»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 4:29.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: motorno ili slobodno letenje
PostPostano: uto 14 kol, 2012 22:52 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Zanima me vaše mišljenje koliko je motorno letenje opasnije ili manje opasno od slobodnog letenja? Vaša iskustva ako se poleti u uvjetima koji su gori nego se u prvi mah čini. Letio sam jednom kod sebe motorno na kanalu. Činilo mi se mirno. Ali kad sam se digao iznad šume i ne previsoko, počeo mi je rokenrol.Vjetar je bio jači i nemirniji nego sam pretpostavio. Bogme sam bježao dole jer me uplašilo koliko je teže kontrolirat i osjetit krilo sa motorom u odnosu na slobodno letenje, kad se več nađeš u takvoj situaciji..

1 Palac gore: : flyingzeko1    
Vrh

Naslov: Re: motorno ili slobodno letenje
PostPostano: sri 15 kol, 2012 0:11 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Neznam, ja vjerojatno nisam mjerodavan, ali ja bez motora nebih letio...

Vrh

PostPostano: čet 16 kol, 2012 22:48 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 10:37
Dao Palac gore: : 318 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 208 / Palac dolje: : 2
Giga je napisao/la:
Neznam, ja vjerojatno nisam mjerodavan, ali ja bez motora nebih letio...

Ja letim slobodno i motorno :good:
Moram reći da svako od ovih letenja ima dobre i loše strane :crazy:
Mislim da PPG letenje dolazi u obzir nakon 1-2 g. iskustva na slobodnom letenju :hi:
Kad letim PPG, to je većinom u mome kraju(da se pokažem ljudima :good: ) i to u pravilu poslije termike(u 18 sati),
jer ne volim da me razmetava,a kad to osjetim(jači vjetar,zaostala termika...) sletim i pričekam još pola sata!
Što se vjetra tiče najljepše mi je startat bez vjetra ili do 1m/s (naučil sam nakon nekoliko slomljenih elisi,jer sve to košta :O: )
Slijetanje je uvijek tvrđe,jer puno brže propadaš(barem ja),a nedaj bože sa leđnim vjetrom :amen:
Druga prednost PPG-ja letenje jako nisko,pozdravljat ljude,rastjeravati kokoši po dvorištima i divljač po poljima :crazy:
Znači dodaš gas ide gore,pustiš ideš dole-jednostavno...
Treće..prijevoz :greeting: doma iza kuće rastegneš,zakopčaš i letiš.

Što se tiče slobodnog,svi znamo kako je sa prijevozom na brdo,iščekivanje uvjeta za letenje,loš dan,ako odletiš u vukojebinu
kak ćeš doma(a ženi obećaš da si za 2 sata doma) :-D
Za to si moraš uzeti cijeli dan i dobre živce pogotovo ak taj dan nisi letio radi loših uvjeta :fool:

3 Palac gore: : kmikac, Knez, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 23 kol, 2012 7:56 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Ak tepe, tepe te i s motorom i bez njega. Opet ovisi o krilu na kojem letiš i kakvo imaš vješanje na PPG. Nekak mi je najbolje letiti na "dvojkama", idu, lako se dižu, nema problema s njima i zadovoljavajući im je handling (i ne tepu tak jako u termici). Osobno, ponekad mi je gušt zavrtiti termiku s PPG, ali u većini slučajeva je to r'n'r. Vremenom se to da izvježbati, ali zakaj? Radije termiku vrtim slobodno. A onda navrtiš pod bazu i uz šum vjetra u špagama letim, i letim, i letim... Ono prduckanje i vibriranje iza leđa mi opće ne fali. Opet, u predvečerje, kad se zrak smiri, pa držiš gas na nekih 40% i nogicama brčkaš nepokošenu travu... Sve ima svoje gušte.

PS: Ivo, nije svaki dan za letiti ;)

5 Palac gore: : bmutak, flyingzeko1, kbelcar, vedran_zgela, zec    
Vrh

PostPostano: pet 24 kol, 2012 15:49 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 939 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 145 / Palac dolje: : 0
osobno me ppg ne privlači ali to ne znači da ne cijenim tu vrstu letenja :)
no, ima jedna stvar kod ppg-a koja mi baš nije naj iako je malo off od teme..

naime, u slobodnom letenju letiš, uživaš i uglavnom nikome pri tome ne kvariš njegovo uživanje kakvo god ono bilo. dok kod ppg-a to baš i nije tako jer buka koja se stvara uglavnom nije nikome ugodna (i sami piloti nose antifone), pogotovo kada se pilot još voli pokazivati ljudima iznad glava misleći da je to svima nevjerojatna fora.

nedavni primjer koji smo doživjeli je u kampu na soči: jutro je, 7h je jedva okrenulo kad ono prvi motornjaci na 20m od šatora počinju palit svoje pile. naravno, ista stvar se događa i navečer ali su tada barem svi budni.. i to ne bi bio još toliko problem (osim što je jedva 7h) da ljudi polete i odlete no oni nerijetko (čast izuzecima) tako isprazne cijeli tank iznad kampa!? pa je onda još veća fora postane preletat ljudima točno iznad glava koji se pokušavaju relaksirat uz samu rijeku. i naravno, što bliže glavi to jači gas ne bi li se bolje čula sva snaga motora :(

stoga je ovaj moj post u biti molba svima koji lete ppg a nikad nisu razmišljali o tome da njihov užitak uzrokuje drugačije osjećaje ljudima ispod njih, da razmisle o tome kad se i koliko "pokazuju" ljudima.

hvala i lp
M.

ps. ne znam, možda i ja idem na živce planinarima na japu kad im se motam iznad glave, ali barem to radim u tišini ;)

5 Palac gore: : CW, gburazer, horbaPG, Pilotproject, Zvoc    
Vrh

PostPostano: sub 01 ruj, 2012 11:56 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 stu, 2011 11:22
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 6
nekada davno sam rekao da je letenje OPASNO KOLIKO I PILOT SAM,sto se tice najboljeg krila nema ga ili ima,NAJBOLJE KRILO NA SVETSKOM TRZISTU JE ONO POD KOJIM SE PILOT OSECA BEZBEDNO.
sve u svemu treba znati sta hoces.

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.