»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 17 tra, 2026 17:22.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Utjecaj tipa sjedala na finesu
PostPostano: pet 03 lip, 2016 15:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Sale, pokopao si se sam. GAME OVER

Zasto postoji uzgon, taj odgovor jos nitko nema, a ako ti kazes da ima onda napisi ovdje.

Cz a ne Cx, kasno je bilo, vec sam bio pospan.

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2016 21:47 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
hrga je napisao/la:

Zasto postoji uzgon, taj odgovor jos nitko nema, a ako ti kazes da ima onda napisi ovdje.

Cz a ne Cx, kasno je bilo, vec sam bio pospan.

Boze moj, Hrgatore. Pricas kao da drzis boga za jaja.

Nitko nema odgovor zasto postoji uzgon?

Na uzgon krila utjecu 3 zakona/principa:
Bernoulli, Coanda effect i Newtonov 3 zakon.

Za razliku od toga sta se godinama ucilo (i jos se uci u vecini skola) Bernoullijev princip/Coanda efekt su odgovorni samo za 5-15% uzgona dok je za veliku vecinu odgovoran Newtonow 3 zakon (zakon akcije i reakcije).

Zdravko bas tako... AoI (upadni kut) i AoA (napadni kut) nisu jedna te ista stvar. Daleko od toga. I cijela ova prica je bas oko toga da je centar tezista ipod krila.

Hrga tvrdi da se s povecivanjem ceonog otpora ISPOD krila (znaci spage/pilot/sic) promjenjuje napadni kut krila (AoA). Ja tvrdim da je to nemoguce putem promjene parazitskog otpora i da se s promjenom parazitskog otpora promjenjuje upadni kut (AoI). I u isto vrijeme tvrdim da je to zbog toga jer je centar tezista ispod krila.

Svi Hrgini cvrtezi su u pravu ako se zaista promjenjuje napadni kut. Ali posto se AoA ne mjenja putem promjene parazitskog otpora, te jednacbe i skice nemaju veze s cijelom pricom.

I izvinjavam se ako sam netkome pritisnuo na neke neizzivljene frustracije. To mi nije bila namjera.

1 Palac gore: : AXL    
Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2016 22:09 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:49
Dao Palac gore: : 46 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 24 / Palac dolje: : 0
Ok ajmo redom: povečanjem napadnog kuta (AOA) se povečava koeficjent uzgona Cz ali i otpora Cx neminovno. promjenu napadnog kuta AOA mijenja pilot povlačenjem kočnica, zakrivljavanjem izlazne ivice krila - ekvivalentno pozitivnom otklonu flapsa na avionima, jedrilicama itd...povečanje AOA,i obrnuto, upotrebom speeda - smanjenje AOA. (govorimo o letu u mirnoj atmosferi naravno).

trim brzina - ili ti brzina najbolje finese je postignuta pri samo jednom jedinom (AOA) kutu za dotični profil letjelice/krila neovisno kakav sic letimo. ukoliko letimo zatvoreni sic, k tome dodamo još fairing konus iza, poboljšali smo finesu letjelice iz razloga što smo smanjili čeoni otpor sica/pilota, smanjili smo kut planiranja AOI (sada je blaže položen) a brzina letjelice, planiranja je ostala nepromijenjena k tome i AOA. brzina se može promijeniti samo povečanjem mase letjelice a da se zadrži ista finesa, ili promjenom AOA ,ali u tom slučaju će finesa biti manja od maksimalno moguće u uvjetima MSA.

evo pitanje za one koji ne vjeruju: padobranac, speed glider ili PG krilo, nalazi se u režimu okomitog obrušavanja prema zemlji u datom trenutku...koliko iznosi u tom slučaju kut AOI, a koliko AOA? te kolika je finesa letjelice u odnosu na zemlju?
odgovor: AOA je u svakom slučaju neki pozitivan kut, AOI je 90 stupnjeva, finesa je 0.

drugo, netko je jednom spomenuo da ako letimo nabrijani zatvoreni sic da ćemo letjet brže. nećemo, letjet ćemo istom trim brzinom ili ti brzinom najbolje finese, samo će ta finesa tada biti veća onoliko koliko je sila otpora smanjena u odnosu na uzgon, jer je finesa u konačnici najbolji omjer sile uzgona Rz i sile otpora Rx, najbolji omjer koeficjenta sile uzgona Cz i otpora Cx, odnosno najbolji odnos prijeđene horizontalne udaljenosti i izgubljene visine, i to pri samo jednom jedinom napadnom kutu AOA. ono što je Saša reko, poboljšanjem aerodinamike samo mijenjamo AOI, kut planiranja i to je sva filozofija.

treće, nema smisla trimat krila tako da je potrebno držat neznam npr. 10% speeda da bi imali najbolju finesu. u uvjetima čeonog vjetra ili nisponog strujanja da, ali u mirnim uvjetima to nebi imalo nikakvog smisla. zašto? ako proizvedem krilo koje da bi letio najboljom finesom moram držat speed 10%, onda to znaći da kad pustim sve komande, letim negdje između najbolje finese i minimalnog propadanja na polari, drugim rječima, kao da letim normalno krilo sa malo zategnutim kočnicama - zašto?? nije li jednostavnije natrimat krilo tvornički tako da po defoltu leti trim brzinom - najboljom finesom, pa pilot nemora razmišljat jeli povukao speed dovoljno duboko ili premalo, nego zna da kad je sve u nuli da leti najboljom finesom, a u slučaju nisponog ili čeonog vjetra ili kombinacijom obojega, će stisnuti speed onoliko koliko mu kaže McCready vario da je optimalno za najbolji režim leta u dotičnom trenutku. ekvivalent bi bio kod jedrilice, ko da moram spustit flaposve 10 stupnjeva ili dići u minus za 5 stupnjeva da bi imo najbolju finesu, to jednostavno nije točno. najbolja finesa će biti kod samo jednog AOA kuta, samo jedne brzine, i kada su sve komande u savršenoj nuli zbog minimalnog koeficjenta otpora Cx. sve ostalo će imati za posljedicu manju finesu od maksimalne moguće bez obzira jeli brzina leta veća ili manja.

Zakoni aerodinamike su jednaki za sve letjelice, ono što je razlika to što PG krila imaju jako mali raspon brzina na polari u odnosu na zmajeve i jedrilice, tak da je uopče nepotrebno toliko filozofirat o 2% sim tam. naše letjelice nisu visokosposobne laminarne jedrilice gdje doista 10-tak mušica na napadnoj ivici krila remeti finesu i sve ostalo pa da je potrebno imat bug -cleanere na krilima i sl.

a to da sicevi toliko poboljšavaju finesu i minimalno propadanje je marketinška laž. aj nek mi netko navede model krila i setup s kojim je u mirnim uvjetima uspio postić minimalno propadanje manje od 1m/s.

Pitanja...?

8 Palac gore: : Airie, badel, Damjancic, gburazer, toni, Vedran, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 06 lip, 2016 10:13 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Evo jos malo marketinga, uzivajte.. ja nemam vremena za to 8)

http://skywalk.info/en/development-2/wind-tunnel/

http://www.dhv.de/web/en/safety/safety- ... ness-test/

http://flybubble.co.uk/articles/page/1437

:beer:

Vrh

PostPostano: pon 06 lip, 2016 16:51 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Vedran je napisao/la:
Pa svi ste se spuštali na biciklu niz fini dugi breg i blejali u brzinomjer pa ste vidli kolka je razlika dal ljubiš governal ili se digneš ko oslobodilac.. ko nije nek proba.. al gledajte i cestu usput 8)

Ponosan sam što je Vedranić moj prijatelj, klupski sudrug i suborac probijanja atmosferskog zraka jurećim biciklom nizbrdo čelom spuštenih između plećki. Naravno bez kacige. Vex da te nema trebalo bi te isklonirat.

hrga je napisao/la:

Nemoj Hrgatore GAME OVER! Pobogu, a gdje je poziv na bojkot Sašinog FB profila, izlazak na Korzo, Rivu, Markov trg i druga prigodna mjesta za demonstracije, pa paljenje lutke sa Sašinim likom? Nemoj samo tako odustajati od pravedne borbe.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: