|
SVRŠETAK
Lupanje, zveckanje, drndanje i struganje po hodnicima dižu me iz carstva snova. Ovo stanje me podsjeća na služenje vojnog roka. Isto tako su prvo dopirali zvukovi iz hodnika, tupli, oštri, metalni, kameni i drveni, svih dubina i tonaliteta, a podsvjest je to registrirala, ali nije reagirala. Sve dok se netko nije razderao: „BUĐENJEEE!!!“. Uglavnom je to bio požarni kojem smo svi u sebi i na glas jebali milu majčicu što nas budi, dok smo se iz divnih sanja vraćali u vojničku realnost. Nešto je to bilo ranije od 6h, 5:15 ili takvo što. Moj um je sva takva militaristička sjećanja brzo potiskivao. Zato mi nevjerojatno zvuči da se netko i nakon 30 godina sjeća svojih zapovjednika/starešina, imena, činova i drugih detalja. Međutim tog buđenja se nisam otarasio. Moram priznati da postoji stanovita razlika između toga da te probudi srednjovječna, debelo klimakterična sestra, nego nabrijani, nervozno neispavani, pa k tome i još nedojebani, bubuljičasti mladi kurjak uz deračinu i lupanje čizmom po krevetu. Protiv takvog mladog čovjeka, iza kojeg stoji cijeli sistem, a on to dobro zna, nemaš oružja te ga ne možeš odalamit, jer će biti konzekvenci. To je bilo frustrirajuće iskustvo, veće i od onog preglupog višetjednog marširanja pred zakletvu. Međutim, ako sakrijem mrzovolju zbog naglog buđenja iz REM faze sna, pa se k tome i lijepo nasmješim uz otpovrgnuti pozdrav: „Dobro jutro.“, gospođa u zrelim godina me pomiluje pogledom i tada znam da će i druge radnje biti blaže nego inače. Npr., zabijanje igle kod pupka protiv zgrušavanja krvi.
Do sad ste i vi već naučili. Slijede izmjere tlaka, temperature, pospremanje kreveta, djeljenje jutarnje tabletne terapije, nužde te podapiranje prije vizite. Da ne opisujem u potankosti sve te radnje (za prejebene mazoshiste preporučam da pročitaju sve tekstove od početka objavljene u ovoj temi), zadržat ću se samo na viziti. Dakle, dohujaše bjelokutaši i među njima i moj doktor. Drugog cimera preskoče u manje od 15 sec. Tako brzo da koji put pita kaj su mu rekli (bokček je stariji gospodin i ima respekt pred autoritetima, a vjerojatno slabije čuje te se ne usudi pitati da ponove), a onda je moj doktor pitao: „Ti si još tu?“. Pitam ja da li mogu doma, a on: „ Kaj se čeka!“. Ostao sam podjeljenih osjećaja. Prvo, drago mi je da idem doma, ali znam i kaj me doma čeka. Sigurno me moji doma neće behandlati kak' mladu k'o ovi djelatnici HZZO-a. Dok sam bio zaokupljen vlastitim mislima o odlasku iz ovog hotela-vojarne nisam obraćao pažnju na novog cimera. Pitam ga kaj su mu rekli nakon odlaska bjelokutaša, a on će: „Jutros sam na programu.“. Dakle, režu ga u prijepodnevnim satima. Dolazi doručak, za novog cimera nema. Uštedjet će zdravstveni sustav šalicu čaja, šnitu kruha, zdenka sir i 3 šnite Pariške kobasice (to vam je isto što i parizer, ali ovak' zvuči noblesse). Taman sam zabo nož u zedenka sir (na kojem piše varaždinec, ali ovak' svi znamo o čemu se radi) kad dolazi sestra da idem na previjanje. Pitam da li mogu prvo pojesti, šteta da propadne ovakav gospodski doručak na što ona nešto promrmljala u odlasku. Valjda je to to. Taman sam razmazao zdenka sir, koji je u stvari varaždinec i taman kad sam htio poslagati 3 šnite parizera na nj, eto ti opet one sestre derući se zakaj nisam na previjanju. Izgleda da se jutros nisam dovoljno lijepo nasmiješio ili je klimakteriji na vrhuncu, da ne kažem na klimaxu! Ostavim onda i varaždinec i šnitu kruha i parizer te odcupkam u hodnik. Tamo je već netko na previjanju, pa ti Toni čekaj u hodniku bez stolca dok se parizer hladi. Previla me jedna druga klimakterična gospođa i bilo je sve samo ne ugodno iskustvo. Alkoholom je trljala rane kao da je htjela vidjeti koliko mogu izdržati, a da ne pustim glas. Pa je još jednom ponovila. Došao je i moj doktor natezajući mi lijevo stopalo i čudom se čudeći kako ja imam slabu gibljivost tog zgloba, dok sam kao papiga podsjećao da smo to konstatirali već prvog dana i da ponavljamo to gradivo sve ove dane. Bez obzira nisam bio pošteđen novih bolova i štrecaja. Klimakterična me zamata dok ja škrgućem zubima i jebem joj sve po spisku. Kontrolni i prematanje je za 4 dana. Doviđenja za slijedeća 4 dana!
Vratio sam se u sobu. Pogled pada na nedovšeni sendvič. Napao sam šnitu, Zdenku i Parišku. Prvo hranjenje. Onda ću skupiti sve stvari. Šteta da propadne takva gozba. Ovdje u bolnici navikao sam se na redovitu prehranu. Zovem Vanju, ona se taman doklatarila na posao nakon 3 dana bolovanja (tko je zaboravio, bio je proljev i druge probavne smetnje). Prijavila se na poslu i kak' da sad zbriše. Još mora doma po auto i neku jaknu za mene, jer je temperatura pala sa 25 stupnjeva na ispod 10, a došao sam u košulji kratkih rukava. Predlaže da mi da svoj baloner, pa da idemo na taksi. Zaustavljam je u daljnjim planovima i nazivam starog. Dobar je sad i on. Nema ga, u Sloveniji je. Zovem šogora. Može šogi. Dok sam skupljao brdo stvari koje su mi donijeli u ogronomnim količinama (samo 4-5l vode, 3 l soka, pa nisam u pustinji, paštete da ne ogladnim, malo unučića, Merci bombonjere za mitologiju klimekteruša itd) , evo ti mog šogija. Brz i točan. Razdjeljujem cimerima koliko sam im mogao uvaliti pitvine i jestvina (nešto vode, malo soka i mandarine). U međuvremenu dolazi teta (klimakterična) u bijeloj kuti i veli da je ona administrativno osoblje. Pita da li imam dopunsko osiguranje. Ispaljujem ja da imam (od prije 3 dana, kad sam skužio da mi je isteklo prije bar 1,5 godinu). Kaže ona čvrsto i arogantno da nemam, osim ako nemam Croatia os. (a nemam), jer da bi vidjela u kompjuteru. To vidite odmah mamicu vam vašu kompjuteriziranu, mislim si u sebi. Kaže da će izdati račun za participaciju na 20 % troškova bolničke usluge. Sad mi je onaj parizer zastao u grlu. Znam koliko sve to košta u privatnoj kinici, od zahvata, bolničkog dana, previjanja, pregleda, UVZ-a itd, itd. HZZO ima još veće tarife. Ne gine mi jedno 5-6 tisućica kunića. Kakav konj! Srećom imam svog doktora (hvala Svevišnjem na našem koruptivnom paralelnom sustavu, viče bez glasa moja klijentelistička duša s trunčicom razumijevanja prema uhapšenom Mikiju). Moj doktor je napisao da sam došao s ranom i to spada pod hitne slučajeve bez naknade. Ne pitam zašto i kako. Operacija će proći lišo, a ovo prije mi ne može srediti, preglede, prematanja itd. Slijedeći pregled isto, ali zato onaj za mjesec dana ćemo ubaciti pod Dopunsko kad istekne 30 dana od prijave. Znam da je naknadna pamet sve samo ne pamet, ali poštovane kolegice i kolege po krilima moram vam to reći – NEMOJTE SE ZAJEBAVATI i otvorite si dopunsko osiguranje za 70 kn mjesečno.
Šogi je dofurao kolica, natovario sam se ja, pa na mene torba puna robe, knjiga, vode, soka, bombonjera, uz to ruksak s laptopom pun gadgeta (svašta mi može zatrebati, nikad se ne zna) i štake pride. Bio sam k'o oklopni razarač spreman za svaku vrstu boja. Tako smo čekali otpusno pismo u hodniku. Pozvali su me da uđem u ordinaciju. Tamo je bila i klimakterična administrativna osoba. Procjedila je da je doktor bio milostiv prema meni pa da neću morati drhtati od računa kad slijedeći put budem morao na pregled. Primjetno joj nije bilo draga ova situacija. Nisam se odveć zamarao njenim nezadovoljstvom već sam vrtio po glavi kako ću se mom doktoru odužiti. Viski, neki dobar. Uz njega idu dobre cigare. Boca finog crnog vina. Bombonjere svakako. Ima djecu. Onda i neke čokolade, igračke (koliko li su stara? moram se raspitati). Šogi me je odgurao do dizala, pa smo se zekali sa sestrama ispred i u dizalu, onda me skoro zabio u pomična vrata na prijavnici u prizemlju i napokon sam bio vani. Slobodan k'o tica, spor ka spuž i zujkast ki čela. Dok me je spuštao niz kosinu glavnog ulaza Traume morao je zaobilaziti aute i podigao je jednu stranu kolica na nogostup. Skoro sam opet doživio udes. Samo da izađem iz ovih kolica i primim se mojih štaka. Ne volim da me drugi vozaju.
Ubrzo sam se ubacio u šogijev auto, pa za birtiju u kvartu. Trebam brzo okrepu. Kiša pada. Došli smo ispred birtije. Izlazim i znalački štakarim prema ulazu. Šogi otvara vrata i ja ubacujem prvo štake na bijeli mramorni pod. Mokra guma na osloncima štaka u dodiru sa savršeno izglačanom kamenom podlogom nije pružila dovoljno trenja i zaplivao sam rukama i glavom prema naprijed. Mahao sam štakama kao krilima, a jedina zdrava noga je brzo zacupkala. Uspio sam održati ravnotežu i ostati na nozi. Podigao sam glavu i ugledao dvije mlade dame kako se kikoću, pretpostavljam mojoj situaciji. Doštakario sam to njihovog stola, lijepo ih pozdravio uz osmjeh i pitao kaj piju. Pravdale su se da se nisu meni smijale. Svejedno. Lijepo ih je bilo vidjeti. Šogi i ja smo brzo maznuli 3 vilje da se dobijemo. I nisam morao sakrivati čašu. Lijepa je ova sloboda, pa makar i sa stanovitim ograničenjem.
_________________ Take'Air
|