»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 05 lip, 2026 16:32.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: ODABIR KRILA PREMA TEŽINI PILOTA / GORNJA ILI DONJA GRANICA?
PostPostano: sri 06 sij, 2010 14:36 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 pro, 2009 13:50
Dao Palac gore: : 46 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 61 / Palac dolje: : 0
Evo teme za raspravu.

Što je BOLJE / PAMETNIJE / SIGURNIJE .... ?

Jeli bolje kada je pilot sa svom opremom i vlastitom težinom bliže gornjoj granici maksimalnog opterećenja krila ili donjoj? I koliko je opasno i rizično biti preko maksimalne dozvoljene kilaže (recimo nekih 10 kg iznad ) ili pak biti prelagan naspram minimalne težine za neko krilo (recimo nekih 10kg ispod) ???? : unknown: : unknown: : unknown: : unknown: ???

http://www.paragliding-tg.com

slika

Vrh

Naslov: Re: ODABIR KRILA PREMA TEŽINI PILOTA / GORNJA ILI DONJA GRANICA?
PostPostano: sri 06 sij, 2010 14:52 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Mislim da ovisi o uvjetima u kojima letiš kao i o tvom stilu dakle rekao bih da nema univerzalnog odgovora. Najbolje je bit na sredini raspona :)

Kad si blizu donjoj ili ispod, sporije probijaš i manje propadaš. Zajebano po jačem vjetru i termici jer te razbacuje kako hoće, imaš manje kontrole, uha se svako malo zaklapaju jer ga manje tlačiš i sl. Super je u slabijim uvjetima jer manje propadaš a to nekad može napravit razliku između leta i curione.

Kad si blizu gornjoj ili preko obrnuto je - brži si (i min speed se povećava), više ga tlačiš pa se sranja (zaklapanja) teže/rjeđe dešavaju ali kad zaklopi onda je reakcija brža i agresivnija (jer je krilo stlačenije, jel). U slabijim uvjetima toneš ko kamen i brzo se počneš s poda čudit kako ostali uspijevaju na tim isprdcima letit :)

Ja volim bit bliže gornjoj, recimo na pol puta između sredine i gornje. S iznad gornje imam nešto iskustva i živciralo me što često curim dok drugi lete (ok možda mi je to izgovor što ne znam letit S) a kad su jači uvjeti letim al me žešće reakcije nekad malo useru. Par puta blizu donje ili ispod (na velikim krilima), nije mi se svidio osjećaj bespomoćnosti.

Sad mi je taman, žive vage 95kg, s opremom 113 recimo, krilo 90-120, to je to.

Vrh

PostPostano: sri 06 sij, 2010 15:49 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Slažem se da je nekako najbolja solucija između sredine i gornje granice.
Ali opet, da li krilo dobije ltf, dhv certifikat za cijeli težinski raspon ili samo za neku kilažu? Kad sam čitao neke testove onda kaže min. load i max. load.....
No možda postoje uvjeti ili trenutci u kojima trebaju neki drugi omjeri, npr na natjecanjima?
Što kažu komp piloti o tome?
Negdje sam čuo da opterećuju krila preko gornje granice, pa ispuštaju balast itd.... Jel to istina ili samo priča i ako je istina, zašto to rade??????
Toliko pitanja, a tako malo odgovora :-D

Vrh

PostPostano: sri 06 sij, 2010 17:36 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
marko je napisao/la:
Slažem se da je nekako najbolja solucija između sredine i gornje granice.
Ali opet, da li krilo dobije ltf, dhv certifikat za cijeli težinski raspon ili samo za neku kilažu? Kad sam čitao neke testove onda kaže min. load i max. load.....
No možda postoje uvjeti ili trenutci u kojima trebaju neki drugi omjeri, npr na natjecanjima?
Što kažu komp piloti o tome?
Negdje sam čuo da opterećuju krila preko gornje granice, pa ispuštaju balast itd.... Jel to istina ili samo priča i ako je istina, zašto to rade??????
Toliko pitanja, a tako malo odgovora :-D

Nisam komp pilot, ali....

Certifikat se dobije za deklarirani raspon težine, znači i na donjoj i na gornjoj granici krilo mora proći testove.

Jače opterećeno krilo je brže, upravljivije i probojnije, što znači da je "poslušnije" u žešćoj termici i pri jačem vjetru, što su otprilike uvjeti pri održavanju većine tekmi. Prema tome tekmovalci zato vole jače opteretiti krila. Jače opterećeno krilo ima i veće propadanje od slabo opterećenog krila, ali u tekmi i preletu je bolje moći dobro ulaziti u stupove i probijati vjetar uz malo veće propadanje nego imati manje propadanje i odbijati se od stupa (da citiram Nikicu: "ko leptir na buri").

Slabije opterećena krila bolje lete pri blažim uvjetima. Kad za vrijeme tekme ili preleta (pred kraj dana) oslabe termika i vjetar dobro je moći "olakšati se" i iskoristiti maksimalno i najslabija dizanja. Zato je zgodno ispustiti vodu iz balasta.

Biti u sredini deklariranog raspona je kompromis namijenjen većini rekreativnih pilota.

Doduše, kako nikad nisam bio ni blizu donje granice, o ponašanju krila u toj konfiguraciji mogu samo nagađati :-D.

1 Palac gore: : marko    
Vrh

PostPostano: čet 07 sij, 2010 11:30 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
5 kg preko - majka!

Vrh

PostPostano: čet 07 sij, 2010 14:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Ja sam 5kg ispod gornje na krilu od 75-95kg i to mi je mrak. Čuli ste kad ljudi vele da su bili u vakumu tj. stup ili balon ih podigne i onda stane a krilo i pilot i ručak lagano se dignu :bad: ...
Vele da je jako neugodno. A to je zato jer im je krilo malkice veće ili su ispod ili oko sredine+proljetni balon.
Meni se to nije nikad desilo..

Eto 5kg ispod gornje je zakon..

Vrh

PostPostano: čet 07 sij, 2010 14:57 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 25 kol, 2009 21:59
Dao Palac gore: : 19 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 54 / Palac dolje: : 0
horbaPG je napisao/la:
Čuli ste kad ljudi vele da su bili u vakumu tj. stup ili balon ih podigne i onda stane a krilo i pilot i ručak lagano se dignu :bad: ...

Vidiš...već sam odavno zaboravio na taj osjećaj bestežinskog stanja koji se javljao u vrijeme kada mi je bio aktualan klubski Lover (na donjoj granici). Možda je to zato što sam danas 10kg preko gornje :-D
Osjećaj letenja je puno bolji, zaklapanja praktički i nema. Još kad sam letio Sigmu 3 do 95, probao sam jedno prilikom broj veću i osjećaj je bio neprepoznatljiv, kao da se radi o drugom krilu - agilnost 0 bodova.

Vrh

PostPostano: čet 07 sij, 2010 15:06 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
ovisi od krila do krila.....

Nekim krilima je bolji (sigurniji) DHV test na donjoj granici, nekima na gornjoj......Mislim da nikako nije dobro prelaziti granice, bilo vise ili nize. Jer granice postavlja proizvodac i konstruira krilo po tim granicama, ili ih odreduje nakon konstrukcije i prilagodava. Da se krilo bolje ponasa 5 kg iznad ili ispod, proizvodac bi onda i tak postavil granice.

Vrh

PostPostano: čet 07 sij, 2010 21:07 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 pro, 2009 13:50
Dao Palac gore: : 46 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 61 / Palac dolje: : 0
Tomica Solina je napisao/la:
ovisi od krila do krila.....

Nekim krilima je bolji (sigurniji) DHV test na donjoj granici, nekima na gornjoj......Mislim da nikako nije dobro prelaziti granice, bilo vise ili nize. Jer granice postavlja proizvodac i konstruira krilo po tim granicama, ili ih odreduje nakon konstrukcije i prilagodava. Da se krilo bolje ponasa 5 kg iznad ili ispod, proizvodac bi onda i tak postavil granice.

Nisam iskusan pilot ali ovaj odgovor mi ima logike. Ali zagovornik sam mišljenja da je bolje biti bliže gornjoj granici i opteretiti krilo koliko je max dozvoljeno....

http://www.paragliding-tg.com

slika

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 0:37 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Pozz..

:bye: I ja cu se ubaciti malo medju vas iskusne Letace.

Ako sam u pravu, negdije na Para2000 sam naletio na slikovni prikaz
gdje je bila oznaka u primijeru min.90kg/max.110kg
,a ispod oznake za kilazu je bilo pojasnjenje iz prikaza min.opterecenje/idealno opterecenje

primjer:
min.90/max.110kg
min.Load/ideal

Po tome bi proizlazilo da se jos ima mogucnosti
opteretiti krilo iznad maximalnog preporucenog opterecenja.
I da nije idealno biti na sredini izmedju dolnje i gornje granice, nego oko samoga vrha.

...

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 0:46 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 21 pro, 2009 18:19
Dao Palac gore: : 152 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 119 / Palac dolje: : 0
Pa, po nekoj mojoj logici ako je čovjek taman na granici, možda je ipak bolje uzeti krilo za veću kilažu - možeš uzeti nekakav balast sa sobom za kompenzaciju težine. Na krilu za lakše letače si baš i nemreš skinuti pokoju kilu neposredno prije leta, ne? A nekak baš i nisam primjetio da sa godinama skidam kile, više ide na obrnuto... :-P

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 8:28 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Giga je napisao/la:
primjer:
min.90/max.110kg
min.Load/ideal

Po tome bi proizlazilo da se jos ima mogucnosti
opteretiti krilo iznad maximalnog preporucenog opterecenja.
I da nije idealno biti na sredini izmedju dolnje i gornje granice, nego oko samoga vrha.
...

Nešto si pobrčkao Giga. Na http://www.para2000.org imaš za svako pojedino krilo max. i min. opterećenje te idealnu težinu pilota (golog). Max. i min. opterećenje se odnosi na ukupno opterećenje koje uključuje težinu pilota (obučenog) i ukupne opreme uključujući i krilo. Niti jedan proizvođač neće napisati da je bolje preopteretiti krilo iznad onog koje je dobio u DHV/LTF/EN certifikaciji.

Natjecateljska krila imaju manji raspon težine, najčešće u rasponu 10 kg, tako da se lako pozicionirati balastom. Većina natjecateljskih pilota u preletima leti na gornjoj ili malo iznad gornje granice (2-3 kg) i onda tokom utrke reguliraju težinu ispuštanjem balasta. Ne poznajem niti jednog komp pilota koji leti na donjoj ili blizu donje granice opterećenja. Kad se radi o rekretivnim pilotima koji ne ganjaju performanse, prvenstveno brzinske, preporuka proizvođača i moja osobna je na sredini, pa prema gornjoj granici. To je kompromis, kojeg je Danči lijepo opisao, najboljih performansi i najveće sigurnosti. Iz sigurnosnog aspekta bolje je imati potpunu kontrolu nad krilom, pa makar ono bilo i nešto dinamičnije nego poluupravljivo krilo slabog odziva na komande. To je k'o i mlohava ćuna, imaš je ali je neupotrebljiva.

Disklejmr: ispričavam se ženskom rodu na ovoj seksističkoj dosjetki, mada niti one nemaju ništa od mlohave ćune.

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 10:43 
Offline     DHV 2

Član od: pon 19 lis, 2009 8:16
Dao Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 66 / Palac dolje: : 1
evo primjera da nije bas uvijek sve u samoj tezini...
neki dan letili na kalniku i vjetar je bil malkice iznad onoga na cemu ja inace letim...ali ajde,lete drugi pa idem i ja.a znam da moj mistral4 ima flehu od 26,90 m2, sto je za krilo velicine 24 dost veliko.prije sam letel mistral3 isto 24,on je imal 27m2.nekolko put su me na ravnoj gori pitali dal letim tandemsko krilo...e,pa imajmo sad u vidu da se radi o krilu raspona tezine 65-90kg.recimo jedan epsilon ima raspon do 95 kg i ima velicinu 26m2,jedan buzz do 95 kg ima 25,80m2,gin zulu do 90kg ima 25,70m2, up sport4 do 85 kg ima samo 24,1m2 a do 105 26,70m2 i da dalje ne nabrajam.jos odavno sam zakljucio da swing radi izrazito velika krila s obzirom na kilazu i u odnosu na druge proizvođace,ali nemam nikakvih problema kaj se tice neugodnih situacija u letu.sa svojih 67kg zive vage i nekih 20 kg opreme dojdem do 87 kg poletne tezine i mislim da je to u redu,ali krilo je ipak jos uvijek VELIKO...da,neki dan na kalniku,poletim ja i nakon nekih 15-20min jedrenja i lusteriranja,ne samo ja,i jagec je glumil luster,odem ja do repetitora di je fakat lijepo na mjestu islo u zrak,no odjemput je mujo ubacil u rikverc i odo ja :-o .i tako nekih 20-30 sekundi,tolko mi je trebalo da nabodem taj glupi speed koji inace niskoristi visi dole,no nakon 30 sek. vjecnosti stisnem do daske i islo je napred :yup: ,polako,ali napred.eto,kad sam sletel pitaju me dal imam dost kilaze za krilo...a na idealki sam.i eto ti primjera za razmisljanje.a mozda moja vaga doma laze,mozda imam samo 52,47 kg pa sam se zezno,hmmm,ko zna... :beer:

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 11:02 
Offline     DHV 2

Robi? Pricas o projiciranoj kvadraturi ili stvarnoj?

Omjer povecane kvadrateure unutar istog raspona kilaze na dvama razlicitim krilima ne utjece na razliku u brzini izmedu ta dva krila (u velikoj velicini slucajeva). Neka krila mogu biti veca po kvadraturi i biti brza od onih koja imaju manju kvaraturu. Vise bi onda trebala utjecati debljina profila nego kvadratura..... isto treba uzeti u obzir i generaciju krila.

Evo i konkretnog primjera za oba krila M velicine:
Icaro MAVERICK dhv 2 povrsina 27,9, projicirana povrsina 22,49, trim brzina 54
Skywalk POISON 2 dhv 2-3 povrsina 28,2, projicirana povrsina 23,28, trim brzina 58

Krila su tu negdje generacijski, jedina razlika je u dhv-u

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 11:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Skywalk POISON 2 dhv 2-3 povrsina 28,2, projicirana povrsina 23,28, trim brzina 58

Huh, ako tolko deru na trimu mora da su ko munja na speedu. :-D

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 11:33 
Offline     DHV 2

Danči je napisao/la:

Ovisi tko vozi :hi:

Is osobnog iskustva bi rekao da na trimu i nema razlike, jedino maverik bolje propada pod spidom, ipek je 2ojka.

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 13:42 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Citat:
Da se krilo bolje ponasa 5 kg iznad ili ispod, proizvodac bi onda i tak postavil granice.

Čini mi se da se ovdje radi opet o hvatanju max performanse iako to smanjuje sigurnost.

Citat:
Iz sigurnosnog aspekta bolje je imati potpunu kontrolu nad krilom, pa makar ono bilo i nešto dinamičnije nego poluupravljivo krilo slabog odziva na komande.

Ovo drži vodu.

U mojoj klasi(1-2) je ionako svejedno da li ispravljam krilo nakon "situacije" ili ga pustim da samo odradi(naravno, ako nisam blizu majčice zemlje) ali biti u rasponu težine prema gornjoj granici je svakako korisno jer takve kante su ionako spore, ponekad i u rikverc žele letjeti i ne probijaju i tresu se stalno kao mlohava(uplašena) č... pa im treba malo poticaja da ih se "ohrabri". U ovom slučaju malo jačim opterećenjem. Naravno do granice koju propisuje proizvođač, možda kilu manje više.
Pet ili deset preko gornje granice mi zvuči previše radikalno ako nije u svrhu ganjanja krigle i urbana .

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 14:33 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Danči je napisao/la:

Tomek je zaboravio napisati s otpuštenim trimovima trim brzina je 54 odnosno 58 bezdimenzione jedinice brzine (otprilike 39 - 40 km/h u metričkim jedinicama) :lol:

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 15:52 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Danči je napisao/la:

Tomek je zaboravio napisati s otpuštenim trimovima trim brzina je 54 odnosno 58 bezdimenzione jedinice brzine (otprilike 39 - 40 km/h u metričkim jedinicama) :lol:

:dash: :lok: samo sam prepisal iz tablice

...a i sad vidim da je pojzon u rasponu 95-115 , a maverik 85-110 :fool:

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 23:37 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Moje je misljenje da je manje problema bit preko nego ispog oznacene tezine!
Probo sam letit tandem sam i ko vozit se na praznim gumama,
a ova normalna krila letim preko 10kg
letio sam i bratovo krilo 55kg preko na krilu koje je do 70 kg
i to je vec onda prilicno zivahno malo krilce hod komandi je skroz mali!
A za normalno letenje i da dovatis kud si kreno je bolje bit na gornoj!
Evo jedne tablice sta je sa finesom kad ides u vjetar i na kojoj kilazi
u doljoj tablici je isto krilo i razlicito optereceno i razlika je za 1 cjelo
u finesi u korist onog tezeg!!!

slika

1 Palac gore: : toni    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.