»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 14:27.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kad ti mozak prosvjetli
PostPostano: pon 26 lis, 2009 21:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
Natrčim danas na emisiju "Na rubu znanosti", pa kad tamo neki lik trkelja nešto o bežičnom prijenosu energije i provodi pokuse s improviziranim antenama, žicom namotanom na plastičnu flašu.
U ruci drži žarulju koja uredno svjetli mada nije nigdje spojena.
Sve OK, znam ponešto o Tesli sve sam to već vidio, ali to me potsjetilo na nešto o ćemu svaki puta razmišljam dok letim oko i iznad odašiljaća, a kojih hvala našim operaterima i Rvackoj televiziji ima skoro pa na svim planinama u našem okružju.
Znam da ispod samog odašiljaća zračenja nisu velika zbog tkzv. efekta kišobrana, ali jako bih volio znati kakva su dok proletimo na samo par metara u razini ili iznad odašiljaća.
Svjetli li možda tada i naš mozak poput žarulje ?
Jeste li kada o tome razmišljali ?
Posebice oni koji na Kalniku ili R. Gori i po više sati peglaju greben, vrteći se u neposrednoj blizini odašiljaća ?
Jjeste li ikada nakon letenja imali glavobolju ili neke druge simptome ?
Meni az asda njie nšita, braem nšita ne pirjmećuejm.................... :crazy:
trklj....trklj...krk...šplom !

Vrh

Naslov: Re: Kad ti mozak prosvjetli
PostPostano: pon 26 lis, 2009 23:08 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Ne znam točno za odašiljace no čuo sam da odmah ispod nisu štetni u krugu od nešto metara. Tako se onaj tko ga postavlja ograđuje kad u vrtiću djeca imaju problema, a antena na krovu. Isto tako su nama rekli kad su u firmi u dvorište postavili antenu na nekih pešest metara visine. Siguran sam da smeta samo ne znam da li je učinak kumulativan ili smeta odmah(uostalom da ne smeta ne bi rekli da djeca ne smiju mob na glavu naslanjati).
Kad smo već kod zdravstvene tematike već sam razmišljao o tome da li nam u zraku štete pesticidi koji odu u zrak iznad onih predivnih zagrijanih polja, pa smog iznad gradova itd.
Moram naći nekog sa agronomije da malo proćakulam o tome, a trebam i jednog ferovca(mislim da ih ima na forumu) da nam malo objasni malo te odašiljače.
Help

Vrh

PostPostano: pon 26 lis, 2009 23:32 
Offline     DHV 2

Član od: ned 30 kol, 2009 23:28
Dao Palac gore: : 331 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 176 / Palac dolje: : 0
Ma ne razmisljajte o tome, odasiljace nece skloniti zbog nas, a mi bi se samo previse brinuli.

Vrh

PostPostano: pon 26 lis, 2009 23:36 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Flying_man je napisao/la:
Ma ne razmisljajte o tome, odasiljace nece skloniti zbog nas, a mi bi se samo previse brinuli.

Je, a ljudi bi možda više radili prelete kad bi bježali od odašiljača, ne bi bilo dva sata metiljanja po padini nego naberi se što prije i magla pa da vidiš stotica i dvjestotica na olc-u. :yup:

Vrh

PostPostano: pon 26 lis, 2009 23:45 
Offline     DHV 2

Član od: ned 30 kol, 2009 23:28
Dao Palac gore: : 331 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 176 / Palac dolje: : 0
PA valjda niko od nas ne ide na letenje da bi bezao od zracenja, vec zato sto voli da leti. Ako bezi od zracenja, verovatno ne bi ni dosao blizu brda na kojima ima antena. ;)

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 8:22 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Pozdrav svima,

zanimljiva tema! Nekolko puta sam kod preljetenja na nekih 50 m od odasiljaca na r.g i iv. primijetio da mi se blesiraju instrumenti (gps i vario), a stanica pocne proizvoditi cudne sumove, ali ne na svim modelima uredaja. To mi se recimo desavalo sa starim modelom varia, sa ovim sad ne. Nekog zracenja ima sigurno, ali je malo teze reci kako to utjece na nas.....

No za svaki problem postoji rjesenje :roll: ; imam broj od cigana koji skuplja staro zeljezo, ljep ga nazovemo, posudimo mu kljuc 28 (ili koji vec) i brusilicu i do jutra je nas problem rijesen :crazy: A na Rvatskoj TV ionak nema nis pametnog za gledati :hi:

LP

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 9:27 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Interesantna opservacija, dok sam letio s ghetto blasterom (jedan od onih koji za sat muzike pojedu 6 D baterija) znao sam slusat radio. Prijem je u zraku uvijek bio fantastican, osim 50-ak m oko kalnickog tornja (vjerujem da bi i oko drugih bila slicna stvar al nisam probao) gdje sam na cijelom FM opsegu cuo samo sum...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 9:30 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Teško je nama laicima procijeniti štetnost pojedinih antena kad ne znamo točno ni snagu ni frekvencije niti postoji opći koncenzus na utjecaje pojedinih vrsta zračenja (kroz kraći ili dulji period).

Luke mi dugo nešto nema na forumu, ali mi je dosta indikativno nešto što mi je rekao nedavno kad smo raspravljali o tome zar zaista nema nijedno pošteno letjelište blizu Lisabona. Pogledam ja mapu i nađem neko lijepo brdo, greben čak i pitam zašto ne ide tamo. A on veli kako je tamo neka antena i da je letenje zabranjeno (e sad nisam siguran da li baš zabranjeno službeno ili samo strogo preporučeno da se ne leti.)
U svakom slučaju nikome ne pada na pamet da ide tamo.

Naravno, nemam pojma kakva je to antena/radar ili štojaznam, u svakom slučaju netko stručan je to pravilo postavio u općem interesu.
Dalo bi se naći i kod nas neki kontakt u odašiljačima i vezama koji bi mogao dati kompetentne informacije o štetnosti zadržavanja u blizini pojedinih antena (Kalnik, Ivka, Sljeme i sl.). Bila bi to dobra tema npr. za jedan Leteći Cirkus - malo istraživačkog novinarstva...

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 9:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
CloudWalker je napisao/la:
Dalo bi se naći i kod nas neki kontakt u odašiljačima i vezama koji bi mogao dati kompetentne informacije o štetnosti zadržavanja u blizini pojedinih antena

A da pitaš Mudrinića?! Kladim se da nema nikakve štetnosti oko tih antena, a ako ne vjeruješ meni pitaj njega. On ti sigurno poznaje materiju. ;)

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 9:51 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Hehe bilo bi zanimljivo kad bi se istraživanjem utvrdilo da je ta Lisabonska antena mala beba prema Kalniku ili Sljemenu .. A nažalost to me ne bi začudilo :(

Stari mi je dugo radio u Vipnetu i pod kraj se bavio tim normama vezanim za zaštitu od zračenja, posljedice izloženosti, propise vezano za to itd. (kolko antena mora bit od ljudi, kako okrenuta, kamo gledat, kako dozirat tu svoju snagu i sl.)

Kaže da se posljedice tog zračenja na ljude dugoročno ne znaju jer nije bilo istraživanja (valjda nije stiglo bit), ali ne vjeruje da može bit dobro. I na mobitel razgovara tako da ga odvoji 20-30cm od glave .. Onak, za zamislit se ..

Al jebeš to, ne moš se bojat stvari za koje ne znaš dal ti štete i kolko, jebeš takav život. Ak ćemo zbog tehnologije svi pocrkat od raka za 20 god, pa neka nas, žrtva smo napretka :) A oni koji su bili paranoični nek nam se smiju "reko sam ti", kad već nisu živjeli život, niti će ikad. A i kolko je taj scenario vjerojatan? 1%? Imam većih problema ..

Ovo je naravno mala općenita lamentacija na temu paranoje "pazi ovo pazi ono". Pazi moj kurac, vozi! :)

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 10:54 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Nista, ja cu sebi ljepo staviti alu foliju umjesto potkape, pa nek se nade.... :crazy:

Mislim da nam je najbolje rjesenje da nazovemo onog cigana :scratch:

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 11:38 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Ja bi radije alu foliju stavio oko jaja. Na glavi mi nema kaj čuvati, jer je tamo kroz ove 43 godine već nastala nepopravljiva šteta, a jaja bi još koji put volio i korsititi. A i kad ih komad raspakira onako iz folije misliti će da su nova i nekorištena (AHA, moš' mislit!!!).

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 12:09 
Offline     DHV 2-3

Red Baron je napisao/la:
Ja bi radije alu foliju stavio oko jaja. Na glavi mi nema kaj čuvati, jer je tamo kroz ove 43 godine već nastala nepopravljiva šteta, a jaja bi još koji put volio i korsititi. A i kad ih komad raspakira onako iz folije misliti će da su nova i nekorištena (AHA, moš' mislit!!!).

Ahaaa... i uz to i tvrdo kuhana!

Ako misliš da će sličit Mozart kuglama - varaš se!

P.S. Izgleda da aluminijski materijal iz Skywalka dobiva sasvim novu vrijednost!!! :good:

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 12:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Box je napisao/la:
Red Baron je napisao/la:

Ahaaa... i uz to i tvrdo kuhana!

Ako misliš da će sličit Mozart kuglama - varaš se!

P.S. Izgleda da aluminijski materijal iz Skywalka dobiva sasvim novu vrijednost!!! :good:

Gle, u svakom slučaju, malo će vuć na camembert. Kad počnu vuć na ''Evu s povrćem'', vrijeme je za mijenjat foliju.

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 13:11 
Offline     DHV 2-3

Red Baron je napisao/la:
Gle, u svakom slučaju, malo će vuć na camembert. Kad počnu vuć na ''Evu s povrćem'', vrijeme je za mijenjat foliju.

To je samo dokaz i govori u prilog tome kako je aluminij odličan materijal. Na stranu to što od njega rade avione (mogli su i od plastike, ali onda treba više zakovica u boji), ali zar si se ikad pitao što ribice u konzervi drži tako dugo jestivima. Tek kad se malo zamisliš shvatiš da je to zbog nekog konzervansa, ali kad još malo bolje razmisliš to je isključivo zbog konzerve koja je od - pogađaš - aluminija. Kakav god konzervans ili emulgator stavljao u ribice, one će se pokvariti od elektromagnetskih valova da nema aluminijske konzerve. Dokaz tome je i činjenica da se pašteta (koja također more dugo izdržat) pokvari prije ribica. Zašto? Pa zato jer je tanji aluminij!

Akcija!
Uz Poison2 i Arribu Skywalk daruje i komplet od 5 različitih konzervi ribica. Akcija traje do isteka zaliha.

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 13:23 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
CloudWalker je napisao/la:

A on veli kako je tamo neka antena i da je letenje zabranjeno (e sad nisam siguran da li baš zabranjeno službeno ili samo strogo preporučeno da se ne leti.)
U svakom slučaju nikome ne pada na pamet da ide tamo.

Naravno, nemam pojma kakva je to antena/radar ili štojaznam, u svakom slučaju netko stručan je to pravilo postavio u općem interesu.
Dalo bi se naći i kod nas neki kontakt u odašiljačima i vezama koji bi mogao dati kompetentne informacije o štetnosti zadržavanja u blizini pojedinih antena (Kalnik, Ivka, Sljeme i sl.).

Ma dajte se okanite toga, pa sutra ćemo imati sranje ne samo s KL, već i s odašiljačima i bezvezama, samo nam to još treba. Samo zamislite da nam i oni trebaju davati dozvolu za letenje ... A što se jaja tiče, hm, ja svoja pakiram u zlatnu foliju, pa imam uvijek za ponuditi dva Ferrera Rocher, lijepo upakirana i malo korištena

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 13:32 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 ruj, 2009 10:47
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 4 / Palac dolje: : 0
NA prosvjedu protiv radara na Učki, tip je želio okupljenoj ekipi prezentirat štetnost postojeće antene, pa je na parkingu spojio žarulju na zavojnicu i ova je zasvjetlila. Snage tih antena su velike tako da su i elektromag. polja žešća. Na učki instrumenti na 50m od antene polude, pogotovo vario(flytech), tako da pretpostavljam da ni za nas ljude koji smo svi nemože biti dobro. Kad se traži suglasnost za antene mobilnih operatera, onda se mora napraviti proračun sigurne udaljenosti antene od mjesta stalnog borvka ljudi. Ipak smo mi jedan složeni kemijski spoj na koji elmag.polje definitivno utječe,sad koliko trebalo bi platiti nekom da napravi jedno 50-tak sati naleta pored antene pa poslje vidjet dal je magnetiziran. :crazy: :amen:

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 19:07 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Sad cu ja opet :)

Naime ta fama oko stetnosti zracenja je glupost... Na zalost... Multimedijalna preseravanja po potrebi... Ne kazem da nije u potpunosti ne tocno ali u usporedbi s ostalim...
Krenimo od mobitela srednjih devedesetih gdje smo bez bada nosili 10W izlazne snage na 450Mhz tik do hipofize i ostalih mozdanih kemikalija :)...
Zbog novcanih opravdanja i HB machoizma svi smo sutjeli o tome... Sve je bilo prihvatljivo... Dok desno oko nije palo pod utjecaj...
Danas mobiteli rade na manjim snagama ali vecim frekvencijama. Uspijeli su izmisliti nesto sto lici na celular... Znaci, veca frekvencija, manja snaga ali u krugu od par kilometara mora postojati repetitor, uz konstantno isijavanje elektromagnetne energije u desetcima wata izlazne snage...
Repetitori rade na vecinom frekvencijama koje se mjere u desetcima gigahretza... Lakse je progurati visu frekvenciju sa manjom snagom kroz eter... Sve su blize globalnoj mikrovalci...
Finalna matematika je na kraju uvijek vezana na tzv V/m sto ce reci koliko stvarne energije se isijava u eter na x metara udaljenosti, konstantno... Nekakva sigurnosna granica ispada par volti po metru...
Nasi mobiteli isijavaju preko par desetaka volti po metru tik na sljepoocnici...

Zato drugari tih par sekundi pored repetitora vam nece nista nauditi.

Problemi nastaju s ne zasticenim (ne aluminiziranim :)) elektronskim uredjajima koji imaju hrpe vodova razlicitih duzina na stampanoj plocici. Jedan od tih vodova je slucajno uvijek u rezonantnom odnosu i onda se bas otkrije kada smo blizu repetitora... Vario divlja, stanica probija i slicno...
Postoji onda i efekt koji se zove drugi harmonik. Pa onda uzmimo u obzir da klasicni radio uredjaji imaju visokoomske ulaze koji primaju i do -110db snage, za razliku od 50V/m, pa normalno da ce popizdit...

Jos jedna mala usporedba... Snaga elektromagnetnog isijavanja je direktno vezana za utrosenu struju... Tramvaj kada koci isijava Megaampere tj. megavate u eter... Ali to je OK jer je to prihvatljivo...?!?!?!
Sta je s dalekovodima koji nam vise nad glavama. Sreca je jedino u tome sto oni imaju frekvenciju 50Hz pa ih konzumerski komercijalni instrumenti ne vide....

Drugim rjecima preseravanje otprilike koliko i green pece koji s diesel brodicama protestira pred naftnim busotinama... (zgodan primjer iz Armagedona)...
Mene to konkretno ne hebe koliko ni minska polja nakon 15godina.... :)

LP!

Vrh

PostPostano: uto 27 lis, 2009 22:17 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Krasno si to napisao Mileni. Ja bih isto dodao da mi se živo fućka za to. Nema dokaza da nam to šteti, jer nema istraživnja (my ass nema istraživanja). Međutim, što je s ljudima koji su svoj radni vijek proveli uz i u radio-tehnici. Ok, radio valovi na DV, SV i KV su bili niskih frekvencija, ali snage su bile jebačke (nekad u '40.-ih, '50.-ih i '60-ih, a dobrim dijelo i '70.-ih godina 20. stoljeća). Ili sa ton-majstorima u studijima radija i televizije, pa npr. u Končarovom institutu, gdje su godinama ljudi izloženi NF i VF poljima visokog napona i struja (NF i VF transformatori kojih su u pogonima za brojne zemlje "trećeg" svijeta godinama izrađivali i testirali). A bilo je tu i opita sa istosmjernim stujama preko 100kV i ioniziranjima zraka, a nusprodukt je ozon. Znam mnoge koji na tome rade preko 25 godina i ćelave normalnom brzinom kao i svaki drugi muškarac kojemu se korijen kose prorjeđuje s godinama.

Ajmo vidjeti što se može dogoditi nekom hipotetskom letaču u usporedbi sa djelatnikom izloženim el-mag. zračenjima na svom radnom mjestu, neadekvatne HTZ opreme. Prolijetanje u trajanju od 60 sekundi pored odašiljača (ako letimo brzinom od oko 10 m/s onda smo se za 60 s udaljili preko 500 m od izvora zračenja). Neka bude i dvostruko daleko štetno zračenje od izvora tog zračenja. To znači da će na Kalničkom grebenu (najopasniji po meni) u preletu od 20 km (uzmimo 1,5 km na zapad i 0,5 km na istok grebena, a za 20 km treba 10 preleta osnovnog grebana), i mada će OLC uzeti samo 8 km, hipotetskom letaču treba 1 sat (dobro ne budite picajzle, znam da je prosječna brzina na grebenarenju manja od 20 km/h, ali volim okrugle brojke :) ). Vratimo li se na konstataciju da je štetnost zračenja u polumjeru oko izvora 0,5 km ispada da je hipotetski letač bio pola tog vremena u opasnoj zoni (1. kategorije, a drugih 500 m je slabije djelovanje zračenja), a to iznosi pola sata. Što je to prema monteru koji provede među antenama (u pogonu) osmosatnu smjenu (dobro, čitao sam i ja u Jutarnjem neko istraživanje po kojoj HR radnik efektivno radi 3,5 h u prosjeku). Ipak, ovaj monter se napegla više valova od bilo kojeg letača. Znam neke montere kojima kosa pojačano raste :-D

E, aj sad da netko pita o mikrolink antenama na 3,5 GHz i da li je moguće dugo se zadržavati u njenom snopu. Leteći naravno. Iznad urbanih područja.

Vrh

PostPostano: sri 28 lis, 2009 9:04 
Offline     DHV 2-3

Ja kad dugo pričam na mobitel ugrije mi se uho. Znači nije to bez vraga.
Ipak, kako mi nitko nije dao konkretno objašnjenje zaključio sam da je to zbog uha. Naime, ako tupiš s nekim pola sata o nekom problemu onaj mali čekić i nakovanj toliko se zažare klepečući sugovornikove gluposti u moj mozak da je cijelo uho vruće. E, sad, ljudski organizam posjeduje nekoliko dijelova koji su zaostavština, ostaci, zaboravljeni dijelovi, nepotrebne stvari koje još nisu otpale ili ćorsokaci evolucije (rep, sljepo crijevo, dlake na prsima, guzici i sl.). Među njima je i ušna školjka ili, neznam kako se stručno kaže, ona kožica sa hrskavicom što viri izvan glave a dobra je u hladnetini. Kako sigurno više ne služi tome da hvata izvore zvuka (približavanje sabljozubog tigra) po preriji danas ima funkciiju odvođenja suvišne topline (kao kod flegma slona) sa nakovnja kad ti netko trabunja gluposti. Čak i frekvencija ima veze s tim, kao što su cijenjeni i stručni kolege predstavili, jer je, primjerice, ženski glas veće frekvencije i od njega se uho prije ugrije. Eto, zaključak je da se uho grije čisto mehaničkim putem i trenjem, a od toplih ušiju često se dobije infarkt. To još nisam uspio dovesti u svezu, ali radim na tome. Bit će da je opet nešto u vezi mehanike, pumpe, dizni, tankih žilica i žutog u ušima kao katalizatoru.

Dakle, slažem se sa teorijom da je strah od zračenja neutemeljena glupoštarija jer, ako ništa drugo, kad god letim uši su mi hladne ko led i samo čujem vjetar ma kakav god odašiljač bio pored.

P.S.
Odoh sad na Plješu hladit uši!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.