»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 07 ožu, 2026 0:33.

Time zone: Europe/Zagreb

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zimske rukavice - tražim
PostPostano: čet 13 lis, 2016 10:30 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Bok!

U potrazi sam za paragliding rukavicama za extremno hladne uvjete. Do sada nisam uspio naći zimske rukavice koje bi bile dovoljno tople za mene. Slabije podnosim niže temperature, pa mi treba nešto stvarno jako toplo.

Bio bi najsretniji kada bi to bile neke rukavice sa spojenim prstima, tipa ove:
http://shop.basisrausch.ch/bekleidung/handschuhe/2/gleitschirm-handschuh-onyx
(Izgledaju zanimljivo, ali kad pročitam da su za sva 4 godišnja doba, onda to nije to.)

Svaka preporuka je dobrodošla. Hvala.

Ratko

PS - Probao sam i neke rukavice s grijačima, ali ti grijači su bili predaleko od prstiju, pa u stvarno hladnim uvjetima ta toplina uopće nije dolazila do mojih prstiju.

Vrh

Naslov: Re: Zimske rukavice - tražim
PostPostano: čet 13 lis, 2016 19:04 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 13 tra, 2014 21:33
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 152 / Palac dolje: : 0
Zivim u Svedskoj i zimi letimo na sjeveru gdje su temperature ponekad izmedu -15 i -20. Ovdje je najpoznatija Svedska marka Hestra koja proizvodi rukavice od 1936.
Ovi koji zive na sjeveru preporucuju rukavice sa spojenim prstima i ovaj model je najtopliji:
https://hestragloves.com/sport/en/glove ... an/100720/

Ja koristim ove:
https://hestragloves.com/sport/en/glove ... er/100720/

i sa ovim uloscima od merino vune:
https://hestragloves.com/sport/en/glove ... inger/390/

Sa mojim rukavicama mogu letjeti do 30 minuta bez problema i uvjek imam u dzepu zippo grijac:
http://www.itstactical.com/gearcom/appa ... nvestment/

Drugi savjet koji daju je da nisu samo rukavice bitne. Odjeca koju imas na tijelu je isto vazna, jer ako nemas dobru odjecu i pocnes se hladiti onda to prvo osjetis na prstima ruka i noga.

Ovdje mozes vidjeti rukavice koje ja koristim: https://youtu.be/OtH4QvShS9E

8 Palac gore: : dasso, gburazer, hrvoje.vt, Kajgod, Maslina, Ratko, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 13 lis, 2016 19:56 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 19 stu, 2013 22:21
Dao Palac gore: : 169 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 5 / Palac dolje: : 0
Jesu li za paragliding podesne "kombinirane" rukavice poput ovih: http://www.hestrajobusa.com/c/weather-p ... o-3-finger ?

Vrh

PostPostano: pet 14 lis, 2016 0:49 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 24 tra, 2011 16:34
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 51 / Palac dolje: : 0
Negdje sam čitao da rukavice sa spojenim prstima (eng. mittens) nisu baš najsretnije rješenje za PG pošto je s njima dosta teško (ili u nekim slučajevima čak i nemoguće) povući ručku od rezerve. Ne znam koliko ima istine u tome, ali dalo mi je štofa za razmišljanje. Nekako mislim da je najbolje rješenje onaj muf koji se stavi na komande.

Vrh

PostPostano: pet 14 lis, 2016 16:55 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Oliver je napisao/la:
Drugi savjet koji daju je da nisu samo rukavice bitne. Odjeca koju imas na tijelu je isto vazna, jer ako nemas dobru odjecu i pocnes se hladiti onda to prvo osjetis na prstima ruka i noga.

Uvijek sam tvrdio da je samo u tome stvar. Rukavice ne griju nego samo sprecavaju hladjenje. Grije te krv koja cirkulira kroz prste, tako da ako se cijeli hladis nista od toga, pogotovo sto je refleksna reakcija organizma kad mu je hladno ta da jos smanji dotok krvi u periferiju (da bi se manje topline gubilo). Ne pomaze ni poviseni polozaj ruku u odnosu na srce tokom letenja, a ni cinjenica da mnogi letimo sa sakama provucenim kroz komande (pritisak na arterije) + stisnuti prsti isto nisu optimum za dobru cirkulaciju.
Meni je najvise za hladne prste pomogla pernata jakna ;) Naravno, i razumno debele relativno komotne zimske rukavice s prstima. One sa spojenim prstima mi se cine opasne (rezerva, kravate, vatanje gurtni na startu...).

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

8 Palac gore: : Flyingbear, gburazer, Jure, Maslina, Oliver, toni, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sub 15 lis, 2016 8:44 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Dok sam letio sa otvorenom sicem mi je bilo dosta hladnije u ruke nego sada u zatvorenom, tako da Dokova konstatacija drži:-)). Lp

Vrh

PostPostano: sub 15 lis, 2016 19:56 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Davno sam vidio neko testiranje deksteriteta na temperaturama ispod -20°C. Zaključak je ovaj koji je Doc napisa, kad je trupu dovoljno toplo organizam ne povlači krv iz ekstremiteta šta mu je normalna reakcija na hladnoću. Lik je bija obučen u donju majicu i električno grijani prsluk, i bez problema je moga zavidavat neke matice na stolu za ispitivnaje golim rukama. Bez grijanog prsluka već za par minuta ruke su mu toliko ukočene da nemože ništa napravit.
Od kad sam to vidio tako radim na letenju i na motoru i uvik su mi ruke tople.

Vrh

PostPostano: pet 10 vel, 2017 16:33 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 18:06
Dao Palac gore: : 126 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 442 / Palac dolje: : 0
kontempliram kupiti ove: http://windsriders.fr/shop/manchons-parapente/
pa ak ima zainteresiranih, javite se, pa podijelimo troskove postarine :)

Vrh

PostPostano: pet 10 vel, 2017 17:08 
Offline     DHV 2

Član od: uto 30 stu, 2010 12:41
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 378 / Palac dolje: : 0
@ Jasna

U videu, nije mi baš sasvim jasna ona žuta gumica koju veže na gurte. Čemu to?

Vrh

PostPostano: pon 13 vel, 2017 7:36 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Ima i ovo u ponudi: http://tryfly.eu/product/mistral/

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

Vrh

PostPostano: pon 13 vel, 2017 8:16 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Zanimljiva rješenja, ali da nisu malo preskupa. Tako nešto može napraviti bilo koji šnajder (krojač) kod nas za manje pare.samo se nabavi materijal. 40€ je preskupo.

Vrh

PostPostano: pon 13 vel, 2017 9:43 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
profa je napisao/la:
Zanimljiva rješenja, ali da nisu malo preskupa. Tako nešto može napraviti bilo koji šnajder (krojač) kod nas za manje pare.samo se nabavi materijal. 40€ je preskupo.

Pitao vec jednog snajdera. Kaze donesi materijal i par piva i sasijem ti par komada :D

pozzz

Vrh

PostPostano: pon 13 vel, 2017 17:34 
Offline     DHV 2

Mario T. je napisao/la:
@ Jasna

U videu, nije mi baš sasvim jasna ona žuta gumica koju veže na gurte. Čemu to?

Koliko sam skuzila, ta gumica sluzi da fiksira tu pernatu navlakušu/cijev na gurtnu skupa s komandom; tj da ih obje drzi na mjestu i blizu pilota.
Uzmimo u obzir slucaj da pilot pusti komande (na speedu, čeprkanje po kokpitu,..). Ako bi ta pernata cijev slobodno visila s komande, vijorila bi iza pilota (kao i komande, ali jos i dalje jer je cijev duza od komandi) pa bi pilotu bilo nespretno uvuć ruku u cijev u slucaju da ponovo zeli dohvaiti komande. Morao bi se izmigoljit i nagnut iza da ju dohvati dok ona klatara. Tako da bi si pilot najvjerojatnije morao pomoci s drugom rukom: s jednom pridrzavati cijev dok drugu ruku uvlaci u istu.
To nikako nije zgodno radit kad moras momentalno uhvatit komande (nesto te sašije).
Tako da mislim da je tom gumicom omogućeno da lako i direktno dohvatiš komandu jer je odmah do tebe bočno a ne iza.

Vrh

PostPostano: pon 13 vel, 2017 17:49 
Offline     DHV 2

Navela sam kao primjer pernate navlakuše/cijevi jer je perje najbolje protiv temperatura ispod nule. Jedino perje te grije.
Naravno da su materijali tipa windstopper gore tex top protiv vjetra (i malo kise) ali oni ne griju. Ti materijali samo sprecavaju dostop zraka (da te ne propuse). Moje zimske (a i ljetne rukavice) su gore tex windstopper double layer ali mi i dalje odrvene vrhovi prstiju (samo oni zadnji članci) na minus temperaturama. Ovo: http://www.decathlon.hr/10265-grijaci si stavim na vanjsku stranu ruke (izmedju ruke i rukavice) i pomaže ali ne sasvim.

Imam jednu jako izmitarenu pernatu jaknu koju mogu (i zelim!) zrtvovat za takvu navlakušu. Mozemo ju raščerečit i dat napravit nekoliko tih navlakuša.
Ali; ima jedan fuuul vazan problem kod perja: ispada. Šav tj debljina igle mora biti tanja od debljine paperja odn perja. Uglavnom; treba se raspitati i proučiti kako kvalitetno sašit nešto pernato.. :)

Vrh

PostPostano: uto 14 vel, 2017 9:18 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Prošle sezone sam eksperimentirao s takvim navlakušama, kućne izrade.
Bile su napravljene od gornjeg dijela rukava kaputa (imeđu ramena i lakta), ali ne od pernate jakne.
Toplinski su funkcionirale odlično. No ako bi ruku maknuo s komande i želio je ponovo uvući unutra, ulazi za ruke nisu bili dovoljno široki.
Kako iz različitih razloga za vrijeme leta s vremena na vrijeme trebam pustiti komande i ruke ponovo uvlačiti, u mom primjeru to nije dobro funkcioniralo.
Treba dakle paziti da:
1) otvori budu dovoljno široki, a
2) navlakuše budu od perja koje je mekano (a ne od nekog drugog materijala). Zašto? Kroz perje se ima osjećaj dodira, pa se za nuždu mogu uhvatiti komande i preko tog perja, a i obrnuto, ispod perja možeš uhvatiti gurtne ako zatreba...

Uglavnom, premda je pogreška bila u lošoj kućnoj izvedbi, odustao sam od ideje s korištenjem navlakuša.
Nedostaje mi sloboda za ruke.

Nakon dosta razmišljanja odlučio sam se za pernate rukavice sa spojenim prstima i s vanjskom windstoper zaštitom:
https://www.outdoorresearch.com/en/phosphor-mittstm-0-44448.html

Za sada su mi se pokazale OK, ali još ih nisam uspio testirati na pravim hladnoćama. Letio sam s njima na Triblju 2x ove zime, ali nikad nije bilo prehladno (temperature 5-10 stupnjeva, pa sam ih čak morao skidati jer su mi se ruke počele znojiti). Hodao sam s njima na -10, bilo je OK, ali ne može se to uspoređivati s letenjem kad su ruke u položaju gore i izložene vjetru...
Dobra stvar je što su mekane, tako da i dalje imam osjećaj u prstima za uhvatit špagice i sl. ako zatreba (npr. za povući uši i sl.).

R.

Vrh

PostPostano: uto 14 vel, 2017 18:43 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Rješenje za navlake je primijeniti Shark nose tehnologiju i ugraditi rigide na ulaz za ruku :-D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: