»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 7:13.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Startanje motorom - postotak uspjesnosti
PostPostano: ned 06 stu, 2011 9:56 
Offline     DHV 2

Član od: pet 10 ruj, 2010 18:40
Dao Palac gore: : 197 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 283 / Palac dolje: : 0
Pozdrav!

Kakva su vam iskustva s motornim startanjem? Ja sam se lagano poceo zabrinjavati posto mi je score cca. 50%, svaki put se osjecam kao da sam na lutriji.
Istina je da se ne mogu pohvaliti s visegodisnjim iskustvom, no zanima me kako je to kod drugih pilota (i kako vam je bilo na pocetku PPG karijere).

Tnx.

Vrh

Naslov: Re: Startanje motorom - postotak uspjesnosti
PostPostano: ned 06 stu, 2011 11:40 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
dasso je napisao/la:
Pozdrav!
Kakva su vam iskustva s motornim startanjem? Ja sam se lagano poceo zabrinjavati posto mi je score cca. 50%, svaki put se osjecam kao da sam na lutriji.
Istina je da se ne mogu pohvaliti s visegodisnjim iskustvom, no zanima me kako je to kod drugih pilota (i kako vam je bilo na pocetku PPG karijere).

Nemam neko veliko PPG iskustvo, cca. 20-ak sati i 15-ak polijetanja u 10 + godina (ne znam kad sam prvi put poletio motorom), ali uglavnom uvjek na različitim krilima i počesto na različitim sistemima kopčanja. Nemam veliku težinu (85 kg, a prije i znatno manje) pa mi snaga motora nikad nije bila problematičan uvjet tako da ću to eliminirati (oni s većom poletnom težinom znaju o čemu pričam). Neki sistemi kopčanja mogu biti nezgodni, ali više manje je to OK, pa ću i to eliminirati. Više bih ovo podveo pod kategoriju udobnosti. Uvjeti kad sam polijetao su uglavnom bili bez vjetra, takve sam birao, a 3 puta u istom danu sam polijetao u super jakom vjetru (jugo cca. 8-12 m/s, a trebao sam vući neki transparent i uspio sam uz enermnu turbulenciju), ali to je ekstrem koji ću isto zanemariti. Kad sve ovo izderiviram, ostaje krilo. I to je bitan uvjet za uspješno polijetanje, po mojem mišljenju i najbitniji (ako eliminiramo pilotovu neiskusnost i loš GH, te neprikladan izbor motora: prejak ili preslab). PPG piloti su često griješili, a vjerojatno i sad, uzimajući stara krila za motorno letenje. Jer se uvriježila teorija da svako krilo pod gasom motora može letiti. S nekim krilima je praktički nemoguća misija poletjeti motorno i za ta krila treba biti Tomica Kruz da bi se to uspjelo. Ta krila su često nepovoljnije konstrukcije, porozna, rastegnutih trimova (konopaca) i slabijih letnih karakteristika nego novija i nova. Posebno sam imao loša iskustva sa starijim Advance-ima kao štu su epsiloni (2 i 3) i sigme (3 i 4), iako su ta krila u slobodnom letenju bila odlična i izuzetno popularna te raširena (od tud i egzibicije s PPG-om). Ostao mi je Gin bandit u lijepo uspomeni jer sam s njim letio nekoliko puta te jedrio motorno. Lako se dizalo, dobro upravljalo i bilo stabilno u zraku čak pri jakoj turbulenciji (bandit je bio i krilo u priči o jakom vjetru). To je DHV 2. Inače preferiram krila viših kategorija, pa tako i u PPG-u. Najbolja iskustva imam sa DHV 2-3 i 3 krilima (compove nisam letio, ali je zato pajdo Tomek Š. i uvjek o tim letovima priča sa zaraznim sješkom na licu). Međutim, probao sam krilo konstruirano za PPG, koje se može letjeti i slobodno s posebnom regulacijom trimova, i oduševljen sam. To leti izvrsno. Stoga je moja preporuka svima kojima je PPG na prvom mjestu, a povremeno bi odletjeli i slobodno, da biraju takva krila, bilo nova ili polovna. Jednostano to je druga priča od krila za slobodno letenje. Ako potrošite vijeme i novac pri izboru motora, nemojte zanemarivati krilo. Pa valjda u PPG-u leti krilo, a ne motor!

Vrh

PostPostano: ned 06 stu, 2011 12:23 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Evo i mog skromnog iskustva. Letim stari motor, staro ofucano krilo 2, ali mi je postotak poljetanja porastao preko 80 %. Na početku imam snimke i sam se sebi smijem kak to izgleda. Gdje sam grješio. Kod prsnog povlačenja krila davao sam odma gas dok krilo nije bilo još formirano i iznad mene. Sama turbulencija iza elise več mi je pomaknula krilo iz centra i evo več 50% šanse za neuspješan start. Ako sam bio odlučan i krivudajuči ljevo desno uspio poletjet. Ali to je uzimalo puno energije i dosta riskantno. Još ako sam malo popustio gas bilo je gotovo. Danas ako nema vjetra povučem prsno krilo na dvije trečine iznad sebe, i onda pun gas. Nesmije se popuštat gas, jer i najmanje usporenje srušit če krilo. Ako ima vjetra polječem leđno. Povučem krilo iznad sebe ko na padini, okret i opet pun gas.Za sad mi takvo poljetanje ide najuspješnije. Probao sam sa prijateljem Polom,i pokazivao mu. Nije mu išlo. A ja sam 4 puta poletio bez problema. Nema dovoljno odlučnosti.Ako ne uspiješ od 3 pokušaja, možeš se slikat. Nema više snage! Ha,ha,ha.Vrlo važan faktor je odlučnost. Kad kreneš i vidiš da je krilo formirano nema odustajanja.Gas i trk. Još jedna stvar: ne sjedat u zic. Trčat dok noge ne povuku u prazno.Kod sljetanja obavezno ugasi motor i to kad si več siguran gdje češ sletjet i to napravit bes problema. Jer ako ti nekaj pođe kak ne valja, gas pa ponovo. Kod sljetanja napet leđa, jer ipak težina motora dosta pritisne. Eto moj doprinos. Ljep pozdrav letačka družino.

Vrh

PostPostano: ned 06 stu, 2011 12:50 
Offline     DHV 2

@toni
ja imam isto tu negdje izmedju 10 i 15 polijetanja motorom, zato sam i odlucio napisati svoju problematiku, jos uvijek ne vidm napredak tj. da sam nesto naucio, svaki put (kao sto sam napisao) lutrija.

@janjecic
dobrodosao savjet! citam napisano i kao da je opisano moje polijetanje! ok, vidim dvije greske koje radim: prva je ta da odmah polijecem sa gasom (3/4 gasa) sto mi vjerojatno izbaci krilo iz centra pa je onda krivudanje lijevo-desno (u 70% slucajeva ako ne uspijem stabilizirati zavrsavam prekidom jer se osjecam nesigurno), a druga je ta sto znam malo popustit gas da bi osjetio krilo da provjerim dal se ispravno formiralo i dignulo sto opet zavrsava neuspjehom.

kakav sistem kopcanja je bolji? ja imam na vagice, a vidio sam da je vecina motora sa sicem (tj. nisam vidio niti jedan motor na vagice osim fresh breeza po kojem sam i sam napravio kopiju konstrukcije).

Vrh

PostPostano: ned 06 stu, 2011 13:06 
Offline     DHV 3

dasso je napisao/la:
@toni
ja imam isto tu negdje izmedju 10 i 15 polijetanja motorom, zato sam i odlucio napisati svoju problematiku, jos uvijek ne vidm napredak tj. da sam nesto naucio, svaki put (kao sto sam napisao) lutrija.

NE preferiram PPG, ali letim 1-2 godišnje motorm. Ipak, u slobodnom letenju ima brdo sati u brdo godina i smatram da mi je GH jako dobar te da nemam problema s dizanjem krila bilo koje vrste (letio sam isto tako brdo krila, raznih kategorija). Ne znam koliko ti imaš iskustva, ali smatram da je dobra tehnika GH VRLO bitna u PPG-u.

dasso je napisao/la:
@janjecic
dobrodosao savjet! citam napisano i kao da je opisano moje polijetanje! ok, vidim dvije greske koje radim: prva je ta da odmah polijecem sa gasom (3/4 gasa) sto mi vjerojatno izbaci krilo iz centra pa je onda krivudanje lijevo-desno (u 70% slucajeva ako ne uspijem stabilizirati zavrsavam prekidom jer se osjecam nesigurno), a druga je ta sto znam malo popustit gas da bi osjetio krilo da provjerim dal se ispravno formiralo i dignulo sto opet zavrsava neuspjehom.

Gas ide do jaja kad je krilo iznad (dobro možda ne kod najjačih motora, ali to je stvar filinga) i nema PUŠTANJA do polijetanja. Na cca. 10 m kad si zbilja siguran da si u zraku možeš popustiti i penjati po želji. Okretni moment je bitno naučiti kompenzirati komandom, ali se može polijetati u blagom zakretu, ako ima dovoljno prostora, mada ne preporučam. Početnici uvjek griješe kod jedne stvari pri polijetanju PPG-om, a to je prejako naginjanje u struku glavom i prsima prema tlu kad motor radi jalov potisak, odnosno ne gura pilota prema naprijed već ga pritišće nadolje. Najbolje se snimiti video kamerom, pa pogledati start, a još je bolje uzeti nekog iskusnog PPG pilota za asistenciju prvih par puta. Odnosno, preporučam zajedničko letenje. Imam dojam da su PPG novopečeni piloti uglavnom sami svoji učitelji i zato sporije ide.

dasso je napisao/la:
kakav sistem kopcanja je bolji? ja imam na vagice, a vidio sam da je vecina motora sa sicem (tj. nisam vidio niti jedan motor na vagice osim fresh breeza po kojem sam i sam napravio kopiju konstrukcije).

Nema boljeg. Ima onaj koji TEBI više odgovara. Moram priznati da mi te vagice nikad nisu bile nešto, što ne znači da je to loš sistem. Frehs breez kao jedan od jačih PPG proizvođača preferira taj način, gdje su motor i pilot nezavisno odvojeni vagama kao i kod tandema. Ja biše volim kad me motor direktno gura u kičmu preko čvrstih šipki na kojima visi sjedalo i ja u njemu. Sa sistemom vaga upravljanje prebacivanjem težein trebalo bi biti uspješnije.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: ned 06 stu, 2011 17:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
dasso je napisao/la:
Pozdrav!

Tnx.

....... odlicna tema

Vrh

PostPostano: ned 06 stu, 2011 22:36 
Offline     DHV 2

Član od: pon 12 lis, 2009 19:53
Dao Palac gore: : 112 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 1
E da vidiš kad ja zastartam s "trajkom" ima da si oči zapreš. :)

Same gas i onda veliki zavoj u desno (radi elise),

Ps. to se desi kad ti se neda krilo stavit u vjetar, pa te jebe visoka trava... i krilo vidiš tek kad dođe iznad tebe....

Toni dobro veli, kod motornog krilo ti je pola znanja.

Dođi kod nas pa čemo malo podjelit iskustva i probat razna krilca....

Pozdrav!!!

Vrh

PostPostano: ned 06 stu, 2011 23:09 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
...Slobodno letjeti nisam nikada ni probao, a u motornom letenju sam dosta svijezi...

Da sada ne reklamiram ucitelja(e), no dijeluje da sam dobio dobre savijete koje prakticiram.

Letio sam sa vrlo malim vijetrom ili nikakvim. Poljetao sam prsno(krilo iza ledja). Posto mi se krilo tesko dizalo, sami start, dizanje krila, sam odradjivao uz pomoc motora sa punim gasom. Kada krilo dodje iznad glave, lagano ga prikocim i bez pustanja gasa motora nastavljam sa trcanjem. Tijelo obavezno cim uspravnije, dozvoljavam motoru da me gura... Kada osijetim da ce me podignuti ,lagano prikocim da me naglije odvoji, zatim postepeno kocnice popustim da dobijem brzinu i dalje ide samo : unknown: ...
Ja sam najvecu gresku radio, preranim sijedanjem u stolicu.

Sada gledam u zabiljeske prvih letova , zanemarivsi pokusaje ucenja dizanja krila do prvog uspijesnog poljetanja statistika kaze da imam od 10 poljetaja 7 uspijesnih. Uzevsi u obzir da su mi to uopce prvi letovi nadam se da ce to sa jos iskustva i novim krilom biti i bolje...

Giga..

3 Palac gore: : kbelcar, vedran_zgela, zec    
Vrh

PostPostano: pon 07 stu, 2011 14:23 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 17 sij, 2010 19:57
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 0
"lagano prikocim da me naglije odvoji"
Ovo je jedna od najvećih zabluda kod startanja sa motorom(slično je i kod vitla),jer sve što trebaš je brzina i čim veći uzgon potreban za polijetanje.
Inače letim motor preko 10-ak godina i sam sam radio slične greške.Toni je dao jedan dobar primjer lošeg položaja tijela na startu(položaj previše nagnut napred zapravo pilota "zabija" u zemlju).
Nabijanje gasa do kraja na startu treba raditi sa osjećajem jer ako se krilo digne na stranu ,nakon nekoliko sekundi će još brže krenuti na drugu stranu i tada ga je teško kontrolirati .
Startanje po jačem vjetru najsigurnije je raditi sa rikverc startom ,jer kod prsnog starta prilikom dizanja krila pilota će otpor potegnuti nekoliko koraka natrag ,te postoji mogućnost pada i naravno loma elise.Zato mislim da bi svi piloti trebali trenirati rikverc start.
Ostalo su predhonici manje više sve rekli.
branko

1 Palac gore: : zec    
Vrh

PostPostano: pon 07 stu, 2011 14:48 
Offline     DHV 1-2

....da još nešto o usporedbi vaga i stolice..
Skoro svaki pilot koji je počeo letjeti sa jednim od tih sistema će reći da njegov bolji.
Malo je onih koji su letjeli oba sistema,pa da mogu uspoređivati.
Moja iskustva su slijedeća.
-stolica je konfornija i ljepše je sjediti u njoj ,dok je sa vagama potrebno malo duže namještanje .Sistem vaga je po mom mišljenju fleksibilniji i omogućuje pilotu bolje naginjaje (znači malo bliže slobodnom letenju).Nekad smo letjeli u termici i gasili motor na visini i vage su za takvo letenje bolje.Istina je da se malo svi razmazimo i da kad počneš letjeti sa motorom više biramo sve mirnije uvijete.
Velika prednost vaga i Fresh breez sistema je ta ,da ako dođe do požara motora ,postoji sistem za odbacivanje što ti može spasiti život ako si na 1000 m.
branko

2 Palac gore: : toni, zec    
Vrh

PostPostano: pon 07 stu, 2011 16:02 
Offline     DHV 2

airtow je napisao/la:
Toni je dao jedan dobar primjer lošeg položaja tijela na startu(položaj previše nagnut napred zapravo pilota "zabija" u zemlju).
Nabijanje gasa do kraja na startu treba raditi sa osjećajem jer ako se krilo digne na stranu ,nakon nekoliko sekundi će još brže krenuti na drugu stranu i tada ga je teško kontrolirati.

Kod startanja, zapravo sam samo na pocetku koristim silu prema naprijed iz svojih nogu (samo prvi impuls), ostatak se prepustam guranju motora i stojim skroz vertikalno (sto je prirodan polozaj tijela u tom trenutku ne treba tijelom proizvoditi silu prema naprijed i nema potrebe za naginjanjem), ali ako se krilo digne malo na stranu, upravo to je razlog cestog prekida starta jer ga jako tesko ponovo obuzdati (tu sam cesto malo popustio gas u namjeri da ga poravnam i - popusio). Morat cu isprobati da dignem krilo do 3/4 i tek onda po gasu. Mislim da tom tehnikom treba paziti na nagib jer je tada tijelo nagnuto prema naprijed zbog sile koju treba stvoriti da bi se dignulo krilo.

airtow je napisao/la:
Startanje po jačem vjetru najsigurnije je raditi sa rikverc startom ,jer kod prsnog starta prilikom dizanja krila pilota će otpor potegnuti nekoliko koraka natrag ,te postoji mogućnost pada i naravno loma elise.Zato mislim da bi svi piloti trebali trenirati rikverc start.

Motor se u ovom slucaju pali tek kad je krilo u zraku (tako vidio na youtube-u)?

Branko, nakon toliko godina iskustva, koliki je postotak uspjesnosti? Jel tu 1/20 pada u vodu, 1/100 ili?

Vrh

PostPostano: uto 08 stu, 2011 0:21 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Bok!
Pametniji sam kad sutim al evo me opet!
Mene zanima;
koje krilo letis, na kojoj kilazi,kakav motor koliko potiska,koliko ti je velika livada za start, od kud si?????

Svima ama bas svima se desava da neki start neuspije to nije neki bed!
Prvo sto bi bilo dobro da krilo stavis sto vise u podkovu da se digne sto ravnije tako da ti usi ostanu skoro zatvorene
jer samo sredina zagrabi i ode gore ako malo i skrene to ces lakse pohvatat a kad napravis jos par koraka otvore se usi!
E da i livada ti nemoze bit prevelika sto otvorenija i prostana je uvijet dobrog i sigurnog poletanja!
Nauci se dizat krilo bez gasa!
Kad dizes ledno motor radi u leru okrenes se i teras dalje!
Kad ti krilo dode iznad postapeno se dodaje gas i postepeno ubrzava inace ti padne malo nazad i koci
i opet nikak da poletis i da ruke sto vislje jer sigurno kocis a kak krilo nije napeto to neosjetis!
Al vjerovatno te muci sto nekad ode u jednu stranu ili u drugu (ravno krilo u startu) i onda previse komandom skrenes pa ode u drugu ili si prerano pustio A linije i padne nazad jer skretat mozes tek kad je gore inace se podtrcava pod krilo da bi bio u sredini jer kad letis onda si ko visak visis na polovici a kad ti na zemji ode u stranu moras podnjega da bi postigo tu ravnotezu i zato treba sa manje gasa smirit krilo i onda tek ubrzat da poleti!!!
Biraj si uvjete da puse malo vjetar 2-3m jer je lakse dic krilo sporije moras trcat da poletis i lakse ces sletit e da sletit!?
Nisi napiso al vjerovatno imas problema i stim al o tom se brines tek ako poletis!?
Nisi padobranac nego jedrilica i nemoj kocit visoko da bi sletio okomito potrgat ces noge, okvir, elisu, kicmu!
Znaci slece se sto vecom brzinom naravno U vjetar na jedno metar do poda malo prikocis da leti ravno ne jako jer odes gore i cekas da krilo malo uspori horizontalni let nagnut napred noge doticu pod potrcis i zakocis full!
Ideala bi bila da ti sletis tako da ti noge dotaknu tlo malo prije neg sve ukocis napravis par koraka dok je krilo full zakoceno
uspio si se malo nagnut napred i tek ti onda motor sjedne na leda !
To je moje videnje neznaci da je stvarno tako!
Javi kad sve to uspije!!!
lp Kristijan

1 Palac gore: : zec    
Vrh

PostPostano: uto 08 stu, 2011 8:35 
Offline     DHV 1-2

Morat cu isprobati da dignem krilo do 3/4 i tek onda po gasu.

Kad ima vjetra netreba ti gas prilikom dizanja krila.Kad nema vjetra ja obično dajem jači gas samo kao impuls da krilo dođe iznad mene,zatim kontrola i ako je sve u redu gas do kraja do poljetanja.

Motor se u ovom slucaju pali tek kad je krilo u zraku (tako vidio na youtube-u)?

Može tako a može motor može biti upaljen od samog početka

Branko, nakon toliko godina iskustva, koliki je postotak uspjesnosti? Jel tu 1/20 pada u vodu, 1/100 ili?[/quote]

Ma to ti je bezvezan podatak i nemoj se opterećivati sa statistikom , već se opusti na startu i leti

branko

Vrh

PostPostano: uto 08 stu, 2011 10:32 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Ja sam letio oko 20ak razlicitih motora sa izmjenom oko 40ak raznih krila i modela te imam oko 100 sati na motoru. Mada ne volim motorno letenje naučio sam jednu sigurnu stvar a to je ono što je Toni napisao u svom prvom mailu! Uspješnost starta puno ovisi svakako o kordinaciji pilota ali najviše o krilu! Kada sam otkrio da postoje motorna krila sa motornim gurtnma nisam nikada na njima omašio niti jedan start! Jedno od boljih ako ne i najbolje motorno krilo na svijetu je Speedmax koje lagano podiže i debil kojemu je inače letenje posve strana kategorija! Svakako da mnoga krila za slobodno letenje nisu dobra za motorno letenje pogotovo krila koja u svojim karakteristikama nose oznaku da nisu dobra za letenje u vuči! Nikako nisu dobra ono što reče Toni neka stara krila jer su ustvari to potencijalne ubojice kojima je pitanje dana kada će se "okomiti" na pilota! Zato ako puno letite motorno, letite sa motornim krilom koje je ojačano i predviđeno za taj let sa stražnjim položajem krila te ne daje baš puno prostora ljudima koji nisu za letenje da naprave ikakvu a pogotovo ne katastrofalnu grešku!

Vrh

PostPostano: uto 08 stu, 2011 11:15 
Offline     DHV 2

Rodrigez je napisao/la:
Mene zanima;
koje krilo letis, na kojoj kilazi,kakav motor koliko potiska,koliko ti je velika livada za start, od kud si?????

Airwave Sport 4, L (95-120kg), poletna tezina oko 125kg (ovisi o kolicini goriva), motor CorsAir Black Devil 68kg potiska, livada velika da nemres dotrcat do kraja da ne sjednes negdje na pola na pet minuta da se odmoris :), Zagreb

Rodrigez je napisao/la:
Nisi napiso al vjerovatno imas problema i stim al o tom se brines tek ako poletis!?

Na srecu nemam nikakvih, ovo ide glatko i do sad (bilo slobodno, bilo motorno) nisam niti jedamput dosao u neku imalo rizicnu situaciju.

Vojo je napisao/la:
Nikako nisu dobra ono što reče Toni neka stara krila jer su ustvari to potencijalne ubojice kojima je pitanje dana kada će se "okomiti" na pilota!

Krilo je kao novo (60-70 sati naleta), na checku (prije par mjeseci) ocjenjeno da je u vrlo dobrom stanju.

Sad imam par elementata za isprobati, vidjet cemo kolko dugo bude elisa izdrzala (za sad je jos nisam polomio) :)
Ima netko da cesto leti u okolici Zagreba? Malo da se podruzimo...

Vrh

PostPostano: uto 08 stu, 2011 11:25 
Offline     DHV 3

Krilo koje spominješ ne bi trebalo biti problem. Moraš poraditi na tehnici starta s motorom.

dasso je napisao/la:
Sad imam par elementata za isprobati, vidjet cemo kolko dugo bude elisa izdrzala (za sad je jos nisam polomio) :)
Ima netko da cesto leti u okolici Zagreba? Malo da se podruzimo...

Ima, ali neka ti se sami jave ako žele.

2 Palac gore: : kbelcar, zec    
Vrh

PostPostano: pet 11 stu, 2011 10:26 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:

Javili se kolege na PP (hvala im, bit ce :beer: ). Dalje ce komunikacija ici u zivo na letjelistu :good:

Hvala svima na savjetima i podrsci!

Vrh

PostPostano: pet 11 stu, 2011 18:21 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
dasso je napisao/la:
toni je napisao/la:

Javili se kolege na PP (hvala im, bit ce :beer: ). Dalje ce komunikacija ici u zivo na letjelistu :good:

Hvala svima na savjetima i podrsci!

Sve mi dijeluje da bi se trebalo jmalo cesce okupiti,
kao ono nema dugo u Virovitici, preko 20 Paramotorista... :yup:

2 Palac gore: : bmutak, zec    
Vrh

PostPostano: pon 28 stu, 2011 9:46 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 stu, 2011 11:22
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 6
Momci svaka cast,dobra tema....
Toni svidja mi se tvoje razmisljanje...
e ovako ako mogu doprineti pokusat cu sa mog aspekta gledista.
letim paraglajder od 1989 godine,bilo me je i na motornom zmaju,jedrilici,avionu PPL...jednostavno svim i svacim na nebu sem gyrocoptera.
prvi paramotor sam poletio negde 1993 na motornoj testeri zatim nesto licnih konstrukcija kao i test letova na mlazni pogon paramotora-znaci debela expertiza.imao sam srecu ucit zanat kod coveka austrijanca koji konstruise a nesme da leti tako da sam dugo bio njegov pokusni kunic-sto je islo u prilog mom iskustvu.prvi sam pilot paramotora u austriji.
polozio sam instruktorsku u austriji i obucavao te i proizvodim paramotore.
mislim da kao sto rece vojo jako bitna je stavka paramotor gurtne,zatim izbor krila a mnogi zanemaruju jednu cinjenicu a to je jacina motora sto sam naucio od kolega pilota aviona.motor nikad nije dovoljno jak da nekazem prejak pa sam se zato i odlucio na proizvodnju NAJJACE JE NAJBOLJE.nikad nisam htio raditi solo ili pak radne motore....uvek simonini i RDM ROS itd....
prvi sati obuke PM odvedem ucenika na brdasce bar 50tak m visinske tako da se nauci perfektno dizat glajder....zatim prelazim na ravno....
sad kad sam vec na izmogu snage i nemogu izvuc krilo to odradjujem snagom motora,fullgas koji mi izvuce krilo a zatim natera na protrcavanje.....
primetio sam expertizom da je jako bitna stavka pogoditi tacku kacista-visoka tacka kacista otezava start enormno / niska tacka kacista je perfektna i nikad nisam imao prekid cak sta vise uspevao sam sa lakim ledjnim vetrom poletati mozda zbog iskustva mozda zbog same tacke kacista.....
niska tacka kacista doprinosi time sto je centar tezista u momentu starta zatim protrcavanja na najidealnijem mestu tj uz telo pilota....ali treba je konstruktivno optimalno naci.....
paznja prilikom letenja niske tacke kacista jer u ovom slucaju krilo bez opomene zna da ode u nickout...gyrosilom...zatim bilo koja havarija na krilu isto odvlaci pilota u propast jos ako pogresno reagujemo gas/gyro silom ode mast u propast....sta znam svaki pilot treba da razvije sopstvenu tehniku a to dolazi samo treningom...

Vrh

PostPostano: pet 02 pro, 2011 10:27 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
evo jedan video sa solidno objašnjenim poletanjem u uvjetima bez vjetra.
LP
http://vimeo.com/couchmode/channels/271 ... st/2231719

4 Palac gore: : dasso, kbelcar, vedran_zgela, zec    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.