»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sri 07 lis, 2026 13:53.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nacrt Pravilnika OJ/PJ/PPG/JED
PostPostano: uto 17 vel, 2015 16:26 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Mrzim što mi pedeseta godina pa pamtim kako nekad bilo davne 83 godine. Došla dva nastavnika zmajarstva iz Slovemije napravili sa nama kvalitetnu obuku i prvi visinac. Uručili letačke knjižice u ovlaštenja upisali (ne sjećam se točno ali u stilu ) LETALAC PRIPRAVNIK ,udarili pečat škole iz Tolmina i potpisao nastavnik. Sad me vi uvjerite da stvari nisu bolje štimale bez silni pravilnika i komplikacija : unknown: Ta knjižica bila dovoljna da letimo i prikupljamo nalet do polaganja za sporsku dozvolu. PS:Ako želimo izmišljat i mudrovat niko nam ne brani. :mocking:

3 Palac gore: : benco, MadMax, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 19:25 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdrav,
na začetku ove teme je Dario zapisao:

>Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je izradila i objavila na svojim internetskim stranicama nacrt Pravilnika o >uvjetima i načinu upotrebe ovjesne jedrilice, parajedrilice, padobrana s pogonom i jedrilice prazne mase do 80/100 kg.

zanima me ko su ti koji su pisali taj pravilnik, a skriti su za agencijom za civilno zrakoplovstvo... recimo imena i izobrazba, godine letalskog staža itd.

>Razlozi za donošenje ovog Pravilnika:

>Cilj Pravilnika o uvjetima i načinu upotrebe ovjesne jedrilice, parajedrilice, padobrana s pogonom i jedrilice prazne mase do >80/100 kg je uvođenje novih odredbi u skladu sa potrebama industrije, kao i definiranje prihvatljivih standarda sigurnosti.

umjesto da radimo na povečanju populacije pilotov parajedrilica i ovjesnih jedrilica mi se trudimo da budučim pilotima onemogučimo letenje.

Pozivanje na neke stadarde sigurnosti... smješno..nema tog pravilnika koji će garantirati sigurnost...isto ko da bi auto škole garantirale sa pravilnikom da njihovi vozaći neće doživiti kakvu saobračajku, karambol.... a svakodnevno se ljudi ubijaju u prometu.

uvođenje dvojnih dozvola.. A i B.. te prepisane klase parajedrilica kojima lako upravljaš..letiš.. sve je to ....

Bolje bi bilo da se napravi dobar plan obuke budučih pilota i predpiše za sve učne centre, prati tečajnika od prvog poleta do polaganja izpita...s mladim pilotima treba puno radit i učit, obilazit terene, družit se, prenašati iskustva, a ne gledati kako mu na temelju pravilnika pobrati čim više keša i po tom zbogom. Ako želimo povečati sigurnost u našem sportu ne trebaju nam takvi pravilnici več dobri obučni centri. Pogledajte malo na webu kako to rade druge škole, kako več obučene pilote zadržavaju u svojim klubovima, organiziraju zajedničke odlaske na letenja...educiraju pilote raznim dodatnim tečajevima...preporučuju pilotu koju i kakvu opremu kupiti...da bi se čim sigurnije letilo...a mi bi to pravilnikom predpisali.. :)

pa še pitanje ali je pilot z licencom A po 50 stai leta ima dovoljno iskustva za opravljanje B ispita..
ali taj isti pilot po položenom B ispitu i nakon dodatnih 50 sati leta ima dovoljno iskustva da se prijavi za polaganje licence za nastavnika letenja,pilota tandema, akro pilota .. eto to predpisuje pravilnik...

Lp Siniša

p.s. po pravilniku ako letiš niže od 150 m nad terenom pilot nije dužan imati rezervu.. ;) ali zato mora imati

a) dozvolu pilota,
b) identifikacijski dokument sa slikom,
c) valjan certifikat o zdravstvenoj sposobnosti,
d) dokaz o tehničkoj ispravnosti zrakoplova.

da kad ga dođe sa kakšne stjene sastrugat GRS da znaju koga su to strpali u vreču...

Letenje je kao prvo lijep sport, siguran koliko si ga sam sigurnim narediš i koliko su te naučili..u tom sportu nema dva ista leta, svaki let je priča za sebe, je grupni sport namjenjen druženju kako u zraku tako i na zemlji ..na žalost o tome u pravilniku niti rijeći :(

2 Palac gore: : hrvoje.vt, josipc     1 Palac dolje: : toni
Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 21:46 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Sinisa T. je napisao/la:
Bolje bi bilo da se napravi dobar plan obuke budučih pilota i predpiše za sve učne centre, prati tečajnika od prvog poleta do polaganja izpita...s mladim pilotima treba puno radit i učit, obilazit terene, družit se, prenašati iskustva, a ne gledati kako mu na temelju pravilnika pobrati čim više keša i po tom zbogom. Ako želimo povečati sigurnost u našem sportu ne trebaju nam takvi pravilnici več dobri obučni centri. Pogledajte malo na webu kako to rade druge škole, kako več obučene pilote zadržavaju u svojim klubovima, organiziraju zajedničke odlaske na letenja...educiraju pilote raznim dodatnim tečajevima...preporučuju pilotu koju i kakvu opremu kupiti...da bi se čim sigurnije letilo...a mi bi to pravilnikom predpisali.. :)

Plan obuke izradjuju skole. Mi smo isto tako izradili i svoj i moram priznat da smo napravili fenomenalan posao. Sa takvim planom obuke koji imamo i pocetnik bi mogao nauciti nekoga da leti. Siguran sam da takvo sto nema puno zemalja.

Druga stvar je NOVAC. Ne mozes ocekivati kvalitetnu obuku za pilota do dozvole za manje od x novaca. Ako imas puno ucenika onda jos i mos nesto malo spustit cijenu. Dobra skola u startu treba 10 000 eur za opremu da ne racunam auto sto znaci 1000 eur za opremu mjesecno + 1000 instruktoru + 1000 za ostale pizd... Znaci 3 tecajca na mjesec svaki po 1000 eur. ko imas 5 mozes i cijenu spustit. Ako ih ucis na krpama isto tako nesto ali opet onda kvaliteta pada. Ako imas 3 tecajca na godinu, koliko bi trebao kostati tecaj? Od cega da instruktor zivi?

Ako nema toga, nema ni kvalitete obuke. Kad si mlad i lud to radis radi ljubavi ali kasnije treba racune platiti. Da i instruktor bi trebao biti placen za svoj rad.

http://gleitschirmschule.at/kurse/a1-kurse/

Velika vecina pilota u Hrvatskoj nije prosla neki tecaj npr XCa ili Termike, nitko nije lud da to plati instruktoru.
Svi govore da treba red uvest, a nitko ga se nebi pridrzavao pogotovo a ko te kosta.

(sori za nedostatak kvacica, US tastatura)

3 Palac gore: : AXL, kbelcar, Maslina    
Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 22:38 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdrav Hrga,

slažem se da se sve počne i završi pri kešu... no politika škola vani je takva da su tečaji poceni, dostupni svakom ko bi se htio naučit letit, škole služe minimalno na tečajniku...keš se služi kasnije kad mu prodaješ opremu, učlaniš u društvo,organiziraš izlete.... ne znam zašto bi u CRO tečaj koštao recimo 1000€ kad ga u slo narediš jeftinije..računam tu početni i napredni tečaj koji pri Prevcu košta ukupno 780€, a kaj nude za to prebere svako lako na http://niceclouds.si/sl/tecaji-jadralnega-padalstva

trg si svaka škola naredi sama..od kvalitete i rada si dobi renome, potom lako služiš, a to nažolost ne postignež preko noći.

LP Siniša

Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 22:47 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Šampijonu (Hrga) kad si već tu , ko stara iskusnjara , smatraš li da bi bacanje rezerve trebalo biti obavezni dio SIV-a ?

Vrh

PostPostano: uto 17 vel, 2015 22:54 
Offline     DHV 2-3

Vulkanizer je napisao/la:
Šampijonu (Hrga) kad si već tu , ko stara iskusnjara , smatraš li da bi bacanje rezerve trebalo biti obavezni dio SIV-a ?

Ne. To treba biti opcionalno pogotovo ako to radis iznad mora ili imas opremu koja previse kosta da se moci bezveze.

Ajd posto si ti tu jedna od novihjih letaca, daj pliz napisi koliko te kostala obuka.

Vrh

PostPostano: sri 18 vel, 2015 7:50 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
hrga je napisao/la:
Vulkanizer je napisao/la:

Ne. To treba biti opcionalno pogotovo ako to radis iznad mora ili imas opremu koja previse kosta da se moci bezveze.

Ajd posto si ti tu jedna od novihjih letaca, daj pliz napisi koliko te kostala obuka.

Ovo sa rezervom sam pitao jer se predlaže novi pravilnikom , dakle moj bi amandman bio da se to izbaci.
Odgovor tebi Cijena kursa 3500.
Odgovor budučim tečajcima , na ovo treba pribrojiti i članarinu , i troškove polaganja samog ispita.
ukolko su moje sreće, pa žive daleko od kluba troškovi su drastično veči , ja sam daleko više porošio na putne troškove nego me koštao kurs.Zato i pozdravljam novi pravilnik .
Meni su troškovi za sam ispit ,nafta , cestarina , nočenje , trajekti bili oko 3000kn, a imao sam sreće pa je bilo letivo , za razliku on nekih kolega koji su morali putovati i po 3 puta zbog odgađanja ispita uslijed lošeg vremena.Novim pravilnikom bar bi to izbijegli .
Inaće jako je teško o tim stvarima razgovarati u ovom momentu u Hrvatskoj jer ma koliko neki tvrdili suprotno stanje je katastofično.

Kad gledam ko tečajac , uvijek puno. S druge strane kad gledam ko obrtnik (a imam dva obrta u radu) , prvo taj posao ne bi radi za nikakve pare , jer nema para koji mogu platit živce koje treba imat za radit obuku u ovom sportu. a kad bi imao , gledajuči realno potrošeno vrijeme obuka bi trebala biti po starom zakonu astronomska ,a po novom (znači puno manje radnih sati i da će tečajac puno ranije morati imati svoju opremu)po mojoj ofrljot procijeni oko 6-8 tisuća.

1 Palac gore: : hrga    
Vrh

PostPostano: sri 18 vel, 2015 8:38 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Nisam mislil tu vise nis komentirati, nakon onog prvog posta, kojeg sam odluciti napisati jer je onaj "prihvatljiv" stvarno smiješan i nebulozan.

Svoje prijedloge i primjedbe sam ionak napisal s kolegom Potočkim na sluzbenom obrascu. Tak da ne mislim tu rastezati to po forumu jer to ionak nema efekta ni smisla. Apeliram na one koji tu po forumu pametuju, da najprije procitaju pravilnik do kraja i s razumijevanjem, pa tek onda komentiraju.

Razlog zakaj pisem ovaj drugi post je taj da su neki od Vas zasuli drvlje i kamenje po obucnim centrima i instruktorima/nastavnicima. A i u zadnje vrijeme primam dosta kritika privatno na temu kvalitete obuke u HR. Pa kao nastavnik letenja u obucnom centru "Jastreb" moram napisati par stvari.

Hrga je vec prije napisal dosta tog. Lova je prvi i glavni uzrok svega. Kad ti tečajac jedva odvaja 100 € saki mjesec za jednu ratu tecaja, ond nemres racunati da si more priustiti ni novu opremu. Isto tak kad tecajac meni placa 100 € na mjesec i ima rok platiti do kraja tecaja, onda mu ni ja nemrem priustiti novi padobran na tecaju, jer to znaci da moram uloziti cca 7200 svojih eura za 4 nova padobrana (ak imam 4 tečajca) koja mi na kraju nebudu nikad amortizirana jer bi na njma moral odraditi najmanje 4 serije po 4 tečajca (nemrem više jer imam samo 4 padobrana) da mi se vrati ulozena lova, a di je jos ostala oprema koju moram imati, a svoju tzaradu nebi htel niti spominjati jer sam ionak u minusu.... Druga kritika je bila na vrijeme koje instruktor provodi s tecajcima; ja sam kao i vecina nastavnika u HR u radnom odnosu, jer ne mogu zivjeti samo od paraglidinga. To znaci da mogu odrzavati tecajeve poslje posla ili vikendom. Treca stvar je da se nemre skupiti grupa od 4 tečajaca koji bi redovito mogli dolaziti na tečajeve. Bar je tak tu kod nas u Zagorju, ljudi si jednostavno ne mogu priuštiti taj sport i novih tečajaca ima svake godine sve manje i manje.
.
Uostalom ak bilo ko od vas misli da bi trebalo biti nes bolje, kvalitetnije, drugacije... Nek se primi posla, polozi sve dozvole, nek rijesi svu papirologiju koja mu treba i otvori obucni centar i na kraju nek pokaze kak se to dela.

Lp

6 Palac gore: : Airie, hrga, isantek, kbelcar, Nobosaur, profa    
Vrh

PostPostano: sri 18 vel, 2015 10:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
E Siniša, ja sam pisao pravilnik i žalosno mi je kad krenu floskule tipa "skriva se iza agencije" i sl. Navrati na radionicu, možda saznaš nešto više.

Pozdrav,

Dario

Vrh

PostPostano: sri 18 vel, 2015 12:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Ni do tada postojeća 2-3 instruktora nisu mogla živjeti od toga, a sigurno neće ni 10-15 novopoloženih instruktora.
Kao kad u ulici punoj birtija otvoriš i ti jednu na bijedu, jad i žalost svih drugih birtijaša u ulici, kao i svoju vlastitu.
(Ista priča je, da se razumijemo, i sa dilerima.)

No, to ima i klicu rješenja problema.
Svi možemo položiti za instruktore, pa će ulaganja u opremu biti znatno manja, zarada na tečajcima ista, ako ne i veća, a možemo letjeti gdje god hoćemo.

Vrh

PostPostano: čet 19 vel, 2015 10:40 
Offline     DHV 2-3

Za informaciju o velikom interesu da se utječe na promjene, za radionicu se prijavilo ravno 13 osoba.

1 Palac gore: : MadMax    
Vrh

PostPostano: čet 19 vel, 2015 11:49 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 725 / Palac dolje: : 18
Laminar je napisao/la:
Za informaciju o velikom interesu da se utječe na promjene, za radionicu se prijavilo ravno 13 osoba.

Ako postoji mogucnost Skype konekcije ja bih se ukljucio u radionicu iz Australije.

1 Palac gore: : Tomica Solina    
Vrh

PostPostano: čet 19 vel, 2015 13:02 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Airie je napisao/la:
Laminar je napisao/la:

Ako postoji mogucnost Skype konekcije ja bih se ukljucio u radionicu iz Australije.

Takoder!

Vrh

PostPostano: čet 19 vel, 2015 13:11 
Offline     DHV 2-3

dogovaram sa sistemcima, možda uspijemo sutra nešto smisliti (danas je dvorana zauzeta).

javim sutra tijekom dana

3 Palac gore: : Airie, Tomica Solina, zoli    
Vrh

PostPostano: čet 19 vel, 2015 16:51 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 05 ruj, 2009 11:25
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Laminar je napisao/la:

To ti je više informacija - koliko ih se nada da na nešto mogu uticati .

Vrh

PostPostano: čet 19 vel, 2015 16:57 
Offline     DHV 2-3

I ja bi Skype

Vrh

PostPostano: pet 20 vel, 2015 8:17 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1500 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
hrga je napisao/la:
I ja bi Skype

I ja bi, i ja bi. Ma da ne bi. Hrgi molim blokirati pristup, jer bi se on samo svađao i dizao revoluciju. Meni može jer sam zapeo u Kairu zbog snijega u Istambulu i jer ja imam svašta pametno za reći, a Hrga bi se samo svađao i galamio.

1 Palac gore: : hrga    
Vrh

PostPostano: pet 20 vel, 2015 8:24 
Offline     DHV 2-3

uskoro idem preko postaviti sve pa javim za skype.

koliko sam skontao, možemo postaviti tako da vidite i čujete prezentaciju, a onda ćemo morati malo improvizirati kad krene rasprava. apeliram na strpljenje.

kad smo preko skypa imali komisije, dogovorili smo se da kad netko želi riječ utipka "." (točku :)).

uglavnom, javim uskoro

Vrh

PostPostano: pet 20 vel, 2015 8:30 
Offline     DHV 2-3

vlado_vrbanec je napisao/la:
Laminar je napisao/la:

To ti je više informacija - koliko ih se nada da na nešto mogu uticati .

pa to je samo još jedna žalosna informacija jer u ovom slučaju stvarno mogu utjecati. no, kako je to odabir svakog pojedinca, a moram priznati da sam osobno već pomalo umoran objašnjavati takve stvari, ko' dođe - dođe, ko' napiše komentar - napiše, svim ostalima uvijek ostaje nepresušni izvor priče za forum, birtiju i sl.

Vrh

PostPostano: pet 20 vel, 2015 10:18 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Ej, Laminarac, koliko imaš tih skajpova?
Daj i meni jedan ako ostane viška.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 68 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: