmuic, Tojo, Tomica Solina, Zoki    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 20:40 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Ola Amigosi!
Evo ovako istina je tu negdje u sredini i svi su djelom u pravu!
I Lako je bit General poslje bitke!
Prvo da rascistim jer ce neko jos i pomislit da smo isli s tandemom startat nakon ovog
"prejakog Markovog starta" Ne to je bilo dva sata prije i puhalo je nesto manje!
Reko mi Marko da cu i je dobit packe za moj start!!! :)
I da Saša mogo sam bolje i drukcije odstartat al sam se odlucio na ovu varijantu,
vjerovatno nije savrsena,al solidno smo odstartali stim da sam dosta kasno skuzio da mi je krilo pobjeglo
a krenulo je ok, to sam iskorigiro i fino odleprsali!
Meni je nacesca opija startat ledno i s tandemom i bolje vidim krilo al mi se cinilo zbog broja nogu koje
se mogu zapetljat da je bolje ovak, mozda i nije al ako ne vadis dlaku iz jajeta nije nas bas ni razvlacilo po startu!
Saša Tu ti lezi tvoj problem savrsenstvo tj tezis tome (sorry jos se ni nepoznamo a vec te kritiziram)
Ti vidis problem i rjesenje tamo gde drugi nevide ili ne zele da vide i sad ih "udavis" svojim entuzijaznom
da to "moraju naucit bolje" i ispadnes prenaporan a vjerovatno stvarno zelis samo pomoci jer ti nije
jasno kak je to nekonm drugom taki problem!
I ja sam primjetio da vecina Pilota lose stoji sa startom i da su nesigurni u svoj start i onda okljevaju i
rade greske koje im ne zavrse kobno pa odlete ko list i kao super!
Vecina ih nezeli utosit vrijeme u poboljsanje strata a trebali bi.
I sad da odma upzorim NE TREBA im 10 nacina startanja ak sad ne znaju ni dva donekle!
I to iz razloga sto treba usavrsit onaj koji ti je najednostavniji.
Drugi primjer : Da ja sad krenem ucit svirat nekoliko muzickih instrumenata, jer bolje ti je da vise znas
to i ovak i o onak nebi bilo za slusat! :-D
Ja ne dodem na start i rasirim krilo i idem Probat odsartat neg se prema uvjetima odlucim ak se dvoumum(rjetko) ne sirim krilo ak sam ga rasirio onda
odletim i ako vidim svrhu da ima za ic letit. Nekad nekom moze bit svrha ic peglat kad puse porilicno i treba ti spid i letis i sve ok ,
dok drugome je to bez veze i tebi samom moze bit bez veze neki drugi dan!
Drugi put taj dan nisam iso letit s tandemom jer je bilo prejako za odsartat na tom startu s laganim putnikom, imo
sam moju singl opremu i da nisam bio umoran iso bi i nakon ovog Markovog starta letit jer moglo se peglat.
Ja sam moj zadatak obavio sto sam Ljubu sigurno vratio na zemlju nakon lijepog leta iznad jesensko sarenog zagorja!
uh umalo zaboravih se zahvalit ekipi na logistici i podrsci da ostvarimo Ljubi zelju!
Hvala svima!
Evo Marko iz ovih slikica se vide greske koje mogu popravit drukcijim nacinom starta
brze dic krilo i kocit D ili C linijama nebi te odvuklo tako daleko i bolje bi odstarto!
lp Kristijan

4 Palac gore: : bojan, hrvoje.vt, kmikac, MadMax    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 21:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
zupanich je napisao/la:
Ma Ravna Gora je curica za start prema recimo..................Petrovoj Gori!!!!

Ima jos jedna s istog mjesta samo drugi akter... :)

Trazim sliku, ali ne nalazim. Ima li tko?

LP!

Vrh

PostPostano: sri 23 lis, 2013 8:29 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
zupanich je napisao/la:

slika

Udar vjetra prilikom tog "proljetanja" bio je točno se sječam 19 m/s ili 70km/h , prosječna brzina vjetra je bila oko 50 km/h jer sam se nalazio točno ispod njih i mjerio anemometrom brzinu vjetra, kad ono dvojica iznad mene na jednom krilu, a do tada su bili 20-30 metara ispred i zezali se s krilom u zavjetrini od šume koja se na ovoj slici ne vidi, a nalazila se dolje desno, akateri su na svima znani ŽIGA I VASO tj. ZAGORSKI SUPERMENI. Ova slika je obišla svijet čini mi se da je objavljena u XC Country pa ljudi nisu vjerovali i pisali svašta da je to fotomontaža, postoji i snimak negdje kod Špehe.

7 Palac gore: : ada, bmutak, Danči, hrvoje.vt, kmikac, Morelli, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 23 lis, 2013 9:48 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
Taj dan smo organizirali piku a Žiga i Vaso su posluzili ko katapult, to su bili dani paraglidinga!
Lijepo se prisjetit tog dana, Žigu jos sad valjda boli tuuta :dash: ;)

Vrh

PostPostano: sri 23 lis, 2013 13:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Zoki je napisao/la:
zupanich je napisao/la:

Ima jos jedna s istog mjesta samo drugi akter... :)

Trazim sliku, ali ne nalazim. Ima li tko?

LP!

Glista je bio glavni kaskader. Čak sam mu printao tu fotku da ima za na zid, ali ne mogu pronaći file,

Vrh

PostPostano: sri 23 lis, 2013 20:17 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
...dajte malo vise detalja o tom letenju zige i vase...zapalite nas fotkom, a dalje...? :-D

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pet 25 lis, 2013 0:26 
Offline     DHV 2

Član od: pon 21 ruj, 2009 21:33
Dao Palac gore: : 308 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 337 / Palac dolje: : 1
mmihin1 je napisao/la:
Paragliding Istra Marko pa daj, jbt!! Nauci kako startat u ovakvim uslovima ili si barem drzi takve videe za sebe. Ne mogu to gledat. Pre budalasto.
Goran Burazer Saša vidim i ja da ima dosta problema s ovim startom, iako se dobro snašao na kraju (kad se pustio u zrak), ali ajd budi konstruktivan pa opiši što može popraviti ?
Goran Burazer ja vidim 2 greške:
1. krilo diže povlačeći s obje ruke a linije, bez kontrole, pa ono jurne previše gore i potegne ga do zadnjeg ruba starta (opasno i loše) - tu je trebao prekinuti start čim je mogao, jer nema kontrole .. trebao bi ga dizati s A i C linijama i puno sporije (bolji omjer hodanja naprijed i puštanja krila u zrak, da on pušta krilo, a ne da krilo vuče njega)
2. krilo je sad u horizontalnom strujanju zraka (nema dovoljno lifta da ga digne), pa se zato sve odvija mirno .. nakon toga s dignutim krilom nastavlja prema bočnom rubu da bi došao pod krilo i otvorio ga skroz iznad sebe .. kad je došao do bočnog ruba ušao je u lift koji ga je lansirao (opasno mjesto za to!) .. trebao je prekinuti start, a ne sa zadnjeg ruba pokušavati startati
Paragliding Istra Pa kao prvo, nemaš što držat A i komande, nego A i C+D u toliko vijetra. 2. trebaš biti skroz dole na dnu starta. ( Što strmije to bolje) 3. Nek te netko sidri (drži za sic) 4. Nemaš šta vuči A linije s rukama nego s kukovima. 5. Trebaš spustiti kukove skroz nisko i nagnut tijelo jako u nazad. 6. Kad te krilo povuce gore, dozvoli mu i nemoj se borit s njim nego sto prije u zrak. 7. Trebaš znati procijenit pravi moment kada startat, znaci kad vijetar malo popusti zbog stuba ispred.
I zadnje i najvažnije: sve to treba biti uviježbano prije nego što ideš startati u ovakvim uslovima.
Goran Burazer čini mi se da si upravo opisao tehniku za startanje u još 2-3m/s jačem vjetru
Paragliding Istra Goran Burazer, u jakim uslovima krilo se ne smije dizat polako, nego brzo. Što prije u položaj letenja. To ti je alfa i omega svega.
Saša Leskovar ej profesori dobro ste to opisali ..ali treba i to sprovesti na RGJ baš bi vas htio vidjeti kako b vi to odradili na 12-14 ms vjetra..Ludost je bila odstartati
Paragliding Istra Tocno, Goran Burazer to u cemu je startao uopce nije bilo toliko snazan vijetar. To se vidi jer je 1. Mogao dosta dobro trcati s krilom iako ga je kocio s komandama (da je bilo zaista na granici jednostavno bi ga katapultiralo u zrak i odlozilo u drva iza starta) i 2. U cistoj zoni kompresije jos uvijek nije letio u rikverc. I to je bila sreca u svemu. Da su uslovi bili zaista na granici, ne bi dobro proslo.
Nikola Kuzmić Ja na takvom vjetru recimo nebi nikad dizao krilo s A i C linijama, ludost je puštat komande u takvim uvijetima. Al ovdje je bitan još jedan faktor koji su svi zanemarili do sad, a to je veličina krila. Ovo krilo je do 125 kg i ima skoro 30 kvadrata. Nije isto dići takvo krilo i neko od 22 kvadrata...
Paragliding Istra Nikola, izvini, ali pricas gluposti.
Goran Burazer Nikola ne slažem se .. kod dizanja ti C linije služe kao komande (za kočenje) + pretpostavlja se da imaš tu tehniku dobro uvježbanu kad startaš u takvom vjetru .. veličina krila odgovara veličini pilota, ne vidim kako to ima veze .. ako ima preveliko krilo (za sebe) to je poseban problem

Malo sam jučer isprobavao sve tehnike o kojima ste pisali.
Malo me zagolicalo kad sam vidio slike, na kojima se vidi površina krila kad je zakočeno.
Još uvijek mislim da je Marko super odcoolirao start, ali je mogao izbjeći "katapult".
Nekako mi ispada da su "svi u pravu". :-D
Ova livada na videu je u zavjetrini, pa nije baš nešto, ali ima „poligon“. 8)
Komande namjerno uopće nisam koristio, ali se slažem s Nikolom-na startu komande NE PUŠĆAM. :)

6 Palac gore: : hrvoje.vt, isantek, Knez, Nik01, Nina, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sub 26 lis, 2013 17:02 
Offline     DHV 2

Član od: čet 03 ruj, 2009 8:45
Dao Palac gore: : 679 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 664 / Palac dolje: : 3
Danas sam malo groundhandlao, ali iz nekog razloga nisam mogao naći C linije... :crazy:

slika

mail: niviuk.hr@gmail.com
mob: 00385 91 612 00 69
Nikola Kuzmić

7 Palac gore: : djura, Flyingbear, hrvoje.vt, kmikac, Nina, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sub 26 lis, 2013 17:40 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
I to bez kacige. Ccccc... ;)

2 Palac gore: : dr zdravko, Nik01    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: