»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sri 07 lis, 2026 8:46.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Alternativni formati natjecanja
PostPostano: pon 07 lip, 2010 9:18 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Discipline na zvaničnim FAI i PWC tekmama:
Oni se rade tako DA SVI PILOTI NE DOĐU DO CILJA, nego samo cca 30%, tako da oni sa slabijim živcima i krilima otpadnu usput. Obično stave zagonetku na kraj.
Rade ih comp piloti sa comp krilima da bi našli najbolje među sobom. Znači discipline su prilagođene samo njima i nikome drugom. Tako i treba biti.

Zasebne discipline za "slabije klase":
Kada bi se pojavio dovoljan broj sposobnih pilota na takvim krilima možda bi imalo smisla (sjetih se rasprave za HPFXC).
Sa 2/3 krilom se ima dobre šanse završti koja trka ali je kod nas je trend da svi ambiciozniji prelaze na comp-krila. (npr. potražite Omegaše7 od prije dvije godine, skoro svi voze comp krila).

Mišljenja sam da kod nas nema dovoljno nabrijanih pilota koji lete "slabija" krila da bi se radila komplikacija sa disciplinama.

Zasebna i opuštena "takmičenja" tipa Ozone-ov Chabre Open su samo uvod u "prave tekme". Mlađima da nešto nauče a drugima ugodnije i sigurnije letenje od "normalnih tekmi".
Ako netko ima volje i interesa to organizirati svaka čast. Pozdravljam, podržavam i rado bi došao na tako nešto. Rađe nego na "normalnu" tekmu.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 10:41 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
kameni je napisao/la:
... ali je kod nas je trend da svi ambiciozniji prelaze na comp-krila. (npr. potražite Omegaše7 od prije dvije godine, skoro svi voze comp krila).

Mišljenja sam da kod nas nema dovoljno nabrijanih pilota koji lete "slabija" krila da bi se radila komplikacija sa disciplinama.

Hm... neznam zasto je to tak kod nas, da nesto "vrijede" samo oni piloti koji voze comp krila....i da su ti piloti ambiciozni, a mi ostali nismo. A najgore je to da takav "trend" povlaci za sobom i pilote koji nisu za comp krila, niti imaju dovoljno znanja ni iskustva, al kupuju ih, samo zato da budu "pravi letaci"......

Da, ima nas premalo koji letimo "slabija" krila, i to bas zbog tog trenda koji sam gore navel.

Inace podrzavam ideju za organizaciju takvih vrsta natjecanja, gdje bi bilo vise klasa, ili tipa Ozone natjecanja. Al mi se nekak cini da odaziv bude slabi.

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

Naslov: Re: 11. Evropsko paragliding prvenstvo Abtenau 2010
PostPostano: pon 07 lip, 2010 10:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Sinisa T. je napisao/la:
kao drugo, raditi dvije paraelne discipline je nepotrebno....svi lete isti zadatak...

Osjećam se kao kum ideji da se uvede više kategorija jer o tome tupim već godinama, pa stoga, ponukan i Hrginim postom, evo još podrške za tu stvar.

O svemu sam govorio hipotetski i uvažavajući nešto psihologije, marketinga, poslovnih odnosa i sl.
Hrga govori o tome sa stajališta vrhunskog natjecatelja i to je također vrijedno mišljenje. U prilog tome govori i činjenica da se nije svatko rodio da bude vrhunski sportaš ili natjecatelj.
Ipak,
ukoliko ne bude na našim tekmama dovoljan broj prijavljenih pilota onda se ni ta mala elitistička grupica neće imati gdje ni protiv koga boriti. Naravno da natjecanje nije za "tetkice" i da se ne dolazi sa familijama, ali, Hrga, dolazi se! I ti ljudi plaćaju kotizacije kao i nagradu za tvoje prvo mjesto! Volio bih da jedan pravi natjecatelj kakvim držim Hrgu i ostane takav te na krilima slave u poznim godinama izađe iz natjecanja sa oproštajnom tekmom. Međutim, nekako mislim da ću i njegovu familiju gledati na državnom.
Nitko ne tupi o tome kako bi trebali izgledati taskovi i na kojim bi se tekmama to trebalo događati. Uostalom, možda uopće nije vrijeme za to (u HR). Možda niti naše državno nije mjesto za tako nešto. S tim bi se još i mogao složiti. Recimo da kod nas postoji dobro posjećena liga i da zbog ogromne navale na državno treba raditi kvalifikacije i sl. Onda OK - ovako, ostaje za raspravu.
Vidim da se kod nas razumije kako to mora biti u sklopu već postojećeg relativno slabo posjećenog natjecanja. Možda za početak. Tada je postojanje različitih taskova esencijalno. Kakvog smisla ima da neka dvojica budu proglašeni najboljima u klasi 1-2 kad su obojica kapnuli kod Roča na tekmi od 60 km. Cilj je, između ostalog, a to još nisam spomenuo, ući u CILJ - završiti tekmu. To je nevjerojatni motiv za daljnja natjecanja.

Stoga, ne mogu se ovaj puta složiti sa Hrgom, jer u cijelom svijetu to postoji i u svim sportovima. Natjecanja upravo kreću kao zabava i kao otkrivena mogućnost da se baš svatko proslavi. Razne juniorske i seniorske lige, mali nogometi, tekme oldtimera, pionira, baba, ponija i sl. namjenjene su upravo zabavi, a ne profesionalizmu i jurcanju za prvim mjestom u svemiru i lovi koju ono nosi. Poanta je da taj neki novi mladi pionir koji leti svoje prvo ili drugo krilo uvidi mogućnost da može biti još bolji i da ga to jako zanima, pa će više trenirati i promijeniti opremu kako bi bio konkurentan višoj kategoriji. Tvrdnja "Oni koji misle da je komp pilot pobjeđuje jer ima bolji glider i drži nogu do poda taj se vara." stoji samo donekle. Uvijek je bila prešutna rasprava o tome i ja također tvrdim da moraš biti pilotčina za 100 km ili za prvih 10 na tekmi. Ipak, sjećam se i komentara kad se među takvim jajanima pojavila HPBBPPHP. Uostalom, ako ti se krilo potroši da li kupiš novog Ice Peaka ili ga mijenjaš za novu 10.2, hm...

Da ne drvimo opet previše,
svjesni smo da nedostaje natjecatelja. Ja sam još i svjestan toga da nedostaje pravo vrhunsko državno natjecanje pozivnog tipa. Međutim, pokušavam pronaći model kako zainteresirati pilote za natjecanja. Mislim da je upravo kontraproduktivan stav o tome da to treba izolirati i učiniti teško dostupnim. (Pri tome mislim na seminare i posebne dozvole. Neš ti yebenog znanja o cilindrima i o tome što je EXIT i ENTER (za one koji neznaju engleski: IZLAZ i ULAZ). Za to ti fakat treba fakultet ili plaćeni seminar na kome se to govori samo onima koji to plate. Bulshit!!!) Ovako kako sada imamo, izlučit će se vrhunski i jako motivirani piloti, ali će ih biti jako malo. Ne kažem da ih treba biti više, ali moje pitanje na kraju glasi: Tko se u zadnjih 5 godina opasno približio i kandidirao da uđe u našu repku? (Ne govorim po rezultatima na domaćim tekmama ili XC rekordima već o motivu da se postane vrhunski natjecatelj i da se hopsa po 4-5 vanjskih tekmi.)

Kako radim materijale za FOH10 tako sam i predložio da se odrade i te diplome. Toni je prepoznao ideju kao motivirajuću. Ipak, to neće ovaj puta povećati proj prijavljenih i toga smo svjesni. Čak mislim da se o tome nije trebalo raspravljati javno. No, danas-sutra, kad to postane standard i uvriježeno pravilo, plus tanki sloj maslaca i više salame u senguli, možda uspijemo dovući veći broj pilota, možda i drugi potencijalni organizatori krenu u organizaciju tekmi, pa na kraju ponovo zaživi HR liga.

5 Palac gore: : andrija, Draženko, Nikica, Red Baron, Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 11:38 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Ma nisam siguran da se ne ponavljam, ali moram reći. Elitistički pristup sportu nikada nije urodio povećanjem broja natjecatelja ni napretkom sportaša. Sjetite se samo tenisa nekada i usporedite s masovnošću danas. Tako i u paraglidingu, uz svaki respekt i onima koji su svjetskog formata i onima koji marljivo tuku stotke skoro svakodnevno. Ali, priznali mi to ili ne, ako brojku tih ljudi izvučemo iz gomile nas ostalih, svest će se na desetak-petnaestak pilota, od koji čak svi ne sudjeluju na natjecanjima. I? Imat će državno koje će se ugasiti za godinu-dvije, osim ako na njega ne privučete dodatnih 80 pilota iz inozemstva. U formatu koji za sada egzistira, naše državno neće biti prilika za izdvajanje barem jednog izglednog letača godišnje. Ok, ima nas uvijek istih, koji s familijom ili bez nje hodočastimo godinama u nadi da ćemo barem jednom završiti utrku (što je dovoljno jak motiv, da ne nabrajam druge - odlično društvo, dobra zahebancija, pozitivna atmosfera i sl). Ali ako se hitno nešto ne promijeni te ako budu prevladala elitistička razmišljanja, bojim se dragi moji compovi, da ćete ostati bez zasluženog pljeska na proglašenjima - jer ovako vjerne publike više neće biti.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

6 Palac gore: : Danči, Draženko, Mario RI, Red Baron, Tojo, Tomica Solina    
Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 13:22 
Offline     DHV 2

Član od: sri 09 ruj, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 154 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 1
Evo i ja se potpuno slažem sa Boxom. Lijepo bi bilo kad bi se uspjelo organizirat i tekma po klasama. Čak mislim da nebi trebalo sastavljat posebnu disciplinu za slabije klase nego jadnostavno njima povečat cilindar okretne točke.

1 Palac gore: : andrija    
Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 15:16 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Robert je napisao/la:
Evo i ja se potpuno slažem sa Boxom. Lijepo bi bilo kad bi se uspjelo organizirat i tekma po klasama. Čak mislim da nebi trebalo sastavljat posebnu disciplinu za slabije klase nego jadnostavno njima povečat cilindar okretne točke.

je malo veći cilindar bi definitivno tribalo uvest, od barem 20 km....
to bi nas spasilo...

ajde ekipa priznajte, neznate letit i u tome je problem, ja priznajem, neznam i jbga :blum2:

Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 15:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Jure je napisao/la:
Robert je napisao/la:

je malo veći cilindar bi definitivno tribalo uvest, od barem 20 km....
to bi nas spasilo...

ajde ekipa priznajte, neznate letit i u tome je problem, ja priznajem, neznam i jbga :blum2:

E moj Jure, bolje bi ti bilo da si izbrisao ovo što si napisao prije nego je itko uspio pročiatati. Samo si drugim rječima rekao da si zalutao u ovaj sport. Moj savjet: nemoj nikada nigdje i nikome priznati da si pilot parajedrilice. Jer ti to NISI. Možda budeš jednog dana kad ti dođe iz dupeta u ... gdje ti već treba doći... ali tvoje stanje svijesti nije ni blizu stanja svijesti PG pilota.
Ili što ti ''prizemnim rječnikom'' hoću reći: Nemoj sjedat na bicikl ako ga neznaš voziti - razbit ćeš se... a na glajdu ti je to puuuno bolnije.
P.S.: Jesi možda još na tečaju? Ako jesi, povlačim sve što sam napisao... ali ipak popričaj sa svojim instruktorom...
... i ne prekidaj ubuduće konstruktivnu raspravu na forumu sa glupim ispadima. OK? Nitko te nije shvatio duhovito.

1 Palac gore: : Mirko    
Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 15:57 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 ruj, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 166 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 1
Ma, samo bi htio reći da bi bilo lijepo da ima neko natjecanje za slabija krila,pa makar i neslužbeno i slažem se sa Romanom i Boxom po pitanju toga.Ovak mislim da i mnogi nejdu zbog toga jer misle da bi ih ovi sa "zvijerima" čudno gledali i da ne žele smetati "ozbiljnim" natjecateljima, kaj je možda i istina. A da bi se družili,družili bi se...bez nagrada i bez ičega.Bitno da se letka,a da nije baš u prazno... :beer:

Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 16:16 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 554 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
U većini natjecanja regatno trkačkog reli tipa postoje klase...

A ako je netko tko vozi Termalator 12.1 prvak open klase, ne znači da bi to bio u klasi 1-2. ;)

Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 17:21 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Evo pozivam admina da napravi anketu, pa da vidimo koliko ljudi je za koju opciju, posebno bi bilo poželjno da glasaju oni s dozvolama i oni koji će je uskoro dobiti. Na kraju krajeva zašto se nebi i organiziralo jedno takvo natjecanje pa da se vidi kakve bi rezultate donijelo.

Osobno mislim da takav vid natjecanje nije "poželjan" na državnom, ali s druge strane to je centralni događaj hrvatskog PG-a na kojem okupi najviše pilota, pa sam i sam u nedoumici za koju bi opciju glasao :-o .

Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 19:23 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Da ne zagađujem i dalje forum, Red Barone imaš PP

Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 21:54 
Offline     DHV 2-3

Jure je napisao/la:
Da ne zagađujem i dalje forum, Red Barone imaš PP

ajd ne pali se na prvu, ok... lijep pozdrav prijatelju

Vrh

PostPostano: pon 07 lip, 2010 23:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
hrga je napisao/la:
Joj čitamo i neznamo dali da neš napišemo ali moram. Ovo piše za DP a za ostale tekme nek radi tko kako god hoće.

Lijepo je znati da eto i to smijemo ;)
hrga je napisao/la:
Jedna od glupljih ideja koje sam čuo i koje su kontra produktivne učenja letenja itd je više taskova isti dan za različite klase. Prvo ma tko bi to uopće radio i na temlju čega bi se to deifniralo što je lakše, a što ne.

To bi radio onaj koji se toga primi a kvaliteta njegove definicije bila bi provjerena empirijski - brojem pilota na tekmi.
hrga je napisao/la:
Državno prvenstvo je odabir najboljeg pilota u hrvatskoj a ne odabir najboljeg početnika ili rekreativca. I ja sam letio na ragama na tekmama i nisam dolazio tamo po potvrdu od 3kn već da naučim letjeti i tekmat se a to je jedini način da se naučiš. Kad vidiš kako je netko bolji od tebe odradio trku i gledaš ga kako to radi ti samo iskopiraš i dođeš u cilj pa razmišjaš kako i što.
Natjecanje je natjecanje a ne dopust sa familijom gdje se ide po potvrdu i napit se.

Generalno se slazem, ali pedagozi ipak poznaju vise nacina ucenja. Oponasanje je ok nacin, iako mozda svojstven nekim drugim visim primatima, a i u nasim uvjetima cini mi se da je DP zadnje mjesto gdje bi trebao itko ucit letit oponasanjem. Ne sjecam se da sam po OK danu ikad ikog vidio da leti iza Ucke prema Opatiji, na DP dvije rezerve tamo. Dere vjetrusina (nije bed, proci ce skupa sa congestusom koji je i uzrok) niko ne silazi dok se ne stopira task a svi imaju oci. Pravila kretanja se postuju boli glava. Puse sjeverozapad - nema beda, samo fullspeed ispod Raspadalice...Za 10 bodova prolazi se ispod vijadukata i slijece na mjesta gdje mafija ne bi dosla iskrcat tijelo. Sve sami egzemplari za ucenje letenja.
hrga je napisao/la:
Drugo. Taskovi jedino moraju biti postavljeni da svi ga mogu odraditi ako znaju letiti. To što netko nije došao do cilja većinom je stvar pilota a ne glidera odnosno klase. Šta bi trebalo postavljat task da netko sa DHV 1 dođe u cilj a jučer se izlegao iz jajeta. Postoji serial class i to je sasvim dosta.

Taskovi se mogu postavljati tako da svatko dodje u cilj, samo ce se to onda reflektirati u nacinu bodovanja. Naravno da tekma ne smije biti postavljena za retardirane jer gdje je onda uopce izazov? Velik dio satisfakcije dolaska u cilj sadrzan je upravo u cinjenici da je to TESKO...
hrga je napisao/la:
Isto sa sportskim dozvolama. Ako nema seminara kako će netko tko je dobio dozvolu znat što je starni cilindar, EXIT , ENTER i ostalo. To je cilj sportske, da dođeš na tekmu i da znaš osnove ponašanja i letenja na tekmi a ne da baneš bez ikakvog znanja i praviš probleme drugima i organizatoru.
Kategorički sam protiv toga da se Sportska dobije tek tako.

Ajd Hrga pa pravila tekme nisu bas fakultetski materijal. Ako ja mogu online zavrsit tecaj da nekog lijecim, onda se moze i sportska tako dobit, par pitanja, uplata i gotovo.
hrga je napisao/la:
Slaba posjećenost tekmama nije nedostatak kategorija već nedostatak pilota. Pa nećemo sad se ulizivat svakom pilotu sa piz... samo da dođe na DP. Pričam tu sa Austrijancima pa mi govore da ljudi na tekme dolaze nabrijani po rezultat, klubski pojedinačni i to u sportskom duhu a ne na godišnji sa famijom. Ima puno pilota od kojih se onda izdvoje oni koji se žele tekmat.

Istina. Uz sadasnji broj pilota, razdvajanje na kategorije bi dovelo do tog da se svatko tekma prakticki sam sa sobom.
hrga je napisao/la:
Po novome bi trebalo uvest LOAD testove na 16G na max opterećenju
Shock testove na 800kg
Minimalne špagice 40kg

Onda svaki pilot bi morao imat preije tekme krilo najmanje 30 dana što bi se provjeravalo i svaki od njih bi morao dokazat manevre sa njime.

Evo jos jedne ideje - IQ test. Sad su odjednom proizvodjaci krivi za svu "nesigurnost" samo zato kaj se jedno krilo raspalo. Pa onda vise niko ne bi proizvodio penjacku opremu...
hrga je napisao/la:
Oni koji misle da je komp pilot pobjeđuje jer ima bolji glider i drži nogu do poda taj se vara.

Da, pobjedjuje onaj koji u toj konfiguraciji zadnji popusi frontalac :blum2: Kad gledam to letenje na kaj se svodi, prati grupu do zadnjeg stupa pa po gasu i na srecu...(kaj nisu zato i dosli do genijalnog rjesenja da maknu ES od cilja?). Naravno, trebas biti dovoljno dobar da bi pratio grupu, ali da bas puno ljudi pobjedjuje jer imaju originalne ideje, hmmm...U cilj ulijecu grupe po pet-sest pilota (tj. jedan koji nesto zna i pet koji znaju pratit), gdje je tu mjera individualne sposobnosti? Dooosadno.

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : marko    
Vrh

PostPostano: uto 08 lip, 2010 9:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Red Baron je napisao/la:
... i ne prekidaj ubuduće konstruktivnu raspravu na forumu sa glupim ispadima. OK? Nitko te nije shvatio duhovito.

Šteta, ja bi te zamolio da ako baš imaš jaku potrebu nekoga popljuvati onda to ubuduće sredi privatnim porukama. Ako već sebi daješ to pravo, onda tim više daj pravo i drugima na, po meni, bezazlene upadice u 'konstruktivnu diskusiju'. A nitko nema monopol na ocjenu što je duhovito, a što ne.

Moderatorski tim je tu da intervenira (isto privatnim porukama) ako pojedinci pretjeraju na bilo koji način, a mišljenja smo da jedna ovakva upadica nikako ne čini pretjerivanje (bez obzira je li duhovita ili nije).

Razlog zašto ovo isto ne ide PP-om je poruka za sve članove da eventualne konflikte uvijek probaju riješiti PP-ma (kao što je to Jure napravio). Naravno da u u žaru diskusije na neku temu možemo zabrazditi i u osobne napade (ja ću prvi priznati da nisam imun od toga) no napasti nekoga da nije duhovit naprosto 'nije konstruktivno'. ;-)

joe33 je napisao/la:
Evo pozivam admina da napravi anketu, pa da vidimo koliko ljudi je za koju opciju,

Rado ćemo složiti anketu samo nisam siguran koje opcije staviti ni koje je osnovno pitanje?
Zanima li nas ona populacija koja ne dolazi na natjecanja, a došla bi ako se ovo i ono promijeni (uz pretpostavku da bi oni koji već dolaze ionako došli bez obzira na format)? Ili nešto drugo?
Molim prijedloge (ali samo konstruktivne! ;-) )

Vrh

PostPostano: uto 08 lip, 2010 9:47 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
hrga je napisao/la:
Isto sa sportskim dozvolama. Ako nema seminara kako će netko tko je dobio dozvolu znat što je starni cilindar, EXIT , ENTER i ostalo. To je cilj sportske, da dođeš na tekmu i da znaš osnove ponašanja i letenja na tekmi a ne da baneš bez ikakvog znanja i praviš probleme drugima i organizatoru.
Kategorički sam protiv toga da se Sportska dobije tek tako.

Kako je do sada bilo sa sportskim dozvolama? Učinilo mi se da nije bio neki problem dobiti sportsku kada položiš za "običnu".

Vrh

PostPostano: uto 08 lip, 2010 23:30 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Citat:
joe33 je napisao/la:
Evo pozivam admina da napravi anketu, pa da vidimo koliko ljudi je za koju opciju,

Rado ćemo složiti anketu samo nisam siguran koje opcije staviti ni koje je osnovno pitanje?
Zanima li nas ona populacija koja ne dolazi na natjecanja, a došla bi ako se ovo i ono promijeni (uz pretpostavku da bi oni koji već dolaze ionako došli bez obzira na format)? Ili nešto drugo?
Molim prijedloge (ali samo konstruktivne! ;-) )

Pitanje bi glasilo; Da li slažete da se DP-u organizira kao
1) natjecanje za svaku klasu posebno s posebnim taskovima?
2) natjecanje za svaku klasu posebno s istim taskovima?
3) kao i do sada; open i serial klasa isti taskovi?
Zamoliti da glasaju oni koji se namjeravaju natjecati

Evo nadam se da je dovoljno konstruktivno!

Još jedan konstruktivan; Šteta i Jure najbolje da popiju dvi tri :beer: , ai mi ostali da im se pridružimo u što većem broju u Hrvacama

Vrh

PostPostano: uto 08 lip, 2010 23:53 
Offline     DHV 2-3

joe33 je napisao/la:
Pitanje bi glasilo; Da li slažete da se DP-u organizira kao
1) natjecanje za svaku klasu posebno s posebnim taskovima?
2) natjecanje za svaku klasu posebno s istim taskovima?
3) kao i do sada; open i serial klasa isti taskovi?
Zamoliti da glasaju oni koji se namjeravaju natjecati

E vidiš, i ja sam slično pomislio na prvu, a onda kontam da bi nam, u svjetlu cijele diskusije, bilo primarno saznati postoji li format natjecanja na koji bi dolazili oni koji to trenutno ne žele. Uostalom, s državnim još uvijek nije problem pa ga možda ne treba mijenjati, problem je što nema ništa osim njega. Bar ni približno dobro posjećeno. Bilo bi korisno saznati koji bi to format natjecanja privukao ljude, te što je sve, uz tu formalnu stranu, potrebno da se ljude zagrije za dolazak na natjecanja. Koliko je bitan format natjecanja i nagrade, koliko teren i njegova udaljenost, koliko atmosfera koja se stvori oko svega. Ili nešto drugo što mi sada ne pada na pamet. Zbog svega toga ne znam kako postaviti tu anketu pa da ima eventualno neke koristi od nje...

Vrh

PostPostano: sri 09 lip, 2010 0:03 
Offline     DHV 2-3

Koliko se sjećam, bio je vrlo pametan i konstruktivan prijedlog da se prošire cilindri. Eto , ja dodajem, za npr. 5km, djeluje izazovno, a privuklo bi mnoštvo letača. Ionako 2/3 i compovi idu zajedno, daklem, pričamo o samo dvije kategorije. Naravno, rezultati su apsolutni, ali postoji još jedna lista za 1/2 i 2. Idemo pomalo, pa ako treba slijedećih godina razdvajati još, imat ćemo iskustva. Nema handicapa, nista posebno, ali imamo i pobjednika u klasi "ispod" , kako god zvučalo. I to je to.. daklem Damir nakon učitavanja rezultata za absolute proširi cilindre i ostatku ekipe pruži priliku za radost i lupanje po zvonu u Bambutiću ... :beer:

Vrh

PostPostano: sri 09 lip, 2010 10:18 
Offline     DHV 2-3

Damjancic je napisao/la:
Kad gledam to letenje na kaj se svodi, prati grupu do zadnjeg stupa pa po gasu i na srecu...(kaj nisu zato i dosli do genijalnog rjesenja da maknu ES od cilja?). Naravno, trebas biti dovoljno dobar da bi pratio grupu, ali da bas puno ljudi pobjedjuje jer imaju originalne ideje, hmmm...U cilj ulijecu grupe po pet-sest pilota (tj. jedan koji nesto zna i pet koji znaju pratit), gdje je tu mjera individualne sposobnosti? Dooosadno.

Hm, na prvi pogled teško se oteti takvom zaključku no malo sam bio gledao trackove ove zadnje trke i mogu ti reći da nije baš tako jednostavno. Očekivao bi da svi idu istim linijama i vrte iste stupove no prevario bi se. Na žalost, zbog nečeg nije više aktivan task da ti dam link na tu trku no ja mislim da, iako sigurno ima onih koji samo slijede, ima hrpu onih koji sve rade individualno. No probaj si zamislit kako da budeš individualan u grupi od 50 pilota? Ako si slučajno prvi gore u stupu i kreneš bilo kojom rutom, a ta ruta iole ima logike, netko će te odmah slijediti - jednostavno ne možeš lako pobjeći bez da puno ne riskiraš (ostali to percipiraju kao prevelik rizik i neće te slijediti). Isto je krivo misliti da uvijek isti kreće prvi, a ostali ga slijede. Onaj koji kreće prvi uvijek potroši vremena za pronaći termiku, dok oni iza dolaze na gotovo i često prestižu. Vodstvo se u takvoj grupi stalno izmjenjuje. Dosta ima tog žaljenja na gaggle flying, ali kad se pogleda čisto matematički: piloti su preblizu po kvaliteti, ima ih previše, a dobrih izbora (originalnih a dobrih ideja) u danom trenutku ima premalo.
A kad se pogledaju trackovi, vrlo često se piloti kompletno razdvoje na dvije grupe (dvije strane doline uzduž koje lete), a unutar grupa traže svoje puteve.
Mislim da među prvima ne dolaze oni koji samo znaju dobro pratiti. Čak štoviše, mislim da ne postoji samostalna kvaliteta: dobro prati ostale. Mora biti više od toga za doć među prvima.

BTW, ES (end of speed section) je maknut od cilja zbog sigurnosti, zato jer se u cilj piči pod full speedom i s minimalnom zalihom visine za taman doći u cilj. Kolapsi pod full speedom na malim visinama nisu baš poželjni. Pomicanjem ES juri se samo do točke gdje si još uvijek na pristojnoj visini ako želiš doglajdat u cilj. Time se cijela etapa jurišanja odvija na dovoljnoj visini, a nakon ES može se full usporit i čak eventualno još malo vrtit za stić u cilj.

Vrh

PostPostano: čet 10 lip, 2010 10:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
A je.. bote.. stalno reciklirate.. Stalno se davite sa ograničenim gledištima tekmovalaca i organizatora koje nikak nejdu skupa jer organizator oče kvantitetu i sigurnost, a tekmovalci oče što zahtjevnije uvjete da čim bolje mogu zajebat i odjebat konkurenciju.

Evo kak bi ja napravio zanimljivu tekmu:

- Start cilindar i otvoreni prozor klasika, što prije ih maknut od starta da čekaju što više

- Okretne točke se mogu odratiti po želji, samo je bitno ko ih prije odradi, gdi se vidi znanje i iskustvo pilota da si sam odredi rutu prema vremenu, terenu i dobu dana. Timsko letenje i dogovaranje prije starta bi imalo skroz drugačiju dimenziju ;)

- tekma bi bila FAI 2 i najbolji bi brali bodove

- nagrade bi bile: Open= kolajna, tapšanje po ramenu i FAI bodovi (vama i vašim sponzorima najvažnije), 2-3 i 2= kolajna, 300-200-100E za poredak, 1-2= kolajna, 200-100-50E (ili više ak se skupi) za poredak. Naravno dečkima butelja, curama kremice i bikiniji ;))

- nikakve diplome i slični papiri, kolajna bi bila od glider špagica, zrezana od nekog železa ili aluminija sa gravurom za klasu koju predstavlja. Eventualno pofarbana autolak sprejom, da se vidi zlatno-srebrno-brončani sjaj

- tekma se nikad ne postavlja iznad prosječne brzine 10km za obič sve okretne, nit se okretne postavljaju u vukojebinama bez sletišta

Pa da vidimo..))

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 77 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: