»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 04 lis, 2024 15:59.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Paratrajk ili ti PPG Trike
PostPostano: sub 09 ruj, 2017 23:03 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
I konačno Pačina radiona ponovo služi svojoj svrsi. Šta ima lijepše od toga nego da se sve te mašine koriste za ono čemu su i bile namjenjene. Da se na njima radi.Uglavnom započeli smo izgradnju našeg prvog, probnog trajka, u crnim cijevima, a baš zbog kasnijih ergonomskih i inih preinaka. Ovo je samo prvi i testni primjerak koji će se kasnije koristiti za drndanje po pisti i vježbe tijekom obuke. Pravi
trajk če biti izrađen od Aluminija, tj od AlSi cijevi koje se odlikuju izuzetnom čvrstoćom i žilavošću, a u isto vrijeme odlično upijaju udarce i maltretiranje, i nisu podložne lomljenju i pucanju poput nekih drugih legura. Iste če biti kruto spajane zavarivanjem u Tig postupku. Ovo je već nekoliko godina ispitivana konfiguracija koja se pokazala sigurnosno,težinski, obradbeno a na kraju i cijenovno kao najbolja solucija. Započeli smo izgradnju iskustveno najbolje konstrukcije trajka jednosjeda koja prvenstveno ispunjava sve sigurnosne zahtjeve za kaveskom zaštiom pilota uslijed mogučeg prevrtanja. Trajk u i iz kojeg je lako sjesti i ustati. Trajk koji svojom konstrukcijom neče kvariti pogled pilotu. Trajk koji če imati maksimalno nisko težište u svrhu što veče stabilnosto na zemlji. Trajk koji če biti jednostavan koliko jednostavniji može biti i bez suvišnih i nepotrebnih dijelova, npr raznoraznih vidova amortizacije zadnje osovine jer to zaista nije potrebno na ovakvoj vrsti letjelice. Trajk koji če imati visoko kačište koje je dokazano najbolja solucija za trajkove, te če imati ugrađenu tvrdu sjedalicu za pilota sa sigurnosnim pojasom.Zaštitni koš propelera će biti zbog transporta moguće rastaviti i odvojiti od letjelice. Na istom je predviđena ugradnja pogonskog stroja od motocikla Kawasaki KLE 500, a koji če biti malo smiren u smislu smanjenja snage a u cilju dugotrajnosti pogonskog stroja. Za sada je kao što se može vidjeti iz priloženog završen prvi dio grube konstrukcije trajka, a za idući puta je predviđena izrada prednje vilice i buma, te testiranje konstrukcije na opterečenje, a potom ide dodavanje težine umjesto pogonskog stroja i vaganje radi određivanja težišta, i pravljenja kačišta sa mogučnošću mijenjanja istog.

Evo malo slika:
https://postimg.org/gallery/34sz360ui/

LP Mladen

9 Palac gore: : ada, Dark-O, david, djura, Laminar, Maslina, Vulkanizer, zec, zoli    
Vrh

Naslov: Re: Paratrajk ili ti PPG Trike
PostPostano: pon 11 ruj, 2017 22:09 
Offline     DHV 2

I malo smo i danas readili. Viljuška i prednji bum gotovi. Sutra ide nožni gas, i sjedalo i možda ako stignemo i osovine za kotače , te povariti kukice za A assiste. LP Mladen

slika

slika

4 Palac gore: : Dark-O, Laminar, toni, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pet 15 ruj, 2017 6:56 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 ožu, 2014 8:21
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 0
Svaka čast dečki, jedva čekam videti gotov proizvod :Bravo:
Ako budete trebali kokpit javite se.
Pozdrav

Vrh

PostPostano: pet 15 ruj, 2017 22:03 
Offline     DHV 2

Može Mišo, evo malo nas je omeo vjetar pokidao nam je kompletnu ceradu na hangaru onu bijelu kojim je obložen preko dasaka, tako da smo se jučer sa time zezali i nismo ništa više stigli osim potokariti utore u plastišnim felgama za ležajeve, i ugraditi plastičnu stolicu za sjedenje u kojoj je uzgred rećeno tak lijepo sjediti da ti se nediže van i to nam je vodilja na ovom trjku. Prvenstveno ugodno sjedenje, ergonomija, blizina komandi, A assist linije, firtakt motor od 47-8 konjićća prigušen da traje, i nadasve pouzdan. i još jako bitna stvar jednostavnost upotrebe, znači krilo sstoji u badnju složeno u ružu. Išćupaš ga van prostreš i zakačiš i eventualno upališ kameru, ako i to i stisneš magični gumbić elektropokretača i gore si, i isto tako samo obratno. Sletiš otkačiš krilo i s njime u badanj, trajk odguraš u hangar i peci gradele, a ne ko ja sa dvosjedom sve isto kao i ovo samo još pali navigaciju, pali stanicu , palin kameru pa malo poveči čeking svega, pa provjera veze, pa krilo pođe krivo a ti sve opet ponovi i tako nekoliko puta. I jebeš ga to ti onda dođe kao da letiš sa kakvom Cesnom, a to niti u jednom slučaju nemogu nazvati onako letenjem iz gušta. Uglavnom no kokpit samo što jednostavnije. Malo ogledalom za krilo, i kontrolna tabla od Kawasakija i to je sve. Svejedno hvala na ponudi za Kokpit.

Vrh

PostPostano: čet 21 ruj, 2017 18:42 
Offline     DHV 2

Idemo dalje. Jučer smo još malo napredovali, te smo konačno potokarili i postavili osovine za prednji i zadnje kotače, te postavili ogledalo, i onako se malo provozali guranjem trajka uokolo po mraku. Još nam ostaje za u subotu napraviti povišeni naslon za stolicu i prepraviti prednju viljušku u prateću po savjetu jednog kolege tu s foruma, ako posao uspije tek onda ga pohvalim hahaha, LP Mladen

Slike
Zadnje osovine
slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

302

4 Palac gore: : Dark-O, david, hrvoje.vt, Maslina    
Vrh

PostPostano: ned 24 ruj, 2017 8:29 
Offline     DHV 2

I evo konačno većeras završena prateča viljuška prednjeg kootača. O da bilo je tu podosta primjenjene fizike na dijelu dok nismo dobili odgovarajuči omjer. Napravili smo i bacili jedno tri komada dok nismo dobili traženo hahaha. Ah ima još n ajmanje jedno popodne posla dok ne završimo kompletan prvi kraj osim motora i zašt. kaveza propelera, ali to svakako netrebamo odmah. LP Mladen

slika

slika

slika

1 Palac gore: : Maslina    
Vrh

PostPostano: pon 25 ruj, 2017 22:38 
Offline     DHV 2

Sve spremno za farbanje. Danas konačno sve završeno što nam za sada treba, i još smo mu napravili vaganje težišta. Čim koji lijep dan da malo sunce posuši pistu i idemo sa kvadom u šlep.

Kačišta za krilo
slika

slika

slika

Bok

8 Palac gore: : ada, Dark-O, david, djura, Laminar, Maslina, SrečkoJ, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 09 lis, 2017 5:17 
Offline     DHV 2

Sinoć pala temeljna boja.

slika

2 Palac gore: : hrvoje.vt, Laminar    
Vrh

PostPostano: sub 21 lis, 2017 21:24 
Offline     DHV 2

Konačno ofarban i složen, još samo vreča pijeska za teg umjesto motora i spremni smo za tegalj.

slika

slika

slika

slika

1 Palac gore: : Dark-O    
Vrh

PostPostano: ned 22 lis, 2017 21:55 
Offline     DHV 2

I jutrošnji nastavak. Riječi nisu potrebne.

5 Palac gore: : ada, Dark-O, david, dr zdravko, Laminar    
Vrh

PostPostano: pon 04 pro, 2017 13:27 
Offline     DHV 1-2

Sve pohvale dečki :)
Gdje kupujete te AlSi cjevi?

Vrh

PostPostano: pon 04 pro, 2017 18:49 
Offline     DHV 2

Problem daleko i granice. Na Širokom Brijegu. Odlične cijevi-

Vrh

PostPostano: pon 04 pro, 2017 20:03 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 ruj, 2009 11:41
Dao Palac gore: : 17 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 27 / Palac dolje: : 0
Strojopromet, u nekoliko kvaliteta s garantiranim
svojstvima, za svaki lot se može dobiti certifikat
o ispitivanju. Bar je tako bilo prije desetak godina
kad sam ja radio svoj trike.

Vrh

PostPostano: pon 04 pro, 2017 20:30 
Offline     DHV 2

Ma vidi neznam ni sam šta bi ti rekao i koliko se ta zaje uopče isplati. Danas se samo oni Talijanski trajkovi sa visećim sjedalicama rade od Aluminija i teški su oko 90 -100 kg za tandem sa Simoninijem od 33 ksm a sve ostalo je, skoro sve od običnog žebeleza, crne cijevi. Največi dio trajkova proizvedenih od Prokroma tj. nehrđajučeg čelika je u ja mislim kolijevci letenja trajkovima Španjolskoj. Težine su ti uvijek tu negdje od 80-90 kg za jednosjed, ili od 130-150 kg za tandem trajk, neovisno od čega je napravljen. Jednostavno izbor kotača, siceva , motora i propelera i svega ostalog osim same konstrukcije trajka je najveća težina a sama konstrukcija je teža ili lakša za nebitna 2-5 kg.
Ja idem na Al samo zato što ga mogu sam zavariti a to ti je značajan izdatak ako ga plačaš, lako ću saviti cijevi, i na kraju nemoram sve farbati. AlSi je dobar zato što je relativno mek na stijenci od 2,5 ili 3 mm, tako da ako i dođe do kakvog udarca neće puknuti nego se samo savit, ili udubiti, a to mi je najmanji problem isječem i ubacim novi dio i pići dalje. Prokrom je dobar i žilav ali mi se neda zaje....ti sa poliranjem zavara, a i za savijanje je osjetljiv. U biti meni su najdraže i najbolje riješenje crne cijevi od 2mm. Odlično se savijaju, imaš gotova koljena za kupiti pa nemoraš sve savijati, zavari na njima su odlični i sigurni, te su same dovoljno jake za ove potrebe. Sa zavarima se netreba previše zaje ak je dobro napravljeno nema ni brušenja. Imaju samo jednu manu, dvije ruke temeljne i dvije ruke laka koji se kasnije lako ošteti. Samo da mi je blizu cinčaona ili plastificiranje nebi ja ništa drugo koristio osim njih. Mali mig aparat, mala brusilica, i tri cijevi i za dva dana si gotov.

LP Poli

1 Palac gore: : kbelcar    
Vrh

PostPostano: uto 05 pro, 2017 22:57 
Offline     DHV 1-2

Možda si i u pravu kaj se tiće crnih cjevi. Tu blizu čovjek plastificira i stvarno to napravi profi (Franjo Kuzmić).
Jedanput sam kupoval cjevi u strojoprometu za trajk i zamjerilo mi se. Dojdem na blagajnu i velim blagajnici da trebam željezne cjevi, sad sam zaboravil koju leguru, ugl. čelik sa titanom i još nečim, znal sam stručni naziv, a ženska me gledi ko da duha vidi. Al za što vi to trebate gospodine? I sad si ja mislim kaj te briga za kaj mi treba samo mi daj to kaj sam iskal. I naravno ona nema pojma kaj je to. A gdje ste to vi našli? Pa reko na vašoj web stranici. Očito je njoj železo železo i to je to.
I onda je zvala nekog tipa i ni on nije znal. A kaj je najbolje imaju oni to al niko nezna oznake čitati.
Kaj da sam tek pital za AlSi cjevi... :fool:
A kaj se tiće inoxa u varaždinu sam kupil okruglu poliranu cjev al kvaliteta je užasna. Nije za drugo nek za ogradu.
Jedino mat one su puno kvalitetnije ali ima puno posla za polirati :)

Vrh

PostPostano: sri 06 pro, 2017 5:08 
Offline     DHV 2

Ma vidi makar u ovome netreba previše komplicirati, zato i je naj jednostavniji oblik motornog letenja. Ovo mogu samo Ameri zakomplicirati, oni od trajka naprave qvad, pa mu još dodaju i amortizere, pa sistem vezanja na 22 mjesta, i na kraju im treba i motor od 120 ks da bi sve to i njihovih 120-150 kg moglo poletiti. E je ga sad ih više ni krilo nemre podnjeti pa onda sve to zakače na padobransko krilo koje leti najsličnije migu, tj. pada ko cigla hahaha, i onda to na kraju sve timunaju nogama zato što je preteško tj. nemoguće izvesti to sa rukama. Sranje.

Kupiš jednu kockastu ili kvadratnu cijev za osnovu tj. dno, još ktoj dodaš jednu ili dvije okrugle i pet šest koljena istog profila i potrošio si čitavih 250-300 KN :bad: . Kotače si kupiš u Pevecu po 120-30 KN one plastične felge, malo potokariš srce iznutra da u njig satnu ležajevi to je još hajde 200KN, Sic ahz sic odeš na prvi nogometni stadion tam ih ionako poslje svake utakmice ima hrpa počupanih hahaha, il daj nekom Boysu litru alkohole da ti jednu donese sa tih susreta ahaha, i eto te sam još to sve pocinčaj ili plastificiraj i ak si sve sam radio izašlo te manje od 2000 KN. Eto baš ako si teška kategorija il imaš malo više lovice bilo bi dobro dodati još 200 KN za 2m Prokrom cijevi recimo 304 za zadnju osovimu, ona dobro amortizira, a pri tome se neće bač lako niti saviti a pogotovo ne puknuti. Neboj se neće ni obična crna, testirano sa dvojcom ne lažem troicom skakanjem i odskakanjem po zadnjoj osovini i ništa ni njoj ni gumama a ni felgama. Eto.

LP Poli

Vrh

PostPostano: sri 06 pro, 2017 18:20 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 ruj, 2009 11:41
Dao Palac gore: : 17 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 27 / Palac dolje: : 0
Flymiso, jesi siguran da si kupovao u Strojoprometu?
Nemam namjeru nikoga reklamirati, ali to je jedna od
rijetkih firmi koje dobavljaju malo speccijalnije materijale. Barem poslovnica u cementari u Zg.

Poli, ako imaš solo 210 motor, nije svejedno Al ili
čelik. Moj trike bez motora ima 11 kg. Nema zavara,
sve su vijčani spojevi ili obujmice.

Zadnja izmjena: ibanjac; čet 07 pro, 2017 21:42; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: čet 07 pro, 2017 7:32 
Offline     DHV 2

Ma ok to si u pravu, ja sam ti rekao kilaže sa motorima gore koji su svi od reda teži od sola i to puno, a da nekažem da ja te male nemogu ni nazivati trajkovima iako to jesu, to su samo dvije cjevčice i kotači dodani na paramotor. Tu nema ni stolice ni zaštitnog kaveza. Radili smo jedan trajk sa solom 210 i trajkom ali pravim AL. 20 kila bez sola i goriva, + mojih 80 i kusur. Ja sam ga baš testirao dva puta i leti super. Je da mu treba malo više da poleti , ili što finija površina ali gore ima sasvim dovoljno snage, iako ja nikako nebi preporučio motor slabiji od min pravih 25 ks a ne ko solo koliko ima u originalu 12 ili 14 a oni napisali 18. To neda ni u najluđem snu više od 65 kila potiska ako i toliko. Idealan motor za jednosjed je Hirthb f 33 ili tako nešto od 25- 30ks, a za dvosjed od 40 do max 60 ks.
A što se tiće aluminija ima jedna firma u Stupniku,nemogu se sjetiti kako se zovu, ali imaju svega od plasstike do bakra. Tamo sam uzimao komade za remenice. Ako te zanima mogu pronaći koja je firma.

Vrh

PostPostano: čet 07 pro, 2017 12:44 
Offline     DHV 1-2

100 posto siguran. Ma vjerojatno je bil problem u blagajnici koja nije skužila o čemu ja pričam. Ili sam ja imal pogrešan pristup :-D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: