»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 16 tra, 2026 9:53.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: tko je osmislio cijene za PPG opremu??
PostPostano: pon 08 tra, 2013 16:03 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Ima tu u Malinskoj jedan lik, poznat kao znalac za ulov zubaca. Naravno, svi sline kad ga vide da vuče dvije crne vreće za smeće, a u svakoj mrcina od 6-7 kg. I super, al sad su svi ovdje umislili da mogu loviti kao on. Pa plove po cijeli dan, potroše lovu na benzu, klopu i cugu, i vrate se doma praznih ruku. Onda su se sjetili da pitaju lika - da li bi ih on malo poučio. Veli lik - može - cijena 100Eur po satu, na njegovom brodu, i ev. ulovljeni zubonja njegov. I onda krene ista priča koju smo ovdje djelomično pročitali ...

E, ima još. Onda lik ode u restić, sjedne za stol i pita za jelovnik. Aha, zubonja 400kn/kg, pa onda nudi gazdi robu po 200kn. Gazda veli - preeeskupo - a lik se digne i veli - od sad ćeš kupovati od ostalih, mene više nećeš vidjeti.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 16:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
mesaj0007 je napisao/la:
radje pemo na pivu ili gemist pa se bumo pospominali, bez obzira kaj sam kupil i aparat i plin i radil skolu i atest i bla bla i jos ti bum napravil to s vise paznje i estetike. ja bum u trosku mozda 5 kuna, a mogel sam naplatiti 50 cak i 100, jer je to ipak stroj koji leti. o takvim sitnicamaa je rijec kad govorim o solidarnisti.

Svaka čast i pohvala!
Svi mi to ponekad radimo i osjećamo veliko zadovoljstvo kada to možemo.
Ipak, ako ti bude svaki dan dolazio netko da si nešto malo povari - odo ti, mileni, u bananu.
Dolazim li često kod tebe da si nešto povarim jer je super popit sa tobom koju pivicu onda te ustvari iskorištavam.
Ja sam za to da radije ti meni kažeš koliko to košta, a ja sam tu da to prihvatim ili ne. Poso je poso, a rakija je rakija. Poslje varenja možemo slobodno i na deset pivica, ali ćemo se osjećati bolje jer pijemo iz gušta, a ne da nekome vratimo uslugu.

2 Palac gore: : Morelli, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 17:14 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 03 ruj, 2012 10:31
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 3 / Palac dolje: : 0
" Idealna rasprava nije ona u kojoj ispadneš pobjednik, već ona koja po završetku sve sugovornike makar malo približi istini. Nije sramota promijeniti mišljenje pred boljim argumentima, niti je sramota priznati grešku.

http://laikaskeptik.wordpress.com/2011/ ... e-pogreke/

priznajem da sam do sad promjenil misljenje o nekim stvarima koje sam smatral nepostenima jucer navecer kad sam pisal onaj text na pocetku i to zahvaljujuci ovoj raspravi jer upravo zato sam i pokrenul sve ovo da mi netko objasni zakaj neke stvari kostaju tolko kolko kostaju. samo je moj pristup trazenju pojasnjenja bil drugaciji. nisam postavil pitanje zakaj to tolko kosta nego sam odma pocel komentirati kak nema razloga tolko kostati. Nije bitno, poanta je ista.

aj da budem onda konstruktivan i ak neko moze pojasniti jos jednu stvar koju nemrem prihvatiti. znam da je to tak i da se nemre to promjeniti ali mi je zal. i da vidimo postoji li jos koje rjesenje.

skola za motorni zmaj (opet) :)
prije je trebalo10 sati leta za dozvolu, s tim da ak si savladal to s manje mozes na ispit. otkud sad da treba 17 sati i moras sve odletjeti. i ispadne te sve skupa s teorijom 2000 eura. 100 E je sat leta.
ak hoces letjeti moras to platiti.

Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 17:40 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 27 ožu, 2012 21:25
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 5 / Palac dolje: : 0
cijene za ppg i pg su takve iz jednog jedinog razloga a to je jer je to ppg i pg, da je taj motor za neke druge svrhe tj. za oranje isti bi koštal 300€,isto da je krilo za pokrivanje staklenika koštalo bi 100€.

1 Palac gore: : mesaj0007    
Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 17:47 
Offline     DHV 2-3

mesaj0007 je napisao/la:
skola za motorni zmaj (opet) :)
prije je trebalo10 sati leta za dozvolu, s tim da ak si savladal to s manje mozes na ispit. otkud sad da treba 17 sati i moras sve odletjeti. i ispadne te sve skupa s teorijom 2000 eura. 100 E je sat leta.
ak hoces letjeti moras to platiti.

Upravo tu i radiš najveću pogrešku!
Naime, neznam da li je 2 soma puno ili malo za školu (meni je), ali isto tako možeš računati da te škola košta XY kuna po kilometru (koje prevališ odlascima na teren) ili XY kuna po sendviču (koji ćeš pojesti u pauzi) ili XY kuna po čaši gemišta (koji ćeš popiti nakon letenja).
Isto tako, onda je bolje imati više sati leta, pa će po satu ispasti jeftinije.(sarkazam!)

Kolika god da je cijena prvo trebaš odvagnuti da li to možeš platiti. Ako ne možeš, brzo si gotov sa odlukom. Ako, pak, možeš, trebaš vidjeti što za te novce dobijaš. Uvjeravam te da nema smisla to računati po satu leta jer je najskuplje znanje koje ti netko gura u glavu. To često nema cijenu. U cijeni je i habanje tuđe opreme i nekakvo osiguranje i nečije potrošeno vrijeme i gorivo i njegovo iskustvo koje je masno platio itd, itd. Na to će ti bolje odgovoriti naši iskusni učitelji.

Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 18:09 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Evo da Boxu odgovorim.

Ponuda i potražnja skupa sa kvalitetom. Ovdje u Mexicu sam najbolji pilot i vjerojatno najbolji instruktor odnosno naša škola je poprilično sofisticirana. Naravno da to košta. Naši tečajevi su skuplji od svih ovdje i koštaju u prosjeku tri puta više nego u Hrvatskoj. Nitko se do sada nije bunio pa kako tako skupo kad drugi daju u pol cijene.
Nitko se ne budni jer znaju tko sam ja ili barem vide na netu. Kvaliteta košta. Ja sam ulagao us voje znanje i sada ću to naplatiti. Tko može da plati ok, tko ne njegov problem. Nisam caritas.

Ono što mrzim je kada netko drugi ide tebi kreirat cijene tj. ti prodaješ nešto, a kupac dođe i kaže ne to ne vrijedi toliko jer si to kupio za xxx, a nema pojma što je sve iza cijene. Moram napomenut da je to tipično za Hrvate. Vani to nisam vidio.
Kao kupac ili imaš pa kupiš ili tražiš dalje. Ako nema jeftinije onda ćeš uzet to ili ništa. AMEN!

@Roman Lavriv
Lik sa zubacima je super poznat! Ali ekipa će reći 100 eur je puno da me učiš.

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 20:12 
Offline     DHV 1-2

tomafr je napisao/la:
cijene za ppg i pg su takve iz jednog jedinog razloga a to je jer je to ppg i pg, da je taj motor za neke druge svrhe tj. za oranje isti bi koštal 300€,isto da je krilo za pokrivanje staklenika koštalo bi 100€.

e ovo je prva pametna na ovu temu i upravo je u tome bit svega. Poanta je jasna.
Letenje je skup sport jer je to letenje. oprema je skupa jer je to kao nekaj preprespecijalno i ta tehnologija je iz druge galaksije ili iz budučnosti, i dalje neču niš ni reči

i sad mi je jasno zakaj je to tak. zato jer su ljudi naprosto uvjereni da to mora biti skupo i onda naravno zakaj bi bile cijene male kad budu davali i velike pare za to isto. Nema tu neke posebne filozofije.

Hrga, svaka čast tvojem iskustvu i kaj se mene tiče možeš ti staviti cijenu kolku hočeš i uvjek buš našel nekoga ko bu platil jer uvjek ima ljudi koji imaju para kaj neznaju kam ih drugam potrošiti pa im je svejedno. Daleko do toga,... a ko neče nemora platiti, istina, ali da si ti recimo jedini tam koji uči letjeti i na osnovu toga dižeš cijenu jer znaš da onaj koji hoče letjeti MORA k tebi dojti, onda je to, oprosti, "deranje love" ili kak bi mi škrti zagorci rekli čista pljačka
nemoj se uvrijediti ovo nije niš osobno i samo je primjer :hi:

A ti Tomek imaš pivu :beer:

Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 20:22 
Offline     DHV 2-3

Nisam se uvrijedio jer nikog ne pljačkam niti derem. Moj posao košta toliko.
Možda posel od nekog Iveka košta manje, ali on je on ja sam ja.

Kao što rekoh da imaš svoju firmu znao biš o čemu pričam.

Citat:

Ovo moram komentirat i reči da je to čisti bulshit! Onaj tko je vidio kako proizvodnja izgleda nebi to nikad napisao.
Neznam na čemu temeljiš taj zaključak, ali cerada i krilo su sasvim dvije različite stvari.

Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 20:33 
Offline     DHV 1-2

hrga je napisao/la:
Nisam se uvrijedio jer nikog ne pljačkam niti derem. Moj posao košta toliko.
Možda posel od nekog Iveka košta manje, ali on je on ja sam ja.

Kao što rekoh da imaš svoju firmu znao biš o čemu pričam.

neču se ja mješati u nečiji posel. Nisam rekel da ti pljačkaš ikoga, ali znam ko pljačka i drži monopol tu u hr i to me smeta.

Citat:
Ovo moram komentirat i reči da je to čisti bulshit! Onaj tko je vidio kako proizvodnja izgleda nebi to nikad napisao.
Neznam na čemu temeljiš taj zaključak, ali cerada i krilo su sasvim dvije različite stvari.

ovo je samo metafora iliti preneseno značenje.bit je poante

i drago mi je da možemo raspravljati o biločemu na pristojan način :respekt:

Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 20:47 
Offline     DHV 2-3

skužio sam da je metafora, ali je to toliko daleko od istine da sam morao komentirati. Znam gazde pojedinih tvornica paragliding opreme pa i znam o kakvim zaradama je riječ.
Tekstilna industrija gdje i spada paragliding je grana u kojoj su mali profiti. Svi žele jeftine paraglidere, ali nitko se nepita koliko treba platiti tete koje šivaju npr u Topuskom.
Mislim da pitaš jednu tetu koja šiva dali je cijena ok, rekla bi da je prejefitno to krilo na kraju.
Napraviti dobar glider je heb... skupo. Zato je i propalo dosta firmi i sada imamo svega par vrlo jakih i kvalitetnih. Ostali su izgubili u trci jer košta para a ne prodaju dovoljno za investiranje.

Vrh

PostPostano: pon 08 tra, 2013 21:07 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
mesaj0007 je napisao/la:
[
neču se ja mješati u nečiji posel. Nisam rekel da ti pljačkaš ikoga, ali znam ko pljačka i drži monopol tu u hr i to me smeta.

Ajde daj, reci i nama koji neznamo.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 09 tra, 2013 8:29 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
hrga što se tiče teta koje šivaju, krila bi bila jako jeftina i nisi baš potrefil činjenicu zakaj su krila skupa ( nova) ustvari nisu ona skupa, naša kupovna moč je slaba i činjenica da je paraglajding, ppg i zmajarstvo ipak najeftiniji oblik zrakoplovstva kojim se mogu baviti široke mase ( proleteri) nama je i ta činjenica otežavajuča okolnost jer se nema para pa se snalazimo kako znamo i umijemo, a snalažljivosti nama balkancima ne nedostaje, pa tako kupujemo krila kakva i kako kupujemo znamo svi . osvrnuo bi se malo na školovanje jer vidim da bode oči sat leta na mot. zmaju sada su okolnosti takve a i rešenja novih propisa u UL- letenju idu na ruku onima što držanjem monopola dižu cijene u nebesa jer zašto samo dva tri centra za školovanje, zašto ne dopustiti svima koji ispunjavaju uvjete, uvjek se donošenjem pravila nekome omogučuje da sa nekim bere vrhnje, tržište i kupovna moč trebalo bi biti glavni regulator realnih cijena!!! pozdrav

Vrh

PostPostano: uto 09 tra, 2013 8:52 
Offline     DHV 2

Član od: pon 21 ruj, 2009 21:33
Dao Palac gore: : 308 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 337 / Palac dolje: : 1
[quote="hrga"]Možda posel od nekog Iveka košta manje, ali on je on ja sam ja.[quote]

Ima istine u tome. Samo čekam da netko spomene Špičkovinu. :) :morning:

Vrh

PostPostano: uto 09 tra, 2013 18:02 
Offline     DHV 2-3

Što se tiče motornih zmajeva može se ići kao iza paraglider na obuku van. Siguran sam da ima u Sloveniji, Austriji, Italiji.
Ako je doma monopol možeš otići vani. Ratificirat ti dozvolu moraju, a i da ne ratificiraju još uvijek imaš važeču EU dozvolu koja vrijedi svugdje.

Vrh

PostPostano: sri 10 tra, 2013 8:25 
Offline     DHV 2

nemoraš iči dalje od preloga gdje atila filipović ima ogranak škole iz mađarske i gdje se možeš obučiti ili ako si već završio abuku polagati za dozvolu koja vredi u EU i to za neku realnu cijenu, a što nekima nije baš po volji!!!!

Vrh

PostPostano: pet 12 tra, 2013 22:07 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 stu, 2011 11:22
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 6
Bravo decki tema koja dodiruje i proizvodjaca i potrosaca..
tesko je ovde bilo sta reci a da bi obe strane bile zadovoljne .
moj prvi paraglajder sam kupio 1990 godine u INTERSPORT EYBL danas Intersport Austria,odmah potom sva prodaja paraglajding opreme je prebacena u ruke skole a potom i dilera.
glajder u proizvodnji kosta proizvodjaca 700 € koji ga dilerima i skolama daje za 900 - 1300 € a ovi ga prodaju konacnom potrosacu po ceni od 2000 nadalje ( ovo je jos super cena jer u nekim zemljama kao germaniji diler to valja po ceni od 3-5800 € ) ,jos gore od ovoga je rezervni padobran koji kosata 70-95 € ovisno od koncepcije a prodajna mu je 400 - 900 € ...

sto se tice paramotora moram reci da jos neznam motor koji kosta 1200 pre bih rekao dosta vise al nema veze.....nekada sam eksperimentisao motornu testeru stihl contra koja je letila....iz ovoga povlacim paralelu da motorna testera ima motor+mac+lanac+plasticne detalje a motor za paramotor SAMO motorblok i zivot u njemu + reduktor i jos neke sitnice .....OVO JE WALKERJET UVIDEO I KRENUO U PROIZVODNJU LICNOG MOTORA DA NEBI BILI DERANI OD ONIH KOJI KROJE SVE potom sledi i PAP i oni su iskopirali Ros 100 / 125 pa ga licno proizvode i ugradjuju....
npr.Ros,prvobitni konstrukter je Massimo ROSetti da bi bio pokraden te nastaju tri kopije jedna je marcmotor ROS druga je isti covek MARColini treca je PAP e pa sad nije li ovo CAMORA a ono sto bi izazvalo opsti haos zadrzat cu za sebe jos koji dan ali kad ispljunem ukaljat cu DULV DHV i mnoge druge organizacije certifikata - ( niko od njih ne stiti kupca niti certifikat nego je u sustini monopolizam )...dugo sam radio za renomirani casopis GLEITSCHIRM u svajcarskoj - zahvaljujuci tome bila su mi sva vrata evrope otvorena te upucen sam u svaki atom ovog sporta ...
Dalje radio sam i na traci u ROTAX krao zanat pa sam i tamo video nepravilnosti od kojih bi se i lud najezio - jos devedesetih napisao sam jednu reportazu (Sch)ROTAX sto bi u prevodu bilo (otpad)ROTAX SROT znate vec sta znaci....NIKO JE NIJE HTEO/SMEO OBJAVITI ....
KO DA BUDE PAMETAN U SVEMU TOME.
BOJANE neke stvari sam ti nagovestio ali ne i detalje izvini sacuvat cu ih jos koji dan za sebe,ti znas da cenim tvoje iskustvo i rad,Dr.Zdravko takodje mi se svidja njegovo znanje i umece plivanja tj. snalazljivost njegova....poznajem i kolegu mislim da je nekad zastupao BB madjarske trajkove te smo imali kontakt hteo sam reci da poznajem sceni iako menjaju polje istrazivanja i rada ...
pozdrav
your
PP

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

PostPostano: sub 13 tra, 2013 15:04 
Offline     DHV 2-3

Pilotproject je napisao/la:
glajder u proizvodnji kosta proizvodjaca 700 € koji ga dilerima i skolama daje za 900 - 1300 € a ovi ga prodaju konacnom potrosacu po ceni od 2000 nadalje

Nisam vidio da si negdje napisao: "ja mislim da je tako", "osjećam da su cijene u tom rangu", "rekao mi je jedan prijatelj da su cijene...", "možda su cijene u rangu od.. do..."

Ovako izgleda da su sve tvoje tvrdnje vrlo čvrste i provjerene.
Kad si tako siguran (i pomalo prljaš ovaj forum takvim izjavama) da su cijene koju dileri plaćaju 900-1300 €, siguran sam da si voljan staviti, recimo, 500-tinjak eura na tu tvoju izjavu. I ne samo to; čak ću poduplati svoj ulog tako da možeš izgubiti 500, ali i dobiti 1000 €.
I ne samo to; osim što si izvalio glupost ja ću ti još priznati da si mislio na neto cifru (bez troškova transporta i poreza od 25%) iako se čak i tvoja pametna osobnost mora složiti s time da ono što si napisao nije jedini trošak koji diler plaća prije preuzimanja krila.
Eto, osim duplanja dao sam ti još i preko 300€ fore.

Ajde frajeru, da te vidim koliko si jak na riječima.

2 Palac gore: : hrga, Josip K-T    
Vrh

PostPostano: sub 13 tra, 2013 15:29 
Offline     DHV 2

ne vidim razloga dizanja tenzija na PP izjavu o cijenama proizvođača za glajdere, možda i verojatno ona varira od proizvođača do proizvođača i dali je ona 100 ili 200 EU viša nije toliko bitno ,sama tema nije pokrenuta da točno utvrdimo koliko koji diler ima profita te da mu natovarimo poreznike na vrat ( fiskalne blagajne)nego da svojim iskustvima eventualno nađemo načine kako do što jeftinijih krila, ja kupujem i letim isključivo UP krila i imam široki dijapazon mogučnosti i načina kupnje i sigurno ču kupiti tamo gdje mi je najpovoljnije ne razmišljajuči koliko je netko zaradio na meni , trgovina ima neke svoje zakonitosti zato ne vidim razloga zbog ovakovog pjenjenja!!! toliko pozdrav..

Vrh

PostPostano: sub 13 tra, 2013 19:21 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Box je napisao/la:
Pilotproject je napisao/la:
glajder u proizvodnji kosta proizvodjaca 700 € koji ga dilerima i skolama daje za 900 - 1300 € a ovi ga prodaju konacnom potrosacu po ceni od 2000 nadalje

Nisam vidio da si negdje napisao: "ja mislim da je tako", "osjećam da su cijene u tom rangu", "rekao mi je jedan prijatelj da su cijene...", "možda su cijene u rangu od.. do..."

Zastupnici, distributeri i dileri (kao što znamo, sama ova riječ asocira odmah na nešto negativo) su gulikože, prevaranti, ratni profiteti, trafikanti, gulikože, sjecikese ili, jednostavno, prodane duše!

1 Palac gore: : hrga    
Vrh

PostPostano: sub 13 tra, 2013 20:02 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Lopine ,što ljudima ne kažete istinu !

Ko se nije okušao u trgovini na malo specijaliziranim proizvodima ne zna što propušta.
Ja svako jutro dođem na posao ,kad vidim da mi još nisu iskopćali telefon ,struju i vodu doživim extazu ,a kad ćujem zvrdanje svoje fiskalne kase svršavam .
Moja je preporuka ,prodajte djedovinu , zadužite se , unajmite prostor ,nabavite robu i ruke na muke.
Garantiram vam jedno nezaboravno iskustvo ,nešto neopisvo.
PS.Preporučam da u blagajni uvijek imate i kutiju Leksaurina i Normabele. 8)

3 Palac gore: : Box, hrga, toni    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: