»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 17 tra, 2026 13:21.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Garancija na krilo od proizvodjaća ?!
PostPostano: pet 05 stu, 2010 12:50 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Molim dilere PG krila da mi objasne što znači garancija na krilu i :

- Koliko traje garancija kod Vaše tvrtke koju zastupate ?
- Kako se ostvaruje garancija osim kupovanja krila?!
- Što ne obuhvaća garancija ?!
- Dal garancija prestaje prodajom krila drugome u garantnom roku ?!
- Tko snosi troškove slanja krila ako želite reklamirati ono što smatrate predmetom garancije ?!
- Koliko je vremena potrebno da se uklone neke nepravilnosti a predmeti su garancije ?!
- Dal za vrijeme garancije imate pravo na zamjensko krilo ?!

Kod kupovine krila što se dobiva :
- Krilo (naravno)+transportna torba+speed sistem+manuall+račun+repairkit+??????

Zahvaljujem na odgovoru !

Morelli

Vrh

Naslov: Re: Garancija na krilo od proizvodjaća ?!
PostPostano: pet 05 stu, 2010 15:02 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Kod Ozone-a je slijedeće:

Ozone Quality

At Ozone we are very proud of the quality of our products, and it’s something that we feel passionate about. This page explains why we chose some of the materials we use and how our wings are put together.

We started to develop our first wing on a clean sheet of paper. Choice of materials was one of the first problems to solve. Issues such as aging, material stability, ease of handling, and cost, etc had to be taken into account. In the end we chose the materials that we knew would do their particular jobs best. End of story.

Upper Surface

We have chosen to use Porcher Sport’s Skytex Evolution 45g m2 for the upper surface of our gliders. We consider this material to be the most advanced cloth available today, and our testing and research suggests that it lasts longer and performs better than any material in the world.

Dav and the design team spend a lot of time perfecting our wings to make them as wrinkle free as possible. Wrinkle free means a well designed glider with an exacting high quality production method.

Bottom Surface and Ribs

The loads on the lower surface of a glider are high so a durable cloth is needed, but the undersurface is not subjected to the same abuse as the upper surface. Because overall glider weight is a major issue for performance and comfort, we use Porcher Sport 40g m2. This is essentially the same material as the top surface, in a lighter weight. We also use Porcher Sport cloth for the rib construction as it is important that these remain stable so as not to deform and affect the handling of your glider over time.

Lines

We are great believers in using the right product for the job. On the lower lines we make use of Edeilrid High Modulus Aramid for its stretch resistance, high thermal tolerance and acknowledged durability. For the upper cascades we have chosen Liros line. This specially heat treated dyneema in a finely woven sheath gives a line that is hard wearing allowing us to use a smaller diameter line for the same strength, meaning less drag, less weight and more performance.

Line Attachments

Our line attachments are sewn deep into the reinforcement area of the ribs, which makes them stronger. For instance, the Mojo is tested to 12G at 155kg, which is higher than almost any other glider on the market today. Our deep attachment points also mean that the load is spread over a larger area of material which will reduce any stretching or aging of the cloth. This is a new feature that we have added to all of our latest gliders.

Colour Scheme Accuracy

Take a look at the colour scheme of an Ozone glider and you will see the panels match up with millimeter precision. This is a clear indicator of the accuracy and quality with which our wings are put together. This leads to wrinkle free gliders with consistent handling, performance and style.

Our Manufacturing Facility

OK you can’t see this vital piece in our quality system, unless of course you get on a plane. We are very proud of the fact that all our paragliders and kites are manufactured in our very own high quality facility. Airconditioning not only keeps our workers cool but maintains the stability of our cloth during manufacture. The production is designed so every wing is fully inflated during final inspection. This allows us to maintain the highest levels of quality control all thanks to Dr Dave and his team.

Risers

Our risers are manufactured using Guth &Wolf zero stretch polyester webbing from Germany (25mm/2000daN, 20mm1600daN). Risers take a lot of wear and tear, so we have reinforced the hook in point with two layers of webbing and a protective sheath of heavy-duty nylon cloth for maximum abrasion resistance. The risers are colour coded for ease of use and all of our gliders are equipped with split “A” lines for easy use of Big Ears.
Pulleys

AustriAlpin pulleys are the best in the world. We use pulleys with a cast alloy body and a brass roller that ensures a long working life. Oh, and they’re shiny and rather sexy as well.

Maillons

The French company Maillon Rapide have been in the business of producing the best quality shackles, links and clips for many years. There are many look-a-likes but only one original; look for the stamped name and the breaking strength. Lines are kept neatly in place on the maillon using a rubber o-ring.

Mylar Tape

The leading and trailing edges are finished with Mylar tape to protect your glider and to stop any stretching and to maintain the correct shape of the glider, particularly in the leading edge. The accuracy of our colour schemes should reassure you that we are not hiding any panel inaccuracies behind the tape. Just remember that 1mm error on a cell in a glider with 50 cells leads to an overall error of 5cm, this can make a marked difference to a gliders handling, performance and safety!

The Ozone Butt Hole

When we were the first to introduce this feature on our gliders there was quite a lot of sniggering, but now look at all the copycats out there. This Velcro opening in the wingtip of our gliders makes it easier to fish out all those stones, leaves, dirt, mobile phones etc that seem to collect in your glider. Getting rid of the dirt reduces abrasion of the cloth and means that your glider will last longer.

These materials and design elements combine to create a glider that when cared for properly will give you hundreds of hours of trouble free flying.

E sad, pitaš za garanciju. Garancija postoji. Garancija je na izradu i kvalitetu materijala. Ako se nešto rašije ili pukne, a da nema vidljivog oštećenja može se reklamirati. Ukoliko se utvrdi da je oštećenje nastalo greškom proizvođača onda kupac ne snosi nikakve troškove. OZONE NE NAVODI IZRIČITO GARANTNI ROK VEĆ JAMČI DA ĆE SVI NEDOSTACI PROIZVODA BITI OTKLONJENI NA TROŠAK PROIZVOĐAČA! Do sad nisam imao takvih iskustava s Ozone opremom, a prodajem ih od prvog dana. Naravno, da ne možeš doći s krilom koje ima 600 h i žaliti se da ti se raspao.

Sva do sad prodana Ozone krila u Hrvatskoj (nekoliko ih je prodano izvan HR) još uvjek lete, čak i jedan Vibe iz 2003. koji je promjenio nekoliko vlasnika i završio na školi kod Ivice, mada je vidno istrošen. Do sad nisam imao iskustva s Ozone krilom za koje znam da je pouzdano napravilo preko 300 h, a da je kupljeno preko mene. Ima nešto starijih krila koja sam uvezao iz Njemačke, ali sa vrlo malo sati, pa niti ta nisu "natukla" niti približno toliko. Mislim da Roman ima možda najviše sati sa svojim Addictom. Check Ozone krila sa 150 h prolaze bez greške što se tiće poroznosti materijala, a potrebno je pretrimati konopce ili zamjeniti neke od njih (kao i kod svakog drugog krila, ako se žele povratiti tvorničke performanse).

Dao si mi ideju! Pilotu s Ozone krilom s najviše sati u zraku poklanjam popust od 5% na kupovinu novog, uz uvjet da svoje letove može dokazati letačkom knjižicom (potvrđenom u klubu) ili OLC zapisima.

A sad pitanje tebi i ostalima koji traže prava, mada znamo da svako pravo vuče i obavez, što ako se pokaže da je "tvornička" greška uzrokovana lošim rukovanjem? Da li je kupac spreman platiti nemale troškove slanja u oba smjera (u ovom slučaju Francuska) i ispitivanje, plus carina i PDV? S obzirom na hrvatske marže na PG opremu sumnjam da su zastupnici opreme spremni ovo preuzeti na sebe. Iz iskustva sam naučio da sa svakim kupcem razgovaram i uvjerim se da zna što će sa tim krilom raditi i kako letiti. Kasno je kad on shvati da to nije za njega ili da ima primjedbu na proizvod. To se recimo naziva stvaranje povjerenje.

Rokove ispravljanja grešaka je vrlo teško definirati, osim da puknem 3 mjeseca ili 90 dana. Ovisi o mnogo faktora. Ako postoji problem ponudim zamjensko krilo. Međutim teško će to biti isto ili baš Ozone krilo. Jer nemam takav lager. Ipak, na srežu nemam takvih iskustava, osim s Biondićem, ali kako krilo nije kupio nema se pravo žaliti na kvalitetu;-)

Citat:

Ovo se dobije sve sa Ozone krilima. Račun isto uvećan za PDV;-) Poklon također: majica, speed arm, potkapa, kapa, a trenutno vrijedi akcija - kupiš Ozone krilo dobiš vreću za pakiranje krila.

Vrh

PostPostano: pet 05 stu, 2010 15:08 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Morelli je napisao/la:
Molim dilere PG krila da mi objasne što znači garancija na krilu i :

- Koliko traje garancija kod Vaše tvrtke koju zastupate ?
- Kako se ostvaruje garancija osim kupovanja krila?!
- Što ne obuhvaća garancija ?!
- Dal garancija prestaje prodajom krila drugome u garantnom roku ?!
- Tko snosi troškove slanja krila ako želite reklamirati ono što smatrate predmetom garancije ?!
- Koliko je vremena potrebno da se uklone neke nepravilnosti a predmeti su garancije ?!
- Dal za vrijeme garancije imate pravo na zamjensko krilo ?!

Prije nego krenem odgovarat, napominjem da odgovaram u ime firme Icaro. Druga stvar je ta da nekoliko stvari od ovog gore diler ne moze pokrivati iz jednostavnog razloga; svi hoce krilo cim jeftinije, a i konkurencija isto daje krila cim jeftinije, pa se navedeno ne moze uvrstiti u cijenu koji netko plati za krilo.....

- cca 3 godine ili 100 sati, ovisi od svakog modela
- samo kupovinom krila
- garancija ne obuhvaca incidente koji su uzrokovani greskom pilota, ili ostecenja koja su nastala neovlastenim prepravcima krila (trimanje spaga, produzivanje/skracivanje komandi, ostecenja prilikom pada na drvo...isl.) Inace o ovom pitanju se da razglabati.
- ako nije istekao garancijski rok, garancije se prenasa bez obzira na broj vlasnika
- ako se dogaze da je ostecenje nastalo zbog nekvalitet ili lose izrade krila isl. diler ili firma, u slucaju slanja na servis zbog ostecenja nastalog greskom pilota- kupac, odnosno pilot
-cca 2 tjedna, zajedno sa transportom (u slucaju da je krilo potrebno slati u tvornicu)
- s obzirom na prodajne cijene u HR za sada ne
-sa novim krilom se dobiva ruksak, vreca za krilo, ruksak za opremu, speed, vjetrulja ili kratka majca, manual i savjeti dilera vezani uz krilo

Vrh

PostPostano: pet 05 stu, 2010 15:46 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
A sad pitanje tebi i ostalima koji traže prava, mada znamo da svako pravo vuče i obavez, što ako se pokaže da je "tvornička" greška uzrokovana lošim rukovanjem? Da li je kupac spreman platiti nemale troškove slanja u oba smjera (u ovom slučaju Francuska) i ispitivanje, plus carina i PDV? S obzirom na hrvatske marže na PG opremu sumnjam da su zastupnici opreme spremni ovo preuzeti na sebe. Iz iskustva sam naučio da sa svakim kupcem razgovaram i uvjerim se da zna što će sa tim krilom raditi i kako letiti. Kasno je kad on shvati da to nije za njega ili da ima primjedbu na proizvod. To se recimo naziva stvaranje povjerenje.

Hvala Ti na odgovoru, mada, ne čitam engleski, samo ruski i psujem na Mađarskom .
Meni je važno da znam kako se kreće cijeli back-up oko krila, jer, nije lako istresti 2.000 E za krilo, i kad već nešto platiš važno je znati koliko te "prati" firma od koje si kupio krilo bez obzira na sve . Ako ti se desi da ti pukne recimo špagica na krilu, postavljam pitanje dal se može očekivati da to mogu reklamirati ne zbog 10 E cijene te špage nego zbog sigurnosti da mi to urade u ovlaštenoj firmi, to jest kod proizvođača ili dilera i sad, ako trebam platiti to 150 E dostave krila plus tih 10 E špage i pri tome me uvjeravaju da sam ja to pokidao onda mislim da ta garancija nema smisla i samo je marketinški trik. Teško je naći "sredinu" u istini, jer , najlakše je odgovoriti službenim dopisom da je puknuće nastalo mojoj krivicom a ne krivicom proizvođaća koji sirovine nabavljaju na kineskom tržištu... Ali, ako je kupac uvijek u pravu onda je u pravu !
Ali, nije mi namjera "cimati" dilere, nego, da znam odgovoriti ljudima kada mi postave takvo pitanje, jer, drugo je kada nešto piše i drugo je kada je netko imao (ne)sreću da reklamira nešto i dobio je određene odgovore !?
Pa ljudi su kupovali nove aute i davali preko 20.000 E pa su ih navlačili i zavlačili a sve lijepo piše u Ugovorima i bla-bla..
Slažem se sa stvaranjem kruga povjerenja, i tko to stvori taj ima i klijentelu,a najbolje se prodaju one stvari za koje ti netko tvoj kaže da su jednostavno "Najbolji" !!!!
I da, ako kupiš krilo početkom 5. mjeseca i reklamiraš ga zbog nečega, i ako ti je krilo na servisu do 1.9 onda mislim da garancija isto nema smisla, jer ode ti sezona i godina u rit...
Hvala na odgovoru !

LP

Morelli

Vrh

PostPostano: sub 06 stu, 2010 11:19 
Offline     DHV 3

Morelli je napisao/la:
Hvala Ti na odgovoru, mada, ne čitam engleski, samo ruski i psujem na Mađarskom .

Ako ti se desi da ti pukne recimo špagica na krilu, postavljam pitanje dal se može očekivati da to mogu reklamirati ne zbog 10 E cijene te špage nego zbog sigurnosti da mi to urade u ovlaštenoj firmi, to jest kod proizvođača ili dilera i sad.

Nema na čemu. Žao mi je što je na engleskom, ali nisam imao vremena to prevoditi. Bit će jednog dana. U glavnom da ti prepričam što piše. A piše kako su u Ozone-u u svemu najbolji, kako koriste najbolje materijale, kako najbolje šivaju, da se to neće raspasti da objesiš tenk i da baciš ga iz transportnog aviona i da imaju najduži fenis. Više manje.

Kod Ozone-a je jednostavno zamijeniti puknutu špagu, vidiš koja je na line plane-u koji je priložen uz svako krilo i dojaviš je meni, a ja je naručim. Dođe originalno sašivena i lako je se promjeni, a košta par eura. Ne treba ovlaštena firma za zamjenu špage, kao što ne treba niti za promjenu kotača na autu, ako je sve originalno. Dijelovi platna se isto tako mogu naručiti, pa dati sašiti u npr. Team 5 tvornici Krilo d.o.o. jedinoj takvoj u Hrvatskoj. Gurtne se isto mogu posebno naručiti (imao sam nedavno jedan takav slučaj, havarija s paramotorom).

Vrh

PostPostano: ned 07 stu, 2010 12:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Sad ću ja bit malo otrovan, ali kak mi podbadaju uzadnje vrijeme da sam zaoštrio retoriku - evo.
Kupio sam prije godinu i nešto potpuno novo krilo po dogovorenoj cijeni s dilerom. Uvijeti plaćanja su bili više nego povoljni. Za vrijeme dogovorenog probnog razdoblja niisam ni kinte izbrojao za njega iako sam mislio izbrojat nakakvu kaparu (povjerenje na relaciji diler-klijent). Krilo mi je sjelo k'o budali šamar i dugoročna ljubav bila je zajamčena i sa krilom i sa dilerom (šteta što nije dilerica - nemreš imat i ovce i novce).
Ali nisam dobio ništa osim nužnog minimuma - dakle samo krilo, vreću i ruksak. Šmrc. Ja sam inače sujetna ososba i bilo bi mi drago da imam barem ''žvaku'' sa logom firme koju letim. Nisam, doduše, ništa zamjerio dileru zbog gore opisanih ''benefita'' koje sam imao prije kupnje i imam nekakvo obećanje da će i to biti ispravljeno u što duboko vjerujem.
Ajmo dalje:
Nedavno sam imao i istrošenje opleta špage komande i kad sam to ''reklamirao'' zamjenska špaga mi je de-facto bila odmah dostavljena i sam sam je montirao (s prilično komičnim epilogom, ali to ovdje nije tema).
Ajmo sad generalno!
Mene zanima - gdje ta granica između "greške korisnika" i "greške proizvođača". Mislim da je prilično nejasna da ne kažem rastezljiva, tako da ja svoj ''kvar'' nisam htio reklamirati redovnim putem zbog mogućeg negativnog odgovora i situacije "skuplja pita od tepsije", a i nije mi se čekalo 2, 3 ili 5 tjedana da se zbog cca 10 EUR patim bez svog ljubimca i još platim transport i šta ja znam šta sve ne ako dođe do zaključka da je ''nestručno rukovanje''. Hm!?
Volio bi da se stvarno definira ova problematika garancije jer ja definitivno mislim letiti samo nova krila - ili drugim riječima biti redovni prvi vlasnik krila koje letim. Iako su svima nama jasni stavovi domaćih dilera da idu sa nerazumno niskim maržama i time čine nova krila dostupnima nama u Hrvatskoj, nikome nije lako u današnje doba izbrojati 2000+ EUR i onda reći - OK, za te pare odričem se garancije. Ili ako je to stvarno tako, dajte dileri recite - evo vam ''jeftina'' krila, ali rizik snosite sami.
Naravno ni jedan pametan diler to neće reći, jer zna da mi je onda jeftinije kupiti krilo staro 2-3 godine za ispod pola cijene novog, pa na njega i tako nemam garanciju, ali mi je ostalo 1200 EUR da pokrijem kompletnu zamjenu originalnih špagica i kompletan ček krila pa da s njime letim kao sa novim. :amen:
Hoću reči, razumijem dilere, jer znam cijenu istog krila vani. Ono što kod nas košta 2000 EUR vani je nerijetko iznad 3000. Dakle za tu razliku u cijeni svaki diler nešto žrtvuje.
Jesam li u pravu ili ja opet nešto ''ferceram''?
Evo - skupio sam se u fetalni položaj i čekam ''paljbu''.

Vrh

PostPostano: ned 07 stu, 2010 15:18 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Red Baron je napisao/la:
Ono što kod nas košta 2000 EUR vani je nerijetko iznad 3000. Dakle za tu razliku u cijeni svaki diler nešto žrtvuje.

Žrtvuje svoju zaradu. Samo to... Iste nabavne za svih, barem je u Swingu tako.

Vrh

PostPostano: ned 07 stu, 2010 17:10 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 8:43
Dao Palac gore: : 400 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 222 / Palac dolje: : 1
hrga je napisao/la:
Red Baron je napisao/la:
Ono što kod nas košta 2000 EUR vani je nerijetko iznad 3000. Dakle za tu razliku u cijeni svaki diler nešto žrtvuje.

Slažem se s Hrgom.Kolko je meni poznato za sve dilere iste nabavne i kod UP-a
Eh zato kad uđemo u EU i kad dojde novi pravilnik,trebalo bu duboko zaroniti u đep
slika

Vrh

PostPostano: pon 08 stu, 2010 8:35 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
sale je napisao/la:
hrga je napisao/la:
Red Baron je napisao/la:

Slažem se s Hrgom.Kolko je meni poznato za sve dilere iste nabavne i kod UP-a
Eh zato kad uđemo u EU i kad dojde novi pravilnik,trebalo bu duboko zaroniti u đep
slika

Isto vrijedi i za Icaro, sve se isto dobiva uz krilo i u Švabiji i u Hrvatskoj Ista je kvaliteta, pokloni, garancija...), jedino su cijene drugacije i kako je Hrga napisal diler se odrice samo svoje zarade.

Da se ne odricemo svoje zarade za tolku razliku, vjerujete, imali bi imali i zamjenska krila (kad je Vase krilo na servisu ili checku i testna krila za probu (svih velicina i modela) i jos razno razne pogodnosti..... no pitam se dali bi onda i prodali bilo sta..,..

Vrh

PostPostano: pon 08 stu, 2010 10:06 
Offline     DHV 3

sale je napisao/la:

Sumnjam da će se išta promjeniti. Slovenci su u EU, pa prodaju po istim cijenama kao i kod nas. Praktički je nemoguće odjednom cijene sa 2000 eura liftati na 3000 eura. I opet, ode kupac u Slo, BiH, Srbiju i tamo kupi krilo po nižoj cijeni. Ono kaj Švabo nikad neće, jer ga na to tjera njegov mentalitet da ne kupuje ništa što je iz druge zemlje i to još "lošije zemlje". On to nema u svom mozgu. Naš mentalitet je naprotiv. Kupac će rado sjeti u auto i napraviti 2000 km da bi uzeo novo krilo, mada ga cijeli trošak doće isto ili možda čak i više nego da kupi kod domaćeg dilera. Stvar je avanture i stvar je firme koja to omogućava.

Neke firme poput Ozone-a imaju čvrstu politiku zastupstva, pa je nemoguće krilo kupti tek tako negdje drugdje. Osim toga krila se ne šiju u Evropi, a nepraktično je ići u Vijetnam autom. Kod drugih firmi, npr. Axisa, svatko može doći do njih i kupiti krilo po dilerskim cijenama. Smatram da sami sebi ruše ugled jer obezvrijeđuju trud distributera, zastupnika koji se trude i muče da to ime i taj brand promoviraju u svojoj zemlji. Ali to je njihova politika.

Međutim, najbinije je povjerenje kupca. Meni se javlja puno pilota iz Slovenije za Ozone (zbog Mantre najviše, jer ju letim, a Slo zastupnik ne), a ja ih upućujem na Slo zastupnika. Ipak, ponekad u međusobnom dogovoru neki kupac iz Slo kupi preko mene, ali po istim uvjetima.

Ono što postaje realnost je plaćanje PDV-a na krila, ali tad zastupnik treba imati legalno otvorenu firmu ili obrt da bi mogao prodavati u maloprodaji. Situacija je takva da se krila mogu prošvercati i dok je to tako nema PDV-a. Kad krilo ulazi u zemlji na legalan način ide na carinjenje (nulta stopa na sportsku opremu) i plaća se PDV uz pripadajuće troškove špedicije i kojekakvih taksi. Za krilo koje u nabavi košta 1500 eur to iznosi cca. 400 eur ili 3000 kn. I tu je razlika kad netko prošverca krilo, pa plati samo put do npr. Praga ili Inncbrucka ili gdjegod već. S rabljenim krilima je lakše manipulirati i zato su cijene tih krila niske i niže nego što bi trebale biti s obzirom na nabavnu cijenu čak i kod nas. Kod prve kupnje se to može pokazati kao odličan sustav, ali već kod druge kad se staro krilo prodaje, onda bi dobro došla koja kuna više, kaj ne? Sami podržavamo i održavamo takav sustav.

Ozbiljniji zastupnici, u koje ubrajam i sebe bez lažne skromnosti, nastoje pružiti što bolju uslugu kupcu. Izlazimo u susret na razne načine, a ponekad se čini da radimo na vlastitu štetu (i ovo je bez lažnog prekenjavanja). Ne tražim(o) da nas netko gleda samilosno, jer je sve stvar tržišta, ali bilo bi dobro da kupac ne gleda sve kroz materijalni filter, mada mu je to na prvom mjestu. Ipak, kad bira krilo, iskusan pilot neće uzeti najeftinije krilo koje može dobaviti u klasi, ili ipak hoće? No, dvojbu prepuštam njemu. S obzirom da sam načuo da će uskoro jedan naš renomirani pilot preuzeti zastupstvo za Axis u dogovoru s Karlom, a kako su se Axis krila nabavljala na svakojake načine, apeliram da budući kupci Axisa razmisle o tome da podrže našeg domaćeg zastupnika kako bi on mogao dobiti što više benefita i kredita kod proizvođača i pružiti bolju uslugu. Mislim da to vrijedi tih 50-100 eura možebitne uštede koja će se i tako potrošiti na gorivo i pivu.

Vrh

PostPostano: pon 08 stu, 2010 13:15 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Rekao sam sam sebi da neću više ulaziti u rasprave koje se ne mogu završiti pametno. Odnosno, završe tako da neki vjeruju i dalje u nešto u što su vjerovali i prije. Dakle, čemu trud odgovarati na pitanja kad je odgovor unaprijed osuđen na neprihvaćanje. Poštenije bi onda bilo od onoga koji postavlja pitanje reći odmah: ja mislim da je to i to sranje i točka, nego mudro postaviti pitanje: gdje je granica jamstva, tko plaća ako se krilo pošalje na pregled ili dobijem li zamjensko krilo.
No, Šteta je taknuo neke stvari, a kako se uvijek trudim da pojasnim stvari i nekom tko je tek ušao u paragliding tako ću se potruditi da isto pojasnim i nekom tko je već odavno u tome. (Nevolja je u tome što se sve to zna jer neki imaju itekako velika iskustva sa poslovanjem i van paraglidinga. Na kraju krajeva, i to je posao kao i svaki drugi, a ne, kako neki misle, prilika za slobodu, anarhiju, besplatno uživanje, hranjenje ega i koješta drugo.)

Puno sam pisao o tome što je sve uključeno u prodaju, u cijenu, u podršku itd. Nažalost, vidim da to neki ne čitaju, pa postavljaju ista pitanja ispočetka. U potpunosti razumijem kupca (jer i ja sam kupac) i ne očekujem da kupac razumije prodavača (to i ne mora). Stoga, neću pisati o tome zašto je neka cijena ovakva ili onakva jer u glavi kupca postoji jednosmjerna dioda za takve stvari: "Ja to moram kupiti jeftinije i gotovo! Cijena koja mi se nudi prevelika je i kad je niska sigurno je da može biti i niža! Ne mogu dozvoliti da na meni netko zarađuje! Za pare koje sam dao želim i benefite kojih nisam bio svjestan u trenutku kupovine!" Tako stoje stvari i toga će biti u EU, SAD, Koreji, Maleziji, na Marsu...

Žao mi je kad netko poznaje sustav ponuda-potražnja-prodaja, ali svejedno postavlja pitanja na koja i sam zna odgovor kad bi se samo za trenutak zamislio sa druge strane. (Sve ovo tek je slučajno u vezi sa Štetinim konkretnim problemom jer slična pitanja čitam gotovo svakodnevno, pa ću na njegovom primjeru pokušati odgovoriti i na druga moguća slična pitanja.)
Primjerice:
- "Imao sam istrošenje opleta špage komande."
Što točno očekujete da bi proizvođač (ili preko svojeg zastupnika) trebao napraviti? Želite li da pošalje o svom trošku na vašu kućnu adresu DHL službu kako bi preuzeo vaše krilo i negdje u Njemačkoj sa njemačkim stručnjacima izvršio vještačenje koje ima zaključiti kako se špaga na tom mjestu pohabala zbog greške u pletivu? Želite li, nadalje, da proizvođač tu špagu zamijeni i o svom trošku je pošalje natrag uz pisanu ispriku te da na svim krilima nadalje tu špagu malo podeblja? Ne budite smiješni. Znate i sami da u sustavu jamstva postoji i shit happens. Baš me zanima tko je (uključujući i Štetu) na novom krilu pregledao sve šavove i sve špagice (u najboljem slučaju otišli bi na Kupljenovo napraviti prvi let). Dovoljno je da na špagi potrgate jednu nit očešavši ju o svoj čičak na rukavici, pa da se trljanjem kroz koloturić na tom mjestu pojede ovojnica. Tko bi normalan to prihvatio pod jamstvo, a tko bi normalan išao to i reklamirati. Bad luck, potrošni materijal, kupiš novo i zamijeniš. Sve te slične stvari: izvukao mi se končić, istrošila mi se ovojnica, pohabala mi se gurtna, izgrecao mi se karabiner, zgužvao mi se mylor i sl., mene bi bilo sramota prijavljivati proizvođaču. Događa li vam se to, po vašem mišljenju, prečesto odmah promijenite firmu na kojoj letite jer se očegledno radi o nemaru i nekvaliteti. Meni se dogodila slična nezgodacija. Naime, sletjevši jednom malo grublje po jačem vjetru u Hrvacama krilo me pošlepalo preko makadama i ogulio sam špagu jer su mi komande bile na rukama kojima sam bremzao po kamenju. Najesencijalniji od svih esencijalnih zahvata jest da znaš sam zamijeniti tu špagu i zavezati čvor na komandi. (Šteta je to izveo tako da mu je jedna strana ostala 30 cm dulja. :ROFL: ) Ja sam to zbog ljenosti još mjesecima vozio tako da sam pored tog oštećenja dodao još jedan komad špage; kao, ako pukne da imam rezervu. Ako neznaš zamijeniti komandu onda je to isto kao i da neznaš natočiti gorivo u auto.

Drugi primjer odnosi se na pitanja koja je postavio Moro.
Zanima me da li svi mislite da bi trošak slanja proizvođaču trebao snositi on sam čak i ako nezna o kakvom se oštećenju radi, tj. da mora vjerovati vama na riječ? Zanima me i sljedeće. Da li ćete tražiti i od Voje ili Ivice da sami dođu po vaše krilo radi checka ili da plate transport? Pa ipak zarađuju na vama, pa bi bio red i da plate nešto, zar ne.
Što točno mislite da je jamstvo na krilu? Na koji to način mislite da se može organizirati da dobijete zamjensko krilo dok se vaše popravlja? Odgovorit ću također pitanjem. Mislite li da postoji prostor za to u cijeni švercanog krila ili krila za kojeg je diler uzeo maržu koja jedva pokriva troškove.

Ovime otkrivam temu koju sam ustvari želio razjasniti.
Dragi moji kolege paraglideri,
Svima nama je teško odvojiti se od svojih para, a naročito kad smo ženama objasnili da se to moralo pomaknuti naprijed na listi prioriteta. Kad damo novce za nešto, naročito kad to prelazi naša mjesečna primanja, očekujemo da to to nešto i RADI. Da se ne kvari i da nam netko jamči bezbrižnost barem godinu ili dvije najmanje. Ipak, ako napišemo da smo svjesni kako su dileri spustili cijene daleko ispod europskih, a i dalje očekujemo bezrezervu podršku onda smo licemjerni. Usput, što mislite da biste trebali dobiti u cijeni krila, a da ima veze sa tim proizvodom, osim krila, ruksaka, vreće, par naljepnica i uputstva? Mnogi su postavili pitanje što se sve dobije sa krilom, pa evo sad ja postavljam pitanje što vi mislite da biste trebali dobiti.
Zamislite da postoje dva dilera u HR. Jedan ima super cijene, a drugi ima njemačke cijene. Prvi nam u cijeni krila daje gore spomenuto i upitne uvjete jamstva, a drugi nam daje krila na probu, zamjensko krilo za slučaj popravka u jamstvu i mali poklon uz krilo. Pitanje glasi: kod koga ćemo kupiti krilo? Odgovor: kod dilera sa nižom cijenom kojeg ćemo prcati jer ne nudi isto kao i diler br. 2, a dilera br. 2 ćemo prcati da probavamo krila i žicati cijene od dilera br. 1 za koje, ako ne dobijemo, nećemo kupiti krilo. Točka!

Osobno sam imao i neke poklone uz krilo. Tako je odredio Skywalk. Prvo je uz svako krilo kupac dobio speed. Nakon 2 godine su skužili da je speed sastavni dio sjedala, a ne krila i da se pojavila gomila speedova na tržištu koji nikome nisu trebali. Kako bi i dalje dijelili neke poklone odlučili su uz krilo poklanjati naočale. Krasne sunčane Plusmax ili Blueye naočale koje inače koštaju oko 70 eura. Rezultat je bio poražavajući. Nije prodano niti jedno krilo više radi tih poklona, pa su poklone ukinuli. Ja sam odlučio kako Hrvati i dalje vole dobiti nešto uz krilo pa sam kupio hrpu majica. Kad to nije išlo počeo sam dijeliti one glupe trake oko glave i sad na kraju sam kupio softbagove (one vreće za pakiranje krila), pa njih dijelim uz krilo. To sam i oglasio. Što mislite koliko je krila prodano zbog toga? Niti jedno jedino! Naravno da nam to ništa ne znači kod kupovine krila jer je važna perfomansa i druge stvari. Ipak, kad se odlučimo za kupovinu, onda postavimo pitanje: a gdje je moj poklon?
Nekolicina mojih kupaca je dobila krilo na odgodu plaćanja. Dakle, kupim krilo, platim transport, troškove carinjenja i PDV, a prijatelja čekam 6 do 12 mjeseci (jednom i dvije godine). Kad prođe to vrijeme kupac podmiri račun i pita me: a moja majica?!

Spomenut ću još nešto. Svima u oči upada taj PDV. Fakat pain in the ass. Za koji qrac to moramo plaćati?! Jest da nemamo neko kvalitetno rješenje, pa onda neka dileri malo porade na tome da se to ne plaća (nema veze što je to protuzakonito - pa tko se još ovdje drži zakona?!). Međutim, kad odemo u trgovinu po novi LCD TV ili frižider na pamet nam ne pada da li gledamo MPC ili VPC. Najnormalnija stvar na svijetu je da je cijena sa PDV-om i taj nam je PDV potpuno normalna stvar kao i motor na tom frižideru. Osim toga, nikada nismo pitali prodavača: može li to malo niže već jednostavno otšetamo do fridža sa nižom cijenom i onda ga pozovemo. Kad pitate našeg pilota koliko koštaju krila on će vam odmah ispaliti 1500-2000 eura. Ni na kraj pameti mu ne pada da kaže 1845-2460 eura. Ipak, kad taj isti pilot ode kupiti auto on pita za cijenu u salonu i dobije odgovor npr. 180.000,00 kn. Nakon toga ide pregovarati o uvjetima kreditiranja i mogućim popustima. Ni na kraj pameti mu ne pada da pita: jel može to bez PDV-a.
No, stvari se mijenjaju, pa će se promijeniti i to. Ubrzo će to postati sasvim normalno kao što je postalo normalno i kod uvođenja PDV-a čega se malo tko sjeća.
Od kada prodajem krila tek su dvojica krilo platila sa PDV-om, za sve ostale pronašao se način kako to izbjeći. Dakle, i to smo pobijedili.

Zaključak je da naši dileri zaista ne rade zbog zarade (vjerujte, provjerio sam). Sa desetak prodanih krila godišnje vi definitivno ne možete kupiti sebi krilo, jednom otići kod proizvođača i jednom na neki sajam (Garmisch, Stubai, Schoppernau, Tegelberg, Bassano...). Ne zaboravite i porez na dobit (ukoliko radite legalno) koji je od sljedeće godine 20+20%. Švabo me bijelo gledao kad sam mu to pokušao objasniti i samo je izjavio: ali Box, pa imaš 1000 eura marže na krilu, kako to da nemaš demo krila i testivale?!
Tu se krije i poanta koje je i Tomislav spomenuo. Sa realnim maržama bilo bi mi drago zadržati istu zaradu, a ponuditi krila na probavanje. Piloti bi imali bolju podršku, na lagerima bi imali hrpu zamjenskih dijelova, karabinerića, špagica i sl. Odrađivali bi i sitne popravke, a moguće i tehničke preglede. Do tog trenutka budite svjesni da je svaki poklon koji dobijete poklon koji je diler kupio za vas i da ste platili krilo najmanje u Europi.

Tko je kriv za nastalo stanje - neznam. Ustvari, nisam siguran, ali mislim da smo krivi svi pomalo. Prvo nekoliko onih koji su kupovali polovna njemačka krila kod pokojnog Thomasa, šverali ih preko grane i dilali ovdje za sitne pare. Zatim nekoliko onih koje ne zanima lokal patriotizam već su izračunali da je jeftinije otići po krilo u Češku ili Švicarsku (iako nisu računali put i to što moraju prešvercati robu). Zatim i nekoliko dilera koji su radili samo zato da svoje krilo dobiju po dilerskoj cijeni i pomognu nekolicini prijatelja da ih i oni dobiju po tim uvjetima. Na kraju i neki dileri koji i dalje šveraju krila. Sve to skupa naučilo nas je da krila koštaju koliko koštaju i neprihvatljivo nam je plaćati više za isti proizvod. Normalno, kao kupac, želim da u ponuđenoj cijeni imam i odgovarajuću podršku što postaje sve teže i teže.
Na kraju je tu i hrvatski mentalitet pilota koji posudi novac na godinu dana beskamatno, a onda pita za svoju gratis majicu.

Kako ne bih generalizirao postoje kod nas i piloti koji znaju što hoće, koji to što žele i plate, koji su svjesni da prolaze jeftino i zbog toga ne traže kruha povrh pogače i, na kraju, koji znaju da se bave skupim sportom i svjesni toga su ušli u njega.

7 Palac gore: : gburazer, hrga, kameni, Mario, Mario RI, Mirko, Zoki    
Vrh

PostPostano: pon 08 stu, 2010 20:34 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 01 ožu, 2010 14:11
Dao Palac gore: : 307 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
pozdrav, evo da pojasnim, za sad sam jedini diler za Axis za Hr,
Istina da sam ponudio suradnju Učiteljima koji imaju svoje škole (i koji su me pitali), jer danas je kod nas tesko nać kupca za novo krilo - najčešće su to novi piloti koje savjetuje njihov učitelj - pa zasto onda ne imati još jednu mogućnost više - Axispara !
karlo

Vrh

PostPostano: uto 09 stu, 2010 0:17 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 01 ožu, 2010 14:11
Dao Palac gore: : 307 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
isto vrijedi i za Gradijent,
karlo

Vrh

PostPostano: uto 09 stu, 2010 12:28 
Offline     DHV 2

Hvala svima na odgovorima !!!

LP

Morelli

Vrh

PostPostano: sri 10 stu, 2010 8:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Morelli je napisao/la:
Hvala svima na odgovorima !!!

LP

Morelli

Kod mene je garancija na sva krila koja ja zastupam 300 sati u zraku a eventualni popravci i razno razne reklamacije i jebade se vrse u HR! kako date kilo vasem dileru to jest meni a na meni je onda sve ostalo! Takodjer morate doci podignuti krilo opet kod mene i sve to moze trajati maksimalno do 10 dana! Sve sitnije i manje poprevke izazvane od strane korisnika sto je posve jasno i kada to korisnik priznaje naplacuju se po tarifi 100 kuna radni sat + ugradjeni materijal!
Dobar vjetar i sigurno slijetanje svima ma gdi god i na cemu god letili!
VOJO!

Vrh

PostPostano: sri 10 stu, 2010 9:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Evo, kako moj prijatelj Box kaže, ja moram biti svakom loncu poklopac.
Mali osvrt na par izjava koje navodi.
Svima je jasno, da će svaki proizvođač nastojati naći razlog da je neki kvar greška korisnika. Recimo taj čičak na rukavici. Ja ga na svojim rukavicama nemam,a li ne velim da nisam negdje i ja sletio na ruke i potegao po nekom trnu. Ic okej, špaga komande se istrošila (nakon cca 40 sati), oplet je pukao (dakle neotporan je na trnje - ili čičke). Zovem dilera i pitam šta da radim, čovjek lijepo veli dođi si po zmajensku špagu i dec it. Fakat mi nije bilo ni na kraj pameti da za to šaljem krilo proizvođaču. To što sam zeznuo montažu - eh! Kompa je mijenjao kotač na svom Fiatu i zbog fuck'n mobitela u po posla, jer ga je zvala žena zašto još nije stigao doma, nije zategao šarafe. Nakon 2 km tražio je kotač u kuruzi nakon što je on završio u uljanoj repici sa kotaču pripadajućim autom. Ja sam još i dobro prošao. Naravno da nemam opravdanja. Kad mi je pokazano kako treba montirati komandu, nikad se plavije u životu nisam osječao.
Vratimo se na početak - Prije nekih 7 godina prolupao mi je motor na Mondeu. U garantnom roku!!! Auto na šlep službu i u ovlašteni servis gdje se i inače servisira.
Zovu oni od tamo i vele- Eh gospo'n znate mi smo otvorili motor i našli metalni komad kaj vam je upalo u cilindar.
Ma, da! -velim ja.
I šta ćemo sad?
Pa nikaj stavili bumo Vam zamjenski motor jer se ovaj ne isplati popravljati.
I za kojih pola sata dolazi mi ponuda na 59.000 kuna.
Na pitanje štao oni to meni nude, vele da za takve kvarove ne vrijedi garancija. Da nemreju oni pokrivat kaj je nekome pal šaraf u cilindar. Na cijelom slučaju najbolje su prošli pravnici. Sreća da je auto bio službeni a ne moj privatni.
Ljudi moji, šta reć na to?

Zato mi nemojte zamjeriti glede skepse koju gajim prema garancijama na krila (i garancijama općenito). Ja sam samo osvješteni optimista. Osobno mislim da bi proizvođači priznali samo totalni raspad krila u zraku (slučaj Biondić)- i možda bi i za to bili krivi krivo porcjenjeni uvjeti u zraku ili već nešto vezano uz grešku korisnika. Za rašivanje/paranje gornje ili donje strane, vjerojatno bi bila kriva povlačenja krila po startu, ako me već nitko nije vidio na drvetu, pa sad muljam. Ajmo vidjeti koliko puta povučemo krilo po startu u garantnom roku? - 50 puta, 100 puta, više?
Eto, da rezimiram, ako proizvođač daje garanciju - onda mora računati s nekim elementima i gotovo. Ili nek ne daje garanciju. Koliko će novih krila onda pordati? I ovako, po mom mišljenju, bez obzira na cijene, a s obzirom na broj letača - premalo se proda novih krila u HR.
Eto vam sad svima i pucajte!!!
Ja ću glede i usprkos Vama i dalje letit nova krila. TOČKA!!!

Vrh

PostPostano: sri 10 stu, 2010 11:53 
Offline     DHV 2-3

Nekako sam znao da nećeš izdržati.
Ipak, moram na svoj post dodati još nešto, a što bi možda moglo pomoći i ostalim pilotima. Nažalost, to neće biti lijepo, ali je istina. Isto tako, to svi znamo, ali si ne želimo priznati.
A to je:
Jamstvo na krilima je običan marketinški trik!
Naravno da ono mora postojati glede nekih očiglednih propusta proizvođača (čitaj: kineza), međutim, to se događa gotovo nikada. Tim jamstvom proizvođač na neki način osigurava sebe od kineza (ili hrvata) koji šivaju i sastavljaju krila. Pogriješe li oni, a to prođe kontrolu kvalitete, proizvođač će rado dati novo krilo u zamjenu ili popraviti oštećeno radije nego da ga se tuži zbog toga.
Takav nekakav krupni propust u pravilu se ne događa (ili se događa u nekim promilima) tako da busanje u prsa proizvođača i dilera sa nekakvih 300 sati ne služi baš ničemu (tu se isto vidi da je riječ o obmani jer je nemoguće dokazati da je krilo letjelo 300 sati). Kao što rekoh, naš pilot ne kupuje krilo zbog toga što dobije kapu na poklon, kao ni zbog toga što mu se daje ili ne daje jamstvo. Time reklamiranje krila sa velikim jamstvom i nema neku svrhu. Skywalk daje max jamstvo od 4 godine (bez obzira na broj sati u zraku) i time je to najdulje jamstvo među proizvođačima. Međutim, kako dokazati da je puknuo šav na krilu nakon 300 sati zato što je proizvođač pogriješio. Nemoguće! To vam ni jedna firma neće priznati kao ni sitna oštećenja poput oguljene ovojnice što je Štetu jako uzrujalo. Dogodi li vam se nešto na krilu u prvih par sati, a nedvojbeno se može dokazati da to nije zbog nestručnog rukovanja onda se to jamstvo možda i može koristiti. Nakon toga, bojim se da to nema previše smisla, a isto tako, nemate li problem odmah teško da će te ga imati do kraja vijeka tog krila.
Razmišljati poput Štete o tome da proizvođač računa na to koliko puta se krilo minimalno povlači po startu je besmisleno. Žalite li se na to da vam je krilo prerano postalo propusno oni će vam jednostavno reći da se niste dobro brinuli o njemu. Tu moram priznati da su u pravu. Zamislite se da prodajete svoj polovni auto nakon što ste ga pažljivo vozili 4 godine. Novi vlasnik ga dere po njivi i ne mijenja ulje te auto crkne za godinu dana. Zatim dođe vama i žali se da ste mu prodali drlju koja nije izdržala ni 5000 km. Naravno, kune se u majku da ga je vozio kao i sva svoja kola do sada i da mu je ovo prvi puta da mu auto samo tako crkne.
Poznato je da su naši startovi lošiji od alpskih. Tamo se starta po zelenoj milka travici ili po čistom snjegu. Krila koja nama dolaze kao polovna izgledaju kao nova. Mi imamo drugačiju situaciju. Na državnom ga maznemo par puta o crveni kameniti start tako da nam bude ko tenisaču tenisice: Oooooo, bili smo na raspadalici, jel? Vidi se. Ili, ... Krenemo lagano na Biokovo, Velebit, Cres, Pag, Sv. Iliju, Bašku itd. otkrivati nove startove. Pa dobro što mislite koji je švabo računao s time i sa našim oštrim vapnencem. Da ne spominjem registrirane startove poput Kalnika ili Grede.
Jamstvo je, kao i za sve ostalo, namjenjeno novoj robi, a na nama je da se kasnije brinemo što bolje o tom krilu kako bi nas služilo što dulje. Na dilerima, importerima, zastupnicima ili kakosevećzovu ostaje da vam pomognu da se problem riješi brže i da ga ne morate vi rješavati, a da će koštati - koštat će.
Dakle, Šteta, sve krivo. Proizvođač ne mora računati sa nikakvim hrvatskim elementima, a s obzirom na broj letača u Hrvatskoj se ipak proda puno novih krila. Dakle, ni tu nisi u pravu. Evo ti i dokaza. Imamo nekih 250 registriranih pilota (od toga treba oduzeti i par ponovljenih dozvola jer dobijete novi broj poput mene). Na tu količinu postoji još nekih 150 neregistriranih, što učenika, a što džombi koje ne jebu dozvole i sl. "sranja". Recimo da ne možete računati na tih 150 neregistriranih jer velikom većinom voze polovne krpe. Ovih 250 "aktivnih" pilota mijenja krila u prosjeku svakih 2-3 godine. Kad uzmemo u obzir da se godišnje proda 20-30 novih krila ispada da je u tri godine svaki treći pilot kupio novo krilo. Mislim da to i nije tako loše i da to ne odudara od europskog prosjeka. Razlika je u tome što oni plaćaju više i habaju krila manje nego mi.

P.S. Sjetio sam se još jedne dilerske anegdote.
Dođe meni lik, inače dobar dečko, prijatelj i letač iz južnih krajeva, i kaže ovako: Čuj, ja kupio Skywalka od jednog pajde i stvarno je super krilo, pa sam mislio, pošto ja sad vozim Skywalka, a ti si diler, da bi mi trebo dat tu jednu kapu da te malo reklamiram, a i nije u redu da nosim kape od nekog drugog kad već letim skywalka.
... i tako, dobi čoek kapu.

Evo još jedne:
Dođe meni lik, inače dobar dečko, prijatelj i letač iz sjevernih krajeva i kaže ovako: Znaš kaj, ja bih kupio ovog novog Skywalka i jako sam ozbiljan, ali bih ga trebao prvo probati. Pošteno, pomislih i nabavih krilo za probu. Cijena nije bila upitna, ali nikako da se dogovorimo za to probavanje. Njegova ideja bi bila da ja trebam doći do njega kad mu bude to odgovaralo, pa da se to proba na njegovom brdu. Kako volim izaći ljudima u susret, a i radi se o prijatelju i letaču, nakako uspijem između svojih i njegovih obaveza izmajmunirati jedan dan i nađemo se i on lijepo proba krilo. Opet čujem: da, odlično je, sviđa mi se, uzet ću ga, ali trebam još par dana da skupim pare. Za mjesec dana pukla mu špaga na takvom krilu, ali kupljenom u Austriji i šalje poruku po drugome da mu treba nova špaga jer mu je stara pukla, pa pošto sam ja diler, a on ne vjeruje drugima, neka mu nabavim novu špagicu.
... i tako, čoek nije dobio špagicu.

5 Palac gore: : CW, hrga, kameni, Tojo, toni    
Vrh

PostPostano: sri 10 stu, 2010 17:44 
Offline     DHV 2-3

NEMA GRESAKA NA OPREMI KOJA SE PROIZVODI U HRVATICA NIKADA! Prolazi 4 puta kontrolu inace savrsenih radnica koje su prosle sito i reseto! Svaka greska se placala otkazom isti tren a popravljala je se odmah jos u kompaniji! jedno krilo je otislo sa sitnom greskom i kontrolor je tadrzao radno mjesto samo zato sto je rodbina od direktora uz opomenu pred svima da ce sledeci puta otici kao da je osobno sve sam za.... Nece se dogoditi da kao i taj puta "odputuje" radnica na cijem je dijelu pazi sada bila samo kozmeticka greska! U hrvatica nema gresaka jer rade na najsuvremenijim strojevima na svijetu i kontrolira se svaka faza radnica osobno pa kontrolir te na kraju gotovo krilo pa onda nakon sto ga odvezem u Austriju Jon i Geri to rade ponovo sa svakim krilom! NEMA GRESAKA U HRVATA I GARANCIJA NIJE MARKETINSKI TRIK!
VOJO!

Vrh

PostPostano: sri 10 stu, 2010 21:58 
Offline     DHV 2-3

Vojo je napisao/la:
NEMA GRESAKA NA OPREMI KOJA SE PROIZVODI U HRVATICA NIKADA! Prolazi 4 puta kontrolu inace savrsenih radnica koje su prosle sito i reseto! Svaka greska se placala otkazom isti tren a popravljala je se odmah jos u kompaniji! jedno krilo je otislo sa sitnom greskom i kontrolor je tadrzao radno mjesto samo zato sto je rodbina od direktora uz opomenu pred svima da ce sledeci puta otici kao da je osobno sve sam za.... Nece se dogoditi da kao i taj puta "odputuje" radnica na cijem je dijelu pazi sada bila samo kozmeticka greska! U hrvatica nema gresaka jer rade na najsuvremenijim strojevima na svijetu i kontrolira se svaka faza radnica osobno pa kontrolir te na kraju gotovo krilo pa onda nakon sto ga odvezem u Austriju Jon i Geri to rade ponovo sa svakim krilom! NEMA GRESAKA U HRVATA I GARANCIJA NIJE MARKETINSKI TRIK!
VOJO!

Pojma nemaš o čemu sam pisao, jel tako?
Nema veze.
Ispričavam se, garancija kod naših švelja hrvatica nije marketinški trik, ali jamstvo u nekim firmama jest.

Vrh

PostPostano: pet 12 stu, 2010 20:46 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:
Vojo je napisao/la:
VOJO!

Pojma nemaš o čemu sam pisao, jel tako?
Nema veze.
Ispričavam se, garancija kod naših švelja hrvatica nije marketinški trik, ali jamstvo u nekim firmama jest.

Tako je! Pa iskreno i nije niti potrebno da ja i ostali piloti i citatelji imamo pojma o cemu si ti pisao vazno je da ti znas o cemu si pisao! I a da nema veze!
Sto se tice garancije ona moze biti marketinski trik kao kod jedne firme koja dosta jeftino prodaje svoja krila a zasto? Zato sto koriste materijale koji vec u samom procesu proizvodnje imaju ispustenu nit ili nekoliko niti te koje nisu iz komada u materijalu! Pa to onda izgleda kako armatura za beton kojoj fali po koja sipka ili je prekinuta to jest stavljena na mrezu iz vise komada! Kolika je nosivost te deke ustanovit ce njezini stanari u slucaju potresa a nosivost i kvalitetu te trajnost svoga krila pilot koji ga leti! Trebalo bi se materijal pojedinh tvrtki pogledati kroz mikroskop i odmah ce i najvecem supku od nas biti jasno (pa cak i meni) o cemu ovisi (osim kvalitete izrade u procesu proizvodnje i konstrukcijie)kvaliteta i trajnost krila! Bukvalno da bukvalnije ne moze biti pogledati materijal i izradu krila po pojedinim djelovima kroz mikroskop i garantiram da nema vise potreba za ispraznom raspravom o kvaliteti materijala i izradi! A ja pozivam one koji jos zele mlatiti praznu slamu da ponesu svoje ili susjedovo krilo kod mene pod mikroskop i njima ce sve biti jasno
Dobar vjetar i sigurno slijetanje svima ma na cemu god i gdi god letili!
VOJO!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: