Vojo je napisao/la:
Skoro svi stari piloti su imali po neku povredu neki i vise puta a po meni prva povreda koju sam registrirao je Ivica Knezevic na Kupljenovu kada je snimao reklamu za AMK te povredio kicmu udarivsi o krov automobila guzicom!
Da te nadopunim, prva paragliderska kičma u Hrvatskoj bila je ona BOrisa Šodeca na Plešivici, kad je prevukao krilo i pao s veće visine. Nedugo po tome je Jurica Žitko ozljedio kralježnicu također na Plešivici, a pao je po lošim vremenskim uvjetima (pojačao vjetar) zbog kolapsa tadašnjeg DHV 3 krila (slovenska kopija Edela). To se događa 1994. godine kad se na Plešivici intezivno leti. Od tada nabrojao sam 20-ak kičmi do ove posljednje nezgode Jerka na Visu.
Vojo je napisao/la:
Inace ima nekolicina stalnih povratnika po nekoliko puta (Joza Rabic, Ivica Knezevic, Prelec, Toni, Jere Odzak, Karma itd). Najvise srece i najvise bacenih rezervi koliko znam sam imao ja 5 za spasavanje golog strumfa dvije za treninig i odrzavanje forme te mislim da je i Prelec vec se dobrano primakao toj cifri.
Nije moje da govorim u njihovo ime, ali kako sam i ja u toj skupini preuzimam PR nabrojanih. Ne znam što ti znači "povratiti se". Osobno bih volio vidjeti tvoju statististiku o mojim nezgodama i ozlijeđivanju. Koliko brojim (27.1. bilo je 15 godina službeno prvog visinskog leta, plus 1,5 godinu navlačenja po raznim terenima), od nezgoda sam imao brojna drveća (i sam prvi službeni visinski let završio sam na drvetu) bez ozbiljnjijih posljedica, jedno zabijanje u stijenu (2000.) nakon frontalca i ulijatenja u šumu (puknuta kaciga, razbijeni vario te nisam slijedeća 3 dana mogao sastaviti prosto proširenu rečenici niti računati jednostavnije matematičke operacije) i jedno udaranje na školskom terenu u padinu po jakom vjetru gdje mi je iskočio skočni zglob i odmah sam ga vratio uz bljedilo i slabost te mirovanje od 2 mjeseca. Nisi bio prisutan nit jednom navedenom događaju, tako da ne kužim kako si ih evidentirao. Rezervu nisam bacio niti jednom u slučaju nužde (malo me stam to reći).
Za Ivicu Kneževća mogu pouzdano reći da je, osim tog početnog unfala koji spominješ, gdje je natukao kičmu o novi Audi, imao još jednu manju ozlijedu - napuknuće fibule kod krivog slijetanja iz zavoja, ali i to je bilo prije "100" godina, mada je i on imao bisernih situacija u povjesti, ali bez ozljeda. Stoga nisam siguran što je tvoj kriterij za notiranje nezgode. Trebala bi biti ozljeda.
Nadalje, sumnjam da si evidentirao "zagorske" unfale, jer o njima imamo malo podataka. A za kolike "slavonske" ne znamo. Jednostavno ljudi nisu pričljivi. Ako brojimo rekovalescente ne treba zaobići Željka Razuma koji ih je imao preko nekoliko i to opasnih po život. Pa Nevio i Dragec Kompa, a koliko je kalničkih nezgoda bilo to valjda zna samo dragi Bog. Tribaljskih nezgoda je bilo toliko da bi se mogla napisati knjiga. Onda istarskih, posebno raspadaličkih... Stoga ovih tvojih 104 (bez obzira na kriterij) nezgoda i nesreća je samo kap u moru.
Međutim, što se tiće smrtnih ishoda to je točno, ako si brojao i onog nesretnog Čeha koji je tresnuo na Kašteliru, pa kasnije izdahnuo od posljedica unutarnjih ozljeda. S obzirom koliki broj letača leti u Hrvatskoj (i stranci) uz veliki broj sati naleta, ne bih želio zvučati grubo, jer život je život, ali 6 smrtnih slučajeva u 20-ak godina letenja nije alarmantna brojka.