»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 05 lip, 2026 7:54.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nacrt novog Pravilnika - primjedbe i prijedlozi
PostPostano: uto 26 lis, 2010 11:38 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Dobro je, sad su se svi fino ispucali, popili kavice, ispričali, udahnuli i izdahnuli... da kažem ispuhali. A i ja sam uhvatio malo vremena da kažem koju na nacrt novog Pravilnika.

Prvi nacrt sam imao prilike pročitati u svibnju ove godine, odmah nakon što je bio natipkan. Dao mi ga je Ivica Knežević sa svim izmjenama prema starom i još vežećem Pravilniku, koji je na snazi, zamoliviši me da komentiram. Usput smo prodiskutirali neke točke za koje smo smatrali da će biti neuralgične, poput Inicijalnog tehničkog pregleda, odnosno evidencije krila. Ne znam tko je prvi rekao da je to nonsens i da će biti prijepora, ali smo se jednoglasno složili da to neće zaživjeti u praksi, čak i da se "ugura" u novi Pravilnik. Nazdravili smo i otpili gutljaj Pelinkovaca za dobar život novom Pravilniku. O tome nešto kasnije, ne o Pelinkovcu valjda!

Slijedećih dva tjedan sam isčitavao nacrt i bilježio svoje opaske i komentare, pedantno, jer je i Ivica sve izmjene i dopune (pretpostavljam i drugi članovi radne skupine) pedantno bilježio. A onda mi je vrisnuo fajl na stiku!!! Aaaa, koja noćna mora. Pokušavao sam natjerati se da to ponovno učinim, međutim nisam našao dovoljno motiva niti vremena. A onda sam odustao. Znao sam da će doći do ovakve rasprave kad tad. Siguran sam bio u to jer je Goran Ilić obećao staviti nacrt na javnu raspravu, a uvjerio sam se da je Goran čovjek od riječi. Koristim ovu priliku da pohvalim trud Gorana i Daria iz Agencije kao ključne ljude čija je dužnost uskladiti naše podzakonske akte, među kojima je i tema ove rasprave, sa zakonskom regulativom RH i evropskim standardima. Pohvala ne ide za to što rade ono što im je u opisu posla, već na iskazanom trudu da taj novi Pravilnik ne bude mrtvo slovo na papiru već Pravilnik koji će nam omogućiti što bolje uvjete za bavljenje našim hobijem u okviru postojećih zakona.

Osim toga, pohvala Ivici za izniman trud i brdo utrošenog vremena za svaki članak koji je pročitao 20-ak puta i ugradio bezbroj komentara, dopuna i prijedloga izmjena u nacrtu. Nisam siguran koliko ste svjesni, ali procjenjujem da je vremenski period za izradu novog Pravilnika bio cca. godinu dana. Ivica je vrlo iskusan na ovom terenu, i u zrakoplovnom pogledu kao i zakonodavnom, ali ne sumnjam niti u Goranovu stručnost po istim pitanjima. Ovaj novi Pravilnik trabao bi pojednostaviti neke stvari, ali ne može baš biti po svačijem ukusu i potpuno liberalizirati ponašanje kako se kome prohtije. Međutim, uvjeren sam da će nam omogućiti kvalitetno bavljenej paraglidingom.

Prije japetićke panel diskusije na istu temu, evo onoga što sam zaključio čitajući sve postove. Niste normalni koliko možete pisati, a niti Goran nije skorz normalan kad ima takve konjske živce odgovarati na sve teme vezane i nevezane za nacrt Pravilnika.

Teme oko kojih je bilo najviše prijepora po mom sudu su:
1. Evidencija krila kroz registar, odnosno inicijalni tehnički pregled
2. Tehnički pregled krila
3. Popravici na krilu
4. Liječnički pregled
5. Vuča
6. Uvjeti za tandem pilote

1. Evidencija krila kroz registar, odnosno inicijalni tehnički pregled - Nonesens, ponavljam! Evo i zašto. Ivica se složio da to nema smisla i da bi on mogao biti okarakteriziran kao netko tko pokušava progurati neku vrstu monopola ili vode na svoj mlin (Box). To je na prvi pogled doista tako jer Ivica planira otvoriti centar za tehnički pregled krila, ali nije jedini u toj namjeri. Za sad je tu i Team 5, a možda će i Vojo to učiniti jednom. Nije tajna da Ivica i Vojo i danas rade tehnički pregled, ali za to ne mogu izdati nikakvu službenu potvrdu, pa samim time niti ne vrijede službeno. Drugo, kad bi svi htjeli "incijalizirati" svoja krila i upisati ih u taj famozni "registar" (namjerno to tako zovem jer je ova tema i "doletjela" iz starijih zrakoplovnih grana koji pozanaju takav registar - Goran) to bi bio težak i mukotrpan zadatak za sve one koji provode tehnički pregled. Zamislite 250 registriranih pilota, pa još bar 100-tinjak neregistraranih, bez dozvole, a osobno imam 20-ak krila koja su aktivno ili povremeno u upotrebi. To je posao! Treće, sa ITP se htjelo doskočiti pravnoj prepreci za službenom organizacijom natjecanja. da bi se službeno natjecanje moglo prijaviti i dobiti željena visina na određenom području od Kontrole zračne plovidbe potrebno je prijaviti listu krila koja moraju imati atest/tehnički pregled i sl. Međutim, znamo da competition open klasa krila nema DHV/LTF certifikat koji je ekvivalent tom atestu koje traže nadležna tijela. Ne znam kako su došli do tog zaključka, ali comp krila imaju atest opterećenja, tzv. load test. A time i neki certifikat da nije nastalo u kućnoj izradi. Kakvu kvalitetnu razliku i prema čije sudu ta nadležna tijela vide između serijskog DHV/LTF certifikata i load test certifikata nije mi jasno. Jer krila lete iskusni piloti, a postavlja se pitanje, prema tom principu i o mete uvjetima na natjecanju, jer DHV/LTF serijska krila ne mogu postizati brzine kao comp/open class krila i samim time su nesigurnija. Tko je mjerodavan u tim nadležnim tijelima da procjenjuje metoe uvjete na našim antjecanjima? Naravno, nitko osim a ako nije PG pilot i natjecatelj. Stoga smatram da treba preispitati uvjete certifikacije/atesta krila i shvaćanja nadležnih po tom pitanju. Četvrto, ako to vrijedi za domaće pilote trebalo bi vrijediti i za strance. Da li možete zamisliti facu gospodina Gina ili bra će Valić da im netko iz Hrvatske naloži da "iniciriaju"svoja natjecateljska krila. To bi im bio posljednji posjet nekom hrvatskom natjecanju. Totalni apsurd. Peto, postavlja se vrlo važno pitanje vlasništva krila. Čije je to krilo, ko ga leti, tko je odgovoran za počinjenu štetu ili nezgodu/nesreću na tom krilu. Imam 5natjecateljskih krila koja koristim povremeno ili ih posuđujem kolegama kad čekaju krilo nakon što su prodali svoje. Čije će se ime naći u tom famoznom registru pored tih pet krila? Moje ili onoga tko leti. Parajedrenje je u tom pogledu potpuno različito od drugih zrakoplovnih grana i letjelica, osim padobranstva. Avioni i jedilice, pa i zmajevi imaju znatno veći resurs od naših krila koji iznosi cca. 300 sati naleta. Krilo je potrošna roba, a nitko ne leti krilo garažne proizvodnje, već etabliranih proizvođača. Ispravnost tih krila je druga tema, a za to služi tehnički pregled.

2. Tehnički pregled krila - apsolutno potreban! Svake 2 godine ili 100 h naleta kako propisuje većina proizvođača. naleti se mogu evidentirati u knjižici letenja i tako ne tjerati pilote koji lete 25 h godišnje da idu na tehnički pregled s krilom koje malo lete. Jedini uvjet je da pedantno bilježe nalete. Ne treba se bojati samogradnje, jer to nije zaživjelo niti u ranoj fazi paraglidinga kad je to još imalo smisla. Preskupo je i nekvalitetno. A svaka ozbiljan firma koja misli proizvoditi u RH pribavit će neki od certifikata za svoja krila, kao što je to slučaj sa tvrtkom Team 5.

3. Popravici na krilu - Trla baba lan, da joj prođe dan! Oprostite na ovoj narodnoj izreci, ali nekako mi najbolje sjeda u komentaru o popravcima na krilu. Svoja krila ne popravljam već 15 godina. Zašto? Jer je glupo, nepotrebno i nekvalitetno. Svi znamo što spada u manje popravke, a što ne možemo sami popraviti ni da se na glavu postavimo. Ako pukne špaga ili se ošteti naručimo istu takvu novu od proizvođača, pa ju sami zamjenivmo otvarajući male čelične karabinčiće. Ako razderemo krilo 10-20 cm nalijepimo rip-stop ljepljivu foliju na to mjesto i to mjesto postaje čvršće nego ranije. Ako poderemo više ili po šavu zovemo Voju, Svoleta, Sandija itd. Ako završimo na drvetu, pregledamo krilo i ustavnovimo stupanj oštećenja. U ovom slučaju poželjno je napraviti tehnički pregled krila.

4. Liječnički pregled - što je tu je. Zakonom nam je propisan liječnički pregled zrakoplovene C kategorije i točka. Nema tu Pravilnika koji bi to mogao promijeniti jer je nižeg stupnja od Zakona. Kraj priče. Može se preispitati Zakon kroz standardne postupke da se liječnički ublaži, tako da mogu legalno letjeti i osobe s manjim zdravstvenim poteškoćama. Ali to novi Pravilnik neće moći učiniti.

5. Vuča - smatram da je do sad dobro pokrivena i da će novim Pravilniku biti olakšano sjtjecanje ovlaštenje za polijetenje pomoću vuče. Dakle, dovoljno će biti da pilot ima u knjižici letenja upisan određeni broj polijetanja pomoću vuče i gotovo, a te letove treba izvršiti u klubu/centru koji ima ovlaštenog operatera za vitlo. Za sve nove kandidate za pilote će biti OBAVEZNO polijetnja pomoću vuče (min 5 letova).

6. Uvjeti za tandem pilote - tako malo važno da li treba jedan let od 50 km ili 2 od 50 km ili 3 od 30 km. Bitno je da se omogući stjecanje tandemske lience u Hrvatskoj. Svi koji lete tandeme imaju te uvjete, pri tom ne mislim one koji lete tandeme, a da nemaju položen niti pilotski ispit. Toga će uvjek biti, a na operaterima je da ih udalje s terena pod njihovom ingerencijom ili ne. Osobno bih predložio da je za polaganje tandemske dozvole uvjet 1 godina pilotske dozvole, 50 h naleta i 4 leta u tandemu s instruktorom koji će izvršiti obuku potrebnu za pristupu putniku te izdati potvrdu o toj izobrazbi/doobuci. Tandem letenje je vrlo jednostavno i nije neki bauk, a tandemska krila su super sigurne konstrukcije u svakom pogledu. Ali tandem letenje traži odgovornost prema putnicima.

Osim ovih 6, nazovimo to tako, vrućih tema, novi Pravilnik donosi puno više dobro obrađenih tema.

Uh, znam da sam dosadio, mada sam se trudio biti kratak. Zahvaljuje svima na pažnji koji su imali volje pročitati moje mišljenje.

Smrt fašizmu, sloboda letenju!

Zadnja izmjena: toni; sri 27 lis, 2010 14:08; ukupno mijenjano 1 put/a.

4 Palac gore: : gburazer, hrga, komiski, Mario RI    
Vrh

PostPostano: uto 26 lis, 2010 14:33 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
U potpunosti se slažem sa Tonijem. lp Jožef

Vrh

PostPostano: sri 27 lis, 2010 14:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
toni je napisao/la:
1. Evidencija krila kroz registar, odnosno inicijalni tehnički pregled - Nonesens, ponavljam! Evo i zašto. Ivica se složio da to nema smisla i da bi on mogao biti okarakteriziran kao netko tko pokušava progurati neku vrstu monopola ili vode na svoj mlin (Box). To je na prvi pogled doista tako jer Ivica planira otvoriti centar za tehnički pregled krila, ali nije jedini u toj namjeri.

Kad me se već spominje onda da i pojasnim.
Na sastanku sa Goranom i Dariom sam rekao sljedeće:
"Dapače, podržavam Ivicu (ili bilo koga tko to misli da može raditi kvalitetno i ozbiljno) jer je to i moj osobni interes kao i interes moje firme kao zastupnika Skywalka te kupaca te firme. Kupci Skywalka, Icara, MacPare, Ozona itd...itd... moraju moći obaviti tehnički pregled u HR. Dakle, ne radi se o monopolu na način da Ivica pregledava krila na inicijalnom pregledu nego da on, ako i svi drugi koji se namjeravaju time baviti, mora dobiti certifikat proizvođača čime može produljivati jamstvo ako je to potrebno te servisirati krilo prema standardu koji je propisao proizvođač. Znači, ne samo za krila koja zastupa već i za sva ostala, a u tome može biti nelojalne konkurencije i sukoba interesa. Drugim riječima, pregledavajući samo krila proizvođača koje zastupa, svaki od takvih centara je u sukobu iteresa. To nema nikakve veze sa Ivicom, njegovom osobnošću niti sa željom da od toga živi. Pače, njemu bih prvom dao krilo na pregled i neobično mi je drago da se netko trudi od ovog našeg jadnog i malobrojnog paranemamglidinga napraviti posao od kojeg se može živjeti.

Agencija, umjesto da se bavi propisivanjem minimalnih tehničkih uvjeta za te centre i pronalaženjem posla za te centre (uvođenjem ITP-a) treba pravilnikom propisati da ti centri moraju biti pravne osobe (ili fizičke) registrirane za maloprodaju (ako žele raditi sa gotovinom), da rade u adekvatnom prostoru nekih minimalnih dimenzija (npr, 8x15m) i da rade prema certifikatima koje MORAJU prikupiti od proizvođača. Račun sa specifikacijom teh. pregleda, potpisom i pečatom centra dokaz je obavljenosti pregleda i ispravnosti letjelice.

Glede inicijalnog teh. pregleda sam se također tvrdo zauzimao za to da je to potpuno nepotrebno i komplicirano tim više što je jedina argumentacija bila evidencija radi olakšavanja posla organizatorima natjecanja. Nosens! Natjecatelj predaje nekoliko papira:
1. dozvolu pilota parajedrilice
2. sportsku FAI dozvolu
3. policu osiguranja prema trećim osobama
4. potvrdu da je krilo tehnički ispravno. Tu se i lome koplja. Pokažem li račun ili uho krila sa datumom dokazat ću da je krilo novo i time teh. ispravno. Imam li krilo starije od dvije godine pokazat ću potvrdu o teh. pregledu. Umjesto ovoga nevedenog mogao bih pokazati papir (ili uho krila) na kome je serijski broj krila i tek tada organizator ima posla tražeći po evidenciji da li mi vrijedi check ili ne. Umjesto da mu olakša ovo mu je još zakopliciralo organizaciju. Da ne spominjem najjednostavniji dio, a to je da natjecatelj pri točki 4. jednostavno potpiše papir na kome tvrdi da je krilo ispravno. Gotovo! Inspektor agencije može nasumično na startu pregledati poneko krilo kao i organizator i diskvalificirati pilota. That's it.
To što imam doma krilo koje nije prošlo pregled, a ne letim ga, ne znači da sam u nekom prekršaju ako to krilo pocrveni u evidenciji. Još bi samo trebalo da mi Agencija doma šalje opomenu za pregled.

Da li će Agencija obavezati centre da šalju kopije pregleda i time rade evidenciju takvih krila, ali i rada centara ostaje na njima. Ipak, traže li evidenciju svih krila koja se nalaze u HR onda možda postoji i neki drugi motiv u svemu tome.

Vrh

PostPostano: sri 27 lis, 2010 15:31 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Box napisa između ostalog:
Citat:
Znači, ne samo za krila koja zastupa već i za sva ostala

Citat:
da rade prema certifikatima koje MORAJU prikupiti od proizvođača

Nije mi jasno, ovo mi se čini u sukobu.
Ako moraju raditi certificirano nije baš izgledno da će svi imati sve certifikate.
Bilo bi bolje da moraju imati licencu od Agencije da mogu pregledavati sva krila.
Šta biti onda sa onim krilima za koje nitko nema licencu? Tko će biti ovlašten?

Pozdrav
petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: pon 01 stu, 2010 20:21 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 08 stu, 2009 15:32
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 0
I ja bi se složio s Tonijem
doduše neće se biti lako pospajat sa svim papiruštinama pogotovo iz ovega moga škoja ali eto napravit čemo i to ako se tako dogovori.

Šta se tiče tandema i 50 km - to je glupost jer se tandem leti najviše kao prezentativni "pokazni, komercijalni, školski, prijateljski...) let od nekoliko kilometara a takvih imam primjerice ???? neznam broj i mislim da je važnije imati više polijetanja i slijetanja nego kilometara!

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

Naslov: Za iGorana, oftopik, a možda i ontopik
PostPostano: sri 03 stu, 2010 13:21 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Diskusiju o pravilniku sam pratio, prijedlog pravilnika pročitao, ali većinu zamjerki koje sam imao spomenuli su drugi. Ono što mene zapravo zanima jest ovo:

http://www.onlinecontest.org/olc-2.0/gl ... sId=784992

Planira li se i kada puštanje parajedriličara u koridore kojima se koriste piloti "tvrdih" jedrilica? Ovaj let prolazi drito kroz prilaz Plesu, pretpostavljam da je najavljen, a opet ne vjerujem da je unaprijed isplanirana ruta i dolet. Ili možda je?

Snatrim prostor koji bi povezivao Japetić, Plješivicu, Sljeme, Kalnik i dalje, dvosmjerno...Naravno prostor ne bi bio uvijek raspoloživ, ali PONEKAD bi. A jedriličari (tvrdi i meki) bi se njime mogli koristiti uz koordinaciju s KZP, i uz najavu koja ne bi morala biti mjesec dana unaprijed.

Vrh

PostPostano: sri 03 stu, 2010 14:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Jedino pravo rješenje je stepenast raspored slojeva i, kao što Goran kaže, pravi način da se osigura svima dovoljno prostora.
Trenutno imamo G sloj koji je krajnji nonsens jer 300 m AGL na Krbavskom polju nikomu ništa ne znači. Agencija se zalaže (tako su me barem uvjeravali) da jednog dana imamo kontrolirana područja oko aerodroma i da se stepenasto dižu oko tog prostora D i G sloj. Drugim riječima, sve između bio bi G sloj, dakle, VFR do oblaka i nazad bez potrebe za najavama. Problem koji vidim u tome je veliki otpor Cessni i ostalih motornjaka koji bi bili natjerani da malo više gledaju kroz šajbu. No, vjerujem kako će i oni shvatiti da je to jedino rješenje.

Vrh

PostPostano: pet 05 stu, 2010 8:23 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
iGoran je napisao/la:

Termin: subota 06.11.2010. u 10:00 (iako je za nas iz Agencije to neradni dan, izlazimo u susret svima onima koji bi iz udaljenosti došli na sastanak)
Mjesto: Sveta Jana (Ivica će definirati detalje, a ujedno je predložio da se, ako vrijeme bude pogodno, poslije sastanka ide na letenje na Japetić)
Tema: Nacrt novog pravilnika o ovjesnom jedriličarstvu i parajedriličarstvu (do tada ćemo pripremiti odgovore na sva postavljena pitanja i prijedloge koje smo zaprimili i koje ćemo još zaprimiti)
Tko će biti prisutan iz Agencije: Ekipa koja je radila na pripremi nacrta Pravilnika
Tko je pozvan sudjelovati na tom sastanku: Svatko onaj tko se osjeća pozvanim i misli da svojim prisustvom i sudjelovanjem u razgovoru može doprinijeti jasnijem definiranju onoga što od novog Pravilnika očekujemo

Ako se slažete s ovim prijedlog - proslijedite informaciju i drugima.

jel ovo stoji za sutra? i gdje točno?

Vrh

Naslov: Re: Za iGorana, oftopik, a možda i ontopik
PostPostano: pet 05 stu, 2010 8:44 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 09 vel, 2010 10:14
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 39 / Palac dolje: : 0
Danči je napisao/la:
Diskusiju o pravilniku sam pratio, prijedlog pravilnika pročitao, ali većinu zamjerki koje sam imao spomenuli su drugi. Ono što mene zapravo zanima jest ovo:

http://www.onlinecontest.org/olc-2.0/gl ... sId=784992

Planira li se i kada puštanje parajedriličara u koridore kojima se koriste piloti "tvrdih" jedrilica? Ovaj let prolazi drito kroz prilaz Plesu, pretpostavljam da je najavljen, a opet ne vjerujem da je unaprijed isplanirana ruta i dolet. Ili možda je?

Snatrim prostor koji bi povezivao Japetić, Plješivicu, Sljeme, Kalnik i dalje, dvosmjerno...Naravno prostor ne bi bio uvijek raspoloživ, ali PONEKAD bi. A jedriličari (tvrdi i meki) bi se njime mogli koristiti uz koordinaciju s KZP, i uz najavu koja ne bi morala biti mjesec dana unaprijed.

Prvo, taj prelet mi je poznat. Bakliži sam radio meteorološku pripremu za taj prelet. Držao sam mu krilo pri polijetanju. Prelet je bio najavljen uz uredno predan plan leta. Sve po regulama za letenje u kontroliranom zračnom prostoru. Pri tome je pilot morao biti u stalnoj radiokomunikacijskoj vezi s kontrolom letenja.

Vrh

PostPostano: pet 05 stu, 2010 9:02 
Offline     DHV 1-2

Box je napisao/la:
Jedino pravo rješenje je stepenast raspored slojeva i, kao što Goran kaže, pravi način da se osigura svima dovoljno prostora.
Trenutno imamo G sloj koji je krajnji nonsens jer 300 m AGL na Krbavskom polju nikomu ništa ne znači. Agencija se zalaže (tako su me barem uvjeravali) da jednog dana imamo kontrolirana područja oko aerodroma i da se stepenasto dižu oko tog prostora D i G sloj. Drugim riječima, sve između bio bi G sloj, dakle, VFR do oblaka i nazad bez potrebe za najavama. Problem koji vidim u tome je veliki otpor Cessni i ostalih motornjaka koji bi bili natjerani da malo više gledaju kroz šajbu. No, vjerujem kako će i oni shvatiti da je to jedino rješenje.

Točno je da je jedino rješenja stepenasti raspored zračnog prostora. Isto tako točno je da je sadašnje riješanja s gornjom granicom nekontroliranog zračnog prostora (G sloja) od 300 m nonsens. Ono što nije točno da je veliki otpor Cessni i ostalih motornjaka da se načini takva izmjena zračnog prostora. I oni bi rado imali stupnjevani raspored zračnog prostora.
Problem je u tome što je zračni prostor jedan, a korisnika tog zračnog prostora je mnogo i to različitih. (komercijalno zrakoplovstvo, civilno zrakoplovstvo, sportsko zrakoplovstvo, vojno zrakoplovstvo, protugradna obrana itd.). Za usklađivanje svih tih zahtjeva postoji Povjerenstvo za zračni prostor (vidjeti Zakon o zračnom prometu). Kako je zračni prostor ograničen to pomak prostora na jednoj strani znači smanjivanje prostora na drugoj. Dakle izmjena je zahtjevan projekt koji traži određeni period vremena. Procjenjujem najmanje 2 godine. Ono što je bitno, inicirano je da se ide u takav projekt.

Vrh

PostPostano: pet 05 stu, 2010 9:16 
Offline     DHV 1-2

Tomica Solina je napisao/la:
iGoran je napisao/la:

Termin: subota 06.11.2010. u 10:00 (iako je za nas iz Agencije to neradni dan, izlazimo u susret svima onima koji bi iz udaljenosti došli na sastanak)
Mjesto: Sveta Jana (Ivica će definirati detalje, a ujedno je predložio da se, ako vrijeme bude pogodno, poslije sastanka ide na letenje na Japetić)
Tema: Nacrt novog pravilnika o ovjesnom jedriličarstvu i parajedriličarstvu (do tada ćemo pripremiti odgovore na sva postavljena pitanja i prijedloge koje smo zaprimili i koje ćemo još zaprimiti)
Tko će biti prisutan iz Agencije: Ekipa koja je radila na pripremi nacrta Pravilnika
Tko je pozvan sudjelovati na tom sastanku: Svatko onaj tko se osjeća pozvanim i misli da svojim prisustvom i sudjelovanjem u razgovoru može doprinijeti jasnijem definiranju onoga što od novog Pravilnika očekujemo

Ako se slažete s ovim prijedlog - proslijedite informaciju i drugima.

jel ovo stoji za sutra? i gdje točno?

Ekipa koja je pisala prijedlog Pravilnika ovaj tjedan je razmatrala sve zaprimljene komentare. Moram reći da je velik broj komentara i usvojila i vjerujem da će sutra biti veoma zanimljivo prezentirati svima vama koji budete tamo, što je usvojeno a što nije i kako bi trebao izgledati drugi nacrt Pravilnika. Iznenaditi će te se. Vjerujem pozitivno.
Zato, nadam se da se sutra vidimo u Sv. Jani. Ekipa iz Agencije dolazi u punom sastavu. Očekujem i dobar odaziv parajedriličara i ovjesnih jedriličara. DOĐITE.

Mjesto: Vinska kuća Jana N45°43'09", E15°36'56"
Vrijeme: 10:00 LT

Vrh

Naslov: Re: Za iGorana, oftopik, a možda i ontopik
PostPostano: pet 05 stu, 2010 10:48 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
iGoran je napisao/la:
Prvo, taj prelet mi je poznat. Bakliži sam radio meteorološku pripremu za taj prelet. Držao sam mu krilo pri polijetanju. Prelet je bio najavljen uz uredno predan plan leta. Sve po regulama za letenje u kontroliranom zračnom prostoru. Pri tome je pilot morao biti u stalnoj radiokomunikacijskoj vezi s kontrolom letenja.

Ok, a drugo? ;)
S pretpostavkom da ste upoznati s tim preletom sam i postavio pitanje na koje doduše nisam dobio odgovor, ali se nešto na tom tragu da iščitati iz postova niže. Veselim se danu kada će parajedriličar moći najaviti prelet preko Medvednice, Zeline i Kalnika. Ili još bolje, napraviti ga bez najave, koristeći prostor koji se "stepenasto " podiže oko Plesa. Biti će to krasna razlika naspram uvreda koje sam znao čuti nekad davno, još kada sam zvao kontrolu leta i gnjavio ih sa sličnim idejama.

Još par pitanja. Pošto je plan leta predan unaprijed, znači li to da je pilot mogao odletjeti i dalje, a sletio je jer je morao? Ili kod prihvaćanja plana leta postoji tolerancija u smislu da ste najavili rutu i visine, pa dokle ide ide?

Vrh

PostPostano: pet 05 stu, 2010 11:28 
Offline     DHV 1-2

Diskusija se razvija u smjeru koji ovdje nije tema. Zato ću odgovoriti drugim načinom.

Vrh

PostPostano: pon 08 stu, 2010 21:34 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
Prije 2 dana održan je planirani sastanak o nacrtu novog pravilnika. Odaziv je bio nešto slabiji od očekivanog, ali sastanak je u potpunosti uspio (možda ne dijele svi to mišljenje, ali to zaključujem po načinu kako se diskusija vodila, pitanjima, odgovorima, a najviše po raspoloženju prisutnih). Veliko hvala predstavnicima Agencije na čelu s Goranom Ilićem koji je unio tu novinu da se proces donošenja propisa demokratizira. Svi su se mogli uvjeriti da je svakome pružena prilika da osobno utječe na odredbe pravilnika (naravno, u granicama mogućeg). Veliko hvala pogotovo onima koji nisu žalili prijeći poveću kilometražu toga dana, pogotovo Osječanima. Jedino mi je žao što nam tog sunčanog dana vjetar nije dozvoljavao letenje s Japetića.

Hvala svima.

Vrh

PostPostano: pon 08 stu, 2010 21:40 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
I nešto fotografija:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: uto 09 stu, 2010 8:32 
Offline     DHV 2

Da.
Veliko HVALA Ivici na ukazanom gostoprimstvu.
Satanak je i po meni bio uspješan. Rasprava nije bila kao na forumu ali dobili smo i dosta informacija o samom radu Agencije na pravilinicima i ostalim poslovima i uspostavljeni su živi kontakti tako da će u buduće biti lakše surađivati.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: uto 09 stu, 2010 12:35 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Evo, bili smo, vidjeli i čuli, razgovarali, dogovarali i na kraju nešto smo i dogovorili...
Hvala I.Kneževiću na organiziranju sastanka kao i izlagačima iz Agencije koji su napravili taj ustupak da bi se donio što bolji Pravilnik iako, biti će nezadovoljstva, kao uvijek i svagdje gdje god da se okrenemo.
Mi iz Osijeka, načelno smo zadovoljni izmjenama, pogotovo što je došlo do pomaka u svezi vitla jer su to logični i očekivajući potezi kad se stvari malo bolje sagledaju. Očekuje se Draft br.2 pa ćemo vidjeti što dalje, do tada jš jednom pohvala svima koji su kreirali ovaj Pravilnik !!!

LP

Morelli

Vrh

PostPostano: pet 10 pro, 2010 23:56 
Offline     DHV 1

Član od: pet 10 pro, 2010 22:37
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Pozdrav Goranu, Kamenom i ostalima.
Pratio sam raspravu na vašem forumu i mislim da je bila konstruktivna iako mi se ćini da je bila samo kozmetičke prirode a bit predloženog nacrta je ostala nepromjenjena.
Bilo bi zanimljivo da Agencija objavi Novi Nacrt ispravljen s vidljivim ispravcima u crvenoj boji pa da vidimo koliko su koristili vaše primjedbe. Možda Goran to i ućini.
Drago mi je da je Pravilnik za Jedriličare tek treći na redu pa se možemo pripremiti gledajući ono što se vama i padobrancima sprema.
Inaće Nacrt Pravilnika je ''kvalitetan''. Čak se spominje i ZAKON O GRADNJI. Ni letenje paragliderom ne može bez Uporabne dozvole objekata na zemlji.

Vrh

PostPostano: pon 13 pro, 2010 8:14 
Offline     DHV 2

Otkud tebe ovdje Ivo???
Pozdrav
Petar

Basic flying rule:

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: