»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 14:04.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: DIY bluetooth vario za Android
PostPostano: čet 09 lis, 2014 9:48 
Offline     DHV 1

Član od: čet 09 vel, 2012 18:38
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 27 / Palac dolje: : 0
Na nagovor nekoliko kolega letača evo mali info za one koji razmišljaju o tome kako svom omiljenom Android smartphoneu i omiljenoj aplikaciji (FlyMe, XCSoar i sl) pridužiti podatke iz barometara odnosno varia.
Bez ulaženja u raspravu je li vrijeme dediciranih letačkih instrumenata prošlo, problem nedostatka varia možete riješiti na nekoliko načina. Jedan je da već imate smarphone s bareomterom (Samsung Galaxy S, Note, Nexus, Motarola Xoom), drugi je da nabavite gotovi bt vario (GoFly Pico BT, BlueFlyVario) ili meni najdraži, složiti sličnu stvar u vlastitom podrumu.

Za one koji već imaju nekog hoby iskustva s jednostavnom elekronikom, stvar je prilično jednostavna. Najveći dio posla je već riješio lik iza GoFly projekta na svom starom blogu gdje je opisao kako složiti vario za Mio Moov navigaciju uparenu s LK8000.
Nakon malo istraživanja ispostavilo se da je pretvaranje tog rješenja u bt vaio iznimno jednostavno. Sve što treba napraviti, je na TX liniju preko koje procesor šalje podatke van, postaviti bt modul (HC-05) i stvar je rješena. Samo uparite smartphone s novim uređajem i odaberite ga u opcijama omiljene aplikacije.

Ako ste već izvukli lemilicu i obrisali prašinu s nje, evo kuharice s potrebnim sastojcima i alternativama:
1. Procesor: neki Arduino klon ili PIC (npr. Arduino mini pro na 3.3V, ja sam upotrebio lošiju opciju Ardino Micro Pro na 5V)
2. Napajanje: Litijeva baterija i pripadajući sklop za punjenje preko usb-a (ili nekoliko AA baterija uparenih s regulatorom za spuštanje napona LM1117/LM78xx ili StepUp sklopom za dizanje napona)
3. Barometar: Bosch BMP085 ili novija verzija istog BMP180 (ili skuplji i precizniji MS5611)
4. Bluetooth modul: HC-05 (ili neki skuplji bluetooth 4.0 low power modul koji bi u teoriji mogao raditi i sa iOS-om)
5. Software za procesor: na netu ima nekoliko dobrih primjera za Arduino, a ako bude zainteresiranih mogu negdje staviti i svoj kod.

Najbolja je stvar da se same komponente mogu nabaviti za manje od 200kn (naravno sve s eBaya), ostaje samo uložiti nekoliko sati na lemljenje, programiranje i naravno ono najbolje, testiranje svega toga u zraku.

slika

Ostale fotke su u ovom albumu...

20 Palac gore: : dasso, Flyingbear, franz, hrvoje.vt, Irena, isantek, js, Kajgod, kbelcar, Maslina, miha, profa, RobertV, Sinisa, SZ, The Ozone Scraper, Tomica Solina, toni, Toomy, Švabo    
Vrh

Naslov: Re: DIY bluetooth vario za Android
PostPostano: pet 17 lis, 2014 10:55 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 16 lip, 2012 1:20
Dao Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Pozdrav evo i ja sam kreno u taj projekt ali na malo drugačiji način.. Našao sam za 13$ gps module (high accuracy) + bosch BMP280 koji bi trebo biti bolji od 180ice precizniji itd jer mogu reći da 180 nije baš nešto, točnije nalazi se u samsungu galaxy s3 i kasni previše iako to može biti do androida kao OS-a..
Nakon dosta istraživanja došo sam do zaključka da se možda više isplatio kupit neki mio moov i pridodati mu barometar i reflashat ga na custom rom android, da se složit...
Al dobro sve je to puno posla al treba probat :)..

Sretno sa projektom ;)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: