»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 23:08.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ajd makni se da i ja mogu napravit zavoj -nenapisano pravilo
PostPostano: ned 29 ruj, 2013 0:19 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Vecini su poznata pravila letenja (clanak 16 u pravilniku) ali ima jedna stvar, koja u svemogućem pravilniku nije pokrivena, a to je kako se ponasati kad se dvoje pilota nađe na kraj grebena u istoj visini u istom smjeru letenja.

Više puta mi se desilo da sam se našao u situaciji kad letim uz greben, a malo van od grebena i iza mene na istoj visini leti još netko. Dođemo do kraja grebena a legenda iza mene nastavlja ravno i ne da mi prostora da napravim zavoj prije isteka grebena. Tako moram nastaviti ravno i van zone dizanja, dok on ne napravi zavoj lijepo komotno u zoni dizanja i nikome ništa... u razgovoru kasnije dođemo do toga da jednostavno nije razmišljao a nitko mu nije ni ništa objašnjavao o sličnom scenariju. Pa eto mojih crteža... Možda netko čak uspije napisat novo pravilo iz toga. :-D

slika

Slika broj 1: Pravilan i najefikasniji nacin zavoja uz greben u slučaju letenja jednog samog pilota.

A sad na situaciju dviju pilota, gdje unutrašnji pilot leti malo ispred vanjskog ali u istoj visini...

Slika broj 2 (bože nedaj): Ako unutrašnji pilot napravi zavoj još u zoni dizanja, kolidirao bi s pilotom koji leti sa strane iza njega.

Slika broj 3: Ako vanjski pilot ne skrene prije zavšetka grebena unutrašnji pilot nema druge opcije nego da napusti zonu dizanja i odleti zavoj u zoni spustanja (a može to biti i zona kompresije - Venturi). Valjda ne trebam napominjati da to može biti i opasno u slučaju da je greben nizak ili npr. u slucaju bocnog vjetra.

Slika broj 4: Prvi "dobar" scenarij je da vanjski pilot malo uspori i ukljuci se u putanju unutrašnjeg pilota.
Ponekad to nije baš poželjno, pogotovo ako unutrašnji pilot leti zaista blizu grebena i vanjski pilot nije dovoljno iskusan za tako nesto ili jednostavno želi održavati veće odstojanje od grebena. U tom slučaju primjeni se:

Slika broj 5: Vanjski pilot započne zavoj prije kraja grebena i s time napravi dvije stvari: prvo - unutrašnjem pilotu daje mogućnost da napravi zavoj unutar sigurne zone letenja i drugo - ne treba usporit svoje letenje nego može nastavit u svom tempu dalje. :)

U praksi naravno bit će kombinacije slike 4 i slike 5.

Nadam se da sve skupa ima nekog smisla.

Ne znam zašto ali nekako mi se desi da sam skoro uvijek ja onaj pilot bliže grebena. :scratch: :)

Pozz,
Airie

5 Palac gore: : MadMax, Morelli, profa, tobi, vedran_zgela    
Vrh

Naslov: Re: Ajd makni se da i ja mogu napravit zavoj -nenapisano pravilo
PostPostano: ned 29 ruj, 2013 8:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Airie u uzet ćemo ovaj slučaj kao primjer na predavanjima iz tehnika letenja i pravilima i propisima i detaljnije ga razjasnit tečajcima.

Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 9:41 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Ne mogu a da ne prokomentiram ovaj slučaj iz perspektive tečajca.
Nisam znao da ovakva situacija nije pokrivana pravilnikom, (odmah poslje posta idem pročitati pravilnik),no meni i mojim kolegama tečajcima je to objašnjeno na tečaju prilikom priprema za prva grebenarenja.(Blaženi i mili moji instruktori). Upravo 5. slika objašnjena nam je kao najsigurnija opcija za sve sudionike u pomenutom slučaju. 4. slikica je radi pojave induciranog otpora krila ispred nas i radi skretanja prema grebenu opisana kao ne baš poželjna. U tom slučaju planirati dovoljno rano kočiti krilo, propustiti unutarnje krilo dovoljno daleko i ući u njegovu putanju. Ja osobno koristim manevar opisan na 5. slici.
Pozdravljam Airieinu inicijativu za otvaranje ovakvih diskusija, jer time posredno i neposredno čuvamo sebi i drugima glavu

Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 10:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Sve bi se dalo riješiti velikim i jasno vidljivim naljepnicama na sjedalici. Tako bi pilot iza (oznaka L) lako uočio da je ispred njega turboiskusnjara s oznakom TI. Naljke naravno u HZS-u, s predočenjem pilotske dozvole, domovnice i prijavom boravišta, 50kn. Vrijedi jednu godinu. Aaaa Liniću, vidi gdje se kriju rezerve za punjenje proračuna ....

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Grgo    
Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 11:30 
Offline     DHV 2

Mići, inducirani otpor je nusproizvod uzgona na vlastitom krilu. To o cemu pricas je uletavanje u zavjetrinu drugog krila (ili zavjetrinu bilo kojeg objekta u smijeru vjetra) i to se pojavljuje NE u putanji iza prvog krila u odnosu na smijer letenja nego u zavjetrini u odnosu na SMIJER VJETRA, znaci kad se piloti mimoiđu.

Da, teoretski slika 5. omogucuje scenarij bez uletanja u zavjetrinu drugog krila ali u praksi to nije bas izvedivo jer bi dvoje krila trebalo letit istom brzinom i piloti sljedit istu putanju. Al u praksi prije ili kasnije se mimoiđes.

Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 12:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Čitava ova priča podrazumijeva da bi svima trebalo biti očito gdje počinje zona spuštanja i još da pilot iza 'zna' da ti baš u nekom trenu želiš napraviti zavoj i u tom istom trenu i on treba napraviti 4. ili 5. Nekad je to možda očigledno (oba pilota već neko vrijeme peglaju na istom potezu i rade okret na istom mjestu), no u većini slučajeva nije.
Generalno, nikad ne bi trebalo letjeti pored i s vanjske strane pilota uz greben jer nikad ne znaš kad i zašto on želi napraviti zavoj: u bilo kojem trenu unutarnji pilot može osjetiti dašak termike i naglo skrenuti prema van da je zavrti. I bez ikakvog pravila ja se uvijek osjetim nelagodno kad se i na tren nađem u takvoj poziciji (pored ili u mrtvom kutu pilota koji ide pored grebena) te se automatski ili poravnavam iza njega ili idem još više prema van. Ako sam mu malo više iza onda pazim i na prvi znak njegovog skretanja izvodim 4.
Mislim da uvijek u situaciji 3. lijevi pilot može naznačiti laganim skretanjem svoju namjeru i ako vidi da je pilot iza počeo raditi 5. i on može nastaviti sa svojim okretom. Jedini problem može nastati kad prvi pilot tempira točno kraj zone dizanja pa zbog malog čekanja dok nije siguran da pilot iza izvodi 5. ipak završi mrvicu u zoni spuštanja.
Uostalom, nisam 100% siguran za naš pravilnik, ali sam prilično siguran da sam negdje već vidio pravilo koje govori da se pilotu ispred i bliže grebenu uvijek mora ostaviti mjesta za skretanje (ne voziti preparalelno s vanjske strane) i/ili promijeniti svoju putanju na prvu naznaku skretanja.

Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 15:47 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 13 stu, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 2 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
A jel dozvoljeno pilota ispod sebe ako ne skrene na vrime ili na kraju grebena gađati kamenčićima?
ka oni mene na Gredi.
i uvik su nosili pune džepove kamenčića u stolici .

Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 19:18 
Offline     DHV 2

Član od: uto 29 ruj, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 109 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 1
najboljše bi bilo ugraditi žmigavce namjere, i svjetlo kočenja i ubrzanja :) :)

Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 19:37 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 06 stu, 2011 9:43
Dao Palac gore: : 67 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 3
Izvadak iz najnovijeg Pravilnika o letenju Zrakoplova:

Posebna ograničenja prilikom letenja jedrilicama

Članak 173.

...
(2) Ako dvije ili više jedrilica lete u istom zračnom stupu, smjer zaokreta se određuje prema smjeru zaokreta koji je odabrao pilot prve jedrilice koja je započela kruženje. Prilikom leta dvije ili više jedrilica iznad iste padine, prednost ima jedrilica kojoj vjetar puše u lijevi bok, a ako vjetar puše u lijevi bok više jedrilica, prednost ima jedrilica koja je bliža padini. Mimoilaženje i pretjecanje jedrilica iznad padine obavlja se tako da jedrilica koja se nalazi na većoj udaljenosti od padine u odnosu na drugu jedrilicu, skreće u smjeru suprotnom od padine.

Mislim da isto vrijedi i za parajedrilice (ili bi trebalo vrijediti).
Dakle prednost ima onaj kojemu je padina s desne strane, odnosno onajiz kontra strane ga treba zaobići (skrenuti u svoju desnu stranu).

Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 20:33 
Offline     DHV 2

Ovo pravilo desnog (ili brda s desnog odnosno vjetra s lijeve) nema veze s ovim. Al super sto ste isli malo cackati po pravilima. :)

1 Palac gore: : MadMax    
Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 21:24 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
U praksi u ovakvim situacijama držim se pravila da iskusniji pilot uvjek daje prednost manje iskusno ili ti brže krilo sporijem . ( potražim neko dizanje vani koje ne nađem ;-))
Zanimljiva i dobra tema u svakom slučaju .

1 Palac gore: : tino    
Vrh

PostPostano: ned 29 ruj, 2013 22:20 
Offline     DHV 2

Cijela prica govori o tome da smo svijesni toga da letenje jedan uz drugog uz greben nije bas neka dobra ideja na duzi rok i kao sto je CW spomenuo mozda cak i ne znamo dali nas je unutrasnji pilot uopste vidio ili kad ce mu sinut da napravi zavoj van. Bitno je to da smo svijesni toga gdje se nalaze ostali piloti u zraku i da jim damo prostora za sigurno manevriranje. Ove skice su pokusaj opisa nekog sigurnog protokola kad se nađemo u opisanojj situaciji.

Sva ta pravila prednosti su super ali nemojmo nikad zauzet i forsirat stav da imamo prednost i kad je imamo nego u svakom slucaju ostat na sigurnoj strani stvari i ako moguce jasno i ako treba i glasno iskomunicirat nase namjere.

Ja na primjer u mom slucaju sam pretpostavio da je vanjskom pilotu jasno da ne mogu nigdje dok se ne makne s moje strane al mu nisam dao "zmigavac" i tako sam pridonjeo toj neoptimalnoj situaciji u kojoj sam se nasao.

Vrh

PostPostano: pon 30 ruj, 2013 11:32 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Jako zanimljiv problem. Moj prijedlog rijesenja je u minimalnoj dozvoljenoj udaljenosti koja je propisana, a na kojoj dvije parajedrilice smiju letjeti jedna od druge. Ako se svi prdrzavamo ovog pravila ovog gore problema nema. Jer 50m je i vise nego dovoljno da unutarnji "plavi" pilot moze poceti najprije lagano skretatati i dati do znanja zelenom da namjerava skrenuti u desno. A ako se zeleni pridrzava pravila o minimalnom razmaku, onda ce i on morati skrenuti udesno, ili prikociti krilo da plavi na sigurnoj udaljenosti dode ispred njega.

U praksi korisim slicne metode koje je opisao CW. A ako mi je neko zaljepljen na desni stabilozator i tocno pokraj mene, a ja zelim skrenuti udesno, jednosavno prikocim i skrenem iza njega. A ako je malo iza mene, najprije pocnem lagano skretati u stranu, pa kad se makne ili on isto skrene, zavrsim skretanje do kraja. U ovom zadnjem opisanom manevru vecina ih se onda ili pozicionira iza mene, ili se priblize grebenu na mjesto gdje sam ja bio. Pocetnici u pravilu kad vide da zelis skrenuti i dolazis ispred njih naprave zavoj, pa onda i ja to napravim nakon njih.

Vrh

PostPostano: čet 10 lis, 2013 16:32 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Letim ja, leti Marly, lete drugi oko nas. Ispod grebena smo. Stružemo. Letimo niz vjetar, 110% speeda. Ja ispred Marlya. Čujem ga kako psuje kad ja malo pustim speed. Onda me on nervozno obišao s desne strane kad sam popustio brzini pred i pod Čavnom. Znam kaj bu bilo tam (udaranje letvom po kičmi). Onda je on bio ispred mene. Onda sam ja bio u njegovom zračnom tragu i morao prilagođavati brzinu njegovoj (dodavati i puštati gas). Onda je njega malo razbilo, pa sam ja prešao u napad. I tako do točke pa opet natrag. Uz još 10-ak drugih krila.

Poanta je, ako ste se pitali kaj gnojim, da nema pravila u ovakvim situacijama.

1 Palac gore: : josipc    
Vrh

PostPostano: pet 11 lis, 2013 10:54 
Offline     DHV 2-3

Ne vidim kako se jurcanje po grebenu prema točki na tekmi, kada je, po tvom opisu, očito da nitko ne namjerava skretati i loviti termike nego samo gleda koliko točno spida stisnut da ga ne pomete, odnosi na ovdje opisani problem, ali dobro, kužim ja da ste ti i Marly opasni igrači... ;)

1 Palac gore: : Tomica Solina     1 Palac dolje: : toni
Vrh

PostPostano: pet 11 lis, 2013 12:18 
Offline     DHV 3

CW je napisao/la:
Ne vidim kako se jurcanje po grebenu prema točki na tekmi, kada je, po tvom opisu, očito da nitko ne namjerava skretati i loviti termike nego samo gleda koliko točno spida stisnut da ga ne pomete, odnosi na ovdje opisani problem, ali dobro

Vjerojatno sam izostavio dio onog što sam mislio da se podrazumjeva, ali ne kod svih. Evo ti Željko tog ispuštenog dijela. Uz preticanja na grebenu, što spadaju u neke od opisa prema Sašinim skicama, svako toliko treba malo podići visinu uz greben, pa se popusti speed, okrene "osmica"-2 i nastavi dalje. Tu dolazi do opisanih situacija. Na okretu točke je najveća gužva i upravo dolazi do svih mogućih primjera objašnjenih u Sašinim crtežima.

Duboka isprika što nisam bio dovoljno precizan u pojašnjenju mojeg kuta viđenja iste problematike. Uz manji dodatak, kod natjecatelja sličnih iskustava, performansi krila i načina razmišljanja manje je izražena problematika nego kod pilota različitih iskustava i performansi krila, ali je opet prisutna i neizbježna. Sve se rješava prema situaciji i na mah. Natjecatelji to rješavaju instiktivno, a smatram da se početnike može to podučiti, ali ne i naučiti, ako nisu materijal za to.

Slično je kad se netko vozi lijevom trakom autoputa 100 km/h bez namjere preticanja drugog vozila. Kad naiđeš sa 150 km/h izgleda da on stoji. Moraš kočiti uz psovke, a on se i dalje ne miče. Nepravilno ga obilaziš po desnoj strani i dalje psujući, a pogledom na vozilo vidiš da ima sijedu kosu. Ničemu se od njega ne možeš nadati. Otprilike je moje mišljenje i za ovu sitauaciju. Ko je toljaga je toljaga, nema pomoći.

Vrh

PostPostano: pet 11 lis, 2013 12:25 
Offline     DHV 2-3

Palac dolje Toni? :shock: :roll:
Pa nemoj se odmah vrijeđati... Jednostavno prema tvojem pisanju čovjeku ni ne padne na pamet da vi ikad vrtite osmice... :-D

Malo te pikam, nije u lošoj namjeri.

Vrh

PostPostano: pet 11 lis, 2013 14:21 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
toni je napisao/la:
Nepravilno ga obilaziš po desnoj strani i dalje psujući, a pogledom na vozilo vidiš da ima sijedu kosu. Ničemu se od njega ne možeš nadati.

hm, hm i još jednom, hmmmm

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: pet 11 lis, 2013 16:35 
Offline     DHV 3

Roman Lavriv je napisao/la:
toni je napisao/la:
Nepravilno ga obilaziš po desnoj strani i dalje psujući, a pogledom na vozilo vidiš da ima sijedu kosu. Ničemu se od njega ne možeš nadati.

hm, hm i još jednom, hmmmm

A šta je ovo, pravimo se glupi ili je meni propuh među ušima?! Prvo Žac, koji se očito pravi i ima jako malo sjedih, pa sad i ti Šefika. Ok, prihvaćam da je u meni problem, pa evo pojašenjenja.

Ako sam napisao sjeda kosa ne znači da sam mislio na tebe Romane. Ne moraš to uzeti osobno, to je bilo preneseno značenje. Ono kad uzmeš neki pojam koji je svima razumljiv (ili skoro svima, očito je), pa ga primjeniš u nekoj drugoj situaciji jasno aludirajući na onaj prvi. Nešto kao paralela, poredba, poruka između redova. A ta je bila da ako imaš sjedu kosu i dalje voziš po lijevoj traci brzinom manjom od propisane teško se može očekivati da će to promjeniti u tom istom životu (možda slijedećem). Ono, dovoljno ima godina da više neće mijenjati ponašanje. Ono, starog konja ne možeš naučiti nove trikove niti to očekuj od njega jer se njemu ne mijenja ponašanje. Odnosno, netko tko će okrenuti zavoj kad je njemu ćejf, on će to učiniti bez obzira da li nekom drugom smeta, da li ga ugrožava ili raspižđuje. Drugim riječima, on će to i dalje činiti jer ne kuži uopće u čemu je stvar. Kao niti onaj sjedokosi, stari prdonja kojemu se jebe što bih ja vozi malo brže po cesti koja to omogućava. Jebi ga, platio je on isto koliko i ja za tu istu cestu. Kad bi to usporedili sa Sašinim primjerima, poletio on, poletio ja na istom brdu. Ja bih okrenuo baš kad je nabolje (jer ja ZNAM kad je najbolje), a onaj drugi prdonja će okrenuti kad je njemu ćejf i kad mu se čini da je to baš najljepše. Kao što pas liže svoja jaja (ispričavam se malobrojnoj ženskoj populaciji na trenutku slabosti i na muškom šovinizmu).

Za sva dodatna pojašnjenja stojim na usluzi.

Vrh

PostPostano: pet 11 lis, 2013 16:37 
Offline     DHV 3

CW je napisao/la:
Palac dolje Toni? :shock: :roll:
Malo te pikam, nije u lošoj namjeri.

Pa ni ja tebi nisam palac dao u lošoj namjeri, baš naprotiv. Vidiš kako je lijekovito djelovao :-P

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: