»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 3:57.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: PARAMOTOR KONSTRUKTIVNO
PostPostano: čet 22 ožu, 2012 20:11 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
ma dapače uvjek se radujem kad se pojavi novi entuzijasta pogotovo vidim mlađi čovjek (pretpostavljam) koji se želi i voli upustiti u recimo avanturu izrade paratrajka ili bilo koje letjelice, surfajuči internetom našao sam jako puno ljudi koji su se upustili u ovu avanturu izrade svakakvih tipova letjelica ali najviše me se dojme ljudi koji to rade iz ljubavi prema prvenstveno prema letenju prema jednom izazovu koji ih vuče da pokušaju svojim rukama izraditi neki čudesni stroj kojim če se vinuti put neba ( ili barem pokušati) a i neko je nekad reko jeb.. čovjeka koji za svog života nije napravio barem jedan avion! mislim nepoznati bosanac ali moguče je da sam i ja to izmislio. Elem kažeš varenje nije problem ali to je samo djelič posla koji može trajati dosta dugo bilo u radionici bilo proučavajuči brdo literature iz ove oblasti tu preporučujem obavezno jednu francusku skriptu pod naslovom " geometrija trajka" a gdje se baš striktno obrađuje paratrajk. viša ili niža točka vešanja krila u odnosu na liniju potiska elise ali i na centar težišta samog trajka gdje ima različitih kombinacija i djelovanja na performanse cjelokupne letjelice odnosno na ponašanje iste u svim elementima leta no to je malo šira tema koju možemo raspraviti onak uz pivo kad se najdemo bilo u zagorju na kalniku ili me potražiš na koprivničkom aerodromu danica. pozdrav!

Vrh

PostPostano: čet 22 ožu, 2012 20:19 
Offline     DHV 2

ps. slike moga trajka imaš na postu "sjebo sam elisu" ali i na clementeparamotore.com pod nazivom secure land paratrke koji mi je poslužio kao osnov pri konstrukciji. pozdrav!

Vrh

PostPostano: čet 22 ožu, 2012 20:42 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 06 stu, 2011 9:43
Dao Palac gore: : 67 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 3
OK! Mlađi-upitno (34god+žena i 2 djece). Entuzijazam=100. Avion? Skoro pa gotov 8) sa kumom radim Hummel Ultra Cruiser...gotov je jedno 62%..za klub obnavljam i vitlo Hercules 3 (za jedrilice)..uglavnom aktivan sam. Na aerodromu danica sam letel davne 1995. godine ali poznam par dečki od tam..Ogi i Dogi..Štef Karas..ta ekipa..
Kaj se tiče trajka bum se još malo uputil u literaturu pa nadam se da bu šansa da se negdje najdemo i malo pročavrljamo...

Vrh

PostPostano: pet 23 ožu, 2012 8:47 
Offline     DHV 2

normalno da si mlađi čovjek jer moj sin je skoro toliko star i mislim da je još jako mlad ali koliko je ko star ne ovisi samo o godinama ! kažeš da si 95 letel na danici vjerojatno pod rukovodstvom gosp. Hodalića i možda smo se i vidjeli ali ja sam u to vrijeme pa sve do sada letel sa mot. zmajem tj bio u zmajarskoj sekciji, nažalost blanik kojim ste leteli je zbok neisplativosti rešavanja jednog konstrukciskog problema spakiran i vjerojatno ide u staro željezo no imamo motornu jedrilicu ( falke) pa jedriličari uglavnom lete na njoj. Štef karas i ostali uglavnom su tu te se dalje rvemo sa problemima registracije održavanja aerodroma uglavnom su to financiski problemi ali to je opšte poznata stvar. ja sam puno puta pozivao svoje kolega letače da dođu do mene da vide šta radim da daju kakav konstruktivni predlog ili mišljenje ali izuzev jednog ( božo zlatar ) nisu bili baš zaiteresirani što me čudi jer smatram da je šteta fokusirati se samo na jedan određeni vid letenja i ostati na tome. pozdrav!

Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 15:46 
Offline     DHV 2

evo malo da pomognem svojim skromnim znanjem pri konstrukciji paratrajka kako kažeš da čim prije počnemo letjeti i družiti se na našem nebu i livadama.

TOČKA KOPČANJA KRILA NA PARATRAJK

Linija potiska elise - PPG trajk može imati različite momente uzrokovane potiskom koji stvara elisa. Ova linija ide kros centar kruga oko kojeg su rupe za učvrčenje elise pa uzdužnom osom prema nosnom kotaču trajka.
- linija potiska elise može ići iznad centra težišta trajka ili ga sječi to jest prolaziti kroz njega u zavisnosti od konstrukciskog rešenja.
- u oba slučaja točka vešanja mora biti odnosno u gotovo 95 posto rešenja minimalno 10 i više cm iznad linije potiska elise.
-što je veča odnosno viša točka vješanja u odnosu na liniju potiska bez razlike dali linija potiska ide iznad ili sječe centar težišta javljaju se određeni momenti koji utječu na trajk.
-u prvom slučaju javljaju se dva momenta koji utječu na trajk A-grana koja koja ide iznad centra težišta a ispod linije potiska elise uzrokuje momet potiskivanja nosa-kotača trajka dole i B-grana u kojoj se javlja moment iznad linije potiska elise i oko točke vješanja a potiskuje nos trajka gore. Ovo su dva dijametralno suprotna momenta koja se poništavaju pa bi trajk zauzeo jedan relativno horizontalni položaj gdje onda pomicanjem uzdužnom osom- ramom trajka moramo nači točku na kojoj trajk zauzima položaj sa prednjim kotačem koji je višlji u odnosu na zadnje 10-do 15 cm.
- u drugom slučaju kada linija potiska sječe centar težišta a točka vešanja je 10 i vše cm iznad javlja se samo moment B-ruke tj nos gore i tu bi samo korigirali pomicanja točke vešanja naprijed ili natrag da bi trajk u svim elementima leta zauzimao gore opisani položaj.da ne duljim i ne kompliciram u kratko ovakav vid višeg kopčanja krila na paratrajk je najčešči jer daje stabilnos i upravljivost letjelice pr svim uvjetima koji utječu na let tu možemo iči u pojedine elemente što možemo nekom drugom prilikom ili uz pivicu. pozdrav!

Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 21:31 
Offline     DHV 1-2

Dr. Zdravko,
ovo su vrlo kvalitetne i korisne informacije! Upravo takve informacije me zanimaju - a može ih dati samo čovjek sa velikim iskustvom!
Čujemo se

Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 10:36 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 stu, 2011 11:22
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 6
Postovanje,
Dr.zdravko ce se sigurno ukljuciti ali evo i ja cu...
sto se tice visokog ili niskog hangpointa....99,9 % su svi trajkovi visoke tacke kacenja....
visoka tacka kacenja je daleko bezbednija i sigurnija pa stoga je tako.sve ima svoje prednosti i mane pa treba to odvagati ,bitno je da znas sta hoces,visoka tacka se koristi za bezbedne letove,komercijalne letove itd....kod visoke tacke kacenja je problem GYRO / ZIRO sile koje elisom prouzrokovane podizu i zanose trajk u jednu stranu ovisno levom ili desnom motoru.....
prilikom konstruisanaj trajka svi tezimo tome da je sto laksi ali.....
lagan trajk samo zato sto nemamo adekvatna krila ili su ta adekvatna krila skupa....jer trajk sto je tezi stoga je i tezi ziro silama...kao poznavaoc jedrilice sigurno znate da iste lete sa balastom od 350-550 litara vode u spremniku kog se oslobadjate....daleko je lakse,brze,lepse leteti pod punom masom nego extra laganu,kako avion,jedrilica,zmaj tako i ovo....bitna je masa leta i krilo koje nosi......
izvinite ako gresim ali sustina je,kolko god da je letelica teska bitan je motor,jaci motor i to je to.....ovo je bukvalno razmisljanje koje ima prednosti i mana,prednosti su na bezbednosnoj strani a mane na strani eksploatacije ....pa sad sta hoces.....
na netu imas masu trajkova koje mozes slobodno konstruisati jer neces doci u konflikt zato sto skidas 1:1 nego ces omanuti u merama sto i nije problem....bitno je da odradis tacku kacenja opterecenog trajka na kraju....
pogledaj trajk kilo duo npr...
pogledaj trajk a imas i crteze i slike ....detalje mozes na
http://www.guido-reusch.de/public/engli ... how/id/678
pozdrav i svako dobro
allways happy landing
pilotproject

Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 11:38 
Offline     DHV 2

eto drago mi je što se jedan profesionalac uključio i koji sigurno bolje barata ovom temom nego mi amateri uglavnom ja sam htio uglavnom objasniti neke osnove koje če pomoči našem kolegi kod određivanja točke vešanja krila kad trajk naravno pod punim opterečenjem objesi ( na galge odnosno okvir podesan za to) i da to bude malo jasnije, nisam htio iči u detalje jer svi znamo da nema 100 postotnog idealnog rešenja ovaj viši tip je najčeči jer u glavnom ima najviše dobrih strana . Efekt zanošenja trajka je teško anulirati ( može određenim konstrukciskim zahvatima ali to je več za proizvođače koji se bave proizvodnjom i prodajom) on se javlja kod oba tipa vješanja i ovdje je kod više točke jače izražen . Vratila motora se uglavnom vrte na levu stranu i u zavisnosti od tipa reduktora elisa če se okretati u levu ili desnu stranu, remenski i direkt spojena elisa ( samo do 3000-3500 okretaja ) okretat če elisu u levu stranu ( leva elisa ) getriba sa zupčanicima vrtit če elisu u desnu stranu ( desna elisa) i javljat če se prma tomu dali je leva ili desna elisa suprotan efekt zanošenja što anuliramo malom korekcijom pravca desnom ili levom komandom u zavisnosti koju elisu imamo odnosno prenos. Opet nejdem u detalje neka naši mladi kolege malo razmišljaju o tome - tako je meni moj instruktor letenja na mot zmaju znao reči da razmišljam o ravnanju mot . zmaja pri sletanju a odostraga mi je potiskivao upravljačku šipku da ja to nisam osetio i čudio sam se kako ja to dobro slečem ma reko sam sebi pa ja sam prirodni talent za te stvari ! pozdrav!

Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 12:47 
Offline     DHV 1-2

Pilotproject,
Hvala na linku za handbuch - ima zanimljivih stvari unutra, pogotovo što se tiče podešavanja točka vješanja.
Mislim da je najbolje izbalansirati trike doma "na vješalima",i to po mogućnosti sa i bez snage.
Žiro moment se javlja kod svih letjelica pogonjenih elisom i dobro znam što to znači - isprobao sam to na Cessni a i na motornom zmaju. Kod jedrilica nema tog momenta ali je istina što govoriš za balast-no kod jedrilica se balast koristi za veću brzinu i probojnost prilikom preskakanja stupova, a mora se izbaciti prije slijetanja zbog mogućeg preopterećenja kod slijetanja.

Uglavnom radujem se da ću uskoro složiti nešto konkretno :-)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: