»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 18:46.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Na sto paziti kod kupovine sica?
PostPostano: uto 30 ožu, 2010 16:53 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 24 lis, 2009 22:39
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 15 / Palac dolje: : 0
Posto se bavim pomalo biciklizmom, ljudi me cesto pitaju: kako znati da je neka rama taman za mene, kako zapravo sic treba stajati da bi bilo udobno i sl.

A posto se bavim pomalo i paraglidingom :-D , doslo je vrijeme da piknem svoj prvi (rabljeni) sic.
Htio bih da ima rezervu i protektore..aerodinamika i hi-tech stvari me (jos) ne zamaraju pretjerano.

Na sto pripaziti i kako znati da je neki sic dobar za mene?

Vrh

Naslov: Re: Na sto paziti kod kupovine sica?
PostPostano: uto 30 ožu, 2010 17:57 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Kako sam ja to radio...
kljucna je stvar dobro odgovoriti na pitanje za sto mi sic treba? Nema vece muke nego pokusavat sjedit u lezecem sicu :bad:
Druga je stvar tezine (sto lakse to bolje).
Trece, protektori - osobno ne volim bocne tj. smatram ih neucinkovitima (nemam uvjerljivu potporu za taj stav, samo moj dojam). Od unfala s tjelesnom ozljedom, dvaput sam bubnuo na naprijed (dakle sic uopce nije igrao) i jednom direkt na ledja (tu sam vidio da su zene u pravu - 12 cm jednostavno nije dovoljno).
Cetvrto, visina ovjesista. Osobno, volim sic koji ima velik raspon, makar danas na vecini to uopce ne mozes stelat ko nekad.
Peto, kvaliteta ugradjenih komponenti i materijala. Vrhunsko sranje je ako nakon tri leta moras svakih pol sata dotezat gurtne jer se same od sebe razlabavljuju.
Sesto, polozaj rezerve (pod dupetom, ali ovaj "noviji" sistem gdje rezerva ispada pod sic a ne izvlaci se na stranu).
Sedmo, dobro podesen sic (sto i je bit pitanja). Nema srece bez pola sata na vjesalici, plus jos let ili dva. Pod "How do I set up my harness correctly?" odlican tutorial za moj Impress 2 (prije toga nisam mogao letjeti duze od 3h zbog bolova u vratu, nakon podesenja ko rukom odneseni).
Uz to treba imat srece pa bit proporcionalno gradjen, inace daska van, pa pilica...
Osmo, gadgeti i detalji (rupica za camelbag, torbica za stanicu, kopcice razne, dzepovi na zatvaranje).
S kukuljicama treba pazit i na setup kuta kukuljice, e a to je procedura za dva covjeka. Uzmes trakice za vjetrulju i stavis po jednu na svaki karabiner. Neko te slika dok letis. Na slici povuces pravac kroz najdalje tocke sica u horiz. ravnini. Vjetrulje bi trebale biti paralelne s tim pravcem. Lather, rinse, repeat. Inace se otpor zraka drasticno povecava, to vise sto brze ides jer te struja zraka jos vise izgurava iz optimalnog polozaja.

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

2 Palac gore: : gburazer, Teehee(R)    
Vrh

PostPostano: sub 03 tra, 2010 18:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Dok je izbacio stvarno dosta detalja koji su bitni kod sjedalica osim jedno-dva koje ja drzim jako cak sto vise zivotno vaznim! A to je da je sjedalo univerzalno sto znaci da prima svaki kontenjer i svaku rezervu u sebe. Nikako kao sto je slucaj sa nekoliko modela od Advancea (oni su ispred svih sa smrtnim slucajevima)koji ne primaju svaku rezervu pogotovo niti bas svaki kontenjer! Savrseno i bez napora rade kada je Advanceov kontenjer i njihova rezerva ali nedao bog da slucajno stavite u neki od njih Sol ili neke modele Charly ili Ava Sport! provjereno nekoliko puta ovi neki modeli ne funkcioniraju u nekim sjedalima kada vam zatreba rezerva bolje bi vam pomogao suncobran pa cak i kisobran. Zatim IQ4 sjedalica od U-Turna ne "trpi" pouzdano rezervu od advancea sa njihovim kontenjerom koji ima kacenje na sredini ua rucicu! Gotovo ju je nemoguce izvuci rezervu iz lezista U takvim slucajevima potrebno je uglaviti dodatnu spuzvu koja ce vam "izgurati" rezervu kada je vi budete povlacili nesto jacom sliom nego sto je to stvarno uobicajeno ili je presloziti u drugi kontenjer! I onda jos jedan detalj kod stolica koji je bitan a mnogi ne registriraju to je sami stil letenja pilota. Neki vole polulezeci polozaj (kao ja napr.) Iz tog polozaja lakse kontrolirate krilo a i svi misci su nesto opusteniji pa kada trebate naglu eksplozivnost to jest veliku silu u kratkom momentu lako to izvedete. A istvoremeno samo valjanjem tijela u sicu kontrolirate krilo bez iole napora i bez pono uporabe rucica komandi! Istovremeno vrlo brzim pogledom prema gore vidite sve sto se lose dogadja sa vasim krilom u slucaju nekog sranja! Jedini je nedostatak slaba preglednost naprijed i ispod sebe. Ali to je sve individualno i stvar osobne navike u letenju! Ja volim onu crnogorsku "ides a lezis" sto je u ovom slucaju letis a lezis! I jos vazno je da se ipak sjedalo napravi po mjeri pilota a to znaci da je radjeno u tvornici sa mjerama koje ima supak koji ce ga letiti a to je onda vrh udobnosti na "zracnom jastuku". Trenutno najbolji dizajn, najbolju kvalitetu materijala i najbolje kopce radjene specijalno njih su nova sjedala od AVA SPORTA. Posve su zadnja 3 tjedna prevazisli sami sebe. Dugodisnji rad i proizvodnja za mnoge proizvodjace (Woddy W, Sup Air, UP, U-Turn, Sky Wolk, Advance Team 5 i mnoge druge)napokon je Anglel napravio nesto sto ce pozitvno iznenaditi letacki svijet ito sada na sajmu u Basanu. Prije 2 dana kada je prolazio kroz ZG susreo sam se sa njime i vidio najnovije modele od prije 3 tjedna koje je uveo u svoju produkciju. Garantiram da ce ovo biti novi standard u SVIJETU STOLICA i njihovih protektora to jest zastite pilota od pada. Ostao sam posve bez teksta a gidinama sam mislio iskreno dolazeci kod njega (je.. te Angele magarac zasto ne kopiras najbolje detalje od svih i slozis savrseni stolac pa ne moras izmisljati toplu vodu nju dobijes samo sto je grijes na bilo kojem izvoru topline).
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 05 tra, 2010 21:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Po meni boja! Ako je ružna boja ne kupujem

Vrh

PostPostano: pon 05 tra, 2010 22:50 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:37
Dao Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
Po meni udobnost i cijena. :crazy:
Kad bubnes s visoka bolje da nebude skupa jel svejedno je :amen:

Vrh

PostPostano: pon 05 tra, 2010 23:33 
Offline     DHV 1

Član od: ned 30 kol, 2009 15:48
Dao Palac gore: : 80 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 6 / Palac dolje: : 0
:mocking:
boja, definitivno boja, trebala bi mi pasati uz cipele! :lol:

"I’m selfish, impatient, and a little insecure. I make mistakes, I’m out of control, and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best."

Vrh

PostPostano: uto 06 tra, 2010 9:06 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Za bočne protektore sam se praktično uvjerio da nemaju smisla. Jedostavno su prenisko. Trebali bi biti do krabina a pilota vezati za sic poput VW Veleveta ili X-Overa da bi imali učinka.
Jedino, i to možda, u ground-spirali nešto mogu napraviti.

U ostalom se slažem sa Doc-om i Vojom. I u ovu Vojinu priču sa Advanceovim i drugim tunelskim rezervama sam se osobno i praktično uvjerio. OBAVEZNO isprobajte izbacivanje rezerve iz sica pri svakoj novoj kombinaciji ili načinu slaganja i montiranja u sic. I dajte da vam to rade ljudi koji su stvarno znaju što rade i po mogućnosti imaju neki papir za to. Izbjegavajte varijante "Vidio sam ja kako se to radi, nije teško, složim ti za 50kuna"!!!
Padobranci sami slažu svoje padobrane ali rezerve NE SMIJU sami slagati nego isključivo ovlašteni slagač, popularno riger.
Slaganje rezervi je naizgled vrlo jednostavno ali se isto tako jednostavno i pogriješi, a poslijedice snosiš sam.
Malo je off-topic, Vojo je već nešto rekao ali sam smatrao bitnim ponoviti.

pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: sri 07 tra, 2010 14:14 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Vojo je napisao/la:
Dugodisnji rad i proizvodnja za mnoge proizvodjace (Woddy W, Sup Air, UP, U-Turn, Sky Wolk, Advance Team 5 i mnoge druge)

Skywalk !

Citat:
(je.. te Angele magarac zasto ne kopiras najbolje detalje od svih i slozis savrseni stolac pa ne moras izmisljati toplu vodu nju dobijes samo sto je grijes na bilo kojem izvoru topline).
VOJO!

Što jest - jest! Poslušao te.
Čudi me kako mu to i samom nije prije palo na pamet.
No, nebitno, važno je da konačno ima odličan proizvod. (iako ni stari nisu bili tako loši)

Vrh

PostPostano: sri 07 tra, 2010 17:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Citat:
Skywalk !

Citat:
(je.. te Angele magarac zasto ne kopiras najbolje detalje od svih i slozis savrseni stolac pa ne moras izmisljati toplu vodu nju dobijes samo sto je grijes na bilo kojem izvoru topline).
VOJO!

Što jest - jest! Poslušao te.
Čudi me kako mu to i samom nije prije palo na pamet.
No, nebitno, važno je da konačno ima odličan proizvod. (iako ni stari nisu bili tako loši)

Ja znam da nije kopirao i ta mi je cinjenica vise nego dobro poznata cak je neke detalje ponudio i proizvodjacima koji rade stolce kod njega (ali nije besplatno i to sam saznao) a vecina je oberucke prihvatila medju kojima su i firme koje ja prodajem (Team5, U-Turn, Charly) a morace i sve druge ako zele biti tik uz AVU. Cak znam i cijene koje su platili za novi AVA dizajn. A nije htio kopirati jer je meni uvjek tvrdio da ce AVA izbaciti nesto sto ce biti najbolje i da ce to biti poznato da je AVA dizajn ma tko ga rabio u proizvodnji! Onda uvjek je govorio da su njegovi dizajni nesto bolji od drugih manje ili vise mada ja to nisam nikada vidio (osim na akro stolcu sa dvije rezerve koje je njegov dizajn i onim stolcim sto izbacuje sam rezervu kada se izvuce osigurac a to je kopirao iz padobranskog svijeta i samo promijenio izgled zbog same razlike padobranskog i PG pristupa). Svaki stolac ili kako bugari kazu vez koje je on proizvodio za druge je imalo barem jedan ako ne i vise boljih detalja nego sto ih je imala AVA. A on je to mogao primjeniti na svoje proizvode ali nije cak na neku direktnu usporedbu (jednom sa WW) on je tvrdio da je njegovo rijesenje bolje. Nisam htio ulaziti u konfrontaciju misljenja jer sto je nekome bolje i ljepse ili funkcionalnije ne mora biti i drugome. Ali evo sada jest i drugome to jest meni i svima koji su ih vidili!
VOJO!

Vrh

PostPostano: čet 08 tra, 2010 0:42 
Offline     DHV 2-3

petar ne kenjkaj

Vrh

PostPostano: čet 08 tra, 2010 8:07 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
hrga je napisao/la:
petar ne kenjkaj

Šta si se našao u mom postu?
Mene osobno bi bilo sramota a ti radi po svojoj savjesti a da li kenjkam neka procjene drugi.

pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: čet 08 tra, 2010 9:22 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
kameni je napisao/la:
hrga je napisao/la:
petar ne kenjkaj

Šta si se našao u mom postu?
Mene osobno bi bilo sramota a ti radi po svojoj savjesti a da li kenjkam neka procjene drugi.

pozdrav
Petar

:ROFL: :ROFL: :ROFL:

Vrh

PostPostano: čet 08 tra, 2010 11:05 
Offline     DHV 2-3

a siroče... :scratch:

Vrh

PostPostano: pet 09 tra, 2010 13:29 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
Ajde siroče, mani se gluposti i provjeri mi točno cijenu Revela 2 i Axela, pa da nešto trgujemo....

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: