»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 29 tra, 2025 14:28.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Stjecanje dozvole pilota padobrana s pogonom temeljem iskust
PostPostano: čet 18 lip, 2015 10:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Pozdrav ekipa,

upravo sam imao prvi poziv gdje se netko zanimao za stjecanje dozvole PPG temeljem iskustva, što znači temeljem NIČEGA :)

Zapravo me malo rastužilo, opet se događa hrvatski sindrom, u birtiji se urla kako smo potlačeni, a kad se otvori mogućnost, nitko ništa. Čak na forumu vidim prodaje se svašta, neki stavljaju snimke... Pa zar je toliko teško obaviti liječnički, i podnijeti zahtjev Agenciji?

?ajmo ljidi, rok je do 10 mjeseca 2015., nakon toga ćete morati svi u školicu (ili plaćati kazne) i opet će u birtiji biti svi drugi krivi da se VAS, E VAS!?! koji letite sto godina tjera da idete u školicu... Ovo pišem jer je u Agenciji "već viđeno" i poprilično je demotivirajuće i žalosno za ljudski rod općenito.

No, da podsjetim:

1. Pravilnikom o uvjetima i načinu upotrebe ovjesne jedrilice, parajedrilice, padobrana s pogonom i jedrilice prazne mase do 80/100 kg NN 43/15 je omogućeno da se u roku od 6 mjeseci od stupanja pravilnika na snagu, stjecanje dozvole pilota padobrana s pogonom temeljem iskustva

2. Uvjeti za stjecanje dozvole propisani su člankom 20.

KATEGORIJA A: NALET Najmanje 10 sati + Provjera praktične osposobljenosti s ispitivačem + Valjan certifikat o zdravstvenoj sposobnosti

KATEGORIJA B: NALET Najmanje 50 sati + Provjera praktične osposobljenosti s ispitivačem + Valjan certifikat o zdravstvenoj sposobnosti

Znači da, za one koji još nisu ukapirali, AGENCIJA ĆE IZDATI DOZVOLU NA OSNOVU PAPIRA NA KOJEM PIŠE NALET, ali da će pilot morati demonstrirati praktično znanje (i prema potrebi teorijsko znanje, usmeno.

kako stvari stoje provjeru će provoditi ispitivač za pilote parajedrilicea s pomoćnim motorom, Darko Tršinar.

Navali narode!

4 Palac gore: : Grgo, toni, vedran_zgela, zec    
Vrh

Naslov: Re: Stjecanje dozvole pilota padobrana s pogonom temeljem iskust
PostPostano: čet 18 lip, 2015 12:52 
Offline     DHV 2

Član od: pon 12 lis, 2009 19:53
Dao Palac gore: : 112 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 1
Dal možemo i mi koji imamo paratrike?

Vrh

PostPostano: čet 18 lip, 2015 13:21 
Offline     DHV 2-3

Ovo se upravo i odnosi na paratirke!

Padobran s pogonom: zrakoplov s podvozjem koji nema više od dva sjedala, uzgon u letu dobiva poglavito zbog aerodinamičkih reakcija na površinama koje nemaju krutu osnovnu konstrukciju, čija najveća dopuštena masa pri uzlijetanju (MTOM) nije veća od:
a) 300 kg za padobran s pogonom s jednim sjedalom,
b) 450 kg za padobran s pogonom s dva sjedala,
c) 315 kg za padobran s pogonom s jednim sjedalom opremljen padobranskim sustavom za spašavanje cijelog zrakoplova koji je montiran na strukturi zrakoplova, ili
d) 472,5 kg za padobran s pogonom s dva sjedala opremljen padobranskim sustavom za spašavanje cijelog zrakoplova koji je montiran na strukturi zrakoplova

Prije smo već definirali:

Parajedrilica s pomoćnim motorom: parajedrilica opremljena motorom kojom se uzlijeće uz pomoć nogu pilota

Nažalost, nije bilo moguće u potpunosti spojiti obje varijante, da sad tu ne palamudim zašto.

Vrh

PostPostano: sub 20 lip, 2015 23:46 
Offline     DHV 2

E jos da nisam šepaf, uh!!!

Vrh

PostPostano: ned 21 lip, 2015 8:34 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
Pa kakve to veze ime što si šepav. Ne polažeš za pilota Miga 30 nego za naj jednostavniju i naj sigurniju motornu letjelicu. Po čitavom svijetu se obučavaju ljudi u invalidskim kolicima da lete PPG trajkom, pa nije valjda kod nas to nemoguće. A možda i je.Mi imamo najveće stručnjake koji pišu i najbolje zakone. Uzgred gdje je nestao onaj tvoj video leta na Petrovu Goru. Baš ga tražim i nigdje ga.

LP. Mladen

1 Palac gore: : bmutak    
Vrh

PostPostano: ned 21 lip, 2015 9:04 
Offline     DHV 2

Nema videa radi muzike, stavit cu ga ponovno.
Lijecnicki kolko znam nema sanse da napravim.

Vrh

PostPostano: ned 21 lip, 2015 10:51 
Offline     DHV 2

Nažalost evo tražim po kompu ali nigdje PDF-a za lječnićke u zrakoplovsatvu,a koliko mi je ostalo onako u glavu u sjećanju iz proćitanog je da mi spadamo u klasifikaciju - Kabinsko osoblje nešto klase II e neznam sad jeli nacionalno ili euro. I nije bilo baš nešto prestrogo kao za pilote sport, PPl i sl. Može se po pravilniku dobiti sa nekim manama ali na kraći rok. Evo odo potražiti po netu, da nebi lupao bezveze.

Uglavno APPI koji je naj jači u svijetu što se tiće obuke Pilota ovjesnih jedrilica sa i bez motora obučava i Invalide za pilote motornih Paratrajkova, naravno kojima njihova invalidnost dozvoljava upravljanje istima uz neke prerade na letjelici.
Pa invalidi voze i aute koliko ja znam i nikome ne smetaju, niti ikoga ugrožavaju u prometu. A da je izbaciti anketu o sabobračajnim nesrećama sa učesnicima invalidima mislim da kroz godinu za Hrvatsku nebi bilo niti jednog slučaja. Toliko o sposobnostima ili obrnuto.

Evo nađeno na stranicama Agencije

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _1511.html

E sad iz ovog se nevidi ako nemaš nekih od navedenih smetnji zašto nebi dobio potvrdu, pa makar i na kraći rok od 48 mjeseci.

Fino odeš u za to ovlaštenu ordinaciju i popričaš sa nekim ko bi to trebao znati, ili može nazvati nekog kolegu koji to zna ali onako 100%.

2 Palac gore: : bmutak, matijahadjar    
Vrh

PostPostano: pon 22 lip, 2015 18:45 
Offline     DHV 2

Član od: pet 10 ruj, 2010 18:40
Dao Palac gore: : 197 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 283 / Palac dolje: : 0
Laminar je napisao/la:
Ovo se upravo i odnosi na paratirke!

Zasto iskusni piloti parajedrilice s pomoćnim motorom (ilitiga oni koji polijecu s nogu) ne mogu na isti nacin i uz iste uvjete prijaviti ispit?
Ili mogu, a ja sam nesto krivo zakljucio?

1 Palac gore: : Grgo    
Vrh

PostPostano: uto 23 lip, 2015 13:56 
Offline     DHV 2-3

1. Certifikat o zdravstvenoj sposobnosti

Dogovorite pregled, ako negdje zapne, svakako mi s ejavite pa ćemo dogovoriti komisiju u Agenciji, certifikat i dozvolu je moguće dobiti pa makar uz neka ograničenja. Hajd' da damo i neki pozitivan primjer u Hrvatskoj i svijetu :yup:

2. Piloti parajedrilica s pomoćnim motorom

O tome sam već pisao i javite se Darku Tršinaru (i on je o tome već pisao).

Stvari se utoliko razlikuju jer je pomoćni motor POVLASTICAobzirom na način uzlijetanja, a dozvola PILOTA PARAJEDRILICE, tako da nije bilo prostora napraviti tako nešto.

Već neko duže vrijeme očekujemo da s epojavi organizacija za ospsoobljavanje u kojoj će se moći odraditi preobuka i na taj način postati legalan.

3 Palac gore: : js, matijahadjar, zec    
Vrh

PostPostano: uto 23 lip, 2015 16:29 
Offline     DHV 2

Na kakvu organizaciju misliš. Dali naša agencija priznaje

http://appippg.org/

Ako da sve se može dogovoriti. Oni znači imaju odvojeno Paratrajk obuku od paramotorne i sloodne paraglajding, pa šta ko hoće.

Ako je to moguće dovešćemo vodećeg instruktora iz Španjolske pošto su oni u tome klasa za sebe i napravićemo tečaj i riješena stvar. Vidimo točno koliko kandidata je spremno polagati on si za to vrijeme sredi jeftini let do nas i izbaci koliko je to po kandidatu. Prošvrljajte malo po njihovim stranicama pa će vam o kvaliteti i načinu obuke sve biti jasno. Ako hoćete a ako ne ništa onda po svome kako ko hoće. To se prvenstveno odnosi na Paramotore pošto vas ima dosta. Nas sa trajkom je realno gledajući samo par i to mahom penzića ha-ha-ha. I inaće pogledajte kartu pa će te vidjeti da je njihova dozvola priznata u skoro svakoj zemlji svijeta.

Eto možemo doći do vodećih ljudi, možemo dobiti vrhunsku obuku,dobru cijenu. Samo se treba skupiti par kandidata i malo dobre volje.

Vrh

PostPostano: sri 24 lip, 2015 23:08 
Offline     DHV 2-3

Ajd' molim te javi se darku tršinaru, ne mogu sada sve ispočetka pisati. on će ti pojasniti što i kako ili mene nazovi od utorka 30.06. nadalje na broj 0989178166.

pozdrav,

dario

Vrh

PostPostano: sri 24 lip, 2015 23:29 
Offline     DHV 2

Može Ok. Zovem tebe za par dana lakše mi je to nego piskarati, iako ja sam to samo onako ponudio kao mogućnost da se to završi kako treba i u praksi a i na papiru, a opet da je prihvatljivo za naš standard. Ja to već imam položeno, meni netreba, samo sam dobar i u stalnom kontaktu sa tim ljudima tako da se to može malo pogurati u našem smjeru.

LP Mladen

Vrh

PostPostano: čet 25 lip, 2015 9:06 
Offline     DHV 2

Član od: pet 10 ruj, 2010 18:40
Dao Palac gore: : 197 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 283 / Palac dolje: : 0
Pricao sam s Trsinarom, kaze da SVI PPG s nogu piloti moraju proci kroz obucni centar (koji ne postoji), a iskusni PPG trike piloti izlaze na prakticni dio ispita temeljem liste naleta.

Citat:
Stvari se utoliko razlikuju jer je pomoćni motor POVLASTICAobzirom na način uzlijetanja, a dozvola PILOTA PARAJEDRILICE, tako da nije bilo prostora napraviti tako nešto.

Gore sam boldao "svi" misleci i na pilote koji imaju i one koji nemaju dozvolu pilota parajedrilice.
Zar nije logicno da bi po istom modelu i iskusni PPG piloti koji polijecu s nogu, a koji imaju dozvolu PILOTA PARAJEDRILICE, isto trebali moci pristupiti prakticnom djelu ispita (kao i trajkaši)?
Zbog cega su s nogu s položenom pilotskom u losijoj poziciji od trajkaša?
S nogu stjecu POVLASTICU (gledam na to kao na add on), a trajkasi DOZVOLU. Zar povlastica ima vecu tezinu?

Ja bi prijavio ispit. Kako to mogu napraviti?
Predlazem da se do registracije obucnog centra za osposobljavanje pilota parajedrilice s pomocnim motorom uvedu isto takvi uvjeti kao i za trajkaše jer pitanje je kad ce obucni centar registrirati PPG obuku.

Vrh

PostPostano: uto 30 lip, 2015 14:10 
Offline     DHV 2-3

Idemo od kraja, zahtjev se podnosi u skladu s novim pravilnikom (što je sve gore navedeno).

Obrazac za IZDAVANJE DOZVOLE.

Što se tiče povlastica i dozvola i njihovih težina, nije bilo moguće napraviti drugačije.

Morate shvatiti da (vjerovali ili ne) imate ekipu koja iz sjene pokušava napraviti neke pozitivne pomake u svijetu prajedriličarstva (i drugim sportsko rekreativnim zrakoplovnim granama) ida je ovo sve dio jednog dugogodišnjeg rada. Stoga je davne 2011. bilo moguće nažalost samo uvesti u pravilnik povlasticu za uzlijetanje uz pomoć motora, a kasnije u sustav ubaciti nove isnstruktore i ispitivača temeljem mađarskih dozvola. U to vrijeme je to bilo jedino pozitivno rješenje koje smo mogli ispregovarati, a nažalost ekipa još nije uspjela posložiti organizaciju za osposobljavanje, a vjerujem da će se i taj dio uskoro finalizirati i da će pojaviti i druge zaiteresirane strane za ospsoobljavanje.

Još jednom da podsjetim:

Stjecanje povlastice za drugi način uzlijetanja
Članak 16.

Uvjet za stjecanje povlastice za drugi način uzlijetanja je potvrda o završenom osposobljavanju.

Što znači da nema ispita u Agenciji ni s ispitivačem, već imatelj dozvole pilota parajedrilice obavi osposobljavanje u odobrenoj organizaciji i Agenciji podnese zahtjev za izdavanje povlastice.

Znači, čim se odobri organizacija, mislim da će se stvari poprilično brzo zakoturati. :)

Što se tiče padobrana s pogonom, EU ih je ugurala u skupinu s mikrolakim zrakoplovima (Powered Parachute; Basic Regulation Annex II) i svi upućeni znaju da je po EU to poprilično šareno uređeno, ako uopće, i da su vrlo često takve dozvole bliže mikrolakim zrakoplovima. U Agenciji smo uspjeli pronaći sustav i ispregovarati da padobrani s pogonom ne budu u košu s mikrolakim zrakoplovima, već kao posebna dozvola u sustavu parajedrilica. Kako su u Agenciji identificirali dobar rad parajedriličarske zajednice i dobru suradnju s Agencijom i kako se počeo dodatno razrađivati sustav, uspjeli smo ispregovarati ovo jedinstveno sjecanje dozvole temeljem iskustva.

Da rezimiram, povlastica za motor mora pričekati organizaciju za osposobljavanje.

Što se tiče dozvole pilota padobrana s pogonom, imamo neke ideje da uz ispit napravimo i kratak seminar o propisima i općenito da se svi upoznamo (barem da vas mi upoznamo :P) i da s emalo izmjene iskustva. Imamo svašta za pričati, mislim da je to svima jasno.

Pozdrav svima,

Dario

4 Palac gore: : Carlos, ibanjac, jrabic, matijahadjar    
Vrh

PostPostano: pet 09 lis, 2015 11:08 
Offline     DHV 2-3

Sutra ističe rok za prijavu!

Ako je netko zaboravio neka me odmah kontaktira telefonski na 098 91 78 166

Moram vam priznati da sma očekivao više prijava, zaprimili smo ih sedam:

1. Bugarinovski
2. Šenjug
3. Ožegović
4. Hađar
5. Buljan (Mirko)
6. Lubić
7. Zoli

Izdvojio bih odredbu iz Zakona o zračnom prometu:

Prekršaji zičkih osoba
Članak 160.
Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za
prekršaj zička osoba:
...
4) ako osoba obavlja aktivnosti zrakoplovnog osoblja, a ne
posjeduje valjanu dozvolu, ovlaštenje, posebne ovlasti ili drugi
jednakovrijedan dokument, stručnu osposobljenost te ako ne
udovoljava propisanim zdravstvenim i drugim uvjetima, odnosno
ako za vrijeme obavljanja aktivnosti sa sobom nema valjanu
dozvolu (članak 81. stavak 1. i 2.)

Ovo navodim samo zato da ubuduće poštedite inspektore Agencije bilo kakvog objašnjavanja kako letite već sto godina ili kako "sustav" nije omogućio da steknete dovolu i letite legalno. :amen:

1 Palac gore: : hrga    
Vrh

PostPostano: pet 09 lis, 2015 16:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
friendly, zar ne?

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/