»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 17 tra, 2026 14:22.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Prijedlozi za nadopunu Pravilnika o načinu uporabe...
PostPostano: čet 11 vel, 2010 17:23 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Neka pitanja....
Da li taj novi pravilnik ima veze sa europskim propisima? Moglo bi se dogoditi da neka gospoda ulože veliki trud i vrijeme u nešto što će za pola godine ili malo više vrijediti nula bodova. A kad smo već kod toga, jel netko pročitao strani pravilnik? Austrija, Njemačka, Švicarska, Francuska, Slovenija.....?
Te zemlje su u europi ako se ne varam pa bi njihovi pravilnici trebali vrijediti i kod nas jer ćemo se mi na kraju krajeva morati njima prilagoditi.
Možda je najbolje riješenje uzeti njihov pravilnik i prepisati(vjerovatno to netko već i radi).

E sad jedna sitnica koja se dotikavle Morelija. Dakle , molim, bez krivog shvaćanja i zamjerke ali ti očito provodiš veći dio svog PG staža u okruženju aerodroma(dosta prometnog), gotovo da koristite iste piste za šlepu i za one mega avione. Možda bi trebao malo razmisliti o svim onim pilotima koji lete na letjelištima iznad kojih se jednom dnevno vidi avion na 10000m i koji se nalaze u takvoj nedođiji da boli glava. Koga će ti ljudi zamarati svojim notamima, nazivanjem KZP itd....? I kome to treba? Treba tebi i nekolicini koji na još nekoliko letjelišta moraju poštovati strogu regulativu i propise i gdje jedna greška može značiti nesreću i smrtne posljedice za vas i putnike aviona koji upravo slijeće. Dogovorite se vi sa vašim aerodromom i poštujte njihove propise, a ostalima dajte ipak malko više slobode.
Prema tome, mislim da se mora uzeti u obzir i ona druga strana slobodnog letenja koja je vezana uz manje prometna područja, udaljena od prometnih aerodroma(jer ima i onih na koje godišnje slete tri ultra lake letjelice i dva paraglajdera, a ponosno nose ime aerodrom i zahtjevaju svu regulativu kao da je to zračna luka Frankfurt.

Jedno je letjeti u Osijeku ili sa Sljemena koji se nalaze unutar CTR-a, a drugo je letjeti u Ilovskom Klokočevcu ili na Maslenjači. I nikako ne mogu vrijediti ista pravila za te opcije.

Mislim da je najbolje riješenje uspostaviti zone slobodnog letenja za "nas" koji letimo na topli zrak pa kad se zona aktivira, ne treba ni airband ni netko tko će vršiti dodatnu komunikaciju sa kzp ni ništa što samo usporava cijeli proces.

A ovo vitlo me već malo počelo živcirati. Koliko bi ta obuka trebala trajati kad netko dođe na vitlo i šta bi se to radilo? Čovjek ima svoju opremu(možda i klinku u ruksaku kao ja) ti imaš vitlo i šta sad? Mjesec dana predavanja?
60 letova? Da bi mogao pristupiti "pravom" letenju na vitlo? Koja je razlika između pokaznog(školskog) leta na vitlu i onog za pravo? Osim što će sila biti manja pa će sve skupa ići glatko i nisko. Tu pametnom ne treba više od dva-tri leta i deset minuta predavanja(ono, ne smiješ previše kočiti jer krilo ostaje iza, trga vitlo, reagira nekontrolirano itd, ne smiješ u "lokaut", a i ako kreneš u tom smjeru ja ću pustit silu pa češ završiti u malo jačem zavoju, a ako budeš prenisko i krilo ne bude u pravom smjeru neću te ni podizati nego češ sletjeti i sve iz početka, zapravo, ako ne poravnaš krilo sa smjerom uzlijetanja neću te ni podignuti sa zemlje pa češ samo vježbati podizanje krila na ravnoj livadi). Jebena nauka, manje priče nego kad ideš nekog prvi put tandemirati sa brda.
Oni koji ne mogu to shvatiti u jednom danu i nekoliko letova neka plate instrukcije, a tu češ ti onda, ipak, nešto, na kraju zaraditi dajući instrukcije.

Obučite kvalitetne operatere vitla i to je to.

Vrh

PostPostano: čet 11 vel, 2010 18:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
marko je napisao/la:
ostalima dajte ipak malko više slobode.

Eto ti! Gonjaj brate mili gdje god hoćeš. I ako te netko pita, reci mu da sam ti ja dao.
:shock:
Ovim svojim postom samo si dokazao da si zelen ko zeleni limun. Ajde, molim te, pusti barem one koji nešto žele napraviti da rade to bez opstrukcija. Imaš li pametan prijedlog - samo naprijed. Ono što se "pametno" iščitava iz tvog posta je: "Ja živim u jednom malom selu na Žumberku i vozim auto samo do lokalne birtije i natrag. Dajte, izmislite pravilo za mene da ne moram polagat taj glupi vozački, registrirat auto i sl, a ja svečano obećajem da neću nikud dalje od birtije."

Vrh

PostPostano: čet 11 vel, 2010 19:09 
Offline     DHV 2

Box je napisao/la:
marko je napisao/la:
ostalima dajte ipak malko više slobode.

Eto ti! Gonjaj brate mili gdje god hoćeš. I ako te netko pita, reci mu da sam ti ja dao.
:shock:
Ovim svojim postom samo si dokazao da si zelen ko zeleni limun. Ajde, molim te, pusti barem one koji nešto žele napraviti da rade to bez opstrukcija. Imaš li pametan prijedlog - samo naprijed. Ono što se "pametno" iščitava iz tvog posta je: "Ja živim u jednom malom selu na Žumberku i vozim auto samo do lokalne birtije i natrag. Dajte, izmislite pravilo za mene da ne moram polagat taj glupi vozački, registrirat auto i sl, a ja svečano obećajem da neću nikud dalje od birtije."

Box, nemoj me jebat.
Jel imamo dovoljno pravila?
imamo
jel nas pravila guše?
guše nas
jel imamo(kao što je Žac napisao) presedane u pravilnicima u svjetskim razmjerima?
imamo
jel treba još pravila da nas još više zaguše?
ne trebamo
jel treba učiti od boljih, uspješnijih, iskusnijih(u ovom slučaju mislim na europske zemlje-vezano uz pg)?
trebamo
jel treba u novom pravilniku promijeniti problematične stavke?
treba
Moje mišljenje je barem jednako važno kao i tvoje i ja bar iznosim ono što sam iz iskustva i drugih izvora doživio.
Ako se netko potrudio da stavi ovu temu na forum, a tema se tiče i tebe i mene onda ja osjećam potrebu da komentiram istu jer se tema direktno odnosi na mene. A onaj tko bude pravio pravilnik neka si uzme što misli da je pametno, a ostalo neka zanemari.
U ostalom, daj ti konkretne primjere što napraviti umjesto da podjebavaš one koji možda nisu dali najbolje primjere i rješenja ali bar pokušavaju prikazati svoje stavove i mišljenja o ovoj temi.
Ne znam u čemu je problem, možda sam potpuno promašio temu?

Vrh

PostPostano: čet 11 vel, 2010 19:57 
Offline     DHV 2-3

marko je napisao/la:
U ostalom, daj ti konkretne primjere što napraviti umjesto da podjebavaš one koji možda nisu dali najbolje primjere i rješenja ali bar pokušavaju prikazati svoje stavove i mišljenja o ovoj temi.
Ne znam u čemu je problem, možda sam potpuno promašio temu?

Tako je, promašio si temu.
Naziv teme je: Prijedlozi za nadopunu Pravilnika o načinu uporabe
Imaš li kakav prijedlog ili samo smatraš da ti sve ovo ide na živce. Kad budem imao nešto za predložiti pametnije od ovih koji rade na tome onda ću nešto i pokušati napisati te kroz to izreći svoje mišljenje. Ti se, naprotiv, u ovoj temi pitaš da li je netko ovaj pravilnik usklađivao sa europskim propisima, pa zatim da li je netko pročitao slovenski pravilnik (kao, ti jesi?!), a na kraju tražiš posebne uvjete za one koji borave na aerodromima i za one koji borave u nekoj zabiti. Potpuna besmislica!
Mislim da nas dvojica ne trebamo ovdje zauzimati mjesto sa tim prepiranjem i stoga se ispričavam što uopće i ja pišem OT, a tebi i dalje preporučujem: Imaš li neki pametni prijedlog za izmjenu postojećeg prijedloga pravilnika onda ga iznesi umjesto da banaliziraš stvari kao što je vitlo, tj. polijetanje pomoću vitla i gluparaš se sa uspoređivanjem onih koji rade uglavnom na aerodromu sa onima koji žive u Klokočevcu. Svi smo piloti i svi smo sudionici zračnog prometa. Poletim li na aerodromu (što mi je veliki gušt) i sletim pored tvog Klokočevca onda mi moraš reći po čijim pravilim da se ponašam. ...ili tražiš posebna pravila i maksimalne slobode i za one koji samo cure sa Japetića?

Pustimo sad to... raspravit ćemo se kad se sretnemo u Jani i kad me budeš pitao za prevoz na start. Nadam se samo da se tada neću ponašati podjebavajuće.

Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 0:20 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 09 vel, 2010 10:14
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 39 / Palac dolje: : 0
Citat:
Da li taj novi pravilnik ima veze sa europskim propisima? Moglo bi se dogoditi da neka gospoda ulože veliki trud i vrijeme u nešto što će za pola godine ili malo više vrijediti nula bodova. A kad smo već kod toga, jel netko pročitao strani pravilnik? Austrija, Njemačka, Švicarska, Francuska, Slovenija.....?
Te zemlje su u europi ako se ne varam pa bi njihovi pravilnici trebali vrijediti i kod nas jer ćemo se mi na kraju krajeva morati njima prilagoditi.
Možda je najbolje riješenje uzeti njihov pravilnik i prepisati(vjerovatno to netko već i radi).

Reguliranje letenja parajedrilicama spada u domenu nacionalnih propisa i ne postoji potreba usklađivanja s nekim europskim ili drugim međunarodnim propisima. Jasno da nam pri tome nitko ne brani da koristimo dobru praksu i iskustva nekih drugih zemalja.
Međutim postoji potreba za usklađivanjem s postojećom regulativom naše zemlje. Pravilnik nije jedini propis kojeg trebate poštivati prilikom svoje zrakoplovne aktivnosti. Postoje i drugi propisi počevši od krovnog zrakoplovnog propisa, a za nas je to Zakon o zračnom prometu, pa Pravilnik o letenju zrakoplovima itd. Veoma je bitno da pravilnik bude usklađen s tim propisima, zato direktno prevođenje i primjena nekog stranog pravilnika ne dolazi u obzir.

I na kraju, do pravog uživanja u slobodi dolazi se jedino poštivanjem pravila.

Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 0:32 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Box je napisao/la:
Tako je, promašio si temu.
Naziv teme je: Prijedlozi za nadopunu Pravilnika o načinu uporabe

Striktno gledano možda i jest promašio temu ili ne doprinosi nekim konkretnijim prijedlozima, ali, u svjetlu prisustva gosp. Ilića na forumu, a sa svrhom dubljeg upoznavanja i sa našim problemima, našim kutom gledanja, pa i mentalitetom koji prevladava - mislim da Markovo gledanje na stvari ipak predstavlja jedan od pravaca koji i nije tek minorno zastupljen među pg populacijom. To gledište ne treba osuđivati kao da je nekakva želja za anarhizmom.
Jasno je, ne može se raditi nekoliko zakona za istu stvar, da se udovolji svakome, ali postoji valjda neka sredina, način da se pravilnik napiše tako da oni kojima regulacija manje treba ne budu prisiljeni na baš svaki njezin aspekt.
Npr. pravilo:
KZP-u se je potrebno javljati ako se letačke aktivnosti obavljaju unutar Xkm od najbližeg CTR-a i Ykm od utvrđenih koridora prilaza na visini većoj od Z.
Ne velim da to može biti pravilo, i vjerojatno se kosi s nekim postojećim člankom u drugom pravilniku ili zakonu, ali pokazuje primjer kako zadovoljiti obje strane imajući u vidu zaista realnu potrebu za regulacijom koja nije ista ako se leti u blizini CTR-a ili 50km dalje od njega.
Stvarno pravilo bi vjerojatno imalo u vidu redefiniranje G sloja i možda CTR-a (obrnuti konus!), a naravno da bi bilo korisno pogledati kako je to riješeno u drugim državama (kad nađem vremena budem probao to pronaći)

Realno gledano, teško je očekivati da će se samo zbog nas mijenjati i hrpa drugih pravilnika, ali možda postoji neki elegantan način da se to riješi, a mi ga trenutno ne vidimo.

A ti Box oladi malo. Napadaš čovjeka i izvrćeš što je rekao. Nije tražio posebna pravila za ove i one letače, nego drugačija pravila ovisno o blizini CTR-u, poput ovog gore kojeg sam ja površno nabacio, poput samog CTR-a. Drugačiji režim ovisno o blizini području intenzivnog zračnog prometa!

Dakle, na tvoje pitanje:
Citat:
Poletim li na aerodromu (što mi je veliki gušt) i sletim pored tvog Klokočevca onda mi moraš reći po čijim pravilim da se ponašam.
jednostavan odgovor:
Na aerodromu po jednom režimu (CTR režim), a u Klokočevcu po drugom, kao i do sada, jedino bi mi da ovaj za Klokočevac bude još manje restriktivan nego što sada jest.

A ti Marko ipak jesi pretjerao za vitlo, tu se slažem s Boxom. Ako sve to nije tako komplicirano kako ti kažeš onda bi se obuka za vitlo baš i mogla obaviti unutar redovne obuke bez beda. Kaj te sad tu živcira? Tko je spominjao nekakvu hrpu probnih letova? Boriš se protiv nečega što ne postoji.

Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 10:32 
Offline     DHV 2

iGoran je napisao/la:
Citat:

Reguliranje letenja parajedrilicama spada u domenu nacionalnih propisa i ne postoji potreba usklađivanja s nekim europskim ili drugim međunarodnim propisima. Jasno da nam pri tome nitko ne brani da koristimo dobru praksu i iskustva nekih drugih zemalja.
Međutim postoji potreba za usklađivanjem s postojećom regulativom naše zemlje. Pravilnik nije jedini propis kojeg trebate poštivati prilikom svoje zrakoplovne aktivnosti. Postoje i drugi propisi počevši od krovnog zrakoplovnog propisa, a za nas je to Zakon o zračnom prometu, pa Pravilnik o letenju zrakoplovima itd. Veoma je bitno da pravilnik bude usklađen s tim propisima, zato direktno prevođenje i primjena nekog stranog pravilnika ne dolazi u obzir.

I na kraju, do pravog uživanja u slobodi dolazi se jedino poštivanjem pravila.

:good:
Hvala za informacije.

Citat:
A ti Marko ipak jesi pretjerao za vitlo, tu se slažem s Boxom. Ako sve to nije tako komplicirano kako ti kažeš onda bi se obuka za vitlo baš i mogla obaviti unutar redovne obuke bez beda. Kaj te sad tu živcira? Tko je spominjao nekakvu hrpu probnih letova? Boriš se protiv nečega što ne postoji.

Može biti. Nekako mi se učinilo da se predlaže da piloti mogu cijelu obuku i ispit položiti na vitlu, a onda sam se sjetio pilota iz Slavonije i Podravine koji su u nekoliko navrata kačili struju i drveće na letjelištima SZ hrvatske upravo iz razloga što su navikli letjeti na aerodromima gdje nema stijena, kamenja, gudura, prosjeka, turbulencija, uspona i nispona, nego su navikli na ogromne livade bez prepreka i svega onoga što ide uz to(Japetić je najbolji primjer za takav teren na kojem konfiguracija terena ima veliku ulogu na sam let).
Takav prijedlog mi se čini kao subjektivno tjeranje vode na svoj mlin, a realno kao velika opasnost za sve one koji "školicu" odrade samo na vitlu i polože ispit na vitlu i onda dođu na neki teren koji zahtjeva puno više od; "pilot spreman".
A i nije nikakav problem u sklopu obuke otići u neki centar gdje imaju vitlo i u jedan ili dva dana upoznati cijelu stvar i odletjeti nekoliko letova. I dalje smatram da je sve više od toga pretjeravanje i opet tjeranje vode na svoj mlin.
A što se tiče anarhije. To nikako ne podržavam ali u situaciji u kojoj se trenutno nalazi slobodno letenje mislim da bi trebalo malo popustiti uzde.
Možda je moj stil pisanja malo sirov, možda imam profesionalnu deformaciju da u svakoj situaciji prvo procjenjujem opasnosti i rizike, a onda odlučujem kako upravljati istima da bi situaciju riješio povoljno i sa što manjom štetom.
U svakom slučaju isprika zbog tih stvari

Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 12:31 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Vidim rasprava se zahuktala, ima oštrih tonova, ali ima i prijedloga. Koliko su dobri i korisni vidjet ćemo na kraju. Zbog ovakve konstruktivne rasprave sam i otvorio temu. U početku su svi bili sramežljivi, a sad se puca iz svih oruđa i oružja. Veseo sam kao tranzistor :)

Tim više sam sretan što se uključio mjerodavni g. Goran Ilić na poticaj kolege iz Agencije, a našeg dragog Darija Tomašića, zmajara i luđu po vokaciji :-D

Moji prijedlozi (za sad) su ove 3 teme:
1. Tandem letenje (komercijalno/nekomercijalno)
2. Vuča
3. Letjelišta

1. Tandem letenje (komercijalno/nekomercijalno)
Tandem letenje treba regulirati i to licencama, odnosno stjecanjem ovlaštenja. Za sad ne možemo provesti ispit za tandem pilote jer nemamo stručnu komisiju. Stručnu komisiju nemamo jer nemamo licenciranih tandem pilota. Dva su rješenja: uvoz stranog stručnjaka koji bi bio u toj komisiji ili položiti izvan Hrvatske tu licencu i nostrificirati ju. Za sad smo razgovarali s g. Mladenom Budimirom iz Agencije (vodi licenciranja i ispite) na tu temu i tražimo najjednostavnije rješenje u sklopu postojeće regulative.

Komercijalno tandem letenje je vrlo jednostavno regulirati. Prvo treba imati licencu. Potom pilot, koji želi komercijalno letiti, treba imati obrt/firmu registriranu za takvu djelatnost ili ugovor sklopnjen s nekom agencijom koja se takvim stvarima bavi. Ako uzemo djelatnost splavarenja na vodi (rafting, kanu, seakayak...) sličnu praksu možemo uvesti i mi. Dakle, ako želiš spuštati ljude (turiste) čamcem niz rijeku moraš imati dozvolu za splavarenje (ovlaštenje), trebaš imati gospodarske uvjete (firma, obrt, ugovrni odnos sa agencijom), osiguranje i propisanu opremu te se pridržavati pravila (zakonodavna regulativa). A nadzor onda radi lokalni gospodarski ured (komunalni inspektor) ili turistička inspekcija. Sletiš na plažu u Makraskoj i inspekor te upita imaš li sve potrebno, nemaš, komunalna kazna i točka. Ako se netko buni, odna komunalac zove muriju. To je tako regulirano i uhodana je praksa u turističkoj djelatnosti. Drugo je letenje u svrhu obuke, rekreativno letenje s prijateljem, ženom, rođakom i sl. Međutim to je drugi par rukava. Jedno je 4-5 letova u danu na istom mjestu i to je vrlo uočljivo, a komunalni/turistički inspektori će se odmah sjatiti i pitati za dozvolu, ako dobiju takav naputak iz HGK ili nadležnog Ministarstva, a na inicijativu naše mile Agencije.

2. Vuča
Polijetanje pomoću vuče (vitlom) svakako ubaciti u program obuke. Da li 5, 10 ili 15 letova smatram manje važnim, ali svakao treba biti dio obuke. U Hrvatskoj se puno leti pomoću vuče, svaki drugi klub ima vitlo (čak i Bijele Strijele ili gorani Delničani), a neka područja prakticiraju isključivo takav način polijetanja. Neće biti problem napraviti tih 5-10 letova negdje u nekom klubu ili obučnom centru koji se time bavi. I u Zagrebu postoji dugogdišnja tradicija vitlanja, a nekad smo na Jankomiru ili kanalu Sava-Odra za dva dana vikenda znali napraviti 100 šlepova. Mnogi su zimu znali kratiti treniranjem na vitlu, a da ne moraju puno putovati. Vrlo je korisno u obuci uvježbavati školski krug, uši i druge elemente pomoću vuče. Učenicima koji se obučavaju na brdu i vitlu sigurno nije neugodno polijetati vitlom jer su navikli na to. Starijim pilotima sigurno da, ali danas su oni u manjini. Uostalom plijetanje vučom je ravnopravno polijetanju s brda prema pravnoj regulativi RH. Treba smo olakšati dobivanje ovlaštenja, odnosno potpuno ga izbaciti, već pilotskom dozvolom omogućiti ravnopravno polijetanje. Netko je spomenuo plaćanje za obuku u vuči. Moje pitanje je: tko je do sad išta platio za vuču, osim sitnih 20-30 kn za benzin na kraju dana?

3. Letjelišta
Letjelišta treba registrirati nema dvojbe. Treba se znati tko je gazda nekog popularnog letjelišta, tko je operater, gdje se smije sletiti, treba stajati naputak o korištenju i dr., inače je anarhija. Najbolje to znaju dugogodišnji "upravitelji" letjelišta kao što su Nevio i Jože za Raspadalicu, pa Maio Habek za Ravnu Goru i Ivančicu, onda Ivica Knežević za Japetić, Bešo za Makrasku, pa Edo za Kalnik itd. Natjecanja ne idu bez registracije, to je valjda svima jasno. Kako ćeš prijaviti livadu na Velebitu, onu Perinu tamo kod Kosinjskog Bakovca? Postoji procedura. Da ne govorim o bjesnim seljacima kad se žale operaterima (i još traže od njih odštetu) za ugaženu travu, blitvu, kelj ili pšenicu.

Međutim, ono što nas pogađa su male zone u kojima možemo letiti. Negdje se uspjelo putem NOTAM-a regulirati slobodnoletačka zona (Zagorje, Ivančica i Ravna Gora i Istra), negdje je to teško zbog gustog zračnog prometa (Samoborsko gorje - Japetić i Plešivica), a negdje nije bilo dovoljno relevantnih informacija (Kalnik - uporno smo stavljali Vrbovec, neznajući da preko njega ide koridor prema Plesu). Rješenje bi bilo trajna regulacija slobodnoletačkih zona u regijama koje bi se aktivirale pozivanjem nadležne KZP putem telefona ili radio komunikacijom (tu je ona Morellijeva Air-band stanica pun pogodak). Pretpostavljam da nema zapreka da se takve zone oforme u Istri, dijelu Zagorja, području oko Kalnika, u Slavoniji, u Baranji, u Lici, Dalmatinskoj Zagori itd. Zahtjevalo bi pridržavanje pravila, ali tu nikome ne bi smetali. Npr. jedriličari imaju zonu na prostoru cijele Medvednice (puno poznatiju kao Sljeme, koji je samo vrh Medvednice) od Zeline do Zaprešića uključujući sportski aerodrom Lučko. Zašto i mi ne bismo mogli tu zonu koristiti. E, tu nastupa naš slobodnoletački i slobodoumni karakter! Kaj bu meni neko branil, ja bum letil gde je mene volja?! Onda KZP kaže marš dolje u G-sloj. To nam nije cilj. Takve zone su nam cilj, ima oko toga posla, ali nije neizvedivo, jer vidimo da već postoje u RH, pa zašto ih ne bi bilo više. Agencijo?

1 Palac gore: : Morelli    
Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 13:10 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:37
Dao Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
Možda je ovo dobar kompromis za obe strane. :crazy:
Uvesti onima koji obuku vrše na vitlu da ispit polažu na vitlu.
Talo je u Holandiji ,Švedskoj i još u nekim zemljama.
oni rade ispite na vitlu i brdu(često se Holanđani mogu vidit u Greifenburgu na Ispitu)
Znači oba načina su ok pa neka svako odabere na koji način zeli obuku izvesti.
Mislim da nemože niko osposobit pilota za vrijeme obuke tako da bude u svemu super.
Neke stvari jednostavno trebaju vremena,a ko nema strpljenja znamo kako završi. :amen:
Odoh na letenje doduše malo pada snijeg,ali nema veze :Yahoo!:

1 Palac gore: : marko    
Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 13:19 
Offline     DHV 2-3

BIBER je napisao/la:
Uvesti onima koji obuku vrše na vitlu da ispit polažu na vitlu.

Slažem se.
Tj. da MOGU polagati na vitlu, ali da imaju i uvjete tj. polijetanje sa brda. Kao i obrnuto: polažeš na brdu, ali ti je instruktor potvrdio da imaš sve uvjete za ispit u koje spada i nekoliko obaveznih letova sa vitlom.

1 Palac gore: : marko    
Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 14:02 
Offline     DHV 2-3

CloudWalker je napisao/la:
A ti Box oladi malo.

Oladi ti malo!
Sad si preuzeo na sebe dužnost moderatora ove teme i određuješ tko je, a tko nije rekao nešto svrsishodno. Pa naravno da svatko može iznijeti svoje mišljenje i naravno da ono može biti i totalno anarhističko. Pravo ima i netko napisati da mu se nečije mišljenje ne sviđa. Međutoa, sigurno manje od toga netko ima pravo vagati mišljenja i nekome dati za pravo, a nekome ne.

Poanta mog javljanja je da kad već netko radi na pravilima onda svi trebaju shvatiti da pravila moraju važiti za sve jednako. AKo to nije tako onda nema smisla raditi pravila. Kad-tad ćeš doći u granično područje gdje će onda biti jako teško određivati kakva pravila vrijede. Navoditi poimence tko smije, a tko nesmije je glupost kao i navoditi točne zone u kojima se treba i u kojima se ne treba javljati. Da se razumijemo, ja sam svakako za što manje restrikcija, ali smatram da je nemoguće razdvajati stvari.
Nadalje, koliko ja znam, unutar CTR-a (ili strogo kontroliranog prostora aerodroma) ne smije biti ni Blanka Vlašić, a kamoli netko letjeti. To što sad postoje nekakvi dogovori sa lokalnim kontrolama itd, svakako je odlična stvar, ali i ujedno stvar koja ne smije ući u pravilnike (a i ne može). Ja svakako ne uspoređujem ponašanje na aerodromu sa onim van njega, ali jesam za to da vrijede ista pravila na Japetiću i Klokočevcu (koji i nije tako daleko, a i kojeg je Župsi već preletio). Sve što se ne odnosi na CTR trebalo bi biti bez javljanja i kontrole. Dakle, nije potrebno javljanje čak ni operateru letjelišta dok god se leti u G sloju. Ima li netko namjeru letjeti višlje od toga, naravno da se mora najaviti i dobiti max visinu. Ipak, volio bih kad bi se sukladno i paralelno tome radilo na drugačijoj raspodjeli zračnog prostora te omogućilo i nama letenje u tzv. jedriličarskim zonama sa VFR-om u kojima ne podliježeš obavezi da se javljaš kontroli.
Neznam kako stvar pojednostaviti, ali je to zaista nužno. To zna i svatko tko je pročitao Uvjete za izdavanje odobrenja prilikom posebnog korištenja kontroliranog zračnog prostora. HKZP bi uvijek, prema tome, trebao nakon izdavanja pismenog odobrenja odobrenu aktivnost objavljivati NOTAMom. Gdje tu ima pameti? Bili smo novi i smjestilo nas u postojeće zakone sa 747-icama.

Na pravilinik općenito nemam primjedbi i mislim da je teško napraviti nešto bolje u ovom trenutku, ali da će se ići u izmjene za koju godinu - sigurno hoće.
Osim...
1. Glede vuče...
I ja sam za to da se ubaci u program obuke, ali na način da svaki polaznik ima neki minimalni broj polijetanja sa vitlom (5-10). To se ne mora posebno ispitivati i rješavati ovlaštenjima, ali kroz program obuke instruktor će verificirati to kao jedan od uvjeta za izlazak na ispit. To nije navođenje vode na mlin onih koji imaju vitlo, već se to može jednostavno riješiti međusobnom suradnjom. Toni povede 5 svojih tečajaca u OS, ode na prelet, a Moro mu odradi te ljude za 35 kn/glava/šlepa - rabat na školu i količinu. Točka. Jednostavnije mu je to nego da se zafrkava sa stazom za šlepu i troškovima vitla kad netko to već radi i ima ovlaštenje (slučajni izbor imena!!! Umjesto Tonija možete upotrijebiti i Hrgu).

2. Glede tandema...
Ja bih svakako to ovlaštenje što prije. Ne treba mi za komercijalu, ali to niti nema veze sa bilo čime.
Naime, treba riješiti polaganje ispita odnosno upisivanje ovlaštenja, a da li će to netko korisiti komercijalno ili ne po meni nije stvar koja bi se trebala uređivati pravilnikom. Za to postoje drugi zakoni. Primjerice, naučio si voziti vozilo u određenoj kategoriji i registrirao svoj kombi za 9 ljudi. Da li ćeš ti to njima naplatiti ili ne više nije stvar Zakona o prometu na cestama niti Zakona o prometnim prekršajima. Dalje ćeš se boriti (ili nećeš) sa poreznom upravom i prijavom prihoda, izdavanjem računa i sl.
U pravilniku niti jednom riječi ne treba biti spomenuto komercijalno tandemiranje. Bitna je dozvola i adekvatna oprema. (odletim li svog prijatelja koji će mi zauzvrat dati posao onda je to jednako komercijalno kao i kad odletim ženu da bi dobio nešto drugo ili grupu od 20 "neprijatelja", ostaje da jedino nije komercijalno odletjeti vlastito dijete (osim ako nemaš za čokoladu)).

Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 14:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Box je napisao/la:

Oladi ti malo!
Sad si preuzeo na sebe dužnost moderatora ove teme i određuješ tko je, a tko nije rekao nešto svrsishodno. Pa naravno da svatko može iznijeti svoje mišljenje i naravno da ono može biti i totalno anarhističko. Pravo ima i netko napisati da mu se nečije mišljenje ne sviđa. Međutoa, sigurno manje od toga netko ima pravo vagati mišljenja i nekome dati za pravo, a nekome ne.
Nisam govorio kao moderator nego jednostavno mislim da si napao čovjeka na osnovu krive interpretacije onog što je rekao. Ako ti se nečije mišljenje ne sviđa onda si ga valjda odvagao? Koja je tu sad razlika između tebe i mene? Nije mi se svidio tvoj napad i isto tako mi se nije svidjela njegova reakcija o problematici vitla. Valjda je problem u tome što ne pizdim nego se trudim biti suzdržan pa se doživljava da 'važem' i ocjenjujem.

Citat:
Poanta mog javljanja je da kad već netko radi na pravilima onda svi trebaju shvatiti da pravila moraju važiti za sve jednako. AKo to nije tako onda nema smisla raditi pravila.
Slažem se. Za sve jednako. Ali ne i svagdje jednako, o čemu uostalom ti sam govoriš u nastavku. Jedna pravila (eksplicitno dopuštenje KZP-a) vrijede u CTR, druga izvan (traženje dozvole samo za letenje izvan G sloja), a treća u odobrenim zonama (samo aktivacija zone s već unaprijed odobrenom visinom).

Citat:
Navoditi poimence tko smije, a tko nesmije je glupost kao i navoditi točne zone u kojima se treba i u kojima se ne treba javljati. Da se razumijemo, ja sam svakako za što manje restrikcija, ali smatram da je nemoguće razdvajati stvari.
Prvo jest glupost, ali zašto bi bilo ovo drugo?
Očito je problem u tome kako uopće definirati te zone koje želimo. I koje opcije uopće imamo ili nemamo. Trenutna praksa je da se zona dobiva unaprijed od HKZP-a i objavljuje NOTAM-om koji vrijedi neko duže razdoblje. Dakle stvar dobre volje HKZP.
Pitanje je mogu li se te zone nekako propisati pravilnikom? Ovim našim i/ili nekim drugim. Ako nikako ne može onda ne može, ali valjda vrijedi priupitati.

Vrh

PostPostano: pet 12 vel, 2010 19:10 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Hey, sljedećih 6 tjedana sam u Zagrebu na školovanju pa ako je neko za kavicu, pozivam !!!

Vrh

PostPostano: sub 13 vel, 2010 0:38 
Offline     DHV 1-2

Citat:
Hey, sljedećih 6 tjedana sam u Zagrebu na školovanju pa ako je neko za kavicu, pozivam !!!

Ovo je najbolji prijedlog do sada :morning: Pozivam na kavu u Fly bar. To je 0,003 NM u kursu 280° od Agencije. Jedan dan slijedeći tjedan po dogovoru. Tema - Pravilnik.

Inače sviđa mi se kako je Toni posložio pitanja za diskusiju. Ono što sad mogu izjaviti, a jutros sam o tome diskutirao s Dariom, je kako vidim pitanje preobuke na vitlo.
Moj prijedlog je da se to pitanje riješi kao što je riješeno u jedriličarstvu. Vitlo se ne upisuje u dozvolu. Upisuje se samo u letačku knjižicu. Znači Program školovanja (kojeg treba odobriti Agencija) može definirati školovanje na brdu i/ili školovanje na vitlu. Isto tako program definira preobuke kako za one koji su naučili letjeti na brdu pa se preobučavaju na vitlo i obrnuto. Preobuka se radi pod nadzorom učitelja (jasno koji leti i jedno i drugo) i upisuje u letačku knjižicu. Preobučavati se mogu kako učenici, tako i piloti s dozvolom.
Ostaje jedino definirati što će se tražiti na ispitu? Samo brdo, ili samo vitlo ili po izboru ili obavezno oboje.
Moje mišljenje je da pravi (kompletan) pilot treba znati letjeti oboje, ali sam svjestan da oboje nije uvijek svima dostupno. Ili možda i jeste? Što vi mislite o tome?

Vrh

PostPostano: sub 13 vel, 2010 8:08 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
iGoran je napisao/la:
Citat:

Ovo je najbolji prijedlog do sada :morning: Pozivam na kavu u Fly bar. To je 0,003 NM u kursu 280° od Agencije. Jedan dan slijedeći tjedan po dogovoru. Tema - Pravilnik.

Inače sviđa mi se kako je Toni posložio pitanja za diskusiju. Ono što sad mogu izjaviti, a jutros sam o tome diskutirao s Dariom, je kako vidim pitanje preobuke na vitlo.
Moj prijedlog je da se to pitanje riješi kao što je riješeno u jedriličarstvu. Vitlo se ne upisuje u dozvolu. Upisuje se samo u letačku knjižicu. Znači Program školovanja (kojeg treba odobriti Agencija) može definirati školovanje na brdu i/ili školovanje na vitlu. Isto tako program definira preobuke kako za one koji su naučili letjeti na brdu pa se preobučavaju na vitlo i obrnuto. Preobuka se radi pod nadzorom učitelja (jasno koji leti i jedno i drugo) i upisuje u letačku knjižicu. Preobučavati se mogu kako učenici, tako i piloti s dozvolom.
Ostaje jedino definirati što će se tražiti na ispitu? Samo brdo, ili samo vitlo ili po izboru ili obavezno oboje.
Moje mišljenje je da pravi (kompletan) pilot treba znati letjeti oboje, ali sam svjestan da oboje nije uvijek svima dostupno. Ili možda i jeste? Što vi mislite o tome?

Pretpostavljam da je ovo za buduće polagače, a šta je s nama koji smo već letjeli na vitlu; da li možemo odmah upisati kao položeno ili ćemo svi morati polagati i tko će biti komisija koja određuje ko je položio, a ko ne, ako nitko u Hrvatskoj nema položeno za letenje na vitlu jer tu kategoriju nemamo ni riješenu pravilnikom?
Evo, više pitanja u jednoj rečenici :-D

Vrh

PostPostano: sub 13 vel, 2010 12:05 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:37
Dao Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
Mene zanima ko od operatera na vitlu u Hrvatskoj ima dozvolu za vitlanje?

Vrh

PostPostano: sub 13 vel, 2010 12:15 
Offline     DHV 2

Član od: sri 14 lis, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 191 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 2
Ako te zanima dozvolu (madarsku) ima Moro!!!!
Nadam se da ce uskoro svi koji vitlaju takoder dobiti dozvolu!!!! :yup: :yup:

Vrh

PostPostano: sub 13 vel, 2010 16:35 
Offline     DHV 1-2

Citat:
Pretpostavljam da je ovo za buduće polagače, a šta je s nama koji smo već letjeli na vitlu; da li možemo odmah upisati kao položeno ili ćemo svi morati polagati i tko će biti komisija koja određuje ko je položio, a ko ne, ako nitko u Hrvatskoj nema položeno za letenje na vitlu jer tu kategoriju nemamo ni riješenu pravilnikom?
Evo, više pitanja u jednoj rečenici

Ovako to ja zamišljam.
Problem treba podijeliti na dva dijela da bi se lakše riješio. Jedan dio je tko ima pravo (i kako) raditi preobuku za letenje na vitlu, a drugi dio je tko ima pravo (i kako) vitlati.

Najprije prvi problem.
Ključ bi bio u programu preobuke. Dakle škola za obuku pilota parajedrilice (klub ili firma) treba imati program obuke. Kao dodatak tom programu treba razraditi i program preobuke brdo-vitlo i obrnuto. Uvjete ćemo definirati novim pravilnikom. Program treba biti prihvaćen od Agencije.
Slijedeće ključno je da škola ima učitelja (mora ga imati ako želi biti škola) koji već ima upisano letenje na vitlu. On će imati pravo vršiti preobuku prema prihvaćenom programu preobuke. Po obavljenoj preobuci kandidat u svoju letačku knjižicu upisuje da je prema programu uspješno obavio preobuku za letenje na vitlu, mjesto i datum i to mu sve ovjerava ovlašteni učitelj. I to je to.
Znači, na taj način bi se ovlasti (i odgovornost) preobuke na vitlo (i obratno) svele na razinu učitelja (kojima je dato ovlaštenje, a time i povjerenje), i znatno pojednostavila procedura.
Ako malo analiziramo situaciju kako je sada definirana u Pravilniku (Članak 21., Polijetanje pomoću uređaja i sredstava za vuču) onda je tamo predviđeno da se treba imati odobreni program i polagati ispit za polijetanje pomoću vitla. Takav ispit se treba polagati pred predstavnicima Agencije i pred ovlaštenim nastavnikom i onda se to ovlaštenje upisuje u letačku dozvolu.
Dakle moj prijedlog je da se to više ne upisuje u dozvolu, već u letačku knjižicu, a nastavnik je i ovako prisutan.

Drugi problem su osobe koje obavljaju vuču (koje vitlaju), I tu bi cijelu stvar definirao na sličan način. Program obuke (preobuke) osobe za vitlanje, nastavnik koji će provoditi preobuku, ovlaštenje koje će se upisivati u knjižicu letenja.

Svi vi koji ste već letjeli na vitlo, trebati će te uvidom u knjižicu letenja to pokazati i pred ovlaštenim učiteljem demonstrirati svoje znanje i sposobnost, kao i svaki drugi. Ako zadovoljite, upisati će vam ovlaštenje u knjižicu letenja.

Za preobuku neće trebati komisija. Ovlašteni učitelj će biti taj i sve "ide na njegovu dušu".

Ako nitko u HR sada nema upisano ovlaštenje za letenje pomoću vitla, onda ćemo nekome od vas učitelja koji je to položio u SLO ili negdje drugdje, na zahtjev priznati to ovlaštenje (uz usporedbu programa) i taj će dalje preobučavati druge.

Volio bih čuti vaše komentare na ovakav model probučavanja brdo-vitlo i obratno. Ovaj model u zrakoplovnom jedriličarstvu uspješno funkcionira desetljećima, zašto ne bi i kod vas.

2 Palac gore: : Box, JOZA SB    
Vrh

PostPostano: ned 14 vel, 2010 12:44 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 15 lis, 2009 19:56
Dobio Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
i dalje mislim da je to otkrivanje tople vode
jer prosao sam obuku imao letove A+B polozio ispit a
car VOJO :evil: u par minuta objasni potpunom laiku i tudumu
poljetanje(nikog nisam tandemirao ali mislim da tu putnik ima vaznu ulogu jer "jedino"
on moze nesto zasrat) i sljetanje i to car radi vrlo uspjesno(mozda se malo ulizujem)
pa se pitam
dali car posjeduje neke druge sposobnisti(osim letackih) da nekog tako brzo obuci(laici nemaju nikaku obuku)
ili mi koji posjedujemo dozvolu i samostalno letimo smo ....
mozda da uvedemo obuku i za putnike( kako ja nebi bio ljubomoran :blum2: )
LP baja

Vrh

PostPostano: ned 14 vel, 2010 22:12 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 26 pro, 2009 16:40
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 48 / Palac dolje: : 0
pozdrav

vidim da se g. Goran Ilić slaže tj. predlaže ono što sam i ja predlagao
tj. nije tu ništa novoga to se samo jednostavno kopira od naših jedriličara
doduše oni, barem ovi u mom klubu ( AK BROD ) nisu letili još tamo od 1997 godine na vitlu
oni su to jednostavno rješavali u sklopu obučnog centra ili kluba i uz pomoć učitelja letenja koji ima upisano ovlaštenje pilota na vitlo to odrađivali po odobrenom programu i upisivali u knjižicu letenja - znači vrlo jednostavno i u tome treba ustrajati

Pitanja za g. Ilića

1. Dali za preobuku na vitlo naravno uz učitelja mora postojati obučni centar ili je dovoljan klub koji posjeduje vitlo ?
2. Ako može klub dali mora posjedovati odobren pravilnik za preobuku - ne za obuku ?
naravno vaše mišljenje

3. ovo se odnosi na mene - kako ja mogu dobiti upisano ovlaštenje za operatera i pilota u vuči kojeg sam dobio u Mađarskoj još tamo davne 2001 tj. kakva je procedura i dali je to moguće s obzirom da su neka ovlaštenja priznata

trenutno posjedujem i ovlaštenje učitelja parajedrenja ( doduše još nisam dobio novu dozvolu - u proceduri je u agenciji ) koje sam položio u prvom mjesecu ove godine - NAPOKON

moj letački staž seže još od 1996 godine a šlepanje koju godinu poslije mislim 1998
žalosno je što evidenciju u to vrijeme nije vodio nitko pa tako ni ja ( mislim ) pa ne posjedujem pisani trag - ima nešto a ima i toga što se zagubilo u klubu
u Mađarskoj sam 2001 godine položio za pilota parajedrilice - to ovlaštenje mi nije priznato pa sam išao među prvima na predispit pa na pilotski koji je organizirao HZS i položio 2003 poslije toga par godina isti taj savez je dobio odobrenje za školovanje učitelja na koji sam također prijavljen sa još petoricom VELIČANSTVENIH - prošli obuku ali od ispita ništa sve dok Ivica K. sa svojim obučnim centrom nije dobio odobrenje za školovanje - HVALA BOGU :Yahoo!: :yup: :Yahoo!:

po mojem skromnom mišljenju kao pilot imam preko 2000 startova na vitlo a možda i više a kao operater barem duplo više ( ovo mogu potvrditi mnogi piloti koji lete dan danas i koji su nekada letili)
kad sam počeo voditi knjižicu letenja nisam upisivao svaki start u pojedinom danu a mora se priznati da ima i dana kad se i nije ništa upisivalo - to svi dobro znamo - nedostajalo nam je kulture vođenja knjižica letenja - danas to više nebi smio biti slučaj

L.P. JOZA :ave: :ave:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: