»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 16 tra, 2026 9:58.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Užasno loš start tandemom i cijeli usrani let
PostPostano: sub 18 srp, 2015 20:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Svi znate kako ja "pizdim" kada neki "tandem" pilot napravi neko sra...! Eto danas sam ja jedan od njih! Doduše bez ozlijede mene i što je još važnije moga putnika! Na Japu spremim se za polijetanje, vjetar gotovo nula. Putnik 105kg sportski tip pun energije i već smo odletili jedan let danas! Na startu po običaju ja volim ispomoć drugih pilota i to obično tražim! Uz malo šale i zafrkancije ja uz slab vjetar bez adekvatnih cipela i bez kombinezona i ja i putnik (užasna vrućina 33c)startamo te kako na startu ima pun kofer pilota ne provjeravam posve krilo ni na zemlji ni iznad glave. Start te mala visina i prolaz tik iznad drveća mi signalizira da nešto nije dobro! Pogledam gore i desna strana krila nije otvorena te oko 30% krila desno leti ali ne sa komorama naprijed! Pokušavam cimanjem treće skraćene A desno linije dovesti u letno stanje ali odmah shvaćam da je na njoj čvor sa trećom C linijom i nemoguće ju je osloboditi! Sa težinom od 210kg ispod krila koje vuče u ljevo pokušavam se dohvatiti nekog alternativnog sletišta! Gubitak visine je strašan curimo kao kamen i kao alternativu uzimam slijetenje na šumu na neko točno odabrano drvo prije prvih kuća! Pripremam putnika za najgore i on to podnosi odlično. Maksimalnim znanjem i svim svojim iskustvom pokušavam krilo dovesti na bilo koju livadu! Prelećem iznad prvih kuća tik iznad krovova i iznad el napajanja (oko 30ak metara) prolazim između dva jablana i slijećem vrlo nježno na prvu slobodnu livadu bez prepreka za mene i putnika. Ni ogrebani ni moj putnik niti ja!
Ova krajnja opuštenost i prevelika sigurnost pilota u sebe te nepoštivanje procedure i svih sigurnosnih točaka završila je dobro samo zahvaljujući iskustvu pilota te hladnokrvnosti putnika i odličnom poznavanju domaćeg terena! Bilo gdje drugdje na nepoznatom terenu ili vrlo maloj promjeni vjetra i letačkih uvijeta završili bi posve drugačije možda čak i nekom povredom! Zato ponavljam procedura i provjera svih točaka te maksimalna koncentriranost tandem pilota mora biti UVIJEK I STALNO. Ne računati samo na iskustvo i znanje. Neki puta je za to prekasno! Hvala na brizi i pozivima nekih pilota ali sve je ipak završilo dobro uprkos nekoliko neopreznosti i nemaru mene kao pilota te krajnjem nepoštivanju majke prirode i procedure startanja!

12 Palac gore: : Carlos, gburazer, hrvoje.vt, isantek, jrabic, k.p., Laminar, Michi, tbacic, vedran_zgela, VedranMRi, zlatko2508    
Vrh

Naslov: Re: Užasno loš start tandemom i cijeli usrani let
PostPostano: ned 19 srp, 2015 18:26 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Skidam kapu. Od ovakve analize svi nesto profitiramo. Super rijesena gadna situacija. :good:

Vrh

PostPostano: pon 27 srp, 2015 19:46 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Da si to meni napravio na mom prvom letu ( sječaš ga se) il bi ja umro gore il ti dole!

Vrh

PostPostano: čet 30 srp, 2015 21:48 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Michi je napisao/la:
Da si to meni napravio na mom prvom letu ( sječaš ga se) il bi ja umro gore il ti dole!

Ovo je tip podnio kao pravi stari iskusni letač i hvala bogu da je se to dogodilo baš sa takvim putnikom koji nije pravio nikakve probleme nego je čak utjecao na mene da budem smiren i da ne rizikujem slijetanje na neko od drveća u šumi. Ivan je bio zaslužan gotovo koliko i ja. Dobio sam samo upozorenje da svatko može učiniti grešku i samo me je jako istreslo iz moje kolotečine! Jer kolotečina u PG sportu ne postoji!!!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: