»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 25 srp, 2026 6:26.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Kako ćeš glas(ov)ati na referendumu o ulasku Hrvatske u EU?
Anketa je završila: ned 22 sij, 2012 14:59.
DA
NE
Nisam sigurna/siguran
Ne izlazim na referendum
Autor/ica Poruka
 Naslov: Anketa o ulasku u EU
PostPostano: uto 10 sij, 2012 14:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 554 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Ispitivanje mišljenja o gorućem pitanju ;-). Moguće je odabrati jedan odgovor, ali se možete i predomisliti. Trajanje ankete 12 dana (do referenduma).

1 Palac gore: : jrabic    
Vrh

Naslov: Re: Anketa o ulasku u EU
PostPostano: sri 11 sij, 2012 21:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Sudeći prema drugim izvorima odnosno statistikama tu je negdje generalno da je dobra većina protiv ulaska u EU.
Zapazio sam da su ljudi koji koriste internet više protiv EU nego ljudi koji ga ne koriste.
Ankete na netu imaju veći postotak protiv nego one dobivene usmeno na ulici.

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 9:51 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
hrga je napisao/la:
Sudeći prema drugim izvorima odnosno statistikama tu je negdje generalno da je dobra većina protiv ulaska u EU.
Zapazio sam da su ljudi koji koriste internet više protiv EU nego ljudi koji ga ne koriste.

To ide u prilog onome što sam govorio o informiranosti. Daš ljudima jednak broj argumenata i oni će dvojiti. Uložiš li više u jednu stranu ona će pobijediti. Zar mislite da je HDZ zaista izgubio izbore? Samo je kontra strana postigla kritičnu masu!
Financiranje kampanje ZA očigledno daje rezultate u EU kao što su na svim izborima pobjeđivali oni koji su bili glasniji (bolje zastupljeni). To, naravno, traje jedno ograničeno vrijeme jer bolje financirana opcija u pravilu jače štiti svoje interese i dugoročno njeni motivi postaju jasniji (prozirniji), pa na kraju gubi.
Sada ne govorim uopće o tome koji su argumenti istiniti ili više vrijedni, ali osobno više vjerujem anketi među obrazovanima nego među neobrazovanima (točnije, ne anketi nego motivima, odluci i posljedicama). Nekoliko mandata HDZ-a bilo je iz istog razloga; manipuliralo se određenom sloju podilazeći njihovim sitnim interesima i niskim strastima. Servirala im se povišica mirovine od 100 kn, nacionalizam, ratni heroji i velikosrpska agresija i sl., a kada je na kontra stranu vage došla pokoja afera - naglo se gubi interes za nacionalizmom i Tuđmanom?!!. Svi ljudi sa kojima se družim kroz niz godina tvrde da nisu glasali za HDZ. Ili su me lagali ili, nažalost, pripadamo manjini koja nije svjesna gdje nam je prosjek.

Međutim,
istina je ipak negdje na pola.
Nedavno je Nadan Vidošević (uopće nije moj omiljeni političar - samo je rekao jednu interesantnu stvar) u jednom interviewu izjavio da se ne smije prepustiti vođenje države, posla ili odlučivanje onima koji nemaju informacije, obrazovanje ili nisu stručni. Tu je najveća greška demokracije. Ne zbog toga što bi takvi izabrali krivu opciju, nego i zbog toga što će štetiti sami sebi. Po njemu bi bilo bolje stvoriti političku elitu koja bi mudro odlučivala i za one koji malo znaju o tome.
E, sad, mogao bih se složiti o tome kad bi bio veliki nacionalist, ksenofob, rasist i sl. ili kad bi netko takav odlučivao umjesto mene isključivo iz humanih motiva i da nesebično pomogne svima. Nažalost i ta elita je od krvi i mesa, a kad krvavima daš moć...

Ovo do sada je samo pregled stanja od pamtivjeka do danas, a sada pošalica:

Bude li rezultat referenduma ZA to će značiti da su za tu opciju u većini glasali oni koji nemaju kompjutere jer ovdje anketa jasno pokazuje smjer.
... valjda se nadaju da će im EU kupiti kompjutere... ili bolje... da će moći otići preko grane i kupiti si jedan malo jeftinije nego ovdje!

1 Palac gore: : Vojo    
Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 10:11 
Offline     DHV 2

Član od: sri 09 ruj, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 154 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 1
Ma možemo mi svi glasat protiv, ali ja sam uvjeren da je ulazak u EU gotova stvar i da taj referedum u nedelju je još jedno mazanje oči. Ne vjerujem da su si naše lopine dali toliko truda, da bi dozvolili narodu da im sjebe koncepciju. Nadam se da griješim : unknown:
Najbolje da se počnimo tješit, kako čemo moči letit preko grane.

4 Palac gore: : flyingzeko1, janjecic, Tomica Solina, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 10:37 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:
Bude li rezultat referenduma ZA to će značiti da su za tu opciju u većini glasali oni koji nemaju kompjutere jer ovdje anketa jasno pokazuje smjer.

A ima raznih foruma na netu, a postavljanje ankete ovog tipa vrlo je popularno. Rezultati trenutno ipak nisu tako jednoznačni. Evo par primjera:

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?p=179851

http://www.pravokutnik.net/forum/showth ... ndum-za-EU

http://www.forum.hr/showthread.php?t=692029

http://forum.zagorje.com/viewtopic.php?f=14&t=107

http://forum.moslavina-info.hr/index.ph ... &Itemid=37

Ovo sam pokupio na brzinu, bez nekih namjera. Ima na netu toga hrpu. Zanimljivo je da ankete rijetko pokazuju izjednačeni rezultat, već je većinom bar dvotrećinska većina za ili protiv (više protiv, u većini anketa koje sam vidio).

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 10:55 
Offline     DHV 2-3

Danči je napisao/la:
Zanimljivo je da ankete rijetko pokazuju izjednačeni rezultat, već je većinom bar dvotrećinska većina za ili protiv (više protiv, u većini anketa koje sam vidio).

Pogledaj malo bolje kad su ankete otvorene i koliko ih je uopće glasalo!
(te tko je bacio prve komentare)

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 11:28 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:
Pogledaj malo bolje kad su ankete otvorene i koliko ih je uopće glasalo!
(te tko je bacio prve komentare)

Zašto? Nije mi namjera bila tražiti reprezentativan uzorak, već pokazati da na raznim forumima prevladavaju različita mišljenja, tj. smjerovi. Ako je naša anketa sa 63 glasa od oko 450 članova dobar pokazivač smjera, valjda su i njihove. Aj dobro...duhovni portal anketa od prosinca 2011., 41 glas, 81% PROTIV, studenti prava anketa od siječnja 2012. 37 glasova, 73 % ZA, forum.hr (najreprezentativniji) anketa od prosinca 2011. 539 glasova, 64% PROTIV, forum Moslavina - svi PROTIV, i forum Zagorje.com - gotovo svi ZA, ne znam kad su ankete počele...na tim webovima ne poznam nikog pa ne mogu procijeniti prvog komentatora. : unknown:

ps. vidim da si se registrirao na Zagorje.com, i odmah je potpora ulasku EU je naglo pala na 60%. :mocking:

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 12:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Box je napisao/la:
hrga je napisao/la:

To ide u prilog onome što sam govorio o informiranosti. Daš ljudima jednak broj argumenata i oni će dvojiti. Uložiš li više u jednu stranu ona će pobijediti. Zar mislite da je HDZ zaista izgubio izbore? Samo je kontra strana postigla kritičnu masu!
Financiranje kampanje ZA očigledno daje rezultate u EU kao što su na svim izborima pobjeđivali oni koji su bili glasniji (bolje zastupljeni). To, naravno, traje jedno ograničeno vrijeme jer bolje financirana opcija u pravilu jače štiti svoje interese i dugoročno njeni motivi postaju jasniji (prozirniji), pa na kraju gubi.
Sada ne govorim uopće o tome koji su argumenti istiniti ili više vrijedni, ali osobno više vjerujem anketi među obrazovanima nego među neobrazovanima (točnije, ne anketi nego motivima, odluci i posljedicama). Nekoliko mandata HDZ-a bilo je iz istog razloga; manipuliralo se određenom sloju podilazeći njihovim sitnim interesima i niskim strastima. Servirala im se povišica mirovine od 100 kn, nacionalizam, ratni heroji i velikosrpska agresija i sl., a kada je na kontra stranu vage došla pokoja afera - naglo se gubi interes za nacionalizmom i Tuđmanom?!!. Svi ljudi sa kojima se družim kroz niz godina tvrde da nisu glasali za HDZ. Ili su me lagali ili, nažalost, pripadamo manjini koja nije svjesna gdje nam je prosjek.

Međutim,
istina je ipak negdje na pola.
Nedavno je Nadan Vidošević (uopće nije moj omiljeni političar - samo je rekao jednu interesantnu stvar) u jednom interviewu izjavio da se ne smije prepustiti vođenje države, posla ili odlučivanje onima koji nemaju informacije, obrazovanje ili nisu stručni. Tu je najveća greška demokracije. Ne zbog toga što bi takvi izabrali krivu opciju, nego i zbog toga što će štetiti sami sebi. Po njemu bi bilo bolje stvoriti političku elitu koja bi mudro odlučivala i za one koji malo znaju o tome.
E, sad, mogao bih se složiti o tome kad bi bio veliki nacionalist, ksenofob, rasist i sl. ili kad bi netko takav odlučivao umjesto mene isključivo iz humanih motiva i da nesebično pomogne svima. Nažalost i ta elita je od krvi i mesa, a kad krvavima daš moć...

Ovo do sada je samo pregled stanja od pamtivjeka do danas, a sada pošalica:

... valjda se nadaju da će im EU kupiti kompjutere... ili bolje... da će moći otići preko grane i kupiti si jedan malo jeftinije nego ovdje!

Jedan od boljih postova zadnjih mjeseci! ovdi je Box nadmasio samoga sebe i na ovaj post mogu reci: Box skidam kapu i svaka cast nista za dodati niti za oduzeti!

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 12:56 
Offline     DHV 2-3

Danči je napisao/la:
ps. vidim da si se registrirao na Zagorje.com, i odmah je potpora ulasku EU je naglo pala na 60%. :mocking:

Bravo! Eto, to sam napravio upravo iz razloga da ti pokažem što sam htio reći. ;)
Kakav je to uzorak od 6 glasova? Administrator otvori anketu i još napiše nepristrani komentar te čeka što će se sada dogoditi. (Vjerojatno će se kasnije uključivati u rasprave i svojim angažmanom pokušati utjecati na rezultat.) Ipak, 6 glasova je malo da bi se ta anketa davala kao primjer jer ako to ne spomeneš onda možda želiš da vjerujemo kako su zagorci daleko više spremni za EU od ostalih.

Shvaćam i ne brini. Želio si reći kako postoji određeno šarenilo, ali ja ću dodati još šarenog tome:
Naime, službena ocjena vlade, prema nekim njihovim istraživanjima je 54% ZA. E, pa sad ti reci koga su to oni istraživali. Vjerojatno puk koji živi na područjima gdje još nisu uveli struju i signal za mob, a TV na akumulator i DVBT za 200 kn ipak postoji.

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 13:04 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Box je napisao/la:
Naime, službena ocjena vlade, prema nekim njihovim istraživanjima je 54% ZA. E, pa sad ti reci koga su to oni istraživali. Vjerojatno puk koji živi na područjima gdje još nisu uveli struju i signal za mob, a TV na akumulator i DVBT za 200 kn ipak postoji.

Ili su anketu radili među svojim članstvom, koje će glasovat "po partijskoj dužnosti" ?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 16:07 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 ruj, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 166 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 1
Bio sam skoro siguran da će na našoj anketi situacija biti takva.Kaj god ko rekao ja mislim da je i ukupno raspoloženje ljudi u HR upravo takvo,jer svi bruje o tome i skim god razgovaram skepticizam prevladava.

Osobno bi najviše volio da je Eu onakva kakvom nam je predstavljaju i da smo onda i mi dio toga.Ali treba samo prelistati nekoliko portala,pročitati par novina,pogledati koje vijesti(ne samo naše) i mislim da je stvar više nego jasna.

A najgore je u svemu tome kaj mi se čini da nas debelo farbaju sa anketama koje govore da je 63% ljudi ZA ulazak u EU.
E pa ja im nakon ove naše ankete više ne vjerujem. S obzirom na profil ljudi(ima nas stvarno svakakvih :crazy: ) mislim da je naš anketni uzorak iako rađen na malom broju ljudi više nego vjerodostojan.

Živi bili! :beer:

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 22:06 
Offline     DHV 2-3

Slažem se sa tobom Draženko a ono najbitnije je da naša anketa nije lažirana i svatko može samo jednom kliknut i odabrat i nema muljanja.

Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2012 7:45 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Pitam ja svako toliko nekog mog prijatelja, pajdu, poznanika iz Slovenije: "Pa kak vam je u toj EU?". Uglavnom vele ti, što pismeniji, što malo manje pismeni, a kod nekih se moram potruditi da shvatim što govore, jer su na nekom ubibože slo dijalektu, pa onak. "Pa kak onak?", inzistiram ja. "Bolje ili lošije nego prije?", nastavljam. "Pa onak, isto."

P.S.: Ali svi su jednoglasni u izjavi - Mercator vam ne damo. Velim im ja, pa ne dajte, da samo znate tko bi ga uzeo!

Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2012 9:56 
Offline     DHV 2-3

Vidio sam jučer inače todorića na putu za Tribalj na Križišču. Zato je bilo sranja na Triblju jučer, to j ebio znak ;-).

1 Palac gore: : Tomica Solina    
Vrh

PostPostano: sub 14 sij, 2012 1:23 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 13 ruj, 2009 21:24
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 42 / Palac dolje: : 0
još jedna anketa:

http://www.youtube.com/watch?v=uJ8njL5NADs

Vrh