»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 16 tra, 2026 9:23.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Naručeno...
PostPostano: čet 07 sij, 2010 18:54 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Upravo sam naručio modelarski motor malih dimenzija snage do 15KW na 15 sek. dok je kontinuirano oko 7 KW...
Kontroler i baterije imam, sad me zanima otprilike okretaji i promjer elisa koji bi bili adekvatni...

Otvorena diskusija... Htio bih cuti kako drugi razmisljaju...

Dakle koliko okretaja dvokrake elise za koliko potiska, i naravno koliko potiska je potrebno da bi se recimo dobilo dizanje do 3m/s... Empirijski...

LP!

P.S.
Radi se normalno o elektro paramotoru...

Vrh

Naslov: Re: Naručeno...
PostPostano: čet 07 sij, 2010 19:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Teoretski (ne moras me shvatiti ozbiljno), sa 20 konja (benzinski paramotor) ili 65-70 kg potiska, na krilu 1-2 dobivas 1.4-1.7 m/s dizanja!
Mislim da neces moci cak ni poletjeti sa tim motorom (pitanje je koliko dugo mozes koristiti max.snagu - treba ti barem 20-30sec da dobijes neku visinu ukoliko polijeces sa ravnog terene), za odrzavanje visine treba ti nekih 40-45 kg konstantnog potiska, a to je negdje 11-14 konja ovisno o krilu!

Trebao bi ti takav motor da doguras dizanje samo preko 2 m/s
Oko 98 kg statickog potiska, 230 ccm, 32 konja
slika

pozdrav

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 6:43 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Treba ti tolika snaga na krilu DHV 1 ili 1-2, ako letiš na komp krilu onda je to znatno manje. I još jedna pomoć može biti polijetanje s brijega, a motor ti onda služi samo za održavanje visine ili čak i za malo penjanje. Daj ga samo ti napravi Mileni. Dragovoljno se javljam za test pilota. Odgovarajuća krila imam za taj opit.

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 8:48 
Offline     DHV 2

kbelcar je napisao/la:
Teoretski (ne moras me shvatiti ozbiljno), sa 20 konja (benzinski paramotor) ili 65-70 kg potiska, na krilu 1-2 dobivas 1.4-1.7 m/s dizanja!
Mislim da neces moci cak ni poletjeti sa tim motorom (pitanje je koliko dugo mozes koristiti max.snagu - treba ti barem 20-30sec da dobijes neku visinu ukoliko polijeces sa ravnog terene), za odrzavanje visine treba ti nekih 40-45 kg konstantnog potiska, a to je negdje 11-14 konja ovisno o krilu!

Sve sto si rekao puno mi pomaze i slaze se s mojim izračunima... TNX...

Pazi sad ovo...

20 konja tj. 14.7KW na benzinskom motoru se događa samo na vršnim okretajima gdje moment rapidno pada... Iz vlastitog iskustva ti mogu reci da benzinski motori nikada, ali stvarno nikada ne postizu snage koje su deklarirane... Zaprljanost filtera, tlak goriva, kvaliteta istoga, svječica mogu skinuti i do 40% snage... To je slicno kao i deklarirana potrosnja na automobilima...

Kada ja radim proracun benzinskih ili dizel motora u svom poslu uvijek dodam bar 20%...

Kod struje toga nema... 15KW je uvijek 15KW..., a moment je konstantan, meni sada samo treba okretaji s obzirom na brzinu kretanja i promjer elise...
Recimo da sam u prednarudjbu stavio dva motora od 7KW nominalno s dvije dvokrake elise promjera 28"... Cilj mi je napraviti motor s kontra elisama kako nebi bilo zakretnog momenta na kicmi pilota... Svaka elisa moze u maksimumu dati 35Kg potiska, znaci s dvije ako uracunamo gubitke na dodirnim tangentama negdje mogu dobiti oko 60Kg trajno i do 80Kg kratkotrajno, s tim da cu pocicat baterije za par minuta...

Vidjet cemo...

Gube su s 15KW poletjeli jedrilicu od 300Kg s 2m/s... Pa ti vidi...

LP!

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 8:53 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Treba ti tolika snaga na krilu DHV 1 ili 1-2, ako letiš na komp krilu onda je to znatno manje. I još jedna pomoć može biti polijetanje s brijega, a motor ti onda služi samo za održavanje visine ili čak i za malo penjanje. Daj ga samo ti napravi Mileni. Dragovoljno se javljam za test pilota. Odgovarajuća krila imam za taj opit.

Hvala na podršci i ponudi...

Ali znas da test pilot mogu biti samo ja... :), a i krilo je u gepeku... Novo!!!!! :Yahoo!:
Ovih dana cu nacrtati i isprintati okvir elise... Moram samo vidjet kako sve uglazbit na nekakav sic...

LP!!!

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 10:01 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
zboskovi je napisao/la:
Hvala na podršci i ponudi...

Ali znas da test pilot mogu biti samo ja... :), a i krilo je u gepeku... Novo!!!!! :Yahoo!:
Ovih dana cu nacrtati i isprintati okvir elise... Moram samo vidjet kako sve uglazbit na nekakav sic...

Nema na čemu. Nego, opali mi šamar, opsuj mi majku i nazovi me političarem, samo nemoj napisati: "...a i krilo je u gepeku... Novo!!!!!" bez objašnjenja :dash:

Ako imaš nešto novo i tajiš to, onda ti želim svrab i sraćku istovremeno.

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 13:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
toni je napisao/la:

I da mu sraćka dođe kad bude, poput ovih s Tajvana, negdje na pola puta do prvog otoka (koji se s tim baterijama može sigurno dohvatit). :blum2:

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 15:00 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
koliko bi taj tvoj paramotor trebao bit težak po tvojoj računici?
I računaj si to da ako ideš sa dužom elisom, što moraš da bi izvukao što više potiska redukcija ti mora odgovarat.
Baš me zanima kako će to izgledat. Postoje li već kakve skice?
LP
Sitni

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 17:21 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Živio prijatelju Zoki .. evo da ti skratim muke ,naj bolji majstor za prizvodnju elisa i izračun broja okretaja je DR. Aleksandar Leluja iz Subotice :amen: jer to šta ti radiš , snaga tih baterija taman je tolika da podigne u zrak pilota od max.80 kg a to znači da ti izračun broja okretaja i kut (korak) elise moraju savršeno bit točni da bi to letilo inače ništa od toga ,to šta ti Sitni govori za veću elisu npr. 120 cm tu je u pravu :respekt: ali to se može riješit da elisa bude manja NPR.80 CM ali u obliku slova..S.. i dobiješ isti učinak a puno manju elisu i manji okvir itd... a ta jedrilica od 300 kg ima finesu 50 šta znači da ima i puno bolju aerodinamiku , da lakše klizi kroz zrak od glidera koji ima 8-10 finesu ......................................dva dana priče... :Yahoo!: :Yahoo!:

Vrh

PostPostano: pon 11 sij, 2010 17:44 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Nema na čemu. Nego, opali mi šamar, opsuj mi majku i nazovi me političarem, samo nemoj napisati: "...a i krilo je u gepeku... Novo!!!!!" bez objašnjenja :dash:

Pitaj Box-a... :)

Bo te ker, serem i svrbi me vec 7 dana... Pa kako da ista kazem kad ga jos nisam ni otpakiro, a kamoli letio... :)

LP!

Vrh

PostPostano: pon 11 sij, 2010 17:48 
Offline     DHV 2

Sitni je napisao/la:
koliko bi taj tvoj paramotor trebao bit težak po tvojoj računici?
I računaj si to da ako ideš sa dužom elisom, što moraš da bi izvukao što više potiska redukcija ti mora odgovarat.
Baš me zanima kako će to izgledat. Postoje li već kakve skice?
LP
Sitni

Trebao bi biti tezak oko 20Kg. Sve zavisi od baterija...
Potisak ne uvjetuje samo duzina elise, ima tu jos cimbenika... Na benzinskom paramotoru mislim da je sve to uvjetovano nedostacima istoga... tj. malom momentu na niskim okretajima, pa se zato rade redukcije na manje okretaje, pa da bi se izvuklo sto vise se stavljaju duze elise... Vidjeti cu dali sam u pravu kada dodju motori i propovi...
Samo da mi dodje odgovor za propove, odmah pocinjem crtat...

LP!

Vrh

PostPostano: pon 11 sij, 2010 17:52 
Offline     DHV 2

Grgo je napisao/la:
Živio prijatelju Zoki .. evo da ti skratim muke ,naj bolji majstor za prizvodnju elisa i izračun broja okretaja je DR. Aleksandar Leluja iz Subotice :amen: jer to šta ti radiš , snaga tih baterija taman je tolika da podigne u zrak pilota od max.80 kg a to znači da ti izračun broja okretaja i kut (korak) elise moraju savršeno bit točni da bi to letilo inače ništa od toga ,to šta ti Sitni govori za veću elisu npr. 120 cm tu je u pravu :respekt: ali to se može riješit da elisa bude manja NPR.80 CM ali u obliku slova..S.. i dobiješ isti učinak a puno manju elisu i manji okvir itd... a ta jedrilica od 300 kg ima finesu 50 šta znači da ima i puno bolju aerodinamiku , da lakše klizi kroz zrak od glidera koji ima 8-10 finesu ......................................dva dana priče... :Yahoo!: :Yahoo!:

Sve si u pravu mileni, ali mi neda vrag mira da probam... Gle, steta ce biti samo u elisama ako budem isao na kontramoment sistem, motori se uvjek mogu prepraviti u single prop i onda se uzme dugacka elisa kako se savjetuje. Original plan je bio dvije jednokrake elise, jer sto je vise elisa to je vise gubitaka, ali to je pak druga prica... Samo eksperimentiram... Vidjetcemo...

A pajdu iz Subotice bih probao kontaktirati... To u svakom slucaju... :good:

TNX

LP!

Vrh

PostPostano: pon 11 sij, 2010 18:28 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Ja ti neznam broj od njega ali ga zna sigurno Vojin prijatelj Bane :hi: iz BG-a ili ako znaš nekog drugog motornog letača iz Srbije............................. :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!:

Vrh

PostPostano: uto 12 sij, 2010 9:45 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 08 ruj, 2009 13:57
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Jako mi je zanimljiva ova tema i ja bi rado imal paramotor koji radi i još da je na struju. Koliko se ja kužim u elektro motore mislim da mu nije okretni moment cjelom dužinom okretaja isti nego je naj veči na 0 okretaja i nadalje sve pada. Upoznal sam jednog bivšeg pilota i servisera iz lučkog koji se kuži u proračune elisa pa ako nisi našal sve podatke koji te zanimaju za projekt mogal bi stupiti u kontak sa njim i spojiti vas. Molio bi te da pišeš kak napreduješ sa projektom, koji su problemi, koliko to financijski stoji, koji su rezultati.

Vrh

PostPostano: uto 12 sij, 2010 13:53 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 13:36
Dao Palac gore: : 247 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 475 / Palac dolje: : 0
Zoki bok

Hvale vrijedna je spoznaja da kod nas ima ljudi koji svoje znanje i ideje zele usmjeriti u razvoj ovog jos uvijek specificnog "sporta".
Moram odmah napomenuti da nisam previse involviran u problematiku elektro paramotora, pa se tako moje spoznaje temelje na onih nekoliko web stranica na kojima se prezentira taj vid letenja.
Kao pilot sa nesto iskustva u motornom paraglidingu, spomenut cu ti nekoliko stvari na koje treba paziti:
Snaga motora: Sve sto ti je Kristijan napisao apsolutno stoji, pa tako za penjanje od 3m/s, treba iznimno mnogo snage (govorimo naravno o penjanju snagom motora u mirnoj i stabilnoj atmosferi). Kod tako jakih motora u odredjenom trenutku krilo postaje kocnica zbog prevelikog napadnog kuta uzrokovanog prejakim motorom i pre tromim krilom. Prakticno to znaci da mozez na ledja staviti motor "bezobrazne" snage, ali penjanje ce i dalje ovisiti o konstrukciji i mogucnostima krila, sa jos jednom napomenom, da naravno kao neposredna opasnost postoji mogucnost sloma uzgona.

Velicina elise: Poznato je pravilo da sto je snaga motora manja upotrebljava se veca elisa (braca Wright su na svoj avion stavili motor od 12 KS koji je okretao dvije elise od 2,5 m i to preko lanca, mos mislit gubitaka). Sto se redukcija tice one se u pravilu stavljaju na benzinske motore kako bi se smanjio broj okretaja elise i na taj nacin kod velikih elisa izbjegla prevelika obodna brzina koja moze dostici i "brzinu zvuka" i naravno automatski prouzrociti lom elise (PPG benzinski motori se uglavnom vrte od 5000 - 10000 o/min, i reduciraju se na cca 1/3). Naravno da postoje razne kombinacije, ali opce prihvacene postavke u svijetu paramotora su: za pilota od 80 kg, min 15 KS, min 50 kg potiska = elisa cca 120 cm. Proracun i izrada elise to je jedna posve druga prica, o kojoj bi se moglo pricati i teoretizirati danima, a osnovni parametri koji se unose u proracun su : snaga motora, broj okretaja motora (ili redukcije za velike elise), predvidjena letna brzina. Za bolju iskoristivost elise u raznim rezimima leta idealno bi bilo imati elisu sa promjenjivim korakom, ali to naravno dodatno komplicira (poskupljuje) konstrukciju.

Ovjes: Prilikom izrade paramotora svakako se upoznaj sa ovom temom, jer svaka vrsta ovjesa ima svoje zakonitosti prednosti i mane, a koje bitno utjecu na iskoristivost ionako preslabih motora.

Krilo: Danas naravno postoji cijeli spektar odlicnih krila za paramotore, ali jedna od osnovnih premisa dobrog PPG krila je lagano dizanje na startu. Tu su svakako u prednosti krila "1-2", eventualno "2" za vrlo iskusne pilote. Naime kao sto je poznato najdelikatniji dio letenja paramotorom je sam start, kada pilot mora kontrolirati krilo sa upaljenim motorom , parirati okretnom momentu i sa svime potrcati vrlo energicno desetak i vise metara. Ne smijemo zaboraviti da nije isto dizati krilo na brdu i na potpuno ravnom terenu.

Ovih par dobronamjernih natuknica mozda ce ti pomoci u promisljanju i rjesavanju problema koji te ocekuju pri izradi paramotora. U svakom slucaju stojim ti na raspolaganju "rjecju, djelom i propustom". Ne bi bilo lose da dodjes u klub i da na licu mjesta vidis neke tehnicke detalje, kako ne bi morao otkrivati "toplu vodu".

U prilogu je link na jednu francusku firmu, koja je vrlo ozbiljno zagrizla u problematiku elektro paramotora, i koliko vidim ulozila puno love i znanja. I da te malo razocaram obrati paznju na tezinu: kevlarska konstrukcija sa motorom - 17 kg + baterije - 16 kg = 33 kg ! za max 45 min leta.
I to sve za sitnicu od samo cca 9000 E.

http://www.razeebuss.com/index.html
http://www.razeebuss.com/razmott-oversize.html

LP Darko

2 Palac gore: : kbelcar, marko    
Vrh

PostPostano: čet 14 sij, 2010 8:21 
Offline     DHV 2

....i samo kao dodatak, program za proracun elisa...

za lovu:
http://www.jcpropellerdesign.com/

gratis:
http://www.nmine.com/propeller.htm

LP Darko

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 8:15 
Offline     DHV 2

Nik jana je napisao/la:
Jako mi je zanimljiva ova tema i ja bi rado imal paramotor koji radi i još da je na struju. Koliko se ja kužim u elektro motore mislim da mu nije okretni moment cjelom dužinom okretaja isti nego je naj veči na 0 okretaja i nadalje sve pada. Upoznal sam jednog bivšeg pilota i servisera iz lučkog koji se kuži u proračune elisa pa ako nisi našal sve podatke koji te zanimaju za projekt mogal bi stupiti u kontak sa njim i spojiti vas. Molio bi te da pišeš kak napreduješ sa projektom, koji su problemi, koliko to financijski stoji, koji su rezultati.

Ja ću koristiti permanent nagnet brushless motor, tako da je moment od 0 do 9000 uvijek isti, a snaga linearno raste...

Svaka pomoč je dobro došla. Kad mi dođu djelovi (problem mi je trenutno što nitko ne šalje u Evropu, večina dobrih stvari je u SAD-u) počinjem sa proračunima... Na "sljepo" ću samo uzeti dvokrake kontrapolarizirane elise 28"...

TNX!

LP!

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 8:19 
Offline     DHV 2

Darko, Žac, hvala na korisnim linkovima i savjetima...

U svakom slučaju sam imao u planu nači se sa svima koji mi mogu dati koristan savjet i na kraju krajeva probati sve kad bude gotovo...

TNX!
LP!

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 9:27 
Offline     DHV 2

Zoki bok

Kao sto sam ti obecao, evo linkova od tipa koji proizvodi elektroparamotore, i to bas onakve kako si ih i ti zamislio.

http://www.mhp-profi.blogspot.com/

http://www.youtube.com/watch?v=InrgX83X4iE

http://www.youtube.com/watch?v=pY1Q70AHIKY

http://www.youtube.com/watch?v=-PzdMy84 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=b9QedZlR ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=AVBRvsTe ... re=related

LP Darko

PS u subotu sam bio u iskusenju da mrknem krilo ;-)
Moram nazvati Boxa hitno !

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 13:16 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Dark-O je napisao/la:
i to bas onakve kako si ih i ti zamislio.

Ja sam shvatio da su elise sa istim centrom rotacije, tj. na istoj osovini. Ili...

To bi vjerojatno smanjilo zajebanciju sa špagama na startu (i slijetanju).

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: