»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 1:29.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: što, tko, zašto???
PostPostano: sub 13 stu, 2010 17:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
http://www.index.hr/vijesti/clanak/para ... 23310.aspx

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

Naslov: Re: što, tko, zašto???
PostPostano: ned 14 stu, 2010 0:25 
Offline     DHV 1

Član od: pet 28 kol, 2009 8:19
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 5 / Palac dolje: : 0
evo i videa spašavanja

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/para ... polja.html

1 Palac gore: : Flyingbear    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 8:51 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Mario Šivak jučer je imao nispon na samom vrhu. Upao je u šumu i ostao na stablu. Kad sam to vidio odma sam sletio i kontaktirao ga da vidim jel Ok. Zatim sam nazvao svoje kolege iz HGSS-a u Splitu da se posavjetujem sa njima i došli smo do zaključkaka kako je najsigurnije da ga izvučemo helikopterom što se na kraju i dogodilo.
Sve je odrađeno brzo i kvalitetno.

Žalosno je to što je u trenutno dolaska helikoptera bilo 5-6 paraglidera i zmajeva u zraku, a da ne kažem da je jedan zmajar letio nedaleko od helića.
U kontaktu sa voditeljm akcije zamoljen sam da iskordiniram da se očisti zračni prostor jer nas je bilo preko 50.

Doli je bila i policija koja je imala upaljene rotirke pa mi nitko nemože reć da nije skužio što se događa pogotovo kada se u trenutku kad sam zamolio da slete na podu našlo preko 15 glidera iz čega se moglo zaključit da nešto nije u redu.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 9:02 
Offline     DHV 2

Član od: sri 09 ruj, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 154 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 1
Znači opet problem što neki nemaju stanicu ili koriste neku svoju frekvenciju. :( Baš me zanima kad čemo se naučit da bi trebali svi imat istu frekvenciju. Več sam to jednom bio predložio, ali objašnjeno mi je da je teško izvedivo.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 9:03 
Offline     DHV 2

Član od: čet 03 ruj, 2009 8:45
Dao Palac gore: : 679 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 664 / Palac dolje: : 3
Robert je napisao/la:
Znači opet problem što neki nemaju stanicu ili koriste neku svoju frekvenciju. :( Baš me zanima kad čemo se naučit da bi trebali svi imat istu frekvenciju. Več sam to jednom bio predložio, ali objašnjeno mi je da je teško izvedivo.

Ali ako ide dolje 15 glidera odjednom, policija s rotirkama i helikopter?! To nije do stanica...

mail: niviuk.hr@gmail.com
mob: 00385 91 612 00 69
Nikola Kuzmić

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 10:24 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Citat:
Ali ako ide dolje 15 glidera odjednom, policija s rotirkama i helikopter?! To nije do stanica...

:good:

LP

Morelli

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 10:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Robert je napisao/la:

tocno to nije do stanice vec do ciste arogance i kulture pojedinih letaca kojima tudi prisutnost helica u zraku, ta plavih na zemlji nije razlog da prekinu svoje letenje... da bi isti morall letiti po pravilu vizualnog letenja te uporabe radiske stanice nije potrebno uopce govoriti... potom se bunimo da je pravilnik prestrog, ljecnicki pregled prezahtjevan...a polovica pilotov je gluha i sljepa na dogadjanja u zraku oko sebe... pa sada dragi piloti, prijatelji gore navedenih brezimenih pilotov, upozorite iste, razgovarajte o njihovom ponasanju, ukazite im na greske... da ako se ponovo nadju u istoj sitvaciji znaju pravilno reagirat...jer ako se znamo na cesti ko vozaci maknuti vozilu hitne i tako pomoci da se nekom rjesi zivot...radimo to i u zraku..
LP Sinisa

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 11:00 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 939 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 145 / Palac dolje: : 0
Forca je napisao/la:
Doli je bila i policija koja je imala upaljene rotirke pa mi nitko nemože reć da nije skužio što se događa pogotovo kada se u trenutku kad sam zamolio da slete na podu našlo preko 15 glidera iz čega se moglo zaključit da nešto nije u redu.

ja nisam skužio (nemam stanicu :(). bio sam nad malim brdom i imao "dobar" pogled na sletište ali rotirke se nisu vidjele s cca 1100 m (evo i fotka). kad sam čuo helić odmah sam krenuo na sletanje jer mi je to bilo dovoljno da shvatim kako se nešto događa.

pitam se jesam li što propustio da nisam skužio po drugim pilotima. ni u jednom trenutku nisam vidio da netko ide dolje s ušima što bi mi vjerojatno bilo dovoljno da se zapitam što se događa. to što je preko 15 pilota bio na sletištu a više od tih 15 u zraku nije me zabrinjavalo jer su neki slijetali zbog drugih razloga..

žao mi je što sam bio jedan od onih koju su bili u zraku kad nije trebalo ali smatram da ako postoji neka odgovornost onda je to odgovornost svih nas kad se tako nešto dogodi (moja što nemam stanicu i možda nisam dobro pratio što se događa, vas koji ste slijetali bez nekih naznaka da se radi o prisilnom slijetanju, itd).. srećom je sve prošlo bez nekih posljedica.

možda (po nekima sigurno) griješim u svom stavu pa bi molio pametnije/iskusnije ako mogu nabacit koju što i kako u takvim situacijama.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 11:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Forca je napisao/la:
Zatim sam nazvao svoje kolege iz HGSS-a u Splitu da se posavjetujem sa njima i došli smo do zaključkaka kako je najsigurnije da ga izvučemo helikopterom što se na kraju i dogodilo.

Da li je angažiranje HGSS-a bilo apsolutno neophodno? Spominje se minsko polje pa pretpostavljam da je helikopter doletio zbog toga. Ako nije zbog mina, a pilot nije bio povrijeđen, možda bi bila dostatna procedura lojtra-pila-gajba.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 11:53 
Offline     DHV 2

Član od: sri 07 lis, 2009 12:36
Dao Palac gore: : 150 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 239 / Palac dolje: : 1
Sinisa T. je napisao/la:
Robert je napisao/la:

tocno to nije do stanice vec do ciste arogance i kulture pojedinih letaca kojima tudi prisutnost helica u zraku, ta plavih na zemlji nije razlog da prekinu svoje letenje... da bi isti morall letiti po pravilu vizualnog letenja te uporabe radiske stanice nije potrebno uopce govoriti... potom se bunimo da je pravilnik prestrog, ljecnicki pregled prezahtjevan...a polovica pilotov je gluha i sljepa na dogadjanja u zraku oko sebe... pa sada dragi piloti, prijatelji gore navedenih brezimenih pilotov, upozorite iste, razgovarajte o njihovom ponasanju, ukazite im na greske... da ako se ponovo nadju u istoj sitvaciji znaju pravilno reagirat...jer ako se znamo na cesti ko vozaci maknuti vozilu hitne i tako pomoci da se nekom rjesi zivot...radimo to i u zraku..
LP Sinisa

Dolazim iz jedriličarstva i dosta pilota tamo (a isto je sa i kontrolorima leta, profi pilotima...) ima stav da su piloti paraglajdera kauboji koji ne poštoju pravila, nažalost ovo samo to potvrđuje.
Sa starta se vikalo ljudima u zraku ide helikopter, ajde dolje, ali nije baš bilo reakcije od pilota.
Da je kojim slučajem pilot jedrilice dobio takvu naredbu i ignorirao ju ne bi letio dulje vrijeme po kazni, a ovdje je stav - nikog briga, ja letim.

Ne znam zašto nije u pravilniku i stanica navedena kao obavezna oprema, kao šta je slučaj i sa ostatkom zrakoplovstva.
Ja ju nemam trenutno, ali je nakon ovog pao dogovor u klubu da ćemo svi zajedno kupit stanice.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 12:23 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Decki ajmo malo bit realni.
Cetiri godine sam proveo s plavim svjetlima na cesti, da mi je 10 kuna za svaki put kad idiot dva metra ispred nas ne vidi svjetla i ne cuje sirenu imo bi da cijelom forumu kupim nova krila. Tako da nekog prozivat sto nije vidio muriju 1000m dalje nema smisla. Klasicne lampa-reflektor rotirke se po imalo sunca uopce ne kuze. Strobo su malo bolje, ali ako ne tuku direktno u tebe opet nikurac od tog. Da ne govorim da je moglo bit tristo drugih razloga da rotirke rade.
Dalje, to sta 15 ljudi sleti, mozda imaju dogovor za rostilj, sta me boli djon, jos je bar toliko u zraku.
Stanica, dobro, sreca pa imamo institucije koje ce nam i to omogucit (vjerojatno cu za novu stanicu morat obavit tehnicki) :evil:
Vikanje sa starta, nemojte me nasmijavat, pa ne razumijes nekog kad letis uho do uha, nekmoli sta se neko dere sa starta.
Stigo helikopter, velka stvar! Vidis da je tu, odes na drugu stranu i sletis, di je tu problem? Sad ispada ko da je covjek krvario a helikopter nije mogo stic od sve sile bijesnih parajedrilicara koji su kidisali na njega. Bio sam prisutan bar u dva navrata sta se sad mogu sjetit u Sloveniji kad je helikopter uredno brao ljude s brda dok se slobodnoletacka aktivnost normalno odvijala. Da ne spominjem Chamonix recimo gdje lete po nekoliko akcija dnevno a u isto vrijeme se 5 km od helidroma rade prvi sati skole PG-a (i to sa brda od 1000m visinske razlike). Imas Restricted zonu oko helidroma a sve drugo brate leti i drzi se pravila i ti i pilot helikoptera (ni on nije slijepi kreten) i nikakvog problema.
A to sta jedrilicari,kontrolori i ini imaju viziju o kaubojima, zabole me! I ja imam viziju da samo majmun moze Blanika parkirat na nos u kanal kraj Luckog. To sta ja osobno to nisam nikad probao nema veze, znam ja sve o tome... :fool:

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

7 Palac gore: : Danči, gburazer, Roman Lavriv, sale, toni, Zoki, zupanich    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 12:29 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
tmuic je napisao/la:
Dolazim iz jedriličarstva i dosta pilota tamo (a isto je sa i kontrolorima leta, profi pilotima...) ima stav da su piloti paraglajdera kauboji koji ne poštoju pravila, nažalost ovo samo to potvrđuje.

Dosta pilota ovamo ima stav da su kontrolori leta i "profi" piloti pomalo bahati, sujetni, i podcjenjuju ono što ne razumiju (naravno mi ovamo ne generaliziramo, pa se to odnosi na određeni dio istih). Nažalost njihovo mišljenje koje iznosiš samo to potvrđuje. Svako malo "profi" pilot u direktnom kontaktu s KZ sleti nekom na krov ili se pod njihovim navođenjem surva na Velebit, pa mi ipak ne smatramo da su svi neuke neznalice koje se igraju gumbićima.

Nisam bio tamo, al dajte malo oladite. Pedeset ljudi u zraku jedri, pa ne vidi svaki ima li kakva rotirka na sletištu. Što se tiče stanica, naravno da bi je svatko trebao imati, i naravno da bi mi trebali imati svoju frekvenciju, ali to je druga priča (u kojoj opet ima dosta nečije sujete).

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 12:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 17:40
Dao Palac gore: : 513 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 641 / Palac dolje: : 2
mea culpa...
jedan od koji je ostao u zraku da ne bih ostao neimenovan. moram reći da sam helikopter čuo tek na slijetanju a u zraku nisam skužio da je nešto bilo. policija se na sletištu definitivno nije vidjela a nagla slijetanja nisam primjetio. svi zmajari su bili u zraku i peglali po vrhu grebena dok smo mi bili niže i dalje. znam da sam trebao bolje gledati i da me ovo objašnjenje ne opravdava no definitivno nisam ostao u zraku jel me boli ona stavar i radi bahatosti. bitno da se sve ok završilo tim više što je sve bilo gotovo prije mraka.
za gss :respekt:
poz. badel

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 13:02 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Evo, opet ja!
(Ima'l negdje forum za odvikavanje od foruma?)
Srećom Mariu nije trebala hitna medicinska pomoć. To smo odmah znali jer je čovjek na stanicu :good: javio da je dobro i da skida krilo s drveta. Naime, bio je u grupi samnom i Antom i dok smo Ante i ja peglali padinu on je samo nestao. Mislim da sam čak i uhvatio tih par trenutaka dok je bio kraj nas na kameru. Postati ću link kad obradim snimku.
No šta da je bila potrebna hitna medicinska pomoć? Ili, možda još banalnije - da nije imao stanicu. Stoji činjenica da na mobitel neko vrijeme nije odgovarao (jel tako Bruno?), pa bi logično bilo za pretpostaviti da se dogodilo nešto što ne želim ovdije ni spominjati.
Ovo pitanje postavljam svima općenito. I vama koji niste ponijeli stanice i vama koji bolje kljuvite pravila da predložite šta u ovakvoj situaciji odraditi. Dolazak helikoptera među 30 parajedriličara od kojih velika večina i nema neko iskustvo u takvim situacijama, baš nebi bio najljepši scenarij.
Najbolje bi bilo uvrstiti u pravilnik klauzulu o obaveznosti stanica i sve ono šta takva klauzula za sobom povlači, no ja se osobno ne osječam kvalificiranim da ja o tome donosim sud.
Moj skromni doprinos je da ću i nadalje prije svakog leta stavljati nove baterije u stanicu i GPS, trebalo ili ne trebalo.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 13:23 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Jao kako sam bio ljut!!!

No, najviše na sebe jer sam kasnio na letenje. Stigao sam na start točno u trenutku kad je prekinuto letenje. Naravno, bilo bi potpuno idiotski oglušiti se na tu informaciju i poletjeti iako sam bio u stanju polomit nekome koljena.
No, drugi puta ću paziti i na letenje doći na vrijeme (iako neznam zašto ne bih mogao sam birati vrijeme dolaska).
Međutim, osim mene bilo je ljuto i još 15-20 pilota koji su ispušili na startu. Najgore među nama prošla je grupa od 5-6 tečajaca kojima je to trebao biti prvi visinski let. Uvjeti su, ko za vraga, bili kao izmišljeni. Predivan start, vjetar od 2 m u čelo, sletište više nego sigurno, a i dalo se malo pojedriti.
Da se ogradim od daljnjeg teksta; svakome se može dogoditi nezgoda, a kad je pri tome i po život opasna onda nema mjesta kompromisima. Život treba spasiti i otkloniti opasnost koliko god se to može.
Ipak, dragi Mario, nadam se da je to zadnja takva glupost koju si napravio. Zavlačiti se nisko i iza ili nastojati izaći kroz usjek po jačem vjetru samo je glupost i ništa drugo. Zbog tvoje nepromišljenost upropastio si savršen dan hrpi letača (koji su potrošili gorivo bezveze kao i svoje vrijeme), a sigurno i ljudima iz GSS-a. Drago mi je da ti se apsolutno ništa nije dogodilo i dobro je kad bi se svaki sličan događaj tako završio.
Osim toga, ostadoh začuđen i u birtiji. Ne poznajemo se, ali nikakav "sorry" i još uz objašnjenja da se nema kuna na mobitelu. Mislim da je to sve bilo krajnje neozbiljno. Sad već naglas navijam da oprema košta 10000 eura, pa će valjda onda ti piloti ozbiljnije shvaćati ovaj sport i imati dovoljno i za post paid.
Ostavimo Maria na miru, nadam se da će razmisliti o svom letenju.
Ono što me također naljutilo je i to spomenuto ponašanje ostalih pilota (ili da bolje kažem letača, jer to teško da su piloti). Sat i pol sam gledao kako bezbrižno jedre padinom nakon objave da se ide na slijetanje jer dolazi helikopter. Uvjeren sam da je većina među njima u prvim trenucima bila svjesna što se događa bilo saznavši to stanicom, deračinom po zraku ili osjećajem. Sa starta smo vikali nekolicini da slete na što su se oni derali: ma dobro, zar stvarno, još malo i sl. Naravno, iza toga više nisu nadlijetali start. Jednom pilotu sam viknuo da povuče uši i ide dole što su i ostali trebali napraviti kako bi pokazali onima bez stanica (koje su obavezne!!!) da se nešto događa što je uredno izignorirao. Nekoliko pilota se povuklo na niže brdašce sjeverno, valjda kako bi bolje uživali u akciji spašavanja.
Dragi kolege znate li što ste skoro napravili?
Pilot helikoptera je mogao ocjeniti da zračni prostor nije čist i odustati od akcije što bi Maria dovelo u nezgodnu situaciju noćenja na brdu. Svojim ste neodgovornim ponašanjem skoro ugrozili život kolege letača. Jedina korisna stvar u tom danu je bila je da su na startu tečajci dobili dodatnu obuku o tome kako se i što NESMIJE raditi.
Sve u svemu bilo je i bježanja zmajem ispod helića i 3-4 top lendanja i ponovnog polijetanja nakon zatvaranje starta. Najgore je što se na većim okupljanjima češće i događaju gluposti. Moramo paziti jedni na druge osim što u prvom redu moramo biti odgovorni za svoje ponašanje.
Što sad reći na jučerašnji dan?
Treba li liberalizacije još više? Treba li slobode i neodređenih stvari u pravilniku? Nekima očigledno treba nametnuti polaganje dozvole svake dvije godine i tehničke preglede i PDV i skupu opremu, pa možda odustanu.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 15:10 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Svako ima svoj stav i komentira ga kak mu paše. Ja sam isto bio u zraku, kao i 70 posto pilota taj tren, ali ne dugo jer mi je bilo dosta pa sam išao dole. Evo kako sam ja vidio situaciju. Kad ti pilot u zraku dovikuje nekaj nemaš pojma kaj dovikuje jer ga ne razumiješ. Meni Ate vikao da provjerim špagice ali ga ja definitivno nisam razumionego sam pretpostavio da bi tak nekaj moglo biti.Gledao sam ali nisam ništa vidio pa reko možda je nekaj drugo. Stanicu imam ali se u međuvremenu ispraznila pa sam se mogao sa njom slikat. Poštujem Štetičev komentar sa punjenjem stanica, pa ću se u buduće toga nastojat držat. Vidio sam u jednom trenu dva pilota da pod ušima idu dole. I to na maloj visini, i na onoj drugoj grbi gdje sam se i ja tad nalazio. Možda sam glup ali sam sebi protumačio da pošto sam znao da ima puno tečajaca, rekoh možda vježbaju uši pa idu dole pa če ponovo na poletište. A i pilota je bilo puno nebo. Vračao sam se prema startu i pošto mi je bilo dosta reko ajde idem sa dobrom visinom u spirali dole. Dobro sam gledao ima li koga dole, da koga ne zakvačim. Sa te visine vjerujte jedva vidiš dole da nekog ima, a gledao sam i aute,ali rotirku nisam zamjetio. Kad sam se spustio skužio sam da nešto nije u redu. Da su pustili sirenu možda bi skrenuli više pažnju,možda bi ljudi u zraku i čuli, ali neznam zašto nisu. Ovo je samo moj sljed okolnosti pa si ga nek protumači ko kak hoće. Nemože biti sve savršeno i nikad neče ni biti koliko se god mi trudili. Možemo poboljšat pravilnik ali če nezgoda uvjek bit. ko nije toga svjestan nek ne leti.Nadajmo se manje sa novim pravilnicima. Ali neka ostane doza slobode, jer ovo više neče biti slobodno letene, ako nas ukalupe u šumu zakona i pravilnika samo radi nečije taštine.Ja letim zato što osječam upravu tu slobodu.Ljep pozdrav letačka družino.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 16:26 
Offline     DHV 1

Član od: uto 05 sij, 2010 21:09
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Poštovane kolegice i kolege letači !
Stjecajem okolnosti jučer sam bio dio grupe sretnika koji su imali prilike letjeti na Bjelopolju.
Sletio sam pola sata prije dolaska heliča i to sasvim slučajno, morao sam malo ranije doma.
Policisjke rotirke skužio sam tek na slijetanju.Neznam tko ih je mogao vidjeti s grebena ili sa grbe.
Što se tiče stanica, zanima me koliko vlasnika stanica iste posjeduje legalno tj. koliko letača ima položenu radio foniju,
koliko ih ima stanicu prijavljenu pri ministarstvu i na kojoj to službenoj frekvenciji razgovaraju.Nadalje mislim da je od stanica važnije da ljudi lete s čekiranim krilima,presloženim rezervama,s adekvatnim kacigama i obućom.Što često nije slučaj.
Što se tiče jučerašnjeg incidenta siguran sam da bi Mario od svih nas bio naj sretniji da se nije dogodio.
Koliko ima letača koji nikad nisu ili mogu garantirati da nikad neće završiti na drvu, pa bi bilo OK. da se čovjeku skinemo s grbe.
:hi:

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 16:50 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Ante helić je doša isključivo zbog minsko sumljivog područja......ali i zbog činjenice da se Mario nije javljao na telefon nakon nekih 20-30 min što je njih dodatno alarmiralo.

U razgovoru sa Stipom B. koji je vodio akciju spašavanja prenio sam mu kako se na brdu nalazi cca 50 letača i zamolio me da što prije obavijestim ekipu da sleti kako bi helikopter mogao nesmetano raditi.

Osobno sam mislio kako je ekipa koja je išla na prednje brdo skužila o čemu se radi pa mi je dodatno bilo glupo da čekaju u zraku da se helić makne.... al evo sad saznajem da nisu uopće znali.
Ja mislim da ovo može biti samo škola drugima i da će se drugi put postupiti ispravnije.
Da je helić bilo kome od vas napravio rotore i da ste se zbog toga teško ozljedili baš me zanima što bilo .....polako je padao mrak i mislim da je krilo dosta teško uočljivo što dodatno otežava vizualno letenje pogotovo jer pilot mora biti koncentriran na letača spašavatelja i unesrečenog ....
Nebi se složio da su paraglideri kauboji ( crveni zmaj leti poviše helića koji vozi 6 spašavatelja, 2 pilota i jednog unesrećenog) i boli zmajara K :-o
al srećom je sve prošlo OK...... :yup:

Dan je bio super za letit.

Dao Bog da svaka akcija spašavanja paraglidera ovako završi....

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 17:24 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
Možemo mi svi imati stanice, ali ako je na startu više od 10 ljudi, u 99% slučajeva slušamo nečiji vario, nečiji šum, ili nečije nepodnošljivo trkeljanje. Puno puta sam gasil stanicu radi takvih situacija. Te stvari sve i da se 100 puta reguliraju nikada neće zaživjeti u praksi. Stanice su nepouzdane.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 18:16 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Tako se kod nas stvari mjenjaju prvo se nekom nesto ozbiljno dogodi onda se poduzimaju neke
stvari bilo u letenju bilo necem drugom!

tmuic je napiso glupost
Ne znam zašto nije u pravilniku i stanica navedena kao obavezna oprema, kao šta je slučaj i sa ostatkom zrakoplovstva.
Ja ju nemam trenutno, ali je nakon ovog pao dogovor u klubu da ćemo svi zajedno kupit stanice.

Alan je napiso
koliko ih ima stanicu prijavljenu pri ministarstvu i na kojoj to službenoj frekvenciji razgovaraju.Nadalje mislim da je od stanica važnije da ljudi lete s čekiranim krilima,presloženim rezervama,s adekvatnim kacigama i obućom.Što često nije slučaj.

Kolega jedrilicar NEMA stanicu( uplanu je kupnja rok neogranicen?) al zna drugima pamotovat da ju moraju imat
al to sto nije po zakonu nema veze
jer bit cemo svi leteci radioamateri i na koji stanicu bi ti da imamo!?
onu igracku i samoposluge Walki -talki "od kojih se i keselo zelje dalje cuje"(copi wright by Box)
dvometarske stanice sto vecina upotrebljava ili AIR band ali nismo ni "Pravi Piloti"
pa kog ce nam vraga prave stanice!?!?!?
Ja imam stanicu i nekoristim ju uvijek jer kao sto Zupsi veli tosta ti je jedan s vox-om
da svima sumi za popizdit a nemres mu nist rec jer je on stalno u predaji i sta sad
nista nehelic dode rastera te krpe koje mu smetaju i pokupi ovog koji se ratepo i gonjaj dalje!
Mislim da bi se velika vecina maknila da vidi da ide helic na njega ak se nemakne pa se razbije
nista strasno pa helic je vec tu pa nek pokupi i tog drugog !

Znaci da su svi imali stanice nebi ovaj ni sletio u sumu dobre vibre bi prenesle preko!
Vani se ipucavaju svijetlece rakete da bi se oznacilo da se treba sletit vidio sam to u Austriji jer je tip
poljubio u pod koji je bio zaleden pa je trebo prevoz helicem!
Zasto bi se trebalo sletit ak velis da kad ide po cesti hitna neskrenu svi odma u grabu
odvezu se u kanal skrenu kroz ogradu od mosta u rijeku jer nekom treba pomoc znaci maknes se malo
da ovi produ i vozi dalje al ne helikopter treba na destke kvadratnih kilometara prostora ma da nebi !
Ako ima nekoliko kilometara mjesta ljevo ili desno ja cu se maknit il me skidaj s puskom!

Mene zanima ko placa taj prevoz s GSS jer kad zoves slep sluzbu jer nije ti on kriv sto ti auto nece
plati pa se klati e dal je tu isto tak???

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: