»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 27 tra, 2026 13:54.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Letenje bez variometra?
PostPostano: sub 24 ožu, 2012 9:20 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 23 kol, 2011 17:26
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 10
U isčekivanju nastavka obuke već sam pročešljao sve moguće o paraglidingu pa, poput pravog laika, imam bezbroj pitanja o letenju. Između ostaloga, na Paragliding.hr pročitao sam i tekst o letenju bez variometra. Leti li netko od vas bez variometra i što mislite o letenju bez variometra? U smislu priče kako te pištanje variometra "ometa" u potpunijem doživljaju zračnih strujanja oko tebe i time temeljitijeg "učenja" iskorištavanja termike. Da li ti, neki, piloti (iz teksta) ne koriste variometar nikako ili samo isključuju ton dizanja/spuštanja? (ako uopće pišti i kada propada???).

P.S.
Damire, kada ćemo nastaviti s obukom? :)

Vrh

Naslov: Re: Letenje bez variometra?
PostPostano: ned 25 ožu, 2012 6:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Prvo moraš letiti sa variometrom a onda kad budeš profesionalac možeš i bez.
Do tada nek te to ne zamara.

1 Palac gore: : Mario T.     1 Palac dolje: : Radovan
Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 8:58 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 20 ruj, 2010 22:09
Dao Palac gore: : 58 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 3 / Palac dolje: : 0
Sa obzirom da sam pocetnik,svoju prvu godinu letenja 2011. napravio sam oko cedrdesetak sati bez variometra.Svakome bi preporucio da kao pocetnik prvo nauci letjeti bez varia.Problem su samo penjanja i nisponi od 0,5m/s!To ne mozes da osjetis bez varia.LP

1 Palac gore: : Radovan    
Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 10:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
beny je napisao/la:
Sa obzirom da sam pocetnik,svoju prvu godinu letenja 2011. napravio sam oko cedrdesetak sati bez variometra.Svakome bi preporucio da kao pocetnik prvo nauci letjeti bez varia.Problem su samo penjanja i nisponi od 0,5m/s!To ne mozes da osjetis bez varia.LP

Nije problem osjetiti ubrzanje prema gore ili prema dolje, problem je što teško možeš razlikovati npr. usporavanje s -1 m/s na -0.5 m/s i ubrzanje s 0 m/s na +0.5 m/s. Letio sam i ja dosta bez varia (što namjerno što zbog crknutih baterija), i OK mi je za razbibrigu, nikako za ozbiljnije letenje. A uvijek ga u zraku možeš isključit...

2 Palac gore: : Red Baron, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 16:36 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Ja sam posve suglasan sa teorijom letenja bez varia za sve pocetnike cak do 2-3 godne iskustva! Osobno kao diler Brauniger instrumenata u mogucnosti mi je vrlo lako dobaviti i to dosta jeftinije od drugih pilota za svoje osobne potrebe bilo koji njihov instrument! Godinama letim bez instrumenta jer ne radim prelete ne zamaram se malim dizanjima koje gotovo nemoguce osjetiti ili spustanja ali sve sto je iznad 0.5 gore ili dolje fakat mi ne treba instrument! Moja preporuka kao distributera te opreme je da svaki pilot pocetnik leti barem jednu do dvije sezone bez instrumenta (mada bi mi vise odgovarala opcija da kupi odmah jedan osnovni pa sledecu godinu bolji pa narednu jos bolji i onda na kraju Compeo +)pa ako vidi da se poceo snalaziti jedriti i bez instrumneta vrijeme je da ga pribavi jer stvarnog nekog ozbiljnog letenja nema bez sve moguce raspolozive opreme na trzistu ali da kao pocetnik mora imati windmetar za brzinu vjetra na startu trebalo bi ga imati! Dobar vjetar i sigurno letenje svima gdi god i na cemu god letili!

1 Palac gore: : beny    
Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 21:16 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Vojo je napisao/la:
Ja sam posve suglasan sa teorijom letenja bez varia za sve pocetnike cak do 2-3 godne iskustva!

Ma , bez veze ... lako je letit bez varia dok ti je greben u vidnom polju ili barem 200-300m nisko. probaj to na 3750 ili 4200 kao ovi junaci od petka ... pa na kraju, pitaj Habibija kako bi on izgurao svoj trokutić od 30km od jučer samo slušajući svoju guzicu i balončiće od 0,5-1 ... Početnik ne zna gdje su mu guzica niti glava, al zato zna gdje je vario ... možda nakon 5-6 godina, štos je probati ... nemoj sad odmah napisati da si letio 3500 letova bez varia i da si po tome svjetski rekorder ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 22:41 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
Kad sam počeo letit nisam imao ni vario ni rezervu,ni kacigu :crazy:,za kombinezon da ni ne pričam,postepeno sam nadopunjavao opremu a vario je sticajem okolnosti došao zadnji!
Prvi vario kupio sam nakon 3 godine i do tad je letenje bilo uživancija :Yahoo!: !
Kad sam to bipavilo stavio na nogu sve je palo u vodu,letenje je tu sezonu bilo čisto sranje
jer sam više vremena provodio zureči u vario da mi pokaže di dobro diže,di su stuuupoviii
i nisam više posvečivao pažnju sigurnosti svoje guze iznad zelenih grana i zagorskih šuma koje
vole gutati neiskusne i neoprezne nebeske jahače!
Smatram da mladim, prvenstveno pilotima sa jako malom satnicom nije potrebna neka sprava na nozi ili štatijaznamgdje
da im odvrača pažnju od onoga što su naučili od svog instruktora barem dok se malo više ne oslobode i steknu rutinu,griff sa krilom : unknown: !
Ili u krajnjem slučaju nek isključi zvuk pa se nek pate kak smo i mi svi drugi! :pardon:
A neznam baš Romane neki ljudi da imaju sa sobom cijelu meteo stanicu nebi odletjeli
ovak ko Habibi i dečki neki dan,dečki :respekt:
LP!

Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 1:03 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Ja sam suglasan da svi učenici do stjecanja dozvole slušaju isključivo upute svog instruktora !

Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 9:03 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
zlatko2508 je napisao/la:
Ja sam suglasan da svi učenici do stjecanja dozvole slušaju isključivo upute svog instruktora !

to otpr. ovako ide (svjedočio) : Davaj Serjoška, davaj, desno Serjoška, dumaj, dumaj, davaj, lijevo Serjoška ... a čort, vuci Serjoška, vuci, ne na kuću Serjoška ...
Tko odljetit sad? Nu Marjuška, spremnaja?

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

2 Palac gore: : Morelli, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 9:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Samo da skrenem pozornost sudionika rasprave na Naš pravilnik koji u članku 17. kaže slijedeće

Citat:
Obvezna oprema

Članak 17.

(1) Zaštitna kaciga: Tijekom letenja, osoba koja leti ovjesnom jedrilicom ili parajedrilicom mora nositi odgovarajuću zaštitnu kacigu;

(2) Padobran za spašavanje: Ovjesnom jedrilicom ili parajedrilicom ne smije se letjeti na visinama većim od 150 metara iznad tla ako zrakoplov odnosno pilot, nema odgovarajući padobran za spašavanje. Padobran za spašavanje mora se presložiti najmanje jednom u godini dana ili češće ako to tako propisuje proizvođač. Preslagivanje obavlja osoba ovlaštena od proizvođača padobrana ili osoba ovlaštena za preslagivanje padobrana za spašavanje. Preslagivanje se potvrđuje upisivanjem datuma u knjižicu padobrana i potpisom osobe koja je preslagivanje obavila;

(3) Radioveza: Tijekom praktičnog osposobljavanja učenik pilot mora imati radiotelekomunikacijsku vezu s nastavnikom letenja.

(4) Visinomjer: Tijekom letenja na srednjim i velikim visinama, a posebno tijekom preleta, osoba koja leti ovjesnom jedrilicom odnosno parajedrilicom mora imati uređaj za mjerenje visine.

Još je preporuka pokojnog Gorana Ilića bila da čak učenici, a i svi piloti bi trebali imati i GPS uređaj koji bilježi: longitudu, lantitudu i visunu, te da svaki pilot bi bio obavezan čuvati track minimalno 1 mjesec u uređaju ili računalu isključivo radi sigurosnih razloga.

Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 13:16 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
profa je napisao/la:
, te da svaki pilot bi bio obavezan čuvati track minimalno 1 mjesec u uređaju ili računalu isključivo radi sigurosnih razloga.

Zašto?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

1 Palac gore: : beny    
Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 14:11 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Josip K-T je napisao/la:
profa je napisao/la:
, te da svaki pilot bi bio obavezan čuvati track minimalno 1 mjesec u uređaju ili računalu isključivo radi sigurosnih razloga.

Zašto?

Pa radi sigurnosnih razloga!

2 Palac gore: : Nik01, zupanich    
Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 15:44 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
isključivo radi sigurosnih razloga :ROFL:

1 Palac gore: : zupanich    
Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 22:01 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Da se vratimo na temu (kako bi se reklo, i ja se javljam iz sigurnosnih razloga);)
Vario je jako korisna spravica, ali...
Na pocetku moze dosta zbunjivati i tako ometati pilota da percipira kako se krilo ponasa prilikom ulaska/izlaska iz stupa, sto se dogadja s bocnim gibanjima itd. Kako svaki vario kasni za realitetom, ako se od pocetka naucis s njim, zapravo postoji "opasnost" da ne budes ono bas totalno osjetljiv na govor vlastitog krila. Nista strasno, al to je otprilike ko sex s kondomom. I dalje je dobro (pogotovo iz sigurnosnih razloga), al nije bas to to.
Vario je vrijedan u dvije situacije: procjena vertikalnog gibanja na velikim visinama (prijelaz iz -3.5 u -0.5 ces percipirati kao penjanje od +3 i skuzit zabludu tek kad popusis 300m i pol sata) i napredna matematika kad racunas prosjecno dizanje kroz 5-10min (to je brojka koja figurira za proracune brzine preleta, Mc Cready i sva ta sranja, a ne trenutno dizanje).
U nijednoj od tih situacija neces se naci kao pocetnik (dobro, u prvoj mozda i da, ali taj gubitak visine i vremena nece ti biti bitan), tako da dok dodjes do nivoa kad ti je vario stvarno koristan, proslo je vec godinu-dvije i do tad si se koncentrirao na druge stvari koje s variom mozes integrirati u dobitnu kombinaciju - svjesno obradjujes podatke koje ti daje vario, a nesvjesno upravljas krilom kako si naucio bez varia (kao sto vozis po gradu i razmisljas gdje se treba prestrojiti ali ne razmisljas kako pritom prebacit u nizu brzinu nego to ide po naucenom obrascu).
A mozda sam samo pristran jer sam ja poceo godinu bez varia, pa onda dalje s njim...
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

5 Palac gore: : beny, bmutak, Radovan, Vojo, wild    
Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 5:12 
Offline     DHV 2-3

zlatko2508 je napisao/la:
isključivo radi sigurosnih razloga :ROFL:

Evo zašto -

Prošle godine u 9. mjesecu imali smo kratki brifing (trajanje oko 2 i pol sata) u Ageciji prisutni su bili Ivica kao operater letjelišta Japetić, Draženko , moja malenkost, Sonja, tada kao pripravnik u Agencij i pokojni Goran Ilić koji je vodio analizu događaja koji se je zbio 18.08. 2011.

Što se desilo taj dan?

Draženko i ja dolazimo na Japetić javljamo se Ivici i on zajedno s nama odlazi na start, upoznati smo s time da ne probijamo visinu od 1200 MSL. Prvi starta Ivica i ubrzo se spušta , zatim starta Draženko pa ja, ubrzo se i ja spuštam, jedini u zraku ostaje Draž, i leti prema Plešivici čitavo vrijeme smo u radio kontaktu, nakon nekog vremena i Draž se spušta u Kladje odlazim po njega, a on sav ushićen od super leta s obzirom na zadanu visinu i bliskog susreta s sportskim avionom koji je kružio oko njega.
To bi Draž mogao puno bolje opisati nego ja. Roknemo po pivu i doma.

Dolazim kući i dobivam tel. poziv prvo od Ivice a zatim i od Gorana Ilića da li poznajem nekog tko nosi crvenu kacigu, crni kombinezon sa dvije crvene crte na rukavima te vozi naranđasto krilo sa crnom crtom i slovom V na krilu te da ima paramotor opis detaljno opisuje Draženka ali se razlikuje samo u tome što nema paramotor. Te pitam zašto, što je povod tome? Dobivam od g. Gorana objašnjenje da je zaprimljena prijava pilota sportskog aviona da je došlo do kršenja zračnog prostora CTR LUČKO od strane paraglidera s paramotorom oko mjesta Galgovo koji odgovara gornjem opisu.

Pošto je Draženko već stavio svoju traku OLC sa opisom svog leta. G. Ilić zaključuje da bi to mogao biti Draženko. Te skida njegovu traku i analizira je, te zaključuje da Draž nije prekršio zračni prostor.

Te g. Ilić kaže da i Draž napiše prijavu s opisom što se dogodilo, što je dužan po zakonu.

Nakon mjesec dana dobivamo poziv da dođemo u Agenciju na analizu događaja.

Analiza je bila vrlo detaljna u stilu američkih filmova tipa TOP GUN , sa svim mogućim podacima iz kontrole leta, Draženkove trake, zvučnog zapisa komunikacije aviona i kontrole leta te radarskih snimki putanje aviona sve to interpolirano u Google Earth u 3D animaciju.

Da skratim priču, ispostavilo se da je pilot aviona izašao iz planirane rute leta te je kružio oko Draženka i time opet prekršio pravila prednosti u zraku i krivo optužio Draženka da je ušao u CTR LUČKO kod mjesta Galgovo .

Zaključak:
Da kojim slučajem Draž nije stavio svoju traku na OLC bio bi vrlo vjerojatno krivo optužen za kršenje zračnog prostora jer ne bi imao dokaz i paraglideri općenito bi bili opet okarakterizirani kao crne ovce u zračnom prostoru koje se ne pridržavaju pravila i propisa.

Sad je pitanje gdje je tu sigurnosni aspekt, probajte dokučiti sami. Po mom mišljenju jeste sigurnosni aspekt, jer ako imate uređaj koji vam prikazuje i signalizira gdje je kontrolirani zračni prostor sigurno nećete svjesno i ne najavljeni ići u njega i ugroziti sebe i druge sudionike u zračnom prometu.

Vrlo je vjerojatno da će se u eventualnim izmjenana i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu uporabe ovjesne jedrilice i parajedrilice i GPS biti uvršten kao obavezan dio opreme.

Današnja tehnologija i software i više nisu toliko skupi i nedostupni kao prije par godina, čak i na smartphone koji ima u sebi GPS prijemnik možete instalirati software koji vam omogućava signaizaciju kad se približavate kontroliranom zračnom prostoru ,a i stariji uređaji tipa Garmin GPS 76, Geko itd. mogu grafički prikazati na map prikazu CTR-ove, a koje vrlo lako možete unijeti u svoje uređaje preko GPSDump-a, da ne govorimo o softificiranijim uređajima poput Compea, Competina, Flymastera, Flytek itd. Samo vam je potreban file sa GPS koordinatama zračnog prostora.

File sa najnovijim koordinatama zračnog prostora RH postoji i objavljen je na ovom forumu, vaše je da ga učitate u svoje uređaje.

Neinformiranost i neznanje pred institucijama vas ne opravdava, ako želite biti savjestan sudionik u zračnom prostoru dužni ste se sami informirati.

Normalno i dalje se treba najavljivati Kontroli leta i time pokazati da smo ozbiljan sudionik u zračnom prostoru, a ne crne ovce (Gregor :-D ) zrakoplovstva.

Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 7:47 
Offline     DHV 2-3

Profa, brkaš pojmove. Priča se o variometru, dakle o korisnosti instrumentalnog opažanja promjene visine, a ne o GPS-u ili globalnom pozicioniranju tvoje pozicije odnosno mjerenje na kojoj visini se nalaziš. Iako i vario ima tu mogućnost (mjerenu promjenom tlaka, a ne očitavanjem satelitskih signala) ovdje je riječ o onoj bitnijoj funkciji variometra odnosno o signaliziranju promjene visine, tj. da li vježbati ili letjeti s tim ili bez toga - što mi je isto nejasno čemu raspravljati previše o tome.

2 Palac gore: : dr zdravko, Vojo    
Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 9:25 
Offline     DHV 2-3

Alo Box, ne brkam pojmove samo čovjeku odgovaram na pitanje zašto i GPS kao još jedan dio opreme koji bi mogao postati obavezan, a prije sam ako nisi vidio napisao što kaže pravilnik o visinomjeru i ja se slažem s tvrdnjom da u početku obuke nije potreban variometar, ali kad se krene sa visinskim letovima učenici bi u skladu svaki sa svojim mogućnostima trebali ulagati u obaveznu, a zatim u dodatnu opremu.

Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 9:28 
Offline     DHV 2-3

profa je napisao/la:
Alo Box, ne brkam pojmove samo čovjeku odgovaram na pitanje zašto i GPS kao još jedan dio opreme koji bi mogao postati obavezan, a prije sam ako nisi vidio napisao što kaže pravilnik o variometru i ja se slažem s tvrdnjom da u početku obuke nije potreban variometar, ali kad se krene sa visinskim letovima učenici bi u skladu svaki sa svojim mogućnostima trebali ulagati u obaveznu, a zatim u dodatnu opremu.

Zaista poštujem gotovo sve što napišeš kao i tvoj ukupni doprinos oko instrumenata, softwarea, karata, obuke, terena i puno toga drugog.

Ipak, pravilnik govori o visinomjeru ("(4) Visinomjer: Tijekom letenja na srednjim i velikim visinama, a posebno tijekom preleta, osoba koja leti ovjesnom jedrilicom odnosno parajedrilicom mora imati uređaj za mjerenje visine.") i vjerujem kako se to odnosi na kontrolu pilota glede dozvoljenih visina (kao i sigurnosnih), tj. rasporeda zračnih prostora. Visinomjer ne znači nužno i variometar, tj. vjerujem kako pravilnik ne komplicira sa uređajem koji mjeri uzdizanja ili spuštanja što je i tema.
I sam sam prošao prvi dio obuke bez variometra i smatram da je dobro ne komplicirati učeniku sa time dok ne krenu visinci i jedrenje u termikama. Posljednje što sam nabavio jest GPS, ali zato da mogu bilježiti track.
Naravno, tim trackom dokazuješ (ili netko tebi dokazuje) da si bio negdje u neko vrijeme, pa se stoga to i preporučuje. Ipak, kako je variometar i visinomjer, on bi trebao biti dovoljan prema pravilniku. Dakle, prema pravilniku, obavezno je imati uređaj kojim ćeš mjeriti visinu, a ne promjenu visine. Isto tako se slažem da će biti promjene u pravilniku i da će biti obaveza imati uređaj koji će mjeriti visinu, ali i bilježiti track. To ponovo isključuje variometar.
Naravno, danas sve to imamo zajedno i u ručnom satu, ali je tema ustvari nešto drugo.
Iako je sve ovo stvar nastavnika meni je, osobno, logično da učenik prvo nauči prepoznati pomicanja zračne mase i sebe u prostoru bez pomoći instrumenta, a kad to savlada naravno da je vario od velike pomoći.

2 Palac gore: : bmutak, Radovan    
Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 11:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Radovan je napisao/la:
Leti li netko od vas bez variometra i što mislite o letenju bez variometra? U smislu priče kako te pištanje variometra "ometa" u potpunijem doživljaju zračnih strujanja oko tebe i time temeljitijeg "učenja" iskorištavanja termike.
Mislim da malo tko leti bez varia ako može s njim.
Možda može nekome na početku biti zbunjujuć obzirom da kasni no vremenom se svatko navikne integrirati ta dva izvora informacija. Što je bolja integracija to je bolji pilot.
Ne vjerujem da početi odmah letjeti s variom može štetiti kasnijem dobivanju osjećaja što zrak trenutno radi oko nas. I obratno. Put je možda drukčiji, ali završi na istom.
U svakom slučaju, kao što je već rečeno - XC se ne leti bez varia, nema smisla. Lokalno letenje u blizini grebena? Zašto ne (ako ne moraš paziti na visinu kao na Japu).

Citat:
Da li ti, neki, piloti (iz teksta) ne koriste variometar nikako ili samo isključuju ton dizanja/spuštanja? (ako uopće pišti i kada propada???).
Ton spuštanja ljudi obično isključe ili ga imaju postavljenog na 3-4 m/s propadanja. Kao što i sam zaključuješ, ako čovjek baš želi, uvijek može isključiti vario pa uživati(?) bez pištanja iako - većina nas zapravo obožava taj divni: pipipipipiiiiiii....

Znaš kako ono ljude bude iz nesvijesti ili pljuskom ili hladnom vodom ili nekim jakim mirisom ispod nosa? Letaču samo pored uha pustiš snimku prijelaza s 2m/s na 8m/s. :D

4 Palac gore: : rudar, Tomica Solina, toni, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 17:01 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
profa je napisao/la:
Sad je pitanje gdje je tu sigurnosni aspekt, probajte dokučiti sami. Po mom mišljenju jeste sigurnosni aspekt, jer ako imate uređaj koji vam prikazuje i signalizira gdje je kontrolirani zračni prostor sigurno nećete svjesno i ne najavljeni ići u njega i ugroziti sebe i druge sudionike u zračnom prometu.

Dobro. GPS ti sigurno pomaže da odrediš sigurnu rutu s obzirom na podjelu zračnog prostora.. ali još uvjek ne vidim zbog kojeg "sigurnosnog razloga" track treba čuvati minimum mjesec dana. : unknown:

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: