»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 9:10.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Paramotorno letenje u Austriji
PostPostano: pon 20 vel, 2012 19:29 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 stu, 2011 11:22
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 6
Decki pozdrav
posto sam se pisao sa Kristijanom Belcar te mi dade ideju i mislim da bi trebali znati oni koji nisu upuceni a oni koji su upuceni nek i oni procitaji jer nikad se nezna.....
ovako,kao sto negde rekoh ranije , letim paramotor vec od 1993 ako se to moze nazvat paramotor,naime motornu testeru friziranu optimiranu i tako..... nije to umetnost sa mojih 59 Kg....letim u Kragujevcu iznad sume i iza brda,cuje sumar i trk da hvata lopova drva...dodje gore i vidi tandrcak na nebu,prekrsti se covek i ode......
NO NIJE TO nego sledece....
znaci konstruisem odkad sebe ako se moze nazvat konstruisanjem ( aj ko da je tesko napravit tandrcak to moze svako )....
negde devedesetih poletim ja Altendorfer August i SCHimpl Günther sa paramotorom u steyr gornja austrija....leteli smo ka linz do harter platoa,usli u sve zone aerodroma linz i prosli bez ikakvih problema.....osladilo se nama pa mi to ucestali u troje sve do jednom.....
u to vreme nije bilo zakona ni regulative cak bi se moglo reci bilo je zakona ZABRANJEN VID LETENJA ....iako u to vreme mnogi krecemo sa eksperimentima i licnim konstrukcijama,zahvaljujuci ovome donose Austrijanci zakon dozvoljeno letenje za konstruktera i njegova 2 test pilota radi ekspertize.....ta licenca je tada kostala Boga oca al isplatila se sa vremenom......no dok je jos bilo zabranjeno letimo nas trojica a dole zemna jedinica, jedan moj prijatelj Edin bosanceros vozi moj mercedes Bus i skuplja nas....joj samo kad se setim, vozi kombi a kroz prozor izbaci zastavicu da vidimo odakle sta duva na sletanju ja mu reko al jok on ukapiro da je bolje celo vreme dok letimo da imamo preglednost.....
jednog momenta javi mi edin da je u vazduhu helikopter unutrasnjih poslova policijski plavi ....mi na brzinu nadjosmo u trenu prvi proplanak u sumi,bolje receno prosecenu sumu i tap dole...posakrivamo se dok dodje edi po nas....pobegnemo nekako u kafanu i sacekamo par sati da se sve razbistri....
par nedelja kasnije poletim ja na kraj grada nadletim veliki park i vratim se na sletanje....nisam ni spakovao kako treba vidim ide policajac nizbrdo ka meni....ugasim prekidac sigurnosni ispod motora....dosli decki kazu letio si ovu napravu,ja im kazem ne samo sam trcao sa tim na ledjima i nije tela da upali...pipnu cilindar on vruc....ja im kazem nece upali oni me jebu da ga upalim ja pali pali pali al klinac sjebo im prekidac....kazu oni nista ,uzmu generalije i krenu gore ka autu kad ja pogleda jedan ciganin iz bivse YU me gledo i zvao muriju...ma jeba cu mu kevu kad tad....
ne prodje ni dve nedelje eto mi pisma od Landesregierung republicko ministarstvo gornje austrije sa brojem VerkR-890.107/1-XXXX/Haf,da se javim Fr.Dr.Außerweger...
odem ja kod te dokturice i kazem joj kako sam samo trcao sa motorom na ledjima,pita ona jesam li odlepio ja da se pofalim kako to moze i da leti rekoh jesam al samo 1 m visoko i nekih 4-5 metara daleko....kaze ona ipak leteo,reko ako se to moze nazvat let onda da....
kaze ona meni E PA VIDITE KAD SE POPNETE NA STOLICU I DOLE SKOCITE I TO JE LET ebo te ja se zgrano pa sta znaci kaznicete me sto cu skakat sa stolice.....
nista ispitivala i rekla da podnesem zahtev kao konstrukter itd sto sma i ucinio.....
dodjem kuci i par nedelja kasnije eto i kazne 2500 Schillinga-oko 350 DM,ja sav sretan jer kazna je od 35.000-350.000 Schilinga(uzeli u obzir da nisam bio u radnom odnosu ni ja ni supruga,roditelj 4 deteta bez primanja znaci okolnosti do jaja) danas je to oko 5000-50.000€

e sad desilo mi se to i pre dve godine ...letim iznad grada...krenem na sletanje na kraj grada kod auta kad ono murija ceka,pridju,pozdrave i pitaju kako se to zove,kazem im ja PARAMOTOR...traze licencu ja im dam...pitam sta je...kazu ako se neko bude bunio napravit cemo prijavu zasad smo samo videli i niko se nije bunio al ako onda ocekujte prijavu....BEZ VEZE kao sto vidite jos uvek se oni nerazumeju ...kako koji ali u svakom slucaju napravit ce prijavu koja ide na razmatranje u savez republicki pa oni odlucuju...u ovom slucaju su imali uvid u moje akte i da je sve sa moje strane regularno...nikad nista vise nisam dobio....
STVARNO SAM NAPISAO SAMO ONAKO KAKO JE BEZ SMINKE I KOZMETIKE....

Zadnja izmjena: Pilotproject; pon 20 vel, 2012 21:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

4 Palac gore: : Dragan Sepac, kbelcar, Roman Lavriv, zec    
Vrh

Naslov: Re: Paramotorno letenje u Austriji
PostPostano: pon 20 vel, 2012 20:23 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
joj samo kad se setim, vozi kombi a kroz prozor izbaci zastavicu da vidimo odakle sta duva na sletanju ja mu reko al jok on ukapiro da je bolje celo vreme dok letimo da imamo preglednost.....

aaaaaaaaaaaaa, legendarno, kao i cijeli tekst ... ma odvalio sam se

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : kbelcar    
Vrh

PostPostano: uto 21 vel, 2012 9:22 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
ovaj tvoj tekst majstore podsetio me na neke činjenice a to su da se svako uzletanje i sletanje mora vršiti sa registriranih sportskih aerodraoma ( sportsko letenje) , i sportskih letjelišta ( po novom zakonu ako letjelište nema uslova da bude sportski aerodrom) znači da se svekolika letačka aktivnost odvija u sklopu njih i sportskih letačkih društva, nadalje da se ne nadliječu naseljena mesta osim uz rubne djelove ali ne niže od 500 metara držeči se ovih regula vjerojatno če se izbječi ovakve situacije koje si nam opisao. znam da mi sa svojim letjelicama možemo letit iz naših vrtova i livada i da to pruža posebnu draž letenja ali regule su jasne a konačno svako leti na svoju odgovornost bilo sgurnosnu bilo financisku. pozdrav!

Vrh

PostPostano: sri 22 vel, 2012 8:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Uj!

Iskoristio bih priliku dao grube smjernice sa strane dosadnih propisa svima kojima je interesantan ovaj sport.

Parajedilice s pomoćnim motorom uređene su Pravilnikom o načinu i uporabi ovjesnih jedrilica (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _1269.html), a letenje Pravilnikom o letenju zrakoplova (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2802.html)

Za sada je polijetanje moguće samo sa registriranih površina, ali do polovice ove godine predviđaju se izmjene i dopune Pravilnika o letenju zrakoplova te će se omogućiti polijetanje i slijetanje sa neregistriranih površina. Moram naglasiti da se pri tom ne iskljućuje primjena svih ostalih zakona i zakonskih propisa, kao npr. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Letenje motoriziranom parajedrilicom sa podvozjem (trike) trenutno još nije definirano, ali potrudit ćemo se urediti ga kao i letenje parajedrilicama s pomoćnim motorom.

Iskreno se nadam da ćemo uskoro imati i odobrenu organizaciju za osposobljavanje paramotornih pilota u Hrvatskoj te da ćemo tako izbjeći dobar dio komplikacija i neugodnosti koji zbog toga proizlaze, a pilote osposobiti u zadovoljavajućem standardu.

7 Palac gore: : Dark-O, Dinac, matijahadjar, vedran_zgela, wild, zec, zoli    
Vrh

PostPostano: sri 22 vel, 2012 12:34 
Offline     DHV 1-2

da, u medjuvremenu i ovde je to regulisano.
hteo sam samo reci koliko kasno je to ovde odradjeno,leti se motorom jos pocetkom devedesetih da bi sproveli zakonom tek desetak godina kasnije.....
prvo je bio zabranjen malo zatim je stajalo u zakonu"es wird geduldet und nicht zur anzeige gebracht" znaci nesto kao trpit cemo i necemo kaznjavati...zatim 6 mesecna proba pa potom usledilo odobrenje a potom i skolstvo....
sve ovo se izdesavalo zahvaljujuci velikom broju pilota u medjuvremenu i lobiju u vrhu.....
sto se tice trajka ovde je odobren do 120 kg regulativom .....preko toga podleze isto kao da je PPL posto je poznato da u svici i austriji nedozvoljavaju ULL....ovde u komsiluku imam jednog pilota koji na motornom zmaju obucava PPL , neznam kako to radi ali bio sam kod njega i video sve to na licu mesta....
svakako ce doprineti ta vasa regulacija,edukaciji pilota a samim tim i bezbednosti.....
na svu srecu niste prolazili torture kao mi ovde jer hteli nehteli ipak je to kod nas nekako lakse izbec kaznu i sl.....
samo da ne nacinite gresku kao okolina....polagao sam Paragliding u okruzenju iako austrijsku licencu imam........dobio pitanje sta je platforma ....da se najezis....Platforma je sastavni deo aerodroma za prihvatanje putnika i letelica i snabdevanje istih mazivom i gorivom....mislim sta ima paraglajderista sa platformom zajednicko......
zadnja recenica se odnosi samo na ukaz mogucih gresaka....
svakako LP and allways happy landing pilotproject

Vrh

PostPostano: sub 25 vel, 2012 21:04 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 ruj, 2009 11:41
Dao Palac gore: : 17 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 27 / Palac dolje: : 0
Laminar,

ugodno me je iznenadila obavijest da će se ono što zovemo paratrajk pokušati svrstati pod pravilnik o
parajedrilicama. Nakon iskustva s paratrajkom ne bih se vraćao na letenje s paramotorom bez kotača.
Paratrajk je malo veča gnjavaža kod transporta, ali je sigurnost kod slijetanja i polijetanja neusporediva.

Zato moja potpuna podrška u tom nastojanju.

4 Palac gore: : dr zdravko, kbelcar, matijahadjar, zec    
Vrh

PostPostano: pon 27 vel, 2012 10:23 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Zahvaljujem na podršci.

O svemu ćete biti pravovremeno obavješteni.

U međuvremenu, svaka informacija je dobrodošla tako da slobodno iznesite svoja razmišljanja o problematici, a dobrodošla je i korisna dokumentacija.

Vrh

PostPostano: pon 27 vel, 2012 14:55 
Offline     DHV 1-2

Gosn Laminar
pokusat cu biti objektivan,iznecu i primer....
pre tri godine sam bio u selo Donji Srb iznad Knina na samoj Bosansko Hrvatskoj granici....posto mi se svidela kulisa hteo sam je videti i odozgo.otisao u policiju i izneo moju nameru trazeci odobrenje,nije me zacudilo da pripadnici bezbednosti granicni nisu bili upuceni jer nemogu ni oni sve znati.obrazlozio sam im zakon zabranjen bilo koji vid letenja u granicnom pojasu od 8000 m bar u svetu je tako a pogotovo u novo nastalim drzavama ( za ubuduce ) ali meni da odobre...decki su bili sjajni stim sto sam se morao pridrzavati reda da letim samo do glavnog puta i nikako ka Bosanskoj granici koja je udaljena vazdusno nepunih 500 metara.
tako da sam letio odusevio i sebe i njih !!! predhodno zvao sam kolegu u CRO i bilo mi je receno ma pali ta gov... i leti sta se tu zajebavas sa njima .....Nase Balkansko razmisljanje....

ajmo na zakonodavstvo i svet :
Nimalo Vam nezavidim na poverenom zadatku koji treba da odradite.
imajte na umu da danas kreiran zakon ostaje u nasledstvo generaciji ako ne i generacijama.
znaci ako neko kreira zakon misleci samo o licnom interesu onda je LAKO kako god da odradite bice dobro jer je u pitanju licni interes.
-nisam bas uvek omiljen i svuda jer sam korektan i karakteran kriticar,poznajem materiju daleko bolje nego sto mislim da znam.
kao jugozapadno evropski dopisnik Gleitschirma danasnjeg termika uzivao sam mnoge informacije.
ako se pak odlucite na drugo razmisljanje onda do vraga,nece vam biti lako ali razmislite da li zelite biti surovi i strogi kao pojedine Evropske zemlje onda da budemo iskreni nemoguce je doneti neki zakon koji bi zadovoljavao jer cak sta vise bi bio nezakonit vid letenja,tesko je to integrisati 100% ...
ako se odlucite softi kao pojedine zemlje Evrope italija ,francuska ...cak bih predlozio AKO DOZVOLITE UOPSTE jer ko sam ja da predlazem, da se ugledate na francuze.
kod njih je to odobreno sa bilo kojeg terena gde pilot vidi da moze i na vlastitu potpunu odgovornost prema sebi i trecem licu - pod uslovom saglasnosti vlasnika zemljista za poletanje i sletanje bez ikakve najave sem u kontrolnim zonama od ATZ nadalje.....zatim je odobreno i letenje nisko ispod granicne zone tj. do tik iznad povrsine GND pod uslovom da je cist prostor bez prepreka i van naseljenog mesta kao i okupljanja ljudstva i ostalih zivotinja (salim se ovo sa zivotinjama, bese to izjava jednog mog u razredu,ma Ajnstajn je sedeo do mene u klupi i uvek prepisivao eb ga dogura on prepisivanjem daleko )znaci tamo gde ne prelecemo npr pasnjake lovista vasare pijace i slicno.....
sto se tice samog paramotora,dugo je ovde bio regulisan kao pomocno sredstvo i cak je zakonom bilo propisamo poletanje s nogu na brdu i okidanje tek u vazduhu dok nisu popunili tu rupu u zakonu.u medjuvremenu imamo regulisan statut koji je strog pa sad posle 3 godine trazi izmene i dopune....zahvaljujuci jakom lobiju jer u medjuvremenu smo vec postali masa.....
zatim i nemci,odobrise trajk do 120 kg licne mase bez ikakvih dodatnih gluposti iako je prvobitno bio zabranjen pa odobren pa sad friziran i imamo to sto imamo.....kad sam vec kod trajka imajte na umu jednosed i dvosed zatim komercijalu i jednoseda i dvoseda itd....
HRABRO NAPRED I NEOBAZIRITE SE PUNO NA EU ILI SLICNOSTI JER TO JE U NADLEZNOSTI POJEDINKE DRZAVE A NE EU....EU regleman je tek buducnost a dotle kreirajte onako kako mislite da je najbolje ...mozda se na vas ugledaju i ovi moji u srbiji dole :bye:
svakako zelim uspeh i pozitivno resavanje problema na opste zadovoljstvo kako zakonodavca tako nas korisnika . stojim na raspolaganju u granicama mojih mogucnosti jer samim tim pomazem i sebi koristeci prelepe terene hrvatske za letenje ponekad....
allways happy landing
Pilotproject ZUX

1 Palac gore: : kbelcar    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.