»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 5:03.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HR XC LIGA 2017
PostPostano: uto 14 ožu, 2017 10:24 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Nisan mislija da ću ovo ikad reć, ali Trputec je u pravu.
Na teritoriju RH zakon vridi jednako za sve, naravno uz iznimke tipa političari, mafijaši, bogataši...
Strani PG piloti definitivno ne spadaju u te iznimke...
Tako da mi se čini da vam je bolje radit ka i do sad, slučajno se nalazit na letilištima sa obećavajućom prognozom, slučajno prijavljivat letove na xc globe, i skroz slučajno plaćat piće nekom ko zna provuć trackove kroz kompjuter i proglasit onoga koji je slučajno bija najbrži :-P

Vrh

PostPostano: uto 14 ožu, 2017 10:38 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 vel, 2011 15:39
Dao Palac gore: : 143 / Palac dolje: : 10
Dobio Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 31
Jure je napisao/la:
Nisan mislija da ću ovo ikad reć, ali Trputec je u pravu. :-P

Jure , sve mi se čini da neš više letiti na Gredi.

:lol: :-D

Vrh

PostPostano: uto 14 ožu, 2017 10:41 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Pokušat ću pojasniti stvar, jer me najviše dotaklo. Naime, bio sam prekršajno prijavljen od nadzora sportske inspekcije kao odgovorna osoba u pravnoj osobi. Dakle, zbog razvoja događaja u i oko HZS-a, sportska inspekcija je pročešljala jedan padobranski klub, jedan motorno-letački i jedan parajedriličarski klub. Taj PJ klub je bio ZK Fenis, pa nas opizdeknulo s prekršajnom prijavom, i Klub i mene. Utvrđeno je da smo bili organizatori gradskog prvenstva (održanog 2.7.2016. na Japetiću) te da su sudjelovali naši članovi bez, Zakonom o sportu, propisanih liječničkih potvrda. Kazne su velike, za odgovornu osobu (odnosno mene tajnika) od 5-15.000 kn, a za pravnu (Klub) od 10-40.000 kn. Bilo je gusto, natjerao sam moje članove koji su sudjelovali na toj tekmi da napravimo liječnički, bilo je i problema s TIM liječničkim, jer nadležne institucije odmah skoče na noge kad vide da smo zrakoplovci, pa su nas tražili da obavimo pune liječničke za zrakoplovce u iznosu 400-500 kn. Uspjeli smo nekako to obaviti i pribaviti, pa sam se ponovno nacrtao pred istom onom sutkinjom koja je na prethodnom ročištu sa mnom obrisala pod (dugo se tako poniženo nisam osjećao, a da skoro da luk nisam ni mirisao). E, onda samo osmislili i napisali obranu (hvala Vedrana) te, lijepo počešljan i skrušeno umilan sam došao reći da sam jeo govna i da se gordo kajem. Prošli smo/sam sa 100 kn sudskih troškova. Ali, jao si ga nama/mani ako nam se to ponovi.

Drugo, kad smo već moj klub i ja pojeli govna, nemojte zato vi. A nemojte ni Profu optuživati kao da je nešto kriv, jer nije. Ikare, Profa je u parajedriličarstvu istaknuti pregaoc i trudbenik, posebno u natjecanjima u kojima i ti sudjeluješ, pa ga nemoj tjerati u nogomet, molim te, zbog svih nas. Profa nas pokušava informirati o situaciji. Za razliku od prethodnih, hm, recimo 15-ak godina, kad smo informacije dobivali na kapaljku iz HZS-a, sad ih dobivamo real time. Preporučujem natjecateljima da to barem malo počinju cijeniti.

Treće, ako klubovi povlače pare iz raznih gradskih, županijskih, sportskih i inih drugih fondova za sportsku djelatnost, onda ta ista država ima pravo pitati zašto se ne poštuje Zakon. Ako je Zakon i nakaradan, to ne znači da ga se ne mora "ispoštivati". Pošto smo mi poznati po vještom izbjegavanju prepreka, tako se pojavila mogućnost da i ovim začkoljicama doskočimo. Samo nemojte kukati da vas tu netko lobotomizira, jer već su nas izjebali pošteno u glavu nekoliko tisuća puta. Kome ne valja ima Rianair za Dublin ili gdje već želi. To nam poručuju barem 20 godina, ili od kad već lete lowcosteri iz RH. A mi ostali, koji smo se odlučili ostati svoj na svome, udaramo k'o Sizif uzbrdo.

Četvrto, tko se hoće natjecati u RH, i državljanin je RH, bio on šahist, boksač, igrač bele ili parajedriličar MORA imati valjanu liječničku potvrdu. Gospod Trputec ne potrebujete zdravniško potrdilo za sodelovanje v Republiki Hrvaški na športnih prireditvah.

Peto, kako izbjeći, odnosno kako si olakšati život i kako uštedjeti koju kunu, a poštivati Zakon o sportu? Obiđite vašeg obiteljskog liječnika opće prakse i lijepo ju/ga zamolite da vam napiše potvrdu da ste SPOSOBNI SUDJELOVATI NA SPORTSKIM NATJECANJIMA. Ako vam to ona/on odbije jer ima pravo (ovakve potvrde imaju pravo izdavati samo ovlašteni liječnici sportske ili medicine rada) onda odite u ustanovu koja je za to ovlaštena (sportska ili medicina rada). Tamo se prijavite za redoviti liječnički pregled radi sporta (možete to učiniti i telefonski), pa onda, kad dođete, i kad vas pitaju kojim se sportom bavite vi kažete šahom, boćanjem, briškulom/trešetom ili belom (ovisno u kojem se kraju nalazite, ali nemojte pasti na jeftinu foru da u Slavoniji velite da ste reprezentativac Hrvatske u briškuli). Paltite tih 40/50 kn, izmjere vam tlak i izvade krv (onda ste mirni 2 godine s krvi) te se koji put sagnete u struku ili nagnete u bokovima (vjerojatno da ocijene možete li lupiti kartom o stol kad se spremate pokupiti štih).

Šesto, čuvajte živce za važnije stvari u životu. Letenje je lijepo i nemojte si ga kvariti ovakvim banalnostima. Tko god se ne natječe, džabe je ovo čitao.

Hvala na pažnji.

10 Palac gore: : Dinac, grgos, hrvoje.vt, inja, Maslina, McB, Nik01, Poli, vedran_zgela, VedranMRi     1 Palac dolje: : Ikare
Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 7:45 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 28 lis, 2013 21:36
Dao Palac gore: : 137 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 383 / Palac dolje: : 1
Uglavnom polovicno i neistinito.
Obisli smo hrpu adresa i vjerojatno imamo nevazece uvjerenje!
Lijecnicki bi obucni centar trebao zahtijevati prije same obuke.
A i ovo za trece osobe isto nije bas definirano na razumljiv nacin normalnima.
Tri dana sam obilazio osiguravateljske kuce prije Srbije.
Dal je to zemlja visokog rizika il je paragliding opasan do ga bu znal.

I bez uvrede za profu. :-x
U nogometu je lova i imma puno tog za poslozit, il je tamo poslozeno. Naj ljubomoran biti i ti bi za rukomet dober bil. :beer:

Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 9:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
toni je napisao/la:
Četvrto, tko se hoće natjecati u RH, i državljanin je RH, bio on šahist, boksač, igrač bele ili parajedriličar MORA imati valjanu liječničku potvrdu. Gospod Trputec ne potrebujete zdravniško potrdilo za sodelovanje v Republiki Hrvaški na športnih prireditvah.

zdaj sam tek u gabuli... HR državljan ... nadam se da uz g. inspektora ne bu bilo druga u plavom da mi provjerava osobne dokumente... :)

slika

LP

Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 10:55 
Offline     DHV 3

Ikare je napisao/la:
Uglavnom polovicno i neistinito.

Što je neistinito? U mojem napisu ili negdje drugje?

Ikare je napisao/la:
Obisli smo hrpu adresa i vjerojatno imamo nevazece uvjerenje!

Ona liječnička uvjerenja koja smo mi pribavili su važeća. Ne znam koje ti imaš uvjerenje.

Ikare je napisao/la:
Lijecnicki bi obucni centar trebao zahtijevati prije same obuke.

Apsolutno se slažem, mada ne znam kakve sad veze ima STRUKOVNO liječničko uvjerenje potrebno za pilotsku dozvolu (propisano Zakonom o zračnom prometu) s onim SPORTSKIM uvjerenjem da se možeš natjecati, a koje propisuje Zakon o sportu.

Ikare je napisao/la:
A i ovo za trece osobe isto nije bas definirano na razumljiv nacin normalnima.

Ja se ne smatram normalnim, i ne zanima me što je za normalne, a što za nenormalne. Pitanje je imaš li ili nemaš osiguranje prema trećoj strani (od štete) i u kojim zemljama je polica aktivna. Koliko znam, tvoj klub ima policu osiguranja prema trećoj strani. Znam to jer sam tajnik tvog kluba.

Ikare je napisao/la:
Tri dana sam obilazio osiguravateljske kuce prije Srbije.

Možda da se prvo raspitaš u klubu prije nego što kreneš samostalno u pravne i birokratske bitke. Naime, tome i služe klubovi da pomognu svojim članovima.

1 Palac gore: : Ikare    
Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 14:18 
Offline     DHV 1-2

Kad sve jos jedanput procitam praf i imas! :dash:
Ispricavam se svima koji se nadjose nedaj Bog uvrijedjeni.
Profa saki put nest sjebe :-x.
Al profa dela i zato gresi
Naravno da ga nedamo nikome

Sam nek nebu nezgoda i to nam nebu ni trebalo.
Vidimo se u cilju
:beer:

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 14:48 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Evo upravo sam razgovarao s kolegom koji je spec. med. rada i sporta, suradjuje s jednim od top 5 HR nogometnih klubova (cisto da ne izgubimo nogometnu paralelu). Ako su lagali mene, ja lazem vas:
Vrijedi pregled od spec. med. rada i sporta, med. rada, spec. druge struke s odgovarajucim PDS itd. -onako kako je navedeno u Zakonu o sportu. Covjek kaze da u principu sadrzaj i postupak pregleda propisuje nadlezni Savez (tako da teoretski ako HZS kaze da je dovoljno uvjerenje od lijecnika obiteljske medicine - onda je to to). Iako isto tako kaze da je malo vjerojatno da ce neki nacionalni savez pristati ici ispod zakonskog minimuma, ima saveza koji priznaju nalaze internista npr.
Kod njega pregled kosta 200kn ukljucuje EKG, osnovni laboratorij i klinicki pregled. Ako se tu sta nadje prica naravno ide dalje. Najjeftinija opcija koja prolazi je na Borovju, dodje 40 kn ali kaze da su dosta velike guzve (oko 6-8h cekanja). Navodno ne rade nikom nista nego ti prakticki samo potpisu :oops: Nema veze, jer ionako nije propisano tocno sta treba sadrzavati pregled za koji sport.
Za provjeru je odgovoran (za nogomet) delegat utakmice - kod nas bi to valjda bio voditelj natjecanja? NE POSTOJI obaveza provjeravanja zdravstvene sposobnosti stranaca na gostovanju, iako delegat moze traziti zdravstvenu svjedodzbu na uvid (dakle ako dodje Krigla znamo kako cemo ga s.bat) i zabraniti nastup igracu bez iste. Stranac koji igra za HR klub to je druga prica.
Za istinitost svjedodzbe odgovoran je lijecnik koji ju je izdao. Zato cete tesko od svog obiteljskog lijecnika dobiti ista osim potvrde da ne bolujete od kronicnih i dusevnih bolesti (kad malo razmislim, neki bi i s tim mogli imati problema :pardon: ). Sve je dobro dok je dobro, ali kad se na tekmi dvojica sudare, pa jedan treba 200.000 za operaciju i kolica, pa to plati osiguranje, e onda ti osiguravatelji jako dobro gledaju ima li koga za regres, a ako sam ja izdao laznu svjedodzbu krivcu onda sam najbolji kandidat (da ne spominjem kaznenu odgovornost prema Zakonu o lijecnistvu).
Uglavnom, ja sam stekao dojam da se lijecnicki mora obaviti, ali da je to dosta siva zona u kojoj mnogo ovisi o nacionalnom Savezu...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 16:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Ikare je napisao/la:
...
Profa saki put nest sjebe
Al profa dela i zato gresi
Naravno da ga nedamo nikome

Sam nek nebu nezgoda i to nam nebu ni trebalo.
Vidimo se u cilju
:beer:

Profa rijetko kad griješi pogotovo kad su u pitanju propisi :-D :-D :) :-D

Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 17:06 
Offline     DHV 2-3

I da samo napomenem liječnički je potrebno obaviti najviše 6 mjeseci prije početka natjecanja.
BTW Odgovornost snosi pravna osoba Organizator kao i pravna osoba Klub i odgovorne osobe u Klubovima(tajnik i/ili predsjednik) koji je natjecatelja poslao na natjecanje i inspekcijski nadzor se u pravilu provodi najčešće nad Klubovima, dok i Klub Organizator također može najeb.. ako nije od klubova koji sudjeluju u natjecanju prikupio potrebne dokaze o zdravstvenoj sposobnosti njihovih natjecatelja .

HZS neće tražiti nikakve dodatne spec preglede niti je ikad tražio. Dakle najosnovniji sportski pregled koji je propisan Zakonom o športu je potreban za sudjelovanje na natjecanju.

Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 20:58 
Offline     DHV 2

Član od: uto 30 stu, 2010 12:41
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 378 / Palac dolje: : 0
Damjancic je napisao/la:
...jer ionako nije propisano tocno sta treba sadrzavati pregled za koji sport.

Razgovarao sam sa glavnom sestrom Marinkom u Poluklinici Zagreb u Gajnicama. Kaža da postoje točno određeni pregledi koji se moraju obaviti za takav periodični pregled za zrakoplovne sportove. Jedni pregledi su za boks, jedni za biciklizam a malo opsežniji za zrakoplovne sportove.
-Koja je cijena za takav pregled?
Marinka: - 350,00 kn
-To nije pregled za produljenje/izdavanje parajed. dozvole koja se izdaje na dvije god.?
Marinka: -Ne, ovo je uvjerenje koje traje 6 mj. za sportaše.

Dakle u Polukliniku Zagreb nemojte ići jer su preskupi. Kada sam išao raditi liječnički za parajed. dozvolu tražili su 1.200,00 kn.

Profa ili netko dr., dali poznaš nekog od padobranaca? Kako oni rješavaju uvjerenja za natjecanje?

Vrh

PostPostano: sri 15 ožu, 2017 23:59 
Offline     DHV 2-3

Mario već sam ti napisao kud možeš ići U zg na taj pregled i reci da ti teba osnovni sportski pregled.

Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 7:58 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Mario T. je napisao/la:
Damjancic je napisao/la:
...jer ionako nije propisano tocno sta treba sadrzavati pregled za koji sport.

postoje točno određeni pregledi koji se moraju obaviti za takav periodični pregled za zrakoplovne sportove.

Koliko sam shvatio, ne postoji propis na razini zakona ili pravilnika koji donosi ministar. Naravno, moguce je da ovaj moj grijesi, ali to mu je ipak specijalnost pa racunam da zna : unknown: Ako nesto postoji mozda je to na razini saveza (mozda FAI ima propisano, vjerojatno ima, cisto sumnjam da Besenjyi ide na air race nakon sta se samo popisa u casicu) ili na razini same ustanove (oni su odgovorni za uvjerenje koje su izdali, tako da je i OK da naprave obradu iza koje mogu stajati). Jel mozes pitat koji je to tocno propis? Jer ako stvarno postoji nesto na razini drzave jebli smo jeza...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : Mario T.    
Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 8:11 
Offline     DHV 2-3

Doktor je u pravu još nije donesen pravilnik kako treba izgledati sportski pregled za svaki pojedini sport. I tu je onda siva zona, vi tražite najjednostavniji pregled jer HZS ni propisao nikakav dodatni.

Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 8:41 
Offline     DHV 3

profa je napisao/la:
Doktor je u pravu još nije donesen pravilnik kako treba izgledati sportski pregled za svaki pojedini sport. I tu je onda siva zona, vi tražite najjednostavniji pregled jer HZS ni propisao nikakav dodatni.

Isto tako nije donešen popis liječnika i ustanova koji mogu obaviti liječnički pregled za zrakoplovne sportaše, a što bi trebalo napraviti neko Ministarstvo (ili sporta ili zdravstva) prema Zakonu o sportu. Do tad smo šahisti, boćari ili veterani malonogometnih turnira te odradimo osnovni sportski liječnički pregled, u najeftinijoj ustanovi u županiji.

Elem, u međuvremenu sam dobio i kao odgovorna osoba u pravnoj osobi riješenje da sam kriv i da se oslobađam kazne, ali moram uplatiti 100 kn u državni proračun. Hoću reći da se ne šale.

Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 11:39 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Znači treba nam liječničko uvjerenje za koje ne znamo kojeg tipa iako imamo važeće liječničko, za koji ne znamo koliko se plaća, koji doktor ga daje i tako dalje a za to se može dobiti očito i kazna. Apsurd.

Po meni HZS postoji zbog ovakvih stvari i to bi oni trebali ganjati i raščistiti situaciju.

U HZS su i npr. aviomodelari iz Slavnoskog broda pa još najbolje da 30 djece koje se takmiči treba uvjerenje od 500 kn x 2 (30x1000 = 30.000,00 kn HEJ ) godišnje jer se neki birokrat to sjetio a nitko po tom pitanju nije ništa napravio. Plaćamo članstvo u HZS i HZS treba to raščistiti komunicirati s kim treba...i javiti nama što treba a ne da smo stalno u sivoj zoni i kemijanju. Sutra idem kod ovog našeg dr. Jakovca u Rijeci i baš me zanima što će reć pa vam javim, ako kaže 500 kn radim uvjerenje u photoshopu za 10 kn po glavi

Pozdrav Vedran

1 Palac gore: : hrvoje.vt    
Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 13:29 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 17:40
Dao Palac gore: : 513 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 641 / Palac dolje: : 2
Pozdrav,

koliko sam ja upućen tu je gotovo sve rećeno:

Toni, Profa, Dok a i Vedran su u pravu.....

Ja ću samo dodati da smo sa razine Zagrebačkog zrakoplovnog saveza poslali upite na tumačenje zakona (sa našim prijedlogom da naš pregled vrijedi) u HOO, CCAA i MZOS (sada Ured) i dobili neutralne odgovore tipa nije do nas......

Šta možemo:

1. upravo ovo što su Toni, Dok i Profa napisali, tražiti opću potvrdu i mislim da će to zadovoljiti eventualnu inspekciju.
2. Tražiti u HZS-u da predlože Drž. uredu za sport da naša zdravstvena pokriva potvrdu za natjecanja, ako oni to uvaže i inspekcija će usvojit.

@Mario, što se tiče padobranaca i ostalih u sličnoj su situaciji, kod njih su samo redovni pregledi češći (na bazi godine ili dvije) a preglede ovog tipa nisu radili do sad kao ni mi.
Slične situacije imaju: ronioci, automobilisti itd...

lp

badel

1 Palac gore: : Mario T.    
Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 13:48 
Offline     DHV 1-2

Badel zabadaf se uvlacis :-D
Nova komisija na celu s Ratkom ima odrijesene ruke.
Pol godine nic...
Popravite se jer te stvari koje su do vas nama su logistika za tekmanje( podrska, sigurnost, ne umem da napisem a da se neko ne uvredi)
:shock:

1 Palac gore: : josipc    
Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 14:06 
Offline     DHV 2-3

Ajde Ikare kaj ti misliš da mi niš ne delamo, po tom pitanju pa ne budu tebe ko osobu kaznili nego klub čiji si član ili klub koji je organizator tekmi, ako se pojaviš na natjecanju bez sportskog liječničkog pregleda.
Već su neki koraci poduzeti i HZS kao i ZZS će tražiti mišljenje SDUZS ima tu još pitanja za njih, što sa strancima koji dolaze kod nas na natjecanja itd. Kako da organizator zna koje su potvrde valjane kad nije definiran ni izgled ni što treba sadržati takav jedan liječnički pregled.
Zakon je nedorečen i treba sad obasut pitanjima SDUZS tak da se nemreju snači i da si izborimo najosnovniji sportski pregled bar parajedriličari ako ne drugi, točemo raspraviti na Komisiji.

Vrh

PostPostano: čet 16 ožu, 2017 14:11 
Offline     DHV 1-2

Moja podrška u svakom slučaju. :respekt:
Daj sam nek se reši pitanje toga ak je bitno.
I dajte nešto o ligi pretpostavljam da smo zdravi donekle :ave:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: