»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sri 07 lis, 2026 7:36.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Alternativni formati natjecanja
PostPostano: uto 01 lip, 2010 18:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Podijeljeno iz teme: 11. Evropsko paragliding prvenstvo Abtenau 2010.
Nažalost, neki postovi pripadaju na oba mjesta, ali nemam načina duplirati post na dva mjesta, a da ostane isti autor (ispalo bi da je most moj). Odabrao sam temu prema mojoj slobodnoj procjeni kojoj temi od dvije post više doprinosi.

Admin

kameni je napisao/la:
Dali ti je organizator kriv ako te vulkan pospe lavom?

U načelu se slažemo i ja i moj mali fenis.

Ipak, ukoliko organizator organizira utrku sa vulkanom na ruti onda je definitivno kriv što ugrožava sigurnost natjecatelja. Situacija, iako nerealna, slična je sa pojavom CB-a na ruti. CB se pojavio i nije oduvijek bio tamo, ali organizator prekida utrku. Ili?

Za ovo sa kompovima ne bih tražio usporedbe, ali je definitivno da si potpisao da letiš na vlastitu odgovornost i na tebi je sav rizik. Organizator može birati rutu na kojoj je jednostavnije pokupljanje ili bez prelaska visokih planina te velikih voda. No, nikako nije kriv što si ti pao s neba.

Odgovornost proizvođača drugi je par opanaka. No, niti on nije odgovoran zato što si se ti razbio. Druga je stvar što će organizator zatražiti da se rade određeni atesti kako mu natjecanje ne bi došlo na loš glas jer se ubilo par pilota. Ukoliko tada proizvođač lažira podatke tada je odgovornost na njemu.

(danas iz razgovora sa jednim našim priznatim instruktorom letenja):
Ipak, osnovna stvar je u klasama. Treba ih biti pun kufer. Zašto? Ne samo zato da i mali fenisi dođu u priliku da osvoje kanticu nego da se konstantno širi populacija natjecatelja. Na regatama postoji 8 klasa za 20 brodova. Te ovakva jedra, te onakav hendikep, te drugačiji trup itd.
U svim mogućim individualnim sportovima slična je stvar (enduro, automobilizam itd). Ako misliš da je jednostavno pobijediti u klasi onda si kreten, no pobijediti na PG PWC-u je potpuno nemoguće ukoliko nemaš divovski fenis. Idiotski HZS je napravio (u silnoj besposlici) i pretsportske dozvole i sportske dozvole i knjižice i iskaznice i seminare i sto čuda - baš kao da želi spriječiti da se ljudi natječu. Ustvari, osnovni posao im je stvoriti klase i kategorije te organizirati natjecanja prema tome. Švabovi imaju svu silu natjecanja za svu raju i sva raja se i natječe (da neki ne zaborave: jer je to zabavno!). Ono što je ustvari potrebno jest dolazak u ministarstvo i sljedeća rečenica: Ja sam pilot i imam pilotsku dozvolu i ja bih se natjecao! - Gotova priča. No, to je druga priča.

Da ne ispadne O.T., klasa za velike fenise i dalje će biti elitistička i dalje će se natjecati iste face, ali bi sav buljuk 1-2 krila dolazio na natjecanje organizirano samo za njih. Dakle, to je povezano. Natjecalo bi se puno više ljudi, organizatorima bi to postalo isplativo, a bila bi i klasa bez ograničenja za jajane. Kakvog smisla ima 1-2 pilotu dolaziti na naše državno?! (A ima ih pun qrac!) Dolazi ista ekipa, i to masa njih jer im je dobro u Istri, jer vole bambutić ili Jožu i Trputca (teško shvatljivo :-). A sad napravimo FAI2 utrku na Gredi, pa yebote ne može se napunit lista od 30 natjecatelja, a na najjačem terenu u HR. Katastrofa!

Malo sam deprimiran sa sveopćom situacijom i molim za ispriku, ali nemam puno sluha za nesreće comp pilota. Jedino mi je žao što kod nas nema više želje i načina da se razmnožavaju novi i novi natjecatelji. Pa kad mu narastu faja nek gonja Mantru 10.1 i puca na prvo mjesto do Boga.

4 Palac gore: : Draženko, gburazer, ksmokvina, Mario RI    
Vrh

Naslov: Re: 11. Evropsko paragliding prvenstvo Abtenau 2010
PostPostano: uto 01 lip, 2010 21:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
box je napisao/la:
Dolazi ista ekipa, i to masa njih jer im je dobro u Istri, jer vole bambutić ili Jožu i Trputca (teško shvatljivo :-). A sad napravimo FAI2 utrku na Gredi, pa yebote ne može se napunit lista od 30 natjecatelja, a na najjačem terenu u HR. Katastrofa!

Pozdravljen Box, i tebe izgleda ubija ova vlaga :-D no odat cu ti tajnu za uspjeh ... vi ste uzeli samo Jozu :hi: ... trebali ste pozvati se Skegra te njegovu bambutic ekipu, Desu i Barbaru za prevoz i logistiku, naravno moju malenkost...pa bi bilo kakvih 80 pilotov. Neki bi dosli zbog bambutica :lok: , neki zbog Dese i njenog :lol: , Barbare, Joze a moguce bi se naso neko ko bi doso zbog mene :evil: . Ako prognoza bude dobra ja dolazim na dan dva ko turist da upoznam malo taj teren.
LP Sinisa

ps joj joj zaboravil sam na bazen za Jozefa i mene.. :-D :-D :-D

Vrh

PostPostano: sri 02 lip, 2010 14:02 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Box je napisao/la:
Da ne ispadne O.T., klasa za velike fenise i dalje će biti elitistička i dalje će se natjecati iste face, ali bi sav buljuk 1-2 krila dolazio na natjecanje organizirano samo za njih. Dakle, to je povezano. Natjecalo bi se puno više ljudi, organizatorima bi to postalo isplativo, a bila bi i klasa bez ograničenja za jajane. Kakvog smisla ima 1-2 pilotu dolaziti na naše državno?! (A ima ih pun qrac!) Dolazi ista ekipa, i to masa njih jer im je dobro u Istri, jer vole bambutić ili Jožu i Trputca (teško shvatljivo :-). A sad napravimo FAI2 utrku na Gredi, pa yebote ne može se napunit lista od 30 natjecatelja, a na najjačem terenu u HR. Katastrofa!

Obzirom na broj pilota na ovim prostorima ne znam da li bi se isplatilo raditi natjecanja samo za 1-2 krila. No ono što se možda može napraviti je napraviti jedno natjecanje za sve ali, osim posebnih nagrada za pojedinu klasu, svaki letivi dan napraviti posebne taskove za pojedine klase. Zašto? Vidim dva dobra razloga. Prvo, bez obzira na posebne nagrade za klase, vrlo je motivirajuće i ispunjujuće doći do cilja u nekoj trci. Inače, kad se trke postavljaju gleda se da težina zadatka bude takva da samo dio ljudi dođe do cilja. To su obično oni najbolji istovremeno i na najboljim krilima. Većina 1-2 pilota osuđena je da iscuri po putu. Tu se vidi i drugi benefit. Više pilota u cilju i kraći task za dio pilota znači i manje skupljanja naokolo za organizatore.
Loše strane su dodatni pehari i nagrade te više administracije i posla oko taskova (posebne liste, posebna računanja). Kako to nikad nisam radio ne mogu procijeniti koliko je to dodatnih komplikacija i da li se isplati obzirom na veći broj pilota koji bi na natjecanju sudjelovao uz takva pravila. Čisto za razmotriti..

Mogu dijeliti deprimiranost slabim odazivom na sva natjecanja osim državnog no nisam do kraja shvatio što misliš da se tu može i treba napraviti? Pojednostaviti ili izbaciti obaveznost sportske dozvole? Raditi natjecanja orijentirana (na koji god način) na pilote nižih klasa krila? Širiti natjecateljski duh? Što ti misliš da je glavni problem slabog odaziva na recimo Hrvace Open?

Vrh

PostPostano: sri 02 lip, 2010 15:33 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 28 stu, 2009 18:56
Dao Palac gore: : 61 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 17 / Palac dolje: : 0
Od rođenja pa do smrti sve se oko love vrti :dash:
Organizatori su ti koi čine natjecanje zanimljivim i interesantnim da se sve odvija u sportskom duhu.
Kako da se natječu 150,500 i 1000 kubika motori,150 i 500 su samo učesnici.
1000 kubika je uvjek pobjednik i skoro pa uvjek mu medi .npr.Žena na pijaci prodaje krumpire 5 kn i
nemože ih prodati,već sutra je mudrija i krumpiri koštaju 3 kn.sve je prodala.
Iz ove priče se puno može naučiti samo će nekome manje MEDIT :Bravo:

Vrh

PostPostano: sri 02 lip, 2010 16:04 
Offline     DHV 2-3

Sinisa T. je napisao/la:

Ako doneseš taj bazen u Cetinsku krajinu i okupaš se s Jožom u njemu priznat ću da imaš najveća jaja u ovom dijelu svemira... a ne moram ih ni vidjeti. :lol:

Vrh

PostPostano: sri 02 lip, 2010 16:34 
Offline     DHV 2-3

CloudWalker je napisao/la:
Mogu dijeliti deprimiranost slabim odazivom na sva natjecanja osim državnog no nisam do kraja shvatio što misliš da se tu može i treba napraviti? Pojednostaviti ili izbaciti obaveznost sportske dozvole? Raditi natjecanja orijentirana (na koji god način) na pilote nižih klasa krila? Širiti natjecateljski duh? Što ti misliš da je glavni problem slabog odaziva na recimo Hrvace Open?

Malo sam nabacao, ali poanta je sljedeća:
Sve je zakomplicirano bez ikakvog smisla glede procedura oko dozvola za natjecanje koje su po meni potpuno nepotrebne. Odnosno, ako baš treba neki prostor za zaljepit FAI markicu onda bi tu dozvolu trebao dobiti samo na osnovu pilotske dozvole. Bez ikakvih seminara, ispita i sličnih gluposti. Zašto se ne bi neki početnik sa krilom 1-2 natjecao samo u toj klasi i to odmah po položenom ispitu. Treba li i on znati nešto o dust devilima onda se lijepo to pitanje stavi i za pilotsku dozvolu. Ko da će nekom puknut glava ako mora još i to znat.

A glede slabe posjećenost trkama, DA, to je glavni razlog, nedostatak više kategorija. Naravno, to je samo moje mišljenje i na drugima je da odluče ima li to smisla. Međutim, ako to pitanje postavim HZS-u moš mislit kakvog to smisla ima za njih - samo još posla za odlaganje.
Cijena kotizacije nije mala. Nekima je čak i nedostižna. No, vrlo je deprimirajuće ako imaš želju otići na državno i skupiš nekako te pare, da nemaš apsolutno nikakve šanse osvojiti makar i diplomu ako voziš primjerice LTF2 krilo. OK, otići ćeš jednom da se malo podružiš sa ekipom i povesti familiju, ali nikada nećeš biti natjecatelj koji odlazi redovito na takvo natjecanje, sam i sa samo jednim ciljem: sve je podređeno letenju. Tako je na našim FAI2 utrkama prodefiliralo nešto tih "slabijih" pilota sa svojim familijama i više ne dolaze.
Zamisli sljedeću sliku:
Unutar iste utrke složi se task za DHV 1 i 1-2. Primjerice Raspadalica - Roč - Črnica - Buzet. Nije baš sasvim lagano. (Nisam jednom iscurio a da nisam to odletio.)
Ekipa to lijepo odleti i kasnije kad se svi skupe u birtiji udri galamu ko je sve zayebo i šta je odletio. U suprotnom galame samo njih 5-6, a ostali (koji su kapnuli u Ročkom polju) preispituju motive za daljnji boravak. Pa nisu platili kotizaciju da bi Valič (ili Hrga, sorry prijatelju) i još dvojica dobili soma eura. 1-2 ne trebaju bukvalno nikakvu novčanu nagradu, samo jednu diplomu od 3 KN i penjenje na binu kako bi pobrali jedan aplauz. Tako se zaraziš sa natjecanjem i tako se zarazi i onaj kolega pilot koji je zamalo izašao na binu i nada se da će zasigurno izaći sljedeći put. Kakve šanse ima pored compova?!
Yebi ga sad kad će ko startat i kako će se to zbrajat - ako ima volje nađe se i načina.
Nadalje, ko će se od organizatora yebat sa 30 natjecatelja. Samo trošak, a jednako te yebu i za prijevoz i za sengule i za rezultate i sve ostalo. Moraš imati isti broj ljudi i skupiti isti broj sponzora. Naravno, kad zaradiš minus ne pada ti na pamet da se više petljaš u to.
Reži me gdje sam najtanji ako se na taj način posjećenost najmanje ne podlupla.

Za posjećenost Gredi kriva je i dosadašnja manjkava organizacija, ali jednako je kriva i posjećenost tog prvog puta kad se to organiziralo i kad je također bilo 9 natjecatelja. Dakle, da bi netko potegao put dole mora imati motiva.
Ovaj puta radi se na tome da sve bude kako treba, ali i dalje nedostaje volje da se tamo i ode.

Vrh

PostPostano: sri 02 lip, 2010 18:26 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1500 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Box je napisao/la:
1-2 ne trebaju bukvalno nikakvu novčanu nagradu, samo jednu diplomu od 3 KN i penjenje na binu kako bi pobrali jedan aplauz. Tako se zaraziš sa natjecanjem i tako se zarazi i onaj kolega pilot koji je zamalo izašao na binu i nada se da će zasigurno izaći sljedeći put. Kakve šanse ima pored compova?!
Yebi ga sad kad će ko startat i kako će se to zbrajat - ako ima volje nađe se i načina.
Nadalje, ko će se od organizatora yebat sa 30 natjecatelja. Samo trošak, a jednako te yebu i za prijevoz i za sengule i za rezultate i sve ostalo. Moraš imati isti broj ljudi i skupiti isti broj sponzora. Naravno, kad zaradiš minus ne pada ti na pamet da se više petljaš u to.
Reži me gdje sam najtanji ako se na taj način posjećenost najmanje ne podlupla.

E, evo dobr ideje. Ovime objavljujem da će na "Feniks open - Hrvace 2010" biti osim open, serial, timske i ženske klase biti klase i za DHV/LTF 2 te DHV/LTF 1-2 kategorije krila. Zašto ne pokrenuti neke nove trendove! Neće biti pehar i medalje, ali trokununu diplomu si možemo priuštiti. Ajmo natjecatelji rekreativne do rekreativno sportske provenijencije navalite i dođite u velimom broju. Bit će i nagrada (naravno u skladu s mogućnostima) i za ove niže klase.

Vrh

PostPostano: sri 02 lip, 2010 21:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Box je napisao/la:
Sinisa T. je napisao/la:

Ako doneseš taj bazen u Cetinsku krajinu i okupaš se s Jožom u njemu priznat ću da imaš najveća jaja u ovom dijelu svemira... a ne moram ih ni vidjeti. :lol:

kao prvo, cuo sam se sa Jozom, misljenja smo da bazen nije problem dovesti..ima u kombiju mjesta..no uz onoliko Perucko jezero i cistu Cetinu steta je kupati se u bazenu... :amen: a ako slucajno ovo kisovito i hladno vreme potraje i voda bude prehladna za nasa jaja :) ko alternativo predlazemo kupanje u kadi ali staroj bacvi... pa ako bude prostora lako nam se pridruzis :oops: :sarcastic:

kao drugo, raditi dvije paraelne discipline je nepotrebno....svi lete isti zadatak...nagrade se i tako djele za open, serial a u Buzetu je na pobudu Davora Anicica bilo podjeljeno i za 1-2 kategoriju :prvi: ... pokale je kupio o svom trosku ... jedini problem koji tu nastaje je kategorizacija krila... bilo je primjera da su piloti pokusali svoja comp krila upisivali u serial klasu ...no kako je krenulo u austriji, te po onom sto se gore sada raspravlja, FAI trazi da se na svim takmicenjima cat 1 i 2 lete samo krila koja imaju sve teste ... to naj bi valjalo za sva takmicenja koja se budu odrzavala po evropskom ... a potom vecina krilca dok prozvodjaci ne urade svu papirologiju ostaju na zemlji ... :yup:

kao trece, niko nemoze traziti da mladi pilot da na tekmah odmah zajase kakvo comp krilo ... prvo neka leti 1-2 potom postepeno napreduje ... naravno sve vezano uz ambicije pojedinca... tekme mladom pilotu sluze kao nastavak osnovne obuke ... nabiranje iskusnji, pogovori, debate, uvajanje u tekme... jacanje psihe... :beer: takvim pristupom lako za par godina povecamo znanje i kvalitetu mladih takmicara a sve vezano na postepeno napredovanje i prije svega sigurnost istih
LP Sinisa

2 Palac gore: : toni, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 02 lip, 2010 21:27 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
Natjecanje ove klase (to LTF 1,1-2, 2, pa i 2-3) pod nazivom OZONE CHABRE OPEN je "rasprodano" unutar par dana od objave datuma. Rade se upravo taskovi za pojedine klase krila. Možda bi ako se dobro razglasi privuklo i inozemne pilote tih klasa krila.
Može se recimo napraviti probno netjecanje tog tipa a onda ako bude dobar odaziv prijeđe u regularno i redovito.

Recimo na Chabre Openu je direktor Jocky Sanderson, koji osim što postavlja trke objašnjava pilotima kako odvoziti trku, daje savjete itd., tako da natjecanje ujedno ima i obučni karakter.
Znači teoretsko-praktična obuka za zvanje "natjecatelj". :)

Možda nemamo Jocky-ja Sandersona ( koji sam po sebi kao zvučno ime može privući veliki broj ljudi na natjecanje), ali ima i kod nas itekako kvalitetnih ljudi koji bi bili u stanju tako nešto odraditi.

U svakom slučaju podržavam ideju.

Daj bože lijepog vremena za Hrvace Open, nek se pokaže i dobra organizacija pa če se polako kotačić zakotrljati!

Osobno iz Hrvaca i Sinja nosim samo lijepe letačke uspomene, i ako se poklopi prognoza i slobodno vrijeme vidimo se "doli".

:hi:

Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 8:33 
Offline     DHV 3

zupanich je napisao/la:
Natjecanje ove klase (to LTF 1,1-2, 2, pa i 2-3) pod nazivom OZONE CHABRE OPEN je "rasprodano" unutar par dana od objave datuma. Rade se upravo taskovi za pojedine klase krila. Možda bi ako se dobro razglasi privuklo i inozemne pilote tih klasa krila.
Može se recimo napraviti probno netjecanje tog tipa a onda ako bude dobar odaziv prijeđe u regularno i redovito.

Uvjek mi je draže kad netko drugi spomene neki primjer iz Ozone-a, da ne moram ja. Hvala na šlagvortu Župsi! Chabre Open je već godinama posebna, vrlo popularna utrka. Nama je relativno blizu (između Marseillea i Grenobla), u regiji s mnoštvom terena (južne francuske Alpe) i mnoštvom letača. Popularan je iz više razloga, a jedan je upravo zbog toga što daje priliku svim natjecateljima, po kategorijama. Doduše to je Ozone-ov veliki marketinški uspjeh (majstori su u tome, debelo prije sjajnih uspjeha Mantri R). Počeli su 2005. godine i odmah privukli mnoštvo. Prve dvije godine su imali kategoriju bez hendikepa (open) i one s hendikepom (serijal s raznolikim hendikepom), da bi danas imali ukupno 7 kategorija (brojeći i žensku i timsku konkurenciju). I da bi bilo još zanimljivije Chabre open nije službena utrka pod FAI kapom, čisto rekreativna, a u suradnji s legendarnim Jocky Sandersonom i edukativna.

Ove godine u Chabreu imaju 6 utraka što PG što HG (nešto kao naš Buzet ;) ). Kotizacija je 220 € za pretplatu i 260€ za skuplju tarifu, a rekreativci plaćaju (oni koji se ne tekmaju u niti jednoj kategoriji za neku nagradu) 60 €. Teško se išta na svijetu može mjeriti s ovim, a da nisu PWC ili kontinentalna/svjetska prvenstva. I to nije jedino Ozone-vo sponzorirano natjecanje: tu je i Dominikanska republika, pa neke tekme u Manili u Australiji...

zupanich je napisao/la:
Recimo na Chabre Openu je direktor Jocky Sanderson, koji osim što postavlja trke objašnjava pilotima kako odvoziti trku, daje savjete itd., tako da natjecanje ujedno ima i obučni karakter.
Znači teoretsko-praktična obuka za zvanje "natjecatelj". :)

Predivno, ali on je dobro plaćen za to, a svatko tko to želi uživati plati 220/260 € i zapali u relativno skupu Francusku na tjedan dana. Ukupni trošak (smještaj, prijevoz i prehrana) bi se mogao popeti i na 1000 €, a mene svakodnevno zove ekipa da bi krilo za 200-300 €! Za nas (govorim o prosječnom HR PG pilotu) to se čini kao kad sam u ona olovna vremena maštao o kompjuteru (razni C-64, Spectrum 48k, Atari, Schneider...) koji se tih ranih osamdesetih mogao kupiti u svakom malo boljem supermarketu u Njemačkoj za pola prosječne njemačke plaće, a u SRFJot si morao biti pravna osoba i imati posebno odobrenje Saveznog sekretarijata za ta pitanja te platiti porez od preko 100% za kompjuter.

zupanich je napisao/la:
Možda nemamo Jocky-ja Sandersona ( koji sam po sebi kao zvučno ime može privući veliki broj ljudi na natjecanje), ali ima i kod nas itekako kvalitetnih ljudi koji bi bili u stanju tako nešto odraditi.

Vjerojatno ima. Mislim da bi i ti Ivek mogao biti dobar XC trener (ne instrument, već učitelj, demonstrator). Ali trebaš imati jaku podršku, dobru organizaciju i naravno kandidate koji bi to platili XX kuna. Ha, ha, ha :lol: Naravno da se to kod nas ne može naprviti. Barem ne u realnim okvirima. Pa sjetimo se Biondijevog pokušaja da organizra tečaj za natjecatelje na Triblju za 100 eura. Nesumljivo je kompetentan, rezultati stoje iza njega, kao i iskustvo. A tko se prijavio: 3 čovjeka, dok je doživio više osuda kako mu pada na pamet tražiti toliku lovu. Nema džabe ni kod stare babe, a samo te roditelji mogu podučavati besplatno (danas čak niti vjeronauk nije besplatan, dok sam ga nekad pohađao džabe, pa ko kaže da komunizam nije bio dobra stvar :-P)

zupanich je napisao/la:
U svakom slučaju podržavam ideju.

Hvala Župsi.

zupanich je napisao/la:
Daj bože lijepog vremena za Hrvace Open, nek se pokaže i dobra organizacija pa če se polako kotačić zakotrljati!

Osobno iz Hrvaca i Sinja nosim samo lijepe letačke uspomene, i ako se poklopi prognoza i slobodno vrijeme vidimo se "doli".

Svi se nadamo da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo, uz dobro letenje, ponijeti i neke lijepe utiske. I Svilaja se registrirala 5 do 12. Stavri se dobro odvijaju. Piloti će najbolju poruku podrške dati ako dođu na natjecanje. Znam da se uvjek kalkulira s vremenskim prilikama, ali ponekad se ne može 5-6 dana unaprijed točno znati kakava će biti prognoza. Iako ponekad izgleda loše, zna se odraditi 1-2 utrke, pa da natjecanje uspije. Svi bi mi, koji se natjčemo, htjeli još koju utrku u Hrvatskoj. Zagorje je bilo dobro posjećeno, ali zadnjih godina ga nema. Ostao nam je samo Buzet i Istra. Lijepi su to tereni, ali nekako sam uvjerenja da to nije sve što možemo napraviti u Hrvatskoj. Zato sam se i upustio u ovu avanturu organizacije još jedne tekme u RH FAI 2 kategorije. I to na nedomicilnom terenu. I to na mjestu koje ima negativnih konotacija zadnjih godina. Svjestan sam bio toga od prvog dana i rekao sam idem pokušati. Pokazat će se nakon 22.6. da li ima ili nema smisla dalje gurati tu priču. I ne samo u Hrvacama, veći i drugdje osim u Istri.

Sad ste vi na redu.

Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 16:34 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Ja sam se svojevremeno dokopao jedne Omege 5R koja je na sebi imala vrišteće narančastu etiketu na kojoj je stajalo, osim da je to truć, bla open i necertificirano krilo, ime i prezime test pilota koji je letio to krilo. U Advanceu su se čudili kako je netko po imenu Damjan Marin mogao tražiti rezervne špage za taj njihov comp model.

Aha! Znao sam! Kad je do mene doslo nije imalo nikaku vristecu naljepnicu. Eh, sta zna dijete sta je 100kg : unknown: Na kraju su popustili kad su shvatili da cu ga, unatoc njihovom verbalnom uvjeravanju "kako mi se ne isplati letit to krilo", ja i dalje letit (valjda su mislili da ak se vec moram ubit, bar da ne bude zbog spagica). Stvarno bi htio upoznat tog majkojepca koji je tom krilu mogo drzat speed preko pola.

Enivej, sto se tice tekmi, klasa i toga...
Kad pogledam recimo HPGF XC (bezocna reklama ide ovdje) najmanji je udio 1-2 krila iako imaju svoju posebnu klasu. Sto se tice Biondica i tecaja, moje je misljenje (i samo to, bez nekog dubljeg uvida u cijelu pricu) da je malo precijenio trziste, naime kod nas zapravo ima vrlo malo ljudi koji bi iskonski profitirali od takvog tecaja. Ili im je jednostavno prenapredan (sta znaci speed to fly nekome tko ne zna procitati osnove neba?) ili nije dovoljno napredan (pa kaj bu on mene ucil ja to sve znam, i bio bi brzi od njega samo da mi se da stisnut speed).
Da se malo maknemo od automobilizma i predjemo na jos goru sablonu - nogomet: ne mos imat Schalke ako nemas prije toga pionire, mladje pionire, kadete i ostalu mladjariju u svakom selu. Odn. da bi uzeo 100e negdje, moras uloziti 50 negdje drugdje.
Pa sto uciniti?
Ako moze Ozone, sto ne bi mogli i mi? Jel nam treba FAI 2, velike regule, skupljanja, task commiteeji i slicno? Na nivou drzavnog prvenstva svakako, ali inace...kog briga za FAI bodove ako je dosao sa svojim 1-2 na grebensku tekmu na Tribalj? Jel mi treba organiziran retrieve iz te doline - ionako bi neko doso po mene da sam isao besciljno vrtit po grebenu, u cem je razlika? Kad ce bit tekma? Dovoljno mi je da znam dan ranije, tak i tak bi iso na letenje, pa sto da se ne tekmam, pogotovo sta nista (tj. nista vise od slobodnog letenja) ne kosta, mogu nesto nauciti, a nemam puno sta za dobit. Ako vec grizem, pa s tim iskustvom koje skupim na 3-4 takve nesluzbene tekme cu ic igrat za Schalke...
Kao covjeku od malo rijeci (sarkazam je namjeran) pada mi na pamet samo jedno pitanje: sto ne bismo probali? Bog zna, a i ja pomalo naslucujem, da je stvar logisticki toliko jednostavna da scoring odradim ja sa svojim Asus EEE-om, samo ako svako ima svoj kabel (cak ni to ne treba za one ciji aparati idu na miniUSB). Aute tak i tak ima svako svoj i nikad jos nijedan nije osto na brdu pa se ni s tim ne trebamo zajebavat makar ja vozio pet vozaca gore.
Dakle: jedan od ovih vikenda, kad prognoza bude OK, nadjemo se na Triblju. Postavimo zadatak za 1-2, za 2, za 2-3 i open. Pa da vidimo. Ak se javi kakva eminentna figura s voljom za odrzat kakvo predavanje prije tekme (odjeven u majicu "svi smo mi Jocky Sanderson"), zasto ne?! Dok scoring bude gotov, svi su vec dobro pripiti. Ko je za?

p,
D.

P.S. To je stvar koju mi u PJK pomalo rabimo (vise pomalo nego rabimo) ali zasto ne prosiriti malo...

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

6 Palac gore: : Draženko, marin, Mario, Red Baron, toni, zoli    
Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 20:36 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Super ideja i već smo o takvoj utrci razgovarali ali za razliku od tebe smo spominjali i roštilj kod Nedeljka.

Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 20:53 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
OK onda evo plana:
tokom sljedecih dana cu popikat neke tocke okolo (vec imam Tribalj i Kalnik, mislim da je i Jap tu negdje) pa cu to puknut ovdje. Ko oce nek si to skine. Onda lijepo kad bude tekma na nekom terenu svi vec dodju s tockama i pola posla smo skratili.
Poslije toga samo nam ostaje cekat dobar vikend za tako nesto. Obavijest bu ovdje. Za pocetak Tribalj ne bi bio los cisto jer je najblizi vecini. A za rostilj se lako pozbrojimo na licu mjesta...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 21:37 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Damjancic je napisao/la:
OK onda evo plana:
tokom sljedecih dana cu popikat neke tocke okolo (vec imam Tribalj i Kalnik, mislim da je i Jap tu negdje) pa cu to puknut ovdje. Ko oce nek si to skine. Onda lijepo kad bude tekma na nekom terenu svi vec dodju s tockama i pola posla smo skratili.
Poslije toga samo nam ostaje cekat dobar vikend za tako nesto. Obavijest bu ovdje. Za pocetak Tribalj ne bi bio los cisto jer je najblizi vecini. A za rostilj se lako pozbrojimo na licu mjesta...

p,
D.

Dok.. i svi ostali. Evo ,da me na primjer ne zanima šta se dešava sa našim dečkima u Abtenau-u nebi ni pročitao ovaj tvoj post o tvome (odličnom) planu.
Mislim da ova tematika zaslužuje posebnu temu, pa pliz otvori je pa ćemo tamo diskutirati o tim sabđektima. Ok?
Ostavimo ovaj prostor Hrgi i repki da nas apdejtaju s onim što se tamo zbiva (ili ne zbiva)
Pusa svima
Red Baron - Šteta

Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 23:39 
Offline     DHV 3

Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:
Ja sam se svojevremeno dokopao jedne Omege 5R koja je na sebi imala vrišteće narančastu etiketu na kojoj je stajalo, osim da je to truć, bla open i necertificirano krilo, ime i prezime test pilota koji je letio to krilo. U Advanceu su se čudili kako je netko po imenu Damjan Marin mogao tražiti rezervne špage za taj njihov comp model.

Aha! Znao sam! Kad je do mene doslo nije imalo nikaku vristecu naljepnicu. Eh, sta zna dijete sta je 100kg : unknown: Na kraju su popustili kad su shvatili da cu ga, unatoc njihovom verbalnom uvjeravanju "kako mi se ne isplati letit to krilo", ja i dalje letit (valjda su mislili da ak se vec moram ubit, bar da ne bude zbog spagica). Stvarno bi htio upoznat tog majkojepca koji je tom krilu mogo drzat speed preko pola.

Kak je nisi vidio, još i danas zamiriše narančasto kad izvadim na jednogodišnej provjetravanje O5R!?
Ti nisi gonjo preko 50% speeda??? Pa tad je bila najzanimljivija! Sjećam se jednom, 3000m, pod bazom od nekoliko kvadratnih kilometara, stišćem i stišćem speed, a ono ide 80, pa 83...5...7 km/h! Aaaa, koji gušt i još ne tonem. Pa onda frontalac i ipak tonem.

Damjancic je napisao/la:
Enivej, sto se tice tekmi, klasa i toga...
...
Ako moze Ozone, sto ne bi mogli i mi? Jel nam treba FAI 2, velike regule, skupljanja, task commiteeji i slicno? Na nivou drzavnog prvenstva svakako, ali inace...kog briga za FAI bodove ako je dosao sa svojim 1-2 na grebensku tekmu na Tribalj?

Ma odi ti fino vrit! Čitam Romana kritikuje, drugarski naravno. Čitam Dančija, kritizira, pa cetifikati ovo i ono, ser, truć, bla. Vranića, i on kritizira, konstruktivno. Ma naravno! Svi ste vi u pravu. Ne branim ja lošu proizvodnju i manjkavosti u konstrukciji, pljuc majkuimnjihovukapitalističko-izrabljivačku koji zarađuju na našim kostima. Samo sam bio ponukan altruističko-hlebinskom naivom Dančijevog spominjanja tužbe. Skrolam dalje, kad evo Damjančića, sigruno je zli mozak namjerio razapeti me na moralni stup srama! I ono ništa. Ma odi ti meni doma spat. Nemreš me tako navlažiti i onda tu cmilj-cmolj mi bi radili tekmicu na Tribljičiću i tak bi se družili u svim kategorijama i kategorijicama. Joj kak je to slatko. Kaj je bilo? Ubila te dupla smjena?
Doćuti na tu tvoju tekmu s čistom jedinicom :dash:

Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 21:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Joj čitamo i neznamo dali da neš napišemo ali moram. Ovo piše za DP a za ostale tekme nek radi tko kako god hoće.

Jedna od glupljih ideja koje sam čuo i koje su kontra produktivne učenja letenja itd je više taskova isti dan za različite klase. Prvo ma tko bi to uopće radio i na temlju čega bi se to deifniralo što je lakše, a što ne. Državno prvenstvo je odabir najboljeg pilota u hrvatskoj a ne odabir najboljeg početnika ili rekreativca. I ja sam letio na ragama na tekmama i nisam dolazio tamo po potvrdu od 3kn već da naučim letjeti i tekmat se a to je jedini način da se naučiš. Kad vidiš kako je netko bolji od tebe odradio trku i gledaš ga kako to radi ti samo iskopiraš i dođeš u cilj pa razmišjaš kako i što.
Natjecanje je natjecanje a ne dopust sa familijom gdje se ide po potvrdu i napit se.

Drugo. Taskovi jedino moraju biti postavljeni da svi ga mogu odraditi ako znaju letiti. To što netko nije došao do cilja većinom je stvar pilota a ne glidera odnosno klase. Šta bi trebalo postavljat task da netko sa DHV 1 dođe u cilj a jučer se izlegao iz jajeta. Postoji serial class i to je sasvim dosta.

Isto sa sportskim dozvolama. Ako nema seminara kako će netko tko je dobio dozvolu znat što je starni cilindar, EXIT , ENTER i ostalo. To je cilj sportske, da dođeš na tekmu i da znaš osnove ponašanja i letenja na tekmi a ne da baneš bez ikakvog znanja i praviš probleme drugima i organizatoru.
Kategorički sam protiv toga da se Sportska dobije tek tako.

Slaba posjećenost tekmama nije nedostatak kategorija već nedostatak pilota. Pa nećemo sad se ulizivat svakom pilotu sa piz... samo da dođe na DP. Pričam tu sa Austrijancima pa mi govore da ljudi na tekme dolaze nabrijani po rezultat, klubski pojedinačni i to u sportskom duhu a ne na godišnji sa famijom. Ima puno pilota od kojih se onda izdvoje oni koji se žele tekmat.

Kotizaciju za DP plaćam sam za razliku od nekih i jedva skupim te pare. Uložio sam puno da se naučim letjeti pa ako mogu ja može i drugi. TOTALNO JE NEREALNO da si se tek izlegao iz jajeta i očekuješ neki trofej. Odi onda rađe pomagat zajednici pa ćeš dobit diplomu.

Isto vidim da se na nekim tekmama daju savjeti kako odletiti. Nije problem možemo to i na DP. Svatko tko hoće da mu dam upute šta i kako letiti i sve vezano uz to nek se javi. 50eur po danu po pilotu.

E sad nešto o sigurnosti i comp gliderima. CIVL ima komisliju OCTWG koja je zadužena da dovede sve ovo u red. Danas sam bio na njihovom sastanku i ima odličnih ideja odnosno prijedloga koji bi se trebali uvest a sve da se uvede više sigurnosti u natjecanja jer je ove godine stvarno sve to dovedeno na sam rub. Proizvođači previše pomiču granice bez nekih dobrih testova.

Po novome bi trebalo uvest LOAD testove na 16G na max opterećenju
Shock testove na 800kg
Minimalne špagice 40kg

Onda svaki pilot bi morao imat preije tekme krilo najmanje 30 dana što bi se provjeravalo i svaki od njih bi morao dokazat manevre sa njime.

Oni koji misle da je komp pilot pobjeđuje jer ima bolji glider i drži nogu do poda taj se vara.

Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 22:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Sinisa T. je napisao/la:
kao prvo, cuo sam se sa Jozom, misljenja smo da bazen nije problem dovesti..ima u kombiju mjesta..no uz onoliko Perucko jezero i cistu Cetinu steta je kupati se u bazenu... :amen: a ako slucajno ovo kisovito i hladno vreme potraje i voda bude prehladna za nasa jaja :) ko alternativo predlazemo kupanje u kadi ali staroj bacvi... pa ako bude prostora lako nam se pridruzis :oops: :sarcastic:

Ne morate nositi bazen. Ima kod Ivana Puža stara gustijerna u kojoj sad uzgaja slijepe šarane. Poslužit će, a i u mraku je 8)

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 22:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
hrga je napisao/la:
Joj čitamo i neznamo dali da neš napišemo ali moram. Ovo piše za DP a za ostale tekme nek radi tko kako god hoće.

Ne znam za Boxa, ali što se tiče državnog i FAI tekmi ja se potpuno slažem s tobom. Velika natjecanja su za one s ambicijama i voljom za učenje i napredovanje.

No ovi alternativni formati s ciljem privlačenja pilota koji nemaju dovoljno motiva za tekmanje ionako su nepotrebni za državno. Oni su sugestija za izlazak iz situacije u kojoj više tokom cijele godine nema masovnijeg natjecanja za prelete osim tog državnog. Rade se FAI2 tekme s ciljem privlačenja većeg broja ambicioznijih pilota, i naših i inozemnih, no to, iako ima logike, jednostavno više ne funkcionira.

Vizija je napraviti tekmu s preletima koja bi bila po atmosferi bliska pikaškim natjecanjima na koje svi dolaze da se dobro zabave, svi s bar nekakvom nadom da mogu nešto osvojit s malo sreće i znanja, a pojedinci s realnijim šansama za pobjedu uz uobičajeno rivalstvo. Ne želim sugerirati da su pikaška natjecanja neozbiljnija, no svakako mi se čine opuštenija.
Iako je logistički zahtjevnije organizirati prelete, neke stvari se možda mogu pojednostaviti.
Ako Damjan može to napraviti kao one-man-show, onda se može valjda naći neka sredina između toga i logističkog najtmera poput državnog.

Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 23:08 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
DP pa i ostale tekme FAI2 razreda su kategorija za sebe i također se slažem da je nepotrebno raditi posebne taskove za posebne kategorije.

Ali ne pričamo ovdje o DP-u nego o natjecanjima koja čak nisu ni FAI kategorije.
Spomenuo sam kao primjer Ozone Chabre Open koja je vjerjatno najpopularnija takva tekma, dolaze piloti sa svih krajeva svijeta i popunjena je mjesecima unaprijed.
Glupa ideja? Ne bih rekao!

Mislim da pilot niže klase krila koji nema iskustva u natjecanjima može na jednom takvom natjecanju naučiti puno više nego na seminaru za sportsku dozvolu! Ili nedajbože predsportsku.
Naravno uz neko teorijsko predznanje.

Vrh

Naslov: Re: Alternativni formati natjecanja
PostPostano: sub 05 lip, 2010 18:06 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Ni ja nisam za posebno 'taskiranje'' za svaku klasu. Letim krilo DHV 2 i potpino sam svjestan da mi na ove dve do tri tekme godišnje koje odradim pripada negdje sredina poretka. Ako uspijem napravit više ili čak (nikad se ne zna) dovest u pitanje poredak prvih troje ili petero najboljih- super - to je bonus. Biti ću sretan k'o prase u blatu i ''krvi ću se napit'' onima koje sam ''syeb'o'. A sportskog duha mi ne manjka... jedino da je koja kuna više u džepu... ali to je OT.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 73 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: