|
Nije baš tema o letenju, ne zamjerite, ali mi daje krila, kao nekada davno '91. godine, kada sam mlađahan otišao u rat možda i nesvjesan mogućih posljedica koje se mogu desiti u toj najgnjusnijoj raboti koju je čovjek izmislio. Krenuo sam praktički iz vlaka koji me dopeljao iz JNA u Zenge. Kuhalo se ovdje na veliko, ako se sjećate balvan revolucije, pa prvih žrtava, zbjegova. Tada sam mislio da činim pravu stvar, braniti svoje ognjište, svoje najmilije, prijatelje, svoju Hrvatsku. Gdje je trebalo, ja sam išao prvi, nije bilo pitanja "što ako", "pa mene je strah"...( a bilo me je strah, priznajem i ja sam samo čovjek). Vodila me ideja da dam svoj obol za bolju budućnost, da ja sudjelujem u nečemu velikom, za život kao iz bajke. More će dovlačiti turiste, Slavonija će sve to hraniti, ostali će raditi i svi ćemo uživati u plodovima našega rada. Švicarska. Super, to je ono što želim za sebe, za svoju djecu koju tada još nisam imao, za svoje roditelje i za one koji žele, ali iz nekog opravdanog razloga ne mogu aktivno sudjelovati u stvaranju nove povjesti. Sve je to završilo našom pobjedom, slavilo se, euforija na vrhuncu, svi smo tada bili Hrvati. I oni koji jesu i oni koji nisu, a i oni koji se prave da jesu, a ustvari nisu, Ukratko svi, svi smo mi tada bili Hrvati sa velikim H. Euforija kratko traje, pogotovo kada se vratiš doma i vidiš da su sve tvornice rasprodane " za jednu kunu", kada vidiš da je pola Hrvatske razoreno, da se ljudi nemaju gdje vratiti, da ih zagarantirani posao više ne čeka. I od tada polako kopne ideje o maloj Švici, vraćamo se tamo gdje nam je mjesto, na Balkan, jer jedino se tamo može desiti da se krivac zna, ali mu nitko ne može ništa. Da se sve pokrade, a nitko ne odgovara zbog toga. I kao kec na jedanaest, pošalju nam generale u Haag. Pljuska, šamar, triska, vritanjak, katastrofa, za nevjerovati. Naši generali krivi što smo se branili od agresora, od ljudi koji su na pragu 21 stoljeća radili konc logore, punili masovne grobnice... Tko je ovdje lud... ja znam tko nije, ali... I tako iz dana u dan sve je bilo teže, a svijetlo na kraju tunela se još ne vidi. Letargija se uvlači u sve pore društva i onih koji imaju posla, pa zarade kakvu crkavicu, a ponajviše onih koji nemaju za kruh i mlijeko. Zavlačimo se u svoje misli, trčimo da bi prehranili obitelj, jer to je danas teško, planemo i na najmanju iskricu, gubimo se u ovom surovom vremenu. Crnjak no jaja. Ja sam od rođenja pozitivac, uvijek prokušavam tu energiju podjeliti sa drugima, pa tako i svo ovo vrijeme mislim i vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo biti nagrađeni za uloženi trud. Nisam neki vjernik, ne odlazim u crkvu redovito, pomolim se za volanom, na WC-u, u birtiji... onda kada osjećam potrebu za tim. "Bože pomozi nemoćnima, pokaži nam pravi put i daj mi znak".
Eto naši generali oslobođeni, čujem po svim točkama optužnice. To je znak, to je nešto. Sjedim u kancelariji, mrtav umoran od proteklih dana na terenu, pokušavam zadržati suze da ne teku, ali jedna drugu love i ne mogu si pomoći. Ma 'ko ga je..be. Već sam napisao da sam samo čovjek. "Neka teku, pa će manje boljeti" , neko je negdje već opjevao.
Ova vijest dala ni je tako potreban elan da nastavim dalje još večom voljom, večom žestinom, da sam to morao podjeliti sa Vama. Ipak ima nade za nas....
Još jednom, ne zamjerite što sam ovaj post stavio baš ovdje pod "Općenito" jer je baš, prigodno, na vrhu liste tema. Pozdrav svima koji su me shvatili što ja ovdje laprdam.
_________________ Mići
45 : admiral, Barney, bmutak, Box, Branko Hrupelj, Bumper, CW, Dinac, djura, Dragan Sepac, Draženko, Flyingbear, Franco, Giga, hrvoje.vt, Ivica B., ivicaf, janjecic, jerry, joe33, Jure, kmikac, Knez, ksmokvina, M.R., MadMax, marin, Morelli, Nik01, Nina, profa, Red Baron, Roman Lavriv, tmuic, toni, Toomy, vedran_zgela, VedranMRi, wild, zec, zlatko2508, Zoki, čule, Šokre, Špeho
|
|
|