»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 05 lip, 2026 8:58.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nacrt novog Pravilnika - primjedbe i prijedlozi
PostPostano: sri 20 lis, 2010 20:52 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 05 ruj, 2009 11:25
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
MAŠALA DOKTORE BOX ! :respekt:

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 0:07 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 09 vel, 2010 10:14
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 39 / Palac dolje: : 0
Box, biti ću nešto kraći.

Prvo zahvaljujem na komentarima na prijedlog Pravilnika. Za sada sam ih letimice pregledao, i kako to obično biva, s nekima sa slažem, a s nekima ne. To apriori ne znači da su oni komentari s kojima se slažem usvojeni, a oni s kojima se ne slažem nisu. Ono što mogu obećati je da će se svaki komentar razmotriti. Kažem svaki.

Što se tiče jezika i načina komuniciranja na forumu ili bilo kako drugačije, možda će Vam se činit da sam malo staromodan, ali iskreno rečeno ne smeta me niti pokoja psovka (nisam ni ja neki čistunac), ne smata me povišeni ton. Ono što me smeta je imputiranje mog stava prema parajedriličarstvu i ovjesnom jedriličarstvu, mojih namjera (ili bolje rečeno namjera ekipa koja je pripremala prijedlog Pravilnika). No dosta o tome. Ne ljutim se. Koncetrirajmo se ipak na Pravilnik.

Iz Vašeg dugačkog posta vidljivo je da je mnogo toga što Vas frustrira u vezi s prihvaćenjem parajedriličarstva Lijepoj našoj. Ovaj prijedlog Pravilnika niti u kojem slučaju ne može riješiti sve nagomilane probleme, ali može biti jedan od koraka ka njihovom rješavanju.

Još jednom, hvala na komentarima, razmotriti ćemo ih.

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 11:34 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
[quote="iGoran"]
Kako se diskusija nastavlja to sam sve više raspoložen da sazovem jedan skup na tu temu krajem mjeseca. Molim vas mišljenje o tome.[quote]

Ja sam za. Pretpostavljam da bi sastanak bio u Zagrebu, pa će se opet netko naći oštećen što to nije u njegovoj blizini, ali smatram da je bolje imati sastanak nego ga nemati. Sudionici bi se trebali naoštriti potrebnim znanjem i činjenicama te pripremiti, jer se u suprotnom teško može napraviti konstruktivna diskusija.

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 12:01 
Offline     DHV 3

iGoran je napisao/la:
Petre,
Citat:
Upozorio bi nastavnike na dio o školovanju i apelirao bi da se izbaci da svaka škola mora imati svoj program.
....
Definirati JEDAN PROGRAM za Hrvatsku a škole ga imaju obavezu provoditi.

1. Svaka škola treba imati program po kojem školuje. Školovanje prema vlastitom nahođenju pojedinaca ili organizacija ne dolazi u obzir. Na sam u zrakoplovstvu. To je osnova smislenog i sigurnog školovanja, a posebno je značajna kod onih školovanja gdje učenik relativno lako može doći u situacije opasne po zdravlje i život.
2. Svjestan sam problema sa programima. Koliko škola toliko i različitih programa, jasno osim ako nisu jedni od drugih prepisivali. Međutim svaka škola ima i svoje specifičnosti koje trebamo poštivati.
[quote]

Slažem se s Petrom da bi sve škole/obučni centri u Hrvatskoj trebali raditi po određenom standardu. Standard netko mora odrediti. Prije je odjel u nadležnom Ministarstvu odobravao program obuke i nastave. Pretpostavljam da je to danas zadaža Agencije.

S druge strane, Goran ima uvid u SVE programe za obuku u trenutno 4 registrirana obučna centra za pilote parajedrilica u Hrvatskoj i dobro mu je poznato da su sva 4 programa slična kao jaje jajetu, uz manje iznimke. To je stoga što su prepisivani jedan od drugoga. U tome ne vidim ništa loše, pošto je izvornik zadovoljavajući. I 5. obučni centar koji se sprema registrirati, a tako i 6. itd, će raditi po istom predlošku, jer tko će gubiti vrijeme za pisanje novog programa kad je ovaj kvlaitetan i udovoljava standardima. Ne bi trebalo oko toga puno trošiti tinte u novom Pravilniku.

Naravno, postoje razlike utoliko da li obučni centar obučava pomoću vuče ili ne. Da li postoji obuka za učitelje u sklopu centra i trenutno je samo Parafreekov obučni centar za to registriran. Ali programska osnova je svima ista.

Tako i Petar i Goran dolaze na svoje, a i mi svi ostali. Zar ne?

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 14:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Imadoh jedan dobar sastanak neki dan sa Dariom, a danas opet sa Dariom i Goranom.
Razjašnjeno mi je ono što je nemoguće objašnjavati preko foruma. Smjer djelovanja Agencije i njihove nakane definitivno su pozitivne. Nekakav big picture se jasno vidi, a doći do toga može se postupno, u fazama i sa nešto strpljenja. No, i prije sam bio za legalizaciju i minimum pravila, a to djelatnici Agencije jamče. Veliki je zadatak pred njima dovesti sve to do usklađivanja sa europskim normama i po meni je dobro da do toga dolazimo postupno jer će tako manje boljeti.

Kod same izrade pravilnika ostao sam kod svojih komentara iako mi je sad jasnije što je realno očekivati. Njihov je veliki doprinos u tome što su voljni saslušati svakog od nas i to nije floskula. Moj globalni prigovor se odnosi na nespretne formulacije gdje se može promjenom jedne riječi ili jednostavnim nespominjanjem u Pravilniku uštedjeti puno muke i pružiti nama više slobode (npr, organizirano letenje moguće je samo na registriranim letjelištima dok pojedinačno letenje ne treba spominjati). Osim toga valja paziti i na pravne formulacije te postavljanje uvjeta koji ne drže vodu (npr, MTU za centre za teh. pregled). Ima tu još sijaset stvari i sve će se detaljno pretresati. Ipak, nakon svega, ovo je samo nacrt i, kako Goran kaže, čak i donešeni Pravilnik te započinje sa životom koji podrazumijeva stalne promjene i popravljanje. Dajem im podršku i nadam se da će ovakva suradnja polučiti dobre rezultate. Sa time u vezi je i skori sastanak sa svima nama (zainteresiranima), forum (ili okrugli stol - kako vam draže) koji se ima održati, prema Ivičinom prijedlogu, na Japetiću. Biti će dobra prilika upoznati te ljude koji nam kroje sudbinu i ustvari rade za nas te postavljati bukvalno svako pitanje koje nam padne na pamet. Zauzvrat oni će se potruditi približiti nam koji su to ciljevi kojima težimo i kako do njih doći. Predloženi datum je 6.11., a detaljnije o forumu saznat ćete direktno iz Goranova pera.

Eto, sad je prilika da svi sudjelujete. Što bi pop rekao: reci sad ili šuti zauvijek!

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 15:12 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Ponavljam molbu za Gorana da napiše ŠTO SE NEĆE ili NE MOŽE MJENATI u prijedlogu pravilnika.
Ako ne može na forum onda na PM ili emajl .
Jasno mi je da su neke koncepcije u pravilniku poslijedica zakona, EU normi i sl., pa bi molio da se to definira.
NPR:
Krila se moraju pregledavati. Znači možemo utjecati na min. intervale i sl
Škole moraju imati zasebni program, pa makar se i prepisivao. Tu ne možemo ništa.

Bez toga imam dojam da udaram glavom u zid sa nadom da će se negdje otvoriti prolaz a da to nije na mojoj glavi.

Trenutno me glava dosta boli. Ne znam dal od lošeg vina ili lupanja u zid?

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 15:58 
Offline     DHV 2

Možda da probamo kao što to rade na, zrakoplovno, pametnijoj strani Atlantika:
http://ozreport.com/1287582110

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 17:35 
Offline     DHV 1-2

Evo prijedloga za zajednički sastanak ili forum u živo (nazovimo to kako god želimo).

Box je već napisao da smo se danas sastali i moje je mišljenje - bilo je korisno. Lakše se prenose informacije u jednoj direktnoj diskusiji,više se toga može izreči, lakše se usaglašavaju stavovi, u svakom slučaju - bolje se razumijemo. Zato zagovaram zajednički sastanak.

Dakle, predlažem slijedeće:

Termin: subota 06.11.2010. u 10:00 (iako je za nas iz Agencije to neradni dan, izlazimo u susret svima onima koji bi iz udaljenosti došli na sastanak)
Mjesto: Sveta Jana (Ivica će definirati detalje, a ujedno je predložio da se, ako vrijeme bude pogodno, poslije sastanka ide na letenje na Japetić)
Tema: Nacrt novog pravilnika o ovjesnom jedriličarstvu i parajedriličarstvu (do tada ćemo pripremiti odgovore na sva postavljena pitanja i prijedloge koje smo zaprimili i koje ćemo još zaprimiti)
Tko će biti prisutan iz Agencije: Ekipa koja je radila na pripremi nacrta Pravilnika
Tko je pozvan sudjelovati na tom sastanku: Svatko onaj tko se osjeća pozvanim i misli da svojim prisustvom i sudjelovanjem u razgovoru može doprinijeti jasnijem definiranju onoga što od novog Pravilnika očekujemo

Ako se slažete s ovim prijedlog - proslijedite informaciju i drugima.

1 Palac gore: : hrga    
Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 18:02 
Offline     DHV 1-2

kameni je napisao/la:
Ponavljam molbu za Gorana da napiše ŠTO SE NEĆE ili NE MOŽE MJENATI u prijedlogu pravilnika.
Ako ne može na forum onda na PM ili emajl .
Jasno mi je da su neke koncepcije u pravilniku poslijedica zakona, EU normi i sl., pa bi molio da se to definira.
NPR:
Krila se moraju pregledavati. Znači možemo utjecati na min. intervale i sl
Škole moraju imati zasebni program, pa makar se i prepisivao. Tu ne možemo ništa.

Bez toga imam dojam da udaram glavom u zid sa nadom da će se negdje otvoriti prolaz a da to nije na mojoj glavi.

Trenutno me glava dosta boli. Ne znam dal od lošeg vina ili lupanja u zid?

Petre, Može se mijenjati sve ono što se može mijenjati :-D
To znači možemo potpuno opozvati prijedlog Pravilnika, oda će ostati ovaj sadašnji na snazi do daljnjega. Nama u Agenciji je to najjednostavnije i najlakše riješenje. No niti u kojem slučaju ne mislim da je najbolje. Cilj je drugačiji. Cilj je donijeti pravilnik koji bi trebao biti bolji od ovog sadašnjeg, pristupačniji korisnicima. Zato i želimo sa svima vama razgovarati i diskutirati.
Parajedriličarske aktivnosti nisu regulirane samo jednim propisom (na žalost) nego s više njih. Zakona o zračnom prometu, preko Pravilnika o letenju zrakoplova, Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati pravne osobe koje obavljaju stručno osposobljavanje zrakoplovnog osoblja - pilota zrakoplovno-sportske letjelice, Pravilnika o izvješćivanju i istraživanju događaja koji ugrožavaju sigurnost te nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti zrakoplovnog osoblja i uvjetima kojima mora udovoljavati poduzetnik koji obavlja liječničke preglede zrakoplovnog osoblja, kao mnogi drugi manje zastupljeni pravilnici, naredbe, odluke itd.
Prijedlogom novog Pravilnika ne smijemo pobijati odredbe niti jednog od drugih pravilnika. To znači slijedeće: Ako je nekim drugim pravilnikom definirana vrsta i učestalost letačkog pregleda za pilote parajedrilica, onda ovim Pravilnikom ne možemo to ukinuti.

Ipak se nadam da Vas glava boli zbog lošeg vina, a ne zbog Pravilnika.

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 19:13 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Nemogu doć jer ču bit na letenju u Brazilu. Smrc. Lp

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 20:06 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 26 pro, 2009 16:40
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 48 / Palac dolje: : 0
1. u Subotu nemerem doći - radni mi je dan :dash:
2. diskusija koja se vodi mi je ok tu ima dosta dobrih i poneki loš prjedlog no ima vas dosta i nadam se da ste u stanju donjeti zaključke koji će svima biti zadovoljavajući ako ne i više od toga :Bravo:
3. mene zanima ponajviše VUČA i sve vezano uz nju - vidim da nitko o noj ništa ne piše a koristi se dosta u nas Hrvata. Mislim da smo mi u Slavoniji malo zapostavljeni glede te teme. Princip " ne tiče me se jerbo ju ne koristim" - i to je sasvim OK. Ponavljam mislim da bi ljudi koji su radili na pravilniku trebali biti malo fleksibilniji ( DAAAAAAAAAAARIOOOOOO ) i dati vuči malo više prostora tj. fleksibilnosti. Tu mislim da ju ne treba ograničavati u smislu da se boduje kao jedno mjesto poletanja ma na koliko mjesta se šlepali. Znam pouzdano da se u Nizozemskoj recimo učenici prvi put susreću sa letenjem na Vitlo, stječu brojeve poletanja, sate naleta i sve ostalo što je potrebno za ispit za dozvolu kao i samo polaganje . Pa vi sad vidite dali je to Ok ili nije . Dajte u pravilniku mogućnost da se ljudi školuju ( po određenom odobrenom programu ) stažiraju i na kraju polažu a ne ga ograničavati da se ispit npr. za pilota parajedrilice NESMIJE provoditi na vitlu. Mnogima se ovo neće svidjeti i tu će vidjeti tko zna šta sve ne ali to je samo moje mišljenje. Mislim da se samnom slažu svi oni koji lete na vitlo. Omogućite to ljudima i kad obuče određeni broj pilota - u Slavoniji se organizira ispit i to je to - svi sretni i zadovoljni :beer:
ovo vam piše čovjek koji ima preko 3000 poletanja kao pilot i najmanje 8000 poljetanja kao operater na vitlu ( nemislim se ovdje hvaliti čisto da se zna da znam o čemu pričam ) :hi:

bez ljutnje i bilo kakvih podizanja tenzija :ave: :respekt: :ave:

JOZA
.

Vrh

PostPostano: pet 22 lis, 2010 8:26 
Offline     DHV 2

Pitanje općenito, najviše za pravnu struku:
Kojom metodom bi bilo naj lakše usaglasiti ovaj pravilnik sa drugima?
Agenciji:
Imate li vi nekakve dijagrame, skice, sistematizacije .... bilo što što bi pomoglo usklađivanju?
Hijearhiju tih pravilnika?
Ako je nešto definiranu u jednom pravliniku, npr zdravstvena sposobnost, zašto se definira u ovom ili bilo kom drugom?
To bi trebalo napraviti samo neku uputu pilotu, što mora i di to piše ako ga baš jako zanima.
Po granama. Npr "Uputa ovjesnim pilotima" i tamo napisati: Moraš ići u školu, biti dobar i slušati mamu, tatu i nastavnika.
Svog zmaja odnjeti na pregled i tako to.

Pravilnike bi trebali pisati inžinjeri a ne pravnici. Njima samo na provjeru.
Uzmete proces i obradite ga. Pilot, letjelica i sve drugo ima početak, sredinu i kraj.
Ovako je prekomplicirano. Uf, da sam normalan poludio bi pokušavajući sve to shvatiti. :crazy:

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:

slika

Vrh

PostPostano: pet 22 lis, 2010 8:55 
Offline     DHV 1-2

jrabic je napisao/la:
Nemogu doć jer ču bit na letenju u Brazilu. Smrc. Lp

Žao mi je, ali Vas ohrabrujem da pošaljete svoje komentare na prijedlog Pravilnika.
To vrijedi za sve. Pošaljite vaše komentare na prijedlog Pravilnika. Ne uvjetujem kako će te poslati komentare. Meni najprikladnije je e-mailom na formularu koji je dat uz prijedlog Pravilnika na web stranicama Agencije. Ponavljam link:
http://www.ccaa.hr/default.aspx?id=523
Međutim, prihvatiti ću komentare u svakom drugom obliku, telefonom, faksom, pismom itd. Bitno je samo da dođu do mene do kraja ovog mjeseca.
Ono što mogu obećati je da će svaki od komentara biti pažljivo razmotren i ekipa koja je radila na pripremi prijedloga Pravilnika će dati svoje mišljenje. Svi oni komentari koji budu prihvaćeni uvrstiti će se u drugi prijedlog Pravilnika koji ćemo isto tako objaviti prije nego ga pošaljemo u proceduru usvajanja.

Vrh

PostPostano: pet 22 lis, 2010 9:01 
Offline     DHV 1-2

JOZA SB je napisao/la:
1. u Subotu nemerem doći - radni mi je dan :dash:
2. diskusija koja se vodi mi je ok tu ima dosta dobrih i poneki loš prjedlog no ima vas dosta i nadam se da ste u stanju donjeti zaključke koji će svima biti zadovoljavajući ako ne i više od toga :Bravo:
3. mene zanima ponajviše VUČA i sve vezano uz nju - vidim da nitko o noj ništa ne piše a koristi se dosta u nas Hrvata. Mislim da smo mi u Slavoniji malo zapostavljeni glede te teme. Princip " ne tiče me se jerbo ju ne koristim" - i to je sasvim OK. Ponavljam mislim da bi ljudi koji su radili na pravilniku trebali biti malo fleksibilniji ( DAAAAAAAAAAARIOOOOOO ) i dati vuči malo više prostora tj. fleksibilnosti. Tu mislim da ju ne treba ograničavati u smislu da se boduje kao jedno mjesto poletanja ma na koliko mjesta se šlepali. Znam pouzdano da se u Nizozemskoj recimo učenici prvi put susreću sa letenjem na Vitlo, stječu brojeve poletanja, sate naleta i sve ostalo što je potrebno za ispit za dozvolu kao i samo polaganje . Pa vi sad vidite dali je to Ok ili nije . Dajte u pravilniku mogućnost da se ljudi školuju ( po određenom odobrenom programu ) stažiraju i na kraju polažu a ne ga ograničavati da se ispit npr. za pilota parajedrilice NESMIJE provoditi na vitlu. Mnogima se ovo neće svidjeti i tu će vidjeti tko zna šta sve ne ali to je samo moje mišljenje. Mislim da se samnom slažu svi oni koji lete na vitlo. Omogućite to ljudima i kad obuče određeni broj pilota - u Slavoniji se organizira ispit i to je to - svi sretni i zadovoljni :beer:
ovo vam piše čovjek koji ima preko 3000 poletanja kao pilot i najmanje 8000 poljetanja kao operater na vitlu ( nemislim se ovdje hvaliti čisto da se zna da znam o čemu pričam ) :hi:

bez ljutnje i bilo kakvih podizanja tenzija :ave: :respekt: :ave:

JOZA

Mislim da je ovo prvi komentar koji se odnosi na pitanje polijetanja u vuči. O tome smo mnogo diskutirali tokom rada na prijedlog Pravilnika. Dario se svojski borio, ali smo zapeli kod razine minimalnih standarda, odnosno privilegija koje donosi dozvola pilota parajedrilice. Kompromis toga je u prijedlogu Pravilnika. Iskreno razmatramo još jednu opciju. O tome najvjerojatnije na sastanku u subotu 6.11.

Vrh

PostPostano: pet 22 lis, 2010 9:22 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
kameni je napisao/la:
Petar

Ja nisam pravnik, nego zamisli - dipl. ing. elektrotehnike.
I da, još pilot parajedrilice s nekim ovlaštenjima.

I.

Vrh

PostPostano: pet 22 lis, 2010 9:50 
Offline     DHV 2

I.K. je napisao/la:
kameni je napisao/la:
Petar

Ja nisam pravnik, nego zamisli - dipl. ing. elektrotehnike.
I da, još pilot parajedrilice s nekim ovlaštenjima.

I.

A onda je i tebe malo zanjelo! Rotor je opaka stvar! ;)

Htio sam reći da meni cijela koncepcija izgleda dosta zbrkana i trebalo bi je optimizirati. Od zakona pa do ustroja pravilnika. Moš ti biti ing na kvadrat ali sistem koji je loš u osnovi se ne može popraviti nego samo krpat. Znači sistem treba mjenjati.

Naglašavam svima da ja ne želim ananrhiju, nego naprotiv, obično sam ja taj dosadnjaković koji ukazuje na rad mimo pravila, opasnosti i sl. Zato i želim i trudim se da imamo dobar pravilnik slobodnog letenja( i ostale) da se pravila mogu lako i efikasno primjenivati. Da se pravila izjednače za propisima i tako nam letački život postane lakši.

Pozdrav svima :beer:

Petar

Basic flying rule:

slika

Vrh

PostPostano: pet 22 lis, 2010 17:42 
Offline     DHV 1-2

kameni je napisao/la:
Pitanje općenito, najviše za pravnu struku:
Kojom metodom bi bilo naj lakše usaglasiti ovaj pravilnik sa drugima?
Agenciji:
Imate li vi nekakve dijagrame, skice, sistematizacije .... bilo što što bi pomoglo usklađivanju?
Hijearhiju tih pravilnika?
Ako je nešto definiranu u jednom pravliniku, npr zdravstvena sposobnost, zašto se definira u ovom ili bilo kom drugom?
To bi trebalo napraviti samo neku uputu pilotu, što mora i di to piše ako ga baš jako zanima.
Po granama. Npr "Uputa ovjesnim pilotima" i tamo napisati: Moraš ići u školu, biti dobar i slušati mamu, tatu i nastavnika.
Svog zmaja odnjeti na pregled i tako to.

Uzmete proces i obradite ga. Pilot, letjelica i sve drugo ima početak, sredinu i kraj.
Ovako je prekomplicirano. Uf, da sam normalan poludio bi pokušavajući sve to shvatiti.
Pozdrav
Petar

Ovo nema mnogo veze s primjedbama na Pravilnik, ali evo potruditi ću se.
Jasno je, bar nama koji radimo na tome, da se pisanju pravilnika (bilo kojeg) ne pristupa samo tako, kako si to Petar zamišlja. Recimo, danas se sjetimo i idemo pisati pravilnik.
Najprije je u Agenciji postavljen određeni sustav rada. U okviru tog sustava evoluirana je svaka pojedina osoba sa svim kvalifikacijama i kompetencijama. Definiran je program usavršavanja, odnosno obučavanja. Dakle, nakon toga pristupaš određenoj obuci. Interno i eksterno. Upoznaješ se s organizacijama i regulativom civilnog zrakoplovstva kako međunarodnog, tako i domaćeg. Nakon toga ide specijalistička obuka, detaljno upoznavanje s određenom regulativom. Zatim se trebaš upoznati s propisanim procedurama oko svake vrste aktivnosti, pa tako i pisanje pravilnika. I za to trebaš pokazati određeno znanje. Sve to se interno nadzire i provjerava.
Po tome se analiziraju, ono što hrvatski zovemo "gapovi" u regulativi i izrađuje se plan izrade prijedloga za novu regulativu. Definiraju se projekti. Izrađuje se inicijalni plan projekta i tek po odobrenju se pristupa radu na pravilniku. Nakon toga vrši se takozvano "mapiranje" regulative za određeno područje. Kako takva mapa izgleda otprilike se može vidjeti ovdje.
slika
To je samo jedan manji dio priče. Previše dugo bi to bilo da sada davim sa cijelom pričom.

Inače i ja sam dipl. ing. elektrotehnike, tek toliko da te razuvjerim da pravilnike pišu samo pravnici. O letačkom iskustvu bolje da ne govorim da mi ne prigovore da sam suviše star. Osim toga o tome sam pisao na jednom drugom forumu.
To što se Vama cijela stvar čini previše komplicirana, to ne znači da je nema ili da se ne radi.
Hajmo najprije prigovarati, a onda ćemo pitati za razjašnjenje.
Citat:
Htio sam reći da meni cijela koncepcija izgleda dosta zbrkana i trebalo bi je optimizirati. Od zakona pa do ustroja pravilnika. Moš ti biti ing na kvadrat ali sistem koji je loš u osnovi se ne može popraviti nego samo krpat. Znači sistem treba mjenjati.

Kako netko može uopće se usuditi prosuđivati o sistemu donošenja pravilnika i tvrditi da je "loš u osnovi" kada ga uopće ne poznaje. Ali pljuvati po njemu se može. Pa što? Uopće to nije bitno jer ove "budale" koje rade u Agenciji i za Agenciju su upravo zbog toga ovdje. Idemo ih pljuvati. Samo naprijed, i to su mi komentari na prijedlog Pravilnika.
Vjerujem da Vam nije teško zamisliti kakvo mišljenje imam o tome.

Vrh

PostPostano: sub 23 lis, 2010 10:30 
Offline     DHV 3

kameni je napisao/la:
Alo nastavnici! Vama baš sve paše?
Po prijedlogu ćete morati:
- Imati sve certificirano, tehnički isprvano i to potvrđeno i prijavljeno. Ovo podržavam jer jedino tako i treba biti!
- Imati sve unaprijed prijavljeno. SVE! Brdo, travu, krilo, WC, učionu.................!
- Neće ništa smjeti posuditi ako vam prifali bez da vam "Veliki Brat" ne odobri! Fali vam krlio, kaciga, stolica, rezerva? Čekaj odobrenje VB-a. Prvo prijava na obrascu Č-K84hH pa kad VB odobri onda može.

Možda ne možeš u to vjerovati, ali u našem Obučnom centru za pilote parajedrilica "Ekoing - Kalnik" smo pribavili sve potrebno i dopunili/pribavili još 13-14 stavki koje nam je spočitnula komisija za nadzor iz Agencije početkom godine (mi smo bili prvi na redu). Djelujemo od 2003. godine, nakon što se u HZS-u ugasio OC za parajedrilica, i pomalo smo prihvaćali standarde dok drugi nisu bili još započeli legalnom obukom. One manje legalne je bilo uvjek i uvjek će je biti. Nije jednostavno, financijski skoro neodrživo, bar ne uz cijene koje drugi obučni centri nameću. Uz to smo u sustavu PDV-a, za što sumnjam da je ijedan drugi klub koji provodi obuku. Iz našeg kuta, svi su klubovi u prednosti, jer se uz to financiraju iz drugih izvora kroz saveze i udruženja. Mi nemamo tih povlastica. Ipak se ne žalimo i ne kukamo nego radimo.

Nije mi namjera polemizirati s tobom, ali me smeta kad se pretjeruje, a nisi nimalo upoznat s funkcioniranjem (pravaima i obavezama) obučnih centara u Hrvatskoj. Smatram da pretjetuješ u kritici. Sve što si naveo je na snazi još od 2001. godine, a sam se u novom Pravilniku samo dorađuje.

Vrh

PostPostano: pon 25 lis, 2010 9:34 
Offline     DHV 2

Prvo i osnovno:
Ne želim nikoga vrijeđati.
Pišem svoje osobne dojmove. To najčešće i naglašavam. Oni su posljedica mojeg skromnog letačkog i životnog iskustva.
Da li je stvano tako? Pa i ne mora biti. Optičke varke i slično.

Drugo:
O Agenciji nikad ništa loše nisam napisao. Naprotiv. Najčešće vas branim. Ali da se slažem sa svime, naravno da ne.
Savršenstvo ne postoji ali mu možemo težiti.

Citat:
Kako netko može uopće se usuditi prosuđivati o sistemu donošenja pravilnika i tvrditi da je "loš u osnovi" kada ga uopće ne poznaje. Ali pljuvati po njemu se može. Pa što? Uopće to nije bitno jer ove "budale" koje rade u Agenciji i za Agenciju su upravo zbog toga ovdje. Idemo ih pljuvati. Samo naprijed, i to su mi komentari na prijedlog Pravilnika.
Vjerujem da Vam nije teško zamisliti kakvo mišljenje imam o tome.

Dobro. Bio sam malo pregrub. Ispričavam se.
Isto tako opet naglašavam da sam iznio moj osobni dojam i nikad nisam tvrdio da je to stvarno tako.

Citat:
To što se Vama cijela stvar čini previše komplicirana, to ne znači da je nema ili da se ne radi.

Ali i dalje tvrdim da mi sve izgleda zbrkano. Napominjem izgleda. Drugima možda ne ali meni da. Problem je u meni.

Citat:
Kako netko može uopće se usuditi prosuđivati o sistemu donošenja pravilnika i tvrditi da je "loš u osnovi" kada ga uopće ne poznaje

Opet naglašavam, moj osobni dojam a i napisao sam "izgleda".
Da je loš u osnovi smatram jer se se oslanja na nametnute EASA norme koje su prerestiktivne za sportsku avijaciju što osjećam na svojoj koži i vidim oko sebe. Kakav je "velikoj avijaciji" ne znam.
Drugi razlog jer sam primjetio rezultate tog sustava kojima se smiju i oni koji ih provode. Sam sustav rada u Agenciji ne poznajem pa ga nisam ni kometirao.

Ja nisam Ing elektrotehnike jer nisam uspio završiti fakultet pa sam ostao po zvanju elektroničar, obični.
Inače lijenčina pa sve što radim trudim se raditi najmanje moguće da bi se dobio očekivani rezultat.
Znači stalno optimiziram.

Letačko iskustvo: 2.15 sati samostalnog u jedrilici od prije petnaest godina. Sada ponavljam prvi razred ali za godinu i pol ga nisam uspio završtit iako sam ga prvi put završio za 14 dana.
Neletačko vezano za letenje: Suvlasnik jedrilice koju sam uvezao i zahvalan Agenciji na pomoći oko toga.
Paragliding: Osam godina i malo manje od 400sati. Zvanje pilot - obični.

Otkad sam počeo letiti mogu čista srca izjaviti da sam sretan čovjek i zbog toga sam možda preosjetljiv na tu temu.
Inače svestan sam činjenice da sam emotivno glup i nepolitičan u komunikaciji.
Znači ne pričam ono što drugi žele čuti nego ono što im želim reći.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:

slika

Vrh

PostPostano: pon 25 lis, 2010 9:46 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Možda ne možeš u to vjerovati, ali u našem Obučnom centru za pilote parajedrilica "Ekoing - Kalnik" smo pribavili sve potrebno i dopunili/pribavili još 13-14 stavki koje nam je spočitnula komisija za nadzor iz Agencije početkom godine (mi smo bili prvi na redu). Djelujemo od 2003. godine, nakon što se u HZS-u ugasio OC za parajedrilica, i pomalo smo prihvaćali standarde dok drugi nisu bili još započeli legalnom obukom. One manje legalne je bilo uvjek i uvjek će je biti. Nije jednostavno, financijski skoro neodrživo, bar ne uz cijene koje drugi obučni centri nameću. Uz to smo u sustavu PDV-a, za što sumnjam da je ijedan drugi klub koji provodi obuku. Iz našeg kuta, svi su klubovi u prednosti, jer se uz to financiraju iz drugih izvora kroz saveze i udruženja. Mi nemamo tih povlastica. Ipak se ne žalimo i ne kukamo nego radimo.

Nije mi namjera polemizirati s tobom, ali me smeta kad se pretjeruje, a nisi nimalo upoznat s funkcioniranjem (pravaima i obavezama) obučnih centara u Hrvatskoj. Smatram da pretjetuješ u kritici. Sve što si naveo je na snazi još od 2001. godine, a sam se u novom Pravilniku samo dorađuje.

Ja sam iznio ono što smatram da može biti problem. I pozvao sam nastavnike da komentiraju. Ako vi (nastavnici) smatrate da vam taj sustav odgovara i da možete normalno raditi u njemu nemam što reći osim da nisam u pravu i da pušem na hladno.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: