»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 17 kol, 2026 15:34.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nacrt Pravilnika OJ/PJ/PPG/JED
PostPostano: ned 15 vel, 2015 15:34 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Biondic je napisao/la:
Meni se osobno sviđa ideja A i B dozvola koju predlaže Airie.

Predlaže je Agencija u nacrtu novog Pravilnika. Airie je samo podržava.

Biondic je napisao/la:
Ne radi se tu o pokušaju skidanja odgovornosti učitelja već o stavljanju u zakonske okvire onoga što se već godinama događa u praksi.

Vjerojatno je to bila namjera, ali s predloženom regulativom to se ne postiže.
Kada je tečajac na letenje odlazio bez svog instruktora, bilo je to sa pilotima koje je instruktor odobrio, na krilu za koje instruktor smatra da mu je dotični tečajac dorastao i jasnim uputama što smije ,a što nesmije. U slučaju ne pridržavanja toga, tečajac je mogao biti izbačen sa tečaja. A to znači ,da gubi mogućnost polaganja pilotske dozvole i jedina opcija mu je ilegalno letenje. Ako napravi neko sranje, sam je odgovoran. I što je za sve nas najvažnije, time ne stigmatizira cjelokupnu PG zajednicu jer zapravo nije njen dio.
Nacrt novog Pravilnika predviđa da tečajac nakon završene osnovne obuke, stiče pravo polaganja A dozvole, a sa njom može letit na krilima LTF/EN A i B, s kim god oće, kad oće i gdje oće. Znači zakon mu omogućava da sa završenom osnovnom obukom, kupi Carreru, s njom dođe, recimo na Tribalj u podne-jedan po ljepom proljetnom danu i odstarta. Kad se dogodi pizdarija, u “Agenciji na čaju i kolačićima” neće sjedit njegov instruktor, ali operater letjelišta vjerojatno hoće. Ako se takvi slučajevi zaredaju, koliko će trebat Agenciji, ili nekoj drugoj državnoj instituciji da počne lupat restrikcije svima nama? Uključujući i zabrane letenja na pojedinim lejelištima.
Još jedanput: ja nemam niš protiv uvođenja A i B dozvole. Ali treba jasno regulirat što, kako, kad i gdje može letit pilot sa A dozvolom.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 10:28 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Josip K-T je napisao/la:
hrga je napisao/la:
Ajd Josipe daj definiraj tu u par tocaka sto ti stvarno zelis u tom pravilniku.
Daj napisi nesto konstruktivno.

Formulacija “prihvatljiv Agenciji” je pravno neprihvatljiva, a pošto govorimo o pravnom aktu trebala bi bit. Moj prijedlog je da se jednostavno izbriše. I bez nje je jasno navedeno koje uvjete ispitivač mora ispunjavat, a s njom se gubi eksplicitnost i omogućava diskriminacija pojedinaca, što dovodi do pitanja ustavnosti samog Pravilnika.

Dovoljno konstruktivan i konkretan prijedlog. Ako odbacimo svo nepotrebno filozofiranje.

Josip K-T je napisao/la:
Možemo uvest odredbu po kojoj piloti s A dozvolom smiju letjeti samo na registriranim letjelištima s odobrenjem operatera.

Vrlo jasno artikuliran prijedlog. Lajkam, vidiš Joža da možeš kad hoćeš. Naravno, kad se ostružu sve nepotrebne frazetnine.

Josip K-T je napisao/la:
U tom slučaju treba dodatno regulirati i obaveze, ali i prava operatera, da se ne dogodi da jednostavno prebacimo odgovornost s instruktora na operatera.

NEMA odgovornosti operatere! U tome je i smisao A dozvole. Odgovornost je na pilotu s A dozvolom. On bira uvjete i letjelište, a stjecanjem dozvole dobio je znanje gdje i kad može te smije letiti. Sve izvan tih okvira je na njegovim leđima (i ostalim kostima). Ko voli neka izvoli. Uostalom ne možeš sve ljudske gluposti zauzdati zakonskim okvirima. Ljudska glupost je nepresušna.

Josip K-T je napisao/la:
Možemo uvest i restrikciju po pitanju koja krila A pilot može letjeti, ali to ne treba vezivati za LTF/EN klasifikaciju. Oko iste se vode rasprave kako je promjeniti da postane svrsishodna; nemogu se dogovoriti dali samo proširiti postojeću novim klasama ili iz temelja promjeniti testni protokol. Predlažem da se umjesto toga, pri Agenciji, sastavi lista krila koja su pogodna za A pilote. Ili lista LTF/EN B krila koja nisu pogodna za A pilote, ako već uzimamo klasifikaciju kao uvjet.

Auuu, a tako te je dobro krenulo. Sastaviti listu podobnih i nepodobnih krila?! Evo mog konstruktivnog prijedloga. Možeš ti Josipe K-T započeti pisati tu listu. Naravno, ulaze i sva krila od 1988. DHV 1, poneka DHV 2 (prema tvojoj prosudbi), onda ACPUL i AFNOR klasificiran krila, pa SHV klasifikacija, potom pregled DHV 1-2 krila, te na kraju začiniti LTF/EN A i B krilima. Imaš rok od 12 mjeseci.

Oprosti, ali ovo mi se čini potpuno besmisleno. Prvo tko će to kontrolirati, a drugo kao da se ne možeš spizditi na LTF/EN A krilu. Naravno da možeš. I kaj onda?

1 Palac gore: : Laminar    
Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 10:41 
Offline     DHV 3

Josip K-T je napisao/la:
Biondic je napisao/la:

Da, nije govno već se pas posro.

Josip K-T je napisao/la:
Vjerojatno je to bila namjera, ali s predloženom regulativom to se ne postiže.
Kada je tečajac na letenje odlazio bez svog instruktora, bilo je to sa pilotima koje je instruktor odobrio, na krilu za koje instruktor smatra da mu je dotični tečajac dorastao i jasnim uputama što smije ,a što nesmije. U slučaju ne pridržavanja toga, tečajac je mogao biti izbačen sa tečaja. A to znači ,da gubi mogućnost polaganja pilotske dozvole i jedina opcija mu je ilegalno letenje. Ako napravi neko sranje, sam je odgovoran. I što je za sve nas najvažnije, time ne stigmatizira cjelokupnu PG zajednicu jer zapravo nije njen dio.

Kad si čovjeka izbacio sa obuke i javio drugim obučnim centrima o takvom slučaju, on može napraviti samo jednu stvar - javiti se Jerku. Ako ga i Jerko odbije, onda je to nepopravljiv slučaj i taj je van sistema. Ronim suze zbog toga... Taj niti rođenog ćaću nikad nije slušao, kamo li milicajca, policajca, fratra ili učiteljicu. Jednostavno, on je otpadnik i ne jebu ga autoriteti, a kamo li nekakvi tamo pravilnici i Pravilnici.
Ovako će sa A dozvolom i ti neki steći pravo da sami odlučuju, hoće li se držati pravili i naputaka ili će derati po svom kao što bi derao i bez S dozvole. E, onda operater može imati problem kad hitna doveze opakog momka u bolnicu, pa Agencija za istrage minerala i nesreća utvrdi da nije imao nikakvu dozvolu krene malo propitivati i operatera i obučni centra u kojem se ovaj vodi. Naravno uz čaj i kolačiće.

Josip K-T je napisao/la:
Nacrt novog Pravilnika predviđa da tečajac nakon završene osnovne obuke, stiče pravo polaganja A dozvole, a sa njom može letit na krilima LTF/EN A i B, s kim god oće, kad oće i gdje oće. Znači zakon mu omogućava da sa završenom osnovnom obukom, kupi Carreru, s njom dođe, recimo na Tribalj u podne-jedan po ljepom proljetnom danu i odstarta. Kad se dogodi pizdarija, u “Agenciji na čaju i kolačićima” neće sjedit njegov instruktor, ali operater letjelišta vjerojatno hoće. Ako se takvi slučajevi zaredaju, koliko će trebat Agenciji, ili nekoj drugoj državnoj instituciji da počne lupat restrikcije svima nama? Uključujući i zabrane letenja na pojedinim lejelištima.

Ne slažem se s tobom. Upravo će A dozvola omogućiti da kad se sranje dogodi sva odgovornost pada na imaoca A dozvole kojemu se sranje dogodilo ili koji je sranje prouzročio. A mi neki preskočimo razgovore ugodne uz čaj i kolačiće.

Josip K-T je napisao/la:
Još jedanput: ja nemam niš protiv uvođenja A i B dozvole. Ali treba jasno regulirat što, kako, kad i gdje može letit pilot sa A dozvolom.

Pa daj napiši kako ti to vidiš što, kako, kad i gdje može letit pilot sa A dozvolom. Možeš napisati i za B dozvolu slobodno.

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 11:47 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
toni je napisao/la:
Josip K-T je napisao/la:
Možemo uvest odredbu po kojoj piloti s A dozvolom smiju letjeti samo na registriranim letjelištima s odobrenjem operatera.

Vrlo jasno artikuliran prijedlog. Lajkam, vidiš Joža da možeš kad hoćeš. Naravno, kad se ostružu sve nepotrebne frazetnine.

Ne lajkam
Ako ''A'' dozvola bude trajnog karaktera , realno je za očekivat da velik dio pilota jednostavno neče ni želiti polagati ''B''.A i što će pametnom čoviku koji leti 50tak sati godišnje jače krilo od dvojke.
I sad nekom tko ima godine staža , bilo bi onemogučeno leti na neko pitomom letilištu u Lici , a smio bi s Kalnika. Pizdarija.

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 11:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Malo samo da usmjerim raspravu.

Ograničenja vezana za registrirana mjesta uzlijetanja i slijetanja neće biti iz jednostavnog razloga zato što se ukida registracija mjesta uzlijetanja i slijetanja.

Klasifikacij mjesta uzlijetanja i slijetanja jednostavno nije praktično izvediva. Kako klasificirati meni dragu Korenicu? Nije se jednom dogodilo da usred dana piloti moraju poduže čekati za uzlijetanje, odnosno čekaju dok termika ne popusti. S druge strane, savršeno mjesto za uzlijetanje, letenje i slijetanje za učenike, kad je mirnije.

Znači smjer kojim se ide je edukacija iz koje proizlazi dobra (ili prihvatljiva) procjena.

I naravno, realno je za očekivati da dio pilota neće ni polagati za dozvolu kategorije B, ali o tome više na radionici.

3 Palac gore: : Airie, Damjancic, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 13:15 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 05 ruj, 2009 11:25
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Laminar je napisao/la:

Ograničenja vezana za registrirana mjesta uzlijetanja i slijetanja neće biti iz jednostavnog razloga zato što se ukida registracija mjesta uzlijetanja i slijetanja.

Klasifikacij mjesta uzlijetanja i slijetanja jednostavno nije praktično izvediva. Kako klasificirati meni dragu Korenicu? Nije se jednom dogodilo da usred dana piloti moraju poduže čekati za uzlijetanje, odnosno čekaju dok termika ne popusti. S druge strane, savršeno mjesto za uzlijetanje, letenje i slijetanje za učenike, kad je mirnije.

Znači smjer kojim se ide je edukacija iz koje proizlazi dobra (ili prihvatljiva) procjena.

I naravno, realno je za očekivati da dio pilota neće ni polagati za dozvolu kategorije B, ali o tome više na radionici.

Možemo mi tu sami sebi iskristalizirati-izglasati-nametnuti more pravila,od doista pametnih i dobro promišljenih pa do onih da se smije letiti samo u Borosanama koje jednom mjesečno moraju biti provjerenje u stručnom centru koji je licencirao barem jedan proizvođač anatomskih cipela.
Ne čini mi se da baš svako ograničenje doprinosi jedinom bitnom cilju, a to je povečanje sigurnosti pri bavljenju ovim sportom.
Pa tako i po pitanju uvođenja A i B dozvola mislim da nije neki korak napred nego prije sve ga nepotrebna komplikacija.
Niti meni se nikako ne dopada kad me na Ivančici oko odašiljača na jakoj pili ganja pilot sa 15 sati naleta ali isto tako mislim da mu kontolu nebi poboljšao nikakav jednodnevni SIV tečaj.
Isto ztako osobno poznajem pilote koji skoro ništa u karijeri nisu drugo ni letjeli osim jaka krila i to im vrlo dobro ide.
To je isključivo pitanje specifičnih osobnih sposobnosti i objektivnog samoocjenjivanja istih,shvačanja važosti vježbe na zemlji, prenesenog znanja od strane instruktora i drugih pilota, učestalosti letenja , uticaja okoline i kao najbitnije odabir vremenskih uvijeta za letenje.
Naime večinom , ako jedan u ekipi "novijih" pilota forsira prejako krilo, to če učiniti i piloti iz "ekipe" makar za to trebao unutar gača ugraditi posebnu troslojnu pelenu.
Ja osobno letim večinom dvojke, velim večinom jer svake godine kupujem barem jedno novo krilo a i "stara" ostaju za povremeno letenje.
Tako "na zalihi" imam i vrlo solidnog POISONA 2 na kojem sam 2009 i 10 napravio osamdesetak sati, letim ga povremeno, samo kad ga treba nositi na brijeg zbog male mase ili da prišparam novije krilo ako je blato i slično.
Kako nema neke razlike u performansama sa novim dvojkama ne vidim problem ni da ga "iskoristim za vjetrulje"
No ne čini mi se korektno da mi se retroaktivno umanjuju prava odnosno da moram investirati vrijeme i novac da bi ostvario prava koja su več stečena polaganjem ispita po pravilniku koji je vrijedio u vrijeme polaganja.
Čak i kod uvođenja novog zakona o sigurnosti na cestama, odredaba o mladim vozačima nije mogla biti donesena retroaktivno na več izdane dozvole,a tu se ipak radi o društveno bitnijem obliku transporta u kojem svaki sudionik,kao pri letenju, nemora biti svjestan posebnih opasnosti.

Pozdrav Vlado.

Zadnja izmjena: vlado_vrbanec; pon 16 vel, 2015 13:39; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 13:36 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 724 / Palac dolje: : 18
Laminar je napisao/la:

Bas tako. I to je jedna od stvari oko stavljanja ogranicenja na A dozvolu. Skidanje svih ogranicenja je jedan od poticaja za stecanje B dozvole. U puno Evropskih drzava postoji A i B licencija. Sa A licencijom se moze letjeti samostalno uz prisustvo drugih pilota ali se ne moze letjeti prelete. Znaci moze se letjeti samo oko brda sa kojeg se poletilo. Tek sa dobivanjem B licencije pilot moze poceti raditi samostalne prelete. Za puno pilota to je dovoljni poticaj da naprave B licenciju.

Jasno postavljena ogranicenja na A dozvolu zasticuju PG sredinu od prehrabrih mladih pilota koji misle da su besmrtni. Ja ne vidim prepreke za definiranje jasnih ogranicenja na A dozvoli.

Moj prijedlog ogranicenja na A dozvoli je kombinacija ogranicenja koja vec postoje kod slicnih dozvola u svijetu:
1. Letenje samo u prisustvu pilota sa B dozvolom
2. Letenje samo sa ukljucenom radio stanicom i biti na vezi sa nekim pilotom sa B dozvolom.
3. Ne moze letjeti prelete.
4. Letenje krila EN A ili max LTF/EN-B.

To ostavlja dovoljno sigurnosnih mehanizma putem kojih pilot sa A dozvolom moze letjeti samostalno ali uz nadzor (odnosno unutar jasno postavljenih sigurnosnih ogranicenja).

Naravno, na pilotu je da organizira prisustvo drugih pilota kad ide letjeti ali svejedno je iskusnih pilota sa B dozvolom vise nego instruktora. To ne znaci da ce piloti biti odgovorni za njega nego na njega stavlja odgovornost i duznost da se pobrine da ispunjenje ogranicenja stavljenih na njegovu dozvolu. Ispunjavanje tih uslova ga jednostavno zakonski stavlja u drustvo iskusnijih pilota i lako je ustanoviti dali je pilot te uslove ispunio ako se desi neki incident. Nije realno ocekivati da je netko sa 10 sati letenja biti u stanju procijeniti sve faktore da bi mogao bez prisustva nekog iskusnijeg samostalno letjeti.

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 13:53 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
vlado_vrbanec je napisao/la:
No ne čini mi se korektno da mi se retroaktivno umanjuju prava odnosno da moram investirati vrijeme i novac da bi ostvario prava koja su več stečena polaganjem ispita po pravilniku koji je vrijedio u vrijeme polaganja.
Čak i kod uvođenja novog zakona o sigurnosti na cestama, odredaba o mladim vozačima nije mogla biti donesena retroaktivno na več izdane dozvole,a tu se ipak radi o društveno bitnijem obliku transporta u kojem svaki sudionik,kao pri letenju, nemora biti svjestan posebnih opasnosti.

Pozdrav Vlado.

Čini mi se da nisi dobro pročitao prijedlog Pravilnika.
Da ne nabrajam sve, uglavnom već izdane dozvole će se pretvorit u B verziju, tako da neće dirati u "stečena" prava.
Ako se ne varam i oni koji su trenutno u postupku obuke po starom pravilniku imaju pravo da im se izda B dozvola odmah po polaganju ispita.

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 14:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Točno tako, Jure.

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 14:16 
Offline     DHV 2

Normalno da se stečena prava neće dirat , ko bi natira ovu starčad od instruktora da rade SIV ,pola bi ih odbilo da ne moče krila a druga polovica bi potonula.Kad bolje promislim , vjerovatno bi jedino ''dečko zlatnih loknica'' s guštom baca rezervu.
@ Arie , mi gledamo pojednostavnit , a ti ga baš iskomplicira .Sistem koji predlažeš imamo i danas , samo bi umisto instruktora trbalo nač neku budalu sa B dozvolom da preuzme odgovornost.Forget it.
Ma di je Siniša sad kad je najpotribniji. 8)

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 16:27 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 724 / Palac dolje: : 18
Vulkanizer je napisao/la:
@ Arie , mi gledamo pojednostavnit , a ti ga baš iskomplicira .Sistem koji predlažeš imamo i danas , samo bi umisto instruktora trbalo nač neku budalu sa B dozvolom da preuzme odgovornost.Forget it.

Ajde da polako jos jedanput objasnim stvari...

Kad pilot dobiva A dozvolu on postaje odgovoran za sebe i svoje letenje. Odgovoran je i za to da se pridrzava ogranicenja. Kao primjer: U Australiji kad napravis vozacku najprije dobivas "P" dozvolu s kojom smijes voziti bilo koji auto ali maksimalna brzina ti je 80 km/h. Godinu dana. Znaci imas sva prava vozaca ali i ogranicenje koje ide uz tvoju dozvolu. Ako nema ogranicenja mozes radit sta hoces ali kao mladi vozac kao prvo nemas bas iskustva a kao drugo obicno si mlad i hrabar (sta ide uz manjak iskustva ko maslac na kruh).

Kad netko napravi A dozvolu ima sva prava pilota ali i ogranicenja koja ga donekla drze u zoni sigurnosti, gdje ima duznost da se pobrine za to da je u prisustvu nekog iskusnijeg pilota (koji mu moze savjetovati nesto ili mu ukazati na nesto sto bi zbog svog manjka iskustva propustio). To ne znaci da taj iskusniji preuzima odgovornost za njega. Pilot sa A dozvolom vec je odgovoran za sebe i spomenuta ogranicenja mu pomazu da prodje taj period do polaganja B licencije sa odredjenim mehanizmima sigurnosti.

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 17:13 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 05 ruj, 2009 11:25
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Normalno da se stečena prava neće dirat , ko bi natira ovu starčad od instruktora da rade SIV ,pola bi ih odbilo da ne moče krila a druga polovica bi potonula.Kad bolje promislim , vjerovatno bi jedino ''dečko zlatnih loknica'' s guštom baca rezervu.

- Vulkić , jeli to ovaj pravilnik, na kojoj je to stranici ?
http://www.ccaa.hr/download/documents/n ... a-net_1482

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 18:16 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:

Kad si čovjeka izbacio sa obuke i javio drugim obučnim centrima o takvom slučaju, on može napraviti samo jednu stvar - javiti se Jerku...

Prvo Box a sad i ti , :lol:
Sve svetac do sveca ,samo Jere na svoju ruku.
Tu negdje u početku uvaženi kolega je napisao ,kako bi vi instruktori pored ostalih certifikata moriali imati još jedan da bi mogli vršit obuku ,normalno da sam protiv , ali između svih ostalih gluposti koje sam morao polagati , ja imam i taj papir.
Je i pamtim jedno pitanje iz pedagogije :
Kako reagirati kad te učenik ,koji je u pubertetu pošalje u kuratz.
Odgovor je '' sa posebnim razumjevanjem i tolerancijom '' .
Eto tako se i ja ponašam ,mada nije lako samontiračem u ruci ,dok se napada naš obučni centar.
I sad kad se donosi novi plavirnik , za kojega bez obzira na moju averziju prema svim propisima i aktima ,moram reći da je veliki korak naprijed , gledam kako je cijela priča uopće poćela, ko su bili pioniri školstava , obuke i uvođenja reda u paraglidingu Hrvata.I vidi paradoksa , medju prvima Jere , praktički po vas instruktora bi ga morali zvati ''Tata'' :lol:

PS: Vi ostali sori na off topicu , al malo zezancije i povijesti nije na odmet :hi:

slika
free photo hosting

slika
uploading pictures

slika
upload gambar

Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 18:37 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Laminar je napisao/la:

.

Ovome se jako veselim i ujedno bojim.
Veselim se zato što ću sastrugati svoj broj s Triblja i bit će mi život lakši.

Letjelišta poput Triblja i sl. koja su jako blizu CTR-a, zahtijevaju nekakvu komunikaciju sa kontrolorom. Za ostala letjelišta ovo je super rješenje.

Zašto ? Objasnit ću vam na primjeru iz 9 mj. ( a poslije sam u 11 mj bio na razgovoru u kontroli na KRKu).

Pilot Cesne sa grobnika sav u šoku je zvao kontrolu i prijavio paraglidera na Triblju "jako visoko". Nismo najavili letenje, i dobivam poziv kontrolora ljutog ko pas ali je rekao da neće ništa poduzeti ali je to zadnji put. (inače paraglider je bio unutar zone za paragliding i nije bio više od 1000m što je G sloj na grebenu).

U razgovoru s šefom kontrolora na Krku ( koji je izrazito korektan) objasnio je situaciju.Mi u naravi kad smo unutar zone i u G sloju ne trebamo najavljivati letenje ali je to jako poželjno zato što kad imamo gornju situaciju kontrolor će reći Cesni znam za aktivnost i imaš na kartama ucrtanu zonu za slobodno letenje i on po tom pitanju ne mora ništa raditi. U suprotnom nekakva potencijalna prijava za njega znači papirologija,policija, inspektori, agencija i tko zna što još (a oni to ne žele raditi!!!!!). Na Triblju mi ni u kom slučaju ne predstavljamo opasnost za putnički promet ali ponekad znaju tamo prolaziti nekakvi manji avioni, policija i vojska.

Pitanje je za zakonodavca, ako nema nikog da vodi računa o ovome gore a Tribalj je naslonjen na CTR, što će se dogoditi s najposjećenijim letjelištom u HR kada jedno pet puta se dogodi incident pa kontrolori izgube strpljenje i popizde?
Na dosadašnji način ipak koliko toliko imamo komunikaciju s njima i s letačima pa je svakako kultura letača i letenja podignuta na puno veći nivo nego što je bila.
Mislim da je slična situacija na Japetiću i Istri ali na Trbilju je to extreman primjer.
Ja svakako želim još dugo vremena letjeti na Triblju.

Pozdrav

9 Palac gore: : ada, Buva, gburazer, Ivica B., Josip K-T, Maslina, toni, vedran_zgela, ŽeljkoG    
Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 20:06 
Offline     DHV 1

Član od: ned 11 stu, 2012 18:31
Dao Palac gore: : 23 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 47 / Palac dolje: : 0
VedranMRi je napisao/la:
Laminar je napisao/la:

.

Ovome se jako veselim i ujedno bojim.
Veselim se zato što ću sastrugati svoj broj s Triblja i bit će mi život lakši.

Letjelišta poput Triblja i sl. koja su jako blizu CTR-a, zahtijevaju nekakvu komunikaciju sa kontrolorom. Za ostala letjelišta ovo je super rješenje.

Zašto ? Objasnit ću vam na primjeru iz 9 mj. ( a poslije sam u 11 mj bio na razgovoru u kontroli na KRKu).

Pilot Cesne sa grobnika sav u šoku je zvao kontrolu i prijavio paraglidera na Triblju "jako visoko". Nismo najavili letenje, i dobivam poziv kontrolora ljutog ko pas ali je rekao da neće ništa poduzeti ali je to zadnji put. (inače paraglider je bio unutar zone za paragliding i nije bio više od 1000m što je G sloj na grebenu).

U razgovoru s šefom kontrolora na Krku ( koji je izrazito korektan) objasnio je situaciju.Mi u naravi kad smo unutar zone i u G sloju ne trebamo najavljivati letenje ali je to jako poželjno zato što kad imamo gornju situaciju kontrolor će reći Cesni znam za aktivnost i imaš na kartama ucrtanu zonu za slobodno letenje i on po tom pitanju ne mora ništa raditi. U suprotnom nekakva potencijalna prijava za njega znači papirologija,policija, inspektori, agencija i tko zna što još (a oni to ne žele raditi!!!!!). Na Triblju mi ni u kom slučaju ne predstavljamo opasnost za putnički promet ali ponekad znaju tamo prolaziti nekakvi manji avioni, policija i vojska.

Pitanje je za zakonodavca, ako nema nikog da vodi računa o ovome gore a Tribalj je naslonjen na CTR, što će se dogoditi s najposjećenijim letjelištom u HR kada jedno pet puta se dogodi incident pa kontrolori izgube strpljenje i popizde?
Na dosadašnji način ipak koliko toliko imamo komunikaciju s njima i s letačima pa je svakako kultura letača i letenja podignuta na puno veći nivo nego što je bila.
Mislim da je slična situacija na Japetiću i Istri ali na Trbilju je to extreman primjer.
Ja svakako želim još dugo vremena letjeti na Triblju.

Pozdrav

Ja mislim da će zone postojati neovisno o registraciji starta i da će se letenje u zonama najavljivati ko i do sada.

1 Palac gore: : Maslina    
Vrh

PostPostano: pon 16 vel, 2015 22:37 
Offline     DHV 3

toni je napisao/la:

Kad si čovjeka izbacio sa obuke i javio drugim obučnim centrima o takvom slučaju, on može napraviti samo jednu stvar - javiti se Jerku...

Prvo Box a sad i ti , :lol:
Sve svetac do sveca ,samo Jere na svoju ruku.
I vidi paradoksa , medju prvima Jere , praktički po vas instruktora bi ga morali zvati ''Tata'' :lol:

Ne bi vjerovao dragi moj manageru od montiraća, ali nije svijet započeo s Jerkom. Dapače! Međutim, Jerko je jedini u Dalmaciji, ali i tu je bilo nekih prije njega. O sjeveru neću niti govoriti. Zato se nemoj odmah žestiti, nisam mislio ništa loše pod tim da Jerko prima "otpadnike". To je naprosto činjenica. Isto tako kao što je činjenica da su neki Jerkini "odmetnici" završili u zagrebačkim i riječkim klubovima. Potpuno je bio drugi smisao mojih riječi - da je rebel uvijek reble bez volje da prihvati autoritet, a poznaje i priznaje samo vaspitanje montiraćem.

PS: među nama, ja Jerka zovem Jerkić, a mogu i Dida ako triba. Čekaj da čuješ kako ga zove moja žena - Slatkica!

Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 14:42 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
NEMA odgovornosti operatere! U tome je i smisao A dozvole. Odgovornost je na pilotu s A dozvolom.

Odgovornost je i na Mađarima, ali kad se netko od njih zakači na dalekovod, ili polomi noge, onda Vedran provjerava kakvog su okusa čaj i kolačići.
Ali pošto se ukidaju registrirana letjelišta, ovo postaje bezpredmetno.

toni je napisao/la:
Auuu, a tako te je dobro krenulo. Sastaviti listu podobnih i nepodobnih krila?! Evo mog konstruktivnog prijedloga. Možeš ti Josipe K-T započeti pisati tu listu. Naravno, ulaze i sva krila od 1988. DHV 1, poneka DHV 2 (prema tvojoj prosudbi), onda ACPUL i AFNOR klasificiran krila, pa SHV klasifikacija, potom pregled DHV 1-2 krila, te na kraju začiniti LTF/EN A i B krilima. Imaš rok od 12 mjeseci.

Sastavljanje te liste nemora biti takav problem kakav ti misliš. Starije generacije krila, klasificirane po DHV-u ili ACPUL/AFNOR-u, nisu problematična. Problem je s novim krilima. Imamo situaciju da ocjenu B dobivaju krila s vitkošću 6 i više! Pri sastavljanju liste dovoljno je pročitati upute proizvođača, i one koje nazivaju hige end B označiti kao neprimjerene za početnike ( što uostalom i sami proizvođači napominju).

toni je napisao/la:
Oprosti, ali ovo mi se čini potpuno besmisleno. Prvo tko će to kontrolirati, a drugo kao da se ne možeš spizditi na LTF/EN A krilu. Naravno da možeš. I kaj onda?

Kontrolirati su ih mogli operateri. Ovlasti ih da A pilotu mogu zabraniti letenje na tim krilima i riješio si problem. S opcijom da A piloti mogu letjeti samo na registriranim letjelištima, to je izvodivo. Naravno, potrebne su i učinkovite represivne mjere za one koji se ogluše o zabranu operatera. Međutim, ukidanjem registracija za letjelišta, prestaje i ova mogućnost. Ali ostaje pitanje, tko će kontrolirat dali A pilot leti A ili B krilo, ili leti nešto drugo?
I da.. za spizdit se, ne moraš ni letit.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 14:47 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Josip K-T je napisao/la:
Biondic je napisao/la:

Da, nije govno već se pas posro.

Ne kužim analogiju ovog. Airie radi u Agenciji, ili?

Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 14:53 
Offline     DHV 2

Airie je napisao/la:
Laminar je napisao/la:

Bas tako. I to je jedna od stvari oko stavljanja ogranicenja na A dozvolu. Skidanje svih ogranicenja je jedan od poticaja za stecanje B dozvole. U puno Evropskih drzava postoji A i B licencija. Sa A licencijom se moze letjeti samostalno uz prisustvo drugih pilota ali se ne moze letjeti prelete. Znaci moze se letjeti samo oko brda sa kojeg se poletilo. Tek sa dobivanjem B licencije pilot moze poceti raditi samostalne prelete. Za puno pilota to je dovoljni poticaj da naprave B licenciju.

Jasno postavljena ogranicenja na A dozvolu zasticuju PG sredinu od prehrabrih mladih pilota koji misle da su besmrtni. Ja ne vidim prepreke za definiranje jasnih ogranicenja na A dozvoli.

Moj prijedlog ogranicenja na A dozvoli je kombinacija ogranicenja koja vec postoje kod slicnih dozvola u svijetu:
1. Letenje samo u prisustvu pilota sa B dozvolom
2. Letenje samo sa ukljucenom radio stanicom i biti na vezi sa nekim pilotom sa B dozvolom.
3. Ne moze letjeti prelete.
4. Letenje krila EN A ili max LTF/EN-B.

To ostavlja dovoljno sigurnosnih mehanizma putem kojih pilot sa A dozvolom moze letjeti samostalno ali uz nadzor (odnosno unutar jasno postavljenih sigurnosnih ogranicenja).

Naravno, na pilotu je da organizira prisustvo drugih pilota kad ide letjeti ali svejedno je iskusnih pilota sa B dozvolom vise nego instruktora. To ne znaci da ce piloti biti odgovorni za njega nego na njega stavlja odgovornost i duznost da se pobrine da ispunjenje ogranicenja stavljenih na njegovu dozvolu. Ispunjavanje tih uslova ga jednostavno zakonski stavlja u drustvo iskusnijih pilota i lako je ustanoviti dali je pilot te uslove ispunio ako se desi neki incident. Nije realno ocekivati da je netko sa 10 sati letenja biti u stanju procijeniti sve faktore da bi mogao bez prisustva nekog iskusnijeg samostalno letjeti.

Pa s obzirom na situaciju koja se otvara, ovo sa dvije dozbole je samo komplikacija. Možda postoji elegantnije rješenje. Napišem nešto o tome večeras ako stignem. Sad nemam vremena.

Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 15:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Kako reagirati kad te učenik ,koji je u pubertetu pošalje u kuratz.
Odgovor je '' sa posebnim razumjevanjem i tolerancijom '' .
Eto tako se i ja ponašam ,mada nije lako samontiračem u ruci ,dok se napada naš obučni centar.

Mili moj, mislio sam pustit, ali kad već spominješ osobna imena u istom kontekstu sa kuratz i montirač onda se moram javiti.

Jako poštujem kad netko neda na sebe, kada brani svoju domovinu, obitelj, firmu, klub, sport itd. Naravno, kada to nije na uštrb tuđih sloboda i prava.
Ipak, ne vidim da je netko napao tvoj klub (ili bolje rečeno "TVOJ obučni centar"), pa ne vidim ni potrebe da mašeš sa štangom.
Bio sam puno puta na Gredi i dobro se proveo te se osjećao dobrodošlim. Jerka mogu zvati Pipi, a može i on mene kako god hoće (često spominjući moju klasičnu mušku građu). Ne vidim kakve to veze ima s tobom i s tvojom tolerancijom.

Da ti je instruktor bilo blentav - jest! Da li je još uvijek - neznam.
Da je radio greške u životu - jest. Da je ostao dužan - jest i to. Ipak, to ne znači da i dalje ne možemo razgovarati o svemu.
Koliko god bio velik (i ružan ;) priznajem da mi se nikad nije prijetio ili govorio ružno (ili mahao montiračem). Ne pamtim i da je nekog zajebo s predumišljajem, ali da je u datom trenutku krivo odigrao - jest, i to puno puta!
Vidim da se neke stvari miču i rastu i to mi je drago. O tome smo razgovarali dok je on pio Pipi, a ja Pivo puno prije nego što ti se dole nešto počelo micati.

Iskreno zavidim na Podastrani jer ne vjerujem da tako nešto postoji na drugom mjestu. Zavidim i na prirodi te letačkim uvjetima koje imate na dohvat ruke. Pratim više-manje redovito i FB KSL Pegaza i vidim da je aktivnija od mnogih drugih. Sve to ide u nekom dobrom smjeru. Polako i pomalo sa teretom prošlosti, ali ipak ide.

Povijest pusti onima koji su živjeli u njoj, a ti gledaj kako gradiš svoje osobne kontakte i poznanstva.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: