»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 05 lip, 2026 18:59.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ozone Baby HPP
PostPostano: ned 13 ruj, 2009 1:37 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
U studenom 2008. Ozone je objavio sneak preview svojeg konceptnog krila oznake HPP (high performance paraglider) tvrdeći da ima za 3 točke bolji glide od najperformansnijeg krila današnjice. Obzirom da su u to vrijeme neki tvrdili da imaju 11:1 to bi značilo da HPP dostiže 14:1 finesu! Zvučalo mi je nevjerojatno čak i za konceptno krilo kojim se jedva upravlja i kolabira na najmanji prdac termike.
Zadnjih 5-6 godina comp krila su životarila između 9:1 i 10:1 da bi tek u 2008 neki počeli tvrditi da imaju 11:1. Skok mi se činio prevelik. Mislio sam, ako i imaju 14:1 nema šanse da to ni približno zadrže kad učine krilo prihvatljivim na normalne termičke uvjete.

slikaslika

Onda su u sedmom mjesecu ove godine objavili da su uspjeli na osnovu tog koncepta stvoriti prihvatljivo XC krilo - Baby HPP koje ima još uvijek prednost od 1.7 pred najboljim sljedećim krilom (11.7) i dakle ukupno 13.4:1 finesom. Također su se pohvalili nekim revolucionarnim i nikad dotad viđenim elementima dizajna.

slika

Opet sam bio skeptičan.
Kao prvo ne vjerujem ni u ovih 11.7 kao apsolutnu vrijednost, a kamoli 13.4. Činjenica je da neki proizvođaći napuhuju (ili su u nekom trenutku to radili) glide svojih krila čime na to tjeraju i sve ostale. Što god mi mislili o tome - glide najbolje prodaje krilo.
Kao drugo, mislio sam da pretjeruju s 1.7 razlike i da je uopće pitanje koliko se to krilo dade normalno letjeti.
Kao treće, vjerovao sam da su sam pilot i doza sreće u tasku bitniji i da nešto veća finesa neće bitno utjecati na rezultat.

A onda su na superfinale PWC-a stigla dva Baby HPP-a i nakon 4 taska odnijeli prva dva mjesta. Nije da su ih vozili neki slabi piloti. Cazaux i Ogden su u samom vrhu, ali po komentarima i napisima na raznim stranama oni su to napravili s lakoćom. U 4.trci Wyss je imao bar kilometar prednosti na početku final glide-a. Cazaux i Ogden su ga pojeli. Moguće je teoretski da je Wyss manje gazio speed jer nije bio 100% da će dobacit cilj (ne vjerujem baš u to), ali svejedno način na koji su ga prešli...
Također još jedan komentar s PWC-a u slobodnom prijevodu: 'mi gazimo 68km/h a Baby HPP prolazi kraj nas i još penje!! kurva!'

Hrga nam je pričao da u slabim dizanjim nenormalno dobro pobire i da ga je prešao s lakoćom. Također je rekao da je nenormalno stabilan - dok se njegov glider sav tresao i savijao u žešćoj termici, Baby HPP je izgledao nepomično.

Izgleda da se desilo nemoguće - da je Ozone uspio napravit značajno bolji glider u svim aspektima:
brži je, stabilniji, bolje pobire i ima bolji glide. E sad ak' je i nešto slabiji po upravljivosti ili su mu komande tvrđe - to se fakat može i zanemarit jer pobjednicima očito nije previše smetalo.

Što je to toliko novo na tom glideru? Kao prvo je 2-liner tj. ima samo dva reda linija (tek compovi od zadnjih par godina imaju po 3, a uvijek su bila 4 reda). Kao drugo ima ojačanja u vidu 70cm savitljivih letvica i potpuni manjak unutarnje strukture za povezivanje. Krilo navodno ima 4kg! Po slikama se vidi da ima tip blago Bionic-like savinuto prema van (možda i nije najbitnije, ali je vidljivo). I naravno - vitak je. Negdje između 8 i 9, nisam uspio skužiti koliko točno. To je ono što se moglo dosad vidjeti. Tko zna što je još u pitanju.
Jedino negativno sam dosad pročitao da ga baš i nije jednostavno letjeti i da je Mantra R09 prema njemu intermediate glider.

U svakom slučaju, a to je i razlog zašto pišem ovaj poduži post i zašto mislim da bi mogao biti zanimljiv i onima koje takmičenja ni comp glideri ne zanimaju, je realna mogućnost da nove tehnologije implementirane u Baby HPP uskoro pređu na niže klase glidera. Ako su comp gliderima donijele takav skok, nekakav skok donijet će i ostalim klasama. Nije bitno je li to skok samo u sigurnosti ili u minimalnom propadanju ili u finesi ili u njihovoj kombinaciji - bit će dobrodošao na svim razinama. Moram priznati da dosad nisam puno vjerovao u to da se rezultati ili stvarne performanse comp glidera neke firme moraju nužno odraziti na performanse/sigurnost glidera nižih klasa iste firme, ali drastične novine u samoj konstrukciji uz dobitak i na stabilnosti nekako zaista obećavaju. Ozone naravno najavljuje kako neke dobitne elemente HPP-a već ugrađuju u nadolazeću Mantru R10 i koliko god to bio dobar i zapravo neizbježan i logičan marketinški potez, ovaj put sam mu skloniji povjerovati/nasjesti...

Skoro mi dođe mi da si skočim saltom u usta i naručim R10! :-D

Da probam biti fer, navodno su i najnoviji Boomeranzi također mrak i idu tek nešto slabije od HPP-a (koliko se to uopće može procijeniti?) no navodno Aljažev glider koji im je najbliži ima 10kg što sugerira da se radi o nekom konstrukcijski drugačijem pravcu razvoja koji bi isto mogao biti zanimljiv.

Evo još par slika. Na ovoj se dosta dobro vidi nekoliko stvari:

slika

-spomenute saviljivo-krute letvice koje drže prednji kraj krila formiranim
-nedostatak bilo kakve unutarnje strukture za unakrsno povezivanje komora
-na jednom dijelu krila postoji čak 6 komora koje nemaju nikakvih špagica po sebi (inače se vidi nakon svake 3 komore)

Ove su za čisti gušt:
slika slika

Vrh

Naslov: Re: Ozone Baby HPP
PostPostano: ned 13 ruj, 2009 7:11 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Morat cu kupit nesto. Za xc. Tooni :Yahoo!:

Vrh

PostPostano: ned 13 ruj, 2009 8:36 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
CloudWalker je napisao/la:
U svakom slučaju, a to je i razlog zašto pišem ovaj poduži post i zašto mislim da bi mogao biti zanimljiv i onima koje takmičenja ni comp glideri ne zanimaju, je realna mogućnost da nove tehnologije implementirane u Baby HPP uskoro pređu na niže klase glidera.

U designer`s notes tekstu za Mantru M3 (DHV2-3) piše da su na njoj već korištene inovacije dobivene razvijanjem HPP prototipa tj. novi profil. Uostalom evo teksta:

------------------------------------
HPP Research: has lead to the discovery of a new profile, now on the M3. This profile has yielded extraordinary glide performance for the class, increased pitch stability, lighter brake pressure, and forgiving at higher angles of attack.
------------------------------------
...bumo vidli...

Vrh

PostPostano: ned 13 ruj, 2009 9:44 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Pa valjda bu striček Tonček nekaj dopeljal, onak.. da se malo proba !?))

Izgleda da ce brzo savitljiva plastika držat i gornji i donji profil.. a ondak to više i nije krpa ;)

Vrh

PostPostano: ned 13 ruj, 2009 19:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Obrzirom da sam gledao Baby sa 2 m moram da napišem nešto o tome tu.

Leti nenormalno dobro i Bomeranzi nemaju šanse nikakve. Ide Boom proto dobro ali ovo ide puuuuno bolje.
Penje mrak, stabilno u zraku. Ma šta reć idelano krilo, ali ima samo jednu sitnu manu a drugu malo veću za sada.
Sitna: Hebe ga penjanje u brzim balonima koje treba brzo popravljat dok vrtiš. Tu su uvijek se držali oko nas, kružili kao morski psi jer ga nisu mogli tako zavrtiti. Naime hod komandi je svega 15 cm i to ti nedaje baš puno za mrljat . :crazy:
Ona vece mana je što nije na prodaju.
Mantra R10 je letila tamo ali te dvije stvari imaju jedinu sličnost znak Ozone i to što leti, sve ostalo zaboravi.

Što se tiče konstrukcije krila koju su jako dobro skrivali i ja sam uspio malo škicnut "nutra". Krilo drže formirane karbonske šipkice koje NE IDU po plohama krlia već nekako po sredini od prednjeg ruba od ustiju pa lagano savija prema gornjoj površini pa završava vjerojatno na donjoj površini nekih 70 cm dalje. Time su izbaciji jedan red linija jer krilo formiranim drže ti ku.... Na svakoj komori jedna a ima ih preko 100. Na krajevima nisu ali ipak.
Znači nema plastika na prednjem rubu!!!

Cijelo krilo napravljeno je od Light materijala te nema preko 5 kg i ide fino u zrak. Čak nema ni Mylara unutra već su sve dijagonale od običnog skytexa. Izrada djeluje vrlo jednostvano što daje manje jakim firmama šansu da naprave nešto slično bez da tim to šiva Gin recimo. Nema kompliciranih šavova, nema rigid foila, mylara i svega što komplicira stvar.

Špage su tanje od normalnih race špaga i naravno ima ih samo 12 ukupno.
Upravljanje u zraku rade sa B linijama a u termici komandama. Logično.

Profil je nešto tanji te omogućava fino flat vrtenje u termici.

Uglavnom na kraju mogu reć da su se konstrukteri tamo svi presrali i da su svi u šoku i nevjerici. Vidjela se panika u očiima Gina , Dominiquea i ostalih. Što slijedeću sezonu....

Ogden kaže da za sada neće pustiti Baby u prodaju. Ja osobno više ne idem na PWC ako nemam nešto konkurentno tome. Jednostavno se ne isplati.

Druge zanimljivost je da je Brauner napustio Advance jer mu ništa ne plaćaju pa ide u Axis. Yasen se vrtio oko Gina. hmm zanimljiva ce biti sljedeća sezona odnosno tko ce napraviti ili dati u prodaju prvi dvoliner.

Vrh

PostPostano: pon 14 ruj, 2009 10:49 
Offline     DHV 2-3

Ma ne vjerujem.. da je hod komandi na BHPP krači od mog malog !? I ako je materijal tolko 'light' onda mora da je trajnost ispod 60h !? Što baš i nije nešto za nas kaj smo navikli vozit pile bar 3g.
A ti Hrgomatik imaš sad doobar razlog da se počneš dopisivat/pregovarat s timom za koji misliš letit, jer vrijeme curi ! Ak ti se sviđa beba iz Ozona cimni njih, vjerojatno trebaju nove pilote (friške test pilote !) A i sam znaš kolko je kretenizam plačat 2,5 soma za nešto što moraš bacit za pol godine ;))

Zadnja izmjena: Vedran; čet 17 ruj, 2009 13:16; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon 14 ruj, 2009 11:37 
Offline     DHV 2-3

Vedran je napisao/la:
...kretenizam plačat 2,5 soma za nešto što moraš bacit za pol godine ;))

Ja mislim da bi puno tekmovalaca oma iskeširalo istu cijenu za krilo koje traje 50% kraće a ide 25% bolje ;).

Vrh

PostPostano: pon 14 ruj, 2009 11:57 
Offline     DHV 2-3

Da Danči što je najgore rekao si istinu. Onaj tko ima pravog sponzora i tekma se za top score dat ce to bez beda.

Vrh

PostPostano: pon 14 ruj, 2009 15:12 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 12:33
Dao Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 60 / Palac dolje: : 0
Hrga nam je pričao da u slabim dizanjim nenormalno dobro pobire i da ga je prešao s lakoćom. Također je rekao da je nenormalno stabilan - dok se njegov glider sav tresao i savijao u žešćoj termici, Baby HPP je izgledao nepomično.

Jedino negativno sam dosad pročitao da ga baš i nije jednostavno letjeti i da je Mantra R09 prema njemu intermediate glider.

ove dvije tvrdnje, iako ne nuzno kontradiktorne, mi se cine prenespojive da bi mogle opisivati isti glajder.
u cemu je trik?
ili su ova dvojica koji su ga letili na super finalu samo ultra talentirani za mahanje rukicama a la kolibric?

Vrh

PostPostano: pet 18 ruj, 2009 10:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
luka je napisao/la:

ove dvije tvrdnje, iako ne nuzno kontradiktorne, mi se cine prenespojive da bi mogle opisivati isti glajder.
u cemu je trik?
ili su ova dvojica koji su ga letili na super finalu samo ultra talentirani za mahanje rukicama a la kolibric?

Zbilja ne znam što je ova druga primjedba trebala značiti (to je navodno Russel Ogden rekao Tom Payne-u koji je isto onda prenio na pgforum). To je ipak bilo prije superfinala pa je moguće da su ga još doradili.

U svakom slučaju Adrian Thomas je dao neka dodatna objašnjenja. On kaže da nije primijetio veliku prednost u finesi ili penjanju (svatko ima svoje viđenje). Pri kočenju se navodno ispred zadnjih linija pojavi grba koja je možda ok u vrtnji stupa, ali u glajdu jako smeta. Zbog toga su se Baby HPP piloti morali naučiti da u glajdu pod speedom baš nikada ne diraju komande, bez obzira na turbulenciju jer i najmanjim kočenjem samo pogoršavaju stvari! Jednostavno moraju pustiti da krilo odradi svoje u ljuljanjima i nastavi dalje. Kažu da je kao na dječjoj ljuljačci :-).
Glavna negativnost je teža upravljivost (ne mogu vrtiti jako usko) zbog samo 15cm hoda komandi no Adrian nije uvjeren da je tih 15cm zbog same konstrukcije nego je to vjerojatno zbog što manjeg propadanja.
Isto je dobro opisao tu konstrukciju s karbonskim šipkama. Prednji dio krila je kao luk kojemu savinuta karbonska šipka priljubljena uz prednji gornji rub krila i drugim krajem pričvršćena na donju stranu krila zateže tu donju stranu baš kao što napeti luk zateže špagu vezanu na svoje krajeve.
Navodno se i krilo super brzo slaže jer se te letvice jednostavno porihtaju jedna uz drugu.

Na superfinalu se postavilo i pitanje o granicama u konstrukciji krila budući da je negdje u trenutnim pravilima definirano da krilo ne smije imati krutu primarnu strukturu. Na sastanku 15 glavnih proizvođača koji je bio primarno o sigurnosti govorilo se i o tome. Zaključeno je da 'kruto' nije definirano kao što nije definirano ni što je 'primarna struktura' pa su predložili novu definiciju bez toga: ne znam pametno prevest pa evo u originalu: 'The proposal was that the new definition would be that paragliders were portable, foot-launched, ram-air wings.'

Uglavnom, svi su bili jako uzbuđeni oko novog skoka u performansama i u pasivnoj sigurnosti, a dizajneri su pohrlili doma opet sjesti za crtaću tablu... :-D
Bit će zanimljiva sljedeća godina, kako za comp pilote tako i za sve one koji su u fazi kupnje novog krila...

Vrh

PostPostano: pet 18 ruj, 2009 12:01 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Na superfinalu se postavilo i pitanje o granicama u konstrukciji krila budući da je negdje u trenutnim pravilima definirano da krilo ne smije imati krutu primarnu strukturu. Na sastanku 15 glavnih proizvođača koji je bio primarno o sigurnosti govorilo se i o tome. Zaključeno je da 'kruto' nije definirano kao što nije definirano ni što je 'primarna struktura' pa su predložili novu definiciju bez toga: ne znam pametno prevest pa evo u originalu: 'The proposal was that the new definition would be that paragliders were portable, foot-launched, ram-air wings.'

Uglavnom, svi su bili jako uzbuđeni oko novog skoka u performansama i u pasivnoj sigurnosti, a dizajneri su pohrlili doma opet sjesti za crtaću tablu... :-D
Bit će zanimljiva sljedeća godina, kako za comp pilote tako i za sve one koji su u fazi kupnje novog krila...

Mislim da bi bilo glupo ograničavati konstrukcijska rješenja s ovim i onim šipkicama jer ako povećavaju sigurnost, brzinu i finesu, a glide nam stane u torbu u kojim ga i danas nosimo i ukupna oprema ne teži više nego današnja ja potpisujem i stajem u red za kupnju.
Jedino što bi moglo biti da u budućnosti imamo dvije kategorije; Natjecanje s šipkicama i natjecanje bez šipkica, a to znači i više druženja i više ispijenih :beer:

Vrh

PostPostano: pet 18 ruj, 2009 20:42 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
I Tone Svoljšak je prije nekih 7-8 godina napravio krilo :evil: (TURBO) :evil: koje se pumpalo ka guma na autu i projekat nije zaživio ,pa sigurno neće ni ovo.... To je onda ka ZMAJ ..daj letvice ...daj gedore... daj sastavi...daj rastavi....daj posudi mi letvicu ostala mi kod kuće :dash: ...i tako sto pizdarija, dobro je nama i ovo------------------------------------------------.........................,,,,,,,,,,,,,,,,++++++++++++++++

Vrh

PostPostano: pet 18 ruj, 2009 21:45 
Offline     DHV 2-3

Nisu karbonske šipke na prednjem rubu gornje površine. Ne dotiču prednji rub kao rigid foil na Ginu.
Inače da u tranzicijama su za upravljanje koristili B linije (eh kad nema D).

Vrh

PostPostano: sub 19 ruj, 2009 8:17 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Živjeli
Do sad nisam vidio mnogo bolida formule ajnc po našim cestama. Takva vozila se jednostavno voze na stazi i samo rijetki mogu sjesti u njih, a voze ih samo nekolicina....
Očito da i pg dolazi u fazu gdje se na natjecanjima koristi nešto što u rekreativnoj upotrebi jednostavno nije "potrebno" i prikladno, a još manje dostupno.
A meni to zvuči odlično, sport se drastično dijeli na profesionalni i amaterski. Dakle potpuno realna stvar u razvoju jednog sporta.
Mekana konstrukcija mi ne smeta dok se ne počnem naganjati po svijetu za Valičima, Hrgom i ostalom ekipom :-D.
Samo me zanima kao i većinu vas; što će smisliti za sljedeću sezonu i do kud će to sve ići i koliko čvrstih elemenata će biti dopušteno u paraglideru koji je nešto drugo od pojma čvrsto.

Isto tako mi se čini logično da će proizvođači utrpati neke novitete u komercijalna krila kako bi na račun ostvarenih rezultata na natjecanjima pobrali vrhnje od ekipe koja se ne natječe a želi imati "ono nešto" pa će situacija biti kao sa mojim Kortelom, neki će to imati, a drugi će letjeti krpe i neće im smetati što na startu krilo ne stoji "u zidu" iako nema ni daška vjetra ;) .

Vrh

PostPostano: sub 19 ruj, 2009 12:56 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
'The proposal was that the new definition would be that paragliders were portable, foot-launched, ram-air wings.'

Savršena definicija!
Slaže se sa onime što i ja sam želim od letenja, a to je: praktično i lako dostupno.
Bukvalni prijevod je: Prijedlog nove definicije paraglidera je da je prenosiv (dakle, može ga nositi jedna osoba), starta se, ili polijeće, na nogama (uvjetno rečeno 'pješice' - dakle, bez pomoći kotača, motora, užadi, guma, sanjki isl. pomagala) te da se puni nabijanjem zraka u kretanju profila (što znači, otvorena konstrukcija koja ne može zadržati profil bez kretanja kroz zrak - to je i sigurnosni aspekt jer se vjerojatno može letjeti i sa luftićem koji je dobro oblikovan kao i sa tvrdim krilom, ali u slučaju unfala ne možete isto popraviti u zraku).

Sve druge izmjene i dodaci na krilu su dobrodošli pod uvjetom da osim perfomanse donose i bolju pasivnu sigurnost. Bude li krilo jednog dana gumeni balon sa armaturom od rebraste 12-ice, a zadovolji gore opisanu definiciju, it's OK with me!

P.S.
Inače, za objašnjenje ram-aira sjetite se konstrukcije kitea: jedna se napuhuje poput krila, dok druga vrsta (veći luk) ima samo jednu površinu.

Vrh

PostPostano: pon 21 ruj, 2009 12:08 
Offline     DHV 2-3

Evo i linka sa foruma, skrolajte dole di imate linkove na velke slike..

http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?p=172515

http://img248.imageshack.us/img248/2637/bbhppmk2.jpg

Sic mu je dosta raskopan i igurno mu krade dosta finese.. al očito je imaju na razbacivanje..))

http://img132.imageshack.us/img132/884/gsc9040.jpg

Vrh

PostPostano: čet 01 lis, 2009 9:04 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Vedran je napisao/la:
Sic mu je dosta raskopan i igurno mu krade dosta finese.. al očito je imaju na razbacivanje..))

http://img132.imageshack.us/img132/884/gsc9040.jpg

Nije mu raskopan sic već je to sic pravih Ozone pilota Ava sport Samuraj :lol: Ružan je kao stara i neudana, šepava i naborana cura, mrka pogleda, ali kad se uvališ u nj... Milina za upravljanje. Ko je probao zna. Ne strau curu, Samuraja ;)

Vrh

PostPostano: čet 01 lis, 2009 19:24 
Offline     DHV 2-3

Ovo na slici je Kortel.

Vrh

PostPostano: pon 12 lis, 2009 11:15 
Offline     DHV 2-3

Philippe ih je malo škicnuo...

Vrh

PostPostano: pon 12 lis, 2009 13:50 
Offline     DHV 2

Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Svakako je napravljen ogroman korak u PG-u... Po klafranju koja sam ja procitao, krilo stvarno bolje i brze leti. Problem je za sada samo bilo kakav uticaj pilota na let krenuvsi od samog skretanja... Ne sumljam da to nece uskoro popraviti. :respekt:

Sto se tice klasifikacije... Sve sto se strpa u vrecu i ne treba pomoc da se prenese na Visocicu, to je Paraglider...

Jedino sto me smeta je taj "Giant leap" u PG-u... Rastegnite ga malo momci, pa dostizemo zmajeve po performansama... :-P

Jos samo mi se cini da su ove karbonske udlage postavljene vertikalno. Pa onda je logicno da ne mozes spigati 90 i nesto karbonskih udlaga tek tako... Ja i dalje glasam za Rigid i diagonale...

LP!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: